BG: Počelo probijanje, tunel čekao 65 god.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
BG: Počelo probijanje, tunel čekao 65 god.
Srari savski most biće proširen, pa će tramvajske šine konačno biti oslobođene od vozila kojima su namenjene po dve nove trake u svakom smeru.

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
184146592855e2b61567882370401093_w640.jpg

Foto: Thinkstock.com
I to neće biti sve, jer se u nastavku planira izgradnja tunela koji će krenuti od Kameničke ulice kod Ekonomskog fakulteta i izaći u zoni Bulevara despota Stefana,

Prema rečima Milutina Folića, gradskog urbaniste, time će veza između starog i novog dela grada biti potpunija i znatno će se smanjiti gužve na postojećim mostovima.

"Ono što je izuzetno važno jeste to što se ne radi most na novoj poziciji, već se širi na postojećoj", rekao je Folić.

Sa proširenim mostom i tunelom tranzitni saobraćaj kroz centar grada biće znatno rasterećen jer će građani koji dolaze sa Karaburme, Višnjice, Mirijeva i Pančevačkog mosta imati direktnu vezu sa Novim Beogradom.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uputila je javni poziv za idejno rešenje rekonstrukcije Starog savskog mosta. Otvaranje ponuda obavljeno je 24. avgusta i u slučaju da se ona oceni kao prihvatljiva, zaključenje ugovora očekuje se u narednih 20 dana.




Ideja da se tunelom povežu savski amfiteatar i dunavsko priobalje stara je oko 65 godina. Generalnim urbanističkim planom s početka pedesetih, bilo je predviđeno da se probije tunel kroz koji bi išla magistralna saobraćajnica, pa bi vozila izbegla prolazak kroz centar grada. Čak su i počeli radovi i probijeno je tačno 56 metara.
 
Natrag
Top