Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ja ih ne bi branio jer su lazovi i licemeri, izmisljaju istoriju.Ja sam licno citao knjige Ellen White gde ona govori da Sin nije Bog Svemoguci kao sto je Otac, za trojstvo su govorili da je pagansko, a sad odjednom oni veruju u trojstvo, lakse bi poverovao da pravoslavni nisu crkva nego da oni jesu i pre bih otisao u JS nego kod njih jer su licemeri i lazovi, razlog nastanka njihove sekte je sloboda u Americi da te slobode nije bilo ne bi bilo ni njih.Osudjuju nas zbog inkulturizacije koju smo vrsili da bi smo se potrudili da spasimo narod i da im umesto idola nametnemo ikone koje prikazuju Hrista koji je zaista ziveo, mi nikada nismo pokelkli ni pred kakvim gonjenjem, a oni su ubacili Trojstvo da ih ne bi svrstali u protestantske sekte, ne znaju oni sta to znaci stradati za Hrista i veru odrzati jer ih nikada nisu gonili.Kao deca u okrilju majcinom zive i drzava ih hrani istiti, da su oni bili gonjeni kao mi, njih ne bi bilo.

Sve si u pravu...
Ja sam bas otvorio temu koja se bavila Trojstvom i tu smo pokazali da njihovi pioniri nisu verovali u Trojstvo(barem ne vecina). EGW je cini mi se iz njenih izjava verovala u neku vrstu dualizma kao i njihovi pioniri, ali je svojim izjavama protivrecila sama sebi, na jednom mestu joj je Bog Trojstvo a na drugom nije, jer je i ona sama menjala stav vise puta, a onda se to naziva ''progresivno otkrivanje istine''.. Njihova crkva je prihvatila Trojstvo da ih ne bi smatrali sektom.
I ja moram priznati da sam pao pod uticaj mnogih lazi citajuci takvu literauru, u jednom momentu cak sam zakljucio da Bog nije Trojstvo i slozio se sa Kainosom, hvala Bogu da sam se vratio na staro jer je to jedino istina.
Verujem da onaj ko je iskren i ponizan, da njega Bog vodi i dovesce ga u istinu, a onaj ko je gord ostaje u zabludi, jer se Bog ne namece nikome i ne utice na njegovu slobodnu volju i izbor,a onaj ko je odabrao gordost i tvrdoglavost njemu Bog ne moze pomoci, Bog ga nece prisiljavati.
Nije sramota priznati da si pogresio.
Ja sam uvek bio ponizan, i kada mi neko pokaze da gresim ja to prihvatim.
Ti si hvala Bogu na ovom forumu mnoge stvari ispravno postavio, a ono sto pises pisao sam i ja, i to je kao da sada sebe slusam.
Sekte napadaju crkvu, jer ne razumeju i ne poznaju njeno ucenje, i ni ja nisam tu dovoljno upoznat(jer ono sto znam to je Biblija),a hvala Bogu on me je cuvao svo vreme da ne prihvatim ni jedno sektasko ucenje i da ne budem prevaren, barem da ne upadnem u neku vecu jeres.
Ti opet znas istoriju, ucenje crkvenih Otaca, obicaje, a to je ono sto ja nikad nisam detaljno proveravao..
I zbog toga se i desava da covek bude prevaren jer ne poznaje dovoljno svoju veru..
I ti znas njihovo ucenje i Adrijan zna, pa je pao u jednom trenutku i on po toj istoj jeresi a i ja sam pao.
Sto se tice subote i besmrtnosti duse, to su dve stvari koje su me mucile, a ti si adekvatno objasnio ovde na forumu, i potvrdilo se ono sto sam ja od nekud vec znao, ali zbog okolnosti ili ne spremnosti nisam mogao da prznam i prihvatim, verujem da je Bog cekao pravi trenutak.

Ovo nije tema o adventistima, nego o duhu i duši! Obraćatali vi uopšte pažnje gdje što pišete?

