Wimbledon 2015 (Heroj dana)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj prvog dana: Odlazak velikog Rastija
Za heroja prvog dana odabrali smo čoveka koji je poražen u prvom kolu, ali je zbog svega urađenog u karijeri zaslužio to priznanje.


44803569955919a5d237ea962945771_w640.jpg

Beta/AP
Lejton Hjuit, šampion Vimbldona iz 2002. godine i nekada prvi teniser sveta, odigrao je u ponedeljak poslednji profesionalni meč na najvažnijem turniru na svetu, pošto je najavio povlačenje posle Australijan opena 2016.

Legendarni Australijanac, koji je tokom čitave karijere bio poznat kao igrač koji se nikada ne predaje, to je pokazao i u duelu sa vršnjakom Jarkom Nieminenom.

"Ovaj meč odslikava moju karijeru. Uvek sam imao taj mentalitet, da se nikada ne predajem. Živeo sam za to 18, 19 godina koliko sam an turu. Nisam na tome radio. Imao sam sreće da ima dosta motivacije u sebi da uvek dajem sve na terenu, bez obzira da li je teretana ili nešto drugo u pitanju."

Hjuit je na ovogodišnji Vimbldon došao kao 118. teniser sveta pošto je izgubio šest od sedam mečeva u 2015. godini, ali je opravdao specijalnu pozivnicu organizatora.

Poražen je posle maratona sa 6:3, 3:6, 6:4, 0:6 i 11:9 posle četiri sata velike borbe. Svoju veliku karijeru na Vimbldonu Hjuit završava sa 41 pobedom i 16 poraza.

„Publika je bila fantastična. Juče sam otišao na tribine i sedeo na centralnom terenu, kako bih osetio atmosferu ovog turnira. Rekao sam pre početka turnira da imam sreće jer mogu to da uradim“, rekao je bez dileme jedan od velikana ovog sporta.

Ovo neće biti poslednji Lejtonov meč na travi, pošto će igrati i u dublu zajedno sa Tanasijem Kokinakisom.

Za kraj, Hjuita pozdravljamo onako kako je on slavio svoje uspehe na teniskim terenima: „C'mon!“


CIrngagWgAEo_Ah.png

CIr2exNWwAA7Ki5.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj II dana: Senzacija devojke iz Košica
Heroj drugog dana na Vimbldonu mogao je da bude Borna Ćorić, ali smo se odlučili za Slovakinju Janu Čepelovu.

18748611465592f183e88d9226994310_w640.jpg
Getty images
Ona je u utorak ostvarila najveću pobedu karijere, pošto je na startu izbacila treću teniserku sveta Simonu Halep i to posle preokreta – 5:7, 6:4, 6:3.

Devojka rođena u Košicama 1993. godine priredila je najveće iznenađenje dosadašnjeg toka turnira, a ovaj trijumf još više dobija na značaju kada se u obzir uzme činjenica da je do Vimbldona ostvarila samo jednu WTA pobedu u 2015. godini.

Takođe, u jedinom prethodnom duelu sa Halepovom osvojila je samo tri gema.

Ali, to joj nije smetalo da odigra sjajan meč i ostvari veliki trijumf. Bila je konstantna, čak i u prvom setu koji je izgubila, a prebrodila je čak i ozbiljan problem sa žuljem na levoj nozi.

Iako u karijeri već ima pobedu protiv Serene Vilijams, 22-godišnja Slovakinja nema dilemu da joj je ovo najveći trijumf u dosadašnjem toku karijere.

„Naravno da je ovo veća pobeda jer je ostvarena na Vimbldonu, na Gren slemu. Simona je veoma dobra igračica, ali je danas bio moj dan.“

Čak 15 brejkova viđeno je u ovom duelu, delovalo je da je Halepova blizu pobede posle prvog seta, ali Čepelova je u nastavku odigrala sjajno, napadala je Rumunku i uspela je da slavi.

