Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Najbolji filmovi 2015. do sada
Britanski "Telegraf" sastavio je listu najboljih filmova 2015. do sada.

Izvor: Tanjug
249059233560f84764b19b671670356_v4_big.png

Foto: YouTube Screenshot
Prvi na listi je "Čovek ptica" Alehandra Injaritua sa Majklom Kitonom u ulozi nekadašnje zvezde holivudske superherojske franšize koji pokušava da se iskupi pod svetlima Brodveja.




Tu je i "Selma" Ave Du Vernej o Martinu Luteru Kingu, "Inherent Vice" Pola Tomasa Andersona sa "zvezdanom" postavom na čelu sa Hoakinom Feniksom, Džošom Brolinom, Ovenom Vilsonom, Ris Viterspun, Benisijom del Torom.



Među filmovima godine je i "Rvanje sa ludilom" Beneta Milera o olimpijskim rvačima, braći Šulc i ekscentričnom milioneru koga igra neprepoznatljivi Stiv Karel. Tu je i "Ritam ludila" Demijena Čazela sa JK Simonsom u ulozi profesora muzike.



Na listi je i "The Duke of Burgundy" Pitera Striklanda, nezavisni "It Follows" Dejvida Roberta Mičela, "I dalje Alis" sa sjajnom Džulijen Mur.



Kritičar "Telegrafa" izdvojio je i "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" Roja Andersona - seriju komičnih skečeva, "Pobesnelog Maksa" Džordža Milera sa Šarliz Teron kao istinskim alfa mužjakom ovog filma, još jedan animirani film - "U tvojoj glavi" i komediju "Listen Up Philip" sa Džonatanom Prajsom i Džejsonom Švarcmanom u glavnim ulogama.





Na listi je i neobični vestern "Slow West" Džona Meklina sa Majklom Fasbenderom, animirani "Song of the Sea", "The Wonders" Alis Rohvaher sa Monikom Beluči u jednoj od uloga, "Hard to Be a God" Alekseja Germana, bračna drama "45 Years" Endrua Heja sa Šarlot Rempling i Tomom Kortenejom, "The Walk" Roberta Zemekisa o poduhvatu Filipa Petija koji je hodajući na živi prešao sa jedne kule njujorškog Svetskog trgovačkog centra na drugu.





Listu zatvara nova ekranizacija Šekspirovog "škotskog" komada - "Magbet" Džastina Kurcela sa Majklom Fasbenderom i Marion Kotijar.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Nova "reciklaža": Snima se serija "Smrtonosno oružje"
Holivud će “reciklirati” jedan od najpopularnijih akcionih filmova u istoriji, ali ovog puta u vidu serije.

Izvor: B92
423599685561105be638f0635123713_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
Fox je dao “zeleno svetlo” za snimanje pilot epizode “Smrtonosnog oružja” čiji će producent biti Warner Bros. Television. Originalni producenti franšize navodno neće biti uključeni u ovaj projekat.

Serijske adaptacije “Beležnice” (The Notebook), “Petka 13.” (Friday the 13th) i “Iza neprijateljskih linija” (Behind Enemy Lines) takođe su u produkciji različitih mreža.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Počinje „Gete fest“, pogledajte 12 nemačkih filmova
RTS

Ostvarenje „Feniks“ otvara večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda četvrti festival savremenog nemačkog filma „Gete fest“, pod nazivom „Sećanja i nade“.

Prvi fim na programu „Gete festa“ je Feniks reditelja Kristijana Pecolda, prema motivima romana Povratak iz pepela Ibera Monteljea, prenosi Tanjug.

Feniks-f1.jpg




Pozdravnu reč na otvaranju uputiće dr Matijas Miler-Viferig, direktor Gete instituta u Beogradu i Vesna Danilović, urednica programa u Kulturnom centru Beograda.

Selektor četvrtog „Gete festa“, dr Miler-Viferig izabrao je 12 filmova koji se tematski kreću od „istorijske dokumentarne fikcije“, preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti, do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru kroz noćni Berlin.

Elzer-f1.jpg

„Elzer“
Na zatvaranju festivala, 14. oktobra, biće prikazan film Kada smo sanjali Andreasa Drezena, prema istoimenom romanu lajpciškog pisca Klemensa Majera, koji će posle projekcije razgovarati sa publikom.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
„Boks“ od 15. oktobra u bioskopima
RTS

Rumunski film „Boks“ reditelja Florina Serbana od 15. oktobra biće na repertoaru odabranih domaćih bioskopa.

