Grčka i EU

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Grci na kolektivnom odmoru, prete nestašice
Ulice i radnje u Atini ovih dana izgledaju kao sredinom avgusta kad su svi na godišnjim odmorima.

IZVOR: TANJUG
2130163005597e95d2b61f861129659_w640.jpg

Foto: Beta/AP


Građani izbegavaju da se kreću, jer štede gorivo i kupuju samo ono što im je apsolutno neophodno, ovako je danas za Tanjug opisala situaciju na ulicama grčke prestonice ekonomska novinarka Euronews Athens Simela Touhtidou (Symela Toućtidou).

"Ljudi kupuju mahom samo hranu, lekove, higijenske proizvode. Nestašica za sada nema, ali postoji strah da, ukoliko banke ostanu zatvorene i sledeće nedelje, imamo i nestašicu dobara", priča ona.

Za sada bar, kazala je, cene ne rastu, a potrošača ima uglavnom samo u supermarketima i otvorenim radnjama koje prodaju hranu.

Uz to, navodi, mnogi su odložili godišnje odmore, redovi su ispred bankomata, a penzioneri koji nemaju platne kartice međusobno se guraju u pokušaju da uđu u nekoliko banaka koje otvore vrata samo da im daju keš.

Prema njenim rečima, poslovna zajednica, a posebno turizam, sada je na ivici.

"Nadali smo se rekordnoj godini u turizmu, a cilj je bio 25 miliona posetilaca u 2015. Sve je krenulo po planu do maja, ali sada su zamrznute rezervacije i počela su otkazivanja", priča Touhtidou.

Industrija turizma, ističe ona, upozorava da ukoliko se prolongira ovakva situacija, Grčka neće moći da nahrani hiljade turista na ostrvima, što će mnogo oštetiti zemlju.

"Turisti do sada nisu imali problema, a izuzetak je samo što nisu bili u mogućnosti da podižu novac sa bankomata prvog dana protekle nedelje. Sada je sve u redu, ali posetioci se plaše tenzija i mogućih štrajkova", kaže Touhtidou za Tanjug.

Touhtidou ukazuje da bi trebalo imati u vidu da Grčka uvozi gotovo sve, a posebno hranu. Primera radi, uvozi 85-90 odsto govedine i 60-65 odsto svinjetine koju konzumira. A sada je, kako je rekla, situacija takva da uvoznici ne mogu da pošalju novac u inostranstvo, pa ne mogu ni da napune kamione koji ostaju besposleni u inostranstvu.

"Jedini izuzetak je nabavka goriva i lekova", priča ona.

Generalno, prica Touhtidou, atmosfera je puna tenzija.

"Videćete prijatelje kako se oštro svađaju oko toga da li bi trebalo na referendumu zaokružiti odgovor 'ne' ili 'da', dok su mediji puni panela na kojima se političari raspravljaju po ceo dan", kazuje ona.

Govoreći o referendumu na kojem će se Grci sutra izjasniti da li su za mere štednje koje im finansijska Trojka (EU, ECB i MMF) predlaže, novinarka Euronews Athens kaže za Tanjug da je ljudima koji ne podržavaju odgovor "ne" dosta štednje, a odgovor "da" podržavaju proevropejci.

"Mnogi od onih koji će sutra zaokružiti 'ne' nadaju se boljoj budućnosti, makar i izvan zone evra, iako vlada insistira da negativan odgovor ne znači 'Greksit', odnosno da će Grčka da napusti evrozonu",objašnjava sagovornica Tanjuga.

Oni koji zaokruže "da", dodaje, ne veruju vladi i plaše se Greksita, proevropski su orijentisani i vide budućnost Grčke u evrozoni uprkos visokoj ceni koju bi doneo novi program mera.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je već najavio da će dati ostavku ako na referendumu bude više odgovora koji podržavaju ponuđeni paket mera, podseća ona, i dodaje da je premijer Aleksis Cipras rekao da će ostati, ali nije dovoljno jasno kakvi su mu planovi.

"U svakom slučaju, Cipras uverava da će, kakav god bio ishod referenduma, potpisati dogovor sa kreditorima maksimalno 48 sati nakon što se građani izjasne", kazala je ona.

