Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
A tko te tjera da slušaš (čitaš) što ja govorim? Na koncu, potpuno je nebitno što ja govorim. A da je subota sjena, nisam ja izmislio, nego je to sveti Pavao napisao u svojoj poslanici Kološanima.

Posto na toliko opsirnih i dokumentovanih komentara nemas nista da kazes, to pokazuje da si se jako umorio i da ni sam ne znas sta da ucinis. Da pobegnes, izgledalo bi kao da si se predao, da pobijes istorijske i biblijske cinjenice, nemas cime, pa zato si toliko nervozan. Polako, nema potrebe da se nerviras, ne bih zeleo da te to dovede do srcanog udara. Vidis i sam da ono sto si mislio da je apsolutna istina i nije bas tako kao sto si milsio da jeste.


Sve najbolje
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.333
Posto na toliko opsirnih i dokumentovanih komentara nemas nista da kazes, to pokazuje da si se jako umorio i da ni sam ne znas sta da ucinis.

A što bih ja još trebao kad je Sveti Pavao onako kratak i jasan? Subota je sjena, jednako kao jelo ili piće i jednako kao blagdani i mlađaci. Zar bi ti imao što opširno ovdje obrazlagati?

Da pobegnes, izgledalo bi kao da si se predao, da pobijes istorijske i biblijske cinjenice, nemas cime, pa zato si toliko nervozan.

Mogu ti priznati da sam na rubu da pobjegnem, ali ne zbog bilo čega od ovoga što ti nabrajaš nego zbog svih ovih vaših pamfleta.

Polako, nema potrebe da se nerviras, ne bih zeleo da te to dovede do srcanog udara. Vidis i sam da ono sto si mislio da je apsolutna istina i nije bas tako kao sto si milsio da jeste.

Hvala ti na brizi i za mene i za moje zdravlje. A ovo drugo nisi pogodio. Niste me ni pokolebali ni iznenadili. Pokolebati me niste imali čime, a ništa drugo osim pamfleta od vas nisam ni očekivao, pa me tako niste ni iznenadili.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
PP
A što bih ja još trebao kad je Sveti Pavao onako kratak i jasan? Subota je sjena, jednako kao jelo ili piće i jednako kao blagdani i mlađaci. Zar bi ti imao što opširno ovdje obrazlagati?
Mogu ti priznati da sam na rubu da pobjegnem, ali ne zbog bilo čega od ovoga što ti nabrajaš nego zbog svih ovih vaših pamfleta.

Stvarnoslape, pa zar posle tolikih bibilijskih i istorijskih dokaza ti i dalje spominjes nekakve pamflete? Gde su odgovori na izjave Jevsevija Popovica i drugih istoricara? Nema ih!

Drugo, nemam ja problema da ti pobedes, ali ne pricama, sa njima se ne pobedjuje, negu dokazima, a njih jos nismo videli
.

Izjavio si da je sv. Pavle prorekao promenu subote. A gde ti je Pavlov dokas? Ni njega nemas osim obicne price. Na dokaze cekama a ne na obicne privce.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nije prorekao promjenu, nego obznanio da je sjena.

Po ovom tvome iskazu vidi se da nisi procitao komentar Laodikeje koji je u tanvcine i vrlo strucno sto je za pohvalu, objasnio sta je sjen a sta deo Bozjeg zakona Dekalog.
Nije na odmet da to pazljivoi procitas moze ti pomoici da pravilno shvatris Pavlove
izjave.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Bježi i od Rostovceva, ni on nigdje ne spominje da su pogani prije kršćana imali praksu nedjeljnog bogoslužja nekom od svojih bogova ili božanstava.

Rekoh strpi se malo ovoti nudim da prvo naučiš od kad se i šta radi kod pagana da bi potom sve tovideo idanas u Vavilonskom nasleđu zajedno sa danom sunca.


Mene interesiraju činjenice i argumenti za te činjenice. A povijesne činjenice kažu da je nedjelja mogla biti časna samo po tome što je bila časna kršćanima.

Zar ti to govoriš kako je Kole oglasio časni DAN SUNCA kao Hrišćanski dan odmora?



