LCHF ishrana i recepti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna LCHF Bounty srca

1_zps6abe74c0.jpg


100 g tamne čokolade sa 70% kakaa, 2 žlice maslaca i 2 žlice kokosovog ulja rastopiti na pari. Dodati 100 g ribanog kokosa, dobro promiješati i izliti u silikonske kalupe. Ostaviti u hladnjak da se stisnu, ili ako vam se žuri, u zamrzivač.

Meni je izašlo 20-tak komada, svaki ima oko 2 g UH pa su pogodni za strogi LCHF ili ketogenu dijetu. Dovoljno je jedno srce, maksimalno dva, više ne možete pojesti jer su jako zasitni.

Izvor: Facebook stranica Anite Šupe
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lješnjakove kuglice

1_zps524c6507.jpg


Sastojci za kuglice:

1 dl slatkog vrhnja

50 g tamne čokolade, najmanje 70% kakaa

25 g maslaca ili kokosovog ulja

1 žličica vanilije

3 dl fino mljevenih lješnjaka


Kuglice se valjaju u:


2 žlice kakao praha

1 žličica zaslađivača na bazi stevije i eritritola*


Postupak:


Zagrijte vrhnje i u njemu otopite čokoladu, dodajte maslac ili kokosovo ulje i miješajte dok se sve ne spoji u glatku smjesu. Dodajte vaniliju i mljevene lješnjake. Ako je smjesa prerijetka dodajte još malo mljevenih lješnjaka. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u mješavinu kakaa i zaslađivača. Čuvati u hladnjaku.

*Zaslađivači

Stevija i Eritritol su dozvoljeni prema LCHF. Stevija je ljekovita biljka slatkog okusa od koje se proizvodi zaslađivač u tableticama, prahu ili tekućini. Međutim mnogima se stevija ne sviđa jer ostavlja određeni aftertaste, ovisno koja vrsta se koristi i sa čime se miješa. Meni je stevija u prahu okej kad je koristim za kolače ili sladoled koji sadrže tamnu čokoladu, jer čokolada prikriva okus stevije.

Eritritol je šećerni alkohol koji se dobiva fermentacijom šećera. Ne sadrži kalorije, ne šteti zubima, ne podiže razinu šećera u krvi niti izaziva izlučivanje inzulina. Izgleda kao šećer i ima skoro isti okus kao šećer pa je pogodan za pravljenje kolača. Norveška doktorica Sofie Hexeberg koja u svojoj klinici radi na principu LCHF prehrane, preporučuje eritritol kao sredstvo za zaslađivanje. U Norveškoj i Švedskoj se eritritol prodaje pod imenom Sukrin. Mnogi proizvođači miješaju steviju i eritritol, kao npr SteSweet koji se može nabaviti u Hrvatskoj.
Za steviju sam sigurna da je zdrava i nije štetna. Za eritritol mnogi tvrde isto ali ja ga još uvijek uzimam sa određenom rezervom jer nemam dovoljno znanja o tome kako se metabolizira. Moje mišljenje je da ovi zaslađivači nikako nisu za svakodnevnu upotrebu i da je najbolje odvići se od slatkog okusa koji mnoge dovodi u napast i izaziva želju za jelom. Ali svakako je pozitivno da postoji alternativa za slatko u specijalnim prilikama kao što su Božićni blagdani.

Izvor: Istineilaziohrani.blogspot.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako se zdravo hraniti i ne bankrotirati?

1_zps8816619a.jpg


Sažetak: Tekst koji ste otvorili daje opće savjete i konkretne ideje kako do maksimuma skresati budžet predviđen za hranu. Cilj teksta je pomoć, ne pravilo. Tekst bi vam trebao pružiti ideje i trebao bi služiti kao polazišna točka, oslonac kad zapnete.


Ah, ta skupa zdrava hrana!