Touhtidou je podsetila i da analitičari predviđaju da će Cipras biti prisiljen na prevremene izbore ako izgubi podršku na referendumu, a šta će biti s bankama u međuvremenu - niko ne zna.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Četiri moguća scenarija grčkog raspleta
Dva moguća odgovora na sutrašnjem referendumu u Grčkoj - o prihvatanju ili odbijanju sporazuma države s poveriocima, vode u četiri moguća scenarija.

IZVOR: BETA
857618373557be3a7c12c7737198865_w640.jpg

Foto: Thinkstock
Mogućnost da se to dogodi objavio je sajt konzervativnog atinskog dnevnika “Katimerini”.

"Da" na referendumu vodi ka sporazumu s poveriocima i bržoj normalizaciji privrede Grčke, dok "Ne" vodi ka ispadanju Grčke iz zone evra, a možda i iz Evropske unije.

U oba slučaja, put kojim će Grčka krenuti već od ponedeljka "odlučujuće zavisi" i od "brze promene sastava vlade, bez gubljenja vremena na nove izbore, a zavisi i od tolerancije kreditora".

Novi ključni datum je sada 20. jul, kada Grčka treba da Centralnoj evropskoj banci isplati 3,5 milijarde evra za grčke državne obveznice koje je ta banka ranije kupila od nje. Međutim, grčka država nema novca za to, te, da ne bi bankrotirala kod Centralne evropske banke, mora da postigne sporazum s poveriocima do tada, piše list.

Prvi od četiri moguća scenarija je "Da" na sutrašnjem referendumu, uz izbegavanje bankrota, tako što bi vlada odmah počela pregovore s poveriocima i pre 20. jula dobila nov zajam kojim bi isplatila julsku ratu Centralnoj evropskoj banci. Ali, ;za to je potrebna "brza promena u sastavu vlade", ukazuje list.

Novi sporazum, ako bi bio postignut u tom slučaju, obuhvatio bi normalizaciju likvidnosti privrede Grčke ubacivanjem 25 milijardi evra - koliko iznose kratkoročne domaće obaveze države, banke bi se ponovo otvorile i počela bi da im, kao i ranije, stiže pomoć Centralne evropske banke za očuvanje dnevne likvidnosti.

Uz to bi Međunarodni monetarni fond mogao s Grčkom u roku od naknadnih mesec dana - što predviđa njegov statut, postići sporazum o isplati junske rate duga koju je Grčka propustila da plati.

Po tom najpovoljnijem scenariju, privreda Grčke bi se normalizovala za šest do 12 meseci, piše list.

Drugi scenario je "Da" na sutrašnjem referendumu, ali uz bankrot grčke države prema MMF-u i Centralnoj evropskoj banci, ako ne postigne sporazum s poveriocima do 20. jula.

U tom slučaju bi Evropski fond za stabilnost morao da odluči da li će Grčkoj smesta dati već predviđeni zajam od 130,9 milijardi evra, a i pred privatnim kreditorima Grčke - komercijalnim bankama bi bila odluka o tome da li će joj dati nove zajmove.

Uz to bi bila nužna dokapitalizacija grčkih banaka, uz "šišanje" uloga u bankama i ograničenje raspolaganja ulozima na dve godine, kao u ranijem slučaju Kipra.

Po tom, drugom scenariju, privreda Grčke bi se normalizovala za 18 do 24 meseca, piše list.

Treći scenario je "Ne" na sutrašnjem referendumu uz "organizovani bankrot", tako što bi vlada odbila da plati dugove, ali bi smesta počela pregovore s poveriocima o otpisu dela duga.

Iako bi i u tom slučaju grčka država bankrotirala prema MMF-u i Centralnoj evropskoj banci, ipak bi Evropski fond za stabilnost morao da odluči da li će Grčkoj smesta dati već predviđeni zajam, dok je vrlo verovatno da bi bar pojedini privatni kreditori Grčke - komercijalne banke, zahtevali da im ona smesta isplati sav dug.

Četvrti scenario je "Ne" na referendumu uz "nekontrolisani bankrot", tako što bi propala mogućnost pregovora vlade s poveriocima koji bi "Ne" grčkih glasača protumačili kao glas za izlazak Grčke iz zone evra i zahtevali naplatu svih njenih dugova Evropskoj centralnoj banci, MMF-u i Evropskom fondu za stabilnost.

