Akupresura

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Akupresura


2wnbi89.jpg


Akupresura je jedan od alternativnih načina liječenja. Sastoji se od pritiskanja točaka na tijelu prstima ili rukama kako bi se izmijenio unutrašnji protok životne snage i pozitivne životne energije nazvane chi. Bit je akupresure da se tijelo liječi svojim ljekovitim potencijalima koje ima.

Akupresura potječe iz tradicionalne kineske medicine, a koristi se za liječenja već nekoliko tisuća godina.

Prema toj kineskoj medicini, točke za akupresuru nalaze se duž 14 tjelesnih meridijana (putovi koji povezuju površinu tijela, akupresurne točke i unutarnje organe), koji zapravo ne odgovaraju niti jednom fiziološkom procesu, ni strukturi tijela, nego imaju svoje putove.

Akupresura je jedna od rijetkih alternativnih metoda koja je i znanstveno potvrđena kod liječenja nekih zdravstvenih problema poput mučnine.

Iako akupresura ne može zamijeniti liječničke tretmane može biti izvrsna dopuna konvencionalnom liječenju.

Akupresura se tradicionalno koristi i za tretmane ljepote, jer određene točke mogu poboljšati svježinu kože, ojačati mišiće lica isl.

Akupresuru primjenjuju samo osobe koje su uvježbane u ovoj tehnici, ali za neke tegobe i jednostavnije pritiske ona se može uvježbati i primjenjivati i kod kuće.

Jačina pritiska ovisi od točke do točke, ali općenito na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak u trajanju jedne do dvije minute. Osjećaji pri pravilnim pritiscima bi trebali biti između bolnih i ugodnih. Ako se čine prejakima vjerojatno se ne izvode pravilno, ili nisu izabrane prave točke.

Rizici akupresure su minimalni, pod uvjetom da se poštuju sve mjere opreza, ali u trudnoći i nekim zdravstvenim stanjima postoje točke koje se nikako ne smiju pritiskati.




Izvor: Covermagazin
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Akupresura za dugovečnost zglobova

Akupresura za dugovečnost zglobova

Autor: dr Maošing Ni
četvrtak, 25 novembar 2010 22:08

Blok_22_23_novembar_Kineska_medicina_za_zdrave_zglobove.jpg


Jesen je već u punom zamahu i mnogi se žale na probadanje u zglobovima. Bez obzira na dob, jednom mala bol može postati artritis, a da to toga ne dođe, sa brigom o zglobovima treba početi već danas. Mesta u telu gde se spajaju kosti, zglobovi, takve su građe da se mogu uvrtati i savijati...

Treba znati da su zglobovi slobodnog pokreta, uključujući kuk, koleno, gležanj, lakat, ručni zglob, rame, i prste, najosetljivi su na razvoj artritisa i bol usled trenja.

Iako nismo u mogućnosti da kontrolišemo genetske osobine, postoje mnoge aktivnosti koje možemo preduzeti za očuvanje zdravlja zglobova.

1. Znalački pritisak akupunkturnih tačaka
Akupunktura je dokazano efikasna u ublažavanju bolova i artritisa, a pogoduje dobrom zdravlju zglobova, uopšte. Ako nemate mogućnost da priuštite akupunkturni tretman, jednostavno možete izvesti akupresuru prstima na odgovarajuće akupunkturne tačke.

Jednom dnevno, pritisnite ove dve tačke, kao što pokazuje slika. Ova kombinacija je dobra za opuštanje, ali i jačanje tetiva, zglobova i mišića.

• Pozadinski tok aku-tačka: Savijte blago šaku desne ruke u pesnicu i pronađite pokazano mesto malim prstom leve ruke, na strani iza, a smešteno ispod zglavka malog prsta. Pritisnite kažiprstom leve ruke, sve dok ne osetite bol. Zadržite tako 3 minuta, a zatim ponovite na levoj ruci.

• Kunlun uzvišenje aku-tačka: Tačka između spoljne kosti gležnja i Ahilove tetive. Opipavajte okolo dok ne pronađete bolno mesto, a zatim pritisnite pokazanu tačku 3 minuta na svakoj strani.

2. Radite redovno vežbe malog impakta

Jedan od najboljih načina da zaštitite zglobove je redovno vežbanje. Vežba čini da krv bolje cirkuliše u zglobovima i stimuliše mehanizme za obnavljanje u organizmu. Redovna fizička aktivnost jača i mišiće koji okružuju zglobove, sprečava trenje jedan o drugog i trošenje hrskavice. Vežba pomaže u održavanju idealne telesne težine, što je bitno jer što je više kilograma, više težine se oslanja na zglobove, posebno kukove, leđa, kolena i noge - razmislite o mršavljenju, ako ste teži od vaše idealne težine.

Blaga aktivnost, kao što su tai chi i qigong vežbe godi zglobovima i poboljšava njihovu ukupnu fleksibilnost jačaju ih. U mojoj ambulanti (dr Maošing, prim. ur.) podučavam jednostavnom svakodnevnom 30-minutnom vežbanju pod nazivom "Osam blaga qigong-a“ koje je klinički dokazano da jača kosti i zglobove i sprečava artritis. I, što je najbolje od svega, daleko je manje stresan i naporan nego druge vrste fizičkih vežbi, a posebno naglašava istezanje i jačanje zglobova, tetiva i mišića. Većina licenciranih praktičara kineske medicine će vas podučiti na pravi način ovom vežbanju, ali pokrete možete naučiti i uz odgovarajuć DVD sa instrukcijama.

