Kipar

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
6. jun 2005.

Kipar - ostrvo ljubavi, uzduž i popreko (1.deo)


U svesti našeg prosečnog građanina, Kipar ima različite konotacije - od turističkih pa do poslovnih. Da ne pominjemo publicitet koji je ova mala ostrvska zemlja zadobila tokom poslednjih ratova kod nas, kada je postao pribežište raznih domaćih "biznismena". Ipak, i ovog leta, neće biti mali broj onih koji će se zaputiti na Kipar u potrazi za idealnim mestom za odmor.

Piše Ivana Dukčević-Buđa
Izvor: B92

56304741742a4699153907301249427_extreme.jpg


Stari Latini bili su prvi koji su Kipru dali ime koje nosi i danas. Reč Kipar (na latinskom ''Cuprus'') znači – bakar, pa je bogatstvo ovom rudom bilo razlog da ovo ostrvo istočnog Mediterana (samo 60 km od obale Turske) u starom veku bude jedan od najznačajnijih centara trgovine u ovom delu sveta.

Istorija Kipra seže do 9000 godina unazad. Iz tog perioda potiču najstariji pronađeni arheološki ostaci na ostrvu - kameni idoli u obliku krsta (iz mesta Khirokitia), koje neizostavno morate videti u Muzeju Kipra (Arheološki muzej) u Nikoziji.

Kipar su tokom vekova posećivali, naseljavali ili osvajali: Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, egipatski Ptolomeji, Vizantijci, Krstaši, Venecijanci i Turci, a 1878. godine postaje britanska kolonija. To je i glavni razlog zašto većina ostrvljana odlično govori engleski jezik.

1960. godine Kipar dobija nezavisnost i postaje republika, na čelu sa harizmatičnim Arhiepiskopom Makariosom III, koji postaje njen doživotni predsednik. Par godina kasnije, ustavom nezadovoljna turska manjina koja je činila oko 18% stanovništva severnog dela ostrva, povlači se iz Parlamenta. Počinju godine razgovora i pregovora, sve do 20. jula 1974. godine. Tog dana, vojne snage iz Turske, vrše okupaciju severnog dela Kipra (njegovih 37% površine), i proglašavaju nezavisnu državu Severni Kipar, koja postoji i dan danas.

Do pre samo dve godine, bilo je potpuno nemoguće iz grčkog dela preći u turski, ali su se stvari malo promenile. Severni Kipar je proleća 2004. očajnički pokušavao da se ''ujedini'' sa južnim, ne bi li zajedno ušli u Evropsku Uniju. Na referendumu održanom u oba Kipra, Turci su glasali – za, ali su Grci rekli – ne. I tu je (za sada) priči kraj.

Kada avionom sletite na ovo najistočnije od svih mediteranskih ostrva, naći ćete se u Larnaki, jer se u ovom gradu nalazi glavni internacionalni aerodrom na Kipru. Nekada je postojao i u glavnom gradu Nikoziji, ali se 1974. godine, podelom Kipra na turski i grčki deo, aerodrom našao na ''ničijoj zemlji''. Iako je u poslednje vreme došlo do približavanja stavova između kiparskih Grka i Turaka, prazna zgrada i zapuštena pista i dalje su jedino što je ostalo na mestu nikozijskog aerodroma.


Larnaca (Larnaka)


138713828342a46991819ec823720002_extreme.jpg


Larnaka je grad na istočnoj obali Kipra, sa nešto preko 30 000 stanovnika, i treći je po veličini grad u zemlji sa oko 400 000 duša (grčki deo). U centru grada nalazi se peščana gradska plaža Finikudes (Phinikoudes) i istoimeno šetalište. Na ovoj plaži možete da probate sveže ceđene đuseve od pomorandže, limuna, (najbolji je od dinje!), koje špartajući plažom, prodaju momci zaposleni u obližnjim kafićima. Osim što je prijatan primorski grad, u Larnaki nema ničeg posebnog za videti, ako ne računamo ostatke tvrđave i akvadukt iz XVIII veka (7-8 kilometara van grada).

Najčuvenije zdanje u Larnaki je crkva Svetog Lazara (u centru grada, blizu Finikudesa). Crkva je sagrađena u XVII veku, na ostacima jedne starije iz IX veka. Svoje čuvenje duguje tome što je podignuta na mestu gde je sahranjen Sveti Lazar (u kripti, ispod crkve). Zbog ove činjenice, kroz nju godišnje prođe mnogo posetilaca.

Zapadno od Larnake nalazi se i crkva Panayia Angeloktistos, iz XI veka, poznata po najlepšim vizantijskim mozaicima na Kipru.


Ayia Napa (Aja Napa, ili Sveta Napa)


159211696942a46991b30a7493698562_extreme.jpg


37 kilometara severno od Larnake, nalazi se Aja Napa. Do početka 80-tih godina XX veka, danas najsevernije i ujedno najistočnije letovalište grčkog dela Kipra, moglo bi se opisati kao uspavano ribarsko selo. Osim par desetina kuća, starog Manastira Ayia Napa i Crkve Svetog Ilije (Church of Prophitis Elias), do pre 20-tak godina, ničega ovde nije bilo.

Pre podele ostrva na grčki i turski deo, najpoznatije letovalište Kipra bila je Famagousta (samo 15-tak km severnije od Ayia Nape). Famagusta je ostala na ničijoj zemlji i postala avetinjski grad: hoteli i druge zgrade podređene turizmu su ispražnjene i vremenom propale. Tada se neko dosetio da sva dešavanja ''premesti'' 15 kilometara južnije – u Aja Napu.

Za nepunih desetak godina Aja Napa je krajem 80-tih godina XX veka, od ribarskog sela postala najposećeniji turistički centar ostrva, sa nebrojenim hotelima duž kilometarske obale, nepreglednim belim peščanim plažama i obiljem sportova na vodi. Neki kažu da je prenaseljena, suviše podređena turizmu i da je izgubila svoj šmek, što verovatno nije daleko od stvarnosti, ali je takođe istina da Aja Napa ima najbolje peščane plaže, lepše od svih turističkih centara na Kipru.


Nicosia (Nikozija) - Lefkosia


205959017142a46991d9bd2918917787_extreme.jpg


Od Larnake se odvajate od mora i do Nikozije, koja se nalazi u središnjem delu ostrva, putovaćete auto-putem 52 km.

Po jednima ime Lefkosia znači ''Beli grad'' (lefkos – belo), a po drugima je ime dobila po Lefkonu - jednom od Ptolomeja i osnivaču ovog grada. Nikozija je glavni grad i grčkog i turskog dela Kipra, a sredinom njegovog starog dela prolazi ''zelena linija'' razdvajanja. Najveći je grad na ostrvu i ima oko 130 000 stanovnika.