U tom, najgorem slučaju, Grčka ne bi imala pristup međunarodni finansijskim istitucijama, poslovni i kreditni aranžmani sa ustanovama van Grčke ne bi više važili, grčke banke bi smesta bile proglašene nelikvidnim, te više ne bi uživale ni pomoć Evropske centralne banke za dnevnu likvidnost, a ta banka bi čak mogla da zahteva da joj se vrati pomoć koju im je do sada isplatila.

U tom slučaju grčke banke bi do kapitala mogle da dođu samo plenidbom uloga svojih štediša.

Vlada Grčke bi, ako se ostvari taj četvrti scenario, morala da razmotri napuštanje i zone evra i EU za šta bi bila potrebna dugotrajna procedura tokom koje bi Grčka bila izolovana, piše list.

Pođednako dugotrajna procedura, upozorava "Katimerini" na kraju analize, bila bi i promena valute - ponovno uvođenje drahme, i Grčka bi bar jedno vreme koristila dve valute: drahmu za domaće potrebe, a evro za plaćanja u inostranstvu.

Po tom, najgorem scenariju, domaća tražnja bi se srušila, inflacija skokovito rasla, nova drahma bi smesta devalvirala, privreda bi propadala i "Grčka bi otišla iz Evrope", zaključuje "Katimerini".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
10 miliona Grka odlučuje o svojoj sudbini
Širom Grčke jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mesta na kojima će se oko 10 miliona građana izjasniti na referendumu.

IZVOR: TANJUG
18206516965592f27466f4a620002944_v4_big.jpg

Foto: Beta, AP
Grci biraju da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanja privrede.

Biračka mesta biće otvorena od sedam sati jutru po lokalnom vremenu (šest po srednjoevropskom) do 19 sati, a prvi rezultati očekuju se oko 21 uveče.

Kolevka demokratije se tako po ko zna koji put našla se pred istorijskim pitanjem.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF na sastanku Evrogrupe 25. juna 2015. i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Upisano je 9.855.029 birača koji će se izjašnjavati na 19.159 biračkih mesta širom Grčke, a kao i do sada Grci iz dijaspore moraju da se vrate u zemlju ukoliko žele da glasaju.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra.

Znatan njegov deo - 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) - 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Nemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci ECB i 21 milijardu MMF.

Uoči referenduma, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, po kojima bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi. Približno 12 odsto građana bilo je neopredeljeno.

U Grčkoj su 24 sata pre održavanja referenduma zabranjena sva okupljanja i objavljivanja anketa, a da bi se ljudi ohrabrili da glasaju biće uvedeni popusti na autobuske, vozne i avio-karte na domaćim linijama.

Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974, kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
OXI/NAI
Kolevka demokratije po ko zna koji put našla se pred istorijskim pitanjem.

IZVOR: B92
9393495305597c91c84637953759364_w640.jpg

Foto: Beta/AP
I dok su sve oči uprte u zemlju koja je često gledala u svoje bogove, čini se da im sada samo Bog i može pomoći.

OXI/NAI pitanja su na koja će Grci danas odgovarati i time sami odlučiti da li će svoju sudbinu uzeti u svoje ruke ili pristati na "ucenu“ kako mnogi ocenjuju zahteve kreditora i produžetak agonije.

Referendum povodom jednog od najvažnijih dilema u istoriji moderne Grčke zakazan je prošle nedelje, a sukob zagovornika "da“ i onih koju su za "ne“ vodi se vrlo emotivno. Grci pred očima nemaju samo budućnost Grčke, već i svoju prošlost, prošlost u kome se vodila borba za više demokratije u zemlji koju su potresali brojni ratovi i krize. Nenaviknuti na grubost Evropske unije koju je sada pokazala, Grci su, malo je reći, ostali zbunjeni.

Mediji ovih dana pune naslovne strane, pristrasno i pomalo neobjektivno izveštavajući o tome koliko je predstojeći referendum produbio podele u grčkom društvu. Na jednoj strani su naizgled "levi ludaci", a na drugoj navodno oni koju su "opsednuti Evropom".

A znaju li Grci za šta uopšte glasaju?

Njihova zbunjenost nije se rodila samo zbog Ciprasove pretnje "taj ko se odluči za "da" postaje krivac za nastavak politike štednje", već i zbog referendumskog pitanja skrojenog na brzinu, sugestivnog i teško razumljivog čak i ekonomskim stručnjacima.

