Božiji zakoni

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tekst sa sajta "Samo biblija" sa dodatkom diskusije sa jednog ovdasnjg foruma.

BOŽJI ZAKONI


Sveto Pismo pravi razliku između zakona koji su različiti ne samo po važnosti, već i trajnosti:

Ceremonijalni zakon je bio privremen:

“I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i uzevši to sa srede prikova ga na krst… koje je sve bilo sen od onoga što šćaše da dođe, i telo je Hristovo.” (Kološanima 2,14-17)

“Jer kad se promeni sveštenstvo mora se i zakon promeniti…” “I još je više poznato da će po redu Melhisedekovu Drugi Sveštenik postati.” “Tako se ukida pređašnja zapovest, što bi slaba i zaludna.” “Jer takav nama trebaše Poglavar sveštenički… Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najpre za svoje grehe žrtve prinositi, jer On ovo učini jednom, kad Sebe prinese. Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a reč zakletve koja je rečena po zakonu, postavi Sina vavek Savršena.” (Jevrejima 7,12.26,28)

Moralni Zakon je večan i nepromenljiv:

“Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore.” (Rimljanima 2,11)

“Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava Zakonu Božjemu niti može.” (Rimljanima 8,7)

“A znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

“Tako je dakle Zakon svet i Zapovest sveta i pravedna i dobra.” (Rimljanima 7,12)


Moralni i ceremonijalni Zakon

Deset svetih Zapovesti je Sam Bog napisao na kamenim pločama, koje su stavljene u poseban kovčeg: “U to vreme reče mi Gospod: Isteši dve ploče od kamena kao što behu prve... i istesah dve ploče od kamena, kao što behu prve, i iziđoh na goru sa dvema pločama u ruci. I napisa na tim pločama što beše prvo napisao, deset reči... i vrativ se siđoh s gore, i metnuh ploče u kovčeg...”(5. Mojsijeva 10,1-5)

Mojsijev zakon je, svakako, napisao Mojsije, i stavljen je pored kovčega: “I kad napisa Mojsije reči ovoga zakona u knjigu, sve do kraja, zapovedi Mojsije Levitima, koji nošahu kovčeg Zaveta Gospodnjega, govoreći: Uzmite ovu Knjigu zakona, i metnite je pored kovčega ZavetaGospoda Boga svojega...” (5. Mojsijeva 31,24-26)

Kada imamo u vidu ove činjenice, onda je još jasnije da je na saboru opisanom u 15. poglavlju “Dela apostola” bilo reči isključivo o Mojsijevom zakonu a ne i o Božjem, koji je večan i nepromenljiv: “Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev.” (Dela 15,5) O ovoj razlici govori i apostol Pavle, koji pitanje obrezanja vezuje za Mojsijev Zakon: “Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje ZapovestiBožjih.” (1. Korinćanima 7,19) Dakle, Božji Zakon je i u Novozavetnom periodu na snazi u istom sastavu:

“Ne mislite da Sam Ja došao da pokvarim Zakon ili Proroke: Nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Jer vam zaista kažem: Dokle nebo i Zemlja stoje, neće nestati ni najmanjega slovca niti jedne title iz Zakona dok se sve ne izvrši. Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih Zapovesti, najmanji nazvaće se u Carstvu Nebeskom…” (Matej 5,17-19) “Jer koji sav Zakon održi a sagreši u jednome, kriv je za sve.” (Jakov, 2,10)

“A znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

“Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore.” (Rimljanima 2,11)

--------------------------------------------------

“ ‘Nisam došao da ukinem zakon, nego da ispunim’. O kom zakonu ovde govori Hristos?”

Ti tekstovi su sasvim pristrasno protumačeni, jer je jasno da obredni zakoni, koji takođe sačinjavaju Toru, neće stajati dokle i samo nebo i Zemlja, kako je Gospod jasno rekao, već samo Dekalog može biti večan. To pokazuje i ispravno tumačenje teksta iz 5. poglavlja Evanđelja po Mateju, do kog se lakše dolazi kada znamo da izraz zakon ima različite primene, koje su zastupljene i u Novozavetnoj terminologiji, tako da mora biti praćen kontekst da bi se znalo o kom se Zakonu radi u određenom tekstu. I Sam Gospod je ovim izrazom označavao različite pojmove, tako da se mogu zapaziti sledeće podele:

Primer kada izraz zakon označava Bibliju: “Ali da se zbude reč napisana u zakonu njihovom: ‘Omrznuše na Mene ni za što’ ” (Jovan 15,25). Tekst kojeg Isus pominje, nalazi se u Psalmu 35,19., što znači da je tom prilikom celo Pismo nazvao zakonom, a tako su se izražavali i Jevreji, zbog kojih je i On to učinio, prilagođavajući se njihovim shvatanjima (Vidi: Jovan 12,34 i 1. Korinćanima 14,21).

U drugim slučajevima se taj izraz odnosi na: Petoknjižje (Tora): Luka 24,44; Jovan 1,45;Dekalog: Rimljanima 2,13.22.23; 7,13; Obredni zakon: Kološanima 2,14-17. To su osnovne podele a ima ih još. Da bi se znalo o kom zakonu je reč u određenom tekstu, treba posmatrati kontekst i imati u vidu ove podele.

Kada, imajući ovo na umu, čitamo Isusove reči iz 5. poglavlja Evanđelja po Mateju, od 17. stiha nadalje, onda nije teško uvideti da je tom prilikom govorio o Dekalogu, jer odmah nakon izjave da će Zakon večno stajati poručuje učenicima da moraju biti pravedniji od fariseja i zatim navodi Zapovesti koje čine Dekalog, da bi tek od 31. stiha govorio o braku i drugim pitanjima morala. Osim toga, uvek treba imati u vidu da su svi Zakoni koje je Bog propisao i predao ih Mojsiju dati za bolje razumevanje sveobuhvatnosti Dekaloga, tako da kako god da tumačimo ove Hristove reči ne možemo reći da se ne odnose na Deset Zapovesti.

--------------------------------------------------

Što se tiče izraza “pod Zakonom”, on se odnosi na one koje Zakon osuđuje, jer ga krše, dok za one, koji ga - opravdani Hristovom milošću - drže, Božja Reč kaže: “Nikakva dakle sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu.” (Rimljanima 8,1)

Ponavljam da to ni u kom slučaju ne znači da možemo i dalje da prestupamo Božji Zakon, uzdajući se u Hristovu žrtvu pomirenja, jer za namerno i pritom uporno kršenje Zapovesti nema oproštenja: “Jer kad mi grešimo navalice pošto smo primili poznanje istine, nema više žrtve za greh.” (Jevrejima 10,26) “Jer koji sav Zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve.” (Jakov 2,10)“Kvarimo li dakle Zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo.” (Rimljanima 3,31)

Naredni tekstovi otkrivaju značenje ovog izraza: “Jer greh neće vama ovladati, jer niste pod Zakonom nego pod blagodaću. Šta dakle? Hoćemo li grešiti kad nismo pod Zakonom nego pod blagodaću? Bože sačuvaj!” (Rimljanima 6,14.15) “A znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

--------------------------------------------------

Kada je reč o navedenim poglavljima iz Poslanice Rimljanima (7; 8), potreban je, kao i prilikom svakog proučavanja Božje Reči, pristup koji je oslobođen predrasuda da bismo, kao nekada iskreni Verijanci, “istraživali po Pismu” i mogli videti šta ono zaista govori (Dela 17,11). Kada tako činimo, onda neminovno dolazimo do zaključka da izraz “umrli Zakonu” (Rimljanima 7,4) znači da on više nema vlast nad onima koji su opravdani Hristovom pravednošću i žive u skladu sa Zakonom, kao što stoji napisano u 1. stihu 8. poglavlja: “Nikakva dakle sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu”. U istom značenju Pavle upotrebljava i izraz “slobodni od Zakona”, jer su iskreni pokajnici slobodni od osude Zakona - sve dok žive u skladu sa svim Zapovestima koje ga sačinjavaju. Dalje, Pavle u 7. stihu jasno kaže da ako nema Zakona nema ni greha, što je još jedan dokaz u prilog večnosti i nepromenljivosti Zakona jer da je ukinut, onda, po ovoj nedvosmislenoj Pavlovoj izjavi, nema ni greha, a samim tim ni potrebe za Spasiteljem ali to, naravno, nije moguće.

Naredna Pavlova izjava, koja se često netačno tumači, nalazi se u 8. poglavlju: “Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti. Jer što Zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom…” (8,3) Naime, sporan je izraz “zakon grehovni”, čije značenje je rasvetljeno u narednim stihovima: “Jer imam radost u Zakonu Božjem po unutrašnjem čoveku; ali vidim drugi zakon u udima svojim, koji se suproti zakonu uma mojega, i zarobljava mezakonom grehovnim koji je u udima mojim.” (Rimljanima 7,22-23) Dakle, vidimo da se taj izraz odnosi na urođenu grešnost, koja se ponaša po određenoj zakonitosti, koja se ničim ne može poništiti osim Božjom silom (Vidi i: 7,5).

Ispravnost ovog tumačenja potvrđuju sledeće Pavlove reči, koje nedvosmisleno svedoče o večnosti i nepromenljivosti Božjeg Zakona: “Tako dakle ja sam umom svojim služim Zakonu Božjem…” (7,25). Zapazimo da ne govori o službi Hristovom Zakonu* već Božjem - onom za koga pojedinci tvrde da je ukinut i zamenjen Hristovim. “Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava Zakonu Božjem, niti može.” (8,5) (*Razlikovanje Hristovog i Božjeg Zakona je uslovno jer je reč o istom.)


