Rolan Garos 2015

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Kurijer: Mari može do finala, a onda...
Četvorostruki Gren slem šampion Džim Kurijer kaže da Endi Mari može da dogura veoma daleko na Rolan Garosu, ali da je Novak Đoković prvi favorit.

IZVOR: B92
1389209865555dfab2b8329321735126_w640.jpg

Beta/AP
Škot je u Minhenu osvojio svoj prvi turnir na šljaci, a odmah zatim je slavio i u Madridu ubedljivo pobedivši Nadala u finalu.

“Mari je ozbiljna pretnja, sigurno može da dogura daleko, a ako mu se žreb poklopi, i finale je dostižno. A u finalima je sve moguće“, kaže selektor Dejvis kup tima SAD.

Mari je na Rolan Garosu dva puta igrao u polufinalu, 2011. i 2014. godine.

Kurijer je ranije rekao da je Đoković prvi favorit, kao i da je za njega Nišikori drugi najbolji igrač na šljaci.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kurijer: Nadal više nije nepobediv
Dvostruki osvajač Rolan Garosa Džim Kurijer smatra da se Rafael Nadal više nije favorit u Parizu, već je to sada Novak Đoković.

AK IZVOR: B92


Photo by Julian Finney/Getty Images
Nadal je devetostruki šampion Rolan Garosa, ali je trenutno tek sedmi teniser sveta bez ozbiljnog rezultata ove sezone.

"Prvi put posle mnogo godina Nadal neće biti favorit. Tu ulogu preuzeo mu je Đoković. Nadal je najmanje ranjiv u Parizu jer mu format od pet setova omogućava više vremena da reši problem, ali ga ostali teniseri više ne vide kao neprelaznu prepreku", rekao je Kurijer.

Nadal je u prethodnih deset godina izgubio samo jedan meč na Rolan Garosu, ali je trenutno daleko od prepoznatljive forme na šljaci.

Ove godine prvo ga je Đoković savladao u polufinalu Monte Karla, potom je izgubio od Endija Marija u finalu Madrida, a protekle sedmice ga je u četvrtfinalu Rima zaustavio Stanislas Vavrinka.

Kurijer pored Đokovića kao glavnog favorita na RG vidi Japanca Keija Nišikorija.

"Kada stigneš do finala sve je moguće, posebno sada kada Nadal liči na običnog smrtnika na šljaci. Nišikori je moj drugi favorit posle Đokovića, mislim da je on drugi najbolji igrač na šljaci danas. Takođe, argesivna energija i atletske sposobnostti mogu da pomognu Niku Kirjosu", zaključio je Kurijer.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Borna, Čung, Tanasi, Zverev – koji će postati zvezda?
Često se s pravom čudimo zašto se Nišikori, Raonić i Dimitrov svrstavaju u “novu generaciju“ kada su redom rođeni, 1989, 1990. i 1991. godine.

Izvor: B92
152920707555eda4731a94859880171_w640.jpg

Getty Images
I zaista, oni su već etablirani u Top 10, odlični su igrači, ali proteklih godina pokazalo se da ne mogu u kontinuitetu da pariraju Đokoviću, Federeru i Nadalu.

Nik Kirjos je prošle godine kao nova nada prodrmao teniski svet na Vimbldonu, trenutno je 30. na svetu i predvodnik je novog talasa svetskog tenisa. U aprilu je tek napunio 20 godina, ali svi ga već dobro poznaju – i rivali i javnost.

Poslednji put četvorica tinejdžera bili su u Top 100 još u avgustu 2008. godine. Sada ta četvorka stoji Kirjosu uz rame i pretenduje da bude novi narativ koji će zaokupiti pažnju ljubitelja tenisa – Borna Ćorić, Hjeon Čung, Tanasi Kokinakis i Aleksander Zverev.

Pred nama je u isto vreme nezahvalno i neodoljivo pitanje – ko bi od njih četvorice mogao da postane sledeća teniska zvezda i broj jedan?

718147039555e1b3e14f52740193934_w640.jpg

Getty Images


Borna Ćorić trenutno je 53. na ATP listi, a tek mu je 18 godina. Otvoren je po pitanju svojih ambicija, želi da bude najbolji na svetu, a sponzori su već prepoznali njegov talenat – u njegovom pulu su Najk, Joneks, Iblo...

Iako je mnogima zvučalo pretenciozno, a Federer je čak insistirao da se takvim konstatacijama ne stavlja pritisak na Bornu, utisak je da mladi Zagrepčanin umnogome podseća igrom na Novaka Đokovića.

I Novak je u njegovima godinama imao slične nedostatke, pre svega fizičku spremu i ofanzivnost na forhendu, kao i slične prednosti – mogućnost prilagođavanja protivniku, sportsku inteligenciju i mogućnost da igra i agresivno i nešto pasivnije.

“Postoji dosta načina na koji mogu da igram. Imam opciju da budem defanzivan, ali i da igram napadački – ne skroz ofanzivno, ali mogu da napadam, pogotovo kada igram dobro i kada se osećam kako treba na terenu. Treba da igram kao i sada – da držim visok tempo, da malo ’miksujem“, (sledeći post)

Ćorić je ove sezone najveći uspeh postigao plasmanom u polufinale u Dubaiju, tada je savladao i Endija Marija, igrao je četvrtfinale i u Eštorilu, a trenutno je dobar i u Nici, pa će ubrzo ući i u Top 50.