1972249595597c91c92a47273357685_w640.jpg



Da li je to "oxi“ evrozoni, merama štednje ili Evropi, možda Ciprasu?

Pobornici pozitivnog odgovora tvrde da se glasanjem zapravo odlučuje o opstanku Grčke unutar evrozone, a Vlada Aleksisa Ciprasa demantuje takvo tumačenje i tvrdi da grčki narod odavno već zna pravo stanje stvari.

Prema njegovim rečima, Grci pamte sve što su donele mere štednje zbog čega je založio i svoj kredibilitet ali i obezbedio alibi za ono šta sledi dan posle.

Grci pamte, nema sumnje, zato se "premijer bez kravate“ i neko ko je s ponosom rekao "Ne Trojci" - kocka sa svojom foteljom. Rešio je da bes svog naroda ustremi ka kreditorima i odigra na dobro poznatu kartu grčkog prkosa.

Jer, "ko glasa "da" krivac je za štednju", a politika i maratonski pregovori koje je vodio ostaju u senci... Da li to onda znači da Cipras nije ni politički ludak, a ni genije, već, računajući na svoju još uvek veliku popularnost - lav pred svojim narodom, ali miš pred usijanim glavama u EU?

Te usijane glave mu poručuju da svaki političar koji kaže da sprovođenje ozbiljnih fiskalnih mera neće biti potrebno, u slučaju zaokruživanja "ne", pravi budalu od svog naroda.

Svoju fotelju ponudio je i ministar finansija Janis Varufakis, uveren da će pobediti "ne“, izjavio je i da bi pre sebi odsekao ruku neko potpisao ovakav sporazum. Velika nada Grčke već u ponedeljak veče možda bude ministar bivši, juče je pobesneo na svoje kolege i optužio MMF za terorizam.

13189319915597c91ca0caf991009790_w640.jpg

Foto: Beta/AP



Deset miliona Grka dan uoči referenduma bili su potpuno podeljeni - podjednako je bilo onih koji smatraju da uslove kreditora treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji smatraju da je bolje promeniti vladu da bi se došlo do kompromisa.

Mladi Grci najviše veruju svom premijeru, njih čak 71 odsto reći će jedno veliko “ne”, ako je suditi po istraživanju.

Ni sekundu duže koju su imali u utorak nisu iskoristili da vrate dug MMF-u, a u trenucima najveće ekonomske krize koja je zadesila ovu zemlju, banke su zatvorene, ulice Atine uzavrele, a društvene mreže usijane od komentara na ovu temu...

Pokrenuta je i kampanja za spas Grčke uplatom od tri evra, a raspisan je i burger referendum.


Osim nedelje, Grci će biti na iglama i posle, jer pravo pitanje je zapravo da li će referendum uspeti da reši ekonomski i politički problem Grčke. Da li će glasanjem izbeći i dugogodišnje restriktivne mere štednje i potencijalno katastrofalan izlazak zemlje iz evrozone?

Grčka je dobila paket mera, koji je na papiru nudio rešenje, ali su socijalni i politički troškovi tih mera bili preveliki. Nisu ih dobro sproveli, a recesija time izazvana ih je gurnula duboko u ponor.

MMF previđa da će Grčkoj u naredne tri godine biti potrebne gomile dodatnog gotovog novca od zemalja evrozone ali i drugih... A ako odbace evro biće to srljanje ka najvećem bankrotu u istoriji i povlačenje iz srca Evrope, a scenario za to niko još nije napisao. Ono što je sigurno jeste da je kreditiranje i vraćanje dugova starije i od Grčke i od demokratije.

Grci su u januaru odabrali Ciprasa koji im je obećao da će oterati kreditore i da će Grcima vratiti nacionalno dostojanstvo. Sada su karte malo drugačije poređane.

Šta god da odluče, odluka će ih boleti, ali ne bi im bilo prvi put.

Grci jednom već odabrali spas, štednju i stezanje kaiša, opstanak u EU i evro kao nacionalnu valutu.

Oni su i rečima i delima više puta dokazivali da su evropski narod, trpeli su i uvrede koje su morali da gutaju na račun svog mentaliteta.

