Sygic Navigacija

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
SYGIC postaje "Worst Navigation" (verzija 15.1.4)

Nisam nameravao da komentarišem gluposti koje nam nudi svaka nova verzija ove jadne aplikacije. Međutim, na jednom drugom forumu sam pročitao (slika "Hvalospev 1514") :

This version 15.1.4, unlike the previous versions, works perfectly well. Does not crash. Quick search is excellent. Navigation flawless. DashCam tested and working good. This is after a full day use. So far, so good.

Navigation flawless. Navigacija besprekorna !?

Instalirao sam i verziju 15.1.4. Kao što reče @nenadsenn , ono što nije radilo, ni sada ne radi. Mislim na još komplikovanije kreiranje rute sa dve izabrane lokacije, u off režimu rada. Ipak, za divno čudo, nešto se i popravilo. Sada se može aktivirati ruta koja je snimljena ranije. Takođe, i ruta koja je kreirana ovom verzijom, i upamćena, takođe se može učitati i pokrenuti navigacija. Slike "Upamcene rute" i "Ruta upamcena u 1514".

Evo kako najnovija verzija 15.1.4 rutira međugradske destinacije. Iako je, kao što se vidi, dozvoljena upotreba autoputa, autoput nije uključen u putanju. Jedan primer je "Aerodrom Bgd - Ruma", a drugi "Bgd - Niš". Obe putanje su prikazane i sa isključenim korišćenjem autoputa. Nažalost, ruta ostaje nepromenjena. Autoput ne postoji za navigaciju Sygic. Samo bih naglasio da sam zamenio novi fajl settings2.dat sa istim, iz starijih verzija koje su korektno radile. Razlog je taj što se, u suprotnom, ne mogu postaviti ispravna glasovna obaveštenja o nailasku na prekršajne kamere. Ja bar nisam uspeo...

Ruma.jpg

Na drugoj slici sam prikazao kako to radi ozbiljna navigacija, HERE Maps. Naravno, izabrao sam iste putanje. Doduše, tako je radila i nekada ozbiljna navigacija Sygic. Nekada bilo, sada se samo sećamo...

Nis.jpg

Na pomenutom forumu, odakle je onaj "hvalospev" (na engleskom) mislim da nije moguće da članovi postavljaju slike. U suprotnom, ako može, staviću ove dve slike, kao odgovor vozaču, koji je zaključio da je "navigacija besprekorna", nakon "čitavog dana korišćenja". Ipak, iako je bilo dosta primedbi zbog mog ilustrovanja komentara "gomilom" slika, mislim da je naš forum No 1 u svetu. Bez slika se teško može dokazati neko tvrđenje. Lično mislim da je mogućnost komentarisanja uz ilustraciju skrinšotovima, još jedan od kvaliteta našeg foruma.

Bez obzira na sve primedbe koje mnogi od nas imaju na najnovije verzije navigacije Sygic, nameravao sam da ipak koristim i nju. Sada sam u ozbiljnoj dilemi koju verziju da izaberem. Možda će to biti 14.6.7 ili 14.7.7. Verziju 14.3.4, koju mnogi hvale, nikada nisam koristio. Problem je sada naći ispravan Sygic folder i korektnu aplikaciju. Ja to nemam. Uz to, potrebno je sve to optimalno "naštelovati"...

EDIT (20. april 2015.)