Srce grada čini veliki stari deo ''Laiki Yitonia'' (''Dobro susedstvo'') opasan venecijanskim zidinama iz XVI veka. Ovde ćete naći radnje, taverne, ateljee umetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, često uske, kamene ulice u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalazi se i Etnografski muzej, Katedrala Svetog Jovana i velika palata Arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsednika republike.

Na obodima starog grada, postojale su kapije za ulazak u grad, od kojih je očuvana i najpoznatija Famagusta kapija (Famagousta gate). U njoj se danas održavaju izložbe, predavanja i koncerti, a njena unutrašnjost veoma podseća na zidine Kalemegdana.

Izvan starog grada, na desetak minuta hoda nalaze se jedan preko puta drugog, Nacionalni teatar i Muzej Kipra (Arheološki muzej). Ovaj muzej ne bi trebalo da propustite, iako ima veoma čudno dvokratno radno vreme (do podneva, pa od 4 ili 5 popodne, ali valja proveriti). U njemu se čuva mahom sve što je iskopano na tlu Kipra, a tiče se perioda praistorije i starog veka, uključujući i figure čuvenih kamenih idola iz Kirokitije u obliku krsta, starih preko 5000 godina.


Limassol (Limasol)


198091442142a469920fe31968911338_extreme.jpg


Drugi po veličini kiparski grad (oko 110 000 stanovnika) i jedan od dva najpoznatija letovališta u zemlji, nalazi se na južnom delu ostrva. Povezan je sa Nikozijom (87 km ka severu) i Larnakom (69 km ka severo-istoku) odličnim auto-putevima. Limasol je i najveća luka u državi, pa većina turističkih brodova koji plove za Egipat i Izrael, isplovljavaju upravo odavde.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada, pored mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Za one koji bez shoppinga ne mogu, Limasol ima veliki izbor radnji sa raznovrsnom robom, koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. Sam grad je izvan svoje zemlje (a pogotovo u Srbiji) poznat i kao sedište velikog broja ''off shore'' kompanija, sa ponekad sumnjivim poslovanjem.

U Limasolu ima i dosta toga da se vidi. Limassol Castle (Zamak Limasol) iz XIII veka, poznata je ''stanica'' iz krstaških ratova. U njemu je čuveni kralj Ričard ''Lavljeg srca'' oženio Berengariju od Navare i načinio je kraljicom Engleske 1191. godine. Sada se u jednom delu ovog zamka nalazi Srednjevekovni muzej.

Još jedna krstaška građevina nalazi se na par kilometara od Limasola. Kolossi castle (Kolosi zamak) iz XV veka, je obnovljeni zamak vitezova reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Vitezovi su ovde uzgajali grožđe i šećernu trsku, a tu su uspostavili i svoj komandni štab (''Commandery''), po kome je i čuveno kiparsko slatko vino ''Commandaria'' (Komandarija) dobilo svoje ime. Pored zamka i danas postoje ostaci rafinerije šećera iz doba Krstaša.

Jedan od najznačajnijih lokaliteta na Kipru – antički Kourion (ili Curium), nalazi se na 20. kilometru od Limasola ka Pafosu, na litici brda sa kojeg se pruža fantastičan pogled na okolinu i pučinu mora. Podno brda se nalazi i velika šljunkovita plaža, dosta posećena od strane prvenstveno stanovnika Limasola, koji u njoj nalaze spas od najezde turista i gradske vreve.

Na istom putu nalaze se još i ostaci Apolonovog svetilišta (Sanctuary of Apollo Hylates), zatim krstaški Amathus, ali na ovim mestima je malo toga ostalo za razgledanje, a većina nađenih predmeta nalazi se u Muzeju Limasola (Limassol Museum).

Hrana na Kipru je mešavina grčke, mediteranske i turske kuhinje, pa ćete se ovde, barem što se jela tiče, osećati skoro kao kod kuće. Ipak, ako ste u Limasolu, moja preporuka je da posetite fenomenalan restoran meksičke kuhinje ''Casa Mexicana'', koji se nalazi par kilometara severno od centra Limasola, u glavnoj ulici, na obali mora.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kipar - ostrvo ljubavi, uzduž i popreko (2.deo)

9. jun 2005.

Kipar - ostrvo ljubavi, uzduž i popreko (2.deo)



U svesti našeg prosečnog građanina, Kipar ima različite konotacije - od turističkih pa do poslovnih. Da ne pominjemo publicitet koji je ova mala ostrvska zemlja zadobila tokom poslednjih ratova kod nas, kada je postao pribežište raznih domaćih "biznismena". Ipak, i ovog leta, neće biti mali broj onih koji će se zaputiti na Kipar u potrazi za idealnim mestom za odmor.

Piše Ivana Dukčević-Buđa
Izvor: B92


Rock of Aphrodite (Afroditine stene) - Petra Tou Romiou

169945070042a80d2d979b7503821737_extreme.jpg

Na otprilike pola puta auto-putem od Limasola ka Pafosu, sa vaše leve strane, u moru ćete ugledati stene koje ''izviru'' iz vode. Teško da ćete promašiti lokaciju, jer je na tom mestu obično parkiran solidan broj automobila kraj puta, pa će vam to skrenuti pažnju.

Afroditine stene delo su prirode, ali je njihovo mitološko objašnjenje mnogo komplikovanije. Naime, grčka boginja ljubavi Afrodita (ili rimska Venera), sudeći po legendi (a i po platnu čuvenog renesansnog slikara Botičelija), rodila se iz morske pene baš na ovom mestu. Na ovom istom mestu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene. Legenda kaže da onog ko se ovde okupa (između njenih suza), sreća u ljubavi pratiće čitavog života! Ako nemate sreće u ljubavi, napravite pauzu za kupanje na ovom mestu - plaža je šljunkovita, more je izuzetno čisto, pa i ako vam se želje za večnom ljubavnom srećom baš i ne ispune, nećete se pokajati što ste baš ovde zastali!


Paphos (Pafos)


55772491742a80d2db24a7163671103_extreme.jpg

Iako Aja Napa i Limasol ''drže'' primat u takmičenju za najpopularnije mesto na obali Kipra, Pafos im polako, ali sigurno to oduzima. Smešten skoro na krajnjem jugo-zapadu zemlje (77 km zapadno od Limasola), ovaj nekada mali gradić se ubrzano širi. U njemu se nalazi drugi internacionalni aerodrom na Kipru, koji najviše služi za sletanje i poletanje čarter letova, za vreme turističke sezone.