Da li vredi to sada sve pustiti niz vodu, krenuti iz početka, uvesti neki drugi evro? Ili će se Grci pred strahom od urušavanja društva i ličnim krahom, uzvratiti na optužbe da sve ovo ne priliči jednoj kolevci demokratije i kao stara nacija koja se kad je teško ujedini i preuzme odgovornost za svoju sudbinu?
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"Da poštujete Grčku, ona je kolevka demokratije"
Treba da poštujete grčku demokratiju, ta zemlja je kolevka demokratije, poručio je britanski ministar finansija DŽordž Ozborn.

IZVOR: TANJUG
16697127735591a43ed71b9172047667_v4_big.jpg

Foto: Beta, AP
Ozborn je pritom odbio da odgovori na pitanje novinara kako bi on glasao na referendumu u Grčkoj.

Osim toga, on je upozorio da Britanija nije imuna na previranja u Evropi, ali da je pripremljena za svaku situaciju, prenosi britanski list “Gardijan”.

"Šta god da Grčka odluči, Britanija je spremna. Imamo plan za svaku moguću situaciju. Svi mi želimo prosperitet Grčke, ali na kraju, ako si u zoni jedinstvene valute, postoje propisi kojih se moraš pridržavati", rekao je on.

Britanski premijer Dejvid Kameron će se sutra sastati sa guvernerom centralne banke Engleske Markom Karnijem da bi razgovarali o ishodu grčkog referenduma, kao i njegovom značaju za ostatak Evrope.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štednje u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Cipras: Narod odlučan, uzima sudbinu u svoje ruke
Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni.

IZVOR: TANJUG
19413578515598f25c55a07906712509_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP
Kako navodi, građani će se izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

5110258935598f25c6863a891426628_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP


U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predvidja dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a gradjani će moći da glasaju do 19 sati.

17781447175598f25c8bd51945533332_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP


Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

20372008305598f25c9a712895050189_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP


Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

20622522965598f25cacc34731889711_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP


Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja gradjana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Osim toga, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je Grke da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma.

20766544245598fcc2f2ac4056994425_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP


"Ovaj dan pripada samo građaninu, koji je pozvan da, u skladu sa njegovom savešću i isključivo vođen najboljim nacionalnim interesima, odluči o budućnosti naše zemlje i našeg naroda", izjavio je Pavlopulos posle glasanja u jednoj osnovnoj školi u Atini, javlja grčka novinska agencija ANA.

"Bez obzira na ishod, mi imamo obavezu da težak put sutrašnjice gazimo uz apsolutno jedinstvo. To je nešto što su naši preci radili u ključnim vremenima i to je naša obaveza danas. Mi ćemo stoga nastaviti svi zajedno", poručio je Pavlopulos.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Solidan odziv Grka na referendumu
Odziv Grka na referendumu o predlogu sporazuma s poveriocima države je solidan, a do kraja izjašnjavanja ostala su još četiri sata.

IZVOR: BETA
127077532455992f0146f70775114875_v4_big.jpg

Foto: Tanjug, AP
Privatna televizija Mega je javila da je već glasalo 35 odsto od nešto manje od 9,8 miliona upisanih birača, dok je za validnost referenduma potrebno da glasa bar 40 odsto.

Ispred glasačkih mesta u Atini i drugih mesta i dalje su redovi kojih ima od jutros.

Visok odziv birača u Grčkoj je uobičajen, jer je glasanje obavezno, mada se kaznene odredbe zakona o tome ne primenjuju već decenijama.

Ovo je prvi referendum u Grčkoj od 1974. godine, kada su građani nakon sedmogodišnje pukovničke diktature odbacili monarhiju i uspostavili republiku.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Štajnmajer: Grčka ostaje u EU čak i ako kaže "ne"
Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će Grčka ostati članica EU čak iako na referendumu odbaci mere štednje.

IZVOR: BETA
1439422279559517d33078d897826825_v4_big.jpg

foto: Beta/AP
On je u Berlinu istakao da Grci imaju pravo da glasaju u vezi sa sudbinom svoje zemlje, ali je upozorio da eventualno odbacivanje ponude kreditora neće olakšati dogovaranje, već "upravo suprotno".

Štajnmajer je naglasio da će Grčka ostati članica Evropske unije, čak i ako na referendumu odbaci mere štednje koje od nje traže Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija.

Nemački ministar je upozorio da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone mogao da naudi kredibilitetu EU u svetu, dok njene temelje već potresaju dužnička kriza Grčke, navala migranata preko Sredozemnog mora i britanski zahtev za reformu EU.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Prve procene: Vodi Ciprasovo "ne"
U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila "ne". Trenutno je opcija "oxi" za 3% u prednosti.