Osim tai chi-ja, možete probati i aerobik u vodi. Voda je, konačno, idealna za zglobove i pruža svojevrstan otpor koji koristi u vežbama za kardiovaskularni sistem.


3. Osluškujte svoje telo

Ponovljeni stres na zglobove tokom dužeg vremena može ubrzati trenje koje uzrokuje osteoartritis.

Pobrinite se da je vaš prostor ergonomski postavljen tako da odgovara držanju svih zglobova. Takođe, obratite pažnju da li eventualno prenaprežete zglobove. Navikli smo da razmišljamo kako se možemo podičiti istim podvizima izdržljivosti kao što smo mogli pre deset godina. No, imajte na umu, bol nakon vežbe možda upravo pokazuje da ste premašili granicu i preopteretili zglobove.

Da li vam telo govori da predugo sedite? Tokom dana, ustanite i šetajte nekoliko minuta i dobro se razdrmajte da smanjite ukočenost mišića i zglobova. Treba naći sredinu između nedovoljnog aktiviranja zglobova, s jedne i njihovog preopterećenja, s druge strane. Obratite pažnju na ono što vaše telo govori i bićete u mogućnosti da održite ravnotežu između korisnog kretanja i odmaranja.

4. Uspravan stav

Ne morate hodati okolo s knjigom na glavi, ali trudite se da stojite pravo. Dobro držanje štiti zglobove u vratu, leđa, kukove i kolena. Nakon što ste navikli da stojite i sedite pravo i vaši mišići će vam biti zahvalni.

Da biste imali pravilno držanje, povucite bradu prema unutra i pretvarajte se kao da postoji nit koja povlači pravo naviše vrh glave. Rad sa učiteljem tai chi ili joge može vam pomoći da pronađete načine za izvođenje pokreta koji neće škoditi.

5. Dodaci

Kombinacija glukozamin sulfata i hondroitin sulfata pokazala se da ublažava simptome osteoartritisa, kao i da može da poboljša ukupno zdravlje zglobova. Vremenom čak mogu i da poprave neka osteoartritična oštećenja. Uzimanje najmanje 1000 mg glukozamina i kondroitina 400 mg dnevno, može smanjiti bol i poboljšati pokretljivost.

6. Važnost esencijalnih masnih kiselina

Dobar način da zaštitite zglobove je i sprečavanje upala u organizmu prirodnim antiinflamatorima, kakve su omega-3 esencijalne masne kiseline. Studije pokazuju da dnevno konzumiranje ribljeg ulja koje je bogato omega-3 masnim kiselinama - naročito EPA i DHA – može pomoći da se ublaže bolovi u zglobovima, jutarnja ukočenost u reumatoidni artritis. Da bi bila efikasna, doza mora biti najmanje 500 mg EPA i DHA dnevno. Zato ishrana valja da je bogata omega-3, najbolje iz lososa, pastrve, orašastih plodova i semenki, maslina i maslinovog ulja i avokada.

7. Tradicionalna biljna terapija

Tradicionalni kineski lek za leđa i bol u zglobovima je Eucommia, koja jača kosti, tetive i ligamente. Neke zapadne studije su potvrdile da listovi i kora od Eucommia sadrže spoj koji podstiče razvoj kolagena, važan deo vezivnog tkiva, kože, tetiva i ligamenata. Uobičajena doza je 350 mg, dva puta dnevno. Takođe možete upotrebiti tradicionalnu kinesku formulu za artritis i zglobove, koja uključuje Eucommia u kombinaciji s drugim biljem. Ova formula je takođe korisna i kao preventivna formula za sportiste.

Izvor: Zdrav život



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oslobodite se bola!

saveti-v.jpg

Akupresura - otkrijte čudesne tajne drevnog kineskog lečenja

Oslobodite se bola!


Akupresura je drevna metoda kojom se ublažavaju bolovi, a deluje tako što se prstima pritiskaju različite tačke na stopalima ili šakama, koje odgovaraju unutrašnjim organima.

Prema kineskoj medicini, vitalna energija prolazi telom kroz 12 meridijana, a blokiranje tih puteva narušava ravnotežu, što može izazvati bol, napetost, nesanicu ili druge tegobe.
Tu na scenu stupa akupresura. Sastoji se od pritiskanja tačaka na telu kako bi se izmenio protok životne snage. Ono što je svakako korisno je to što sebi možete da pomognete sami, ako znate gde se nalaze određene tačke i čemu služe. Jačina pritiska zavisi od tačke do tačke, ali uopšteno govoreći, potrebno je vršiti ujednačen pritisak u trajanju od jedne do dve minute. Osećaji pri pravilnim pritiscima trebalo bi da budu između bolnih i prijatnih, a ako se vam se čini da su prejaki, verovatno ih ne izvodite pravilno.
Osim što pomaže pri rešavanju niza različitih zdravstvenih problema, akupresura se koristi i za opuštanje, uklanjanje stresa, poboljšanje koncentracije i ukupnog energetskog potencijala tela. Takođe, Kinezi prednosti ove alternativne medicine koriste i u kozmetičke svrhe već hiljadama godina. Stimulacijom određenih tačaka može se značajno poboljšati tonus kože lica i tela, što dovodi do prevencije stvaranja bora bez upotrebe skupih krema ili hirurgije.