Pafos je definitivno najslikovitije mesto na obali Kipra, a najlepši je u rano proleće. U februaru, dok je u Beogradu još uvek uveliko zima, na poljanama oko Pafosa livade bukvalno prekrije raznobojno poljsko cveće. U isto vreme, dok je centralni ostrvski planinski venac Troodos (samo 120 km severnije) prepun snega, ovde ćete se najbolje osećati u farmerkama i kratkim rukavima. Svratite do velike peščane plaže Lare, na kojoj kornjače (careta careta) tokom maja polažu svoja jaja, ili se prošetajte pored svetionika, amfiteatra i dalje, kroz Tombs of The Kings (Grobnice kraljeva).

Tombs of The Kings nemaju ama baš nikakve veze sa kraljevima, iako im ime tako sugeriše. Naime, jedino što se zna za ovaj čudni lokalitet, sa polu-podzemnim hramovima sa stubovima i katakombama, je da je nastao između III veka pre naše ere i III veka naše ere, a u to vreme ni jedan kralj nije vladao ovim prostorima. Za naučnike je još uvek ostala totalna nepoznanica koji narod ih je i u koju svrhu izgradio.

U okviru lokaliteta postoje i ostaci nekoliko antičkih rimskih vila, koje na podovima imaju savršeno očuvane mozaike sa raznim figurativnim motivima, (kao što je napr. “Tezej ubija Minotaura''), ili geometrijskim (znak ''svastike'' u svim mogućim kombinacijama).

Pored Pafosa se nalaze i lokaliteti: House of Dionysos, Odeon (rimski teatar iz II veka), Kouklia (sa velikim hramom posvećenim boginji ljubavi), ali u njima nema puno toga da se vidi, jer su dosta porušeni i većinom propali.


Polis / The Baths of Aphrodite / Akamas


60985862742a80d2de1f12698155904_extreme.jpg

Na krajnjem jugo-zapadu obale Kipra (42 km severno od Pafosa), a ujedno i najslabije naseljenom delu zemlje, nalazi se gradić Polis. Sa svojih 2000 stanovnika, glavno je mesto ove oblasti, a u letnjim mesecima u njemu je popularan kamperski vid turizma.

Ako od Polisa krenete kolima ka jugo-zapadu, ka samom “špicu” Kipra - Akamasu, nekoliko kilometara posle Polisa (a dalje prema rtu), prestaje svaki asfaltni put.

Na kraju puta nalazi se par kuća, restorančić i parking. Pored parkinga, u “tropskoj” šumi koja niotkud počinje, posle par minuta šetnje, nailazimo na Afroditina kupatila (The Baths of Aphrodite). Ova “kupatila” nisu ništa drugo do živopisna mala pećina, sa izvorom i bazenom u steni, kao i malim vodopadom ispod kojeg prodavci lubenica sa obližnjeg parkinga, ponekad obilato rashlađuju svoj bostan.

Posle Afroditinih kupatila, prestaje svaki put, a dalje (prema špicu Akamasa) možete ili pešice ili sa 4WD (vozilom sa pogonom na sva 4 točka). Na početku zemljanog puta, koji sledećih nekoliko kilometara obilazi oko litica planina (ispod vas je samo provalija i beskrajno plavo more), stoji tabla na kojoj velikim slovima, na grčkom i engleskom piše: “Po ovom putu, svojim vozilom idete na isključivo sopstvenu odgovornost!”

Naš dragi kum rešio je da ovde isproba svog “land rovera” (a i naše živce), te se ne smesta upustismo u nove vratolomije! Put od nekih 7 – 8 km, duž litica po “razoranom” zemljanom putu, sa po kojom stenom ukopanom u isti, trajao je više od dva sata, pa smo na kraj sveta (čitaj: Kipra) došli u kasno popodne. Kasnije smo u turističkom vodiču za strance, za Akamas pročitali: ”Zbog teškoće u stizanju do krajnjeg rta Kipra, mali broj Kiprana, a još manji broj turista, je ikada bio na ovom mestu”.

Posle dvočasovnog kupanja na jednoj od “divljih” plaži (Fontana Amorosa), pakujemo se u land rover da pođemo nazad, da nas ne bi uhvatio mrak - barem na ovom delu puta do kuće (do asfaltnog puta ne postoji nikakvo osvetljenje). Nekoliko nas ''veća'', a ženski deo presuđuje da naš povratak pokušamo drugim (manje opasnim) putem, za koji niko od nas u suštini ne zna kako tačno izgleda (jer na rtu puta nema, a nema ni na mapi).

Sumrak se spustio. Dolazimo do samog kraja ostrva, te krećemo strmo uz nekakvo brdo, kroz šumu, širokim prokrčenim zemljanim putem, prema nečemu što bi trebalo da nas dovede do suprotne strane rta, tj. prema prvom nastanjenom mestu – Pafosu. Usput počinju da se nižu velike table sa obaveštenjem na grčkom, engleskom i turskom: ''Ovo je poligon britanske vojne baze. Ne skrećite sa puta zbog mogućih zaostalih mina''! Da nije tužno, bilo bi smešno, a nikako da se popnemo na vrh brda. U mislima svih nas mora da je bilo: Sa vrha brda mora da put vodi na drugu stranu – niz brdo. Tako je i bilo, samo što se put nizbrdo završavao pravo u moru! Ili je bar tako izgledalo do bukvalno 2 metra pred more. Na našu sreću (o pameti ovde neće biti mnogo reči), tik uz more, zemljani put skreće na levo, i u sada već mrklom mraku razaznajemo da barem vodi na pravu stranu (prema Pafosu), ali se ni jedno svetlo grada još ne nazire.

Uz farove džipa i ponekog zeca, koji obezglavljeno pretrčava zemljani put nenaviknut da ovuda prolaze vozila, posle nepuna dva sata vožnje, daleko u daljini ugledasmo svetla civilizacije. Pafos – najmiliji grad na svetu!

Troodos (Trodos)

12235878942a80d2e1b687505352702_extreme.jpg

Ako upitate prosečnog Srbo-Crnogorca da vam ukratko kaže šta zna o Kipru, većina će govoriti o letovanju, moru i plažama. Malo ljudi zna da centralni deo ostrva sačinjava planinski masiv po imenu Troodos (najviši vrh – Olympos: 1950 m nadmorske visine), sa zimskim ski centrom, prelepim starim pravoslavnim crkvama i manastirima, i živopisnim selima na planini i u njenom podnožju.

Samo 77 km magistralnim drumom jugo-zapadno od prestonice Nikozije, a 58 km severno od Limasola, naići ćete na podnožje planine Troodos, i sela Kakopetriju i Galatu.

Kroz Kakopetriju protiče jedna od retkih rečica na Kipru koja leti ne presušuje. Poznato je i po “Starom selu” sa autentičnim starim kućama okerasto-braon boje, koje su restaurirane i u kojima sada ljudi ponovo žive. Tu je i tkzv. “Zli kamen”, ogromna stena koja se nalazi na samom ulazu u kompleks, po kojoj je Kakopetrija dobila ime (“kako”-zao; “petra”-stena). Priča se da je pre mnogo godina, jedan svadbeni par posle venčanja stao na stenu, a ona se prevrnula i prekrila nesrećne mladence.

