Kolika vam je brzina neta?

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
25
SBB u Novom Sadu ,trebalo bi biti 40 Mbps ali je ovoliko i to je sad kada sam refreshovao sve u modemu inace modem moram refresh po vise puta mesecno inace brzina bude i ispod 10. pre dva sata je bilo 8,5 Mbps. Cesto se desi i da modem pocne da zuji pa ga moram restartovati. Katastrofa
 
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poruka
100
[raw]<a href="http://www.speedtest.net/my-result/4441881922"><img src="http://www.speedtest.net/result/4441881922.png"></a>[/raw]

Trebalo bi da bude 15/1 ali download je uvijek brzi za razliku od uploada koji je zalostan.
U principu, sve iznad 10 mb/s downloada je tesko iskoristivo u potpunosti jer su rijetki serveri koji ce Vam dopustiti download tom brzinom, osim ako nisu u pitanju usluzni serveri koji se placaju i eventualno torrent- i.
Uzgred, speedtest i nije toliko mjerodavan koliko ljudi misle, monogo zavisi od PING-a iliti odziva servera preko kojeg mjerite brzinu, taj preporuceni server koji Vam speedtest predlaze za mjerenje brzine ne mora nuzno biti i najbolji.
Ja npr imam bolji PING sa Beogradom preko MTS - ovog servera nego preko M:Tel - a u Bosni iako je MTS vlasnik M:Tel-a pa bi bilo logicno da mi je PING manji prema M:Tel- u ali, logika je cudna stvar.
Kablovski internet je oduvijek poznat kao ne bas najsrecnije rjesenje sto se tice stabilnosti veze za razliku od npr ADSL-a ali za razliku od ADSL-a kablovski internet nije ogranicen i ima mnogo manje slabljenje signala koje je sasvim normalno i kod ADSL-a u idealnim uslovima iznosi, koliko se sjecam, nesto ispod 14 - 15 db/km, dakle, mnogo zavisi i od same duzine kabla, ali je zato opticki internet sasvim druga stvar, opticki kabal omogucava vecu brzinu prenosa (cak i preko 100 Mb/s, brzina koju klasicne LAN kartice na racunarima ne mogu podrzati jer podrzavaju brzinu do 100 MB/s), potpuno je otporan na elektromagnetne smetnje, duzina samog kabla uopste ne utice na brzinu interneta, sam kabal se izradjuje od plasticnih vlakana kroz koji signal prolazi u vidu elektricne svjetlosti sve do mjesta prijema signala (modem), gdje se ponovo pretvara u elektricni signal.
I jos jedna jako bitna stvar, ni jedan internet provajder Vam ne garantuje 100% brzinu koju placate, oni se u ugovoru (koji, uzgred, rijetko ko procita kako treba), ograde tako sto Vam garantuju minimalno 60% brzinu od paketa koji placate.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.11.2014
Poruka
127
ja imam kablovsku (Bnet/VIP) a ono sta vam ne kazu i sta nije dvaput podcrtano i triput zaokruzeno je to da flet ustvari nije flet nego postoje takozvana "Pravila ponašanja na internetu" i svaki paket (brzina) ima limit nakon kojeg vam (ako ga pređete) do kraja tekuceg mjeseca drastično smanje brzinu (do neupotrebljivosti).
Meni osobno se to jos nije desilo ali mnogima je...gotovo san siguran da drugi operateri to ne rade tj da je flet stvarno flet.

 
Učlanjen(a)
11.07.2014
Poruka
98
4483198443.png
 
Natrag
Top