Izvinjavam se.
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Da,ali duh udahnut nije stvoren.Bog nije dao stvoreno već svog duha.Ne vraća se Bogu čovekovo nešto već Božje.
Ovo je netacno, Bozija sustina je nedokuciva i za nas nesaznatljiva, On je stvorio coveka po obliciju svome, a en dao coveku oblicije svoje, SVE SEM BOGA JE STVORENO I OGRANICENO, covek postaje bog po blagodati, a ne po prirodi, udahuno mu duha na znaci bukvalno udahnuo kao da Bog ima usta i pluca.KAzes Bogu se ne vraca nista covecije?
Pa Bogu i en mzoe da se vrati ista ako govorimo o Njegovoj sustini, ako govrimo o Njegovim energijama onda treba da shvatis da Bog zeli i da ce se svet jednoga dana sjediniti sa Bogom i da ce psotojati u Bogu(energijama Bozijim), to i jeste cilj cele tvorevine, da se sjedini sa tvorcem u ljubavi.Mise na liturgiji kroz Svetu Evharistiju sjedninjujemo stalno, ali sa Bozanskim energijama, a en sustinom.Opet kazes Bogu se ne vreca nista ljudsko,a cinjenica je da je Bog svuda.
Neće biti.
Čitaj šta uzrokuje život a to je Duh i ako duša ode (gde duša može otići?)a Duh ostaje osoba živizbogduha a ne zbog tela ili duše.Piše da se TELO formiralo ali još nije oživeko jer nije došao DUH da ga oživi a nigde nema da duša dolazi da oživi telo.
Zivotinje namju duha pa su opet zive, pogresno tumacis, Duh je lik Boziji u coveku, a ne zivot, dusa je zivot, mesas termine to je tvoj problem.
Neznam koga vežeš u čvor ovom vratlomijom mene ili sebe?
Čoveka Duh oživljava a nigde ne čitam da će Bog životinje vaskrsavati.
Životinjesu rečju stvorene pojavile se i rečju oživele a čovek je Božjom rukom stvoren i Bog mu udahnuo svog Duha da bi živeo.
MOLIM?!
Sve ce vaskrsnuti, cela tvar, ako bi inace propadljivo psotalo nepropadljivo i smrtno psotalo vecno?
Bog je sve stvorio recju pa i coveka, to sto pise da je udahnuo duha u coveka ne znaci da je Bog fizicko i materijalno bice.Kazes stvorio Bog coveka SVOJOM RUKOM kao da Bog ima ruke, reci mi da se salis i da ovo sto si hteo da kazes zapravo nije bukvalno.

To i zapadno pravoslavna izjavljuje da oni što nisu članovi Rimske vere nemaju život itako apostoli propadoše.
Svi su u pravu kad to kazu i rimokatolici i adventisti i pravoslavni, svi su oni u pravu kad kazu da van crkve prave nema spasenja, a pravu crkvu su osnovali apsotoli, e sad jedino su pravoslavni dokazali da su crkva Hristova i da su ih osnovali apostoli.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Životinje imaju duh isti kao i ljudi. Duh životni i životinje su duše.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zivotinje nemaju isti duh kao ljudi, to je pogresan prevod, one imaju istu dusu kao i ljudi, ali ne isti Duh.

Provjeriš li ti nekad nešto prije nego što kažeš.

3:19 Hebrew OT: Westminster Leningrad Codexכִּי֩ מִקְרֶ֨ה בְֽנֵי־הָאָדָ֜ם וּמִקְרֶ֣ה הַבְּהֵמָ֗ה וּמִקְרֶ֤ה אֶחָד֙ לָהֶ֔ם כְּמֹ֥ות זֶה֙ כֵּ֣ן מֹ֣ות זֶ֔ה וְר֥וּחַ אֶחָ֖ד לַכֹּ֑ל וּמֹותַ֨ר הָאָדָ֤ם מִן־הַבְּהֵמָה֙ אָ֔יִן כִּ֥י הַכֹּ֖ל הָֽבֶל׃

קהלת

ruach: breath, wind, spirit
Original Word: ר֫וּחַ
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: ruach
Phonetic Spelling: (roo'-akh)
Short Definition: spirit

Nigdje ne piše duša, iako imaju istu dušu.


wə-rū-aḥ וְר֥וּחַ and breath

Čak i taj prevod gdje jednako dišu je dokaz istog duha. Pošto su i životinje nazvane dušama. Kako su onda duše ako nemaju isti duh. Razlika je u tome što životinje nisu stvorene na sliku Božju, a ne u duhu životnom.