U podnožju “Starog sela” nalazi se jedna velika zgrada, sagrađena po ugledu na stare. Na vrhu zgrade (koja je ujedno i hotel), nalazi se restoran “Milos” (“Mlin”), poznat širom zemlje po svom originalnom receptu spremanja pastrmke. U restoran leti često svraćaju Kiprani, u potrazi za svežinom zbog velikih vrućina kraj mora, a organizovano na ručak dolaze i velike grupe stranih turista.

Ako od Kakopetrije krenete putem uzbrdo na Troodos, za pola sata (ili nešto manje od 20 km) naći ćete se na vrhovima, gde se nalazi i ski-centar. Od januara do marta ovde ima dosta snega, a za ljubitelje zimskih sportova, postoje i 4 ski-lifta.

Od vrhova put vodi kroz masiv Troodosa, gde ćete naići na mnoge prelepe stare manastire kao sto je manastir Agios Ioanis Lampaditis, kao i na stara sela kao što je Pedulas, koja u odnosu na turistički poznati deo Kipra, izgledaju kao zaboravljena negde u prošlosti.


120139163742a80db662a1f507100672_extreme.jpg

Ako nastavite putem dalje, na nadmorskoj visini od 1200m, stižete do velikog kompleksa Kikos manastira. Osnovao ga je Vizantijski car Aleksije Komnen 1080. godine, koji je manastiru poklonio i 3 sačuvane ikone Device Marije, za koje se smatra da ih je lično naslikao Sveti Luka. U manastirskim spisima je zabeleženo da je u XIV veku u manastiru živelo 400 monaha. U okviru manastira postoji mali muzej koji čuva dragocenosti vezane za njegovu dugogodišnju istoriju.

Samo 2 km uzbrdo od Kikos manastira, nalazi se Troni (Presto Device Marije), a odmah pored i grob Arhiepiskopa Makariosa III, prvog predsednika Kipra.

Ako od Troodosa krenete da se putem spuštate prema moru, u pravcu ka Limasolu, na putu ćete videti skretanje za planinsko selo Lania. Nećete se pokajati ako skrenete. Selo je neka vrsta slikarske kolonije i većinom je naseljeno domaćim i stranim umetnicima (uglavnom Englezima). Umetnici su restaurirali stare kuće i od njih napravili prelepi ambijent za stanovanje, okružen baštama i ukrašen saksijama sa raznovrsnim cvećem.

Vredi još videti i selo Lefkaru, preslatku malu crkvu Panayia tou Araka (blizu sela Lagudera), ali najlepše iskustvo doživećete ako se nekim slučajem u sred zime nađete u ski-odeći na –2 stepena C na snegu, na Troodosu,.... a onda odlučite da kolima odete na jednodnevni izlet starim putem ka Pafosu (na more). U naredna dva sata, putujući kroz predivne predele, temperatura će rasti sve više i na kraju ćete završiti kraj Pafosa, na plaži Lara (gde kornjače polažu svoja jaja), na 22 stepena, u majici i šortsu, bosonogi u plićaku! To jednostavno treba doživeti!

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pafos, dva grada u jednom

22. maj 2009.

Pafos, dva grada u jednom


Na 60 km od Limasola nalazi se jedno od glavnih letovališta na Kipru.

Izvor: B92


9084845284a15db9fb78ba283864018_extreme.jpg

Photo: Maufdi / Flickr


Kato Pafos (Donji Pafos) i Ktima / Pano Pafos (Gornji Pafos) čine neobičnu celinu. To su dva spojena grada od 50.000 stanovnika, ali drastično različita. U Ktimi žive i rade lokalci, a u Kato Pafosu su hoteli i turisti.

Najviše turista dolazi u julu i avgustu, i tada je najživlje. Dani su gotovo uvek sunčani, temperatura svakog dana prelazi 30˚C, more je toplo, a vlaga često velika.

Iako leto čini špic sezone, hladniji zimski meseci su idealni za pešačenje i vožnju bicikla.

U Pafosu je po grčkoj mitologiji rođena boginja ljubavi i lepote Afrodita. Za vreme antičke grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra.


2423156724a15dba0120c6277185375_extreme.jpg

Photo: Son of Groucho / Flickr


ORIJENTACIJA

Ktima
je trgovački deo grada, gde lokalci rade i žive, a Kato Pafos je raj za turiste, pre svega britanske, nemačke, i skandinavske.

Pafos se nalazi 60 km od Limasola, i sa njim je povezan odličnim autoputem.

Grad je 1982. dobio svoj aerodrom, koji je toliko prometan da avioni bukvalno neprekidno sleću i uzleću.

Ktina / Pano Pafos
(Gornji Pafos) se nalazi severno, i to je mirnija polovina grada i pravi centar Pafosa. Uspeo je da odoli turističkom građevinskom bumu, dok je s druge strane sačuvao šarm mediteranskog grada.

Ktima ima nekoliko odličnih muzeja, impresivnu kolonijalnu arhitekturu, ali i odlične taverne.

Tu se nalazi Mouttalos, nekadašnji Turski kvart, koji je danas, 30 godina nakon invazije Turske na Kipar prilično oronuo i zapušten, ali i dalje interesantan.

Kato Pafos
je odavno pretvoren u pravi turistički centar sa beskrajnim kafićima, non-stop muzikom, i neonskim svetlom.

To je južni deo grada, koji se nalazi direktno na obali mora, i gde se hoteli i taverne nižu jedni za drugim. Gradski atar pokriva nekoliko kilometara obale i plaža.

Lokalna vlast već decenijama ulaže novac isključivo u Kato Pafos, pokušavajući da izvuče što više novca od turizma. Nedavno je izgrađena nova marina kao i novo dugo šetalište pored mora, koje je vrlo prijatno i odakle se pruža izuzetan pogled.


19662204584a15dba050349213741534_extreme.jpg

Photo: Verity Cridland / Flickr


ATRAKCIJE


Paphos Fort
, tvrđava na početku marine koju su 1586. sagradili Turci. Bila je pod upravom različitih zemalja, a poslednji su je koristili Britanci. Otvorena je za posetioce svakog dana, ulaz €1.70.

Arheološki park
najzanimljivije je rimsko arheološko nalazište na Kipru, sa 4 ogromne vile, amfiteatrom, i agorom od pre 2.000 godina. Podovi vila su prekriveni fascinantnim mozaicima, od kojih neki prikazuju kako se bogovi i smrtnici napijaju do besvesti, što govori da je Kipar bio ekstremno bogato ostrvo, i da je hedonizam bio sveprisutan. Nalazište je otkriveno tek 1962, i danas je pod zaštitom UNESCO.