Iskreno, malo mi smeta neprofesionalnost kompanije Sygic. Iako nas niko i ne tera da odmah instaliramo. Zašto "izbacuju" verziju koju i sami mogu jednostavno da provere. Radi se o onom postavljanju rute sa adresama iz spiska Favorite. Bez obzira što je ovo Beta verzija, i nju je distribuirao Sygic. Nije pala s neba. Slažem se i sa stavom @zx16 da ne analiziramo Beta verzije. Međutim, koja je onda svrha objavljivanja tih verzija. Očigledno, da ih mi analiziramo i njima pomognemo...
Danas (20. april 2015.) sam ponovo instalirao aplikaciju i želeo da probam, bez zamene originalnog settings2.dat. Ranije sam ovaj fajl menjao onim iz starijih verzija, u cilju ispravnog podešavanja glasovnih obaveštenja. Primetio sam da i od njega zavisi rutiranje. Inače, sa originalnim fajlom settings2.dat, nakon instalacije, vraćamo se na poznati problem nemogućnosti korektnog podešavanja glasovnih obaveštenja. I evo novog rezultata. Ponovio sam rutu Aerodrom Bgd - Ruma. U prvom rutiranju, data je ispravna putanja, sa korišćenjem autoputa. Dodirom ikonice za opciju "bez naplate putarine", prešao sam u situaciju bez korišćenja autoputa. Želeo sam da ponovo vratim "korišćenje autoputa" i "dozvolu naplate putarine" (treća slika u nizu). Nažalost, kao što se vidi na poslednjoj maloj slici u ovom nizu, i sa ovim dozvolama je ostala putanje bez korišćenja autoputa. Dakle, pitanje je koliko bismo nelogičnosti pronašli detaljnim testiranjem...

New Ruma.jpg
 

Prilozi

  • Hvalospev 1514.jpg
    Hvalospev 1514.jpg
    91,6 KB · Pregleda: 36
  • Upamcene rute.png
    Upamcene rute.png
    49 KB · Pregleda: 26
  • Ruta upamcena u 1514.png
    Ruta upamcena u 1514.png
    83,5 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
167
@navigas

Za rutiranje autoputem probaj i TA mape. Izgleda da verzije Sygica 15.x.x imaju taj problem samo sa NQ mapama.

Možda su NQ mape za neku drugu zemlju bolje urađene od Srbije, pa to možda radi sa (na primer) NQ mapom za Nemačku.

Nemam sada vremena da sve to probam.
 
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
167
Zaboravio sam da napomenem: Možda je rešenje da se u Settings prebaci sa Shortest Route na Fastest Route.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Zaboravio sam da napomenem: Možda je rešenje da se u Settings prebaci sa Shortest Route na Fastest Route.
Druže, ko što možeš videti na prvoj slici, sastavljenoj od 4 male, izabrao sam rutiranje "brzo". Ništa ne menja ni kada izaberem "kratko". Ponavljam, razlog je što sam instalirani, novi settings2.dat zamenio starim sa glasovnim podešavanjem.
Dakle, kada "korektno" instaliram navigaciju, normalno se nudi i ruta sa korišćenjem autoputa. Tada je problem što ne mogu da podesim glasovna upozorenja za prekršajne kamere. Podešavanja rade OK kada ubacim stari fajl settings2.dat. I tada, u prvom izboru rute, se ponudi autoput. Međutim, kada tapnem na ikonicu da bih sprečio korišćenje autoputa, sledeći izbor autoputa više nije moguć...Ako vratim novi settings2.dat fajl, ponovo se nudi autoput.

Pošto mi nije cilj otvaranje polemike u vezi mog "nestandardnog" konfigurisanja, sa starim settings2.dat fajlom, evo primera koji će dokazati da ipak nije sve korektno odrađeno u softveru navigacije Sygic. Verzija je 15.0.9. Da li neko može ovo objasniti. Kada iz iste tačke, sa puta od aerodroma "Nikola Tesla" krenem u Rumu, nije dozvoljena upotreba autoputa. Iako je ikona "autoput" aktivna. Ali, ako iz te iste tačke krenem ka Bloku 61 , na Novom Beogradu, taj isti autoput se može koristiti !? Takođe, kada sa lokacije iz ulice Vojislava Ilića (blizu "Plavog mosta") krenem ka Košutnjaku, dozvoljena je upotreba autoputa. Kada sa iste lokacije krenem put Niša, ne može se ići autoputem...Inače, ništa ne menjam u podešavanjima. Slike idu jedna za drugom...Dakle, navigacija neobjašnjivo dozvoljava i zabranjuje korišćenje autoputa. To je, u najmanju ruku, neozbiljno ! A ikonica "autoput" je uvek u režimu "aktivno" tj. "dozvoljeno".