Young's Literal Translation
For an event is to the sons of man, and an event is to the beasts, even one event is to them; as the death of this, so is the death of that; and one spirit is to all, and the advantage of man above the beast is nothing, for the whole is vanity.

U bukvalnom prevodu je DUH. Isto dihanje je isti duh.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ovo je netacno, Bozija sustina je nedokuciva i za nas nesaznatljiva,
Kako onda možeš reći da je netačno?

On je stvorio coveka po obliciju svome, a en dao coveku oblicije svoje, SVE SEM BOGA JE STVORENO I OGRANICENO, covek postaje bog po blagodati, a ne po prirodi, udahuno mu duha na znaci bukvalno udahnuo kao da Bog ima usta i pluca.

Stvorio obličje naravno ali Duha je UDAHNUO. Znači bukvalno.
Čudi te da Bog ima ruke???
33:22 I kad stane prolaziti slava moja, metnuću te u raselinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem.,,

Pa Bogu i en mzoe da se vrati ista ako govorimo o Njegovoj sustini, ako govrimo o Njegovim energijama onda treba da shvatis da Bog zeli i da ce se svet jednoga dana sjediniti sa Bogom i da ce psotojati u Bogu(energijama Bozijim), to i jeste cilj cele tvorevine, da se sjedini sa tvorcem u ljubavi.Mise na liturgiji kroz Svetu Evharistiju sjedninjujemo stalno, ali sa Bozanskim energijama,

Bog nije energija niti nam je dao energiju da bi živeli ponovo istu grešku praviš.

Zivotinje namju duha pa su opet zive, pogresno tumacis, Duh je lik Boziji u coveku, a ne zivot, dusa je zivot, mesas termine to je tvoj problem.

Ja ne tumačim nisam ja Joilo već SLUŠAM.

37:5 Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete.
37:6 I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod.
37:7 Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
37:8 I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima.
37:9 Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
37:10 I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, beše vojska vrlo velika.


Sve ce vaskrsnuti, cela tvar, ako bi inace propadljivo psotalo nepropadljivo i smrtno psotalo vecno?


Daj stih ko otkupi žvotinje i ko ih vaskrsava i kad?

Bog je sve stvorio recju pa i coveka,

1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Ko izvadi rebro daizvineš Evi...reč?
Čitaj pažljivo SVE do čoveka je rečju stvoreno ali čovek NE.


to sto pise da je udahnuo duha u coveka ne znaci da je Bog fizicko i materijalno bice.Kazes stvorio Bog coveka SVOJOM RUKOM kao da Bog ima ruke, reci mi da se salis i da ovo sto si hteo da kazes zapravo nije bukvalno.

Javi li seBog u telu ili ne?
Ima iruke i noge te šeta po vrtu Edemskom i kolje jagnje.



Svi su u pravu kad to kazu i rimokatolici i adventisti i pravoslavni, svi su oni u pravu kad kazu da van crkve prave nema spasenja, a pravu crkvu su osnovali apsotoli, e sad jedino su pravoslavni dokazali da su crkva Hristova i da su ih osnovali apostoli.

Crkva je skup-skupština verujućih i oni su tvrđava istine ali niko ne može nikoga opravdati do Bog.Može li čovek otpasti iako je deo skupštine,MOŽE,pa kako ga onda pripadnost spašava?

Nego reci ti meni kad već znaš grčki ja sam tu slab,koja reč se koristi u tekstu
14:34 Žene vaše da ćute u crkvama; jer se njima ne dopusti da govore, nego da slušaju, kao što i zakon govori. 14:35 Ako li hoće čemu da se nauče, kod kuće muževe svoje .(IKor.)

Šta markirana reč znači,da ne uče,da uopšte nesmeju se čuti,da ne komuniciraju u skupštini?
Unapred hvala.
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ja se izvinjavam, nije u pitanju prevod reci Duh, ovde tako izgleda, ali nije.
19 Διότι το τέλος όλων των ανθρώπων και το τέλος του κτήνους είναι το ίδιο. Θα συναντηθούν στον θάνατον. Οπως είναι ο θάνατος του ζώου, ετσι είναι και ο σωματικός θάνατος του ανθρώπου. Και εις όλους, ανθρώπους και ζώα, φαίνεται, σαν να υπάρχη το ίδιο πνεύμα. Και επομένως από απόψεως φυσιολογικής τι εκέρδησεν ο άνθρωπος περισσότερον από το κτήνος; Τιποτε, διότι όλα είναι μάταια.

