Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
HERE Maps navigacija. Improvizacija "Waypoints". Pešački mod.

Za sada nije moguće u ovoj navigaciji postaviti "međutačku" tj. prolaznu tačku. Pre par dana sam putovao iz Beograda do Novog Sada. Izabrao sam duži put ali bez jutarnje gužve, preko Beogradske obilaznice. U toku vožnje se pojavila potreba da, pre dolaska na unapred planiranu destinaciju, neplanirano promenim putanju. Evo kako je izgledalo "ubacivanje" međutačke na samom putu, tj. improvizacija tz. "Waypoint"

NS 1 S.jpg

U toku vožnje smo odlučili da ipak najpre svratimo do sedišta kompanije NIS i ostavimo neku dokumentaciju. Pošto su mi rekli da je to pored TC "Merkator", stao sam pored puta, potražio u POI taj tržni centar i, pošto se pojavio samo jedan, postavio kao novu destinaciju. Na slici se vidi da je HERE odvela najpre do te međutačke a zatim sam postavio kao destinaciju planiranu adresu.

NS 2 S.jpg

Kao što se vidi, mala ušteda od par minuta u toku vožnje je bila dovoljna da na odredište stignemo otprilike u isto vreme. Koliko sam čitao, HERE planira da i "Waypoint" odradi u budićnosti...Međutim, pitanje je da li će i kada to biti.

Pošto sam išao do gradskog groblja u Novom Sadu, setio sam se da ponovo probam mod za pešake uz nekoliko skrinšotova. Iskoristio sam činjenicu da sam u Collections imao upamćenu lokaciju ulaska na gradsko groblje. Tako sam kreirao putanju. Kao što se vidi, dosta je trebalo pešačiti, čak 18 minuta po navigaciji. Evo i tih slika.

NS G 1 S.jpg

NS G 2 S.jpg

Možda se nekome neće dopasti izbor putanje. Ali, nekada je i ovo kretanje neophodno. Ovo je jedna od retkih situacija kada se baš korisno može iskoristiti opcija navigacije u modu za pešake. Naravno, zahvaljujući mapi sa detaljno iscrtanim stazama. Ipak, u mnogim gradovima postoje pešačke zone gde se, takođe, korisno može iskoristiti ova opcija u nekoj navigaciji...

Na kraju opisa korišćenja navigacije u Novom Sadu, moram ponovo kritikovati navigaciju Sygic. Pri povratku sam želeo da me ona dovede do autoputa. Na slikama, u prilogu, se vidi da me navigacija "savetovala" da koristim polukružna kretanja...Na kraju sam odustao i uključio HERE da me "izvuče" iz nepotrebnog kruženja. Definitivno, nove verzije navigacije Sygic se ne mogu svrstati u ozbiljne navigacije. NAPOMENA : koristio sam Settings2.dat koji omogućava podešavanje glasovnih obaveštenja za prekršajne kamere ali, izgleda, ne nudi autoput pri rutiranju. Iskreno, nisam ni primetio koju putanju mi je navigacija ponudila. Samo se sećam da nije bilo alternativnih. Inače, verzija Sygic je 15.2.5. Najnovija, 15.3.2 je neupotrebljiva, previše bagova.

@ivica122 , koliko se sećam, ti si ranije postavio pitanje o mogućnosti ubacivanja međutačke. Ovo je ilustracija mog tadašnjeg odgovora. Jedino se može putanja "izdeliti" na više etapa...Inače, žao mi je što ti nije iGO navigacija funkcionisala u Grčkoj. Ipak, ako imaš vremena, zamolio bih te da malo detaljnije opišeš kako su se pokazale navigacije na Krfu. Lepo si rekao da nijedna nije idealna, da svaka ima neke nedostatke. Ako želiš napiši nešto u tom smislu. Naravno, bilo bi dobro ako bi mogao i skrinšotovima da ilustruješ. Ipak, znam da nije baš na svakom telefonu jednostavno u vožnji, jednom rukom, napraviti snimak ekrana.

EDIT
Dopuna komentara u vezi navigacije Sygic. Sada sam primetio da sam koristio Settings2.dat koji pri rutiranju ne koristi autoput. Dakle, moja greška. Međutim jedino sa tim fajlom se mogu podesiti glasovna obaveštenja za prekršajne kamere u novim verzijama navigacije Sygic. Prema tome, izbor nam i nije neki. Ili bez autoputa, ili bez glasovnih obaveštenja.