1509 Autoput.jpg

Meni je važnije korektno rutiranje, sa korišćenjem autoputa. Tako da mi ne smeta ako nema zvučnih upozorenja.Možda će se ona nekako i podesti. Veći je problem što se za start ne može koristiti upamćena adresa u spisku "Favorite". To je već ozbiljan nedostatak. Da ne komplikujem više, napustio sam verzije 15.1.X i vratio se na 15.0.9. Na njoj se takođe manifestuju svi ovi problemi sa "korišćenjem" autoputa. Ipak, u ovoj verziji se normalno može postaviti ruta sa lokacijama zapamćenim u Favorite. Iz tog spiska izaberem destinaciju ali, za razliku od 15.1.X, iz istog spiska mogu izabrati i start.
Kao što se vidi, korišćenje navigacije Sygic je dosta uslovljeno kompromisima. To mi se nimalo ne dopada. Ako želim korišćenje autoputa, nemam glasovna upozorenja. I obrnuto.
Sve bih ovo prihvatio kao moje netipično korišćenje aplikacije. I kao moju grešku. Ipak, i kada odradim sve po "protokolu", i tada se pojavljuje neobjašnjive manifestacije. Ne prihvatam da je moja greška to što ubacujem "stariji" settings2.dat fajl. U normalnom programu, ako sam već nešto poremetio, nikako se ne bi smela pojavljivati i gubiti ikonica autoputa, u zavisnosti od toga da li sam dodirnuo ikonicu u ON ili OFF režimu. Morala bi aplikacija da mi stavi do znanja da sam nešto pokvario...

1. Juče sam pročitao da je datum aplikacije Sygic, na marketu Play Store, 20. april 2015. Nije mi jasno šta to znači. Da li je juče neka verzija postala finalna, da li je u pitnju apdejt...Ne znam.

2. Takođe, i dalje ne razumem u kojoj situaciji se aktivira ikonica "Kamera", u donjem levom uglu. U svim situacijama, bar kod mene, se dodirom te ikonice samo pojavi, na par sekundi, tekst "Izveštaj o kameri za kontrolu brzine". Desna ikonica "i" radi ispravno. Kada se ona dodirne, pojave se informacije "Pregled rute"...

Zamolio bih da mi neko od članova objasni, ukoliko je razjasnio ova dva pitanja (1. i 2.).

EDIT
Verzija 15.1.4 postala zvanična (22. april 2015.)

Na prvo pitanje sam dobio odgovor. Stigao je sa marketa, sa Play Store (slike u prilogu). Sygic verzija 15.1.4 je postalna finalna. Zvanična. Bez obzira što neke opcije, koje se reklamiraju, ne funkcionišu. Osnovno je da nije moguće kreiranje rute na osnovu adresa iz spiska Favorite.
Interesantno je da se uporno potencira kao NEW : "1-click speedcam reporting". Nigde nisam video kako to radi u realnim uslovima.
I dalje stoji napomena da zvanične mape Makedonije i Bosne i Hercegovine sadrže samo tranzitne puteve...
 

Prilozi

  • Screenshot_2015-04-22-18-09-06.png
    Screenshot_2015-04-22-18-09-06.png
    46,8 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_2015-04-22-18-10-26.png
    Screenshot_2015-04-22-18-10-26.png
    80 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-22-18-14-40.png
    Screenshot_2015-04-22-18-14-40.png
    84,3 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
2.971
Sygic_14.3.4

Evo ponovo "stare" verzije za one koji su propustili da je instaliraju i probaju.
U arhivi u folderu - Sygic_14.3.4 - imate .apk i fajl - version.
Ako imate neku od verzija poslije ove "pregazite" je ali obavezno ide ovaj fajl - version.
U ovoj verziji mozete da vidite sta ste propustili.

