BITKA ZA DAMASK Izraelci tvrde da su Rusi u Siriju poslali ratne avione, a Rusi poriču

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
BITKA ZA DAMASK Izraelci tvrde da su Rusi u Siriju poslali ratne avione, a Rusi poriču
BlicOnline
Izraelska agencija "Ynetnews" tvrdi da u toku narednih dana u Siriju stići nekoliko hiljada ruskih vojnika, dok Moskava još ne potvrđuje te informacije. Ona je prenela i da su na aerodrom koji se nalazi nedaleko od Damaska već stigli ruski vojni avioni. Ipak, iz ruskog vojnog vazduhoplovstva ne potvrđuju ovu informaciju.

654484_sirija-napad-na-civile-damask-08reutersfoto-reuters_ff.jpg



Vest o ruskim avionima koji će se uključiti u napdae protiv Islamske države, čije jedinice napreduju ka glavnom gradu Sirije, prenela je izraeilska agencija "Ynetnews", iako ni od koga nije dobila zvaničnu potvrdu za te informacije, piše Jutarnji.hr.

Agencija koja se poziva na diplomatske izvore piše da su se ruske snage uključile u napade na jedinice Islamske države iz baze koju i dalje drže vojnici odani predsedniku Bašaru al-Asadu.

Na aerodrom su krenuli i lovci MiG 31 i borbeni helikopteri, a kako ova agencija trvdi, sledećih dana bi "ruski vojni kontigent" mogao da dostigne i nekoliko hiljada vojnika, od pilota do pripadnika raketnih snaga, kao i da su u nekadašnju sovjetsku bazu već stigli ruski vojnici.

462087_profimedia0172982279_ff.jpg


Neki ruski mediji javljaju da su u Siriji na Asadovoj strani već brojni saveznici i instruktori iz Rusije.



Iz Ruske vojske tvrde da nisu poslali avione u Siriju


- U Siriju nisu poslati ruski avioni kako bi napali militante Islamske države ili sirijske pobunjenike rekao je za državnu televiziju. Pripadnici ruskog ratnog vazduhoplovstva su u svojim stalnim bazama i obavljaju uobičajene zadatke - kaže za RT neimenovani ruski vojni izvor, demantujući tako tvrdnje izraelskih medija.



RT je stupio u kontakt i sa autorom vesti izraelske agencije, ali je on odbio da komentariše verododtojnost neimenovanih izvora koji su mu javili za rusku intervenciju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Putin čuva leđa Asadu: Šta će uraditi Amerika
BlicOnline
Rusija planira da u borbu protiv Islamske države uključi i svoje vojne trupe. Ovakav potez Kremlja ima još jedan cilj - da zadrži Bašara al Asada na čelu Sirije.



Prema diplomatskim izvorima, Vladimir Putin planira da pošalje nekoliko hiljada pripadnika ruske vojske, uključujući savetnike, instruktore, logističare i tehničare. Ovu informaciju prvi je juče objavio izraelski list „Jediot ahronot“.

Glavni cilj raspoređivanja vojnih trupa je borba protiv Islamske države, ali i pobunjenika kojima je podjednako bitno da pobede samoproklamovani kalifat, ali i svrgnu predsednika Bašara al Asada. Ukoliko ruska vojska uđe u konflikt u Siriji, to će mnogo uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Ovaj potez Vladimira Putina stavio bi Rusiju i SAD u paradoksalnu situaciju.
Zajednička borba protiv Islamske države ujedinila je dve sile, ali se u senci težnje za eliminacijom džihadista krije međusobni „tihi sukob“ oko predsednika Bašara al Asada, u kojem Rusija i SAD imaju potpuno suprotne aspiracije.

SAD već godinama pokušavaju da svrgnu Asada i na čelo Sirije dovedu neku za njih „pogodniju“ ličnost. Nakon što je pokušaj da ga optuže za ratne zločine i upotrebu hemijskog oružja nad nedužnim civilima pao u vodu, na red je došao novi plan.

Za razliku od Rusije, koja je od početka nemira u Siriji pružala bezrezervnu podršku predsedniku Asadu i sirijskoj vojsci u borbi sa džihadistima, SAD finansijski i oružjem snabdevaju pobunjenike.

S obzirom da se oni bore i protiv Islamske države i protiv Asada, Amerikanci u tome vide priliku da ubiju dve muve jednim udarcem.




Amerikanci bez reakcije
Sjedinjene Američke Države još nisu izdale zvanično saopštenje povodom učešća Rusije u sirijskom konfliktu. Naročito je zanimljiv stav predsednika Baraka Obame, koji je u poslednje vreme za svoje standarde neobično blag prema Asadu. Prvi čovek SAD je bio jedan od najglasnijih kritičara predsednika Sirije, kojeg je nazivao „diktatorom i zločincem“, a sada je potpuno utihnuo.
 
Natrag
Top