Proverio sam postojanje POI (koje su mi slučajno zatrebale) u 6 navigacija koje trenutno koristim. Nisam ove POI namerno izabrao nego se tako desilo. Za neke druge bi možda rezultat bio drugačiji. Adresa Naftne industrije Srbije u Novom Sadu, kao i adresa TC Merkator u Novom Sadu se mogu naći u navigacijama : HERE, CoPilot, NAVIGON i iGO (ali samo sa mapom Contrast). Navigacije TomTom i Sygic, kao i iGO sa HERE i TomTom mapama nemaju pomenute interesne tačke. Prema ovome, kritika navigacije Sygic ipak ostaje. Slike pomenutih POI su u prilogu : HERE - NAVIGON i slika iGO - CoPilot
 

Prilozi

  • Screenshot_2015-06-30-16-22-05.png
    Screenshot_2015-06-30-16-22-05.png
    114,2 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2015-06-30-16-22-36.png
    Screenshot_2015-06-30-16-22-36.png
    84,9 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2015-06-30-16-25-57.png
    Screenshot_2015-06-30-16-25-57.png
    81,8 KB · Pregleda: 38
  • Screenshot_2015-06-30-16-26-41.png
    Screenshot_2015-06-30-16-26-41.png
    123,7 KB · Pregleda: 34
  • HERE - NAVIGON.jpg
    HERE - NAVIGON.jpg
    211,2 KB · Pregleda: 32
  • iGO - CoPilot.jpg
    iGO - CoPilot.jpg
    146,6 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
446
Nisam slikao nista tokom rada navigacije a nedostaci su se uglavnom svodili na to da mape nisu bas najtacnije i ono najbitnije, na Krfu ima puno puteva koji su stvarno izuzetno tesni, bez mogucnosti mimoilazenja dva vozila, a sve navigacije koje sam koristio bez pardona koriste te putevi i onda kad nije neophodno. Prvih dana dok nisam imao pojma kakva je situacija, desavalo se da krenem takvim putem i pokajem se. Kad sam malo proucio putnu mrezu, onda sam postupao drugacije - na primer, Here me vodi do plaze i kad stignemo do takvog puta, jednostavno ga promasim i Here mora da preracuna rutu tu gde sam krenuo, tako da sam sa tom navigacijom ustvari, tamo lepo prosao, posto smo se navikli jedno na drugo. Sto se iGo tice, definitivno je do mene, obrisao sam ga skroz. Dugo vucem jedan te isti iGo folder, a promenio sam par telefona i mislim da je to problem, zato sto nisam radio sveze instalacije svaki put. Copilot sam prvi koristio, i hteo sam samo njega, ali desavalo se da navodjenje kasni. I to zna da smeta kad se treba snaci u guzvi po tesnim ulicama. Krf je veoma naseljeno ostrvo, a u samom gradu i njegovoj malo siroj okolini je uvek saobracajna guzva, cak i kad nije sezona. Dodatna teskoca je u ovakvim uslovima velicina mog auta, koji nije bas gradski (Honda Accord, na mom avataru), tako da mi je preciznost bila potrebna a nisam je dobio sa Copilot-om. Da li je i to do mene, ne znam, ali druge dve navigacije su radile kako treba, sto se toga tice. Nije bilo kasnjenja ili gubljenja satelita.

E, da, sad se setih, i iGo i Here su mi na jednom mestu u severnom delu grada rutirale odlazak u staru luku preko neke tamo ulicice, koja u stvari ne postoji. Jednostavno nema ulice. Na tom mestu ima par kuca. Ajde da su kuce sad napravljene, ali nisu, vidi se da su stare bar dvadesetak - trideset godina.

U svakom slucaju, Copilot mi je vrlo lep, a Here mi deluje nekako bledo i prazno (pricam o izgledu karte i svega ucrtanog na njoj), ali definitvno mi je ona bila oslonac tamo. Meni se bolje pokazala od Copilota, a zao mi je samo sto nisam imao dobar iGo, pa da mogu i o njemu nesto da napisem. Al bice opet valjda prilike.

A kao sto sam vec napisao negde, spakovao sam Garmin, sve lepo radi, ali nisam ni poceo da ga koristim a naisao sam na jednu glupost, za koju verovatno mogu da okrivim losu mapu. E to cu da slikam pa da postavim ovde. Sutra, verovatno.
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
446
Evo da nadjem manu I Garminu :)

U primeru koji sam slikao je cilj jedna Lidl prodavnica u Sofiji. Odem tamo otprilike jednom mesecno pa znam kako se dolazi na njihov parkibg napamet. Evo prvo putanje iz google maps. Potpuno je ista putanja I u Here navigaciji
Screenshot_2015_07_05_08_44_04.png


A ispod je putanja u Garminu
Screenshot_2015_07_05_08_32_15.png

Zasto li je tako zakomplikovao nije mi jasno. Totalna glupost. Najbitnija stvar je da ni preostale dve navigacije ne pokazuju tacan prilaz prodavnici ali su bar blize tacnom resenju.