Vrlo često mi je sandučić zatrpan vašim pitanjima, a jedno od češćih pitanja je kako uštediti na skupom LCHF-u?


Pa šta se ovdje jede samo kokos? Skupo je jer nemam novaca za 5kg orašastog mjesečno. Šta će mi zamijeniti krumpir, cvjetača je turbo skupa, a vi samo to jedete? …


Na prvi pogled LCHF se čini ovakav, pogotovo ako niste puno pročitali o njemu već samo vidjeli, od vaših LCHF prijatelja, da oni imaju neke pozitivne rezultate. Na temelju njihovih rezultata odlučili ste napravit drastičnu promjenu u vašem životu. Jer, LCHF je upravo to. Drastičan rez. Vrlo drastična promjena u vašem životu i kao svaki drastičan rez, zahtjeva prethodno promišljenu odluku. Posebno ste u problemima ako imate ograničen budžet.


Ako ste od onih koji misle da je LCHF skup, u pravu ste. Ako ste u skupini onih koji misle da je LCHF jeftin, u pravu ste. Sve je pitanje percepcije, polazišta, naših starih navika i želje(potrebe) za promjenom. Zato se u ovom trenu neću zamarati raspravom tko je u pravu, to možemo obaviti na forumu :), već ću u nastavku teksta iznijeti konkretne ideje kako uštediti koju kunu, te kako se hraniti jeftinije
icon_wink.gif



Trenutno se na facebook grupi, lchf sljedbenici :), vodi rasprava na istu temu, pa ću uz opće savjete uključiti i konkretne savjete iz te rasprave i to savjete od ljudi koji su već poduže na ovom načinu prehrane.
icon_smile.gif



Opće smjernice:

  1. LCHF nije dijeta, već način prehrane sa mnogo pozitivnih nuspojava: regulacija tjelesne težine, rada hormona, energije, teka itd.
  2. LCHF nema prečac, prepušteni ste sami sebi i sami birate kako ćete se hraniti. Što više truda uložite na početku, kvaliteta života će vam se povećati i više će vam se sav taj silni početni trud isplatiti.
  3. Obavezno u početku radite plan. Planirajte svaki obrok, međuobrok, čak i piće. Nakon kratkog vremena to će vam postati prirodno, te vrlo brzo nećete razmišljati više o tome. Imat ćete obrazac po pitanju obroka, ali i po pitanju financija.
  4. Kupujte sezonsko voće i povrće, ono je u sezoni uvijek vrlo povoljno, a kako je ovoj prehrani osnova povrće (preporuka je da 2/3 tanjura bude povrće) bilo bi dobro u sezoni napraviti i zalihe sezonskog povrća. Tu je opet bitan plan, zimnica i zamrzavanje.
  5. Pokušajte promijeniti navike, nemojte samo preslikati stare navike hranjenja na novi način prehrane, dogodit će vam se opet baziranje prehrane na jednom tipu namirnica (orašasto, sjemenke i/ili proteini). Tu počinje nepotrebno trošenje novca kojeg svakako nemate.
  6. Nakon početne gladi (jedite do sitosti sve sa popisa „dozvoljenog“), smanjit će vam se potreba za hranom u odnosu na klasičnu prehranu. Razlog tomu je prelazak tijela na trošenje masti kao gorivo, a ne velike količine ugljikohidrata svakih sat – dva. Logično: manje hrane = manje novaca.
  7. Promijeniti će vam se i pogled na hranu i obred hranjenja, svaki obrok će vam biti kuhan i nećete jesti ništa „u prazno“. Sve što kuhate u kući je drastično jeftinije od kupovne hrane(npr. pekara, restorani, fast food i sl.).
  8. Poslastice jesu skupe, to je realnost na bilo kojoj vrsti prehrane, ali to si svakako trebamo povremeno priuštiti.
  9. Jaja nisu skupa! To je također realno, nakon obroka sa jajima ne trebate jesti barem 4h, a na LCHF-u se siti od jaja i duže jer ste ih pekli na masti
    icon_biggrin.gif
Konkretni savjeti, što i kako:

  • Povrće, maslac, jaja, čvarci, mast, meso, kosti za supu…pa nije to sve bas tako skupo. Skuplja je prerađena hrana. U početku je malo nezgodno, jer se još navikavate na takvu ishranu… Kasnije sve to bude mnogo lakše.
  • Više je za početak stvar u tome što se treba izbaciti nego nabaviti. Dakle, jeftini su svinjska mast i maslac, osobito ako naučiš nanjušiti sniženja, pa tako ubodeš i maslinovo ulje…. To je osnovno… Zrnca za kefir se nabave besplatno, a svježe mlijeko nije skupo.
  • Primjer menija 1:
    Doručak: pašteta od čvaraka i krekeri od sjemenki
    Ručak: parče mesa, pire od karfiola i kiseli kupus
    Večera: ostaci od doručka i ručka
  • Ideje za jela 1:
    Raznorazni muffini s povrćem. Povrtni šejkovi. Obična kajgana s komadom povrća, npr.paprikom. Jaje utvrdo s hrpom nekakve salate.
    U početku je apetit golem…ali brzo se to “slegne” i u konačnici imate manje obroka, manje kuhanja, vise love u takujinu.
    Nije to ništa kompliciranije od bilo kakvog početka nečega novog. Ponavljam, samo malo volje i truda da se izmijene stare navike.
  • Pratiti kataloge ponedjeljkom i četvrtkom za Lidl, Kaufland, Konzum, i onda se opskrbiti LCHF stvarima na akciji.
  • Kupovati povrće koje možeš iskoristiti u više obroka.
  • Baza lchf su povrće, meso, jaja, mast . Sve ostalo su naše kerefeke bez kojih se može . Probajte jesti dobru kajganu na masti i brdo salate. Skuhajte temeljca od kosti, kosti nisu skupe. Jedite tu juhu. Kupite neki komad mesa, ima jeftine vratine ili carskog i naravno brdooo salate kakvu i od čega kod želite.
  • Ideje za jela 2: Jetra sa povrćem. Mozak s jajima i povrće. Srdela i povrće.
  • Ideje za jela 3: Varivo kelj, poriluk i sl. sa jednom korabicom na kockice. Kiseli kupus sa kostima ili mesom sarma za petsto dana…
  • Kosti, iznutrice, kupus (sama napravi kiseli), jaja, kefir. Ostalo se uzima na akciji. Kosti za juhu se mogu više puta koristiti (dok se ne počnu raspadati). Svaki put stavit i nove kosti za bolju aromu.
    Ideje za jela 4: Kuhane kosti ohladim u frižideru i spremim u vreću u frizer. Koristim miješane kosti za temeljce. Rijetko isključivo pileće ili juneće.
  • Primjer menija 2:Doručak: panceta do sitosti, rajčica ili paprika ili neko povrće, malo sira, kefir
    Ručak: pire od karfiola s otopljenim gorgonzolom (ne znam jel skupa u HR) + svinjski kotlet na masti (karfiola za jednu osobu ti je 300 grama avionski puno zasitno)
    Večera: zelena salata s uljem, posuta sezamom i razrezano tvrdo kuhano jaje (ja ne bi uopće večerala ali ako ste još novi apetit je još uvijek na starom režimu.
  • Ideje za jela 5:Kupiti domaće pile, malo je skuplje ali se dobije i jetra uz njega. Od jetra se napravi pašteta. Imate što bar dva dana mazat na krekere. Od pileta sa dozvoljenim povrćem se napravi juha, meso iskidaj, a povrće iz juhe jesti umjesto pašte u juhi. Svaki dan uz meso samo mijenjati prilog npr. Blitva sa porilukom, kelj sa bundevom, cvjetača na 500 različitih načina. Ili raditi od tog mesa polpete, “rižot “, paštetu i sl.