REFLEKSNE ZONE NA STOPALIMA

Baš kao i u slučaju dlanova, akupresura stopala terapeutska je metoda kojom se masiraju refleksne tačke, odnosno zone, radi stimuliranja rada pojedinih organa, čime se uklanjaju energetske blokade na meridijanima. U svakom stopalu nalazi se 26 kostiju, 56 ligamenata i 33 zgloba, kao i više od 70.000 nervnih završetaka. Raspored područja na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj meri da su organi desne strane tela zastupljeni u desnom stopalu, a organi leve strane u levom. Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline, koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa. Ali, akupresurom se mogu ukloniti!

Tačke protiv glavobolje

U vrhovima prstiju nalazi se oko 4.000 nervnih vlakana koja su povezana sa svim organima preko energetskih kanala. Ako se blagim pritiskom aktiviraju određene tačke, ublažiće se glavobolja. Evo nekoliko načina samopomoći.

- Spojite vrhove palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Srednji prst lagano savijte prema korenu palca, mali prst odvojite. Sada prste lagano pritisnite jedne o druge. Pri tom duboko udišite i izdišite.

- Desnu resicu uhvatite palcem i kažiprstom desne ruke i snažno stisnite. Bol je lagana ako ste pronašli pravu tačku. Ponovite na levom uhu.

- Jedan minut pritiskajte kožicu između palca i kažiprsta (ako niste trudni)

- Vrh korena nosa pritisnite vrhom srednjeg prsta. Pritisak neka traje do dve minute i pri tome duboko dišite. Tri puta zaredom ponovite pritisak.

- Kažiprstom pritisnite tačku između nožnog palca i drugog prsta. Pritisak neka traje jedan minut. Možete postupak ponoviti dva puta na dan.

Izvor: ALO!




 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2010
Poruka
11
Interesantni tekstovi. Postoje šitave šeme akupresurnih tačaka. Ustvari većina akupunkturnih tačaka može da se da se koristi i za akukpresuru.
U svakom slučaju dobar podforum!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Liječenje akupresurom

Liječenje akupresurom

Sustav pritiskanja, kako je propisano, posebnih točaka koje se nalaze na ljudskom tijelu, za liječenje bolesti zove se akupresura. Značenje riječi akupresura znači pritisak. Posebnih pritiskanjem različitih točaka, različite bolesti mogu se uspješno liječiti

Princip Akupresure
Prema ovom sustavu, svaka bolest se liječi tretiranjem tijela kao cjeline koja se sastoji od fizičkih i emocionalnih formi. U akupresurnom sustavu, s fizičke i emocionalne točke gledišta, ljudsko tijelo se smatra da je cjelovita jedinica.

1.jpg

Drugi važan princip je da se svi glavni centri živaca koji cirkuliraju kroz krvotok, živčani sustav i žlijezde, nalaze u dlanovima i tabanima. U ovom sustavu, pritisak se vrši na pritisne točke locirane na različitim dijelovima, a od tamo energija kruži prema svim živcima, živčanom sustavu i žlijezdama, koje su onda energizirane i izliječene.

Neuravnoteženo-nekontrolirana hrana, lijenost-nemar, kršenje pravila koja se odnose na spavanje i celibat, rezultat su akumulacije stranih tvari u tijelu i odsutnost asane i pranayame. Organi i mišići postaju slabi, a kosti ruku, nogu i kralježnice počinju se pomicati iz svojih pozicija. Funkcionalna aktivnost cijelog živčanog sustava se usporava. Cirkulacija krvi u dijelovima tijela se smanjuje.

Kemijski elementi, otrovne tvari, strane tvari nataložene u krvi, počinju se gomilati oko pomaknutih zglobova. Što je veći broj takvih akumulacija viši je broj bolesti koje počinju izbijati u tijelu. Čim funkcioniranje dijelova tijela opadne, povezane pritisne točke locirane na dlanovima i tabanima također počinju biti blokirane i neka vrsta sitnih kemijskih kristala taloži se na točkama, zbog čega je nepravilna cirkulacija krvi u poveznim dijelovima tijela. S akupresurom, pritisak se primjenjuje na te točke, tako da su kristalni talozi uništeni, što regulira krvnu cirkulaciju i zahvaćeni organi postaju zdravi. Prema drugom gledištu, naše tijelo je kombinacija pet elemenata. Tih pet elemenata - zemlja, vatra, vjetar, voda i prostor/eter/nebo regulirani su električnom silom, koja se zove bio-elektricitet ili bio-energija.


Prema slavnom akupresurnom praktikantu F.M.Thestanu (Ljekovite Koristi Akupresure), sve one točke koje se nalazi na rukama, stopalima i raznim dijelovima tijela, koje kad se pritisnu uzrokuju bol, znače da energija povezanog dijela curi izvan tijela iz ovih točaka. Kao rezultat toga, odgovarajući dijelovi tijela razvijaju neki defekt ili bolest. Kada primijenimo pritisak na ove točke, istjecanje elektriciteta se zaustavlja. Uz zaustavljanje istjecanja, cirkulacija električne sile u povezanim organima postaje normalna, a defekti ili bolesti razvijeni u dijelovima tijela su izliječene.