Naravno da nisu, kršćani samo u taj dan već dva tisućljeća časte i slave Krista.

OK.možemo svakog dana slaviti Isusa ali gde ti jedan koji Bog odredi za odmor...daj mi citat gde Bog daje nedelju umesto subote za odmor?
Čitaj i slušaj...
Događaji su u vreme Isusovog dolaska i milenijuma:

66:20 I svu će braću vašu iz svih naroda dovesti Gospodu na dar na konjima i na kolima i na nosilima i na mazgama i na kamilama ka svetoj gori mojoj u Jerusalim, veli Gospod, kao što prinose sinovi Izrailjevi dar u čistom sudu u dom Gospodnji.
66:21 I između njih ću uzeti sveštenike i Levite, veli Gospod.
66:22 Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše.
66:23 I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
66:24 I izlaziće i gledaće mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umreti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom telu.


14:16 I ko god ostane od svih naroda koji dođu na Jerusalim, svak će dolaziti od godine do godine da se pokloni caru Gospodu nad vojskama i da praznuje praznik senica.

Gde ti je nedelja?



Složio se ja s tobom oko ovoga ili ne, a ne slažem se, ovo je potpuno nebitno i za mene i za našu diskusiju. Ono što mene jedino interesira jeste pitanje i odgovor na pitanje: Jesu li kršćani praksu nedjeljnog okupljanja preuzeli od pogana ili je okupljanje kršćana u nedjelju autentična praksa kršćana. Sve govori u prilog tome da je ta praksa autentično i samo praksa kršćana. Navest ću nekoliko najvažnijih detalja koji to potvrđuju:

Nek si ti meni živ i zdrav a ova konstatacija je neistinita jer pagani od Vavilona imaju dan sunca i isto se nalazi u oltaru i na leđima katoličkih sveštenika pri pogrebu ovamo.Polako,nemoj žuriti sa tim plagijatima slušaj malo sve što ću ti odraznih istoričara prepisati.


Kršćanima je dan kao dan potpuno nebitan. Kršćani ne slave nedjelju, kršćani slave Krista u nedjelju. Nitko ne može, pa tako ni kršćani, činiti nešto izvan vremena. Čim nešto slavimo činimo to i u neko vrijeme, neki dan. Tako i kršćani slave Krista, a dan je odabran još u apostolska vremena. Ja se slažem i sa odabranim danom, ali i da se ne slažem, tko sam ja da se suprotstavljam odluci Crkve i apostola?

Pozadina tih zbivanja nedeljom je iz više razloga:
1.Nedeljom su mogli putovati.
2.Nedeljom su mogli odvojiti vreme za pagane.
3Nedeljom su propvedali paganima Isusa.
4.U Jevrejsku nedelju Hrist vaskrsnu.

Dobro,ti slaviš Hrista nedeljoma možeš i svakog dana a koji je dan Bog za ODMOR posvetio?
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Nije mi jasno zašto se toliko nameće subota...nije li zato što je neka žena rekla da je to pečat Božji?
Slap je ovde u velikoj meri u pravu i on nema ništa protiv subote već protiv nametanja tog dana kao pečata Božjeg,Ne vidim da ima protiv ako Jevrejin ili onaj koji pristane uz Jevreje da odmara subotom.

Molio bih da se ovaj tekst PAŽLJIVO sluša:

I Mojsije sazva sav narod Izrailjev, i reče im: Čuj Izrailju uredbe i zakone, koje ću danas kazati da čujete, da ih naučite i držite ih i tvorite.
5:2 Gospod Bog naš učini s nama zavet na Horivu.
5:3 Nije s ocima našim učinio taj zavet, nego s nama, koji smo danas tu svi živi.
5:4 Licem k licu govorio vam je Gospod na ovoj gori isred ognja;
5:5 Ja tada stajah između Gospoda i vas, da vam javim reči Gospodnje, jer vas beše strah od ognja i ne iziđoste na goru; i reče:
5:6 Ja sam Gospod Bog tvoj koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog,
5:7 Nemoj imati bogova drugih do mene.