Nju u drugoj rundi čeka još jedna Rumunka, Monika Nikulesku, koja je posle tri seta savladala Moniku Pui.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroina dana (III): Betani Matek-Sends
Titulu heroja trećeg dana Vimbldona mogao je da dobije i Kipranin Markos Bagdatis, posle neverovatnog preokreta, ali mi očekivano nismo napravili takav izbor.


214108391255945651c2f9d129903304_w640.jpg

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Razlog za to je jednostavan, a to je činjenica da je teniserka koja je stigla iz kvalifikacija, a poslednjih meseci se više koncentrisala na dubl uspela da pobedi sedmog nosioca.

Upravo to je pošlo za rukom Amerikanki Betani Matek-Sends, koja je eliminisala našu Anu Ivanović sa 6:3, 6:3. Više od same pobede, iznenađenje je kako je američka teniserka igrala i tačno se videlo koliko je dubl pomogao njenoj igri.

U poslednjih šest meseci, u paru sa Lusijom Šafaržovom je osvojila i Australijan Open i Rolan Garos, a u Vimbldon je ušla kao 158. na svetu i kroz kvalifikacije. Duel sa Anom bio joj je peti na londonskoj travi, a odigrala ga je maestralno od prvog do poslednjeg poena.

Na terenu smo videli jednu raspoloženu igračicu, koja je grizla za svaki poen, i jednu nemoćnu, koja nije imala rešenja za igru svoje rivalke. Malo ko je mogao da pretpostavi da će Matek-Sends biti ta prva, a Ivanovićeva druga, ali je američka teniserka na kraju zasluženo prošla dalje.

158330408955945651e4dbd426892336_w640.jpg

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth


Šest meseci nisam igrala posle operacije kuka i to mi je dalo novu perspektivu po pitanju tenisa. Prošle godine sam ovakve mečeve gledala kod kuće, na televiziji”, rekla je Matek-Sends.

Iako je svoj najbolji plasman na WTA listi imala 2011. godine, odmah posle Vimbldona, na kojem je prošla do četvrte runde, može se reći da nikada ranije nismo videli ovakvu Betani Matek-Sends u singlu.

Igranje dubla pomoglo joj je da unese raznovrsnost u svoju igru, iako je oduvek bila poznata kao agresivna teniserka, sada je još agresivnija, a to može da joj pomogne u narednom periodu. Da li će se rezultati videti već na Vimbldonu, ostaje da se vidi, ali bi u mesecima koji slede trebalo očekivati napredak, ali i nastavak niza u dublu za Šafaržovu. Jer, evidentno je da im to partnerstvo prija, a dok je tako, zašto bilo šta menjati.

Naredna rivalka za američku teniserku biće Belinda Benčić iz Švajcarske, koja je bez sumnje favorit u tom duelu. Međutim, ako Betani bude raspoložena kao protiv Ane, rasplet tog susreta već može da se nasluti…
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj dana IV: Rasta – Supermen na travi
Ušao je na konferenciju za štampu u majici sa znakom Supermena kao da se ništa nije dogodilo.


18824747315595b265e5ca0589838733_w640.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Pola sata ranije, sa Centralnog terena najvećeg teniskog turnira na svetu izašao je kao da se ništa nije dogodilo.

A dogodilo se – desila se velika senzacija u kojoj je nemački teniser Dastin Braun već u drugom kolu eliminisao legendarnog Rafaela Nadala u četiri seta.

Braun je odigrao savršen meč, iako je sa punih 30 godina debitovao na Centralnom terenu Vimbldona, a prethodno stigao iz kvalifikacija. Posle nešto više od dva i po sata igre savladao je Rafu rezultatom 7:5, 3:6, 6:4, 6:4.

Čak 99 puta je odigrao servis-volej, osvojivši tako 71 poen, dok ga je servis služio veoma dobro. U odlučujućim trenucima je bio izuzetno miran, što za njega i nije baš karakteristično. U isto vreme stigao je i da zabavi publiku na Centralnom terenu nekim atraktivnim potezima. Na kraju, meč je završio sa 58 vinera i 22 neiznuđene greške, dok je Nadal imao 42 direktna poena i samo 15 grešaka.

