NASA se sprema da objavi otkriće i o Plutonu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
NASA se sprema da objavi otkriće i o Plutonu
Nakon vode na Marsu, Američka svemirska agencija priprema se da objavi još jednu spektakularnu vest, ovog puta vezanu za Plutona.

Izvor: Tanjug

Foto: NASA
To je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, najavio planetolog Alan Stern, šef misije "Novi horizonti" koja se bavi Plutonom.

Misija NASA New Horizons ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tela sredinom jula ove godine.

Govoreći o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao: "Taj svet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle".

Zasad nije poznato šta će novo saopštiti NASA koja je pre nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezuluciji. Na snimcima koje je poslala sonda New Horizons vidljive su ledene planine visoke tri kilometara i zaledjene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vodeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

Stern je napomenuo da je zasad preuzeto svega 10 odsto podataka koje je sonda Novi Horizonti prikupila tokom posmatranja Plutona, te da patuljasta planeta još uvek nije otkrila sve svoje tajne.

"Godina 2015. će obeležiti istoriju", uveren je Stern.

Patuljasta planeta Pluton smeštena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Meseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
NASA: Pluton ima plavo nebo
Led na Plutonu i plavo nebo, predstavljaju dva velika otkrića koje je o toj patuljastoj planeti danas objavila NASA.

IZVOR: DNEVNIK


Prva fotografija Plutonovog okruženja u boji / Foto: NASA
“Ko bi očekivao da je nebo u Kojperovom pojasu plavo? Predivno je”, rekao je Alan Stern, glavni istraživač tima koji prima podatke sa svemirske letelice New Horizons, na istraživačkom institutu Bulder u američkoj saveznoj državi Kolorado gde su proučavane fotografije u boji pristigle u NASA-u prošle nedelje.

Moguće je da su čestice izmaglice sive ili crvene, ali način na koji odašilju plavo svetlo privuklo je pažnju naučnog tima New Horizons.

17127505195616c41f79b6b475357308_v4_big.jpg

Voda je svuda: Plave tačkice su mesta na kojima je led / Foto: NASA


"Ta jasna plava boja govori nam o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je rezultat rasutog sunčevog svetla veoma malih čestica. Na Zemlji, te čestice su mali molekuli azota. Čini se da su na Plutonu lakše, ali još manje nego na Zemlji – čestice podsećaju na čađ i nazivamo ih tolini", rekao je istraživač Karli Hauet.

11066358965616c72eef5c8530386674_v4_big.jpg

Detaljan prikaz "zmijskih" nabora Plutona / Foto: NASA


Naučnici veruju da se čestice tolina formiraju visoko u atmosferi, gde se ultraljubičasto sunčevo svetlo raspada i jonizira azot i molekule metana te im omogućuje da reaguju jedna s drugom kako bi formirale sve kompleksnije negativno i pozitivno nabijene jone.

12589657225616c72f0b4c6863175965_v4_big.jpg

Širok dijapazon boja na Plutonu / Foto: NASA


Na Plutonu je otkriveno i mnogo malih regija s ledom. Ti ledeni delovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a naučnici još ne znaju zašto.

'Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona', istakla je Silvija Protopapa, koja je deo Sternovog tima.
 
Natrag
Top