Kod:
http://www86.zippyshare.com/v/9WhyI2gv/file.html
 
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
167
@navigas

Primedba samo u vezi zaključivanja gde leži problem.

Meni je sa Fastest Route ispravno rutirao na autoput i ponudio i druge opcije. To je bila druga ruta - tj. ne ona ruta koju ti navodiš. Hoću da kažem da mi se na osnovu toga čini da pojedinačni (verovatno) delovi mapa nekih zemalja nisu korektno urađeni (bar u ovim aktuelnim verzijama mapa) i da je i to deo problema. Jer, šta drugo bi mogao biti problem ako na istoj mapi Sygic rutu od A do B pravi preko autoputa, a ruta od C do D ne ide preko autoputa.

Dakle, sve to bi trebalo proveriti i sa NQ mapama drugih zemalja (Nemačka na primer), ali i sa TA mapama istih zemalja.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Sygic_14.3.4
Evo ponovo "stare" verzije za one koji su propustili da je instaliraju i probaju.
U arhivi u folderu - Sygic_14.3.4 - imate .apk i fajl - version.
Ako imate neku od verzija poslije ove "pregazite" je ali obavezno ide ovaj fajl - version.
U ovoj verziji mozete da vidite sta ste propustili.

Instalirao sam 14.3.4 i sve podesio. Inače, nisam odmah uspeo da podesim glasovna obaveštenja nakon instalacije. Zato sam uklonio novi settings2.dat i i kopirao onaj koji je @nenadsenn svojevremeno postavio. Takođe, još ranije sam iskopirao njegov folder rupi u folderu Maps, kao i icons i sounds u folderu Res.

Probao sam malo u vožnji "u lokalu, na ruti od oko 5km u jednom smeru. Sve funkcioniše bez greške. Sada vidim zašto nenadsenn ostaje na ovoj oprobanoj verziji. Nema pucanja aplikacije, nema zastoja, sve radi kao sat. Šteta što tako ne rade i ove nove verzije, sa većim brojem opcija. Recimo, u njima nije loša mogućnost određivanja destinacije na osnovu GPS parametara fotografije. Takođe, nije loše ni video snimanje u vožnji. Iskreno, mislim da je i utility interface mnogo bolji kod novih verzija. Međutim, koja vajda od tih "lepih" opcija, možda i lakšeg postavljanja rute, ako navigacija ne radi korektno...

Evo i par slika. Neko da se podseti ove verzije, a neko da vidi, ako je nije koristio. Lepo je i videti i čuti, u simulaciji, kako se glasom nagoveštava "prekršajna kamera", ili "kamera za semafor i brzinu". U isto vreme se pojavljuje ikona odgovarajuće kamere sa sa rastojanjem, u metrima, dok se približavamo, takođe i kada se udaljavamo od nje...Zaista lepo urađeno.

Još jednom bih se zahvalio drugaru nenadsenn-u. Bez njegove pomoći ja ne bih uspešno instalirao, tj. podesio, verziju 14.3.4.

P.S. Na marketu sam video da je verzija 15.1.4 postala zvanična, a uočeni nedostaci su ostali. Nikako ne razumem Sygic programere. Svaka nova verzija je, navodno, "odradila" nešto : "little fixes for settings", "Much faster search in nearby POI", "New 1-click speedcam reporting", "New manage widgets in app menu"... A u stvarnosti, to se i poređenjem verzija 14.3.4 i 15.1.4 vidi, samo "razdese" ono što je nekada funkcionisalo korektno. Najbolji primer je nemogućnost postavljanja rute korišćenjem adresa iz spiska Favorite u verzijama 15.1.X...