„Sjajno je što Mekinro rekao da je ovo jedna od najboljih partija nekog autsajdera na Centralnom terenu. Drago mi je što je došlo od igrača koji je deo generacije kada se igrao servis-volej i često izlazilo na mrežu. Bilo je sjajno što sam to danas mogao da radim, i to da radim dugo. Imao sam plan igre, znao sam šta je plan jer smo igrali u Haleu. On je sjajan teniser. Znao sam da trava može biti malo sporija nego u Nemačkoj, pa sam očekivao svaki scenario – od tri, do maksimalnih pet setova“, rekao je Braun.


CI72A7TVEAIhucY.jpg


Mnogi ne veruju da je igrač van prvih 100 našao lek za Nadala, ali je ovo već drugi trijumf posle onog u Haleu prošle godine.

„On je jedan od najboljih igrača u sportu, a ja sam imao mnogo sreće što smo se dva puta sastajali na mojoj omiljenoj podlozi. Ne bih voleo da smo igrali na šljaci jer bi on onemogućio moj način igre. Srećan sam što smo igrali na travi, bilo da sam pobedio ili izgubio. Sva deca koja treniraju sanjaju da igraju na Centralnom terenu Vimbldona, a protiv njega je ovde bilo posebno. Bilo je teško držati svoju igru toliko dugo i veoma sam zadovoljan što sam to uradio tokom čitavog meča“, dodao je čovek koji je četvrti uzastopni van Top 100 teniser koji je izbacio Nadala sa trećeg Gren slema sezone.

18710380645595b26610cf7955082389_w640.jpg

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin


Fenomenalan četvrti set u kojem nije dozvolio nijednu brejk loptu jednom Nadalu pokazuje da je Dastin počeo da sazreva u kasnim teniskim godinama. I danas leti po terenu, skače, baca se, odigrava nekarakteristične udarce i stalno izlazi napred, čak i kada pozicija za to nije adekvatna. I danas kupi fantastične poluvoleje, voleje i smečeve, ali ne pravi greške u serijama kao ranije. Jedina je bila na meč lopti u devetom gemu četvrtog seta, na servis protitvnika, kada je pustio loptu da padne u teren, iako je imao lagan volej na mreži.

„Voleo bih da sam napravio brejk, da nisam morao ponovo da serviram. Na 15:40 sam izašao na mrežu posle forhenda i video da njegov bekhend ide malo više nego obično. Mislio sam da će biti predug, ali kada sam se okrenuo, loptica je pala na liniju. Bio sam u fazonu: ’Molim te, nemoj’. Onda je on pogodio nekoliko dobrih servisa. Opet sam pomislio: ’Ok, ako će ovo da nastavi da se dešava, izgubiću’. Definitivno ću pokušati da budem agresivan što je više moguće jer to nisam radio na prvi servis. Bila je to najgora dupla greška u celom meču – pogodio sam dno mreže (prvi poen u poslednjem gemu). Nije bitno, rekao sam, servirao sam za mnogo mečeva i setova koje sam ove godine izgubio. Rekao sam sebi: ’Budi agresivan, izađi’. Ako napravim i sledeću duplu servis grešku ona će biti veoma brza i izaći će u aut“.

Svi znamo kako se završilo...

1781864185595b26625157052640466_w640.jpg

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth


Momak rođen u Zapadnoj Nemačkoj u mešovitom braku Jamajčanina i Nemice. Jedini ’rasta’ na ATP turu sebe ne smatra posebnim, iako su drugi stekli utisak da je ispao iz šablona.