Glavni učinci Akupresure na ljudsko tijelo


- S akupresurnim sustavom strana tvar se uklanja iz tijela, a nužni elementi se proizvode od strane unutarnjeg imunološkog sustava.
- Ova metoda buđenjem električnih sila tijela, stvara snagu, energiju i aktivnost.
- Stvara fleksibilnost u svim mišićnog tkivima tijela.
- Liječi deformitete (bol, itd) u koštanom sustavu i kralježnici koja je važan dio ljudskog tijela.
- Akupresura potpuno pomaže u uklanjanju deformiteta živčanog sustava.

- Uz ovaj sustav, funkcioniranje svih endokrinih žlijezda poput štitnjače, hipofize, pineala ,
gušterače, itd, može biti regulirano.
- Akupresurom se može izvesti odgovarajući napredak u normalnom funkcioniranju unutarnjih
organa tijela.


Akupresura - Indijsko znanje

Akupresura je unaprijeđena verzija drevnog indijskog sustava dubinske masaže, što znači liječenje bolesti postavljanjem pritiska na ruke, noge, lice i neke posebne centre tijela. Znanje o akupresuri nije bilo uvezeno u Indiju iz Kine ili bilo koje druge zemlje. U stvari, kineski putnici koji su dolazili u posjet Indiji uzeli su drevne indijske Ayurvedske tekstove te ih odnijeli u Kinu, i propagirali cijelom svijetu da je akupresura njihova vlastita znanost. Žalosno je prihvatiti ovu znanost kao strano podrijetlo. Akupresura ima opsežan opis u indijskom tekstovima. Imperativ je znati zašto indijske žene nose godinama narukvice, nožne prstene, nanogvice, privjeske, medaljone, fika (ukras stavljen na čelo), naušnice, nosne igle, itd? Muškarci i žene nose prstenje na svojim prstima već dugo vremena. Sve to je bilo moguće samo kao rezultat akupresure.

Izvor: Ayurveda za vas



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ZuSanLi Tačka dugovečnosti ili tačka od stotinu bolesti na vašem te

ZuSanLi Tačka dugovečnosti ili tačka od stotinu bolesti na vašem telu

1.jpg

Jedna japanska legenda kaze da je u davna vremena ziveo jedan srecan covek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tacki dugovecnosti ili tacke od stotine bolesti. Sledeci zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tacku i doziveo je radjanje i smrt nekoliko imperatora.
Masiranje tacaka je jedna od najstarijih metoda lecenja na Istoku, koja broji vec nekoliko hiljada godina. Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tacaka i 12 glavnih meridijana, sto podseca na kolicinu dana i meseci u godini. Delovanje takve masaze (akupresure, pritiskom prstiju na odredjene tacke), zasnovano je na ucenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa odredjenim organima. U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masazu moze se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.
Aktiviranje tacke Zu San Li daje trajni podmladjujuci i isceljujuci efekat, sprecava starenje. U Kini je ova tacka poznata kao – „tacka dugovecnosti“, u Japanu – „tacka od stotinu bolesti“.

Gde se nalazi ta carobna tacka (Zu San Li) na nasem telu?

Tacka dugovecnosti se nalazi ispod casice kolena. Da bi ste je pronasli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tacka se nalazi izmedju zavrsetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja izmedju kostiju.

2.jpg

Mozete je pronaci i na drugi nacin.
Morate sesti na pod, pritisnuti cvrsto stopala ka podu i povuci ih prema sebi, nepodizuci pete od poda. Primeticete da ispod kolena stvorilo se uzvisenje. Pronadjite najvisu tacku ovog uzvisenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tacka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tacka – Zu San Li.
Za sta je odgovorna ova tacka na nasem telu i zasto je japanci nazivaju – tackom od stotine bolesti?

Tacka Zu San Li je:

- kontrolise rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela
- kontrolise rad kicmene mozdine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrezne zlezde.
Uz pomoc masaze tacke Zu San Li moze da se poveca aktivnost nadbubreznih zlezda, najmocnijih zlezda koji imaju ulogu glavnog cuvara zdravlja coveka. One luce u krv adrenalin, hidrokortizon i druge vazne hormone.

Ako svakodnevno masirate „tacku dugovecnosti“ , moguce je normalizovati rad nadbubreznih zlezda, koje obavljaju sledece funkcije u organizmu:


  • - normalizacija krvnog pritiska
  • - normalizacija glukoze, insulina
  • - suzbijanje upalnih procesa u organizmu
  • - regulacija imune funkcije coveka
Takodje, masiranjem tacke Zu San Li, mozete:

  • - poboljsati varenje
  • - leciti bolesti gastrointestinalnog trakta
  • - tretirati posledice mozdanog udara
Masaza ove tacke pomocice vam da steknete samopouzdanje, prevazidjete stres i napetost, pronacice unutrasnju stabilnost.
Masirajuci ovu tacku mozete izleciti mnoge bolesti, ukljucujuci impotenciju, stucanje, zatvor, gastritis, nemogucnost zadrzavanja urina.
U velikoj meri povecava imunitet, covek postaje zdrav i sposoban za zivot.