Po Jeleni Beli ko odmara subotom prima pečat za život večni pa čujmo ko se to sve pečatiza večnost:

5:14 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; nemoj raditi nikakav posao ni ti ni sin tvoj ni kći tvoja ni sluga tvoj ni sluškinja tvoja, ni vo tvoj ni magarac tvoj, niti koje živinče tvoje, ni došljak koji je kod tebe, da bi se odmorio sluga tvoj i sluškinja tvoja kao i ti.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527


Urednice, zbog cega je sada moj komentar ponovo pokriven?
Sta sam sada pogresno uradio?


Nije mi jasno zašto se toliko nameće subota...nije li zato što je neka žena rekla da je to pečat Božji?
Slap je ovde u velikoj meri u pravu i on nema ništa protiv subote već protiv nametanja tog dana kao pečata Božjeg,Ne vidim da ima protiv ako Jevrejin ili onaj koji pristane uz Jevreje da odmara subotom.QUOTE]

PP
Postovanjhe brate Taramana,

Iznenadjuje me sto si izjavio "sto se Subota toliko namece".

Pre svega nijedan od nas koji diskutujemo nikome nista ne namece, nego mi se samo BRANIMO od napada.

Drugo, ja nisam ni bio na forumu kad je ova tema otvorena, niti mi je poznato ko
ju je otvorio, samo znam da nije nijedan od nas koji sada diskutujemo.
Nije mi poznato ko je taj "PEKONK"?

Trece, ili nisi razumeo Slapa ili ne zelis da ga razumes. On neprekidno tvrdi da subota nije data hriscanima, a Biblija to ne tvrdi.

Cetvrto, nije mi jasno zasto si alergican na zene. Ko je od nas makar spomenuo izjavu neke zeni. Niko, osim tebe.

Peto, sta bi ti voleo, da mi cutimo i da dozvolim da se siri neistina umesto istine?
Svi mi koji sada ucestvujemo, neprestano iznosimo biblijske ili istorijske dokaze, pa ako neko zeli da dokaze da nismo u pravu neka izvoli, zato smo tu da saslusamo svacije misljenje.

Tekst koji si naveo iz 5. Mojsijeve 5, jesam pazljivo procitao. To je u knjizi PONAVLJANJA. Mojsije to govori svome narodu za koga je bio odgovoran i napomiunje im da trerba da postuju Bozji zakon i sve propise. Zato on tu ponavlja Dekalog koji je Bog dao.

Medjutim, ja bih ti savetovao da ti pazaljivije procitas Dekalogt koji je Bog napisao na kamenim plocama. U tome je sveznajuci Bog izneo merila svoje pravde.
Iako se ne spasavamo svojim delima, drzanjem Zakona, treba da nam je jasno da se ni bezakonici nece spasiti. Oni koji ne postuju Bozji zakon, ne postuju ni Boga koji ga je dao ljudima.


Sve najbolje
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.333
Rekoh strpi se malo ovoti nudim da prvo naučiš od kad se i šta radi kod pagana da bi potom sve tovideo idanas u Vavilonskom nasleđu zajedno sa danom sunca.

Već ti rekoh više puta, ne trebaju mi tvoja snoviđenja, nego navedi: koji pogani, kada i gdje su imali praksu nedjeljnog bogoštovlja nekom od svojih bogova i božanstava. Ako to nemaš, eno ti Mirko pa njemu proslijedi ova svoja snoviđenja. On bi ih mogao dalje lifrati kao maglu.

Zar ti to govoriš kako je Kole oglasio časni DAN SUNCA kao Hrišćanski dan odmora?

Što je Konstantin intimno mislio i htio meni je potpuno nebitno, a nebitno je i za našu temu. Za ovu diskusiju jedino je bitno što je nedjelja kršćanima, jesu li praksu okupljanja nedjeljom preuzeli od pogana i od kada postoji praksa kršćana da se okupljaju nedjeljom. A što se ovoga tiče stvari stoje ovako.

1. Kršćanima je nedjelja dan u koji se okupljaju slaviti Krista.
2. Tu praksu nisu preuzeli od pogana, jer nitko od pogana prije kršćana nije ni imao tu praksu.
3. Praksa kršćana na okupljanje nedjeljom kako bi slavili Krista seže u apostolska vremena.