Borna je radan i posvećen tenisu i ima velike šanse da uspe.

908382101555e1b3e25d5b568460641_w640.jpg

Beta/AP


Od spomenute četvorice najviše je ispod radara plovio Korejac Hjeon Čung, iz dva razloga – nije toliko atraktivan zapadnim medijima koji su ipak dominantni, a uz to se i probijao na manjim turnirima, pa nije mnogo igrao sa najzvučnijim imenima.

U skladu sa poslovicom da tiha voda breg roni, Čung je bio pretežno fokusiran na čelendžere – osvojio je dva u nizu, jedan u SAD i drugi u Koreji, da bi na trećem izgubio u finalu od Goa Soede.

Pre nekoliko dana napunio je 19 godina, visok je 183 cm, a odlikuje ga izuzetno agresivna igra – voli ravne udarce i forhendom i bekhendom. U martu je u Majamiju savladao Granoljersa, pružio je i solidan otpor Tomašu Berdihu (6:3, 6:4).

“Bio sam pod stresom, ali trudio sam se da dam sve od sebe. Pomalo sam se osećao kao da igram unutar televizora, a da sam ja spolja i da gledam“, opisao je Čung svoj prvi susret sa Top 10 igračem.

Od svoje 13. godine momak rođen u Suvonu trenira na Akademiji IMG na Floridi, a kaže da iz domovine ne oseća teret očekivanja.

“U Koreji tenis nije toliko popularan, samo neko ko je baš zainteresovan za tenis zna za mene, tako da se ne nosim sa tom vrstom pritiska. Čak ni moj otac namerno ne razgovara sa mnom u tenisu, samo želi da uživam i da igram“.

Nažalost, Čunga nećemo imati prilike da vidimo na Rolan Garosu – bio je prvi nosilac u kvalifikacijama, ali je ispao već na startu od Džereda Donaldsona, uz samo jedan osvojeni gem. Naporan ritam u poslednjih mesec dana ostavio je traga na Čungu, ali ima vremena da se nagledamo simpatičnog Korejca, trenutno 69. tenisera sveta.

1153228868555e1b3e3e0e2232293568_w640.jpg

Beta/AP


Dolazi iz zemlje u kojoj mnogo vole tenis i u njega mnogo ulažu, tako da je Tanasi Kokinakis imao sve preduslove da se posveti isključivo tenisu.

Pažnju šire javnosti skrenuo je na sebe trijumfom nad Ernestsom Gulbisom u prvom kolu Australijan opena, sa 8:6 u petom setu, ali je već u drugom kolu ispao od zemljaka Semjuela Grota, takođe u pet setova.

Ne može se ipak reći da je trijumf nad Gulbisom došao potpuno neočekivano – još prošle sezone popularni ’Kok’ imao je nekoliko mečeva sa jačima od sebe u kojima je osvajao prvi set, ali nije uspevao da završi posao (Felisijano Lopes i Kevin Anderson), da bi na startu ove godine u Brizbejnu dobio Benetoa.

Omiljeni udarci su mu forhend i servis, odlično se i kreće uzevši u obzir njegovu visinu od 196cm, ali jasno je da mora fizički da ojača i da podigne bazni nivo igre kako mu se ne bi dešavali kiksevi protiv mnogo slabijih igrača.

Zablistao je 19-godišnji Tanasi i u Indijan Velsu – dobio je Štrufa, Garsiju Lopesa i Monaka pre nego što je u osmini finala izgubio od Tomića u tri seta. Imao je i dobru pripremu pred Rolan Garos – iz kvalifikacija je osvojio trofej na čelendžeru u Bordou, pa je odustao od Nice kako bi se što bolje spremio za drugi Gren slem turnir u sezoni.

Mnogo se bolje snalazi na betonu nego na šljaci, ali to ne znači i da neće napredovati na zemljanoj podlozi. Uzor mu je bio Marata Safin, što se po nekim potezima može i zaključiti.

Kaže da mrzi da gubi i da voli da pobeđuje, u čemu pronazali motivaciju i danima kada mu se baš ne izlazi na teren. Videćemo koliko daleko će ga to odvesti.

1595763765555e1b3e51ca8661028028_w640.jpg

Getty Images


Mladom Nemcu ruskog porekla blistavu budućnost prorekao je Toni Nadal, koji je bio oduševljen njegovim potencijalom. Aleksander Saša Zverev nedavno je napunio 18 godina, a već je 85. na ATP listi.

Potiče iz prave teniske porodice – oba roditelja su teniski treneri, a njegov brat Miša je profesionala, nekada 45. teniser na svetu. Odmalena je Saša imao priliku da uči od najboljih, provodio je vreme i sa Đokovićem i sa Marijem, a Škot ga prošle godine u Sinsinatiju maltene nije prepoznao kada ga je video posle nekog vremena.

“Novakov i Endijev trening mnogo je intenzivniji nego kod drugih momaka, njihova radna etika je neverovatna – u teretani su sat posle treninga i sat posle njega. Talenat ima udela, ali vredan rad je ono što im je donelo rezultate. Nadam se da i ja mogu da radim kao oni, pa ćemo videti dokle će me to dovesti“, kaže Zverev.