Diskusija o Zakonu

“To ne može da važi nikako za ljude iz Starog Zaveta, jer oni - Jevreji, jesu bili podređeni Zakonu i takav je bio njihov ‘savez’ sa Bogom, na osnovu Zakona. Čitava ideja da smo mi umrli nastaje tek sa Hristovom smrću na krstu, jer smo u Njemu takođe razapeti, i umrli smo na krstu.”

….., teško je verovati da nakon svih objašnjenja iznosiš ovakvu tvrdnju, zato što nauka o spasenju nikada nije promenjena! Spasenje je, naime, i u Starom Savezu bilo samo u Hristu; dakle, jedinurazliku, zbog koje se Pavle ovako izražava, predstavlja činjenica da su Jevreji opravdavani verom u Hrista Koji će doći i umreti za spasenje ljudskog roda dok se mi spasavamo verom u Istog Spasitelja Koji je u međuvremenu došao i ispunio Starozavetno obećanje tako da, kao što nijedan dokument nije punovažan dok se ne zapečati, ni spasenje nije bilo zapečaćeno sve do trenutka kada je Isus, na krstu, izgovorio reči: “Svrši se.”

Samo zato apostol Pavle kaže i da je držanje Zapovesti u Starozavetnom dobu predstavljalo “službu smrti” (2. Korinćanima 3,7) jer bez Spasitelja, Koji, tada, još uvek nije zapečatio Zavet Svojim pravednim životom i smrću, praktično nije bilo spasenja pa je Zakon u tom vremenu osuđivao ljude na smrt dok su oni spasenje primali još uvek samo uslovno - verom u Spasitelja Koji će doći, jer je postojala mogućnost da On ne održi Zakon, zbog čega je i Stari Savez dobio na snazi (spasenje je tada i praktično ostvareno) tek Hristovom smrću i pobedom nad grehom, potvrđenom i Njegovim slavnim vaskrsenjem iz mrtvih. “Isus Hristos juče je i danas Onaj Isti i vavek.” “I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba i Sin čovečiji da se podigne, da nijedan koji Ga veruje ne pogine nego da ima život večni.” (Jevrejima 13,8. Jovan 3,14.15)

Pavlove reči: “Što Zakonu ne beše moguće, jer beše oslabljen telom…” (Rimljanima 8,3), znače upravo to što je sada objašnjeno, kao i u temi pod naslovom: “O ‘službi smrti’ - Istina i zablude” - da držanje Zakona pre Hrista nije spasavalo jer je telo oslabljeno grešnošću tako da su Zakonom svi osuđeni na smrt, do dolaska Onoga Koji ga je održao savršeno i “učinio velikim i slavnim” (Isaija 42,21), čime je uspostavljen bolji Savez, jer je tada i formalno stečeno pravo da Zakon, koji je do tada (takođe samo formalno zbog činjenice da Hristos još nije došao) stajao na kamenim pločama, bude upisan u srca, zbog čega Novi Zavet biva “bolji” od starog dok je, praktično, taj Zakon bio upisan i u srca pravednika iz Starozavetnog doba, koji su takođe opravdavani samo verom (Avakum 2,4).

Ista srž se provlači i u Poslanici Korinćanima, gde Pavle kaže da je Hristos Prvenac (“Novina”) iz mrtvih, i pored činjenice da je Mojsije vaskrsnuo pre njega, kao i dva dečaka i jedan pokojnik koji je oživeo u dodiru sa Jelisijevim telom. Naime, da nije Hristovog vaskrsenja, koje je tada još uvek stajalo u budućnosti (a bilo je moguće da ne dođe do njega), ni ti pravednici iz Starozavetnog doba ne bi vaskrsnuli. Zato je Hristos Prvenac iz mrtvih, bez obzira na redosled pomenutih vaskrsenja. Ponavljam da je samo zato Novi Savez bolji dok je, praktično, reč o istom, koji je sada potvrđen i formalno i praktično. “Kvarimo li dakle Zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo!” (Rimljanima 3,31)

--------------------------------------------------

“Brate Milane, ako smo na istom mi u Hristu a oni pre Hrista, kako objašnjavaš da Hristos govoreći o Jovanu Krstitelju - hvali ga ali kaže da je i najmanji u Carstvu nebeskom veći od njega? Zar ne pravi razliku upravo između ta dva saveza? Po Zakonu i po milosti?”

Brate ….., da li ovom izjavom tvrdiš da su se Jevreji spasavali držanjem Zakona a ne Hristovom milošću, jer izgleda kao da to tvrdiš? U prošlim javljanjima, dao sam detaljno objašnjenje potkrepljeno Biblijskim argumentima - da su i Jevreji spasavani isključivo verom u Hrista: Avakum 2,4; Jovan 3,14.15. U prilog tome ide i sledeći, nedvosmislen tekst: “Ali neću vam zatajiti braćo daočevi naši… svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od Duhovne Stene Koja iđaše za njima; a Stena beše Hristos.” (1. Korinćanima 10,1.4)

I da nema ove izjave, nedvojbeno je da je Isus Jedini Spasitelj - da samo verom u Njega možemo biti spaseni jer smo svi rođeni sa grešnim sklonostima, zbog čega smo postali i prestupnici tako da se niko ne može spasti samo držanjem Zakona. Dalje, tekst apostola Pavla iz 3. poglavlja 2. Poslanice Korinćanima takođe govori da se Jevreji nisu spasavali držanjem Zakona i da im je, štaviše, držanje Zakona bez Hrista predstavljalo “službu smrti” dok verom u Hrista (držanje Zakona) postaje mnogo uzvišenija “služba Duha u slavi”.

--------------------------------------------------

“Zakon nema pravo nad novim stvorenjima u Hristu iako nije ukinut... Dakle pitanje bi bilo: Da li tvrdite da Zakon ima vlast, pravo nad novim stvorenjima u Hristu, rođenim od Svetog Duha, nanovo rođenim?”

Ne, on nema vlast nad nanovo rođenima ali je važno znati šta podrazumevamo pod vlašću Zakona? Ono što Sveto Pismo govori jeste da Zakon nema vlast nad onima koji su verom prihvatili Hristovu savršenu poslušnost Zakonu, koja im se pripisuje kada se za svoje nesavršeno držanje Zakona iskreno kaju ali to ne znači da ga mogu dalje prestupati jer za svaki prekršaj Deset Zapovesti prekršilac ponovo dolazi pod “vlast Zakona” a to jasno govori da se on mora držati jer bi bilo licemerno da ga stalno prestupamo, makar i u jednoj tački, uzdajući se u činjenicu da smo nanovo rođeni i da je Bog Milostiv! Zato i stoje Pavlove nedvosmislene reči: “Kvarimo li dakle Zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo!” (Rimljanima 3,31) “A znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

Isto se odnosi i na izraz “pod Zakonom”; kada prekršimo neku Zapovest mi smo “pod njim”, a kada ga Božjom silom držimo - nismo.


Dve najveće Zapovesti

“...Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom. Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. O ovim dvema zapovestima visi sav zakon i proroci.” (Matej 22,37-40)

Kao što je poznato, Božji Zakon je podeljen na Deset zapovesti (2. Mojsijeva 20), od kojih prve četiri određuju odnos prema Bogu a preostalih šest prema bližnjima, i ako kršimo makar jednu od ovih Zapovesti, pravdajući se time da je ljubav jedino što se traži od nas, da li možemo da budemo Hrišćani?

Pod zapovest: “Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom”, spadaju prve četiri Zapovesti Dekaloga:


  1. “Ja Sam Gospod Bog tvoj… Nemoj imati drugih bogova uza Me.”
  2. “Ne gradi sebi lika rezana, niti kakve slike… nemoj im se klanjati niti im služiti…”
  3. “Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega…”
  4. “Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. ASedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla…” “…ASedmi je dan Subota…” (2. Mojsijeva 16,26; 31,15)


Dakle, ko zaista voli Boga neće kršiti nijednu od ovih Zapovesti, jer koju bi mogao da krši a da pritom bude ispravan?

Pod drugu zapovest: “Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe”, spadaju ostale Zapovesti Dekaloga:

5. “Poštuj oca svojega i mater svoju…”
6. “Ne ubij.”
7. “Ne čini preljubu.”
8. “Ne kradi.”
9. “Ne svedoči lažno...”
10. “Ne poželi… išta što je bližnjega tvojega.”



Jasno je da ako volimo svoje bližnje, nećemo kršiti nijednu od ovih Zapovesti, jer “koji govori: poznajem Ga, a Zapovesti Njegovih ne drži, laža je, i u njemu istine nema; A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.” (1. Jovanova 2,4.5)


Božji Zakon je nepromenljiv

“Zakon je Gospodnji savršen; krepi dušu…” (Psalam 19,7)

“...Verne su sve zapovesti Njegove; tvrde su za vavek veka…” (Psalam 111,7.8)

“Ne mislite da Sam Ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoje, neće nestati ni najmanjega slovca niti jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši. Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti, najmanji nazvaće se u Carstvu Nebeskom... jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u Carstvo nebesko.” (Matej 5,17-20) “Jer koji sav Zakon održi a sagreši u jednome, kriv je za sve. Jer Onaj Koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik Zakona. Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će Zakonom slobode biti suđeni.” (Jakov, 2,10-12)

Božji Zakon, sačinjen od Deset svetih Zapovesti (2. Mojsijeva 20), koje je Bog Lično objavio a potom i zapisao na kamenim pločama - prikladnom simbolu večne važnosti Zakona (5. Mojsijeva 4,12.13), predstavlja jedinstven i nepromenljiv Ustav Njegove vladavine nad celim Svemirom i - kao takav - poseban izraz Njegovog karaktera, čija je nepromenljivost svojstvena samo Njemu: “Jer Ja, Gospod, ne menjam se” (Malahija 3,6).