Klaudija Ardelean i Orlando Ćirvase u ostvarenju Boks igraju Kristinu i Rafaela, dvoje ljudi koji nikada nije trebalo da se sretnu, prenosi Tanjug.




On ima 19 godina, romske je nacionalnosti, radi u auto-perionici i želi da postane poznati bokser, a ona je Mađarica stara 34 godine koja glumi u lokalnom pozorištu.

Kristina prolazi kroz profesionalnu i privatnu krizu. Njen muž je zvezda u pozorištu i ona je stalno u njegovoj senci. Fasciniran njenom pojavom, Rafael je sledi iz dana u dan ulicama grada.

Jednog dana, kada se slučajno okrenula, našli su se licem u lice. Sledećeg dana, postavio joj je pitanje: „Da nisi udata, da li bi se udala za mene?“. Od tog trenutka, nije bilo povratka za njih dvoje.

Boks-f1.jpg

„Boks“
Uprkos razlici u godinama, nacionalnosti, polu, glavni junaci žele da se dokažu - svako na svoj način, krvlju, suzama, dubokom tišinom i diskretnim osmesima.

Florin Serban je domaćoj publici poznat po filmu Ja kad želim da zviždim, ja zviždim iz 2010. godine.

Drama Boks rađena je francusko-nemačko-rumunskoj koprodukciji.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Pre bih se ubio nego da ponovo igram Bonda
RTS
Danijel Krejg, koji će se krajem meseca u bioskopima po četvrti put pojaviti kao agent 007, rekao je da bi pre isekao vene nego se ponovo pojavio u koži Džejmsa Bonda.

U intervjuu za Tajm aut, Krejg (47) odgovorio je na pitanje britanskog novinara, da li bi ponovo glumio najpoznatijeg tajnog agenta, rečima: „Pre bih polomio ovu čašu i isekao sebi vene“.

Bond%201.jpg



„Ne želim više da igram Bonda. Samo želim da nastavim karijeru sa drugim ostvarenjima“, istakao je britanski glumac.

Bond%202.jpg


Intervju sa Krejgom objavljen je u ovonedeljnom izdanju časopisa, ali je obavljen u julu, nakon završetka snimanja 24. filma o Džejmsu Bondu.

Britanski glumac rekao je da je u ulogu tajnog agenta dao sve što je imao.

„Svaku ideju koju sam imao za film o Bondu sam stavio u ovaj poslednji. 'Bond banka' je prazna. Ako biste me pitali šta bih radio sa sledećim filmom ne bih znao šta da vam kažem. Da idemo u svemir? Ajde! Već su to uradili. Ajmo ponovo“, objasnio je Krejg.

Najnoviji Bond film Spektra imaće premijeru u Britaniji i Irskoj 26. oktobra, a početkom novembra i u ostatku sveta.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Filmska muzika Asena Dedića u Kinoteci
RTS

Kao omaž nedavno preminulom istaknutom muzičkom autoru i pesniku Arsenu Dediću, Jugoslovenska kinoteka prikazuje večeras film "Belle Epoque" za koji je on komponovao muziku.

Film reditelja Nikole Stojanovića Belle Epoque (Poslednji valcer u Sarajevu) je na prvom festivalu „Sinema siti“ u Novom Sadu nagrađen za režiju i za muziku, prenosi Tanjug.


Publici će o saradnji sa Arsenom Dedićem govoriti reditelj Stojanović.

Projekcija će biti u novoj zgradi Kinoteke, a ulaz je slobodan.

Arsen-Dedic-f1.jpg

Arsen Dedić
Arsen Dedić (1938-2015), hrvatski kantautor voljen i cenjen na celom prostoru bivše Jugoslavije, radio je muziku za oko 80 dugometražnih i kratkih filmova, televizijskih i video-projekata.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Stigao trejler za “Najglasniji nemi film na Zemlji”
Trejler za film švedskog umetnika Bjorna Tagemosea nedavno je ugledao svetlost dana...

Izvor: B92
826929432561e27d55cb98142685869_v4_big.jpg

Foto: Screenshot
Nastao po uzoru na klasične neme filmove iz 20-ih godina prošlog veka, film “Gutterdämmerung: The Loudest Silent Film on Earth”, okupio je brojne slavne ličnosti iz sveta muzike, a osim Igija Popa, Grejs Džouns i Henrija Rolinsa, u njemu će učestvovati i brojni drugi poznati umetnici.

U središtu filma nalazi se pali anđeo koji šalje Đavolju gitaru na Zemlju (njegov lik tumači Igi Pop), kada se greh vraća među čovečanstvo. Ovo filmsko delo opisano je kao “epska, glasna i mračna bajka” i “delom rok šou, delom impresivno filmsko iskustvo”.