Zverev je izrastao do 198 cm, ali fizička snaga još ne prati njegovu visinu. Kada ojača, udarci sa osnovne linije postaće mu moćniji, a za sada se razvija po planu. Najveći uspeh ostvario je prošle godine u rodnom Hamburgu, kada je na turniru iz Serije 500 dobio Hasea, Južnog, Hiralda i Kamkea, pre nego što je u polufinalu izgubio od Davida Ferera.

Sada je osvojio čelendžer u Heilbronu, ali na višem nivou ove sezone nije zablistao – u Majamiju je prošao kvalifikacije i dobio Grota pre nego što je izgubio od Rosola, a drugi ATP trijumf ove sezone ostvario je u Minhenu nad Bendžaminom Bekerom.

Ni Zvereva nećemo gledati u Parizu, pošto je eliminisan u kvalifikacijama, baš kao što je to bio slučaj na Australijan openu. Jasno je da Saša mora još da radi i da sazri, ali nemojte se iznenaditi ako izraste u Top 10 tenisera.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Ćorić za B92: Nisam bahat ako kažem šta hoću
Jedan je od najperspektivnijih tenisera na svetu, trenutno najmlađi član Top 100 i momak kojeg mnogi vide kao višestrukog Gren slem šampiona. U svojoj karijeri već ima velike skalpove – pobedio je Nadala u Bazelu prošle godine, a nedavno i Marija u Dubaiju. Borna Ćorić u intervjuu za B92 govori o tome kako se nosi sa sponzorima i medijima, o svojim smelim izjavama, pravcu u kojem će mu se razvijati igra, kao i o svojim nedostacima. Takođe, Borna nam je otkrio da je pokušavao da ’skine’ neke poteze Novaka Đokovića, a govorili smo i o ciljevima i snovima za ovu sezonu.

Izvor: B92
84167652554feaeb7877dc611054659_w640.jpg

Beta/AP
Prošlog novembra napunio je tek 18 godina, a na njegovom zvaničnom sajtu već su istaknuti glavni sponzori Najk i Joneks. Pažnja javnosti je neprestana, mnogo je zahteva za intervjue i sve to može da bude teško breme za tako mladog momka.

“Nije mi to preveliko opterećenje – već sam godinu-dve u svemu i naučio sam da se nosim sa time. Imam dosta intervjua, obaveza sa sponzorima i prihvatio sam to kao deo posla koji svaki igrač mora da odrađuje. Što sam bolji, takvih stvari će biti sve više, što znači da to zapravo nije loše. Pokušavam da uživam u svemu, onda bude mnogo lakše. Kad čovek malo sedne sâm sa sobom, kad se zapita i porazmisli, dosta i sebe iznenadim nekim stvarima, ali ponavljam – ako želim da budem vrhunski teniser, to mora da postane rutina, a ne da budem iznenađen i impresioniram onim što se dešava oko mene. Treba da ostanem na zemlji i da gledam napred“, počinje Borna priču za B92.

Mnogi u Ćoriću vide budućeg šampiona – osim njegove igre i pobeda, razlog za to jeste njegov stav na terenu i van njega. Uvek je odlučan i pun samopouzdanja.

“Niko mi nije usadio tu rešenost, sa time se ili rodiš ili ne, to ne može da se nauči. Pokušavam da igram poen za poenom, svaki odvojeno – da zaboravim na prošli, da ne mislim o sledećem, već da sam koncentrisan na trenutni“.

Ćorića po stilu igre mnogi porede sa Novakom Đokovićem. Međutim, nije im to jedina sličnost – i srpski teniser u ranim danima davao je vrlo smele izjave. Tako je npr. 2006. godine posle poraza na Rolan Garosu od Nadala izjavio da se Španac “može pobediti na šljaci“, što su mnogi inostrani mediji protumačili kao aroganciju. Pitali smo Bornu da li je prošao kroz nešto slično.

“Dogodilo mi se nekoliko puta, ali to je nešto što ne mogu da kontrolišem. Kažem ono što osećam i mislim i pokušavam da budem najiskreniji koliko mogu. Ne vidim nikakav problem ako kažem šta je moj cilj u životu, zašto bi se to tumačilo kao moja prepotencija ili bahatost? To je cilj za koji vredno radim – neki će to možda pogrešno shvatiti, ali ja tu ne mogu ništa“.

91701895354feaeb79b771488056319_w640.jpg

Beta/AP


Brojni teniseri ističu da uopšte ne čitaju tekstove o sebi, niti vode računa o tome kako su u medijima predstavljeni. Borna nije jedan od njih.

“Gledam šta se piše o meni – ne prečesto, ali pogledam kad imam vremena. Zanima me šta ljudi govore o meni i ne vidim ništa loše u tome. Cenim svačije mišljenje jer svako ima pravo na svoje – i vi i ja, i svi u ovoj prostoriji. Neko će pisati loše komentare, neko dobre, svestan sam da će toga uvek biti. Ako osvojim Gren slem titulu, siguran sam da opet nešto neće biti dobro, negde ću pogrešiti. Ali to je deo sporta, deo tenisa na koji moram da se naviknem“.

Ćorić je još mlad – naravno, njegova igra ima glavne obrise, ali ipak se još formira i nadograđuje. Pitanje je u kojem smeru?