Večna važnost i nepromenljivost Božjeg Zakona je u Svetom Pismu jasno izložena i podržana činjenicom da Savršeni i Svemogući Bog ne bi bio To što jeste kada bi objavio Zakon kojeg bi, iz bilo kog razloga, morao da menja ili ukida. Stoga je još čudnije uverenje, ili bar tvrdnja mnogih Hrišćana, da je Bog ukinuo ili promenio Svoj Zakon, čija je nepromenljivost potvrđena i smrću Spasitelja sveta - Gospoda Isusa Hrista, jer da se Zakon mogao promeniti ili ukinuti, On ne bi morao da položi život zbog naših prekršaja Zakona, budući da bi ukidanjem ili promenom Zakona nestalo greha i krivice “jer kroz Zakon dolazi poznanje greha.” (Rimljanima 3,20)

Za razliku od večne važnosti Zakona, koja se manje osporava, pitanje koje se znatno češće povlači je njegova nepromenljivost, koje se, uglavnom, odnosi na Četvrtu zapovest - Zapovest o svetkovanju Sedmog dana u sedmici - Subote, jer mnogi Hrišćani odbijaju poslušnost Bogu u ovoj Zapovesti, za šta postoji više različitih opravdanja, koja, kada se iole ozbiljno razmišlja, ne mogu da opstanu. Već naveden, i prvi iz mnoštva razloga za to je činjenica da je Bog Savršen i da i Njegov Zakon može biti samo takav, kao što je i pisano: “Zakon je Gospodnji savršen; krepi dušu…” (Psalam 19,7).

Važnost ostalih Zapovesti, koje regulišu čovekov odnos sa Bogom i bližnjima, je uglavnom neosporna jer je njihov karakter takav da bi pokušaj obezvređivanja njihove večne važnosti predstavljao očigledno nerazuman čin a jedini argument za promenu ili ukidanje Zapovesti o svetkovanju Sedmog dana u sedmici predstavlja pogrešno tumačenje teksta iz Poslanice Kološanima 2,16.17., u kom, apostol Pavle, između ostalog, navodi i “Subote” koje su “sen onoga što šćaše da dođe a telo je Hristovo”, međutim, uz već pomenute argumente u prilog važnosti svih (Deset) Zapovesti, ovom stavu protivreči više nelogičnosti, jer da je Bog i mogao da objavi nesavršen Zakon, iz kojeg bi, nakon određenog vremena, izbrisao neku Zapovest, čudno je da bi to učinio upravo sa onom koju je najčešće isticao - koja je Njegov pečat: Jezekilj 20,20.

Sledeća nelogičnost je tvrdnja protivnika svetkovanja Subote da bi jedna Božja Zapovest mogla da bude ukinuta ili promenjena bez Njegove zapovesti o tome već samo jednom i mnogima nejasnom izjavom apostola Pavla, jer da se Njegov Zakon i mogao ukinuti ili promeniti, to bi On Lično učinio - upravo onako kako ga je i objavio.

Osim toga, pitanje držanja Božjeg Zakona je tako sušto u učenju Svetog Pisma da bi o promeni njegove važnosti ili celovitosti morao da postoji veći broj jasnih i nedvosmislenih tekstova ali to, naravno, nije moguće, i osim tekstova koji govore o ukidanju ceremonijalnog, odnosno Mojsijevog zakona, nema nijedne reči o tome već Božja Reč jasno uči da je Njegov Zakon večan i nepromenljiv.


Uslov spasenja

“Zakon i svedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore.” (Isaija 8,20)

“Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore…” (Rimljanima 2,13)

“Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava Zakonu Božjem, niti može.” (Rimljanima 8,5)

“A znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

“Tako dakle ja sam umom svojim služim Zakonu Božjem…” (Rimljanima 7,25)

“Jer imam radost u Zakonu Božjem…” (Rimljanima 7,22)

“Tako je dakle Zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra.” (Rimljanima 7,12)

“I po tom razumesmo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo. Koji govori: poznajem Ga, a zapovesti Njegovih ne drži, laža je, i u njemu istine nema; a koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena. Po tom poznajemo da smo u Njemu. Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.” (1. Jovanova 2,3-6)

“I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim semenom njezinim, koje drži Zapovesti Božje, i ima svedočanstvo Isusa Hrista.” (Otkrivenje 12,17)

“Ovde je trpljenje svetih, koji drže Zapovesti Božje i veru Isusovu.” (Otkrivenje 14,12)

“Blago onima koji tvore Zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.” (Otkrivenje 22,14)


Držanje Zakona i savršenstvo karaktera

“Ljudi su svesni, bar oni iskreni, da se Zakon ne može držati.”

Ova izjava je u suprotnosti sa naukom Svetog Pisma o držanju Božjeg Zakona, koje je, zaista, kako si rekao, “posledica odnosa sa Bogom”:

“Budite vi dakle savršeni kao što je Savršen Otac vaš Nebeski.” (Matej 5,48)

“I po tom razumesmo da Ga poznasmo, ako Zapovesti Njegove držimo. Koji govori: Poznajem Ga, a Zapovesti Njegovih ne drži, laža je, i u njemu istine nema; a koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božja savršena. Po tom poznajemo da smo u Njemu. Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.” (1. Jovanova 2,3-6)

“I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim semenom njezinim, koje drži Zapovesti Božje, i ima svedočanstvo Isusa Hrista.” (Otkrivenje 12,17)

Najveća optužba koju Sotona iznosi protiv Boga je upravo ta - da je nepravedan i da se Njegov Zakon ne može držati, što je jedan od dva najveća razloga zašto je Isus uzeo ljudsko obličje:“Gospodu beše mio radi pravde Njegove, učini Zakon velikim i slavnim.” (Isaija 42,21) Da se Zakon ne može držati, Bog ga ne bi dao. Tekstovi koji slede daju odgovor na pitanje kako ga možemo držati:

Sve mogu u Isusu Hristu Koji mi moć daje.” (Filibljanima 4,13)

“Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.” (Filibljanima 2,13)

Dakle, istina je da smo nemoćni da držimo Božji Zakon, jer je greh postao deo naše prirode, ali, ako smo se za sve grehe iskreno pokajali u ime Isusa Hrista, i ako se svakog dana molimo Bogu da nasOn promeni Svojom svemogućom silom, On će to sigurno uraditi, jer nije položio život da bi nas spasavao sa našim gresima, već od njih: “Zaista, zaista vam kažem: da je svaki koji čini grehrob grehu, a rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek. Ako vas dakle Sin izbavi, zaista ćete biti izbavljeni.” (Jovan 8,34.35) Pismo nam, dakle, jasno govori da bez savršenstva karaktera nema spasenja onima koji ga poznaju (Sveto Pismo) i zato, ako nam je stalo do izbavljenja, tražimo Gospoda i molimo Ga da nas očisti od svakog greha. “Imajući dakle ova obećanja, o ljubazni! Da očistimo sebe od svake poganštine tela i duha, i da TVORIMO svetinju u strahu Božjemu.” (2. Korinćanima 7,1)

--------------------------------------------------

“U najboljem slučaju, grešimo i kajemo se: ‘Gospode, oprosti mi!’ A ako kažemo da ne grešimo, Poslanica Jovanova kaže da smo lažovi (početak).”

Taj se tekst, iz Jovanove Poslanice, odnosi samo na one koji tvrde da nikada nisu sagrešili jer, u istoj Poslanici, Jovan beleži sledeće, vrlo važne reči:

“Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti pozna.”

“Koji je god rođen od Boga ne čini greha… i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.” (1. Jovanova 3,6.9)

--------------------------------------------------

“A i vi koji držite Deset Zapovesti, ako ste iskreni, priznaćete da samo pokušavate - da ne uspevate apsolutno, a to je ono što Zakon traži.”

Sveto Pismo svedoči da je tokom istorije bilo osoba koje su dostigle savršenstvo karaktera i da će ih najviše biti upravo u ovom - poslednjem vremenu jer je za 144.000 zapečaćenih rečeno da će biti “bez mane” (Otkrivenje 14,5). Enoh i Ilija su trebali ne samo da dostignu savršenstvo karaktera kako bi bili vazneti na Nebo a da ne okuse smrt već su morali i da ga održe, jer je to uslov za vaznesenje bez potpadanja pod vlast smrti: “Nego carova smrt, od Adama tja do Mojsija, i nad onima koji nisu sagrešili prestupivši kao Adam, koji je prilika Onoga Koji šćadijaše doći.”(Rimljanima 5,14) Ovaj tekst govori da je smrt carovala i nad onima koji nisu sagrešili kao Adam, koji je u stanje greha prešao iz stanja savršenstva. To pokazuje veznik i, koji govori da je smrt, jer je Bog tako odlučio, ipak carovala i nad onima koji nakon dostizanja savršenstva nisu ponovo sagrešili.

“Dakle vraćam se na istu tvrdnju više puta: Mi imamo ‘Zakon Hristov’, koji je upisan na našim srcima, i to zahteva vođstvo Svetog Duha. Nije dovoljno: ‘Ne čini to, ne čini ovo’...”