Kako mozete uticati na „tacku dugovecnosti“

2.jpg

Masirati tacku Zu San Li je bolje u jutarnjim casovima, pre rucka. 9 puta kruznim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenicno (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Pre pocetka masaze zauzmite udoban, opustajuci polozaj (sedeci). Umirite disanje i skoncentrisite se na svoje osecaje. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da pocinjete proces ozdravljenja. Takva masaza ima stimulativno dejstvo.
Masirati tacku mozete prstima ili zrnom bilo koje zitarice (heljde, ovasa, pirinca itd)

A mozete i zalepiti na ovu tacku isecen na pola cen belog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koza ne pocrveni)

Svakodnevna masaza tacke Zu San Li u vecernjim casovima pogodna je za gubitak tezine – 400-500 grama nedeljno. Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi ste izazvali nesanicu.
Tacku Zu San Li mozete masirati svakodnevno, ali najbolji ucinak postize se za vreme mladog meseca.
- Osam dana posle nastanka mladog meseca, obavezno masirajte ovu tacku ujutru, naimenicno na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vreme masaze za jacanje imuniteta, poboljsanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.
- Pre rucka, naizmenicno na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljsanje opsteg tonusa, pamcenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.
- Posle rucka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdrazljivosti, kod glavobolja i poremecaja sna.
Uvece, u suprotnom smeru kazaljka na satu, naizmenicno na svakoj nozi, za povecanje metabolizma i smanjenje telesne tezine.

Izvor: Uspesnazena.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve je na dlanu: Riješite se boli bilo gdje u tijelu ovom jednostavnom metodom

Izvor: Alternativainformacije.com

NATMnf0.jpg


Jеdnоstаvаn i оdličаn nаčin dа sе еliminira bоl bеz upоtrеbе mоgućе оpаsnih lijеkоva prоtiv bоlоvа. Slijеdеći оvа uputstvа, mоžеtе jednostavno izbrisati bоl.

Uputstvо:
  • Pritisnitе točku nа ruci kоја ukаzuје nа mjеstо bоla. Držitе 5 sekundi.
  • Оtpustitе prst.
  • Pritisnitе točku pоnоvо.
  • Cijeli postupak pоnоvitе zа nеkоlikо minutа.
  • Ovu mаsаžu ponovite nајmаnjе јеdnоm dnеvnо, optimum dva puta.
  • Pоslijе tjedan dаnа ćete оsjеtiti dobar učinak.

    qDbPkpA.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pritiskom na ove točke olakšajte sezonske alergije

l2B5tJA.jpg


Dok uživate u sunčanim danima, prekrasnom zelenilu i cvijeću te se radujete godišnjem odmoru, mnogi se, nažalost, muče sa sezonskim alergijama.

Naime, proljeće i ljeto mogu biti mrska godišnja doba za osobe koje pate od alergija na različite trave, ambroziju i pelin.


Kako bi izbjegli neugodne simptome poput glavobolje, kihanja, curenja nosa, suzenja očiju, crvenila i svrbeža, mnogi oboljeli previše vremena provode u izolaciji.


Utočište nalaze u zatvorenim prostorima te piju razne antihistaminike.


No umjesto zatvaranja u kuću, posezanja za lijekovima i neprestanog brisanja nosa, akupresura nudi jednostavna rješenja koja osobama koje boluju od alergija mogu olakšati život i ublažiti iritantne tegobe.

Šest točaka na licu



Akupunkturolozi savjetuju pritisak na određene točke, i prije napada alergije, a s ciljem sprečavanja prvih znakova.


No ako se već borite s napornim simptomima, akupresura će ublažiti bolest i ubrzati oporavak.


Sve što vam je potrebno jest šest prstiju te malo koncentracije i koordinacije.


Protiv alergijske reakcije potrebno je tretirati akupresurne točke debelog crijeva, želuca i mjehura.


Tretman je najbolje napraviti na licu jer su ove točke, u blizini nosa i mišića čela, ujedno i mjesta gdje se najčešće pojavljuju alergijske tegobe.

kDkIdYQ.jpg


Točke debelog crijeva smještene su pokraj vanjskih strana nosnica i treba ih tretirati dijagonalnim pritiskom, prema gore, tj. prema očima.

Točke želuca nalaze se ispod očiju (na mjestu gdje se osjeća malo udubljenje u kosti) i treba ih jagodicama prstiju stimulirati prema dolje, tj. prema ustima.


Točke mjehura ocrtavaju unutarnji kraj obrva i pritišću se prema gore, tj. prema vrhu glave.


Navedene akupresurne točke tretiraju se simetrično, na obje strane lica, i na svih šest mjesta pritisak se vrši dva puta.


Osim točnog razmještaja prstiju, pripazite i na smjer pritiska. Koncentrirajte se i pažljivo koordinirajte pokrete.

Zasebna sedma točka: slezena



Kao što je slučaj sa svim bolestima, tako i problem alergije proizlazi iz temeljne neravnoteže organizma.


Osim šest točaka na licu, akupunkturolozi će radi rješavanja uzroka alergijske patnje često tretirati i udaljenu točku slezene.


Sedma točka slezene nalazi se iznad stopala te ispod najistaknutije kosti na unutarnjoj strani gležnja.

xg7xExq.jpg


Spomenuto mjesto stimulira se samo na lijevoj nozi.

U akupunkturi slezena je važna za reguliranje vlažnosti tijela.


Nagomilana vlažnost u organizmu stvara stalne i teške prepreke te potiče alergijske probleme.