„Ja sam ovakav kakav sam – ovakav sam ceo život. Sjajno je što to ljudi cene, ali i da nije tako, ne bi me mnogo brinulo. Da o tome razmišljam, verovatno ne bih imao kosu, a sigurno ne bih izgledao ovako kako izgledam. S druge strane, i ja mogu druge da gledam kao da su drugačiji, a ja normalan“.

Kao i kod mnogih vrhunskih sportista njegov privatni život trpi. Ipak, ova bajka ipak ima srećan kraj. Dastin se za to pobrinuo, iako mu teško pada odvojenost od devojke, porodice i roditelja. Zato je i pobeda posvećena jednom čoveku, onom koji je urezan u njegovo srce, ali i telo.

„To je potret moga oca – mislim da sam ga uradio prošlog aprila“, opisao je Braun svoju tetovažu koju je dotakao posle poslednjeg poena. „Uvek sam želeo da imam tetovažu, a očev portret imam i u svojoj sobi. Ne viđam ga često, obično se viđamo između sezona. Bio je ovo veoma dug put za mene i moju porodicu. To je jedna od stvari na koje sam dugo čekao i imao sam priliku da se tetoviram u Kelnu prošle godine“.

Emotivna nelagodnost uslovila je slabiju karijeru od one kakvu je mogao da ima, ali ipak neće biti nezadovoljan. Ne posle ove pobede.

Na kraju krajeva, Dastin Braun će za nekoliko godina, na nekoj egzotičnoj jamajčaskoj plaži, moći da svojoj deci kaže kako je razbio jednog Rafaela Nadala na Centralnom terenu Vimbldona.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj V dana: Amerikanac iz Kijeva
Heroj petog dana Vimbldona je Amerikanac rođen u Kijevu Denis Kudla koji je posle maratonskog duela savladao Santijaga Hiralda sa 6:2, 6:7, 2:6, 6:1, 6:3.

12265026485596e0806a112794283148_w640.jpg

Beta/AP
Momak kojem je najbolji Gren slem rezultat pre ovogodišnjeg Vimbldona bilo 2. kolo na US openu 2013. iznenadio je sve, pa i verovatno i sebe.

Na Vimbldon je stigao sa samo dve ATP pobede u 2015. godini i kao 105. igrač sveta, a sada je među 16 najboljih na najvećem turniru na svetu.

Kudla je imao odličnu pripremu za treći Gren slem sezone. S obzirom na svoj plasman na ATP listi nije igrao ATP turnire, već čelendžere i bio je veoma uspešan, pošto je u junu igrao dva uzastopna finala (1-1).

Ipak, teško da je mogao da pretpostavi da će na najvećem turniru na svetu dogurati do osmine finala. Dobio je ubedljivo prvi set protiv iskusnog Hiralda, ali je sledeća dva izgubio i izgledalo je da će ubrzo pakovati kofere.

Usledio je sjajan preokret u poslednja dva seta, Kudla je bio odličan i potpuno zasluženo je prošao u četvrto kolo.

Kudla ima 22 godine, visok je 180 centimetara i profesionalac je od 2008. godine. Koliko je ovo za njega veliki rezultat pokazuje i podatak da je u dosadašnjih sedam godina na ATP turu zaradio oko 750.000 dolara, a samo će za prolaz u osminu finala inkasirati dodatnih 190.000.

Njegov naredni rival u Londonu biće bolji iz duela Čilić - Izner.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj dana VI: Jelena u starom sjaju
Jelena Janković izašla je na Centralni teren Vimbldona sa čvrstom namerom da sruši aktuelnu šampionku Petru Kvitovu.


1816958732559844c408a7c911506268_w640.jpg

Beta/AP Photo/Tim Ireland
To je pokazala već u prvom gemu kada se izborila za brejk šansu, ali je Čehinja spasla agresivnom igrom, a onda i kaznila Srpkinju nešto kasnije.

Pri rezultatu 2:1 napravila je brejk i onda bez većih problema stečenu prednost zadržala do samog kraja seta. Posle nekih 35-40 minuta susreta na semaforu je pisalo 6:3, 3:1 za Kvitovu i svi su se već pomirili sa porazom.