Svaki prevod je u sustini tumacenje, jer bukvalan prevod nekada moze da bude nelogican, ovde su zanemareni.

Kad uzmes i citas na originalnom prevodu neces videti konstantaciju da je duh covekov isti kao duh zivotinje jer bi se taj prevod sukobljavao sa mnogim izjavama u SP, jer je covek veci od zivotinje.Ovde se govori o tome koliko je covek pao da je na rangu zivotinja, a ne na rangu coveka, kad bi citao u originalnom prevodu ne bi naisao na konstantaciju da je duh covek i duh zivotinje isti vec na konstantaciju da je covek toliko pao pa se ne razlikuje od zivotinje, tako da bi sa zarezima prevod glasio "Izgleda kao da ima Duh" sto znaci da se covek zbog svojih grehova veoma udaljio od lika Bozijeg i ponasao kao zivotinja, jer zivotinje nemaju licnost pa je zato receno da izgleda duh coveka kao duh zivotinje, a ne da zivotinja ima duha.Takodje u originalu pise da je fizicka smrt coveka ista kao fizicka smrt zivotinje, uzmi ovaj tekst i citaj, prevodi i videces.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
14:34 Žene vaše da ćute u crkvama; jer se njima ne dopusti da govore, nego da slušaju, kao što i zakon govori. 14:35 Ako li hoće čemu da se nauče, kod kuće muževe svoje .(IKor.)

