Jevrejima, glava 4

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
imam ja jedno pitanje za tebe mrsavkić
do koliko puta ti želiš da tebi Bog oprosti kad zgriješiš ??
ni jednom,prevedeno ne bih voleo da mi se to dogodi,nakon sam umro već jednom i uzeo njegovu opraštajuću žrtvu. jer ako sgrešim on neminovno mora još jednom na krst,kako je jasno kazao,da bi se meni ponovo po njegovom dopuštenju moglo ponovo propovedati pokajanje,smrt njegova itd,mora on da dade dozvolu. ako grešim dakle ponovo raspinjem sina Božjeg!
što se tiče šardijevog pitanja oko drugog dana odmora kako tema i jeste počela,ni tu nisi u pravu,kao da ne znaš Pismo.jasno piše da je u davidu dao reći iz daleka o čemu smo već diskutovali,dakle iz daleka drugi dan,za koji proročki piše ovo jue dan koji stvori Bog,radujmo se i kličimo,ovo je odmor ovo je počinak,dopunjava isaija prorok,evo vrata na koja ulaze pravednici! ako tebi ovo prorostvo ne znači ništa onda ne čudi ako zadocniš u večni pokoj. ma koliko držao subotu. to ni isus navinu nije pošlo za rukom što ti kaniš,da uđež držeć subotu. možeš primiti platu kao i avraam što je pisano ali ne od Boga.Bog ne plaća onima koji rade,već onima koji ne rade,oni primaju platu,. taka ti je "firma Bog i njegovo milosrđe.da se ne bi pohvalio sam za sebe i ispao da si moćni čovek koji si bez mesije moćan u nebo a preko zakona koji ti daje platu smrt.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dao bih jednu analizu Jevrejima poslanice 4 poglavlja, koje predstavlja najveci dokaz u prilog vaznosti postovanja Subote u novom zavetu.

Ovo poglavlje predstavlja Amanet ili zavestanje apostola Pavla Hriscanima u pogledu Subote i njenog znacaja za spasenje i ulazak u Bozje carstvo slave.

Naime, u Jevrejima poslanici 4 poglavlju - apostol Pavle koristi 2 izraza za rec "POCINAK"

Na prvom mestu to je Grcki izraz "Katapausis" (Grcki: κατάπαυσις ).

Ovaj izraz se spominje u stihovima 1, 3, 5, 10, 11, Jevrejima poslanice 4 poglavlja.

Na drugom mestu to je Jevrejski izraz "Sabbatismos"

Ovaj izraz se spominje u 9 stihu istog poglavlja, i odnosi se na Subotnji pocinak ili svetkovanje Subote.

Prilazem ceo tekst 4 poglavlja Jevrejima poslanice sa naznacenim izrzima pocinak, i to na Grckom ( katapausis ) oznaceno crvenom Bojom, i Jevrejskom (Sabbatismos ) podebljano crvenom bojom.


"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, ne zakasni koji od vas.
4:2 Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč, jer ne verovaše oni koji čuše.
4:3 Jer mi koji verovasmo ulazimo u
pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
4:4 Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
4:5 I na ovom mestu opet: Neće ući u
pokoj moj.
4:6 Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
4:7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
4:8 Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
4:9 Dakle je ostavljeno još
Subotnje počivanje narodu Božijem.
4:10 Jer koji uđe u pokoj Njegov, i on počiva od dela svojih, kao i Bog od svojih.
4:11 Da se postaramo, dakle, ući u taj
pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
4:12 Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca"


Dakle, ovaj tekst govori o dve vrste pocinka koji su usko povezani i imaju duhovni znacaj za coveka i njegovo spasenje.

Naime, Jevrejima poslanica poziva coveka da ulaskom u Subotnji pocinak svake sedmice ( predstavljen izrazom "Sabbatismos" ) udje u drugu vrstu pocinka ( predstavljenim izrazom "Katapausis" ) koji Bog daje danas, a koji u kontekstu biblije predstavlja predukus vecnog zivota i ulaska u vecni pokoj u koji ce verni uci prilikom Hristovog drugog dolaska.

Tekst u Jevrejima poslanici jasno kaze "da Jevreji kojima je bilo objavljeno ili dato obecanje o pokoju - nisu usli u taj pokoj odnosno u obecanu zemlju ili "Katapausis" jer nisu prethodno usli u Subotni pocinak "Sabbatismos" vec su krsili zapovest o Suboti"

Apostol Pavle zato u tekstu daje savet "da mi ne budemo neverni kao Jevreji koji su krsili Subotu "Sabbatismos" i iz tog razloga nisu usli u Bozji pocinak i obecanu zemlju "Katapausis" vec da se postaramo da udjemo u taj pocinak "Katapausis" u koji je jedino moguce uci ulaskom u Subotni pokoj ili "Sabatismos" svake sedmice, odnosno - postovanjem Subote koja predstavlja simbol vecnog Bozjeg pokoja u koji ce verni uci prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.

Zato apostol Pavle i pise u 9 stihu gde i koristi ovaj izraz "Sabatismos" koji oznacava svetkovanje Subote - da je narodu Bozjem ostavljen Subotnji odmor ili pocivanje.

