Čokoladni kolači i torte

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nelina torta

OsyPA4c.jpg


Sastojci za koru: 200 g crne čokolade, 50 g putera, 3 jaja, 100 g šećera, kesica vanilin šećera, 120 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo i kašičica cimeta. Za pomorandžin krem: 3 pomorandže, 230 g šećera, puding od vanile, 100 ml likera od pomorandže, 200 ml vode, 250 ml slatke pavlake i 2 kesice šlag fiksa. Za čokoladni krem: 100 g crne čokolade, 250 ml slatke pavlake i kesica šlag fiksa.

Na umerenoj temperaturi otopite čokoladu i puter. U drugoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca, pa dodajte žumanca, šećer i vanilu. Brašno izmešajte s praškom za pecivo i cimetom, postepeno dodajte u umućena jaja, a zatim sjedinite sa otopljenom čokoladom. Testo sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Jednu pomorandžu operite toplom vodom, oljuštite koru i kuvajte 10 minuta u ključaloj vodi. Dodajte 100 g šećera, još malo kuvajte, prohladite, izvadite koru, uvaljajte u 30 g šećera i osušite. Iscedite sok od tri pomorandže (300 ml). Puding skuvajte sa 100 g šećera, isceđenim sokom i likerom, i ostavite da se ohladi. Polovinu kandirane kore isecite na komade, dodajte u umućenu slatku pavlaku sa šlag fiksom, pa pomešajte sa kremom od pomorandže. Čokoladu otopite na pari, jednu kašiku ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom i šlag fiksom. Ohlađenim čoko kremom nafilujte koru, premažite pomorandžinim kremom, ohladite u frižideru dva sata, ukrasite čokoladom i kandiranom korom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Osvežavajući krem

KZT34YR.jpg


Potrebno je: 2 pomorandže, 150 g crne čokolade, 2 jaja, 4 kašike šećera, 200 ml slatke pavlake i 2 kašike likera od pomorandže.

Čokoladu otopite na pari i malo ohladite. Na pari umutite žumanca sa kašikom šećera, prohladite i pomešajte sa otopljenom čokoladom i šlagom od slatke pavlake. Umutite čvrst sneg od belanaca sa kašikom šećera, dodajte u čokoladni krem i ohladite u frižideru tri sata. Pomorandže oljuštite, isecite na kriške i prelijte likerom. U tiganju karamelizujte dve kašike šećera, ohladite i kašikom pravite tanke trake na masnom papiru. Krem ukrasite kriškama pomorandže i karamel trakama.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zasladite se čokoladom iz vlastite radinosti!

CaY53Zp.jpg


Čokolada je poslastica koju svi volimo jer potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće.
Vrlo jednostavno je možete pripremiti u vlastitom domu.
Sve što vam treba za izradu prave čokolade bez dodanih šećera je kakao maslac, kakao u prahu i nešto prirodnog zaslađivača.
Za pripremu je potrebno svega nekoliko minuta.
Ako čokoladu želite obogatiti okusom ili teksturom, tada još možete dodati i malo vanilije, super bobica, listića kokosa, chia sjemenki.
Čokolada je uvijek fina, ali je posebno fina kada ste je sami pripremili.

Sastojci (za jedan blok čokolade ili jedan blok pralina):

  • 70 g kakao maslaca
  • 60 g sirovog kakao praha
  • 1 i ½ velika žlica meda
Priprema:

U većoj zdjeli zagrijte vodu do vrenja.
Zatim u nju položite drugu, manju zdjelu, u koju ćete staviti kakao maslac i otopiti ga na vrućoj vodi.
Kada se maslac potpuno otopio umiješajte 60 g sirovog kakao praha i prirodnog zaslađivača.
Ja sam koristila med, ali možete upotrijebiti i agavu, javorov sirup, sirup datulja ili pak šećer kokosovog cvijeta.
Sve promiješajte i napunite kalupe za čokoladne praline.
Ako ih nemate prelijte smjesu preko papira za pečenje kojeg ste položili na neku tacnu ili tepsiju.
Po želji možete u vašu čokoladu dodati i neke super namirnice poput chia sjemenki, kakao zrnaca, goji bobica ili grožđice, brusnice, kakao listiće i slično.
Čokoladu stavite u frižider da se nekoliko sati hladi, dok se ne stvrdne.
Uživajte u okusima, magični su!

