Saveti za negu kose

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najlakši način da ispravite kosu bez prese i feniranja

Ovaj način ispravljanja kose idealan je za sve vas koje imate blago talasastu gušću kosu. Pogledajte uputstvo i saznajte kako da dobijete pravu kosu samo uz pomoć gumica.

IcfASPv.jpg

Važno je da dobro osušite koren kose

1. Operite kosu na uobičajen način. Potrebno je da bude vlažna kako bi ispravljanje uspelo, tako da je ovaj trik pogodan za letnje dane ili prostorije koje su dobro ugrejane.

2. Kosu blago prosušite posle pranja, posebno koren dlake koji bi trebalo da bude potpuno suv.

3. Uzmite nekoliko gumica - naš je savet da budu mekane i pufnaste, tako da ne ostavljaju trag na kosi i ne stisnu je previše.

4. Ukoliko imate gušću kosu podelite je na dve polovine, a možete je i svu pokupiti.

5. Pokupite jednu polovinu u niski rep i vežite je gumicom uz koren, pa zatim celom dužinom na razmaku od 5 do 10cm vežite još po jednu gumicu.

6. Isto uradite i sa druge strane. Poenta je da usmeite kosu da ide ravno, pazite da je gumice ne stegnu previše, kako je ne bi prelomile.

7. Prespavajte sa ovako pokupljenom kosom.

8. Ujutru kada skinete gumice kosa će biti suva i RAVNA.

Izvor: Mogujatosama.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pravila za negovanje crvene kose

Crvena boja jako je osetljiva, a nijansu može promeniti čak i na suncu

OAKVUpS.jpg


CRVENOKOSE žene itekako su atraktivne, ali moraju se zaista potruditi kako bi njihova kosa uvek izgledala sjajno i negovano.

Razmišljaš li o farbanju u ovu vatrenu boju ili već imaš crvenu kosu koja izgleda oštećeno i otužno, svakako pročitaj ove savete za negovanje crvene kose:

1. Pojačaj negu - svaki dan
Crvena kosa često je veoma suva pa je važno negovati je svaki dan. Čak i ako je ne pereš taj dan, obavezno je poprskaj sa malo regeneratora u spreju ili na vrhove nanesi malo hranljivog ulja.

2. Čuvaj boju
Crvena boja jako je osetljiva, a nijansu može promeniti čak i na suncu. Nabavi proizvode koji imaju zaštitu od UV zraka, a kad znaš da ćeš više vremena provesti na suncu, na glavu stavi kapu ili šešir.

3. Bojanje prepusti profesionalcima
Ova žarka boja otkriva sve mane i zaista je teško postići pravu nijansu. Ako si se već odlučila za nju, budi spremna izdvojiti nešto novca svaki mesec kako bi ti je obojili i negovali profesionalci u frizerskom salonu.


Izvor: Ženskikutak.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kako da održavate crvenu boju
Dve nedelje posle farbanja, trebalo bi da boju osvežite prelivom ili crvenim maskama, specijalno namenjenim pojačavanju bakarno-vatrenih nijansi.

Novosti
86637413255857a4d7ab53857194277_w640.jpg

foto: Thinkstock


Crvenokose su oduvek bile sinonim vatrenih, seksepilnih i slobodoumnih žena, a ovog leta se "kotiraju" i kao najpoželjnije pripadnice lepšeg pola. Ukoliko planirate da se pridružite njihovom klubu, trebalo bi da znate da je ova boja veoma nezahvalna za održavanje. Dženifer Džej, stručnjak za farbanje, savetuje da pre nego što pređete u crvenokose, dobro razmislite. Evo i zašto:

* Svako pranje kose znači očigledno ispiranje boje, tako da bi trebalo da proredite ritual šamponiranja. Ako niste spremni na to, odustanite.

* Dve nedelje posle farbanja, trebalo bi da boju osvežite prelivom ili crvenim maskama, specijalno namenjenim pojačavanju bakarno-vatrenih nijansi. A da bi one bile intenzivne, na svake četiri nedelje je neophodno novo farbanje.

* Svaki agresivan šampon, pogotovo onaj protiv peruti, važi za "ubicu" crvene boje. I to je uočljivo već posle dva pranja.