    Kupiti jaja i sa ostatkom povrća (od ručaka kroz tjedan) radit fritaju i ručat sa salatom.
    Kupiti si srdelice, one su svugdje jeftine i jesti njih sa prilogom.
    Raditi varivo od povrća, to je jako jeftino za napravit, a radi se od ostataka povrća (od ručaka kroz tjedan).
  • Ideje za jela 6:Kupiti glavu kelja, dio za pire, dio za varivo, dio za napunit umjesto sarme, dio za miješano pečeno povrće,….
  • Ideje za jela 7:Glavati kupus dinstat, dio salata, dio ispečen u rerni, dio skuhat uz neko suho meso…pa samo s maslinovim uljem s jajima utvrdo…
  • Sve si stavit na papir. Isplanirat si sva jela za taj mjesec. Ako nije u planu jako lako se potroši previše love. Držat se plana. Doma podijeliti sve u porcije i u škrinju. I da, paziti na rokove trajanja.
  • LCHF traži trud i planiranje. Svaki obrok je kuhan bilo ranije pripremljen ili smrznut. To traži jako puno vremena i promišljanja na početku. Dobra vijest je, ako ste ustrajni u roku dva tri mjeseca ćete se uhodat ko riba u vodi:) i ne morate biti gladni
  • Nakon jedno 2-3 mjeseca apetit se prepolovi.
  • Kupite si komad pravog špeka, jaja, masti, maslaca i nabavite kefirna zrnca. Naravno, jesti puno povrća. Ako odlučite kupiti kokosovo brašno platit ćete ga oko 100kn (više manje), ali trajat će mjesecima.
  • “brašna” se kupuju malo po malo dok se ne upotpune zalihe
  • Držite se osnova (meso, riba, jaja, puuuno povrća, salata na sto načina, sir, vrhnje, kefir). Pazite da je dovoljno masnoće, na kraju postane dovoljno 2 obroka dnevno, ručak i večera. Ostalo, brašna, psyllium i sl. uvodite kasnije, malo pomalo.
  • Ići na riblju tržnicu oko 13 h kad su svi voljni prodati jeftinije. Pratiti akcije po trgovačkim centrima… Kosti za juhu možete dobiti besplatno, mesarnice ih dijele, ali morate ih pitati.
  • U Kauflandu sve povrće i voće pred zatvaranje zna smiješno pojeftiniti
  • Jesti kokošja jetra i srce, to nije skupo, pola jesti pečeno, a od ostatka napraviti paštetu
  • Ideje za jela 8:Od kg srdela možete jesi par dana…prvi dan na grill tavu, drugi pržiti. Dio pripremiti kao capaccio, dio marinirati i vaditi iz frižidera danima uz to mijenjati prilog (razno povrće).
  • Dovoljno je pripremati hranu na svinjskoj masti, ona je jeftina i višestruko iskoristiva, konzumirati kvalitetne proteine (iznutrice, carsko meso… sve to ne košta puno) i zasitno povrće. Sve ostale kerefeke i dodatke ćete svakako kupovati povremeno i popunjavat zalihu
  • Jaja, meso, riba, povrće i ponešto mliječnog (vrhnja, sirevi). Nije čak potrebno ni nabavljati organske i „provjerene“ namirnice oko kojih se mora prevrnuti svijet naglavce, nego si kupovati na akcijama.
  • Na ovoj prehrani vrlo vjerojatno nećete imati ostataka i nećete bacati hranu. Uz malo kreativnosti od nekih ostataka uvijek nastane novo jelo…
Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LCHF kruh – Francuz