“Postoji dosta načina na koji mogu da igram. Imam opciju da budem defanzivan, ali i da igram napadački – ne skroz ofanzivno, ali mogu da napadam, pogotovo kada igram dobro i kada se osećam kako treba na terenu. Treba da igram kao i sada – da držim visok tempo, da malo ’miksujem’. Ipak, nema tu nekog jedinstvenog pravila – zavisi i od toga ko je protivnik, onda gledam da radim stvari koje njemu ne odgovaraju. U zavisnosti od rivala, igra se sa više spina ili ravnije, više ili niže lopte, ima dosta varijacija i nema nekog bazičnog plana igre za svaki meč, već je svaki različit“.

Kako bi obezbedio sebi različite opcije u igri, Borna će morati još da napreduje, a on je svestan koje su mu trenutno slabe tačke.

“Moram da radim na još dosta segmenata u svojoj igri, počevši od servisa, koji može da bude malo čvršći i mnogo konstantniji. Dalje, tu je forhend – njime moram bolje da reagujem na tzv. ’mrtve lopte’, posle kojih bi trebalo da završim poen, a to ne činim jer nisam dovoljno siguran. Ipak, to ne može da dođe preko noći, za to se radi mesecima i godinama i ja sam toga svestan. To je proces u kojem svakog dana moram da dajem sve od sebe kako bih anulirao svoje slabe tačke“.

S obzirom da je još tinejdžer, logično je da i fizička sprema može nekada da predstavlja problem, naročito u dužim mečevima.

“Kada igram dobro, mislim da mogu da igram egal sa kvalitetnim igračima. Još me muči format na tri seta jer sam do sada u karijeri odigrao samo nekoliko duela u pet setova. Nije lako držati visok nivo igre tri-četiri sata, pogotovo na način na koji ja igram – defanzivan sam, dosta držim loptu u igri, ne idem mnogo na vinere i neću odservirati pet asova u setu, već više postepeno gradim poene. I na snazi dakle moram mnogo da radim“.

207631344854feaeb7ae981039875433_w640.jpg

Beta/AP


Nik Kirjos, Australijanac godinu i po dana stariji od Ćorića, već ima dva Gren slem četvrtfinala. Da li je 2015. godina u kojoj ćemo Bornu prvi put videti u drugoj nedelji nekog od najvećih turnira?

“Zašto ne – bilo bi odlično. Sad je pitanje na kojem. Na US openu sam prošle godine igrao sjajno, na Rolan Garosu nisam bio godinu-dve. Moram dobro da se pripremim – ako fizički bude kako treba, nije nemoguće. U ovoj godini cilj mi je Top 50 – rekao sam to na početku sezone i još stojim pri tome. Sada sam 60. na svetu i verujem da ću uspeti, ali moram da osvojim još dosta poena“.

Diskusija o najboljem teniseru svih vremena uvek je aktuelna – za mišljenje smo pitali i tako mladog momka, a on nam je manirom iskusnijeg čoveka ponudio diplomatski odgovor.

“Mnogo je onih koje nisam gledao, a koji sada rade kao treneri. Federer je prvi po broju Gren slem titula, tu su naravno i Novak i Nadal, oni su glavni u današnje vreme. Pre njih dominirali su Sampras i Agasi, ali ne bih želeo nekoga da izdvajam jer smatram da to nije fer – to što su svi oni postigli jeste neverovatno. Kažem to jer igram tenis i znam koliko je teško osvojiti toliki broj Gren slemova, kao Federer ili kao Novak, praktično je nemoguće, a oni su uspeli“.

Upravo je vodeći trojac 21. veka Federer-Nadal-Đoković najviše držao Ćorića prikovanog za ekran dok je bio dete.

“Voleo sam Nadala da gledam jer je veoma borben, pravi je fajter. Zatim sam uživao i u Novakovim mečevima, mnogo sam ga gledao – pokušavao sam možda, neću da kažem baš da napravim svoju igru prema njegovoj, ali da uzmem neke stvari iz njegovog repertoara. Federer igra prelepo za oko, lagano, bez ikakvog grča, njih trojica se dosta razlikuju po stilu“.

Život teniskog profesionalca jeste turbulentan – sa mnogo putovanja i malo slobodnog vremena. Ipak, vreme za opuštanje uvek mora da se nađe, pa smo Bornu zamolili da preporuči seriju, film i knjigu koji su mu se najviše dopali u poslednje vreme.

“Serija koja mi se najviše dopala jeste ’Breaking Bad’, a od filmova bih izdvojio ’Vuka sa Vol Strita’. Ne čitam previše knjige, ali dopala mi se autobiografija Majka Tajsona, takve knjige volim“
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Tipsarević odustao od Rolan Garosa
Srpski teniser Janko Tipsarević bio je primoran da odustane od takmičenja na drugom Gren slemu sezone Rolan Garosu zbog virusne infekcije.

NĐ IZVOR: B92
1019418133555da4d53f66f381288779_w640.jpg

Getty Images
Janko se početkom godine vratio tenisu posle neugodne povrede i 17 meseci odsustva, nastupio je na nekoliko turnira i ostavio jako dobar utisak.

Ipak, Jankela je bio najpre primoran da povuče sa turnira u nemačkom Hajlbronu zbog povrede kuka, da bi ga sada spomenuta infenkcija sprečila da se pojavi na svom prvom GS turniru od povratka na teren.

