Grčka i EU

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Grčka je za Nemce brana, a šta je iza brane je nepoznato. Šta ako brana PUKNE?

ILI

Zašto Nemci ne smeju da puste Grke?

Analitičar Stratfora Džordž Fridman u svojoj analizi ocenjuje da je grčka kriza presudna za Nemačku.

IZVOR: TANJUG
1928339434559387c177b35854618156_w640.jpg

(Foto: Thinkstock.com)

Nemačka, kako je rekao ne sme da dopusti da se Evropom proširi pobuna dužničkih država protiv mera štednje.

Za njega su neverovatne tvrdnje da grčki izlazak može dovesti do kolapsa evra, jer jeGrčka mala zemlja i ne postoji ni jedan razlog zašto bi njeni postupci imali tako dalekosežne posledice na zajedničku valutu, sem da bi Grčka mogla da postavi presedan za ostatak Evrope, što predstavlja strah Nemačke.

"To se ne bi desilo kada bi ostatak Evrope bio u redu, ali on to nije. Španija, na primer, ima skoro jednako strašne parametre nezaposlenosti kao Grčka - 23 odsto".

Prema njegovom mišljenju, iluzija je da je situacija u Grčkoj, što je bolji izraz od reci "kriza", sada kada se toliko dugo razvija - konacno dostigla krajnju tačku.Fridman smatra da je krajnja tačka trenutak gde ni Grci ni Nemci ne mogu da prave više ustupaka, dodajući i da je u samoj Grčkoj krajnja tačka odavno prošlost.

On ukazuje da su plate naročito u državnom sektoru smanjene, nezaposlenost je 26 odsto, a više od 50 odsto mladih ispod 25 godina je nezaposleno, a da se u međuvremenu, jaka ekonomska aktivnost dešava na neoporezovanim ilegalnim tržištima.

"Grci duguju novac institucijama EU i MMF-u, ali niko nikada nije stvarno mislio da su oni mogli da vrate ove kredite. Evropski kreditori - konkretno, Nemci, koji kontrolišu evropske pregovore sa Grcima - su nedavno dostigli svoju krajnju tačku.Nemci su moćni, ali krhki", smatra Fridman, preneo je "Kurir".

On ukazuje da Nemci izvoze oko jedne četvrtine svog bruto domaćeg proizvoda u zonu evropske slobodne trgovine, a sve što preti toj trgovini preti ekonomiji i socijalnoj stabilnosti Nemačke.

"Cilj Berlina je da se zadrži netaknut ne samo evro, već i zonu slobodne trgovine i moć Brisela nad evropskom ekonomijom", istakao je Fridman.

On kaže da je Nemačka do sada izbegavala krajnju tačku krize beskrajnim nizom sporazuma sa Grčkom koje Grci nisu mogli da poštuju. To niko nije ni očekivao, ali je to omogućilo Berlinu da tvrdi da su Grci kapitulirlai pred nemačkim zahtevima za štednju. Ta navodna kapitulacija je pomogla Nemačkoj da drži u redu druge zadužene evropske zemlje.

Prema rečima Fridmana, za Nemce,Grčka predstavlja branu, a šta je iza brane je nepoznato, a Nemci nisu mogli da tolerišu rizik da se brana razbije.Kada bi Grčka radikalno promenila politiku, a izbegla ekonomsku i socijalnu katastrofu, onda bi i ostale evropske zemlje mogle da odluče da slede isti put.

"Zato je Nemačka želela da spreči bankrot, i da prikaže iluziju grčke saglasnosti. Druga opcija je bila da se pokažu bolne posledice odbijanja Grčke da nastavi da igra prvu utakmicu", smatra Fridman.

On podseća da je Siriza dobila izbore na obavezi da se ublaže mere štednje, i insistiranju da i poverioci dele veći deo tereta dugova, dok je nemački stav da je dužnik moralno odgovoran za dug.

Kako on kaže,iako su Grci bili neodgovorni za bezbrižno pozajmljivanje novca, evropske banke su takođe bile neodgovorne što su dozvolili da ih nadvlada pohlepa.

Fridman ocenjuje i da bi grčko povlacenje iz evrozone imalo smisla. To bi stvorilo haos u Grckoj za neko vreme, ali i omogućilo da Grci pregovaraju sa Evropom pod jednakim uslovima. Oni bi plaćali dugove Evropi u drahmama čiju vrednost utvrđuje grčka Centralna banka, i jednostrano bi mogli da određuju isplate.