Brate, Hristov Zakon je, u stvari, Božji Zakon, jer je On Bog. Sam je izjavio da dok stoje nebo i Zemlja “neće nestati niti jedne title iz Zakona”. (Matej 5,17.18) Dakle, Zakon je i nepromenljiv - uvek je iste vrednosti, kako u Starozavetnom, tako i u Novozavetnom dobu.

--------------------------------------------------

Svakako da ne moramo (niti možemo) odmah da budemo savršeni da bismo bili spaseni a u nekim slučajevima, kao što je (zbog nedostatka vremena) bilo sa razbojnikom na krstu, nije ni moguće dostići to stanje. Ostvarenje savršenstva je proces i zato Božja Reč govori o dostizanju tog cilja. Sledi deo diskusije sa jednim bratom, koja je vođena na ovu temu:

“Što se tiče tekstova iz Jovanove Poslanice… koji se odnose na rođene od Boga, tu se govori o tome da ti ljudi ne greše permanentno, stalno, ponavljajući i opravdavajući greh. Oni čine greške u procesu posvećenja, ali oni mrze greh i predaju ga. Oni su savršeni u Hristu, a On čini da to postanu i u karakteru.”

Ovo tumačenje bi bilo potpuno ispravno kada bi se izraz “rođen od Boga” razumevao samo tako kao što ga ti predstavljaš. Potpunu istinu o tome nam samo Pismo može pokazati, koje je nedvosmisleno i po tom pitanju jer rođen od Boga, u najpunijem smislu je onaj čovek koji - kao što i stoji u tekstovima koje sam naveo - ne čini greh dok ga oni koji su na putu ka savršenstvu, iako nenamerno i sa kajanjem, povremeno ipak čine. Da nije tako, Božja Reč ne bi govorila o dostizanjusavršenstva. Kada Bog nešto čini, On to čini do kraja - ne ostavlja posao nedovršenim a on je nedovršen ako se greh još uvek čini. On kaže: “Evo sve novo tvorim.” (Otkrivenje 21,5) “Zato ako je ko u Hristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade.” (2. Korinćanima 5,17) Ni na 144.000 pečat neće biti stavljen dok ne budu u svemu čisti i okušani i na njima će se reči: “Koji je god rođen od Boga ne čini greha... i ne može grešiti”, najjasnije ispuniti jer će održati Zakon i u vremenu kada im se greh ne bi mogao izbrisati pošto u vremenu izlivanja sedam zala neće biti Posrednika za oproštenje greha, osim što će verni i dalje primati silu Duha kako bi ostali u zajednici sa Hristom jer se bez Njega ni savršenstvo ne može održati (Jovan 15,5).

--------------------------------------------------

Sveto Pismo uči da oni koji znaju Božje Zapovesti, pošto su verom prihvatili Hristovu pravednost, koja im se pripisuje iskrenim pokajanjem za sve grehe, trebaju da ih drže silom Svetog Duha. Takvima je hod ka savršenstvu uslov spasenja jer oni koji se olako odnose prema Božjem Zakonu neće ući u večan život.

Ako svakog dana imamo čvrstu zajednicu sa Bogom, ako se molimo i proučavamo Bibliju sa iskrenom željom da Ga sve više upoznajemo i bivamo sve sličniji Njemu, moleći Ga da nas Svojom svemogućom silom potpuno promeni, On će to i učiniti. “Ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće.” (Matej 19,26) Oslonimo se na ovo sigurno obećanje.

--------------------------------------------------

“I On je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne evanđeliste, a jedne pastire i učitelje, da se sveti priprave za delo službe, na sazidanje tela Hristova; dokle dostignemo svi u jedinstvo vere i poznanje Sina Božjega, u čoveka savršena, u meru rasta visine Hristove.” (Efescima 4,8-13)

Pavle, kao što smo videli, otvoreno govori o dostizanju mere rasta visine Hristove; stoga se taj tekst ne može dvosmisleno tumačiti. Isto je rekao i Sam Gospod Isus: “Budite vi dakle savršeni, kao što je Savršen Otac vaš Nebeski” (Matej 5,48). Naravno, ove reči ne znače da možemo dostići puninu Božje neizmerne ljubavi ali kao što je Nebeski Otac Bezgrešan, takvi trebamo i mi da budemo.


Pobeda nad grehom

Iskustva svih Hrišćana koji su zaista išli stazom posvećenja govore da Bog i naše karaktere otkriva postepeno i da duhovni napredak treba da prati otkrivenja moralnog stanja.

Nakon ispoljavanja određene slabosti, naš udeo je da se za to pokajemo i u ime Isusa Hrista zatražimo silu Svetog Duha, kojom će ta slabost biti odstranjena - uzastopnim pobedama u većem broju iskušenja, nakon čega se, umesto mane, stvara vrlina, koja se potom i zapečaćuje istom - svemogućom silom Svetog Duha.

Isti princip važi za sve karakterne mane, koje se pobeđuju postepeno - sve jačim iskušenjima, kojima Gospod brusi naše karaktere dok im sjaj ne postane takav da se Sveti Hristov Lik može odraziti u njima, čime se ispunjava osnovni cilj svakog iskrenog Hrišćanina - savršenstvo karaktera.

Izvor: samo biblija.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Slape kao prvo, Stari zavet ''sadrzi spisak zakona'' koje vernik treba da postuje,

A gdje ti je taj "spisak zakona" u Svetom Pismu koje vjernik treba poštovati? Reci mi ti, gdje bi to po tom "tvom spisku" spadala ova odredba iz Zakona:

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Spada li ovo po "tvom spisku" u ono što vjernici trebaju poštivati, ili spada u ono što vjernici ne trebaju poštivati?

dok Novi Zavet to nema..

Hoćeš reći da je Novi zavjet manjkav?

Kada kazes ''Hristov zakon'' na koji se to ''spisak zakona pozivas''?
Tamo nema ''spiska''.

Mire, nisam ja izmislio ni pojam ni ime Kristova zakona. Sveti Pavao piše da je on u Kristovu zakonu, a za subotu piše da je sjena. Sada ti sam razmišljaj što bi to bio Kristov zakon. Osim toga, ako te buni kakav "spisak", pitaj Pavla na koji se to spisak on poziva.

I kada kazes ''subota nije ponovljena'', u kojem to ''spisku zakona se ona ne ponavlja''?
Imas li taj spisak zakona crno na belo???

Novi zavjet, mire. Kao što se vi adventisti pozivate na Stari zavjet, tako se i mi kršćani pozivamo na Novi zavjet. Mi kršćani ne proglašavamo Zakon (Toru) ukinutim, nego prihvaćamo odluku apostola kako nas kršćane Zakon ne obvezuje i kako ga ne moramo opsluživati. A što nas obvezuje, pitat ćeš? Pa obvezuje nas sve ono što nam je dato u Novom zavjetu, a subotni odmor nije.

Kada kazes ''Hristov zakon'' i kada Biblija koristi taj termin u NZ, to ne znaci da je on taj ''Stari zakon ukinuo i uspostavio Novi'', on sam kaze:
''Ja nisam dosao da ukinem zakon.. i dokle nebo i zemlja stoji nece nestati ni jednoga slovca[iz Mojsijevog zakona]''.

Pa kako ti onda tvrdis da je on ''ukinuo stari a uspostavio novi''???

Mire, ti opet u svom neznanju napadaš mene. Pa nisam ja niti što ukinuo niti što novo uspostavio, što si se tako na mene okomio. Sveti Pavao tako piše, vidi:

Heb 7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.

Od sada sve primjedbe oko ovoga šalji svetom Pavlu i žesti se na njega, vidiš da ja u tome nemam svoje prste. E da, kad si već citirao ono - ''Ja nisam dosao da ukinem zakon.. i dokle nebo i zemlja stoji nece nestati ni jednoga slovca[iz Mojsijevog zakona]'', zašto onda vi adventisti, i po čijem autoritetu, tvrdite da 99.664 % tog Mojsijeva zakona više ne vrijedi? Kako možete k'o papagaji ponavljati ove Isusove riječi, a istovremeno bez imalo srama 99.664 % tog Zakona okljaštriti i proglasiti nevažećim?

Ovde Hristos nikako ''ne ukida stari zakon da bi uspostavio novi''. On samo ''preuzima stare zapovesti i dodaje nove''. Zato se one nazivaju ''Hristov zakon''.

Ako Isus samo preuzima stari zakon (Zakon,Toru) i dodaje nove zapovijedi, onda se ti i adventisti morate obrezivati, morate žrtve prinositi, morate svetkovati sve što je Židovima bilo zapovjeđeno od blagdana i još mnoštvo toga. Morate i pogubiti one koji bi radili kakav posao u subotu. Jer, sve ovo je zapovjeđeno u starom zakonu, Tori.

Hristos sve zapovesti ''uzdize na visi nivo'', pa tako i zapovest ''ne cini preljube'' ovde dobija novu dimenziju u: ''ne pozeli tudju zenu'', a kao temelj korsiti se Mojsijev zakon.

Stavio je Isus i neke druge zapovijedi u potpuno novu dimenziju i na potpuno drugi nivo, ali zapovijed o subotnom odmoru niti na jednom mjestu nije ponovio i afirmirao.