Nekadašnji osmi teniser sveta najverovatnije će biti spreman za najviše desetak dana, pa ga treba očekivati na Vimbldonu, dok će njegovo mesto u glavnom žrebu Otvorenog prvenstva Francuske zausteti neko od 'laki luzera'.

Tipsarević je trenutno 474. igrač sveta.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Federer: Novak zaslužuje Rolan Garos
Rodžer Federer rekao je da mediji nisu ni svesni koliko je "neverovatan i fascinanatan" način na koji Novak Đoković i Rafael Nadal konstantno pobeđuju.

NĐ IZVOR: B92
1986722384555f05e88d1e4078672354_w640.jpg

Getty Images
"Ponekad sam nezadovoljan jer se određeni rezultati ne cene kako bi trebalo. Rafa, Novak, pa i Mari počeli su konstantno da pobeđuju, a mediji smatraju da je tako nešto potpuno normalno. A to i nije normalno. U stvari, neverovatan je i fascinantan način na koji su to činili, naročito kada su u pitanju Đoković i Nadal, a nisam siguran da su svi toga svesni".

Drugi teniser sveta, jedini igrač koji je od 2005. godine osvojio Otvoreno prvenstvo Francsuke, a da to nije bio Rafael Nadal, ističe da bi voleo da još jednom trijumfuje u Parizu. Ipak, veliko je pitanje šta bi se dogodilo do Šveđanin Robin Soderling, koga je Rodžer savladao u finalu, nije u četvrtom kolu eliminisao Španca.

"Voleo bih da još jednom osvojim Rolan Garos, ali to bi bilo veliko iznenađenje. Nisam imao toliko zapaženih rezultata na šljaci, jer nisam ni igrao previše turnira prethodnih sezona, ali je cilj za mene uvek isti", istakao je Federer. "Nikad nisam klonuo duhom i rekao da ga neću osvojiti, iako je bilo jasno da sam bio frustriran činjenicom jer sam uvek bio jako blizu, ali mi je trofej nekako izmicao. Tačno je da sam 2008. godine ubedljivo savladan (Nadal je slavio 6:1, 6:3, 6:0), ali sam se vratio naredne godine i uspeo da osvojim titulu. Veoma sam ponosan zbog toga".

U međuvremenu – obavljen je žreb posle koga je poznato da će Novak krenuti od Finca Jarka Nieminena, dok ga u eventualnom četvrtfinalu očekuje duel upravo sa devetostrukim šampionom Rafaelom Nadal, a zatim, u slučaju trijumfa, borba za finale sa Endijem Marijem.

1153703655555f05e92e559476223093_w640.jpg

Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino


Prvom teniseru sveta nedostaju Rolan Garos i Masters u Sinsinatiju, kako bi kompletirao sve velike trofeje, dok sedamaestostruki osvajač Gren slemova u svojoj kolekciji nema Masterse u Monte Karlu i Rimu, gde je nedavno poražen u finalu upravo od Đokovića. Međutim, Federer je uputio Srbinu koristan savet pred krunu sezone na 'zemlji'..

"Sada moram da odgovaram na pitanja zašto i kako nisam osvojio Monte Karlo i Rim, ali ne možete uvek sve osvojiti. Jedino što možete je da date sve od sebe. Tako je bilo i Novaku do sada, kada je u pitanju Rolan Garos, a istu borbu imao sam i ja prethodnu deceniju i po. Najvažnije u tom slučaju je da ne žališ samog sebe i ne očajavaš, već da samo ideš dalje i pružaš svoj maksimum", kaže Federer, "Novak je igrao dva turnira na šljaci i oba je osvojio, tako pokazavši da je ozbiljan rival. To nije nikakvo iznenađenje, jer već neko vreme igra veoma dobro. Još uvek nije osvojio Rolan Garos, što svakako zaslužuje, ali uveravam vas da mora da pređe dug put do konačnog trijumfa".

Za kraj priče za francuski 'Lemond', jedan od najboljih tenisera u istoriji igre rekao je da mnogi greše kada misle da će se povući posle Olimpijskih igara u Riju, kao i da veruje da može da osvoji "još neki"

"Bilo je priče o povlačenju posle osvajanja Dejvis kupa u novembru prošle godine, a, iako tada nisam znao tačno šta želim, nisam hteo da se povučem, pa da se kasnije vraćam tenisu kada bih se uželeo. To nisam ja. Neki misle da ću se povući posle Rija, Olimpijske igre su nešto fenomenalno, ali nikad to nisam rekao. Iskreno, nemam predstavu kada ću reći – 'kraj'. Što se Gren Slemova tiče, mislim da mogu da osvojim još neki, posebno kada se osvrenem kako sam igrao na prošlom Vimbldonu (finale) i US openu (polufinale). Rolan Garos je možda najteži za mene, realno, veće šanse imam na drugim turnirima. Rafa je blizu mene sa 14 osvojenih titula, svakako da može da me prestigne. Rekordi i postoje da bi se rušili. Ja sam pretekao Pita Samprasa (14), on je to uradio Roju Emersonu (12). Na to ne možete uticati. Nije mi bilo previše bitno da ga prestignem kada sam bio mlad, tako sam počeo da razmišljam na kraju Samprasove ere", zaključio je Federer.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Šarapova brani Rafu: Ne poštujete ga
Ruska teniserka Marija Šarapova kaže da to što mnogi predviđaju pad Rafaela Nadala ukazuje na nedostatak poštovanja prema Špancu.