Petra Tou Romiou
je stena na obali mora gde je rođena Afrodita, izronivši iz morske pene. Nalazi se 25 km od Pafosa. Na Kipru je za vreme antičke Grčke postojao jak kult boginje Afrodite, koji su na kraju ugušili Rimljani. Prilaz moru na ovom mestu je prilično nepristupačan, tako da se ljudi u glavnom ne kupaju. Postoji jedan restoran i prodavnica suvenira.

Paphos Aphrodite Water Park
, najveći akva park na Kipru, nalazi se desetak km od Pafosa. Do akva parka voze autobusi 11 i 15, a prilikom kupovine karte za park, posetiocima se refundira autobuska karta, tako da je prevoz u stvari besplatan. Akva park je otvoren samo tokom sezone, od 1. maja do 31. oktobra. Karta za celodnevno zabavljanje u parku je oko €30.

Zoološki vrt na otvorenom
(Paphos Bird and Animal Park) nalazi se 15 km od Pafosa, u unutrašnjosti ostrva, iznad kod Koralnog zaliva (Coral Bay). Najviše ima najrazličitijih vrsta ptica, ali i zmija, krokodila, zečeva, koza. Ulaz je oko €15.

18340419794a15dba0752c1383290435_extreme.jpg

Photo: Verity Cridland / Flickr


PLAŽE

Centralna plaža
(opštinska) je peščana i nalazi se u neposrednoj blizini centra grada.

Faros
je takođe centralna plaža na kojoj obično ima manje gužve.

Šljunkovite plaže
se u glavnom nižu ispred hotela na obali u Kato Pafosu.

Coral Bay
(Koralni zaliv) je čuvena plaža koja se nalazi na manje od 10 km od Pafosa, i lako se stiže autobusom.

RESTORANI


Izbor hrane je odličan, od lanaca junk food restorana kao što su McDonald's i KFC, preko internacionalne kuhinje poput meksičke ili kineske, do lokalnih taverni. U domaćim restoranima, prosečna večera za dvoje izađe oko €40.

Ne treba propustiti odlična kiparska vina, kao i lokalno žestoko piće Zivania, koje se pravi od komina grožđa, odnosno ostataka grožđa koje je korišćeno za pravljenje vina. Zivania se proizvodi još od 14. veka od kada je Kiprom vladala Venecija.


1155655924a15dba0928f1038911568_extreme.jpg

Photo: einalem / Flickr


ŠOPING


Pafos vrvi od prodavnica, a postoje i 4 velika lanca supermarketa, uključujući francuski Carrefour.

SMEŠTAJ


Najveći broj hotela i apartmana se nalazi u Kato Pafosu (Donjem Pafosu) i relativno su blizu jedan drugoga. U špicu sezone dešava se da su dupke puni, pa se preporučuje rezervacija unapred.

Najbolji hoteli su smešteni naspram šetališta pored mora, a Pafos inače ima najveću koncentraciju luksuznih hotela na celom Kipru.

KAKO STIĆI


Avionom
stiže najveći broj turista, a aerodrom se nalazi 10 km jugoistočno od grada.

Feribotom
je takođe moguće doći, ali oni uglavnom voze do Limasola, koji je od Pafosa udaljen 60 km. Feriboti saobraćaju do različitih luka kao što su Atina, Port Said (Egipat), Haifa (Izrael). Do Kipra se feribotom najbrže stiže Iz Turske, i to iz luke Tašudžu pored grada Sifke, do Girne (Kyrenia), luke na kiparskom delu ostrva, a put traje oko 5 sati.



 
Član
Učlanjen(a)
13.03.2010
Poruka
2
Najlepse ostrvo koje sam ikada posetila, Ostrvo na koje bi se istog trenutka mogla preseliti ukoliko mi se ukaze prilika za to.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kipar – ljubav na prvi pogled

Kipar – ljubav na prvi pogled


Na obale Severnog Kipra, i danas, baš kao i pre milion godina, svakog maja, stiže na hiljade zelenih kornjača polažući na njegovim divljim plažama jaja iz kojih će se, do avgusta, razviti mnoštvo novih. One će zaroniti u plavetnilo Mediterana noseći u svjim genimamilenijumsko pamćenje da se ovde moraju vratiti ponovo u isto vreme, sledeće godine.

kipar.jpg


Kipar je rajsko ostrvo čudesne prirode, prepuno jedinstvenog istorijskog blaga koje su za sobom ostavljale brojne civilizacije, nacije različitih kultura, vladaoci iz svih krajeva sveta.