* Ovi tonovi oksidiraju brže od svih drugih, pa ako planirate da mnogo vremena provodite na otvorenom, morate da koristite proizvode koji sadrže UV filtere, kao "štitnike". Ili bar maramu i šeširić.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite svoj prirodni šampon

Proizvode za negu kose možete da napravite i same uz nekoliko osnovnih sastojaka. Šamponi iz kućne radinosti potpuno su prirodni, a najbolje od svega je da možete napraviti upravo onaj koji savršeno odgovara vašoj kosi.

DMEiJNy.jpg


Limun za svetlu kosu

Najpraktičniji domaći recept za negu kose - iscedite dva limuna i nanesite sok na mokru kosu, ostavite da deluje 10 minuta, pa kosu isperite. Limun kosi daje sjaj i zdrav izgled, čini ju svetlijom i dobar je za teme.

Maslinovo ulje i mleko za kosu bez sjaja

Pomešajte dve kašičice maslinovog ulja u manju šoljicu mleka i nastavite da mešate dok ne dobijete homogenu tečnost. Mešavinu pažljivo umasirajte i ostavite da deluje petnaestak minuta. Nakon toga dobro isperite.

8jiHcsP.jpg


Pivo za tanku i ispucanu kosu

Za svetlu kosu je najbolje pšenično pivo, dok se za tamniju preporučuje što jače tamno pivo. Nakon nanošenja ga nije potrebno isprati - miris će sam od sebe nestati za nekoliko minuta. Pivo kosi daje volumen, a ukoliko imate problema s ispucalom kosom, pivo u jednakoj razmeri pomešajte sa žumancetom i ostavite da deluje četiri minuta.

Nolyn9r.jpg


Listovi hibiskusa

Listovi hibiskusa se koriste u Indoneziji za pranje kose. Kada se isitne listovi ove biljke, one ispuštaju lepljivi gel, sličan onome koji sadrži aloja. Uzmite veliku šaku lišća hibiskusa, sitno iseckajte i sipajte vode da prekrije sve to. Kuvajte 20 minuta, a zatim procedite. Preostala tečnost je želatinozne strukture i daje penu kada se utrlja u kosu.

Tamjanom protiv peruti

Tamjan je izrazito delotvoran protiv peruti i ujedno smiruje svrab temena. U posudi prokuvajte 250 ml vode sa tri čašice osušenog tamjana, kašičicom ruzmarina i kašičicom žalfije. Ostavite da se ohladi, a smesu zatim nanesite na kosu i pustite da deluje desetak minuta.



y1y31wH.jpg


Stari dominikanski recept - avokado

Stari saveti baka uvek ponovo su tren kod nege kose. Jedan od dominikanskih recepata je: izgnječiti jedan oljušteni avokado i utrljati u kosu. Spakovati kosu u kapu za tuširanje i prespavati noć. Sutra ujutru isprati kosu mlakom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

6GBLE6Y.jpg


Kokosovo ulje

Tretiranje kose na filipinski način je uz pomoć kokosovog ulja koji revitalizuje i najoštećeniju kosu. Kokosovo ulje je najznačajniji prirodni sastojak za preporod kose. Nekoliko kapi kokosovog ulja dodajte u šampon i time svakodnevno perite kosu.

Izvor: Blic Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
VELATERAPIJA

Šišanje plamenom sveće

Tretman je decenijama popularan u Brazilu, a preporučuju ga i "Viktorijini anđeli"

jtdNf44.jpg


MEĐU novitetima u svetu lepote je i šišanje plamenom sveće, metoda se zove velaterapija, termin potiče od španske reči "vela" (sveća). Svetski stručnjaci nisu saglasni po tom pitanju, pojedini je ne preporučuju, a drugi je predlažu damama sa nefarbanom, gustom i oštećenom kosom.

Postoje zapisi prema kojima je egipatska kraljica Kleopatra baš na ovaj način održavala kosu. Ovaj tretman je izuzetno popularan u Brazilu i to decenijama. U "video klipovima" mogu se videti "Viktorijini anđeli", koji preporučuju velaterapiju. Šišanje plamenom sveće je bilo popularno kod nas, među imućnijim damama, 60-ih godina prošlog veka.

- Kosa se opere i dobro osuši, a zatim se nanese preparat za zaštitu od toplote, koji ne sme da sadrži alkohol. Uvija se pramen po pramen, a sveća postavlja ispod svakog uvijenog pramena, kako bi plamen sagoreo dlačice koje štrče, jer makaze ne mogu da budu tako efikasne. Plamen na neki način fiksira dlaku i odstrani oštećene i rascvetale krajeve - objašnjava frizer Bojana Stevanović.