Svi, sem jedne osobe. Svi sem Jelene Janković.

30-godišnja devojka iz Beograda polako vraćala ritam, počela je bolje da se kreće i ugrožava servise protivnice. Odlično je riternirala i vratila se na 4:4, a onda se Kvitova dodatno unervozila. Više je grešila, što joj je koštalo seta u 12. gemu.

U odlučujućem delu igre nekada prva igračica planete bila je bolja – servirala je izvrsno, ali je možda još bolje vraćala servis rivalke. Taj segment igre joj je i doneo trijumf jer je u poslednjem gemu, na 30:30 dva puta sjajno riternirala za veliku pobedu posle skoro dva sata igre.

338645034559844c41eb3d086789663_w640.jpg

Beta/AP Photo/Tim Ireland


“Ne mogu da prestanem da se smejem, zaista sam srećna. Velika pobeda za mene, na Centralnom terenu protiv dvostruke šampionke. Drago mi je što sam uspela da ostanem jaka i pozitivna na podlozi koja nije moja omiljena – bila sam mirna kada sam zaostajala set i brejk“, rekla je Jelena.

Jankovićeva je pre nekoliko godina osvojila Vimbldon u miksu, ali u singlu nikada nije trijumfovala na Gren slemu. Ukupno 18 nedelja provela je na prvom mestu WTA liste, a sada je podsetila na igru koja je do tog uspeha dovela.

Ni u jednom trenutku govor tela nije bio pogrešan, već je JJ uvek bila fokusirana na svaki sledeći poen. Nije dozvolila da joj greške remete koncentraciju i to se na kraju isplatilo. Takođe, osim početnog udarca, i osnovni udarci funkcionisali su sjajno. Prepoznatljivim bekhendima često je gradila kvalitetne poene i, kada joj okolnosti dozvole, završavala ih vinerima. Na kraju ih je imala 13, ali uz samo 11 grešaka.

Kombinacija mirnoće, mentalne stabilnosti i lavovske borbenosti doveli su je do druge nedelje turnira, iako je u nekoliko navrata bila u teškoj situaciji.

415550247559844c42ba13499216069_w640.jpg

Beta/AP Photo/Tim Ireland


“Kada sam osvojila drugi set, znala sam da mogu da pobedim. Borila sam se, bila sam vrtlo hrabra na kraju i uspela sam. Neverovatno“.

Na konferenciji za štampu istakla je da i dalje može da se vrati na nivo sa kraja prethodne i početka ove decenije.

“Ako sam zdrava i mogu maksimalno da radim na dnevnom nivou, onda je sve lakše. Iskreno, sada nisam na nivou na kojem želim,pre svega fizički – moram da budem jača i brže, ali nisam uspela najbolje da se spremim zbog povreda. Biće mi potrebno neko vreme da dođem do nivoa koji želim. Videćemo, mislim da mogu da se vratim na najviši nivo. Nisam stara, još sam mlada u srcu i izgledam prilično dobro, tako da ’zašto da ne“,zaključila je Jelena.

Jelena najbolje poznaje svoje telo i nije nemoguće da se njene prognoze ostvare. Nama ostaje samo da se nadamo da će tako i biti, i da ćemo uskoro gledati Jelenu u punom sjaju.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Heroj VII dana: Neočekivani Francuz u četvrtfinalu
Heroj sedmog dana na Vimbldonu je bez dileme 30-godišnji Francuz Žil Simon koji je pobedio Tomaša Berdiha sa 6:3, 6:3, 6:2.


241010577559ae8de06218453232622_w640.jpg
Beta/AP
Iako je u karijeri ostvario mnogo, bio je šesti igrač sveta i ima 12 osvojenih titula, plasman u četvrtfinale Vimbldona bi veoma lako mogao da bude najbolji rezultat u njegovoj karijeri.

