Kada je vreme za seks u novoj vezi?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kada je vreme za seks u novoj vezi?

Već rasprostranjeno pravilo "trećeg sastanka" krije mnoge zamke u intimnim odnosima. Vreme za "gužvanje postelje" se ne meri brojem izlazaka već količinom bliskosti

NFPhM8D.jpg


Čini se da je pravilo "trećeg sastanka", odnosno shvatanje da je to pravi trenutak da stupimo u intimne odnose sa osobom sa kojom izlazimo, postalo globalno prihvaćeno zahvaljujući američkim filmovima i serijama. Ovo je pokazalo nedavno rađeno istraživanje u 24 grada širom planete na 11.000 ispitanika. Kada je pravo vreme za stupanje u seksualni odnos u novoj vezi i zašto je poželjno sačekati malo duže, razgovarali smo sa doktorom medicinskih nauka, psihijatrom i seksologom Danijelom Tiosavljević Marić:


- Uticaj medija na mlade je veliki, što pokazuje i činjenica da je pravilo "trećeg sastanka" postalo prihvaćeno i društveno dopušteno, zbog čega se ljudi upuštaju u seksualne odnose već u tako kratkom periodu.


* Kada je pravo vreme za seks u novoj vezi?
- Pravi momenat bi trebalo da nastupi onda kada su nagonske potrebe propraćene emocijama i adekvatno odobrene od racionalnog, odnosno razumskog dela ličnosti. A da bi sve to bilo skladno i rezultiralo seksom, potrebno je da određeno vreme provedemo sa tom osobom, da je bolje upoznamo i stvorimo bliskoskost. Međutim, ovakvo upoznavanje partnera nekada vodi do udaljavanja, razbijanja naše predstave o njemu, a samim tim i promene emocija i gašenja seksualne želje.


* Da li gubimo nešto ako smo intimni na prvom sastanku?
- Ne možemo vremenski da merimo potrebu da sa nekim stupimo u dublji odnos. Svaki susret je priča za sebe, ne možemo da generalizujemo stvari. Do prvog seksa može da dođe između osoba koje su prijatelji i znaju se deset godina unazad. Da li je onda ovde reč o seksu na prvom sastanku? Ipak, intimni odnos na premijernom viđenju je najčešće rizičan i u psihološkom i u telesnom smislu. Seksualni čin bi trebalo da bude kruna prethodno uspostavljene i produbljene psihološke i emocionalne komunikacije. Pokazano je i dokazano da su sve komponente jednog seksualnog odnosa maksimalno doživljene ako su prethodna dva uslova zadovoljena. Pošto su spoznajna i emocionalna komponenta preduslov za razvijanje bliskosti, tada seks nije samo događaj, već se pretvara u doživljaj.

* Šta je sa onima kojima je seks izuzetno bitan i ne žele da produbljuju odnos ako partner nije dobar u krevetu?
- Normalna i zrela osoba balansira između principa zadovoljstva i sigurnosti u životu, ali i u seksualnosti. Ako sa nekim želite vezu, trebalo bi dobro da ga upoznate, a tek onda da poželite seks. Naravno, seksualnost je izvor enormnog zadovoljstva, sastavni deo našeg identiteta i motiv za mnoge aktivnosti, a seksualno sazrevanje blisko prati psihički, fizički, emotivni i socijalni razvoj. I zaista, nekada racionalna i emocionalna komunikacija mogu da budu dobre, a da erotska ne bude adekvatna i da partneri odluče da se raziđu. Znači, seks može biti motiv razdvajanja, ali bi trebalo da bude poslednja "karika" u procesu upoznavanja.


* Na koji način rešiti "raskorak", kada se seksualne potrebe ne poklapaju, a jedan od partnera je nestrpljiv?
- Svoju seksualnost nikako ne treba podređivati potrebama drugoga, pa kad partner pokaže nestrpljivost - razgovarajte. Uzajamne potrebe u krevetu se moraju uskladiti. Neophodno je reći partneru sve ono što je potrebno kako biste uživali. Poenta seksualnog odnosa je da užitak bude obostran, da bude zadovoljstvo, a ne uzok patnje i diskomfora. Zato nema ni trpljenja ni čekanja, već bi i žene i muškarci trebalo da budu tolerantni, strpljivi, da poštuju partnerove potrebe. Nekome je potrebno više vremena, kao i kod predigre, da bi se u potpunosti opustio i uživao u seksualnom odnosu.


* Pokazujemo li seksualnu (ne)zrelost preuranjenim "gužvanjem postelje"?
- U svim društvima postoje norme, pa i one koje se tiču seksualnosti. Shvatanje da je seks na trećem sastanku u redu je pogrešno i nezrelo shvatanje određene informacije. Vreme za seks se ne meri brojem sastanaka, već količinom bliskosti iz koje će proizaći naša odluka da produbimo odnos. To treba da bude jedna "završnica", provera kvaliteta celokupnog odnosa i uživanja u njemu, a ono je uživanje jedino ako ste partnera dobro upoznali i poželeli da doživite i to sa njim.

RAZGOVORI
U seksualnosti je razgovor jednako bitan, kao i sve ono što nakon toga sledi - bilo da se radi o seksualnim potrebama ili načinima uživanja jedne osobe. Iskrenost i otvorenost u komunikaciji su i preduslov formiranja zdravog seksualnog života i slobodnog uživanja u sopstvenoj seksualnosti. Predrasuda je da partner sam mora da pretpostavi šta mi volimo, želimo i to da nam radi. Za to služe razgovori i uzajamna otkrivanja - napominje seksolog.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top