SO IZVOR: B92
1166904352555f256c1700a731506727_w640.jpg

Beta/AP
“Svi očekuju mnogo od Rafe u ovo doba godine. Igrač izgubi nekoliko mečeva, i to neko ko je osvajao ovaj turnir devet puta, i odmah se nad njegovim imenom pojavi toliko upitnika. Skoro da mislim da je to malo nedostatak poštovanja“, rekla je Šarapova, dvostruka šampionka u Parizu.

“On je neverovatan šampion, mnogo toga je već postigao, a njegova volja i motivacija da i dalje radi i da se dokazuje zaista je neverovatna. Malo mi je sve to bilo tužno jer, da sam u njegovoj koži, bila bih prilično zadovoljna. On se bori i dokazuje svima da nisu u pravu. Mislim da je to za poštovanje“, dodala je Ruskinja.

Nadal nije osvojio nijedan od Masters turnira na šljaci, a žreb ga je smestio u istu četvrtinu sa Novakom Đokovićem.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
SFRJ u Parizu: Srbi predvode, Hrvati prate
Pre i posle gotovo svakog velikog sportskog takmičenja jugonostalgičari tužno raspravljaju o reprezentacijama koje bi, prema njihovom mišljenju, harale svetom.

Izvor: B92
1242215842555df28b43a24719060624_w640.JPG
Nisu daleko od istine – u bilo kom ekipnom sportu nacionalni tim „bivše Juge“ borio bi se za najsjajnija odličja.

Košarkaši, fudbaleri, rukometaši i vaterpolisti sa ovih prostora među najboljima su na planeti, pa bi i udružene selekcije izvesno imale veće uspehe nego danas.

Međutim, u tenisu je situacija malo drugačija, a odnos snaga među predstavnicima bivše SFRJ na predstojećem Rolan Garosu pokazuje da su se izdvojile samo dve države – Srbija i Hrvatska. I u „duelu“ ove dve zemlje postoje drastične razlike u kvalitetu i plasmanu, ali su one po broju igrača daleko ispred komšija.

Srbija – Novak predvodi devetočlanu ekipu
1612993212555df28b592e5813694427_w640.jpg

Beta/AP Photo/Riccardo De Luca


Boje Srbije u Parizu braniće devet igrača, a sve oči biće uprte u Novaka Đokovićakoji ima istorijsku šansu da osvoji jedini Gren slem trofej koji mu nedostaje. Đoković je osvojio sve velike turnire na kojima je igrao ove sezone, ostvarivši skor od 35 pobeda i dva poraza za manje od pet meseci tenisa. Poslednji trofej u nizu stigao je prošle nedelje na Mastersu u Rimu, kada je Novak i pored slabijeg početka, pokazao autoritet i sigurnost u završnici turnira.

U muškoj konkurenciji naći će se još Dušan Lajović, Viktor Troicki i Filip Krajinović, a svaki od njih bi uz malo sreće mogao da upiše dobar rezultat. Troicki je 2013, neposredno pre suspenzije zbog kršenja antidoping pravila igrao u četvrtoj rundi Rolan Garosa, ponovivši tako rezultat iz 2011. godine, kada su ga u meču sa Endijem Marijem detalji delili od četvtfinala.

Lajović će braniti četvrto kolo iz prošle godine, što mu je najbolji rezultat na najvećim turnirima. On je redom bio bolji od Federika Delbonisa, Jirgena Zopa i Džeka Soka, pre poraza od Rafaela Nadala u tri seta. Krajinović će plasmanom u glavni žreb već napredovati jer je pre 12 meseci stao u kvalifikacijama, ali bi uz malo sreće u žrebu, mogao i do koje pobede.

Nenad Zimonjić jedan je od najboljih dubl igrača u ovom veku, a sada će u paru sa Poljakom Marcinom Matkovskim pokušati da ponovi uspeh od pre pet godina – tada je sa Kanađaninom Danijelom Nestorom bio najbolji na pariskoj šljaci.

151738008555df28b69a63995827879_w640.jpg

Photo by Mike Hewitt/Getty Images


Najveće uzdanice Srbije u ženskoj kategoriji biće Ana Ivanović i Jelena Janković. Ivanovićeva je uspela da ostane sedma na WTA listi i pored veoma lošeg prvog dela sezona, dok je Jankovićeva pala na 26. poziciju. Ana je 2008. na stadionu 'Filip Šatrije' osvojila jedinu Gren slem titulu u karijeri, ali od tada nije uspevala da se domogne ni četvrtfinala. Da bi u tome uspela ovoga puta, moraće drastično da podigne nivo igre u odnosu na početak sezone.

S druge strane, Jelenin najbolji rezultat u prestonici Francuske je polufinale, ali joj dodatni problem predstavlja povreda koju je zaradila u Strazburu. Ona se posle izgubljenog prvog seta četvrtfinala sa Sloun Stivens povukla sa terena, ali još nema opširnijih informacija o težini povrede.

Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić svoju šansu tražiće iz senke i pored slabe forme – Bojana u 2015. ima skor 9-10, dok je Aleksandra zabeležila po 8 pobeda i poraza. Jovana Jakšić završila je nastup već na startu kvalifikacija, pošto je uspela da uzme samo tri gema Džoani Konti, 144. igračici sveta.