Izraz "pocinak - katapausis" u Jevrejima poslanici ima vise znacenja.
On oznacava duhovni pocinak u koji vernik ulazi ostvarivanjem licne zajednice sa Bogom i napustanjem greha i gresnog zivota i stanja u grehu u kome se do tada nalazio, to je oslobodjenje iz ropstva greha.

On oznacava i konacni ulazak u pocinak i nebesko carstvo prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.

Za razliku od toga, izraz "Sabbatismos" oznacava ulazak u Subotni mir svake sedmice, koji je preduslov da bi vernik usao u pokoj ili "Katapausis"
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laki nebih se složio dać ući u odmor tek kad Isus dođe već se ulazi za života.
Ostalo si dobro zapazio gde je pomenuti odmor oznaka subote.
Pavle pravi paralelu vere nekad i sad kao i nevere te donosi zaključak kako će ipak neki ući u odmor kao što i Bog uđe u odmor,Bog nije ušao u žrtvu već odmorio od dela zato piše da svi koji ulaze u odmor i oni odmaraju kad i Bog odmori a piše za sedmi dan.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja sam to i napomenuo, da izraz "pocinak" u Jevrejima poslanici ima vise znacenja, i da on oznacava duhovni pocinak u koji vernik ulazi vec danas ostvarivanjem licne zajednice sa Bogom i napustanjem greha i gresnog zivota i stanja u grehu u kome se do tada nalazio, to je oslobodjenje iz ropstva greha, ali da on oznacava i konacni ulazak u pocinak i nebesko carstvo prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.

Dakle, vernik danas ulazi u pocinak, a preduslov je ulazak u subotni mir ili pocinak svake sedmice, koja je simbol ovog prvog.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Dakle, vernik danas ulazi u pocinak, a preduslov je ulazak u subotni mir ili pocinak svake sedmice, koja je simbol ovog prvog.

Džaba se Isus i krvavim znojem znojio, džaba je i okrunjen trnovom krunom bio, džaba je i teški križ nosio, džaba je i strašnu smrt na križu podnio, i na kraju, džaba je i uskrsnuo. Evo, adventisti uče da se u kraljevstvo nebesko ipak ulazi subotnim odmorom.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je besmislena i prazna opaska.

Vera ne iskljucuje dela.
U bibliji oni su uvek u koegzistenciji i jedno bez drugog ne postoje i ne mogu da funkcionisu.

Vera iz koje ne proizilaze manifestacije novog zivota i promene koju Bog cini u coveku svojim Svetim Duhom i neprekidnom zajednicom sa Isusom - nije vera, vec forma bez zivota i zivotodavne sile.

Samo covek koji je doziveo potpunu unutrasnju promenu i kroz posvecenje i poslusnost zapovestima izgradio sebe za carstvo nebesko - moze da se nada da ce u njega uci.

Sve ostalo je vec receno u prethodnim komentarima.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Samo covek koji je doziveo potpunu unutrasnju promenu i kroz posvecenje i poslusnost zapovestima izgradio sebe za carstvo nebesko - moze da se nada da ce u njega uci.

A "preduslov je", kako ti reče, subotni odmor. Ipak su farizeji bili u pravu. Oni su "iz ljubavi" prema njemu tjerali Isusa da subotom ne radi. Znali su i farizeji, kao današnji adventisti, da je subotni odmor "preduslov" ulaska u božje kraljevstvo.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
Džaba se Isus i krvavim znojem znojio, džaba je i okrunjen trnovom krunom bio, džaba je i teški križ nosio, džaba je i strašnu smrt na križu podnio, i na kraju, džaba je i uskrsnuo. Evo, adventisti uče da se u kraljevstvo nebesko ipak ulazi subotnim odmorom.

Subotom je onda velka gužva , za ulazak u kraljestvo Božje . Daje Krist umro džabe nije, umro je da svatko ljudsko biće bude spašeno .
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Preduslov za ulazak u carstvo Bozje je promena koju Bog cini u coveku, a drzanje zapovesti pa i Subote - je proizvod te promen.

Dakle, nije SAMO Subota preduslov - vec promenjen zivot i posvecenje cije se manifestacije vide u poslusnosti SVIM zapovestima

Osim toga, Jevrejima poslanica jasno kaze "da su Jevreji starog zaveta krsili zapovest o Suboti i iz tog razloga nisu mogli uci u mir Bozji i obecanu zemlju"

Zato apostol Pavle daje savet "da mi ne krenemo istim primerom neposlusnosti - vec da udjemo u Subotni mir svake sedmice, kako bi mogli uci u pocinak Bozji i na kraju u samo nebo"
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ponovo ću potvrditi Pavlove reči kako smo blagodaću spaseni KROZ VERU i tu je Slap u pravu jer nije subota niti obrezanje uslov da Pomirilište postane mesto prelaska iz smrti u život jer na njega pade krv kojom se SVE ČISTI.
Subota kao i obrezanje je bolji izbor boljeg puta a ne nikakav uslov spasenja.
Pavle je lepo opisao kako smo u pobuni i na koji način smo spaseni pa zašto mu se ne veruje?
 
Natrag
Top