Porodilje mjesecima bez naknade za treće i četvrto dijete

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Porodilje mjesecima bez naknade za treće i četvrto dijete


Izvor: atvbl.com

bebe.jpg




Od početka godine, porodiljama nije isplaćena ni marka naknade za treće i četvrto dijete. Iako je za ovu namjenu iz budžeta izdvojeno 900 hiljada maraka, već punih devet mjeseci pomoć nije stigla ni za jednu bebu.

Banjalulčanka Dragana Adamović ima petoro djece, a najmlađa Sofija je šestomjesečna beba. Računala je na 450 maraka pomoći, a kako ih nije dobila, djevojčica je iz porodilišta izašla sa polovnom opremom. Te pare bi joj, priča Dragana, i sada itekako dobrodošle, jer porodica živi od jedne plate.

“Za hranu, za drva, za struju, za sve. Za sve pare trebaju. Trebaju knjige, sveske, stalno nešto u školi treba, traže. Odjeća, obuća, sve živo”, kaže Dragana Adamović.

Do 2000 maraka potrebno je izdvojiti za dolazak bebe na svijet. Zato je mnogim majkama baš ovaj dodatak spas, kako prinovi ne bi ništa falilo. Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta poručuju majkama da budu strpljive.

U Udruženju porodica 4+ kažu da se mnogi žale što im nisu isplaćene naknade. Čak 70% članova čine porodice u kojima nijedan roditelj ne radi. Jovan Radovanović, predsjednik ovog udruženja, upozorava da je svake godine sve manje beba. Sa ovakvom listom prioriteta, tvrdi, Vlada će samo pogoršati demografsku sliku Srpske.

“Pa jesam par puta sam i zvao i Ministarstvo, i unazad možda dva-tri mjeseca. Zvao sam baš za jednu porodicu našu i bilo je obećano da će biti riješeno. I oni kažu da je odrađeno što se njih tiče. Međutim, valjda nema sredstava u trezoru”, Radovanović.

Potraživanja Javnog fonda dječije zaštite preko kojeg se isplaćuju naknade iznose skoro 600.000 maraka. Ipak, uvjeravaju u Ministarstvu, danas su na račun Fonda uplatili trećinu sredstva koja duguju. I to za bebe koje su rođene u decembru prošle, i januaru, februaru i do polovine marta ove godine.

 
Natrag
Top