Stoga akupunkturolozi stimuliraju slezenu kako bi otklonili nakupljenu vlažnost i liječili alergijske smetnje.


Slezenu možete tretirati i neovisno o stimuliranju prethodno navedenih točaka na licu.


Točku slezene jednostavno je pritiskati dok gledate televiziju, čitate ili sjedeći radite nešto drugo, što ne zahtijeva korištenje obje ruke.


Sjedeći prekriženih nogu, lako možete desnim kažiprstom pritisnuti mjesto ispod unutarnje strane gležnja lijeve noge.


Još jednostavnije, naslonjeni na stolici ili u naslonjaču, možete saviti lijevu nogu preko desnog bedra i također desnim prstom stimulirati točku slezene.


Pronađite položaj koji vam je najudobniji, opustite se i započnite s masažom.

Osim akupresure


  1. U razdoblju kad inače patite od alergija, smanjite konzumaciju ili potpuno izbjegavajte mliječne proizvode. Mlijeko stvara sluz u organizmu, a višak sluzi nadraživat će imunološki sustav i otežati borbu s alergijama.
  2. Za vrijeme polinacije, otuširajte se čim dođete kući kako biste smanjili količinu peludi koja se zadržava na tijelu. Također, češće perite kosu jer cvjetni prah, zarobljen u kosi, dodatno iritira dišni sustav, osobito dok spavate.
  3. Nabavite neti-posudicu za ispiranje nosa. Neti je drevna, ajurvedska ljekovita tehnika čišćenja dišnih puteva. Ispiranje sinusnih šupljina uklanja sluz i smanjuje oticanje stijenki sinusa te odmah olakšava disanje. Obvezno koristite destiliranu vodu kako biste izbjegli unos bakterija na nadraženu sluznicu.
  4. Udišite paprenu metvicu. Miris eteričnog ulja paprene metvice smanjuje začepljenost nosa i olakšava disanje. Kap ulja možete staviti na dlan, protrljati ruke, približiti nosu i udahnuti.
Zahvaljujući akupresuri, odsad možete uživati u sezoni cvjetanja trava i drveća bez bojazni da ćete morati neprestano posezati za papirnatim maramicama i živjeti u izolaciji od prirode.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pritiskom na ove točke pobijedite nesanicu

zvd5dv.jpg


Ako ste ikada patili od nesanice, sigurno znate koliko ovo stanje može narušiti kvalitetu života.
Brojne su negativne posljedice nespavanja:

  • pretjerani umor tijekom dana
  • nemogućnost koncentracije
  • loše pamćenje
  • razdražljivost, izljevi bijesa
  • veći rizik od raznih oboljenja

Iako nesanica može biti kronična, najčešće je ipak riječ o privremenom stanju koje je izazvano nekom traumom ili stresom, te koje s vremenom prolazi.
Ako patite od nesanice, umjesto za medikamentima, radije posegnete za prirodnim načinom poboljšanja sna.
Od velike pomoći može vam biti drevna tehnika samoiscjeljenja - akupresura.

Kako djeluje akupresura?

Akupresura je drevna tehnika liječenja slična akupunkturi, koja se jednako zasniva na konceptu protoka životne energije kroz tijelo.
Na vašem tijelu postoje brojne akupresurne točke, a neke od njih su vezane i uz kvalitetu sna.
Pritiskom na njih uklonit ćete blokade protoka energije u tijelu i ublažiti nesanicu te snažna emotivna stanja koja su s njom izravno povezana, poput tjeskobe, straha, fobija, tuge.
Dobra je vijest da akupresuru možete raditi sami, kod kuće - bez pomoći stručnjaka.
Za to vam trebaju samo vaši prsti i malo dobre volje.

Akupresurne točke za zdrav i miran san

• Točka A

25qztz9.jpg


Ova se akupresurna točna smjestila na stražnjem dijelu vrata, u velikom udubljenju neposredno ispod baze lubanje.

Upute:
Smjestite srednje prste na udubljenje na vratu, zabacite glavu prema natrag pa čvrsto pritisnite to područje.
Zatvorite oči, duboko dišite i ostanite u ovom položaju oko 1 minutu.

Dobrobiti:
Ublažava poremećaje spavanja izazvane strahom, fobijama, palpitacijama, mentalnim stresom te suicidalnim mislima.
Osim što uklanja mentalni umor, ublažava uhobolju, grlobolju, probleme s očima, krvarenje iz nosa i astmu.

• Točke B

Nalaze se na stražnjoj strani vrata, ispod baze lubanje, u udubini s jedne i druge strane, između dva okomita mišića na vratu.

Upute:
Za ove dvije točke koristite se palcima.
Pritisnite ih čvrsto na udubljenja na vratu, zabacite glavu i zatvorite oči.
Osjetit ćete pulsiranje u vratu.
Zadržite položaj 1 minutu.

Dobrobiti:
Ublažava migrenu i glavobolju, zamagljeni vid, prehladu, gripu i nesanicu, smanjuje umor i povećava razinu energije.

• Točke C

Smještene su na stražnjoj strani vrata, ispod baze lubanje, na mišićima s vanjske strane vratne kralježnice.

Upute:
Vrhovima prstiju pritisnite “deblje” mišiće stražnjeg dijela vrata.
Dišite duboko 1 minutu uz primjenu čvrstog pritiska.