Novi Zavet ne sadrzi ''propise'', tj. nema nigde ''spiska'' niti ''zakonika'' kao takvog, vec su sve zapovesti ''izjave Hrista''('ja vam kazem')

Kao prvo, ja nikakav "spisak" ne nađoh ni u Zakonu. A ovo drugo je strašno čuti od nekoga tko se naziva kršćaninom. Ti kažeš - nema nigde ''spiska'' niti ''zakonika'' kao takvog, vec su sve zapovesti ''izjave Hrista''('ja vam kazem'). Zar tebi nisu dovoljne Kristove riječi "Ja vam kažem"!? Nije ti dovoljno što Krist kaže, nego tražiš nekakav "spisak"!? Ne čudi me više što onako nepravedno nasrćeš na mene, kada vidim da ti ne priznaješ ni ono što Isus kaže ako nemaš "spisak".

i kao takve one se ne mogu smatrati ''novim zakonom'' , vec 'dopunom starog'.

Rekoh ti, ako ti smatraš da je Isus samo nadopunio Zakon, onda se obrezuj, prinosi žrtve, svetkuj sve što je Židovima bilo zapovjeđeno od blagdana i još mnoštvo toga.

To je ono sto Pavle naziva ''Hristov zakon'' , stvar je u izrazavanju, ono kako se Pavle tu izrazio.

Hristov zakon je i ocev zakon, a ono sto je novo to je u izrazu ''ja vam kazem'', sto je ''dopunjeno''.
Pavle kaze: ''kvarimo li zakon verom, Boze sacuvaj, nego ga jos utvdjujemo!'' , eto vidis ni Pavle ga ovde ne ukida, nije rec o ''ukidanju'', pa nije on protivrecan sam sebi.

Ja ti citirah gore gdje Pavao piše da se Zakon nužno mijenja. Pavao ne piše da se Zakon samo nadopunjuje novim zapovijedima. Kada bi Pavao mislio ovako kao ti, da je Kristov zakon samo nadopunjeni Mojsijev zakon, onda bi Pavao inzistirao da se kršćani obrezuju, da prinose žrtve, da svetkuju sve židovske blagdane, da odmaraju subotom, da paze na čistu i nečistu hranu i još mnoštvo toga.

Pa onda i Jakov pise: ''Ako, dakle, zakon carski izvršujete PO PISMU: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite;''

Ciji zakon oni ovde izvrsavaju, kaze se: Mojsijev PO PISMU''?
Ili je to Hristov usmeni zakon???


Jel vidis Slape da su Hriscani ''drzali Mojsijev zakon PO PISMU''?
Jel vidis da on ''nije ukinut''?

Ti opet u svom neznanju citiraš nešto što ruši upravo vašu adventističku tezu. Vaša je teza da je samo Dekalog vječan. A vidi što citira Jakov. Uopće ne citira zapovijed iz Dekaloga. Ili Jakov ne zna da je samo Dekalog vječan, to znate samo vi adventisti, ili ste ipak vi adventisti na stranputici.

Pa onda kada su apostoli na saboru odredili cega da se drze pagni , rekli su i Mojsijevog zakona, evo lepo pise:

''Jer Mojsije ima od davnih vremena u svim gradovima one koji ga propovijedaju, pošto se u sinagogama čita svake subote.''

Zasto da slusaju Mojsija, kada imaju Hristov zakon, sve napisano?
Sto bi uopste citali Mojsija?

Dakle, prema tebi su ipak bili u pravu oni (Dj 15,5) "što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev? Priznajem, prvi put čujem da su apostoli u Jeruzalemu zaključi baš ovako kako su tražili ovi iz farizejske sljedbe.

Zato, jer ''moraju znati zapovesti'' , a ''preciznih zapovesti u Novom Zavetu nema''.

Nema "spiska"?! Ti k'o onaj: "A gde je pečat"?

Ja cu ti navesti samo jednu zapovest koje u NZ nema: ''zakon o incestu'', ne postoji u Novom zavetu!

Postoji. Incest je zapriječen navođenjem bluda i bludničeća kao grijeha.

E sad, jel to znaci da je ''incest dozvoljen Hriscanima'', posto ti kazes -''ta zapovest nije ponovljena u NZ''?

E sad, pošto vi adventisti tvrdite da je samo Dekalog vječan, a u Dekalogu nije zabranjen incest, znači li to da za vas adventiste incest nije grijeh, i znači li to da je vama incest dopušten?

Jel vidis kako ti je suplja teologija?

Jel vidiš da je ipak tvoja šuplja?

A po cijem ti autoritetu tvrdis ''da je 100% zakona ukinuto i uveden novi''?
Hristos je rekao za Mojsija: ''nisam dosao da ukinem [Zakon Mojsijev], nego da ispunim, i dokle nebo i zemlja stoji nece nestati ni najmanjeg slovca iz zakona, dok se sve ne ispuni''.

Ja nisam tvrdio da je bilo što ukinuto. Ja sam samo tvrdio da nas kršćane Mojsijev zakon ne obvezuje.

Jel vidis da ga nije ukinuo, i jos je rekao: ''ko ukine i jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, nazvaće se najmanji u Carstvu nebeskom'' .
Cijom vlascu ti ukidas zapovesti Bozje, tj. Mojsijev zakon?
Cijom vlascu, kada Hristos to nije ucinio?

Još jednom pa zapamti. Ja nisam ni tvrdio da je Isus nešto ukinuo. Vi adventisti, kao i ti sada, k'o papagaji citirate ove biblijske retke, a ukidate 99.664 % Mojsijeva zakona.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
A gdje ti je taj "spisak zakona" u Svetom Pismu koje vjernik treba poštovati? Reci mi ti, gdje bi to po tom "tvom spisku" spadala ova odredba iz Zakona:

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Spada li ovo po "tvom spisku" u ono što vjernici trebaju poštivati, ili spada u ono što vjernici ne trebaju poštivati?

Spada u Mojsijev zakon.
Ja nisam rekao da to ne vredi, upravo suprotno, on objasnjava 4. zapovest dekaloga.
Ali presudu ce izvrsiti Bog, jer nema ko drugi.
Ili ti mislis, da cemo mi suprotno Mojsijevom zakonu, da uspostavljamo svoju ''drzavu u drzavi'' i da donosimo svoj sud???
Ima li to smisla, da sprovodjenjem jedne zapovesti krsimo drugu Mojsijevu, koja zahteva ''izvrsne organe'' i ''drzavu''?
Zar cemo zakon sprovoditi na svoju ruku?


Hoćeš reći da je Novi zavjet manjkav?

Nisam ja to rekao, vec da se Novi Zavet bazira na preuzetom zakonu kome su dodate nove odredbe..
Tako da imas nove odredbe i stare zajedno.


Novi zavjet, mire. Kao što se vi adventisti pozivate na Stari zavjet, tako se i mi kršćani pozivamo na Novi zavjet. Mi kršćani ne proglašavamo Zakon (Toru) ukinutim, nego prihvaćamo odluku apostola kako nas kršćane Zakon ne obvezuje i kako ga ne moramo opsluživati.

Ma daj molim te, nemoj me zafrkavati.
Kako te ''ne obavezuje zakon'' ako ''nije ukinut''?
Ne mozes ti uvesti novi ustav, ako stari ne ukines!

Mire, ti opet u svom neznanju napadaš mene. Pa nisam ja niti što ukinuo niti što novo uspostavio, što si se tako na mene okomio. Sveti Pavao tako piše, vidi:

Heb 7,11-12: Da se dakle savršenstvo postiglo po levitskom svećeništvu - jer na temelju njega narod je dobio Zakon - koja bi onda bila potreba da se po redu Melkisedekovu postavi drugi svećenik i da se ne imenuje po redu Aronovu? Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.

Pa menja se Zakon, ali ne taj zakon o kome ti govoris.
Obredni zakon se ''menja'' ''svestenstvo'', to je ono sto ti Laodikeja svo vreme i govori, o podeli zakona..


Lepo ti kaze na drugom mestu:


''Ako, dakle, zakon carski izvršujete PO PISMU: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite;''

Jel Vidis da Hriscani zive PO PISMU?
Jel vidis da ih obavezuje Tora [Ono sto je Mojsije napisao]!


Cije je to pismo, da nije Hristos pisao to???


Ti opet u svom neznanju citiraš nešto što ruši upravo vašu adventističku tezu. Vaša je teza da je samo Dekalog vječan. A vidi što citira Jakov. Uopće ne citira zapovijed iz Dekaloga.

Brate, Hristos sumira sav zakon u dve reci: ''Ljubi Boga i Ljubi bliznjega'' , a tako je sumirao i sav odnos prema Bogu i coveku, a to ti je skraceno u deset reci: prva Ploca zakona je nas odnos prema Bogu, a druga poloca nas odnos prema bliznjem. O tome i Jakov ovde govori...


Postoji. Incest je zapriječen navođenjem bluda i bludničeća kao grijeha.

Gde je molim te ''zapovest protiv incesta'' napisana u Novom Zavetu?
Ja sam trazio ''zapovest'', a takve zapovesti nema..
Dok u Starom lepo pise:

"Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svog ili kćer matere svoje, i video bi golotinju njenu i ona bi videla golotinju njegovu, sramota je; zato da se istrebe ispred sinova naroda svog; otkrio je golotinju sestre svoje, neka nosi bezakonje svoje."
Levitski zakonik, 20:14


Gde je ovakva zapovest ponovljena u NZ???



E sad, pošto vi adventisti tvrdite da je samo Dekalog vječan, a u Dekalogu nije zabranjen incest, znači li to da za vas adventiste incest nije grijeh, i znači li to da je vama incest dopušten?

Upravo suprotno.
Kako ces ti uciniti incest ako ti je receno: ''Postuj Oca i Majku'' neces valjda Boze me sacuvaj spavati sa majkom.
Ako postujes svog roditelja neces ''otkriti njegovu golotinju''.
A ako postujes i roditelje, onda postujes i ono sto od njih izlazi, a to su tvoj brat i sestra..

