Otvaranje arheološkog lokaliteta Medijana za organizovane posete

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Otvaranje arheološkog lokaliteta Medijana za organizovane posete

Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović rekao je danas da će arheološki lokalitet Medijana biti otvoren za organizovane i najavljene posete od 1. do 5. juna uz stručno vođenje kustosa te ustanove.

vG0o1KE.jpg

Medijana: Za organizovane i najavljene posete lokalitet će biti otvoren od 1. do 5. juna

Popović je rekao da se na Medijani u tom periodu, koji se pokalpa sa obeležavanje gradske slave, neće izvoditi radovi na pokrivanju lokaliteta.
Posle 5. juna najavljene i organizovane posete biće moguće u zavisnosti od toga da li se izvode radovi i da li je moguće organizovati bezbedan obilazak lokaliteta, napomenuo je Popović.
Viši kustos Narodnog muzeja, arheolog Vesna Crnoglavac je rekla da će posetioci moći da vide kompleks Vile sa peristilom u dve ranohrišćanske crkve.
Ona je napomenula da zbog građevinskih radova u muzejskoj zgradi nema sada muzejske postavke, ali da je u pripremi nova muzejska postavku kada ti radovi budu završeni.
Tokom leta izvodiće se arheološko-konzervatorski radovi na sanaciji mozaika iz jedna banket sale koji je otkriven 2011. godine, kazala je Crnglavac i dodala da će posetioci tada moći da vide izvođenje radova.
Narodni muzej trenutno radi na konzervaciji mozaika iz Vile sa konhama, projekat koji finansira Ministarstvo kulture, navela je ona.
Na arheološkom lokalitetu Medijana nastavljeno je postavljanje platna preko podignute centralne konstrukcije kojom će biti pokrivena Vila sa peristilom, a po završetku radova i dobijanju upotrebne dozvole za taj objekat biće otkriveni mozaici koji su sada zatrpani i nevidljivi za posetioce, rečeno je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu koji vodi taj projekat.
Postavljenje platna je zahtevan posao jer se radi na velikoj visini i samo u periodima kada nema vetra snažnijeg od 2,5 metara u sekundi ili 10 kilometara na čas.
Osim pokrivanja centralne konstrukcije, predstoji postavljanje bočnih nosača konstrukcije čiji elementi su delom dopremljeni, a delom su u izradi. Cela kontrukcija je teška 450 tona, raspon iznosi 72,5 metara i biće pokriveno više od 9.000 kvadratnih metara.
Radove na podizanju zaštitne konstrukcije izvodi konzorcijum koga predstavlja preduzeće "Piramida" iz Sremske Mitrovice.
Prvi koji je označio Medijanu kao "carski letnjikovac" bio je Feliks Kanic 1864. godine, a organizovana istraživanja na Medijani počela su 1932. godine.
Posleratna istraživanja organizovana su počev od 1961. godine.
Pretpostavlja se da je podizanje vila na Medijani započeto u drugoj polovini trećeg, a nastavljeno većim intenzitetom u četvrtom veku.

Izvor: Tanjug
 
Natrag
Top