Pre ovogodišnjeg Vimbldona samo je na Australijan openu 2009. igrao četvrtfinale na Gren slem turnirima. Niko mu pre početka Vimbldona nije davao velike šanse, najviše zbog njegovog stila igre koji najviše pogoduje sporijim podlogama.

Ali, momak rođen u Nici pokazao je da još uvek može da pravi velike rezultate, čak i posle maratonskog i iscrpljujućeg meča koji je odigrao protiv Gaela Monfisa u subotu.

U osmini finala protiv Berdiha bio je praktično autsajder, a na kraju je počistio Čeha prepustivši mu samo osam gemova.

Za sve urađeno na ovogodišnjem Vimbldonu simon je nagrađen duelom sa velikim Rodžerom Federerom gotovo izvesno na centralnom terenu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroina VIII dana: Španska Venecuelanka u polufinalu
Nije bilo mnogo dileme oko toga koja od devojaka će biti heroina osmog dana Vimbldona, to je svakako Špankinja Garbinje Mugurusa.


960369977559c25eece157170697020_w640.jpg

Beta/AP
Devojka rođena u Venecueli ostvarila je u utorak najbolji rezultat karijere pošto se prvi put plasirala u polufnale nekog Gren slema.

Ona je u četvrtfinalu bila blagi favorit protiv Timee Bačinski i iznela je taj teret u dva seta – 7:5, 6:3.

Iako se od Muguruse možda značajniji rezultat očekivao na Rolan Garosu gde je prethodno dva puta igrala četvrtfinale, ona je proboj među četiri najbolje prvi put napravila na najvećem turniru na svetu.

„Veoma sam srećna što sam u polufinalu jer sam prethodna dva četvrtfinala izgubila. Da, iznenađena sam što je moje prvo Gren slem polufinale na travi. Ali igram veoma dobro. Mislim da mi i podloga pomaže.“

1124110412559c25eee8f6a576486247_w640.jpg

Beta/AP


Mugurusa ima još uvek 21 godinu, ali će imati i veliku šansu da se nađe u finalu s obzirom da u polufinalu igra protiv Agnješke Radvanjske.

„Ne želim da pričam o eventualnom finalu jer mi to neće pomoći. Želim samo da se spremim što bolje za sledeći meč i da odigram dobro. Ne želim da razmišljam o istoriji španskog tenisa i takvim stavrima.“

Ukoliko pobedi Radvanjsku u finalu će možda igrati sa svojim idolom Serenom Vilijams.

1014529943559c25ef0e2bf913779427_w640.jpg

Beta/AP


„Ugledala sam se kao mala na sestre Vilijams. Kada sam imala 10 godina njih dve su bile najbolje a tako je i sada. One su promenile ženski tenis. Učila sam od njih. Ali i od Marije i Hingis. Ja volim da uzimam od svake teniserke po nešto i da to implementiram u svoju igru.“

U svakom slučaju devojka koja boravi u Barsloni igraće u četvrtak najznačajniji meč dosadašnje karijere, ali s obzirom kako se razvija polufinala Gren slemova bi za nju mogla da postanu normalna stvar.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Heroj IX dana: Rišar Gaske
Devetog dana Vimbldona odigran je možda i meč turnira, troipočasovni maraton u pet činova doneo je pomalo neočekivanog učesnika polufinala – Rišara Gaskea.


438460536559d8e0ba7ebb235794519_w640.jpg

foto: Beta/AP
Dvadeseti teniser sveta drugi put je u karijeri savladao Stanislasa Vavrinku, ali ovog puta kao osvajača dve Gren slem titule.

Šampion Rolan Garosa od pre nekoliko nedelja nije uspeo da postane drugi Švajcarac u polufinalu, nije imao rešenje za upornu odbranu i sjajne forhende Francuza.

Iako je kod vođstva 5:3 u petom setu izgubio servis za meč, Gaske nije metalno pao, ostao je konkurentan Vavrinki, te drugi put u karijeri stigao do polufinala Vimbldona.