Ovo se dodatnom zapovescu objasnjava:

"Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svog ili kćer matere svoje, video bi golotinju njenu i ona bi videla golotinju njegovu, sramota je;''

Jel vidis da je rec o postovanju?
Kaze ''sramota je''.

Deset Reci se dopunjuju drugim zapovestima, koje ih objasnjavaju..

E problem je sto ti ovakve zapovesti NEMAS U NOVOM ZAVETU!

Zato moras posegnuti za Starim da bi ih razumeo.
Da je Novi Zavet sam po sebi dovoljan, ti u razumevanju ne bi morao posezati za Starim uopste.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje Urednice,
ne zelim da budem problem ni za koga a posebno za tebe, jer si stalno fer, ali vec sam rekao, ti mozes da odvojis teme jednu za subotu, nedelju, zapivesti, zakon, zakone, obredne propise, to se tehnicki moze odvojiti, ali mi ne mozemo tako diskutovati. To bi isto bilo kao kad bismo opisivali kuhinju ali bismo samo smeli spomenuti viljske i kasike, pa to jeste deo kuhinje ali nije cela kuhinja.

Zato sam spremio pregled tih zakona u Bobliji.

BOZJI ZAKON U BIBLIJI

U Bibliji se nalazi vise vrsta zakona; Prvo je Deset Bozjih zapovesti, to je Bozji zakon.
Drugo je Obredni zakon, zakon o zrtvama.
Trece je Gradjanski zakon kako da se vrsi prava presuda za neke gradjanske prestupe. To su pravni propisi. Dakle, stalno se spominju ove tri vrste zakona: Moralni Bozji zakon, Obrdni zakon i Gradjanski.


Moralni je zakon Bozji zakon Dekalog, Deset Bozjih zapovesti, ili Boizje zapovesti.


Da navedemo biblijske tekstove gde se spominje BOZJI ZAKON:

“Ovde je trpljenje svetih, KOJI DRZE ZAPOVESTI BOZJE.” Otkrivenje 14,12.

Razgnevi se zmija za zenu... okji DRZE ZAPOVESTI BOZJE.” Otkrivenje 12,17.

“Blago onome koji TVORI ZAPOVESTI NJEGOVE.” Otkrivenje 22,14.

Mojsije je izjavio: “JER JE DANAS SUBOITA GOSPODNJA.” 2. Mojsijeva 16, 25.

Bog pita: “DOKLE CETE SE PROTIVITI ZAPOVESTIMA MOJIM?” 2. Mojsijeva 16,28.

“A behu PLOCE DELO BOZIJE I PISMO BESE PISMO BOZIJE, UREZANO NA PLOCAMA.” 2. Mojsijeva 32,16.

“Da ti ZAKON GOSPODNJI BUDE U USTIMA.” 2. Mojsijeva 13,9.

Zapovedi narodu: “DA SE JACE DRZE ZAKONA GPOSPODNJEGA.” 2. Dnevmnika 31,4.

“Nego mu je OMILIO ZAKON GOSPODNJI...” Psalam 1,2.

“ZAKON JE GOSPODNJI SAVRSEN, ZAPOVEST JE GOSPODNJA SVETA.” Psalam 19,7.8.

“Blago onima kojima je put cist, KOJI HODE U ZAKONU GOSPODNJEM.” Psalam 119,1.

JER ODBACISE ZAKON GOSPODNJI.” Isaija 5,24.

“Jer su narod nepokorni, sinovi lazljivi, KOJI NECE DA SLUSAJU ZAKON GOSPODNJI.”

“I ZAKON JE GOSPODNJI U NAS.” Jeremija 8,8.

“JER PREZRESE ZAKON GOSPODNJI
.” Amos 2,4.

“Poslusajte me koji znate pravdu, narode, KOJEMU JE U SRCU ZAKON MOJ.” Isaija 51,7.

“Jer ne paze na reci moje, I ODBACONUJU ZAK MOJ.” Jeremija 6,19.

“Ovako veli Gospod, ako me ne poslusate DA HODITE U MOM ZAKONU, KOJI SAM STAVIO PRED VAS.” Jeremija 26,4.

“SVESTENICI NJEZINI PRESTUPAJU ZAKON TVOJ.” Jesekilj 22,26.

“OTPADOSE OD ZAKONA MOJEGA.”
Amos 8,1.

“Napisah mu velike stvari u ZAKONU SVOM, ali mu se cinilao nesto tudje.” Amos 8,12.

Ovde sam naveo samo 21 biblijski tekst u kome se spominje Bozji zakon, a ni na jednom od njih ne kaze Mojsijev zakon. Medjutim, postoji i zakon koji se zove Mojsijev.



U BIBLIJI SPOMINJU SE I ZAKONI

U Bibliji ne postoji samo Boziji zakon, Deset Bozjih zapovesti zvani Dekalog, nego postoije i drugi zakoni.

Bog je rekao Mijsiju: “A OVO SU ZAKONI KOJE CES IM POSTAVITIU.” 2. Mojsijeva 21,1.
Dakle, ovde je rec ZAKON u mnozini, ZAKONI. Jeste Bog je i njih saopstio Mojsiju, ali Mojsije je POSTAVLJO, odredjivao te zakone. To Bog nikako nije rekao za svoj zakon.
Bog je Mojsiju predao ploce napisanog svog zakona koji je on trebao da prenese narodu.


U 2. Mojsijevoj 21. Poglavlju su gradjanski propisi, kako da se sudi prestupnicima?
Kako da se vodi briga o udovicama, sirocadi i strancima.

Mojsije je, sve ostale zakone, osim Bozjega, zapisivao u knjigu.
"I NAPISA MOJSIJE SVE RECI GOSPODNJE.”
2. Mojsijeva 24,4.

Kad Slap kaze da su svi zakoni Boziji, s jedne strane on je u pravu, jer svoj zakon Bog je dao i sam ga je napisao na kamenim plocama, ali i Mojsijeve zakone Bog je dao, samo je razlika sto ih Bog nije napisao, niti su na dvema plocama zakona, ovi zakoni zapisani su u knjigu, zapisao ih je Mojsije, a ne Bog, i knjiga je cuvana u Svetinji pored kovcega, dok su ploce Bozjeg zakona cuvane u kovcegu. Zakon koji je na plocama nazvan je i bio je Boziji zakona, a zakoni zapisani u knjizi, nazivani su Mojsijevim.

Bog je saopstio Mojsiju kako da nacine Svetinju. Rekao mu je kako da organizuje svestenstvo i koga da uzme za tu sluzbu.
Treca Knjiga Mojsijeva naziva se LEVITIKUS ili levitska knjiga, jer su u njoj vecinom obridni propisi, zartve, godisnji praznici, obred ciscenja, obrezanja ITD.

Posto u ono vereme Izrailjci nisu imali lekare, medicinske skole, bolnice ni klinike, zato im je Bog dao i propise o zdravlju i higijeni.


Obredni zakon, zakon o zrtvama, svestenstvu, odezdi i predmetima bili su predslika Hristove zrtve, i o tom zakonu je Jerusaliki Sabor 50. godine raspravljao, a Bozji zakon nije bio ni spomenut.

Gradjanski i zdravstveni zakon danas u svim zamljama pripada drzavi, a crkva samo poucava svoje vernike da budu uredni i poslusni i tim zakonima.

Dok je Bozji zakon vecan i savrsen, kao sto je i Bog Zakonodavavc, nikada nece biti vreme da ce Bog svoj zakon popravljati, menjati ili nesta mu dodavati, jer je savrsen. Ako bi se vrsile bilo kakve promene u Bozjem zakonu to bi izgledalo kao da Bog nije savrsen i sveznajuci pa mora da menaj svoj zakon koji je merilo Bozje pravde.

Obredni zakon, zakon o zrtvama, dat je posle Adamovog pada u greh, da nije bilo greha, obredni zakon nikad ne bi ni postojao, ali dat je zbog greha, i on ima privremenu ulogu, Hristovom smrcu on je izvrsio svoju ulogu, i o tome je raspravljao Jerusalimski Sabor.

To je ono sto Biblija uci o Bozjem zakonu i drugim zakonima.
Mislim da nije ni potreban nikakav druugi komentar.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Drugo, Slape neprekidno zeli da prikaze da u Bibliji postoji SAMO JEDAN zakon i to je Boziji. Medjutim, kontekst Biblije jasno uci da postoji podela na zakone kao sto su:
Moralni tj Dekalog ili Deset Bozjih zapovesti, i taj zakon je savrsen i vecan kao i njegov Autor,

Stalno si tvrdio kako u Bibliji postoji podjela na različite zakone. Zato sam ja u više navrata tražio da mi citiraš gdje to u Bibliji nalazimo takvu podjelu, a sada konačno priznaješ da takva podjela u Bibliji i ne postoji. Sada tvrdiš da je ta podjela u "kontekstu Biblije"!? Reci mi još gdje mogu nabaviti taj "kontekst Biblije" pa da i ja nešto naučim.

Dekalog Bog je napisao na kamenim plocama, sto ukazuje na Njegovu vecnu trajnost, dok druge zakone Bog nije napisao, nego Mojsije.

