Kad pecne meduza

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
08. 08. 2010. 08:00h| Vestionline


Kad pecne meduza

Sitne nezgode česte su na odmoru, zato ne krećite na more bez torbice sa lekovima. Ipak, u nekim slučajevima mogu vam pomoći i mali trikovi.


84056_meduza_f.jpg


Tradicionalno sredstvo za ublažavanje bola od uboda ježa je smokvino mleko, bela tečnost koja se pojavljuje kada se odlomi list smokve. Da bi se sprečilo da se ubod zagnoji, stopalo treba premazati antibakterijskom kremom, a posle vađenja bodlji savetuje se premazivanje ranica ribljim uljem, pišu "Novosti".

Tegobe izazvane vrelim dodirom meduze može ublažiti tretman presečenim svežim paradajzom, koji se stavlja na kožu neposredno posle kontakta sa kiselinom. Pomažu i specijalne kreme protiv opekotina.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Šta da radite ako vas opeče meduza?

Od opekotina koje meduza nanese ne može da se umre, osim ako niste jako alergični. Ipak ove opekotine znaju da budu veoma neprijatne, a kako je počela velika migracija ka morima, trebalo bi da znate šta da uradite ako vam se to desi.

EpJ5lRX.jpg

Meduze znaju da upropaste dan na moru

Posle kontakta s meduzom na koži dolazi do alergijske reakcije na žarnice koje se nalaze na pipcima meduze. Opekotine najčešće nisu opasne i možete sami da ih tretirate, ali ako je opečena površina kože veća od raširenog dlana, obratite se lekaru.

U slučaju da "meduzin poljubac" nije veliki i da možete sami da se izborite sa tim, evo šta da radite. Prvo isperite opekotinu morskom vodom ili sirćetom, a nikako vodom sa česme jer opet može aktivirati žarnice koje se posle "napada" meduze zadržavaju na ljudskoj koži.

Pored ispiranja sirćetom ili morskom vodom u trajanju od najmanje 30 sekundi, stručnjaci kažu da vam kao prva pomoć može poslužiti i soda bikarbona.

Posle toga, kada ste uklonili žarnice, preporučuje se da opečeni deo tela držite u mlakoj vodi najmanje 20 minuta. Ukoliko niste u mogućnosti da to uradite, druga opcija je da na opečenom mestu držite led nekoliko minuta.

Opekotine meduze se posle uklanjanja žarnica mogu tretirati kremama koje sadrže antihistaminike ili analgetike.

(MONDO)
 
Natrag
Top