Ona upozorava da mora da se vodi računa o tome pod kojim uglom se drži sveća i koliko dugo je plamen blizu kose, pa se ne preporučuje nikakvo eksperimentisanje kod kuće. Posle šišanja svećom, koje traje čak tri sata, obavezan je dubinski tretman kose.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sprej štiti kosu na plaži

Napravite lako i brzo preparat, koji će sprečiti da se dlaka isuši, postane krta i beživotna. Pre ulaska u vodu isprskajte kosu sprejom koji ćete napraviti od svoje maske za kosu i obične vode

f8MLK0a.jpg


Da li ste znali da vaša kosa pati, dok vi uživate na suncu? Pod uticajem toplote i slane vode iz mora ili hlorisane iz bazena, vrhovi dlake pucaju, gubi se sjaj, a ona predivna boja zbog koje ste dva sata sedeli kod frizera dobija neke čudne nijanse...

Postoji način da na plaži uživate i vi i vaša kosa, dovoljno je da je zaštitite sprejom, koji lako i brzo možete sami da napravite. U bočicu s raspršivačem sipajte četvrtinu svoje omiljene maske za kosu i tri četvrtine obične vode, pa dobro promućkajte. Sprej odmah ubacite u torbu za plažu i pre ulaska u vodu dobro isprskajte kosu. Tako će dlaka da apsorbuje hranljive sastojke, a imaće i zaštitni sloj.

Za još bolji rezultat, u preparat dodajte i nekoliko kapi čistog vitamina E, a kosu isprskajte i posle izlaska iz vode. Dok se sunčate, na toploti se sastojci bolje apsorbuju, a to ćete primetiti vrlo brzo pošto je operete i vidite kako je kosa postala svilenkasto nežna i mekša na dodir.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Samo za devojke sa kovrdžama: Ovo je potrebno za kosu kao iz bajke!

Samo za devojke sa kovrdžama: Ovo je potrebno za kosu kao iz bajke!

P7dliwT.jpg


Devojke sa ravnom kosom često su ljubomorne na prirodne lokne svojih kovrdžavih drugarica, ali ne znaju kako je i u kovrdžavu kosu potrebno uložiti mnogo truda kako bi izgledala sjajno i živahno.

Ako imate problema sa svojim kovrdžama, donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da im vratiš zadivljujući faktor.

Dobro ošišana kosa

Za devojke sa spiralama na glavi najvažniji je dobar frizer koji zna kako ošišati kovrdže da izgledaju dobro čak i kad su ispeglane. Važno je paziti da te frizer ne ošiša na "kuglu" (osima ako želiš afro look) te da obrati pažnju na donji deo kose kako ne bi izgledao pretežak u odnosi na gornji. Takođe, važno je obratiti pažnju na pramenove oko lica.

Malo šampona, puno regeneratora

Za kovrdžavu kosu izuzetno su važni odgovarajući proizvodi. Dobre šampone za kovrdžavu kosu možete pronaći za sitne pare, a dobra su opcija i proizvodi sa oznakom "moisture". Jako je važno paziti i na količine proizvoda koje nanosite na kosu, a najbolja formula za vas je: šampon u veličini kovanice od pet dinara, regenerator u količini kovanice od 20 dinara. Šampon uvek dobro isperite kako se ne bi taložio na vlasištu, a regenerator nanosite samo na 3/4 kose - nikako na vlasište.

Regenerator u spreju

Regeneratori koji se ne ispiraju odlična su stvar za kovrdžavu kosu koja često izgleda suvo. Na vrhove ga možezr naneti i između pranja, umesto proizvoda za stilizovanje.

Prsti kao najbolji alat za brzinsku frizuru

Devojke sa kovrdžavom kosom imaju sreće jer frizuru mogu popraviti bilo kad i bilo gde - uz pomoć prstiju. Kosu odvojite na 10-15 odeljaka i prstima izvucite lokne.