Izniklo iz modrine Mediterana, ovo ostrvo neponovljive istorije delilo je svoju sudbinu sa Turskom, Sirijom, Egiptom,Grčkom, Velikom Britanijom i, na samomom početku, Vavilonom, Persijom, Feničanima, Vencijom,Otomanskim carstvom...Smenjivali su se osvajači i vladaoci a Kipar je opstajao, jedinstven u svojoj divljoj lepoti, prihvatajući dobro od tuđina, osvajača i posetilaca, poklanjajući svima njima i deo svoje posebnosti.
U Severni Kipar stižemo iz Beograda preko Istanbula, letilicom Turkiš erlajna,jednom od najboljih avionskih kompanija u Evropi. Početak je novembra a dočekuje nas nebo bez oblaka i temperatura od 27 stepeni Celzijusa. Kipar nesebično pokazuje mnoštvo svojih lepih lica, vidljiivh u srdačnim osmesima ljudi, miru luksuznih hotelskih kompleksa, mirisu i ukusu nacionalne kuhinje, raskošnim bojama rastinja, plavetnilu mora, huku talasa koji se, preko stena, valjaju do dugih peščanih plaža...
Pozna je jesen a sve miriše na leto. I možda je baš sada pravi trenutak da obogatite sva svoja čula, svoje emocije i svoje iskustvo, susretom s ostrvom koje na satu istorije broji vreme dugo deset hiljada godina...
Od čega da počnete?
Nesumnjivo od Karenie. Zato što ćete tu, možda i vi,baš kao što smo i mi, prisustvovati veseloj sedeljci Grka i Turaka, starih i mladih, koji se sporazumevaju na engleskom, pevaju na grčkom i turskom, a jedu jastoge iz zajedničkog Mediterana.
Ili, možda, zato što u ovom prastarom gradu smaštenom u podnožju najvišeg planinskog vrha, ispod njegovih 1.204 metra, možete da prošetate zidinama srednjevekovnih zamkova u kojima su živele krstaške vođe posle pada Jerusalima i od kojih je jedan poslužio kao inspiracija Voltu Dizniju da izmašta filmski zamak za Uspavanu Lepoticu i njenog princa...
Svakako i zbog toga što tu, u malom seocetu, možete prošetati ispod svodova opatije iz 13. veka, jednog od najlepših spomenika gotske arhitekture na Mediteranu, Belapaisa, gde je život odneo još jednu pobedu, kako je to nama izgledalo, iako se opatija, posle dva veka postojanja ugasila...Zato što su se vremenom monasi zaljubljivali, ženili, dobijali decu, radovali se otkrivajući suštinu života...Do poslednjeg, u 15. veku...
Samo na Kipru možete da osetite miris crnog kedra, plemenitogdrvetaza čiji se plod, opor i gorak, vezuju mnoge legende o čudesnim isceljenima.
Maslinjaci su posečeni, umesto njih iznikli su hoteli, hiljade apartmana i luksuznih kuća s bazenima, velikim terasama, pogledom na more...
Gustih i dubokih šuma, po kojima u srednjem veku lovili kiparski bogataši predvođeni Ričardom LavljimSrcem, takođe nema. Umesto njih iznikli su brojni kvalitetni široki putevi i autoputevi. Ko zna šta bi na sve to rekao Ričard Lavlje Srce, koji se na ostvro iskrcao 1191. godine, gde se oženio a kraljicu svog srca proglasio za Kraljicu Engleske, posle čega je Kipar porodao Vitezovima Templarima. Ipak, možda bi mu se dopalo to što na obalama Severnog Kipra živi preko 347 različitih vrsta ptica, od čega je sedam endemskih a 27 dolazi ovde samo da bi produžilo svoju vrstu.
A tek orhideje! U Severnom Kipru one su praznik za oči svih ljubitelja prirode, posebno onih koji vole divlje cveće. U carstvu divljih orhideja koje počinje da buja krajem novembra, 32 vrste ovog cveta neobične lepote, udružene sa anemonama, narcisima, irisima, lalalama...cvetajui rastusve do kraja marta.
More zelenih kornjača i danas, baš kao i pre oko milion godina, polažusvoja jaja na napuštenim plažama Severnog Kipra od maja kako bi,u avgustu,mnoštvo njih ponovo zaronilo u plavet noseći u svom sećanju milion godina dugo pamćenje da se ovde moraju vratiti ponovo u isto vreme, sledeće godine.
Danas ovaj deo ostrva nastanjuje oko 250.000 stanovnika, smeštenih u pet gradova. Nikozija je najveća, sa 90.000, pa Famgusta sa 60 i Karenia sa nešto više od 40.000 stanovnika. Ponose se malim procentom nezaposlenih ( oko deset odsto, po pravilu mladih, fakultetski obrazovanih ljudi, koji ne prihvataju slabije plaćene poslove prepuštajući ih sunarodnicima iz Turske), velikim procentom pismenih ( 99 osto stanovnika ume da piše i čita), brojem studenata ( 45.000 mladih ljudi studira na šest univerziteta), brojem privatnih registrovanih automobila ( 150.000, uglavnom najnovijih modela, vozi se levom stranom, a cena litra benzina je samo jedan evro), prosečnom zaradom ( oko 2.000 evra), zdravstvenom zaštitom i, naravno, svojom istorijom i tradicijom.
Kažu da na Kipru ima 360 sunčanih dana godišnje. Tvrde da se ne zna u kom godišnjem dobu je na njemu lepše. Uvereni su da je Mediteransko more tu najplavlje, vazduh najčistiji, voće najslađe, cveće najmirisnije...
I možda je sve to tačno. Ali, i da nije, ona slika veselih i raspevanih prijatelja, koje podeljenost ostrva ipak nije sasvim razdvojila, ostaje za nezaborav. I ponavljamo je zbog onih koji misle da je naša planeta dovoljno velika da prihvati sve naše različitosti, sve naše suprotnosti, sve naše želje, sve frustracije, ograničenja i mogućnosti. Takvi će se zaljubiti u Kipar na prvi pogled.


Tekst i foto Dušica Pavićević

objavljeno: 10.11.2010.
Izvor: Politika



 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kipar, Aja Napa: Dom boginje Afrodite




Izvor: Blic Zorana Nikolić

Rajsko ostrvo koje su kroz istoriju napadale mnoge vojske kao što ga sada „napadaju“ milioni turista nalazi se u zapadnoj Aziji, a legende stare deset hiljada godina kažu da je boginja lepote i plodnosti Afrodita odredila Kipar za svoj dom.

i1_Fig_tree_agia_napa_s.jpg


2313918573_3b22119dc3.jpg
Nikozija je glavni grad grčkog i turskog dela Kipra, a podeljen je takozvanom zelenom linijom, odnosno demilitarizovanom zonom UN-a. Ne nalazi se na obali, što je verovatno razlog što nije preterano popularan među turistima, iako se u njemu nalaze brojni spomenici.

114146_stockphototouristresortofayianapaonislandofcyprus11623597_ig.jpg


a34da25aa6f74fce9c7278b95817262a.jpg

Kipar je danas moderna zemlja na granici Istoka i Zapada, u spoju prelepih plaža i planinskih vrhova, beskrajnih vinograda i maslinjaka s impozantnim kulturnim nasleđem.

Ayia_Napa_square_heaving_2.jpg


Sunčani dani su uobičajeni gotovo svakoga dana na ovom prelepom ostrvu, a klima je mediteranska s toplim, suvim i dugim letnjim danima i blagim zimama.


114140_shutterstock8729194_ig.jpg


000792-Ayia%20Napa.jpg

Budući da svoje putovanje na Kipar započinjete sletanjem u Larnaku, iskoristite priliku da obiđete grob Svetog Lazara na kome je sagrađena pravoslavna crkva u njegovu slavu. Na pet kilometara od Larnake nalazi se Hala Sultan Teke, muslimansko svetilište u kome se nalazi grob Muhamedove pomajke. Iz Larnake mogu da se organizuju izleti do planine Trodos, na kojoj se nalaze arheološke iskopine praistorijskih naselja i nekoliko slanih jezera.

ayia-napa-monastery.jpg

Poznato letovalište Aja Napa nalazi se pedesetak minuta vožnje od aerodroma u Larnaki, a po ceni od tri evra možete uhvatiti jedan od pet dnevnih polazaka autobusom. Iako je donedavno Aja Napa bila mirno porodično letovalište, poslednjih nekoliko godina sve više mladih dolazi da proveri zašto se ovo malo mesto poredi s Ibicom.


ayia-napa-diving.jpg


Engleski di-džejevi koji tokom cele godine gostuju u Aja Napi znaju da naprave sjajnu atmosferu, a privući će vas i mnogi programi organizovanog jedrenja, ronjenja, surfinga i drugih vodenih sportova. Noćni život počinje oko osam uveče, tada svi kreću uz malo brdašce koje se nalazi blizu plaže Nisi, na kom se nalaze stotine kafića.
castle-club.jpg


Izlasci u kafićima traju do dvanaest sati, a tada se svi sele u neki od preko dvadeset klubova. Na mene je najveći utisak ostavio klub „Castle“ koji može da primi oko pet hiljada ljudi, u kom postoji četiri odeljka gde svako može da nađe za sebe muziku koju voli.