Pogledajte trejler:


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Indijana Džons se vraća na filmsko platno?
Režiser Stiven Spilberg oktrio je u intervjuu za Yahoo da se sprema da snimi novi nastavak sage o Indijani Džonsu.

Izvor: B92
75161369561e41c41eeeb647749594_v4_big.jpg

Foto: Screenshot
Raspravljajući na promociji svojeg novog filma “Bridge of Spies“ o tome koji je glumac glumio više puta u njegovim filmovima – Tom Henks ili Harison Ford, režiser Stiven Spilberg izjavio je da će najverovatnije snimiti još jedan film o legendarnom junaku Indijani Džonsu.

“Sa Harisonom sam snimio četiri filma, isto kao i sa Tomom. Sada ću verovatno snimiti Indijanu Džonsa 5 sa Harisonom, što će biti šet filmova, tako da ću sa Tomom morati da snimim još jedan. Mislim da ću nastaviti tako da “skačem” s jednog glumca na drugog do kraja svoje karijere, a sve ostale filmove snimaću sa Danijelom Dej-Luisom!”, rekao je.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Fleming hteo da Hičkok režira Džejmsa Bonda
Britanski pisac Ian Fleming, tvorac serije romana o Džejmsu Bondu, želeo je da filmsku adaptaciju svojih špijunskih priča poveri Alfredu Hičkoku.

IZVOR: TANJUG

Godine 1959, Fleming se direktno obratio slavnom majstoru saspensa kog je zamolio da režira "Operaciju grom", koji je trebalo da bude prvi film serijala.

Hičkok je, međutim, odbio ponudu jer nije želeo, kako je smatrao, da nakon filma "Sever severozapad" snimi još jedan "triler".

Fleming ipak nije odustao od svoje ideje i 1961. godine ponovo je predložio da Hičkok režira film o Džejmsu Bondu. Ovog puta su se preprečili istorijski producenti sage, Hari Salcman i Albert Brokoli koji su smatrali da je Hičkok previše skup.

Očigledno je da nisu ni slutili da će agent 007 već od prvog filma postati jedan od najrentabilnijih heroja u istoriji sedme umetnosti.

Odlukom Salcmana i Brokolija, "Dr No" je režirao Terens Jang koji će snimiti još dva Bonda - "Iz Rusije s ljubavlju" i "Operacija grom". U glavnoj ulozi našao se tada malo poznati glumac Šon Koneri mada je Fleming, navodno na Hičkokovu sugestiju, tražio da to bude Ričard Barton koji je tada bio izuzetno popularan.

Jedno je sigurno: da je HičkoK kojim slučajem režirao film o slavnom špijunu, Džejms Bond bi bio mnogo sličniji junaku iz Flemingovih romana: nasilniji, ciničniji i bezobzirniji.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Premijera "Spectre": Bond u društvu dama i prinčeva
Premijera novog filma o najpoznatijem agentu njenog veličanstva Džejmsu Bondu "Spectre" održana je sinoć u Londonu u prisustvu glavnih glumaca kao i članova kraljevske porodice.

IZVOR: BETA
642205720562f5ee229a6c364725516_v4_big.jpg

Tanjug


Film danas istovremeno počinje da se prikazuje u bioskopskim dvoranama u Velikoj Britaniji i Irskoj. Film koji hvale kritičari režirao je Sam Mendes, dok legendarnog agenta 007 igra, četvrti put, britanski glumac Danjel Kreg (47), posle filmova "Kasino Rojal" (2006), "Quantum of Solace" (2008) i "Skyfall" (2012).

"Nestrpljiv sam da ljudi vide film. Ne volim sebe da gledam na ekranu ali obožavam da igram Džejmsa Bonda", rekao je Danjel Kreg dolazeči na projekciju i zatim pozirao sa glumicama Monikom Beluči i Leom Sejdu.

Sniman u Engleskoj, Italiji, Austriji, Meksiku i Maroku "Spectre" ima sve tradicionalne sastojke filmova o Bondu, scene jurnjave kolima, zlog megalomana koga igra austrijski glumac dupli Oskarovac, Kristof Valc, senzualne Bond devojke, iznenađujuće sprave i duhovite dijaloge.

Ulogu "M" na čelu MI6 ponovo igra britanski glumac Rejf Fajns koji je preuzeo to mesto posle smrti u filmu "Skyfall" Bondove šefice koju je interpretirala Džudi Denč u sedam poslednjih filmova.


 
Natrag
Top