Izvor: Index.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
7 prirodnih rješenja za masnu kosu i tjeme

wr9a5Wb.jpg


Masna vam je kosa već dan nakon pranja?
Stalno vas prati onaj grozan osjećaj mlitave, neuredne i nemoguće kose koju je teško počešljati, pokupiti u rep i zbog kojeg se osjećate loše?
Bez brige, problem masne kose i vlasišta muči mnoge, a neki se s tim problemom bore već i nekoliko sati nakon samog pranja kose.
Osim što izgleda nehigijenski, nakupljena masnoća može uzrokovati svrbež, crvenilo, ispadanje kose (zbog nakupljenih bakterija) i druge probleme koji se naizgled čine nerješivima.
Srećom, priroda i u ovom slučaju nudi kvalitetna, jednostavna i isprobana rješenja koja i vama mogu pomoći.
Da biste riješili posljedicu, treba potražiti uzrok.
Što, dakle, uzrokuje taj strašan izgled masne kose?


Uzroci masnog vlasišta

Problem masnog vlasišta i kose ponekad je posljedica neurednog pranja kose ili nepravilne, masne prehrane, a češće prekomjernog lučenja loja iz žlijezda lojnica.
Hiperaktivnost ovih žlijezda u pravilu je posljedica viška muških hormona u organizmu ili prevelikog broja receptora za te hormone pod kožom vlasišta.
Receptori su molekule osjetljive na određene kemikalije, koje putem takvih receptora postaju aktivne u tkivima.
Hormoni mogu biti privremeno ili trajno poremećeni. Ako je poremećaj privremen, mogao bi vam pomoći uredan san, miran život i zdrava prehrana.
No ako vam to ne pomaže, znači da je vaš hormonalni problem kroničan.
Nije lako djelovati na rad žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, no puno će vam pomoći održavanje vrhunske higijene vlasišta.
Imate li masnu kožu i kosu, perite ih svaki dan da biste spriječili taloženje masnoća, stvaranje prhuti, začepljenje pora i razvoj infekcija.
Izbjegavajte vrlo agresivne šampone za masnu kosu, jer prejako isušuju tjeme i nadražuju žlijezde lojnice.
Uputnije je koristiti blagi šampon za često pranje, primjerice dječji.
Najbolje je koristiti prirodna sredstva za tretman masne kose.


Prirodna sredstva za njegu masne kose

1. Ispiranje s limunovim sokom
Zahvaljujući limunskoj kiselini, limun je spasonosan plod za žrtve masne kože i kose.
Iscijedite 2 cijela limuna i umiješajte u 4 decilitra vode.
Nakon svakog šamponiranja, lagano osušite kosu s ručnikom, a potom masirajte vlasište s ovom otopinom.
Ostavite je na vlasištu 5 minuta i potom isperite u mlakoj vodi.

2. Limun i ocat
Budite kreativni i kombinirajte limun s drugim sastojcima, koji također smanjuju aktivnost žlijezda lojnica.
Limun se odlično slaže s jabučnim ili vinskim octom, čiji je glavni adut protiv masti octena kiselina.
U 2 decilitra vode ulijte 2 žlice octa i sok 1 limuna.
Nakon šamponiranja, isperite tjeme prvo s ovom smjesom, a onda s mlakom vodom.

3. Limun i čaj
Napravite 2 decilitra zelenog, crnog ili čaja od metvice.
Kad postane mlak, iscijedite u njega pola limuna.
Nakon šamponiranja nanesite smjesu na kosu i vlasište. Ostavite 10-ak minuta pa isperite u mlakoj vodi.
Čaj sadrži taninsku kiselinu, koja djeluje adstringentno (skupljajuće) na kožu i tako suzbija lučenje masti.
Ako ste trenutno bez limuna, možete se poslužiti samo s čajem ili s razrijeđenim octom, no uvijek je bolje da je među sastojcima i limunov sok.

4. Ulje od hamamelisa
Ulje od američke lijeske ili hamamelisa snažan je adstringent i znatno pomaže kod problematične kože.
Nakapajte u šalicu 4 kapi ovog ulja i 2 žlice vode te dobro promiješajte.
Umočite komad vate u ovu smjesu i namažite vatom tjeme.
Ponavljajte najmanje triput tjedno, a ako vam se vlasište jako masti, možete ovaj tretman provoditi i svakodnevno.

5. Razrijeđeno bezalkoholno pivo
Pivo odstranjuje višak masti i uljepšava kosu.
Pomiješajte čašu svijetlog piva (bezalkoholnog) s čašom vode i s tom smjesom isperite kosu nakon šamponiranja.
Ostavite smjesu na kosi 3 do 5 minuta i potom dobro isperite s mlakom vodom.