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lava kolač od zelenog čaja

15e6y52.jpg


Potrebno je
120 g bele čokolade, 80 g rastopljenog maslaca, 80 g šećera, 1 jaje, 16 g usitnjenog zelenog čaja, 50 g brašna

Priprema
Premažite maslacem kalupe za mafine ili za sufle i pospite ih brašnom. Belu čokoladu otopite na pari, dodajte rastopljeni maslac i mešajte da se dobro sjedine. Dodajte i šećer, jedno jaje, te umutite. Ubacite brašno i mleveni zeleni čaj i umutite još malo. Testo razlijte u pripremljene kalupe i ostavite 30 minuta u frižideru. To će pomoći da se kolači spolja ispeku dobro, a da unutra ostanu mekani. Rernu zagrejte na 230 stepeni, ubacite kolače i pecite ih devet minuta. Izvadite ih iz rerne, ostavite desetak minuta, pa ih pažljivo, špatulom, vadite iz kalupa. Servirajte sa voćem i umućenom slatkom pavlakom.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladno iznenađenje

2vxog8j.jpg


Za testo: 200 g integralnog brašna, 60 g mlevenih pečenih badema, 350 g paškanata, 150 g crne čokolade, 20 g kakao praha, dve i po kašičice praška za pecivo, 4 jaja, 200 g smeđeg šećera, 250 ml ulja, pola kašičice muskatnog oraščića i 2 prstohvata soli. Za pečene bademe: 100 g neoljuštenih badema i 75 g smeđeg šećera. Za preliv: 200 g crne čokolade, 120 g kisele pavlake i 100 g šećera u prahu.

Okrugli kalup stavite u frižider, paškanat oljuštite, sitno izrendajte i pomešajte s mlevenim bademima. Čokoladu isecite na komade, a brašno, prašak za pecivo, kakao i muskatni oraščić izmešajte. Jaja, so i šećer umutite mikserom, sipajte ulje, postepeno dodajte mešavinu brašna, rendani paškanat sa bademima, čokoladu i izmešajte. Testo sipajte u ohlađen kalup i pecite u rerni na 180 stepeni oko 50 minuta. U posudi prokuvajte šećer i 50 ml vode, dodajte bademe i kuvajte oko osam minuta, dok tečnost ne ispari. Na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje drvenom kašikom, karamelizujte bademe, sipajte na papir za pečenje, viljuškom ih razdvojte i ohladite. Za glazuru na pari otopite čokoladu, sklonite s ringle, umešajte šećer i pavlaku, prelijte ohlađenu tortu, ukrasite bademima i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LjUTA ČOKOLADA S NAROM

17081c.jpg


Sastojci za 4 osobe: 150 g crne čokolade, 2 mala nara, 5 kašika soka od brusnice, pola kašičice gustina, 3 kašike šećera, crvena ljuta papričica, jaje i 200 ml slatke pavlake.

Nar prepolovite, pomoću cediljke za limun iscedite sok od jedne polovine i pomešajte sa sokom od brusnica (do 75 ml). Ostale polovine očistite i izvadite semenke. Gustin umutite sa dve kašike soka. Ostatak soka zagrejte sa kašikom šećera, dodajte razmućen gustin i prokuvajte oko minut. Sklonite s ringle, umešajte semenke nara i sasvim ohladite. Papričicu očistite od semenki i sitno iseckajte. Čokoladu otopite na pari, sklonite s ringle, umešajte papričicu i ohladite. Mikserom umutite jaje i dve kašike šećera, a posebno šlag od slatke pavlake. Obe smese sjedinite, pomešajte sa ohlađenom čokoladom i mutite dok se ne zgusne. U čaše naizmenično ređajte čoko-mus i kompot od nara. Pospite semenkama nara i ohladite u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ZELENI ČAJ I KOKOS

1f5080.jpg


Za 6 čaša od 120 ml: 200 g bele čokolade, 400 ml slatke pavlake, 3 žumanceta, 2 kašike zelenog čaja u prahu (u bio dućanima), 6 kokos keksa i 100 ml sveže kuvanog zelenog čaja.

