Predstavljen program Mikser festivala: 1.000 učesnika u 4 dana

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Predstavljen program Mikser festivala: 1.000 učesnika u 4 dana

Ovogodišnji Mikser festival, koji će od 3. do 7. juna biti održan u Savamali pod sloganom "Neizdrž", okupiće oko 1.000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta.

d3td1Y8.jpg

Maja Lalić Kreativni direktor festivala "Mikser"

Festival će biti podeljen u devet celina, a na novoj mikser bini u Mostarskoj ulici broj 5 otvoriće ga poznata bluz muzičarka Ana Popović, najavljeno je danas na konfrenciji za novinare.

Glavna novina je to što će ove godine posetioci moći da prate festival i na platformi Neizdrž uživo, koja je osmišljena u saradnji sa MTS, a koja podrazumeva uživo prenos Festivala.

Kreativni direktor Miksera Maja Lalić je istakla da će Mikser festival ove godine okupiti stavraoce iz različitih oblasti koji su odgovorili na temu Neizdrž - šta ih motiviše, a čime su nezadovoljni i kako stvarnost koja im ne ide na ruku pretvaraju u bolji kreativniji svet.

Poseban akcenat biće na biće na konferenciji “Uputstva za humani grad” u okviru koje će biti izrađen Priručnik za uključenje građana u urbane procese grada Beograda, a koja podstiče dijalog vlasti i kritičke javnosti.

96ZJ4BY.jpg

Ana Popović otvara Mikser festival

Posetu Mikser festivalu najavio je i svetski arhitekta Rem Kulhas, koji će u okviru ove arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja.

Lalić je kao perjanicu Festivala označila kolektivnu umetničku instalaciju “Black box”, osmišljenu u saradnji sa Fakuletetom primenjenih imetnosti u Beogradu, u okviru koje će širom Savamale biti postavljeno 100 crnih kutija.

Reč je o radovima umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Belgije i Norveške, koji su se odazvali pozivu da reaguju na zatvoren prostor i radove koncipiraju u kutiji određene veličine.

U okviru Festivala biće prikazani i pobednički radovi regionalnog konkursa “Young Balkan Designers” (Mladi balkanski dizajneri) na novoj lokaciji festivala - Dizajn Hub-u u Travničkoj.

Izložbu će otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa “Sve što ste želeli da znate o dizajnu”.

Umetnička zona Mikser festivala 2015 akcenat će staviti na nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će predstaviti svoju viziju stanja “neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene.

0G63Os4.jpg

Partibrejkersji takođe nastupaju na Mikser festivalu

U mužičkom delu programa Festivala, pored Ane Popović, nastupiće i bend Goblini, Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, Darkwood Dub, E-Play i Partibrejkers, a Festival će zatvoriti hor Viva Vox i Dejan Petrović Big Band.

Šansu da zablista pod reflektorima dobiće i pobednik muzičkog konkursa za neafirmisane bendove pod nazivom “Jedra”, a svake večeri će biti organizovan i besplatni muzički program u Mikser House-u.

Prema navodima organizatora, ovogodišnji Mikser festival zaključuje da budućnost mladih generacija leži u spontanom pokretanju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja.

Slogan ovogodišnjeg festivala, “Neizdrž” sugeriše da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti, poručuju iz Miksera.


Izvor: Tanjug
 
Natrag
Top