Šta markirana reč znači,da ne uče,da uopšte nesmeju se čuti,da ne komuniciraju u skupštini?
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kako onda možeš reći da je netačno?
Jer ako smo iste sustine kao On onda Njegova sustina nije nedokuciva i natculna i On nije transcedentalan i ogranicen je vremenom i prostorom.
Stvorio obličje naravno ali Duha je UDAHNUO. Znači bukvalno.
Čudi te da Bog ima ruke???
33:22 I kad stane prolaziti slava moja, metnuću te u raselinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem.,,
Znaci ti verujes da je Bog materijalan, to je za mene najodvratnija jeres i ne razlikuje se od mnogobostva.Bog je rekao da ne cine sliku ili kip coveka jer Bog tako ne izgleda, Bog takodej nema desnu stranu, niti ruku, sve je to alegorija i to potpuna da bi covek u savremenim izfantaziranim opipljivim predtavama shvatio Boga na neki nacin jer je On natculan.
Bog nije energija niti nam je dao energiju da bi živeli ponovo istu grešku praviš.
Bog nije enrgija, ali On ima nestvorene energije koje delaju u ovom svetu i kojima cini cuda, i sa kojima se mi sjedinjujemo.
37:5 Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete.
37:6 I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod.
37:7 Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
37:8 I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima.
37:9 Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
37:10 I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, beše vojska vrlo velika.
Daj mi molim te iz septuaginte originalan tekst.
Daj stih ko otkupi žvotinje i ko ih vaskrsava i kad?
Zivotinje je otkupio Hristos kao i ljude, On je unistio smrt secas se?
Zivotinje su umirale samo zato sto je Adam sgresio, da njih dvoje nisu pali sve bi bilo vecno i nepropadljivo, a ne samo ljudi.Bog je coveka stvorio kao krunu, kao onoga koji ce se starati o svetu, on je coveka stvorio da se stara o tvari, ako je smrt unistena onda cela tvar postaje nepropadljiva, jer vise nema greha i smrti, a ako nema greha, zla i smrti onda nema ni propadljivosti i svet postaje savrsen kakvim ga je Bog zamislio, a samim tim zivotinje se nece samo preobraziti vec ce i uginule vaskrsnuti, zivotinje, biljke, sve, ne tezi samo covek ka Bogu, cela tvar ima volju samo ne slobodnu i u zavisnosti od covekove slobodne volje tvar ide ka Bogu ili ne, covek celu tvar prinosi Tvorcu.Ne znam zasto su ti potrebni stihovi kad su ovakve stvari ocigledne, ako je smrt i truleznost unistena onda se i zivotinje vracaju u zivot jer kroz Adama udje u svet smrt, a Hristom smo svi otkuljeni i ta smrt je unistena, Adamovom odgovornoscu zivotinje ce uginuti, a Hristovom odgovorrnoscu sve ce se vratiti na predjasnje stanje pre pada.
1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji.
1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Ko izvadi rebro daizvineš Evi...reč?
Čitaj pažljivo SVE do čoveka je rečju stvoreno ali čovek NE.
Univerzum u korenu znaci Jedna Rec, Bog je sve recju stvorio pa i coveka, "U pocetku bese Rec i Rec bese u Boga i Rec bese Bog, kroz Njega je sve postalo...."
Vidi se da je Recju(Hristom sve psotalo), Otac je zamislio, Sin ispunio i Duh sveti je dao zivot, Bog je rekao "da nacinimo coveka po obliciju svome.."Bog je stvorio coveka po obliciju svome tako sto je udahnuo u njega duh zivotvorni, On nije stvorio coveka po obliciju pa mu udahnuo duha, vec je coveka sstvorio po svom obliciju tako sto je udahnuo duha.Bog je sve stvorio ni iz cega(ex nihilo), a ne iz svoje sustine, On nije svojom moci stvorio sve vec se sve stvorilo Njegovom naredbom(recju).Ucenje da je Bog oblikovao materiju je filosofsko i pagansko.
Javi li seBog u telu ili ne?
Ima iruke i noge te šeta po vrtu Edemskom i kolje jagnje.
To je antropomorfizam, nisi drugaciji od pagana, ako je Bog materijalan onda je On demijurg, a ne Bog jer ako Bog ima pluca, ruke, noge organe za varenje, genitalni organ, onda ja u tog Boga ne verujem.
Bog se javi u sarksu(jedinstvo duse i tela) nego kod nas ne postoji rec koja oznacava jedinstvo duse i tela.Bog je imao i dusu i telo, a ne samo telo, Njegova licnost se javi u telu, a ne priroda jer je Njegova priroda neogranicena i transcedentalna, hiperdimenzionalna.KAd se kaze da Mu Neko sedi sa desne strane ili da je setao ili da "Desnica tvoja Gospode....", nije to bukvalno ruka vec ima samo simbolicki znacaj, ta pojava se zove fantazija, jer covek ne mzoe da opise niti zamisli natculne objekte kao dusa(pa je zamislja kao sebe dok je bio ziv), andjele zamislja kao ljude sa krilima(oni se sami tako javljaju da bi ljudi mogli da ih vide jer su duhovni), Boga kao coveka.Ovo se sve zove fantazija, a ti ocigledno ne razlikujes duhovno i materijalno, duhovno je suprotno materijalnom tj. abstraktno, ti nemozes zamisliti i nacrtati ljubav i osecanja, ali znas sta su, isti slucaj je sa duhovnim bicima, ona su abstraktna.
Crkva je skup-skupština verujućih i oni su tvrđava istine ali niko ne može nikoga opravdati do Bog.Može li čovek otpasti iako je deo skupštine,MOŽE,pa kako ga onda pripadnost spašava?
Jer covek zivi u zajednici ljubavi sa vernima i bliznjima, a bez zajednice i ljubavi nema spasenja, Hristos je sa razlogom nalozio apostolima da osnuju crkvu.
Nego reci ti meni kad već znaš grčki ja sam tu slab,koja reč se koristi u tekstu
14:34 Žene vaše da ćute u crkvama; jer se njima ne dopusti da govore, nego da slušaju, kao što i zakon govori. 14:35 Ako li hoće čemu da se nauče, kod kuće muževe svoje .(IKor.)

Šta markirana reč znači,da ne uče,da uopšte nesmeju se čuti,da ne komuniciraju u skupštini?
Unapred hvala.
Ovde je stvar mentaliteta, a ne prevoda, ovde se misli i da govore i da diskutuju uopste jer to nije njhova uloga, svako ima svoju ulogu, znam sta pokusavas, Ellen po pravilu ono sto je radila nije trebala da radi(ali oni uvek nadju izgovor) sto mislis zasto su muskarci vodeci u drustvu?
Ne zato sto su fizicki jaci vec imaju takvu psiholosku ulogu, zene imaju drugacije vrline i samim tim i drugaciju ulogu.Kad smo vec kod prevoda kad prevodis bukvalno sa originala onda Eva tj. covecica znaci pomocnica, one pomazu muskarcima jer su iz njih i njihovom zeljom nastale, one imaju neke vrline daleko bolje od nasih kao sto i mi imamo vrline daleko bolje od njihovih.Prva osobe koaj se obozila bila je Bogorodica, ona je najsvetija od svih.