Evo kako se dolazi na parking
uploadfromtaptalk1436112530480.jpg
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
U primeru koji sam slikao je cilj jedna Lidl prodavnica u Sofiji...Zasto li je tako zakomplikovao nije mi jasno. Totalna glupost. Najbitnija stvar je da ni preostale dve navigacije ne pokazuju tacan prilaz prodavnici ali su bar blize tacnom resenju.
Malo me zainteresovalo, pošto i ja planiram da instaliram Garmin. Zato sam probao u još dve navigacije : CoPilot i TomTom.

LIDL S.jpg

Iskreno, nisam shvatio zašto su putanje koje su kreirale navigacije Google Maps i HERE loše. Malo sam pogledao mape i vidim da i CoPilot i TomTom prave istu putanju. Čini mi se da je rutiranje OK tj. da ove dve navigacije prave dobru putanju. Ipak, ne znam na šta si konkretno mislio. Još nešto. Posebno me prijatno iznenadila CoPilot navigacija. Izgleda da jedina ima pomenutu prodavnicu u Sofiji u svom spisku ! Sada vidim zašto ti je ova navigacija sa svojim POI bila velika pomoć na Krfu.
Nažalost, putanja Garmina me malo "resetovala". Možda ću sačekati da još malo istestiraš. Moguće da je onako komplikovana putanja zato što je karta loša. Kao da nema upisano skretanje levo kada se vozi Bulevarom Slivnica...Ako je to slučajna i retka greška, nije problem. Jer, skoro svaka mapa ima slične greške. Recimo, mapa TomTom ima takvu grešku pri skretanju levo, u Beogradu, iz Bulevara Kralja Aleksandra u Kneza Miloša. Pa navigacije sa tom mapom prave takve, slične komplikovane putanje...
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
446
Prilaz prodavnici, odnosno put kojim ove navigacije (Here i g mape i ostali) vode do parkinga nije za saobracaj motornih vozila vec biciklisticka staza :) a to skretanje u levo koje si pomenuo je potpomognuto velikim semaforom i zelenim svetlom za levo tako da je bas cudno da ne postoji u Garmin mapi. Ovo je jedna od glavnih ulica u Sofiji.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Prilaz prodavnici, odnosno put kojim ove navigacije (Here i g mape i ostali) vode do parkinga nije za saobracaj motornih vozila vec biciklisticka staza :)
Sada sam shvatio. Dakle, u pomoć se poziva Street View. I vidi se sve lepo. Jedino se pitam zašto se ne ide preko travnjaka na parking :). Da smo mi pravili navigaciju, verovatno bi to bila "legitimna putanja".

LIDL.jpg
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Garmin vs HERE vs NAVIGON. Ista mapa (HERE) - različito rutiranje.

@ivica122 je započeo zanimljivu analizu navigacije Garmin. Pošto sam i ja nameravao da probam i tu navigaciju, malo sam analizirao Garmin rutiranje. Kao što se vidi na prvim dvema slikama, očigledno je da i HERE Maps (prva slika) i Garmin (druga slika) koriste identičnu mapu. Preciznije, Garmin android navigacija koristi mapu HERE. To se lako može utvrditi upoređivanjem i ulica, ali i zgrada koje su naznačene.