Finansijska tržišta bi bila zatvorena za Grke, ali bi oni imali moć valutne kontrole, kao i trgovinskih propisa, okrećući trgovinu od Evrope, na primer, prema Rusiji ili Bliskom istoku.To baš nije budućnost koja obećava, ali budućnost nije ni situacija u kojoj se Grčka sada nalazi,napominje Fridman.

Bol Grčke zbog povlačenja iz evrozone bi bio ozbiljan. Ali, ako drugi vide Grčku kao preteču dogadaja, a ne izuzetak, mogu izračunati da bol restrukturiranja jednostranog duga ima smisla i da on vraća Grcima valutu kojoj bar mogu sami da upravljaju.

"Strah poverilaca je da Grčka možže odstupiti od evra, ne zbog institucionalnog kolapsa, već zbog svesti da suverena valuta možže pomoći naciji u problemu", zaključio je Fridman.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Merkel: Hteli ste referendum - čekajte
Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu za spas posrnule Grčke pre referenduma koji je zakazan za nedelju.

IZVOR: B92
9508079415593cfb42c600965138118_w640.jpg

Foto: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, kao što Grci imaju legitimno pravo da održe referendum, tako i druge članice evrozone imaju pravo da reaguju i izraze svoje mišljenje o tome.

Kako je rekla, situacija jeste izazov, ali evrozona nije ugrožena i najveći teret nosi upravo grčki narod.

"Radi se o velikim stvarima. Svet gleda u nas", rekla je Merkelova i dodala da, bez obzira na sve, budućnost Evrope nije stavljena na kocku.

Prema njenim rečima, ako Evropa zaboravi šta je ona i šta su njene vrednosti, tada će i evro propasti, a time i Evropa.

Merkelova je istakla, da su vrata za pregovore sa tom članicom EU ostala otvorena, iako Grčka nije ispunile svoje obaveze prema kreditorima iz programa spasavanja.

Ona je poručila da je cilj stabilnost evrozone i da se kompromis po svaku cenu ne isplati.

Premijer Grčke Aleksis Cipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći deo novog predloga kreditora uz "male izmene. Međuutim, nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da nova ponuda grčkog premijera kreditorima nije donela ništa novo i pozvao je Grke da objasne šta zapravo žele.

Šojble je saglasan sa Merkelovom da nema smisla govoriti o novim pregovorima do referenduma.

Mediji su danas preneli i da je procureo tajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine.

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija kao se navodi, znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Tajni dokument MMF: Grcima ni štednja neće pomoći
Tajni dokument MMF pokazuje procenu da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine, piše "Gardijan".

IZVOR: B92
3568072785593982dc6131017780791_w640.jpg

Foto: Beta, AP
Dokument koji su analizirali novinari britanskog lista, a koji je otkrio nemački "Zidojče cajtung", pokazuje da Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Kako ističe "Gardijan" , tajni dokument praktično podržava argument vlasti u Grčkoj da je jedino rešenje za izlazak iz krize i oporavak ekonomije značajan otpis duga.

Projekcija kreditora pokazuje da bi čak i uz 15 godina održivog ekonomskog rasta Grčka dostigla nivo javnog duga, koji je prema kriterijumima MMF neodrživ.

MMF je maksimalan nivo duga za Grčku 2012. postavio na 110 odsto BDP, Grci su renutno na 175 odsto, uz pretnju da on dodatno raste, a uz sve mere štednje i u idealne uslove bi on do 2030. bio na nivou od 118 odsto.

U dokumentu se navodi da su Grcima za šansu za oporavak neophodni "značajni ustupci" i da bi čak i u najboljem mogućem scenariju, uz striktno sprovođenje zatraženih mera štednje i ekonomski rast od četiri odsto u narednih pet godina, grčki dug pao tek na 124 odsto do 2022. godine.

Takođe, taj scenario predviđa 15 milijardi evra prihoda od privatizacija, što je pet puta više nego što je prognozirano u "realnom scenariju". Ni treći scenario, a sva tri podrazumevaju novi, treći program pomoći Grčkoj, ne najavljuju spuštanje duga na nivo predviđen 2012. godine.

"Jasno je da je neizvesnost iz prethodnih meseci dovela do toga da u svakom slučaju ciljevi iz 2012. godine ostanu nedostižni", piše u dokumentu.