Hrvatska – Marin, Doktor Ivo i naslednik Borna
1864313201555df28c1717e052158361_w640.jpg

Photo by Clive Brunskill/Getty Images


Prvi reket Hrvatske jeste Marin Čilić, osvajač US opena i trenutno deseti teniser na svetu. Međutim, Čilić još pronalazi formu posle neugodne povrede i ove sezone ima siromašan skor 3-5, uz samo jedno četvrtfinale, u Monte Karlu.

Marinu šljaka nije omiljena podloga ni kada je na vrhuncu moći – jedino u Parizu od sva četiri Gren slem turnira nije igrao u četvrtfinalu, samo je dva puta stizao do osmine finala (2009, 2010), a u poslednje tri sezone zaustavljan je u trećoj rundi. Čilić verovatno nema velika očekivanja pred Garos, koji bi trebalo da mu posluži kao priprema za Vimbldon i travu, podlogu koja mu mnogo više odgovara. Mada, možda baš u Parizu Čilić uhvati potreban zalet za ostatak sezone.

Osim njega, Hrvatska ima još dvojicu tenisera među prvih 100 na svetu – a Ivi Karloviću i Borni Ćoriću društvo će još praviti Ivan Dodig, 119. igrač na ATP listi. 36-godišnji Karlović poznat je kao najbolji server na Turu, ali njegov početni udarac na zemljanoj podlozi ne predstavlja toliku prednost kao na betonu. U prilog tome ide i podatak da je samo jednom prošao u treće kolo drugog Gren slema sezone – 2014. godine.

Dvostruko mlađi od Karlovića je Borna Ćorić, momak koji je izuzetno napredovao prošle sezone i zahvaljujući tome dobio nagradu „Zvezda budućnosti“. Najmlađi teniser među 100 najboljih prvi put će se naći u glavnom žrebu Rolan Garosa, što će mu omogućiti da dodatno popravi plasman. Borna izuzetno podseća na Novaka Đokovića u njegovim godinama, ali se od Hrvata veliki rezultati tek očekuju.

Antonio Veić, Mate Delić i Ante Pavić ispali su u prvom kolu kvalifikacija, dok će Ivan Dodig svoju šansu više tražiti u dublu. Dodig odlično sarađuje sa BrazilcemMarselom Melom – trenutno su na osmoj poziciji, imaju dve titule, finale Vimbldona, polufinala na Australijan openu i US openu, kao i finale Završnog Mastersa u Londonu.

Znatno slabije uzdanice Hrvati imaju u ženskoj kategoriji – Mirjana Lučić-Baroni, Dona Vekić i Ana Konjuh verovatno će ispasti u ranoj fazi turnira, ali će im se na startu pridružiti Petra Martić ili Tereza Mrdeža koje se sastaju u poslednjem kolu kvalifikacija.

Džumhur jedina uzdanica BiH
1845946010555df28caf6e8775320217_w640.jpg

Photo by Robert Prezioso/Getty Images


U Hrvatskoj je ženski tenis na niskim granama, ali je situacija gora u Bosni i Hercegovini. BiH nema nijednu predstavnicu među prvih 400 na svetu, pa im je jedina uzdanica Damir Džumhur, trenutno 87. na ATP listi.

23-godišnjak iz Sarajeva oduševio je čitavu zemlju u januaru prošle godine, kada je postao prvi igrač iz te zemlje koji se plasirao u glavni žreb Gren slema, a onda je otišao i dva koraka dalje. On je u Melburnu imao veliku podršku navijača, a partijama je oduševio i Novaka Đokovića.

Džumhur je navijač Željezničara, a kao dete se divio Patriku Rafteru i Rodžeru Federeru. Tenisom je počeo da se bavi sa šest godina i do sada je osvojio 12 fjučersa i 4 čelendžera. Studira u rodnom gradu na Fakultetu političkih nauka, a u detinjstvu je glumio u dva filma.

Slovenija, Crna Gora, Makedonija
2005970564555df28d4e526075951372_w640.jpg

Photo by Quinn Rooney/Getty Images


Pod zastavom Slovenije u Bulonjskoj šumi igraće dva Blaža – Kavčič i Rola. Kavčič je četiri godine stariji od sunarodnika, a u Melburnu i Njujorku je stizao do treće runde, dok je Rola eliminisan u kvalifikacijama.

Ni Polona Hercog nije beležila bolje partije na nekom od Gren slemova, ali se zahvaljujući dobrom početku godine ustalila među 80.

Makedonci nemaju ozbiljnu teniserku niti tenisera, dok čast Crne Gore brani dvadesetogodišnja Danka Kovinić. Devojka koja je trenirala u Beogradu igraće već drugi put na Otvorenom prvenstvu Francuske, dok na ostala tri GS nije uspevala da izbori plasman. Ipak, već je najbolja teniserka Crne Gore i uskoro bi mogla da napravi neki značajniji rezultat.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Tema je otvorena za vrstte komentara,osim uvredljivih,a takođe i na rasističkoj,ili nacionalnoj osnovi,a takvi će komentari biti brisani a "pisac" takvog posta biće sankcionisan.....

linkove gde mogu da se gledaju prenosu postujte u postojećoj temi Intenet Radio i televizija,ovde ako se postuju,biče brisani,

Tenis počinje u nedelju.......uživajte i veliki pozdrav od Maje,svak ima svog favorita,moj favorit je....a zar moram da pišem........
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Nadal: Spreman sam, daleko je Novak
Devetostruki šampion na Raolan Garosu Rafael Nadal kaže da je spreman da napadne jubilarnu desetu titulu u Parizu.