gWjPqfM.jpg


Sastojci:

1 jaje
50 ml vode
sol
50 g mljevenog lana
50 g mljevenog sezama
50 g mljevenih bedema
1 žlica psilijuma

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180C.
Sve suhe sastojke sjedinite.
Dodajte jaje i vodu, posolite po ukusu i napravite gusto tijesto.
Razvaljati na papiru do duljine pleha i uvaljati u sezam. Peći oko pola sata.


Savjet: U ovaj LCHF kruh bi se moglo još svašta ubaciti, suncokretove, bučine sjemenke, naravno to diže uh, ali onda konzumirajte manje porcije.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohano bijelo meso

pEFzX4q.jpg


1 pileća prsa – narezati na manje filete
cca 5 dkg samljevenih zobenih mekinja
cca 10-15 dkg kokosovog brašna
cca 10 dkg kokosovih ljuspica – ne usitnjenih
20 dkg ribanog sira – parmezana
3 jaja
2 – 3 žlice slatkog vrhnja
sol
svinjska mast

Bijelo meso narezati na manje filete i posoliti. Usitnjene zobene mekinje i kokosovo brašno dobro promiješati i staviti na prvi tanjur za paniranje. Izmućkati 3 jaja sa 2 – 3 žlice vrhnja i staviti u drugi tanjur za paniranje – tko voli slanije, posoliti. Izmiješati ribani sir i kokos (umjesto krušnih mrvica) i staviti na treći tanjur za paniranje.
Filete prvo uvaljati u mješavinu kokos-mekinje, zatim uroniti u jaje, ocijediti i ponovno uvaljati u mješavinu kokos – mekinje, ponovno u jaja i na kraju u smjesu za paniranje kokos – parmezan.
Peći na vrućoj masti, odnosno mješavini mast-maslac, kako vam odgovara kao i obične pohance.
Odlični su i super pašu uz pire od brokule sa malo vrhnja i češnjaka i zelenu salatu s crnim uljem.

Dobar tek!

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krekeri od mozzarelle i parmezana

0wC9ODm.jpg


Sastojci:

  • 60 gr naribanog parmezana
  • 60 gr naribane mozzarelle
  • 40 gr mljevenog lana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica sezama
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice chilli-ja u prahu (ili 1 zdrobljeni peperonccino)
  • 1 jaje

Priprema:

Zagrijte pečnicu na 200st C, rešetku stavite na srednju poziciju. Veliki pleh za pečenje prekrijte s papirom za pečenje.
U zdjeli dobro izmiješajte parmezan, mozzarellu, mljeveni lan, peršin, sezam, češnjak i chilli u prahu. Ako vam smjesa izgleda previše suha dodajte 1/2 žličice vode.
Vadite žlicom smjesu, te jednu žlicu stavite na dlan pa je pritiskanjem oblikujte u tanju okruglu ili ovalnu pločicu. Napravite tako 20 pločica i poslažite ih na papir za pečenje ostavljajući između njih 5 cm razmaka.
Zamaščenom žlicom još svaku pločicu malo pristinite da su plosnatije. Pecite na 200st C oko 8-9 minuta, dok ne postanu prhke i svjetlo smeđe.
Izvadite ih na rešetku da se ohlade. Mogu stajati do 3 dana zamotani u foliju na sobnoj temperaturi. Smjesu za krekere možete pripremiti i do 8 sati prije pečenja, samo je pohranite u hladnjaku.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LCHF Grisini sa sirom

cK2HEbb.jpg


50g sitno mljevenog lana
50g sitno mljevenog sezama
50 grama ribanog sira (1/2 grana padano – 1/2 gauda)
50g maslaca
1,5 žlica psylliuma
1 jaje
Sol