Kako je poslednjih nekoliko godina ovo letovalište orijentisano najviše na noćni život, ako volite šoping, moraćete da izaberite neko drugo mesto za to.

114144_stockphotopartoftheoldmonasteryofagianapaincyprus34058482_ig.jpg


Ako ste gurman – došli ste na pravo mesto. Ove postoje mnoge taverne, od kojih se najpoznatija „Napa“ u kojoj možete probati sva tradicionalna kiparska jela koja su jako slična grčkim. Iako nisam ljubitelj morskih plodova, bila sam više nego oduševljena gamborima i taljatelama sa sušenim paradajzom u restoranu „De Medici“, koji toplo preporučujem.

kermia.jpg

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kipar: Postojbina boginje ljubavi

Kipar: Postojbina boginje ljubavi

27. februar 2011. 17:29 | Večernje novosti

Kilometri prelepih plaža, bogat noćni život, burna prošlost. Ovo ostrvo godišnje poseti 2,4 miliona turista

tur-Kipar_620x0.jpg
Na Kipru postoje velika prostranstva peskovitih plaža

ČARI Kipra su mnogobrojne i raznovrsne. Nad njim je nebesko plavetnilo, neprekidno od aprila do oktobra, i u to vreme nema uslova nijednom da padne kiša. Oko njega je isto tako neprekidno plavetnilo mora. Od ukupne dužine obale, od 684 kilometara, njen južni i zapadni deo čine uglavnom velika prostranstva peskovitih plaža. Krase ga tri grada: Larnaka, Limasol i Pafos i, naravno, mnoga privlačna letovališta. Zato Kipar poseti 2,4 miliona turista godišnje.
Današnji Kipar je mešavina modernih letovališta sa mnoštvom hotela uz plaže, starih gradskih celina, antičkih arheoloških nalazišta, bogatih muzeja, vizantijskih manastira i crkava, krstaških i mletačkih tvrđava, bogate ponude za popularni aktivni odmor, internacionalnih festivala zabave i noćnog provoda. Kiprani su poznati kao veoma gostoljubivi domaćini. Kuhinja je mediteranska.

Limasol - Od aerodroma Larnake udaljen je oko 65 km. Ima peščanu plažu sa dugim i lepo uređenim šetalištem duž mora. Letovalište se preporučuje porodicama, parovima, kao i mladima jer ima veliki izbor restorana, barova, noćnih klubova, luksuznih butika. Za decu je zanimljiv zoološki vrt u gradskom parku i vrt sa kamilama Mazotos. U blizini grada su čuvene plaže: Ledis majl, Kurijum i Pisuri.

Pafos - Prema legendi, kod Pafosa je rođena starogrčka boginja ljubavi Afrodita, i to iz morske pene. Grad se nalazi u jugozapadnom delu ostrva, 110 km je udaljen od aerodroma Larnake. Gornji deo grada je istorijski centar, dok je uz obalu Kato Pafos moderno letovalište. Duž obale Pafosa postoji veliki broj malih peščanih plaža, oivičenih tavernema, koje su, zbog sadržaja koje nude, popularne za porodice sa decom.

Larnaka
- Nalazi se na jugoistočnoj obali, i ubraja se među najstarije neprekidno naseljene gradove u svetu. Sa šetalištem uz obalu, oivičenim palmama, odiše mirnom i opuštenom atmosferom turističkog centra. Velika, savremeno opremljena marina uvek je puna jahti, a u centru grada su taverne, barovi i prodavnice luksuzne robe.


Protaras
- Živopisno turističko naselje koje se proteže duž Zaliva smokava, na jugoistočnoj obali ostrva, na oko 45 km od aerodroma Larnake. Lokalni put od Protarasa do Aja Nape (oko 15 km) prati pešačka staza koja je idelana za šetnje i vožnju biciklom.


Aja Napa
- Poznata je po dugim, belim peščanim plažama nosiocima “plave zastave” EU, zbog kristalno bistre vode i sadržaja koje nude. Ubrajaju se u najlepše plaže na Mediteranu.

Ovo mesto je poslednjih godina postalo i prestonica zabave sa više od 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica“.
Posetioci imaju priliku da uživaju u mnogobrojnim sportovima na vodi poput jedrenja, surfovanja, a omiljeno je mesto ljubiteljima ronjenja.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Afroditino ostrvo

Afroditino ostrvo

18. 05. 2011.
Press

Raj za avanturiste - Kipar je jedna od omiljenih destinacija turista zbog opuštajuće atmosfere, savršenih plaža i impozantnog kulturnog nasleđa

1.jpg

Legenda beleži da je Afrodita, grčka boginja lepote, rođena u morskoj peni kraj Kipra. Iz mora je izašla na obalu grada Pafos, gde su Helini u 12. veku p. n. e u njenu čast podigli jedan od najlepših hramova u antici. Sada je poznat kao jedna od omiljenih letnjih destinacija, koju turisti posećuju zbog opuštene atmosfere, živopisnih plaža, ali i raskošnog kulturnog nasleđa.
Njegovom šarmu doprinose meštani koji su po prirodi gostoljubivi, uvek nasmejani i spremni da odgovore na svako pitanje gosta. Kipar godišnje ima 340 sunčanih dana, a urbana legenda kaže da ako padne kiša, Kiprani gostima neće naplatiti boravak. Ovo ostrvo je bogato raznovrsnim plažama sa finim belim peskom, šljunkom, ali i predivnim stenama. Kao bivša britanska kolonija privlači brojne engleske turiste, ali od 90-ih godina prisutan je i veliki broj Rusa. Iako je Kipar od 1974. godine, zbog građanskog rata, podeljen na grčki i turski deo, posetioci su potpuno bezbedni. Čak nema ni kriminala, pa se mnogi Kiprani i ne trude da zaključaju kola niti vrata svojih kuća.


2.jpg
Raj za odmor

Drevni grad


Larnaka je jedan od najstarijih gradova na Kipru, a veruje se da je bio naseljen i u praistoriji. Danas se razvio u luksuzno letovalište, u čiju luku dolaze turisti sa skupim jahtama kako bi uživali na čistim plažama i u kristalno čistom moru. Na predivnom šetalištu tokom leta održavaju se mnogi festivali. Oni koji od letovanja očekuju više od prostog izležavanja na plaži, u Larnaki mogu da nađu brojna zanimljiva mesta za istraživanje. Oko 890. godine ovde je pronađen grob Svetog Lazara, na kome je kasnije sagrađena simpatična pravoslavna crkva Svetog Lazara, koju godišnje poseti više miliona turista.