Dobrobiti:
Pritiskom na ove akupresurne točke ublažit ćete stres, iscrpljenost i nesanicu, a usto ćete umiriti vaše misli.
Djeluju i kod grlobolje, bolova u leđima i ramenima te kod problema s kožom.

• Točke D

Ove su točke smještene na obje strane leđa, u razini srca - između lopatice i kralježnice.

Upute:
Uzmite dvije teniske loptice i stavite ih na pod.
Lezite na leđa i smjestite loptice sa svake strane leđa između lopatice i kralježnice.
Zatvorite oči i duboko dišite tijekom 1 minute.

Dobrobiti:
Pritisak na ove točke pridonosi mirnom i spokojnom snu.
S obzirom na to da učinkovito ublažavaju stres, tugu, strahove i fobije, koji često ometaju san, ove se točke često stimuliraju upravo kod stanja nesanice.
Pomažu i kod kašlja i tegoba dišnog sustava.

• Točke E

2nx1w.jpg


Nalaze se s unutrašnje strane podlaktice, na dva i pol prsta širine od pregiba zapešća.

Upute:
Čvrsto prislonite desni palac na ovu točku i zadržite 1 minutu.
Zatim ponovite pritisak na drugoj ruci.

Dobrobiti:
Pridonose kvaliteti sna, ublažavaju palpitacije, tjeskobu, mučninu i poboljšavaju probavu.
Pritiskom na ove točke možete smanjiti i srčane tegobe, depresiju, astmu, kašalj.

• Točke F

Smještene su s unutrašnje strane zapešća, u liniji s malim prstom.

Upute:
Prislonite palac desne ruke na udubinu podlaktice iznad desnog zapešća, zadržite pritisak 1 minutu uz duboko disanje.
Ponovite na lijevoj ruci.

Dobrobiti:
Smanjuje uzrujanost i anksioznost te poboljšava kvalitetu sna.
Usto, smanjuje palpitacije, kardiovaskularne tegobe i bol u prsima te može ublažiti i simptome epilepsije.

• Točka G

9iu6go.jpg


Nalazi se između obrva, točno na pregibu između nosa i čela.
Ova se točka naziva i treće oko, a na Istoku je poznata i kao mjesto koje donosi duhovni uvid te nam omogućuje da postignemo viša stanja svijesti.

Upute:
Ovu točku stimulirajte istovremeno s točkom H.
Prislonite desni srednji prst na treće oko, a vrhove prstiju lijeve ruke prislonite na točku H, na sredini prsne kosti.
Zatvorite oči i dišite duboko i svjesno 1 minutu.

Dobrobiti:
Opušta središnji živčani sustav, ublažava tjeskobu, depresiju, strahove i napadaje panike.
Umiruje um te pridonosi spokojnom snu.
Jedna je od najboljih akupresurnih točaka za ublažavanje apneje (prestanka disanja tijekom sna).
Ublažava glavobolju, sinusitis, krvarenje nosa, vrtoglavicu, kao i bolove u čeljusti i zubima.

• Točka H

Smještena je na sredini prsne kosti, tri i pol prsta iznad njenog završetka. Naziva se još sea of tranquillity (more smirenja).

Upute:
Isto kao i kod prethodne točke.

Dobrobiti:
Stimuliranjem ove točke na prsima ublažit ćete razdražljivost, tjeskobu, a samim time i unaprijediti san.
Osim toga, umirit ćete kašalj, astmu, tegobe dišnog sustava.
Kod dojilja ublažava čak i mastitis te potiče laktaciju.

• Točke I i J

1z1rc69.jpg


Točke I se nalaze s vanjske strane noge, u udubljenju ispod gležnja. Nazivaju se još i calm sleep (miran san).
Točke J se nalaze s unutrašnje strane noge, u udubljenju ispod gležnja. Nazivaju se još i joyful sleep (sretan san).

Upute:
Služite se palcem i vrhovima prstiju kako biste stimulirali ove točke ispod gležnja.
Palcem pritisnite unutrašnju stranu noge, ispod gležnja (točku J), a vrhovima prstiju vanjsku stranu (točku I).
Stimuliranjem ovih točaka nekoliko minuta prije spavanja uz duboko disanje relaksirat ćete se i omogućiti si dobar san.

Dobrobiti:
Ublažavaju nesanicu i bolove u leđima, smanjuju ukočenost u vratu te glavobolju i razdražljivost.
Pritiskom na ove točke smanjuju se tegobe bolnih peta i gležnjeva, ublažava tjeskoba i poboljšava se kvaliteta sna.
Usto možete sniziti krvni tlak.
Točke su djelotvorne i kod grlobolje, problema s očima, neredovite menstruacije, epilepsije.
Poslije stimuliranja ovih akupresurnih točaka popijte veću količinu tople vode kako biste potaknuli izbacivanje suvišnih toksina iz organizma.
Za pozitivan učinak ne trebate stimulirati sve ove točke, dovoljno je odabrati jednu ili dvije.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
6 akupresurnih točaka za zdravo mršavljenje

akupresura-mrsavljenje.jpg


Godinama se bezuspješno borite s viškom kilograma?