Hoćeš reći, Dekalog je od Boga pa je vječan, a ovo drugo je onda nevječno i prolazno? OK. A što bi na primjer bilo ovo, i gdje bi spadalo:

Lev 23,1-: Jahve reče Mojsiju: "Kaži Izraelcima i reci im: Blagdani Jahvini koje imate sazivati jesu sveti zborovi. Ovo su moji blagdani: Šest dana neka se posao obavlja, a sedmi je dan subota - dan potpunog odmora, dan svetoga zbora, kad ne smijete raditi nikakva posla. .... A ovo su blagdani Jahvini - sveti zborovi - koje imate proglasiti u njihovo određeno vrijeme: U prvom mjesecu četrnaestoga dana u suton jest Pasha u čast Jahvi; ..... To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili.' .... Onda na dan po sedmoj suboti, na Pedesetnicu, prinesite Jahvi novu žrtvu. .... To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili. .... Govori Izraelcima i reci: 'Sedmoga mjeseca, prvoga dana u mjesecu, neka vam je potpun odmor, proglašen glasom trube, sveti zbor. ... Reče Jahve Mojsiju: Povrh toga, u deseti dan toga sedmog mjeseca pada Dan pomirenja. ..... Nikakva posla nemojte raditi. To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili. ..... Jahve reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: 'Od petnaestoga dana toga sedmog mjeseca neka se sedam dana drži Blagdan sjenica u čast Jahvi. ..... Neka je to trajan zakon za vaše naraštaje. .... I tako Mojsije objavi Izraelcima Jahvine blagdane.

Evo, ovo nije iz Dekaloga, dakle, prema tebi ovo bi trebalo biti "nevječno i prolazno". Reci ti meni sada, tko ovdje "mulja" od vas trojice? Mulja li Bog kada Mojsiju govori i u više navrata ponavlja, "To je trajan zakon za vaše naraštaje gdje god vi boravili."? Mulja li Mojsije iskrivljujući Božje riječi krivo ih prenoseći? Ili ipak ovdje muljaš ti?

zato se drugi zakoni nazivaju MOJSIJEVIM ZAKONIMA, jer on ih i jeste napisao, dok Bozji zakon nikad nije bio Mojsijev zakon. .... Ali Deset Bozjih zapovesti nisu Mojsijeve, nego Bozje,

A Isus kaže:

Iv 7,23: Ako čovjek može primiti obrezanje u subotu da se ne prekrši Mojsijev zakon, zašto se ljutite na mene što sam svega čovjeka ozdravio u subotu?

Pogledaj što Isus kaže Židovima. O kojem Zakonu Isus govori kada im govori o kršenju subote? Koji Zakon Židovi krše, ili ne krše, kada je u pitanju kršenje subote? Mojsijev zakon, tako im Isus kaže. Gore si Boga ili Mojsija prikazao muljatorom, a sada još i Isusa prikazuješ muljatorom.

Bog mu je Autor, a nije Mojsije.
Oni koji Dekalog pripisuju Mojsiju, cine plagfijat, jer tudje delo pripisuju drugome cije nije.

A po čemu je Bog manje autor, na primjer, ovoga gore iz 23. poglavlja Levitskog zakona nego što je autor Dekaloga? Vidi što piše u Svetom Pismu: "Jahve reče Mojsiju". I Jahve ponavlja, "To je trajan zakon", a ti tvrdiš suprotno. Kako možeš najotvorenije nijekati ono što je Bog rekao u svojoj Riječi?

Spada u Mojsijev zakon.
Ja nisam rekao da to ne vredi, upravo suprotno, on objasnjava 4. zapovest dekaloga.

OK, samo da stvari potpuno raščistimo. Ti si nešto "drugačiji adventist" od Laodikeje i Marka. Njih dvojica kažu kako Dekalog i zapovijed o suboti ne spada u Mojsijev zakon, i kako je samo Dekalog vječan a ostatak od 99.664 % Zakona više ne vrijedi. Ti pak zastupaš tezu kako vrijedi 100% Mojsijeva zakona.

Ali presudu ce izvrsiti Bog, jer nema ko drugi.
Ili ti mislis, da cemo mi suprotno Mojsijevom zakonu, da uspostavljamo svoju ''drzavu u drzavi'' i da donosimo svoj sud???
Ima li to smisla, da sprovodjenjem jedne zapovesti krsimo drugu Mojsijevu, koja zahteva ''izvrsne organe'' i ''drzavu''?
Zar cemo zakon sprovoditi na svoju ruku?

:roll::roll: A kakvu su to "državu" i "izvršne organe" imali Izraelci, kada im je Bog na Sinaju zapovjedio da pogube onoga tko bi radio kakav posao u subotu!? Nemoj mi zamjeriti zbog ova dva žućka, što sam mogao.

Nisam ja to rekao, vec da se Novi Zavet bazira na preuzetom zakonu kome su dodate nove odredbe..
Tako da imas nove odredbe i stare zajedno.

Već sam ja gore konstatirao tvoju poziciju - 100 % Mojsijev zakon + zapovijedi iz Novog zavjeta.

Ma daj molim te, nemoj me zafrkavati.
Kako te ''ne obavezuje zakon'' ako ''nije ukinut''?
Ne mozes ti uvesti novi ustav, ako stari ne ukines!

Možda ja i griješim, ali što je s tobom? Jesi li se ti obrezao, to ti propisuje Zakon? Prinosiš li žrtve, i to ti propisuje Zakon? Svetkuješ li blagdane i mlađake, i to ti propisuje Zakon? Nemoj samo sam sebe demantirati i početi tvrditi kako je ipak nešto malkice iz Zakona ukinuto.

Pa menja se Zakon, ali ne taj zakon o kome ti govoris.
Obredni zakon se ''menja'' ''svestenstvo'', to je ono sto ti Laodikeja svo vreme i govori, o podeli zakona..

:roll::roll: Sad se ipak mijenja Zakon. I nisam ja od tebe i od drugih adventista tražio da mi navedete "Laodikejinu podjelu Zakona", tražio sam da mi tu podjelu pokažete u Svetom Pismu. Ne čudi nimalo tvoje potpuno nepoznavanje Svetog Pisma, jer tebi i nije autoritet Sveto Pismo nego Laodikeja i njegova "podjela Zakona". Zato ti u svom neznanju i pišeš notorne besmislice. Kažeš, Pavao ne piše da se mijenja Zakon, nego da se mijenja "obredni zakon". E pa nije, Pavao baš piše da se mijenja Zakon (Tora) (νόμον), dakle, ono što nalazimo u prvih pet knjiga Biblije. Osim toga, gore si tvrdio da se Mojsijev zakon niti ukida niti mijenja, nego da mu se samo nešto nadodaje. A ja te baš gore upozori da ne demantiraš sam sebe. Samo ti nastavi sebe demantirati, bar ćeš moći reći da si dosljedan.

''Ako, dakle, zakon carski izvršujete PO PISMU: Ljubi bližnjeg kao samog sebe, dobro činite;''

Jel Vidis da Hriscani zive PO PISMU?
Jel vidis da ih obavezuje Tora [Ono sto je Mojsije napisao]!


Cije je to pismo, da nije Hristos pisao to???


Drugi autogol - 0:2! Najprije, Mojsijev zakon se ne mijenja i on obvezuje, pa onda se ipak nešto u Mojsijevu zakonu mijenja, a sada opet Mojsijev zakon obvezuje. Čitaš li ti što pišeš?

Brate, Hristos sumira sav zakon u dve reci: ''Ljubi Boga i Ljubi bliznjega'' , a tako je sumirao i sav odnos prema Bogu i coveku, a to ti je skraceno u deset reci: prva Ploca zakona je nas odnos prema Bogu, a druga poloca nas odnos prema bliznjem. O tome i Jakov ovde govori...

Znam ja o čemu Jakov govori. Nego, zašto Isus, na pitanje koja je zapovijed u Zakonu najveća, ne navodi zapovijed iz Dekaloga nego iz onog, kako adventisti kažu, "nevječnog" dijela Zakona?

Gde je molim te ''zapovest protiv incesta'' napisana u Novom Zavetu?

1 Kor 5,1-2: Općenito se čuje o bludnosti među vama, i to takvoj bludnosti kakve nema ni među poganima: da netko ima očevu ženu. I vi mi se uznijeli, mjesto da žalujete pa da se iskorijeni iz vaše sredine onaj koji takvo djelo počini.

Hvali li ovdje Pavao bludništvo i incest, ili traži da se to iskorijeni?

Ovo se dodatnom zapovescu objasnjava:

"Ko bi uzeo sestru svoju, kćer oca svog ili kćer matere svoje, video bi golotinju njenu i ona bi videla golotinju njegovu, sramota je;''

Jel vidis da je rec o postovanju?
Kaze ''sramota je''.

A jel vidiš ti da je u Novom zavjetu ipak prokazan grijeh incesta. I ne kaže Pavao "sramota je", kako ti navodiš, nego puno žešće, "neka se iskorijeni". Mire, znam, ne stigneš ti čitati Sveto Pismo od silnih adventističkih pamfleta, ali bar se probaj ne sramotiti pa se suzdrži tvrditi što u Novom zavjetu piše a što ne piše.

Deset Reci se dopunjuju drugim zapovestima, koje ih objasnjavaju..

E problem je sto ti ovakve zapovesti NEMAS U NOVOM ZAVETU!

Da si ti Novi zavjet bar jednom uzeo u ruke i nasumce prolistao, nešto bi i saznao. Kad ga već ni nasumce nisi prolistao, da je bar Bog dao da nisi nasjeo na adventističko "selektivno citiranje" i tumačenje Biblije. Navukli su na tebe dvostruku nesreću. Potpuno su te krivo poučili i još su te navukli da se sramotiš.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
iz razloga sto je Stvarnoslap u vise navrata pominjao da u bibliji navodno postoji samo jedan zakon, i sto su poslednji komentari isli u tom pravcu dsiskusije.

Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da je Zakon (Tora) jedan i jedinstven. Već sam citirao, ali evo ponovo:

Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. Sva kasnija književnost oslanja se na pisanu Toru. Sve što je napisano u Tori, njezini odsječci, riječi, slova i znakovi najpoznatiji su i najautoritativniji izvor židovske literature, a osobito literature židovskog prava. Sve proročke knjige i Spisi, te usmena Tora, oslanjaju se na nju. Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.

Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. To je vjersko načelo, jer kasniji proroci nisu imali ovlasti na području židovskog prava. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, ali to u vezi tore nema nikakve veze sa cinjenicom da u toj tori postoje "ZAKONI"
Dakle, ne jedan zakon koji ima jedinstvenu nit, vec vise zakona i zakonskih pod akata, koji se razlikuju ne samo po važnosti, već i trajnosti.

Prouci tekst koji sam postavio - na temi "Bozji zakoni" to je konacni odgovor, i tamo mozes diskutovati o tome, jer je ovo tema o Suboti i nedelji.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
UREDNICE, zao mi je, ali ocito nisi me razumeo. Ja o Suboti i nedelji ne znam da diskutujem bez Bozjeg zakona koji je temelj ove teme.

Prema tome mislim da smo zavrsili diskusiju na ovoj temi.


Istina Slap nastavlja o zakonu.

Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da je Zakon (Tora) jedan i jedinstven. Već sam citirao, ali evo ponovo:

Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. . Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.

Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)

Slape, ti brkas pojmove.

Pre svega, Tora nije PRVA, nego je Knjiga o Jobvu napisana i pre tore a deo je jevrejskog Starog zaveta.

Drugo, jedno je Tora, a sasvim je Drugo Bozji zakon.
U predhodnom postu naveo sam biblijske tekstove koji izricito govore o Bozjem zakonu.

Ako je Bozji zakon dat samo za Jevreje, onda i Bog pripada samo njima u tom slucaju mi hriscani nemamo ni Boga ni zakona, mozemo biti bezakonici.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Godine 1893. odrzana je svetska izlozba u Americi u kojoj je svaka denominacija imala svoj stand, u kojoj su Protestanti zahtevali da izlozba u NEDELJU bude zatvorena zato sto je to htriscanski praznik. Katolicka crkva usprotivila se tom zahtevu.

Kardinal Gibouns vodio je javnu debatu sa protestantima koju je objavljivao casopis Catholoc Mirror.
Kardinal Gibouns je javno ukorio Protestante da nisu dosledni svome ucenju, jer tvrde da im je Bibliuja glavni voidic, a ona zahteva praznovanje Subote a ne nedelje sto potvrdjuje da ni Protestanti ne slede biblijsko ucenje. Na kraju duge rasprasve koja je sedmicama trajala, kardinal Gibouns je izjavio: “DAKLE ZAKLJUCAK JE NEMINOVAN, A TO JE; da od onih koji slede sveto pismo kao svoga vodica, izrailjci i advebtisti sedmog dana IMAJU SVE DOKAZE NA SVOJOUJ STRANI, DOK PROTESTANTI NEMAJU NIJEDNE RECI U SVOJU ODBRANU ZA NJIHOVU ZAMENO NEDELJE UMESTO SUBOTE.”
Catholic Mirror of Sept. 16, 1893.

Kardinal Gibouns je izneo velike istine u ovoj kratkoj izjavi:

1. Izjavio je da Biblija zahteva praznovanje Subote a ne nedelje.
2. Da protestanti koji tvrde da se drze Biblije a praznuju nedelju, za to u Bibliji nemaju nikakav dokaz.
3. Da od onih koji se drze Biblije su jedino Jevreji i adventisti sedmog dana.


U ime advnetista zahvaljujem se Kardinalo Gibounsu na ovako dobroj i istinitoj izjavi.


Sta Slape kaze na to?


‘RIMOKATOLICKI PISCI SU (u ono vreme) ponudii Protestantima 1,000.00 dolara, ako iz Svetog pisma mogu da dokazu da je nedelja novozavetni dan odmora, i do dans nije se jos niko nasao da zatrazi tu ponudu, izjavio je nadbiskup Enright.”
Istorija prave crkve, str, 209.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Slape, ti brkas pojmove.

Pre svega, Tora nije PRVA, nego je Knjiga o Jobvu napisana i pre tore a deo je jevrejskog Starog zaveta.

Pavao piše da je subota sjena, a ti napadneš mene. Jedan židovski rabin napiše da je Tora prvi i najvažniji pisani židovski spis, ti ponovo napadneš mene i kažeš da ja "brkam pojmove". Nemaš ti zapravo nikakav problem sa mnom, tvoj problem proizlazi naprosto iz toga što tvoji stavovi i teze nemaju baš nikakve veze sa stvarnošću i stvarnim činjenicama. Kako onim biblijskim, tako i onim povijesnim.

Drugo, jedno je Tora, a sasvim je Drugo Bozji zakon.
U predhodnom postu naveo sam biblijske tekstove koji izricito govore o Bozjem zakonu.

Izvrsno. Sada ćemo zorno vidjeti kako i ova tvoja teza nema baš nikakve veze s onim što piše u Bibliji. Dapače, vidjet ćemo kako je ova tvoja teza suprotna onome što u Bibliji piše.

Lk 2,22-24: Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu (νόμον Μωϋσέως) navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem (νόμῳ Κυρίου): Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem (νόμῳ Κυρίου): dvije grlice ili dva golubića.

Lk 2,27-29: Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon (νόμου), primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: "Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru!

Pogledajmo, u jednom kratkom pasusu (Lk 2,22-29) četiri puta Luka se referira na Zakon. Svaki put riječ je o jednom istom zakonu.

1. Luka spominje Zakon u kontekstu "navršavanja dana čišćenja", i imenuje ga "Mojsijevim zakonom" (νόμον Μωϋσέως)

2. Luka spominje isti Zakon u kontekstu "prikazanja Gospodinu u Hramu", i imenuje ga "Zakonom Gospodnjim" (νόμον Κυρίου)

3. Luka spominje ponovo isti Zakon, "da obave što propisuje Zakon", i imenuje ga naprosto "Zakonom" (νόμου)

Kao što vidimo, jedan isti i jedan jedini Zakon, Luka jednom imenuje "Mojsijev zakon" (νόμον Μωϋσέως), dva puta ga imenuje "Zakon Gospodnji" (νόμον Κυρίου) i jednom ga imenuje naprosto "Zakon" (νόμον).

Dakle, prema Svetom Pismu imamo: Božji zakon = Mojsijev zakon = Zakon, (Lk 2,22-29)

Ako je Bozji zakon dat samo za Jevreje, onda i Bog pripada samo njima u tom slucaju mi hriscani nemamo ni Boga ni zakona, mozemo biti bezakonici.

Ovako kao ti mislili su i tvrdili Židovi. I oni su mislili i tvrdili da je Bog samo njihov. U novozavjetnoj objavi Bog najočitije i najjasnije pokazuje ga je on Bog svih ljudi.

Godine 1893. odrzana je svetska izlozba u Americi u kojoj je svaka denominacija imala svoj stand, u kojoj su Protestanti zahtevali da izlozba u NEDELJU bude zatvorena zato sto je to htriscanski praznik. Katolicka crkva usprotivila se tom zahtevu.

Kardinal Gibouns vodio je javnu debatu sa protestantima koju je objavljivao casopis Catholoc Mirror.
.......
3. Da od onih koji se drze Biblije su jedino Jevreji i adventisti sedmog dana.

U ime advnetista zahvaljujem se Kardinalo Gibounsu na ovako dobroj i istinitoj izjavi.


Sta Slape kaze na to?

Upast ću u opasnost da komentiram nešto što je fragmentarno izvađene iz čitave priče, ali nema veze, komentirat ću. Kardinal Gibouns je u pravu. Samo oni koji se pozivaju na Zakon (Toru), i koji deklariraju da ih Zakon obvezuje, mogu reći i Biblijom argumentirati da trebaju poštivati zapovijed o subotnom odmoru. Zato je Gibons u pravu, jer samo Židovi i adventisti deklariraju da ih Zakon obvezuje i da ga moraju opsluživati. Kršćane Zakon niti obvezuje niti ga moraju opsluživati, tako su odlučili apostoli kada su se sastali u Jeruzalemu. Zato je Gibons u pravu i kada kritizira protestante, jer kršćanima nikada nije zapovjeđen ni subotni ni nedjeljni odmor. Apostoli nisu ustanovili praksu okupljanja kršćana nedjeljom kao "danom odmora", nego je nedjelja u prvoj Crkvi još u vrijeme apostola postala "dan Euharistije", dan slavljenja Krista.

‘RIMOKATOLICKI PISCI SU (u ono vreme) ponudii Protestantima 1,000.00 dolara, ako iz Svetog pisma mogu da dokazu da je nedelja novozavetni dan odmora, i do dans nije se jos niko nasao da zatrazi tu ponudu, izjavio je nadbiskup Enright.” Istorija prave crkve, str, 209.

Ništa čudno, kršćanima nije nikada ni jedan dan zapovjeđen kao "dan odmora", ni subota ni nedjelja. A kad smo kod "nagrade", i ja adventistima nudim "1. 000 dolara", ako mi u Novom zavjetu pronađu samo jedan slučaj da se netko od apostola sastao s kršćanima subotom.
 
Natrag
Top