3.jpg
Kape Greko

Na pet kilometara od Larnake nalazi se Hala Sultan Teke, muslimansko svetilište gde se nalazi grob Muhamedove pomajke Um Harum, koja je tu poginula 647. godine tokom arapske opsade ovog grada. Srednjevekovni muzej u Larnaki zapravo je tvrđava koju su podigli Turci u 17. veku, a u čijem vrtu se leti izvode pozorišne predstave. Od arheoloških spomenika svakako treba posetiti ruševine antičkog grada Kition. Od Larnake mogu da se organizuju izleti na planinu Trodos, Larnaka slana jezera u kojima borave flamingosi, Choirokoitia arheološke iskopine praistorijskog naselja...

Kiparska Ibica


Nekadašnje malo ribarsko mesto Aja Napa danas je najpopularnije letovalište na Kipru, gde se okupljaju mladi željni ludog provoda. Zbog razuzdanih žurki na plažama mnogi je nazivaju i „kiparskom Ibicom". Ako volite klupska dešavanja, uživaćete u nastupima engleskih di-džejeva koji u Aja Napi znaju da naprave sjajnu atmosferu. Iako je ovo malo mesto poznato pre svega po noćnom životu, mnogi se slažu da ima i najlepše plaže na Kipru kao što su Nisi, Pantahou, Landa...

4.jpg
Crkva Svetog Lazara

Izuzetno su posećene jer su na njima organizovani mnogi vodeni sportovi. Pored brojnih klubova i kafića, u Aja Napi se nalaze i Makronisos drevne grobnice, kao i zaliv Kape Greko, za koji se veruje da je dom opasnog mitskog čudovišta Aja Nape.Ako tražite miran odmor tokom kojeg možete da pravite zanimljive izlete, onda je Limasol pravi grad za vas. Podignut je između dva antička grada Amatusa i Kuriona. U svojim krstaškim pohodima, engleski kralj Ričard Lavlje Srce stigao je i do Amatusa kako bi ga oslobodio od Turaka, ali ga je na kraju uništio 1191. godine. Danas duž obale Limasola protežu se luksuzni hoteli i turistička naselja sa velikim šoping centrima. One koji traže avanture, oduševiće veliki broj antičkih ruševina u njegovoj okolini. Ostaci starog grada Kuriona (koji se nalazi na litici brda sa koga se pruža fantastičan pogled) jedna su od najznačajnijih atrakcija Kipra.

5.jpg
Aja Napa

Nedaleko se nalaze i ruševine Apolonovog svetilišta, Limasol zamak u kome je engleski kralj Ričard oženio Berengariju od Navare u 12. veku, kao i Kolosi zamak koji su krstaši podigli u 15. veku.Agencija „Kon Tiki" za ovu ponovo aktuelnu destinaciju nudi veliki izbor najatraktivnijih hotela u Limasolu i Aja Napi. Aranžmani su tokom cele sezone na osam ili 15 dana.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kipar - ostrvo ljubavi

Kipar je ostrvska država koja je dugo bila raskršće između Evrope, Azije i Afrike... Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, i u neposrednoj je blizini turske obale. Iako je geografski blisko Aziji, ostrvo je po svim društvenim aspektima okrenuto ka Evropi.

1_zpse8430825.jpg

Ostrvo poznato po svojoj divnoj čistoj vodi



Iako Aja Napa i Limasol važe za najpopularnija mesta na obali Kipra, postoji mnogo predivnih oblasti koje su smeštene na moru. Tu je i planinski masiv po imenu Trodos, koji je ujedno i najviši vrh od 1950 m, sa zimskim ski centrom, prelepim starim pravoslavnim crkvama i manastirima, i živopisnim selima na planini i u njenom podnožju.

2_zps699e1896.jpg

Iz čistog mora možete izvaditi svoju večeru



Pafos je definitivno najslikovitije mesto na obali Kipra, a najlepši je u rano proleće. U njemu se nalazi drugi internacionalni aerodrom, koji najviše služi za čarter letove za vreme turističke sezone.

3_zpsed530bcb.jpg

Čaroban pesak i još čarobnije more


Afroditne stene u moru, koje se nalaze na putu od Limasola ka Pafosu, delo su prirode, ali je njihovo mitološko objašnjenje interesantnije. Naime, grčka boginja ljubavi Afrodita, sudeći po legendi, rodila se iz morske pene baš na ovom mestu. Legenda kaže da će onoga ko se okupa baš na tom mestu pratiti sreća u ljubavi celog života...

Izvor: Luxlife.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nikad nije kasno za Kipar
Iako je uveliko počeo oktobar, u ovoj ostrvskoj državi nikada nije kasno za odmor

Izvor: Novosti

Foto: Thinkstock
Za sve one koji žele svoj odmor da provedu uživajući u prelepim plažama, hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, mnogim istorijskim lokalitetima i jedinstvenim prirodnim lepotama, Kipar predstavlja pravi izbor. Ova ostrvska država ima veoma povoljan geografski položaj, u istočnom Mediteranu, na raskrsnici tri kontinenata, Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Aziji, a kulturno-politički Evropi, čiji se uticaj oseća na celom ostrvu.

Najinteresantniji turistički centri ostrva su Kirenija, Famagusta, Aja Napa, Larnaka, Limasol, Pafos i Protaras.

Kirenija i Famagusta su biseri Severnog Kipra, možda još nedovoljno poznati široj javnosti, ali su svakako mesta dobro poznata istinskim ljubiteljima turizma. Kirenija je lučki grad, prepun kako taverni, restorana i mnogobrojnih radnji, tako i istorijskih spomenika, među kojima se svakako ističe antička tvrđava sa muzejom, a na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova.

Famagusta je regija s verovatno najlepšim plažama na celom Kipru, a sam grad predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim "gradom duhova", Otelovim tornjem i gotskom katedralom iz 13. veka. Zbog svega navedenog, Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda.

166796879256113ac166f05773288680_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Za ljubitelje igara na sreću, na ovom delu ostrva nalaze se mnogobrojni hoteli s kazinima, koji su pravi izbor za one koji žele da okušaju sreću u nekoj od igara i možda se sa odmora vrate s više novca nego kada su krenuli.

Najpoznatija letovališta južnog dela Kipra su Larnaka, jedan od najstarijih gradova na ostrvu, i Limasol, drugi po veličini grad. Još jedan biser među gradovima predstavlja Aja Napa. Čuvena je po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, pa predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Za one koji vole noćni život, tu je popularni trg Skver, prepun restorana, kafića i noćnih klubova koji goste drže budnim i u veselom raspoloženju do duboko u noć. Od gradova ovog dela ostrva, svakako treba pomenuti Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a ne treba zaboraviti ni njegovih 27 prelepih plaža.

Protaras na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukola, danas je moderna turistička destinacija s mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodičan odmor.
 
Natrag
Top