U posudi prokuvajte 150 ml slatke pavlake, dodajte zeleni čaj u prahu i dobro promešjte. Zatim stavite komade bele čokolade i otopite, uz stalno mešanje. Posudu sklonite s ringle i ohladite. Ostatak slatke pavlake sipajte u činiju i izmiksajte čvrst šlag. U drugoj podusi penasto umutite žumanca, prvo dodajte čokoladni šlag, a zatim lagano umešajte ostatak umućene pavlake. Keks stavite u plastičnu kesu i oklagijom izdrobite. Umešajte u sveže kuvan zeleni čaj, kratko prokuvajte i rasporedite u šest čaša. Sipajte čokoladni šlag sa zelenim čajem i ohladite tokom noći u frižideru.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MUS SA TOFU SIROM (POSNO)

1eef81.jpg


Za 4 osobe: 400 g tofu sira, 150 g posne crne čokolade, kesica vanilin šećera, kašika smeđeg šećera, nekoliko listića nane i jagode ili drugo sveže voće za ukrašavanje.

Tofu sir stavite u cediljku i ostavite dva sata da se dobro ocedi. Čokoladu izlomite na manje komade i na vrlo umerenoj temperaturi otopite na pari. Zatim umešajte smeđi šećer, vanilu, mutite mikserom oko pet minuta, sklonite s ringle i malo ohladite. Mikserom umutite tofu sir, sipajte prohlađenu čokoladu i nastavite da mutite sve dok smesa ne bude gusta i ujednačena. Čokoladni krem ravnomerno rasporedite u staklene posude ili čaše i ohladite najmanje tri sata u frižideru. Pre serviranja, ukrasite listićem nane i jagodama ili drugim svežim sezonskim voćem.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ČOKOLADNI SAN

18961f.jpg


Potrebno je
ZA KORU 150 maslaca, 150 g smeđeg šećera, 40 g kakaoa, 150 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, pola kašičice sode bikarbone, 2 jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanile, 150 g kisele pavlake, 2 kašičice meda ZA FIL 250 ml slatke pavlake, 250 g crne čokolade ZA DEKORACIJU 120 g čokoladnih jaja, 150 g čokolade

Priprema
Penasto umutite maslac i šećer. Pomešajte kakao, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, prstohvat soli, dodajte ih umućenom maslacu i dobro promešajte.
Umutite jaja, ekstrakt vanile, pavlaku i med i dodajte im smesu od maslaca, šećera i brašna. Dobro umutite, pa testo podelite na dva dela. Sipajte smesu u podmazane plehove prečnika 22 cm i pecite ih dvadesetak minuta na 180 stepeni. Za fil na pari skuvajte fil od slatke pavlake i čokolade i ostavite da se hladi sat vremena. Nafilujte prvu koru, preko nje stavite drugu, pa celu tortu dobro premažite filom. Tortu ukrasite malim čokoladnim uskršnjim jajima.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna piškota torta

15%20(1)_620x0.jpg


Za 6 osoba potrebno je - Za koru: 150 g brašna, 75 g hladnog putera, 2 kašike šećera i žumance. Za krem: 400 g nugata, 3 lista želatina, 375 ml mleka i puding od čokolade. Plus: 200 g piškota, 16 kašika likera od badema, 750 g slatke pavlake i 4 praline za ukrašavanje.

1 * Umutite brašno, puter, šećer, žumance i tri kašike hladne vode. Zamesite glatko testo, umotajte plastičnom folijom i ohladite 30 minuta. Sipajte u podmazan kalup, izbockajte viljuškom i pecite u rerni na 200 stepeni 20 minuta.

2 * Puding razmutite u 75 ml mleka, a želatin omekšajte u vodi. Ostatak mleka zagrejte, sipajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite s ringle, umešajte komade nugata, oceđen želatin i mešajte dok se ne otopi.

3 * Piškote stavite na tacnu i prelijte sa 12 kašika likera. U ohlađen nugat krem umešajte 400 g šlaga od slatke pavlake. Koru poprskajte ostatkom likera, premažite trećinom krema i poređajte pola količine piškota.

4 * Nafilujte drugom trećinom krema, rasporedite preostale piškota, namažite ostatkom krema i ohladite u frižideru. Sklonite obruč, ostatkom šlaga nafilujte obod torte, površinu ukrasite lopticama šlaga i pralinama.

15%20(2).jpg


(Novosti)
 
Natrag
Top