Slivnica 3 S.jpg

Pošto je sa identičnom mapom navigacija Garmin izrutirala veoma čudnu putanju, smatram da bi je trebalo odmah odbaciti. Na trećoj slici se vidi sasvim različito rutiranje navigacije HERE Maps. Već smo zaključili, i ova HERE putanja je pogrešna, što se vidi i na slici Street View, u prethodnom postu. Međutim, ova putanja bar liči na rutiranje. Ono što je Garmin ponudio je besmisleno. Lepo je @zx16 naglasio : "Garmin android navigacija je obično budženje i ne bi je trebalo razmatrati".
Inače, takođe sam pročitao i da je brend Garmin, kao svoju android navigaciju, ponudio navigaciju NAVIGON. Rutiranje ove navigacije je dato na poslednjoj, četvrtoj slici. Inače, NAVIGON je jedini napravio ispravnu putanju. Jedini od svih razmatranih navigacija !
Zaključci se sami nameću :
1. Garmin je loša android navigacija i ne zaslužuje razmatranje jer, pošto koriste identičnu kartu, dovoljno je instalirati HERE Maps. Naravno, voleo bih da me neko od članova demantuje u vezi ovog zaključka. Povlačim izjavu : "Garmin je loša android navigacija i ne zaslužuje razmatranje". Izvinjavam se zbog moje neozbiljne izjave na osnovu samo jedne situacije...
2. NAVIGON, bez obzira na neke, retke greške u rerutiranju, sa izuzetno lepom grafikom, može biti interesantna navigacija. Loše rerutiranje sam primetio jedino na putu pored Miloševog Konaka, u Topčideru. Iz neobjašnjivih, nazvao bih "garminovih" razloga, nudi se veoma čudna putanja, iako je put ispred nas snajbolji i ucrtan u mapi koju NAVIGON koristi.

Navigon S.jpg

Ne vidim nijedan razlog da navigacija ne nudi, posle rerutiranja, putanju označenu bordo strelicama...Međutim, više puta smo zaključili. Nijedna navigacija nije bez mana.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
446
Navigas, jos jednom hvala na trudu, najbolje je proceniti da li nesto valja na prakticnom primeru i bas mi nije jasno zasto Garmin pravi ovakvu putanju. Ja nekako nerado prihvatam kad se lose prica o Garminu, pa se nadam da je mozda problem verzija aplikacije koju koristimo. Da li je i tvoja 2.16? Ja sam instalirao na telefon Android 5.1 pa sam sad u mogucnosti fa probam najnoviji Garmin. Iskreno se nadam da ce pokazati putanju kao Here
Javljam sutra, nadam se, i slikacu.
Ono sto bih da dodam u vezi konkretnog primera, ona Lidl prodavnica i njen prilaz, pogledao sam i ja street view i stvarno i sa te strane postoji ulaz na parking! Ja sam tamo puno puta bio i nikad to uzivo nisam primetio. A siguran sam da niko odatle nije ulazio na parking kad sam ja bio prisutan, inace bih primetio da tu postoji prolaz. I sad kad malo bolje razmislim ustvari je i po malo nezgodno tu uci, verovatno se bas zbog toga slabo koristi taj prolaz.

A zbog tvog primera, dacu jos jednu sansu Navigonu :)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
4.880
CN Europe Bulgaria NTU 2016.10
screenshot2015-07-06-22-.png

BULGARIA OFRM Geotrade 2015 Q2
screenshot2015-07-07-00-.png

CN Europe Bulgaria NTU 2016.10
screenshot2015-07-07-001.png

BULGARIA OFRM Geotrade 2015 Q2
screenshot2015-07-07-002.png



BULGARIA OFRM Geotrade 2015 Q2
Kod:
http://pastebin.com/nHD8Guxe
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Ja nekako nerado prihvatam kad se lose prica o Garminu, pa se nadаm da je mozda problem verzija aplikacije koju koristimo. Da li je i tvoja 2.16? Ja sam instalirao na telefon Android 5.1 pa sam sada u mogucnosti da probam najnoviji Garmin. Iskreno se nadam d ce pokazati putanju kao Here...Javljam sutra, nadam se, i slikacu...Ono sto bih da dodam u vezi konkretnog primera, ona Lidl prodavnica i njen prilaz, pogledao sam i ja street view i stvarno i da te strane postoji ulaz na parking! Ja sam stvarno tamo puno puta bio i nikad to uzivo nisam primetio. A siguran sam da niko odatle nije ulazio na parking kad sam ja bio prisutan, inace bih primetio da tu postoji prolaz. I sad kad malo bolje na, ustvari je i po malo nezgodno tu uci, verovatno se bas zbog toga slabo koristi taj prolaz. A zbog tvog primera, dacu jos jednu sansu Navigonu :)
Prvo da "apsolviramo" LIDS u Sofiji. Prva slika, u prilogu, LIDS 1 pokazuje da se na parking može (ili moglo) ući bez pravljenja kruga. Prvo je izlaz sa parkinga, zato je tu znak "zabranjen smer", a sledeći prolaz, bar na Street View, izgleda sasvim normalan ulaz na prking...Nego da ostavimo Sofiju. Pitanje koliko je ona interesantna drugim članovima. Tebi i meni, očigledno, jeste...
Što se NAVIGON navigacije tiče, ništa ne sugerišem. Jutros sam, na semaforu pre Miloševog Konaka, želeo da startujem navigaciju, ali sam malo zakasnio. Možda je i bolje. Tako sam dobio prvi skrinšot (Screen 1) gde se vidi da NAVIGON može da koristi i normalan i frekevntni put koji sam označio onim strelicama. Drugi skrinšot (Screen 2) pokazuje da je prvo ponuđen drugi put, Bulevarom Patrijarha Pavla. Ja sam ipak išao, kao i obično, kroz podvožnjak, pa kroz Košutnjak. Na trećem skrinšotu se vidi da je Navigon odmah odredio pravu putanju. I, na četvrtom skrinšotu sam želeo samo da istaknem nešto što se ne vidi. I mislim da je retkost kod ostalih navigacija. Iako je izgovor na engleskom, NAVIGON na SVAKOM SKRETANJU lepo navodi "turn left", "turn right". Bukvalno na svakom skretanju gde bi se, čovek koji prv put prolazi tim putem, mogao pitati "kuda sada", bez gledanja u ekran. Ovo je veoma korisna osobina navigacije NAVIGON.