Ove projekcije su objavljene i izveštaju "Preliminarna analiza održivosti duga za Grčku", što je jedan od šest dokumenata koji čine "finalni" predlog koji su kreditori poslali Grčkoj u petak.

MMF je u ponoć potvrdio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi evra, pa je ta zemlja postala prva zemlja u istoriji koja nije izmirila obaveze prema MMF.

Nezvanično, pregovori o održivom rešenju za Grčku se vode u Briselu, ali je premijer Grčke Aleksis Cipras za nedelju zakazao referendum na kome će grčki narod odlučiti da li će prihvatiti ponudu kreditora i njihove mere štednje.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Šojble: Grci, šta tačno hoćete?
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da nova ponuda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa kreditorima nije donela ništa novo.

IZVOR: B92
11930020795593bfb53e6d6564692334_extreme.jpg

Foto: Tanjug/AP

Gardijan prenosi da je ovo hladan tuš od Šojblea nakon što je Cipras poslao pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći deo novog predloga kreditora uz "male izmene".

"Predlog nije pružio dodatna objašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi", rekao je Šojble na konferenciji za štampu u Berlinu.

Prema rečima Šojblea, postojao je jedan sporazum sa Grcima koji je prestao da važi prošle noći i da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom pre najavljenog referenduma u nedelju.

On je poručio Ciprasu da mora da objasni svoj predlog i podsetio da je zvaničnoj Atini već jednom oprošten dug.

"Uvek smo bili fleksibilni kada je Grčka u pitanju. Ekonomska situacija u zemlji je sve gora. Žao mi je grčkog naroda", rekao je on.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Rusija spremna da pomogne Grčkoj
Ruski izaslanik u EU Vladimir Čižov kaže da je Moskva spremna da pomogne Grčkoj u vidu ekonomske saradnje i privatizacije u zemlji.

IZVOR: B92
17556508345593e5b56db40399004535_w640.jpg

(Foto: Thinkstock.com)

“Rusija je spremna da pomogne Grčkoj ekonomiji, to podrazumva pre svega učestvovanje u privatizaciji infrastrukture u zemlji”, rekao je Čižov .

"Rusija je spremna da sarađuje sa Grčkom. Koliko ja znam, Grčka se nije obratila Rusiji za direktnu finansijsku pomoć. Imamo mogućnost povećanja naše ekonomske saradnje, posebno ako znamo da postoji mogućnost da država proda železnice i luke u Solunu ", rekao je on.

Takođe, ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da nuspeh Grčke da ispunjava svoje dospele dugove neće značajno uticati na ekonomiju Rusije .
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
FT: Cipras spreman na velike ustupke
Premijer Grčke Aleksis Cipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći deo novog predloga kreditora uz "male izmene", piše FT.

IZVOR: B92
408443067558ef63916f31972140906_w640.jpg
Foto: Beta
Kako navodi "Fajnenšel tajms", Cipras je spreman da značajno popusti u pregovorima i njegovo pismo na dve strane bi moglo da bude osnov za novi, konačni dogovor.

"Grčka je spremna da prihvati predlog (objavljen 28. juna), uz amandmane, dodatke i razjašnjenja, kao deo produžetka programa koji ističe i novog sporazuma koji je zatražen danas", piše u pismu.

Cipras je pismo poslao kasno noćas i uprkos tome što mediji ističu da sadrži značajne ustupke, u njemu i dalje postoje zahtevi koji odstupaju od onoga što "trojka" traži.

"Kao što ćete videti, naši amandmani su konkretni i u potpunosti poštuju integritet i kredibilnost programa", navodi Cipras.

Podsetimo, Grčka juče nije uplatila 1,6 milijardi evra duga na račun MMF-a, već je uložila zahtev za produženje roka. MMF je odgovorio da će na njega "odgovoriti u dogledno vreme".

FT je prvi objavio Ciprasovo pismo, ali je u propratnom tekstu navedeno da među amandmanima na poslednji set dokumenata koje su pripremili ECB, MMF i EK ima onih koji pokazuju da Grci ipak ne odustaju od važnih zahteva - da ostrva budu izuzeta iz reforme sistema PDV, odnosno da se sačuva poseban popust od 30 odsto za ostrva, a traže se i ustupci u reformi penzionog sistema i odlaganje početka sprovođenja plana iz 2012. do kraja oktobra.

Cipras traži i da se novi zakoni koji uređuju tržište rada usvoje tokom jeseni.