Mane zena ih sprecavaju da govore, dacu ti par primera, Sveti Atanasije Veliki komentarisuci ludost pagana jer nisu samo muskarce nacinili bogovima i klanjaju im se vec su i zene "sa kojima ne mozemo biti sigurni ni u svakodnevnim stvarima", zatim Njegos kaze da bi zena sto vera promenila samo da zadobije ono sto joj je srcu milo.U SZ nema zena medju svestenstvom niti se njihova imena u SP pominju.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja se izvinjavam, nije u pitanju prevod reci Duh, ovde tako izgleda, ali nije.
19 Διότι το τέλος όλων των ανθρώπων και το τέλος του κτήνους είναι το ίδιο. Θα συναντηθούν στον θάνατον. Οπως είναι ο θάνατος του ζώου, ετσι είναι και ο σωματικός θάνατος του ανθρώπου. Και εις όλους, ανθρώπους και ζώα, φαίνεται, σαν να υπάρχη το ίδιο πνεύμα. Και επομένως από απόψεως φυσιολογικής τι εκέρδησεν ο άνθρωπος περισσότερον από το κτήνος; Τιποτε, διότι όλα είναι μάταια.

SZ je pisan znaš već na kojem jeziku.

Svaki prevod je u sustini tumacenje, jer bukvalan prevod nekada moze da bude nelogican, ovde su zanemareni.

iz bukvalnog i jeste onaj izveden. pa ni onaj koji si ti naveo nije dokazao tvoje tvrdnje. isto dihanje znači isti duh. We-ruah kako piše. Pa Daničićev prevod ima duh, koji je nastao na osnovu stranih tada.

Kad uzmes i citas na originalnom prevodu neces videti konstantaciju da je duh covekov isti kao duh zivotinje jer bi se taj prevod sukobljavao sa mnogim izjavama u SP, jer je covek veci od zivotinje.

Pa već sam ti dao bukvalan prevod i piše da je isti duh. Kako nije isti. U SZ piše "Oduzmeš im dah (duh, disanje) i vrate se u prah. Kako je onda životinje duša ako nema spoj praha i duha životnog. Kada je čovjek postao duša, kada je dobio duh životni. A ko je rekao da je čovjek manji od životinje. Razlika je u slici a ne u duhu životnom. nEMA nigdje sukoba sa drugim izjavama u Bibliji.

.Ovde se govori o tome koliko je covek pao da je na rangu zivotinja, a ne na rangu coveka, kad bi citao u originalnom prevodu ne bi naisao na konstantaciju da je duh covek i duh zivotinje isti vec na konstantaciju da je covek toliko pao pa se ne razlikuje od zivotinje, tako da bi sa zarezima prevod glasio "Izgleda kao da ima Duh" sto znaci da se covek zbog svojih grehova veoma udaljio od lika Bozijeg i ponasao kao zivotinja, jer zivotinje nemaju licnost pa je zato receno da izgleda duh coveka kao duh zivotinje, a ne da zivotinja ima duha.Takodje u originalu pise da je fizicka smrt coveka ista kao fizicka smrt zivotinje, uzmi ovaj tekst i citaj, prevodi i videces.

Ne govori se o tome, nego da je svima isto kada umru. Pa dao sam ti originalni i bukvalni prevod i nijedan ne dokazuje tvoju tvrdnju. Grijeh nema veze sa ovim. Ovdje se govori o sastavu čovjeka i životinje. Gdje vidiš grijeh u stihu? Ne uvodi svoju nauku u Bibliju "IZGLEDA" ne piše izgleda nego da je isti. Pa ako je ista smrt onda je i isti sastav. Smrt u Bibliji nije opisana samo kao fizičko umiranje nego i umiranje misli, razmišljanja, emocija i svega duhovnog u čovjeku. Nema mišljenja, rada, zavisti, ljubavi mržnje kada čovjek umre.
 
Natrag
Top