Iz ovoga je ponovo jasno, kao što sam već rekao, da je smiještanje priče o nedjelji u 4. stoljeće i vezivanje uz Konstantina smiješno i bezpredmetno. Kakve veze ima Konstantin, i što me briga o motivima Konstantina u 4. stoljeću, ako je onaj događaj iz Dj 20,7 bio okupljanje kršćana na lomljenje kruha u nedjelju (prvi dan u tjednu)? Što me briga kako je Konstantin tretirao nedjelju, ako sveti Pavao kaže: Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem. (1 Kor 16,2), upravo zbog toga što su se kršćani i okupljali svakog prvog dana u tjednu? Zbog čega su se mogli okupljati baš svakog prvog dana u tjednu? Da nisu možda imali "nedjeljne turnire u šahu"? Briga me za Konstantinov osobni stav prema nedjelji, ako Ivan u Otk 1,10 govori o danu Gospodnjem, koristeći baš izraz kojim se nedjelja naziva u mnoštvu ranokršćanskih spisa od kojih su neki i iz Ivanova vremena.

OK.možemo svakog dana slaviti Isusa ali gde ti jedan koji Bog odredi za odmor...daj mi citat gde Bog daje nedelju umesto subote za odmor?

Nije uopće riječ o zamjeni. Kako su kršćani mogli zamijeniti subotu nedjeljom kada subota kršćanima nikada nije ni zapovjeđena. Subota je zapovjeđena samo Židovima. A zašto su kršćani, iako nema izričite zapovijedi za nedjelju kakvu su dobili Židovi za subotu, počeli praksu okupljanja u nedjelju, pitanje je koje moraš uputiti apostolima jer je ta praksa počela još u njihovo vrijeme.

Gde ti je nedelja?

Eno je kao dan Gospodnji u Ivanovu Otkrivenju.

Nek si ti meni živ i zdrav a ova konstatacija je neistinita jer pagani od Vavilona imaju dan sunca i isto se nalazi u oltaru i na leđima katoličkih sveštenika pri pogrebu ovamo.Polako,nemoj žuriti sa tim plagijatima slušaj malo sve što ću ti odraznih istoričara prepisati.

Tebi samo nedostaju dokazi da su neki pogani prije kršćana imali redovita nedjeljna bogoštovlja. Sitnica, šta ima veze što nema dokaza.

Pozadina tih zbivanja nedeljom je iz više razloga:
1.Nedeljom su mogli putovati.
2.Nedeljom su mogli odvojiti vreme za pagane.
3Nedeljom su propvedali paganima Isusa.
4.U Jevrejsku nedelju Hrist vaskrsnu.

Najprije si "secirao" Konstantina i njegove motive vezane uz nedjelju, a sada vidim da si i apostole podvrgnuo istom takvom "seciranju". Ja ne bih preuzimao ulogu odvjetnika apostola, to ti sam s njima riješi.

Dobro,ti slaviš Hrista nedeljoma možeš i svakog dana a koji je dan Bog za ODMOR posvetio?

Šabat, dan odmora, ali ga je zapovjedio samo Židovima.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.333
Po ovom tvome iskazu vidi se da nisi procitao komentar Laodikeje koji je u tanvcine i vrlo strucno sto je za pohvalu, objasnio sta je sjen a sta deo Bozjeg zakona Dekalog.
Nije na odmet da to pazljivoi procitas moze ti pomoici da pravilno shvatris Pavlove
izjave.

Objašnjava se ono što netko (autor) nije izrijekom naveo. Na primjer, da je sveti Pavao napisao kršćanima da se ne osvrću na sjene, onda je smisleno u kontekstu Pavlova naučavanja promišljati i domišljati što su to sjene. Ali ako Pavao izrijekom navede neke elemente i kaže da su to sjene, a onda netko "stručno objasni" da sjena ipak nije ono za što je Pavao rekao da je sjena, onda je to "stručno objašnjenje" i besmisleno i drsko.
 
Natrag
Top