6. Soda bikarbona
Bijeli kristalni prah prisutan u većini kućanstava još je jedno vrijedno priručno sredstvo protiv masne kose i vlasišta.
U litru vode naspite 2 - 3 žlice sode bikarbone i dobro protresite.
Nanesite smjesu na kosu i vlasište i ostavite 20-ak minuta.
Potom operite kosu sa šamponom kao i obično te isperite s mlakom vodom.
Provodite ovaj tretman tri puta tjedno.

7. Suho odmašćivanje
Da biste upili višak ulja s kose i vlasišta, pospite ih dječjim puderom, prahom od sandalovine ili kukuruznim škrobom.
Pustite sredstvo da djeluje 5 minuta i potom iščetkajte.
Ova metoda nije prikladna ako imate slabu kosu koja je sklona lomovima i opadanju.

Korisni savjeti prilikom pranja, ispiranja i sušenja kose

  • Prilikom pranja, masirajte vlasište vrlo nježno, kako kosu ne biste oštetili.
  • Dobro isperite vlasište, da uklonite svaki zaostatak šampona i pjene.
  • Ne koristite snažno ili vruće sušilo za kosu.
  • Po mogućnosti, nježno osušite kosu ručnikom.
  • Ako imate vremena, pustite kosu da se sama osuši na zraku.


Prehrana protiv masne kože i kose

Klonite se hrane bogate zasićenim mastima, pržene hrane i rafiniranog šećera.
Priklonite se sirovom voću i povrću, sušenom voću, orašastim plodovima i sjemenkama.
Umjesto gaziranih i umjetno zaslađenih sokova pijte svježe voćne ili povrtne sokove i puno obične ili izvorske vode.

(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šampon od limuna i aloe vere – vaše rješenje za masnu kosu

rK3lNzk.jpg

Masna i neuredna kosa ne moraju ostati vaša svakodnevica – isprobajte ovaj jednostavni recept za domaći šampon koji će pomoći vašoj kosi.
Prirodni sastojci: limunov sok, svježi gel od aloa vere i kvalitetan dječji šampon (po mogućnosti od organskih sastojaka, uvijek dermatološki ispitan) osigurat će vam zdravi sjaj i čistoću kose o kojoj sanjate.

Sastojci:

  • 2 dcl blagog šampona (dječji, organski)
  • 1 čajna žličica svježeg limunovog soka
  • 1 čajna žličica svježeg gela od aloe vere
Promiješajte sastojke i šamponirajte kosu ovom smjesom jednom dnevno.
Kosa bi vam se trebala mastiti manje i sporije, a pore vlasišta trebale bi vam biti čišće i bolje opskrbljene kisikom.
Kosa će vam biti sjajna, ali ovaj put na taj ćete sjaj biti – ponosni.
Domaći šampon čuvajte u frižideru, a kad potrošite zalihu, napravite novu smjesu po istom receptu.

(Alternativa za Vas)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kosa raste od meda i piva

Napravite prirodnu, hranljivu masku koja ublažava opadanje vlasi, reguliše prekomerno mašćenje i vraća vlagu, a za nju su vam potrebni med, tamno pivo, banana i žumance

lvgKJLH.jpg


ZABRINUTI ste zbog opadanja kose? Nema razloga za paniku, tvrde stručnjaci. Normalno je da tokom jeseni gubimo više dlaka nego obično. A ukoliko želite da pospešite njihov rast, napravite prirodnu, hranljivu masku koja ublažava opadanje, reguliše prekomerno mašćenje, oporavlja suve i oštećene vlasi i vraća im vlagu. Za pripremu ovog blagotvornog preparata, potrebni su vam:

* kašika meda
* čaša tamnog piva
* banana
* žumance.

Med je bogat hranljivim materijama i vitaminima B1, B2, B6, C, E i K. Pivo, naročito tamno, puno je hmelja, kvasca i šećera dok mikronutrijenti, bakar, fosfor, kalijum, magnezijum i gvožđe, podstiču rast i ujedno jačaju kosu. Žumance obiluje proteinima i kalcijumom koji pospešuju njen sjaj i mekoću.

Sve sastojke dobro izmešajte u blenderu dok ne dobijete žitku smesu.

Masku utrljajte u koren kose, umotajte je i držite od jednog do dva sata. Potom isperite na uobičajen način.

Dovoljno je da ovaj prirodni preparat primenjujete jednom nedeljno, a prve rezultate uočićete već posle dve do tri nedelje.

(Novosti)
 
Natrag
Top