Isprobali ste većinu dijeta, poslušali nebrojeno savjeta, ali ništa nije urodilo plodom?
Tome je možda razlog blokada energije u vašim meridijanima.
Kada su meridijani blokirani, tada dolazi do neravnoteže hormona u organizmu i počinju probavne tegobe koje rezultiraju debljanjem.
Stoga vam za zdravo mršavljenje snažno može pomoći akupresura, tehnika koja djeluje direktno na protok energije.
Saznajte koje su točke na vašem tijelu povezane s radom probavnog sustava te kako pritiskom na njih smanjiti apetit i smršaviti.

1. Točka na području abdomena (Ren 6)

ren-6.jpg


Gdje se nalazi: oko 3 centimetra ispod samog pupka.
Smjestite dva prsta na ovu točku pa masirajte područje pokretima gore-dolje.
Zatim primijenite pritisak na točku u trajanju od 2 minute.
Radite akupresuru dvaput dnevno.
Dobrobiti: potiče rad probave, pridonosi snazi organizma, smanjuje konstipaciju i potiče gubitak kilograma.

2. Točka ispod rebara (SP 16)

sp-16.jpg


Gdje se nalazi: blizu donjeg ruba rebara na obje strane, obično ispod zadnjeg rebra.
Savijenim prstima pritišćite ovu točku 5 minuta svaki dan.
Dobrobiti: balansira poremećaj apetita, smanjuje razne probavne tegobe i bolove oko rebara, ublažava čir.

3. Točka pokraj uha

tocka-pokraj-uha.jpg


Gdje se nalazi: kako biste pronašli ovu točku, stavite prst pokraj uha, točnije kod trokutastog ispupčenja – tragusa, a zatim otvarajte i zatvarajte usta.
Točka se nalazi točno tamo gdje najviše osjećate pomicanje čeljusti.
Primijenite pritisak na ovu točku u trajanju od 1 do 3 minute.
Dobrobiti: ova je točka poznata kao točka kontrole apetita koja smanjuje želju za prejedanjem.
Njenom svakodnevnom stimulacijom možete povećati svijest o svojim prehrambenim navikama.
Istraživanja su pokazala da kombinacijom primjene akupresure na ovu točku i prehrane bazirane na smanjenom unosu kalorija možete znatno sniziti razine leptina. Riječ je o hormonu koji regulira osjećaj gladi.

4. Točka ispod koljena

tocka-ispod-koljena.jpg


Gdje se nalazi: oko 5 cm ispod koljena, prema vanjskoj strani noge.
Primijenite pritisak kažiprstom na ovu točku u trajanju od 2 minute.
Kada savijenih koljena pomičete stopalo gore-dolje, možete osjetiti pomicanje mišića ispod prsta.
Dobrobiti: pomaže optimalnom radu probavnog sustava te potiče probavu.


5. Točka na laktu (LI 11)

li-11.jpg


Gdje se nalazi: na pregibu lakta s unutrašnje strane podlaktice.
Ova je točka vezana uz rad debelog crijeva.
Primijenite pritisak palcem na ovu točku svaki dan u trajanju od 1 minute.
Dobrobiti: stimulira rad crijeva tako što uklanja višak topline i neželjene vlage iz organizma.

6. Točka na gležnju (SP 6)

sp-6.jpg



Gdje se nalazi: na unutrašnjoj strani potkoljenice, otprilike 5 cm iznad gležnja.
Ova točke djeluje na vašu slezenu.
Primijenite pritisak palcem na ovu točku svaki dan u trajanju od 1 minute pa polako otpustite.
Dobrobiti: potiče rad slezene i probavnog sustava.
Ovu točku nemojte stimulirati ako ste trudni.

Kako postići najbolji rezultat?

Da bi akupresura bila što uspješnija, pritisak kombinirajte s masažom akupresurnih točaka i područja oko tih točaka.

1. korak

Prvo malo izmasirajte područje oko akupresurne točke (kad postoje duple akupresurne točke, masirajte i na drugoj strani tijela).

2. korak

Primijenite pritisak na samu akupresurnu točku u trajanju od 2-3 minute.

3. korak

Na kraju ponovno lagano izmasirajte područje oko točke.
Također, obratite pažnju na to da određene točke postoje na jednoj i na drugoj strani tijela. Tada akupresuru i masažu primijenite na obje strane (primjerice, na oba koljena, lakta, uha i sl.).
Neka pritisak na akupresurne točke uvijek bude lagan, od nježnog do srednje snažnog intenziteta. Nikad ne pritišćite točke prejako.

Višestruki učinak akupresure

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, pritiskom na određene točke i meridijane možete potaknuti eliminaciju suvišne topline i vode iz organizma.
To su elementi koji ometaju protok energije u meridijanima.
Pritiskom na akupresurne točke i mišići se polako opuštaju, a poboljšava se i cirkulacija, što je potrebno da biste eliminirali toksine.
Akupresurom, dakle, potičete i izbacivanje toksina iz organizma, što također pridonosi mršavljenju.
Osim što ćete pritiskom na akupresurne točke pomoći radu svog probavnog sustava, povećat će se i vaša svijest o vlastitom tijelu i njegovim potrebama.
Kada osvijestite navike jedenja, hranu ćete uzimati samo onda kada ste gladni, odnosno kad je vašem organizmu doista potrebna.
Akupresuru možete kombinirati s nekom metodom opuštanja poput joge ili meditacije.

(Alternativa za Vas)
 
Natrag
Top