"Iako je rok za otplatu dela duga istekao u ponoć, pa produžetak roka nije praktično moguć, pismo gospodina Ciprasa bi moglo da bude osnov za novi sporazum o pomoći u narednim danima", piše "Fajnenšel tajms".

Grčke vlasti su pre nekoliko dana raspisale referendum, na kome će građani odlučiti da li će prihvatiti mere koje zahtevaju kreditori. Cipras je rekao da će prihvatiti svaku odluku naroda, ali je i nagovestio ostavku u slučaju da Grčka kaže "da" kreditorima.

"Mi nećemo biti ti koji će sprovoditi mere", rekao je Cipras.

Mediji su danas preneli i da je procureotajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine.

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija kao se navodi, znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.




CI0gDRyWEAAejBO.jpg
CI0gEfJWsAEZYq8.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Haos u Grčkoj, penzioneri navalili na banke FOTO
Penzioneri Grčke koji nemaju platne kartice, jutros su, po kiši, navalili na banke kako bi podigli penzije, a mogu podići 120 evra.

IZVOR: TANJUG
7762164735593ae97a989d244824412_w640.jpg

Foto: Tanjug

Pred otvaranje ekspoziture "Ebnikh Trapeza" banke u u Letovalištu Asprovalta, oblast Tesalonika, bilo je guranja i glasnog negodovanja penzionera.

Na vratima su zatim postavljeni policajci koji uz obezbeđenje banke puštaju u banku, najviše tri čoveka.

11283643325593ae97ce8d4356230339_w640.jpg

Foto: Tanjug
Pred bankom je mnogo ljudi, sa kišobranima, ali i pod drvećem ispred banke, sakriveni od kiše. Gužva je, ali manja i spred Alfa banke u ovom mestu.

428008245593ae97f22ba379636088_w640.jpg

Foto: Tanjug
Međunarodni monetarni fond (MMF) je potvrdio, da Grčka noćas do ponoći, do kada je bio rok, nije uplatila tranšu duga od 1,5 milijardi evra.

8662479815593ae9823e02872633325_w640.jpg

Foto: Tanjug
Kada je reč o snabdevenosti Marketa u Asprovaliti, čije je plaže i more Evropskakomisija proglasila najlepšim i najurednijim i obeležila plavim zastavicam, ono je dobro, kao i snabdevenost benzinom ovdašnjih pumpi.

16246641835593ae984f601303400575_w640.jpg

Foto: Tanjug
U Asprovalti, boravi veliki broj turista iz Srbije, gotovo da nema grad odakle ih nema od Subotice do Pirota, Vranja, Užica... a najviše ih je iz Beograda, Niša i Novog Sada.

14647713795593ae987bbb9904588369_w640.jpg

Foto: Tanjug
Ima i Bugara i Makedonaca, ali daleko u manjem broju, poneki Rumun i Austrijanac.

17116969375593ae98a65e3470536928_w640.jpg

Foto: Tanjug
.

7464381995593ae98c057d336487826_w640.jpg

Foto: Tanjug
.

18701198255593ae98d2ea9232244272_w640.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Šojble: S Ciprasom je samo gore
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble kritikovao je vladu u Atini jer, kako je rekao, od dolaska na vlast nije učinila ništa već je samo prekršila obećanja

IZVOR: TANJUG
2656212955593e9f1b5e30857614648_w640.jpg

Foto: Beta/AP

"Vlada u Atini nije učinila ništa otkako je došla na vlast. Jedino je preokrenula mere i prekršila prethodno data obećanja. Ne znamo da li će grčka vlada održati referendum. Ne možete očekivati od nas da razgovaramo sa njima u ovakvoj situaciji. Moramo pričekati kako bismo videli šta će se dogoditi u Grčkoj", izjavio je Šojble, a prenosi agencija Rojters.

Šojble je, takođe, naveo da se situacija u Grčkoj drastično pogoršala pod premijerom Aleksisom Ciprasom.

Šojble je ranije danas izjavio da nije siguran da će dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj biti moguć, pre nego zvanična Atina otplati 3,5 milijardi evra duga Evropskoj centralnoj banci koji dospeva na naplatu 20. jula po osnovu grčkih državnih obveznica.

"Neću da dajem nikakve prognoze u vezi toga. Mi smo otvoreni za sve", rekao je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenosi Rojters.