IZVOR: B92
1035216191555f4c33577db170500121_w640.jpg

Beta/AP
Fantastični španski teniser ima samo jedan poraz na Rolan Garosu, ali ipak zbog forme nije prvi favorit.

On ipak veruje da može da osvoji još jednu titulu, a o eventualnom duelu sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu nije hteo da govori.

„Voleo bih da dođem do tog meča. Ne vidim lak put do tog duela. To je četvrtfinale, a još nisam ni počeo prvo kolo. Koncentrišem se samo na stvari koje moram da uradim pre prvog meča, a ako stignem do četvrtfinala, onda ćemo moći da pričamo o tom duelu dva dana“, rekao je Nadal.

Španac kaže da nije u očajnoj formi, iako nije osvojio turnir na šljaci pre Rolan Garosa.

„Moja forma nije užasna, ali kada se uporedi sa nekim prethodnim godinama onda izgleda loše. Uvek će biti upoređivanja kada ste u prošlosti ostvarili mnogo. Kada gubite više nego ostali momci, onda je svakako samopouzdanje na nešto nižem nivou. Ali, imam sve manje loših dana, konstantniji sam, dajem sve od sebe i mislim da mogu do desete titule. Ako ne, nastaviću sezonu. Važno je odigrati celu sezonu, bez povreda i onda ću videti gde sam.“

Neki smatraju da nije pametno što je Nadal prethodnih nedelja bio iskrern kada je u pitanju njegova forma.

„Ja kažem ono što osećam. Neću lagati ukoliko nije 100% neophodno. Nisam nov na ATP turu, tu sam već 13 godina. Na kraju dana, možete da lažete, ali ne i na terenu. Kada kažem da ne znam šta će se dogoditi, to i mislim. To ne znači da ne verujem u sebe. Mislim da sam spreman. Kada god dođem ovde, osećam da sam na najvažnijem mestu za moju karijeru. svaka godina je bila posebna. Čak i ona kada sam izgubio, to je bilo loše iskustvo, ali je bilo iskustvo. Pokušavam da učim i živim kroz ta iskustva. Poseban je osećaj vratiti se ovde. Ali, prošlost je prošlost. Sada je 2015. godina“, rekao je Nadal.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Đoković na RG: Ovde sam sa razlogom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da je spreman da se bori za titulu na Rolan Garosu, ali da ne može ništa da obećava.

IZVOR: B92
1402451909555f71de4ac40864116904_w640.jpg

Beta/AP
Đoković će 11. put u karijeri igrati na pariskom Gren slemu u pokušaju da osvoji prvi trofej i kompletira sve Gren slemove.

Novak na konferenciji nije krio da ima želju da osvoji titulu u Parizu, rekao je i da ga raduje što u poslednjih dvet meseci igra najbolji tenis života, ali je istakao da ne želi još uvek da razmišlja o potencijalnom četvrtfinalu sa Rafaelom Nadalom.

„Uvek kada dolazim na Rolan Garos imam dodatnu motivaciju. Veoma me ohrabruje činjenica da sam osvojio sve važne turnire od oktobra prošle godine i igrao najbolji tenis u životu“, rekao je Đoković.

Slično je, međutim, bilo i 2011. kada je Đoković u polufinalu poražen od Rodžera Federera.

„Imao sam ovakvu situaciju i ranije, a ljudi su, posebno u protekle dve godine, spekulisali da li bi ovo mogla da bude njegova godina. Ovde sam još jednom sa razlogom. Želim da stavim sebe u poziciju da osvojim trofej. Ali, ne mogu ništa da predvidim. Ne mogu da garantujem da ću ići do kraja“, rekao je svetski broj jedan.


Novak turnir počinje protiv Jarka Nieminena, ali svi već govore o potencijalnom četvrtfinalu protiv Rafaela Nadala.

„On i dalje igra svoj najbolji tenis na pariskoj šljaci. Izgubio je ovde samo jedan meč tokom cele karijere. Taj rezultat dovoljno govori o njegovoj igri ovde. Igrao sam nekoliko puta u polufinalu i finalu protiv njega. Obojica želimo da igramo naš najbolji tenis i što turnir bude odmicao naša igra će se popravljati. Što se mene tiče, radiću ono što najbolje znam, ići ću dan po dan, imaću pozitivan stav koji mi neće dozvoliti da gledam previše unapred“, rekao je Novak.

Konferencija Novaka Đokovića pred start Rolan Garosa počela je na veoma zanimljiv način. Jedan novinar ga je pitao da li zna gde se u Parizu služe palačinke bez glutena, a srpski teniser je odgovorio: „Ne znam, ali znam pekaru u kojoj prave hleb bez glutena.“

Srpski teniser nije krio oduševljenje kada su organizatori Rolan Garosa izneli tortu u čast njegovog 28. rođendana, koja je napravljena po specijalnom receptu, u skladu sa njegovom dijetalnom ishranom.

"Mmm... baš kao moja svadbena torta", rekao je Đoković.



 
Natrag
Top