LEGENDA ŽIVI: 30 godina od smrti Dragana Mancea

¯™¯
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.451
Miljenik navijača Partizana poginuo je trećeg septembra 1985. godine

dragan-mance-foto-partizan-1378194536-360701.jpg


BEOGRAD - Legendarni napadač Partizana Dragan Mance poginuo je na današnji dan 1985. godine.

On je nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Novi Sad dok je žurio na trening crno-belih. Imao je tek 23 godine i veliku karijeru ispred sebe. Njegova smrt je šokirala kompletnu jugoslovensku sportsku javnost, a posebno navijače Partizana. Na sahrani, na beogradskom Novom groblju, se okupilo preko 30.000 ljudi. Ostala je legenda, ime kojem se i danas peva, ulica u blizini Stadiona Partizana koja danas nosi Draganovo ime.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom (pokojni), majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom (i danas radi u Partizanu ). Bio je neoženjen.

dragan-mance-foto-partizan-1378194549-360703.jpg


Mance je rođen je 26. septembra 1962. godine u Zemunu. Detinjstvo je proveo u zemunskom naselju 13. maj, a njegov talenat za fudbal primećen je još u Osnovnoj školi "Ilija Birčanin" u Zemun Polju. Dragan postaje član zemunske Galenike (današnji FK Zemun) u kojoj prolazi kroz mlađe kategorije i postaje član prvog tima. Član Partizana postao je 15. septembra 1980, kao deo zamene na relaciji Partizan - Galenika. U Galeniku je otišao Slobodan Santrač, a u Partizan se preselio daroviti golgeter Mance.

Njegov talenat je bukvalno eksplodirao u sezoni 1982/83. Pod vođstvom Miloša Milutinovića Partizan osvaja titulu šampiona, a Mance postaje najbolji strelac ekipe. Njegovi golovi protiv Dinama, Zvezde, Željezničara... značajno pomažu u pohodu na devetu titulu. Od četiri gola koliko je Partizan dao Zvezdi te sezone, Mance je postigao tri!

Vremenom je postao najomiljeniji igrač Partizana, postigavši 174 gola za Partizan, od toga 42 prvenstvena. Njegov gol u Londonu protiv Kvins Park Rednžersa u Kupu UEFA je jedan od najlepših golova u Partizanovoj istoriji.


Nisu samo golovi ono što mu je obezbedilo status omiljenog igrača među navijačima, već njegova iskrena emocija i ljubav prema crno-belom dresu. Način na koji je on proslavljao golove nije se mogao kopirati ili folirati.


Partizan je počeo sezonu 1985/86 sa šampionskim ambicijama, a važan deo tih planova bio je i Dragan Mance. Mance je prvog septembra 1985. sa penala postigao gol za Partizan u utakmici protiv Budućnosti. Tada niko nije slutio da je to poslednji gol Mancea u dresu "crno-belih" i uopšte u karijeri...

 
Natrag
Top