Nemački ministar je kazao i da je pravna situacija u ovom trenutku potpuno drugačija, zbog čega je potrebno da kreditori, ako bude neophodno, razviju potpuno novi program pod potpuno drugačijim uslovima.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Grčka vlada odgovorila Junkeru da sumnja u njegovu iskrenost
Beta
Vlada Grčke je kratko odgovorila na današnju izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, izrazivši sumju u njegovu iskrenost "koja je neophodna u pregovorima", izjavio je portparol Vlade Gabrijel Sakelaridis.

572955_gabriel-sakelaridis-foto-reuters-1_f.jpg

Gabrijel Sakelaridis
"Osnova za verodostjne pregovore je iskrenost", kratko je rekao Sakelaridis kao odgovor Junkeru koji se prethodno požalio da se oseća "izdanim jer Grčka nije dovoljno uvidela napore koje je uložio za rešenje krize".

Premijer Aleksis Cipras je telefonom razgovarao s Junkerom pre njegove današnje konferencije za novinare u Briselu, kao i s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Cipras je Junkeru i Šulcu ponovio zahtev da se važenje programa kreditne pomoći koji ističe sutra, 30. juna, produži za nekoliko dana, do grčkog referenduma o tom programu, zakazanog za 5. jul, kako bi se održala finansijska stabilnost zemlje kojoj očajnički nedostaje novac.

Grčka vlada je u saopštenju navela da je Šulc obećao da će što je pre moguće održati sastanak poslaničkih grupa Evropskog parlamenta koji će raspravljati o Grčkoj.

Junker je, međutim, danas u Briselupozvao Grke da na referendumu glasaju za predloge Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fondao nastavku kreditne pomoći Grčkoj, ali uz nove mere i reforme, i rekao da bi "Ne" značilo da Grčka izlazi iz zone evra.

"To bi bilo poražavajuće", izjavio je Junker i naglasio da sve ankete pokazuju da Grci žele da ostanu u Evrozoni i Evropskoj uniji.

Predsednik EK je predočio da i "u poslednji čas može biti sazvan sastanak članica Evrozone" da se postigne konačni sporazum s vladom u Atini, naglasivši da je Komisija u Briselu juče objavila predloge za rešenje krize da bi ljudi u Grčkoj pre referenduma tačno znali o čemu je reč.

Međutim Vlada u Atini je te predloge odbila ocenivši ih kao dalje otežavanje privredne i socijalne situacije u Grčkoj.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Nobelovac Džozef Stiglic savetuje Grke da kažu NE i proglase bankrot
BlicOnline
Rastuća zajedljivost u Evropi rezultat je gorke završnice dogovora između Grčke i njenih kreditora. Štaviše, evropski lideri su konačno počeli da otkrivaju pravu prirodu spora oko duga i odgovor nije prijatan: radi se o moći i (ne)demokratiji mnogo više nego o novcu i ekonomiji, rekao je Džozef Stiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor sa prestižnog Univerziteta Kolumbija.

634666_joseph-stiglitz-foto-reuters_f.jpg

Džozef Stiglic
Svoje viđenje situacije u Grčkoj, profesor Stiglic opširno je opisao za "Projekat Sindikat", međunarodnu asocijaciju koju čine 404 novine iz 149 zemalja sveta.

Program koji je “Trojka” (MMF, EK, ECB) pre pet godina nametnula Grcima doveo je do pada BDP za čak 25 procenata. Teško je pronaći takvu ekonomsku depresiju koja je donela toliko katastrofalne posledice: nezaposlenost među mladima je neverovatnih 60 procenata.

Zapanjujuće je da je “Trojka” odbila da prihvati odgovornost za bilo koju posledicu ili makar prizna koliko su bile loše njene prognoze i modeli.

Ali, ono što još više iznenađuje jeste da evropski lideri iz toga nisu ništa naučili. “Trojka” i dalje insistira na tome da Grci postignu budžetski suficit (bez plaćanja kamata) od 3,5 odsto BDP-a do 2018. godine.

634640_atina-20150630appetros-giannakourisathensdi007935939preview_f.jpg


Ekonomisti širom sveta osudili su taj cilj kao kaznu jer će njegovo realizovanje neminovno dovesti do još dublje krize. Zaista, čak i ako dug Grčke bude restruktuiran, zemlja će ostati u depresiji ako se glasači na referendumu obavežu da će poslušati “Trojku”.