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C.
Sve suhe sastojke sjedinite.
Dodajte jaje i posolite po ukusu.
Isjeckajte maslac na komadiće i štapnim mikserom cijelu smjesu sjedinite dok ne dobijete jako gusto i glatko tijesto. Ako niste dobili tijesto koje se može rukom oblikovati slobodno dodajte još mljevenog sezama ili lana.
Rukom vadite smjesu i na radnoj površini, laganim pokretima oblikujte valjke debljine prsta. Možete smjesu napuniti i u špricu za kolače i istisnuti oblike na pleh obložen papirom za pečenje.
LCHF Grisine pecite oko 10 – 15 minuta, tj. dok LCHF Grisini ne postanu na dodir tvrdi.
Savjet: uz sol možete dodati bilo koje začine i dobiti npr. grisine sa: češnjakom, origanom, korijanderom, kurkumom ili koji god divni začin volite korisiti u svojoj kuhinji.
Možete podijeliti smjesu na više dijelova i u svaki dodati drugi začin, te sami isprobati koja vam kombinacija najviše odgovara.

Izvor: LCHFsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
LCHF Krekeri 2

QPIWv2o.jpg


Sastojci
Šalica kokosovog brašna
2-3 jaja
1 žlica LCHF brašna
Ružmarin
Češnjak
Sol
Maslinovo ulje

Priprema

5LfsQfY.jpg


Zagrijte pećnicu na 160C.
Pomiješati suhe sastojke.
Izmutiti vilicom 2 jaja i dodati smjesi. Ukoliko 2 jaja nisu ovlažila cijelu količinu brašna umutiti još jedno jaje vilicom i dodati smjesi.
Dobro umješati tako da se tijesto, već samo, lagano može formirati u oblik.
Povezati tijesto sa maslinovim uljem polagano dodavajući žlicu po žlicu. Kad se tijesto bude kompletno povezalo, tako da ste dobili čvrstu masu, ravnomjerno razvucite tijesto po papiru za pečenje. Oštrim nožem izrežite tijesto na željene oblike i veličine.
Pecite oko 15ak minuta ili dok krajevi ne postanu tvrdi. Izvadite krekere van i nožem razdvojite svaki kreker. Vratite u pećnicu i kratko još pecite.

WlNcA4K.jpg


Savjet:

– da bi krekeri dobili onaj poseban štih, možete ih nakon razdvajanja premazati maslinovim uljem i posuti sa krupnom soli ili paprikom ili začinom koji baš volite, nećete pogriješiti što god odabrali.
– umjesto ružmarina odlično ide i kopar ili curry ili čili

Izvor : Lchfsvakidan.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kikiriki – lješnjak lchf keksi

CWxKuuI.jpg


Sastojci:
1 šalica oljuštenog kikirikija
1 šalica lješnjaka
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1/3 žličice stevije (bolje sami na okus ocijenite)
30g maslaca sobne temperature

Priprema:
U tavi prepeći kikiriki. U sjeckalici usitniti pečeni kikiriki.
U tavi prepeći lješnjak. Staviti vreli lješnjak u krpu i trljati lješnjake jedan od drugi dok se sa lješnjaka, uglavnom, ne skine pečena kožica. U sjeckalici usitniti pečeni lješnjak.
U zdjeli pomiješajte dobiveno brašno od lješnjaka i kikirikija sa stevijom i praškom za pecivo.
Štapnim mikserom napraviti maslac od kikirikija i lješnjaka. Miksati dok ne dobijete glatku kremu.
No možete i kraće, ukoliko želite da ostanu komadići lješnjaka i kikirikija.
U dobiveni maslac od kikirikija i lješnjaka dodati vilicom umućeno jaje. Dobro izmiješati, možete i sa rukom i sa štapnim mikserom.
Dodati maslac. I sve zajedno dobro sjediniti.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Na pleh stavite papir za pečenje.
Na papir za pečenje istresite tijesto. Rukom oblikujte tijesto u pravokutnik jednake debljine. Izrežite iz tijesta željene oblike. Možete i nožem napraviti četverokute.
Kekse pecite oko 15-ak minuta. Gotovo je kad vam rubovi tijesta postanu tvrdi.
Izvadite iz pećnice. Pustite da se ohlade i onda ih razdvojite u zasebne keksiće.

Izvor: Lchfsvakidan.com
 
Natrag
Top