E, sada malo o Garmin android navigaciji. Vidim da je i @vladcepesh postavio slike te navigacije. Međutim, pošto nisam do sada instalirao Garmin, nisam verziran, jedino sam mogao zaključiti o čemu se radi. Ali, ne znam koja verzija je u pitanju. Jer nikakav komentar nije napisan. Bune me i one verzije mapa. Ako bi moglo da se u istom postu doda par rečenica. Vidim da su slike do iste destinacije, ali različite...U čemu je stvar ? Kao primer : slike iznad kojih piše BULGARIA OFRM Geotrade 2015 Q2, su sa različitim putanjama. Da li je samo izabrano drugo odredište. Takođe, rekao bih da su ovo HERE mape, na osnovu ucrtanih zgrada... Šta znači oznaka CN Europe Bulgaria NTU 2016.10 ? Kakva je to mapa koja ima oznaku godine koja tek predstoji, 2016 ...

Pitam vas dvojicu, a i ostale članove :
Koju teme da čitam. Da li je jedina merodavna
Garmin Street Pilot v.2.37 Android 4.2.2+
Na našem forumu su otvorene, nekada, i druge teme u vezi Garmina.
garmin navigacija za android
Postoji i za Symbian...
GARMIN MOBILE XT 5.00.50, 5.00.60 ZA SYMBIAN sa uputstvom

Dakle, gde da čitam da bih pokušao da instaliram android navigaciju Garmin. I drugo, da li je negde "sakrivena" tema za android 4.2.2- . Želeo bih da instaliram na isti telefon, gde su i ostale navigacije, sa androidom 4.1.1 , 480x800. Da li je to izvodljivo. Koja verzija može da ide na ovaj android. Gde da skinem kartu Srbije... Imam neke telefone i sa androidom Kit-Kat, ali bih izbegao za sada. Na kraju, da li sam u pravu. Instalacija Garmin je, izgleda, najkomplikovanija od svih ostalih. Bar je tako objašnjeno. To mislim prvenstveno na post #1 iz prve teme, koji je postavio @vladcepesh. Možda i grešim. Jer još nisam probao...Moguće da je samo detaljno opisan postupak...

I kada sam već "uzeo reč", ZAMOLIO BIH DRUGARE DA, AKO VEĆ PREPORUČE NEŠTO, DA TO MALO I OBRAZLOŽE. Konkretno mislim na najnoviju verziju navigacije Sygic. Samo je predložena, a ništa ne piše, ima li nekih novosti, nekog poboljšanja...Ja, do daljnjeg, ne želim da se petljam sa instalacijama, a da posle zaključim da je to još jedan promašaj u nizu promašenih verzija Sygic navigacije.

P.S.
Pohvalio bih @vladcepesh sto je prilagodio veličinu slika. Sada je preglednije. Ako može sugestija i za moje slike. Ja smanjim malo veličinu, ne znam da li je dovoljno...
 

Prilozi

  • LIDS 1.jpg
    LIDS 1.jpg
    227,2 KB · Pregleda: 16
  • Screen 1.jpg
    Screen 1.jpg
    52,3 KB · Pregleda: 19
  • Screen 2.jpg
    Screen 2.jpg
    53,1 KB · Pregleda: 18
  • Screen 3.jpg
    Screen 3.jpg
    46,9 KB · Pregleda: 17
  • Screen 4.jpg
    Screen 4.jpg
    44,4 KB · Pregleda: 13
Natrag
Top