Što se tiče transformacije velikog deficita u suficit, nekoliko zemalja prošlo je kroz sličnu sudbinu koja je zadesila Grke u poslednjih pet godina. I iako su troškovi u odnosu na ljudsku patnju veoma visoki, nedavni predlozi vlade Alekisa Ciprasa krenuli su u susret ispunjavanju zahteva svojih kreditora.

Trebalo bi da bude jasno: skoro ništa od ogromne količine novca koja je data Grčkoj u stvari nije završila tamo. On je potrošen na isplatu privatnih sektora kreditora - uključujući nemačke i francuske banke. Grčka je dobila vrlo malo, ali je zato platila visoku cenu za očuvanje bankarskog sistema pomenutih zemalja.



Zar se sva Evropa ne zasniva na demokratiji?


634639_atina-20150630appetros-giannakourisathensdi007935885preview_f.jpg


MMF-u i drugim “zvaničnim” poveriocima ne treba novac koji se zahteva. Ispod uobičajenog poslovnog scenarija, dobijeni novac bi najverovatnije ponovo bio pozajmljen Grcima.

Ali, da ponovimo, ne radi se o novcu. Radi se o “rokovima” koji teraju Grčku da se pokori i da prihvati neprihvatljivo - ne samo mere štednje, već i druge regresivne mere i kaznenu politiku.

Zašto bi Evropa radila tako nešto? Zašto lideri Evropske unije zdušno kritikuju referendum i odbijaju da produže rok za isplatu rate MMF-u i za nekoliko dana? Zar se sva Evropa ne zasniva na demokratiji?

Grci su u januaru izglasali vladu koja je obećala da će prekinuti sa merama štednje. Ako vlada prosto ispunjava svoja izborna obećanja, dosad bi već odbacila sve predloge. Ali, sada je šansa data Grcima da se izjasne po ovom pitanju, tako kritičnom za buduću dobrobit svoje zemlje.

634546_cipras-01foto-reuters05_f.jpg


Ta briga oko legitimiteta nije u skladu sa politikom evrozone koja nikada nije bila demokratski projekat. Većina vlada članica zone nije tražila saglasnost svog naroda da preda monetarnu suverenost Evropskoj centralnoj banci.

Kada je Švedska to učinila, Šveđani su rekli “NE”! Oni su procenili da će nezaposlenost da raste ako je monetarna politika zemlje diktirana od strane Centralne banke koja se plitkoumno fokusira samo na inflaciju (i takođe da neće biti dovoljno pažnje posvećene finansijskoj stabilnosti). Ekonomija bi patila jer je ekonomski model koji podupire evrozonu zasnovan na odnsima moći koje ugrožavaju radnike.

I, naravno, ono što vidimo danas, 16 godina otkako je evrozona institucionalizovala te veze, jeste antiteza demokratiji: mnogi evropski lideri voleli bi da vide krah levičarske vlade Aleksisa Ciprasa.



Šta donosi "DA", a šta "NE"


564684_grcka03foto-reuters_f.jpg

Aleksis Cipras uživa veliku podršku naroda
Na kraju krajeva, nije baš zgodno imati u Grčkoj vladu koja toliko odskače od postavljene politike koja je uradila toliko na povećanju nejednakosti umnogim razvijenim zemljama, i koja je toliko posvećena suzbijanju neobuzdane moći bogatstva. Izgleda da veruju da na kraju mogu oboriti grčku vladu maltretirajući je da prihvati sporazum koji je dijametralan sa njenim mandatom.

Veoma je teško posavetovati Grke kako da glasaju 5. jula. Nijedna alternativa - odbijanje ili odobravanje “Trojke” - neće biti laka i donosi ogromne rizike. “DA” glas značio bi depresiju kojoj se kraj ne nazire. Možda bi osiromašena zemlja - ona koja je prodala svu svoju imovinu i iz koje su se mladi iselili - konačno dobila oproštaj duga; možda bi kao smežurana srednjerazvijena ekonomija konačno dobila pomoć od Svetske banke. Sve to bi se moglo desiti u narednoj dekadi, ili onoj iza.

574706_aleksis-cipras03foto-reuters_f.jpg


Nasuprot tome, “NE” glas barem bi otovorio mogućnost da Grčka, sa svojom jakom demokratskom tradicijom, sudbinu uzme u svoje ruke. Grci bi tako dobili priliku da oblikuju svoju budućnost i možda ne bi bili prosperitetni kao u prošlosti, ali sa daleko više nade u odnosu na beskrupulozno mučenje u sadašnjosti.
 
Natrag
Top