IZVOR: B92
1246843180559960c3765d2392744074_w640.jpg

Foto: Beta/AP

Do sada je izbrojeno 10 odsto ukupnih glasova, a rezultati govore da je opcija "ne" u solidnoj prednosti.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, 49,5% Grka je glasalo protiv mera za rešavanje ekonomske krize koje su predložili strani kreditori.

Nekoliko minuta posle završetka referenduma u Grčkoj, lokalni mediji su objavili prognoze rezultata koje navode da su Grci glasali protiv preporuka stranih kreditora.

Kako je javila "TV Antena", protiv predloga evropoverilaca glasalo je 52 odsto Grka, a za je bilo 48 odsto.

Televizija Alfa predviđa da je za “ne“ (OXI), odnosno za odbijanje prihvatanje mera štednje za izlazak iz finansijske krize glasalo između 54 i 49% građana Grčke, dok je mišljenje suprotno 49,5 za "ne" 46,5 za "da" (NAI).

Šest vodećih TV stanica u Grčkoj prognoziraju pobedu opcije "ne". A sociolozi koji gostuju na lokalnim televizijama saglasni su da je "opšta procena - na referendumu pobeđuje "ne".

Gardijan prenosi da je premijer Aleksis Cipras stigao u svoju rezidenciju.

Portparol Sirize rekao je da Vlada sada može da krene u nove pregovore sa kreditorima, kao što je ranije ministar finansija najavio.

"Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati", rekao je Sakelaridis za Rojters.

Po procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni oko 20 sati.


CJKeK-TUkAEfNUL.png




CJKbh5UWwAEbgpG.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Množe se glasovi za "ne": Počinje slavlje / FOTO
Broje se glasovi referenduma u Grčkoj i za sada sve ukazuje da su Grci rekli "ne kreditorima". Varufakis bez izjave. Cipras čeka rezultate u rezidenciji

IZVOR: B92
151251231155997e811ea01004827360_w640.jpg


Pristalice glasa "oxi" na grčkom referendumu počele su da se okupljaju u centru Atine da slave pobedu. Ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je "ne" pobedilo.

- Do sada je izbrojeno 50 odsto ukupnih glasova, a prvi zvanični rezultati govore da je opcija "ne" u solidnoj prednosti.

- Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 50 odsto izbrojanih glasova, na referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- 6,21 posto Grka zaokružilo je "ne" na referendumu, dok je 38,79 posto birača glasalo "da".

- Ministar finansiija Janis Varufakis u isčekivanju rezultata nije hteo da odgovara na pitanja novinara, uputio im je samo osmeh.

- Refernedum za Grke, odnosno OXI doneće državi bolju pozciju u pregovorima sa kreditorima.

Opcija "ne" koja je trenutno u prednosti je "ne kreditorima", ali ne i izlasku Grčke iz evrozone, poručila je Ciprasova Vlada. Kako su saopštili tu opciju ne treba shvatiti kao kao nameru vlade da napusti evro. Ukoliko prevlada "ne " to će, kako kažu iz tamošnje Vlade, pomoći Grčkoj da postignu bolji dogovor ali nikako neće značiti kraj pregovora sa kreditorima.

1818485499559982941c7b0014848676_w640.jpg

Foto: B92 (sa ulica Soluna)


Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma ističući da su kreditori dali "bolje ponude" onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

16524218655997b1879a4c238267663_w640.jpg

Foto: Beta/AP


- Grčki ministar finansija takođe je izjavio da bi sporazum sa međunarodnim kreditorima mogao da se postigne i dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod.

"Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele", kazao je Varufakis

- U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila "ne". Prva procena telefonskih anketa ukazivala je da je opcija "oxi" u prednosti. Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

192931664855997b1892282432207846_w640.jpg

Foto: Beta/AP


- Gardijan prenosi da je za "ne" glasalo 60 odsto, dok je za "da" glasalo 40 odsto izašlih na referendum. Ovo su, međutim, još nezanični rezulati.

- Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore iznelo je prvu procenu rezultata prema kojoj će za opciju OXI biti 60% glasova.

199501540155997b18a812f377451274_w640.jpg
 
Natrag
Top