"Ovo je neverovatna pobeda za mene. Bilo bi mi veoma teško da sam izgubio nakon toga. Poslednji gem je bio neverovatan. Nastavio sam da se žestoko borim. I uspeo sam. Sjajan meč za mene", rekao je Gaske.

Od ukupno 210 minuta igre, poslednji set je trajao skoro 90.

1316765636559d8e0bc0225760784055_w640.jpg

foto: Beta/AP


"Bilo je teško, napravio sam nekoliko grešaka. On je imao veliko samopouzdanje posle Pariza, morao sam žestoko da se borim. Mnogo sam želeo pobedu. Na kraju je odlučivala mentalna snaga. BIo sam agresivan, bila je ovo velika bitka", dodao je Francuz.

Njegov sledeći rival je najbolji teniser sveta Novak Đoković koga je savladao samo jednom u 13 međusobnih duela, pre osam godina.

"Gaske je jedan od najtalentovanijih igrača na Turu. Voli da igra na travi", ukratko ga je opisao Đoković.

Francuz je sprečio da se prvi put posle 20 godina u polufinalu Vimbldona nađu četiri najbolje rangirana tenisera sa ATP liste.

"Novak je favorit, naravno, svi to znaju. Biće teško ali ja sam srećan kako sam igrao do sada. Daću sve od sebe protiv najboljeg tenisera sveta", kratko je prokomentarisao narednog rivala Gaske.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Heroina X dana: Fantastična Serena u novom finalu
Heroina desetog dana Vimbldona je jedna od najboljih teniserki u istoriji ove igre Serena Vilijams.


1669730887559ecbd2937d8328634637_w640.jpg

Beta/AP
Fantastična Amerikanka u četvrtak igrala svoje 27. Gren slem polufinale i plasirala se u 25. Gren slem finale u karijeri.

Serena je u polufinalu igrala protiv Marije Šarapove i još jednom je dokazala svoju superiornost u duelima sa Ruskinjom – 6:2, 6:4.

Bio je ovo 20. međusobni duel Ruskinje i Amerikanke, a Serena sada vodi sa 18-2 u pobedama. Potpuno neverovatno zvuči podatak da je Vilijamsova dobila poslednjih 17 mečeva protiv Šarapove, pošto je Ruskinja poslednji put slavila davne 2004. godine u Los Anđelesu.

Ni u četvrtak na centralnom terenu Vimbldona nije bilo razlike. Serena je protiv Šarapove u svakom trenutku imala kontrolu i samo je bilo pitanje kojim će se rezultatom završiti meč.

1493908552559ecbd2acb04835725177_w640.jpg

Beta/AP


„Nikada nije lako pobediti tako veliku igračicu koja je imala sjajnu karijeru. Ja baš ne volim da gubim. Ja sam osoba koja će zbog toga raditi naporenije od ostalih kako bi bila sigurna da se to neće dogoditi“, jednostavno je objasnila Serena svoje uspehe nad najvećim rivalkama i u 34. godini života.

Amerikanka će u velikom finalu u subotu igrati protiv Špankinje Garbinje Muguruse i pokušaće da osvoji svoj 21. Gren slem.

„Bilo je veoma stresno dok nisam došla do 18. Gren slema. Posle toga sam se opustila i uživam u tenisu“, rekla je Vilijamsova.

Ukoliko pobedi u subotu imaće samo jedan osvojeni Gren slem manje od najtrfejnije igračice u Open eri Štefi Graf. Margaret Kort, koja je igrala pre 1973. godine osvojila je 24.

1719064430559ecbd2baf45141384669_w640.jpg

Beta/AP


Serena takođe ima priliku da postane prva teniserka od Štefi Graf 1988. godine koja će u isto vreme biti pobednica sva četiri Gren slema.

Kako trenutno igra, ni godišnji Gren slem nije joj daleko, ali da sačekamo subotu...
 
Natrag
Top