EDIT : Rerutiranje 14.3.4

Moram ostati dosledan. Svaku navigaciju sam testirao i sa aspekta rerutiranja. To sam danas uradio i sa verzijom 14.3.4. Odmah ću reći da navigacija Sygic ima tu karakteristiku da, najblaže rečeno, po mom mišljenju, loše određuje dalje navođenje kada se, slučajno ili namerno, promaši skretanje. Evo slike :

Sygic 1434.jpg

Ponuđene su mi alternative. Ja sam izabrao onu sa treće slike (6.8km i 12min) umesto najkraće, sa druge slike (5.5km i 10min). Ipak, nikako ne shvatam logiku da u slučaju kada, slučajno ili namerno, promašim skretanje i krenem putanjom kao na drugoj slici, navigacija dalje bira putanju koja je duža od svih ponuđenih. Na četvrtoj slici se vidi da, umesto da me navigacija vodi onom krivudavom putanjom (sa druge slike), ona bira sasvim novu koja je dugačka čak 7.3km. Iako se nalazim na liniji putanje sa druge slike...Međutim, prihvatiću da je ovo karakteristika navigacije Sygic. Niko me nije naterao da koristim takvu navigaciju, ako već imam zamerke. A koristim je i dalje jer je ubedljivo najlepša i sa najboljim user friendly interface-om. To pokazuje i prelepa prva slika. Uz glasovno obaveštenje "Kamera za semafor i brzinu", tu je i sjajno odrađeno vizuelno upozorenje : razdaljina do pomenute kamere...
Dakle, možda je vreme da prestanem da tražim nešto što ne mogu dobiti. I da vodim računa šta biram od ponuđenih putanja. Tada će navigacija raditi perfektno !
 

Prilozi

  • Screenshot_2015-04-22-10-39-25.png
    Screenshot_2015-04-22-10-39-25.png
    109,8 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_2015-04-22-10-39-32.png
    Screenshot_2015-04-22-10-39-32.png
    116,6 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_2015-04-22-10-39-59.png
    Screenshot_2015-04-22-10-39-59.png
    108,7 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_2015-04-22-10-40-38.png
    Screenshot_2015-04-22-10-40-38.png
    117,8 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_2015-04-22-10-40-48.png
    Screenshot_2015-04-22-10-40-48.png
    97,1 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2015-04-22-10-40-54.png
    Screenshot_2015-04-22-10-40-54.png
    106,5 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2015-04-22-10-41-49.png
    Screenshot_2015-04-22-10-41-49.png
    23,2 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2012
Poruka
916
Nije mi jasno šta to ne radi na novijoj verziji ja koristim zadnju verziju sa mapama navteq i sve što spremim u favorite to bez problema kad želim i pokrenem znači kliknem na to u favoritima i na rutu i navigacija radi normalno kao i sve ostalo i to na tri različita uređaja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
2.971
@navigas

Mozes eksperimentisati i sa opcijom vracanja na rutu.
Podesavanje - Opcije za rutu - Pokazi mi nacin da se vratim kada skrenem sa puta - Vratite - ovdje mozes aktivirati ili deaktivirati tu opciju.
Ako je aktivno kada se "promasi" neko skretanje navigacija ce rerutirati nastojeci da se ponovo vrati na izabranu rutu.
Vrijedi i obratno.

Da li si primjetio ovu interesantnu opciju koja radi u landscape modu?
Podesavanje - Bocna traka - kada aktiviras tu opciju imat ces u toku navigacije na displeju kao sto je na slici u prilogu.


BocnaTraka.png


Usput, izasla je u seriji i verzija 15.1.5!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
@navigas
Mozes eksperimentisati i sa opcijom vracanja na rutu. Podesavanje - Opcije za rutu - Pokazi mi nacin da se vratim kada skrenem sa puta - Vratite - ovdje mozes aktivirati ili deaktivirati tu opciju.
Da li si primjetio ovu interesantnu opciju koja radi u landscape modu? Podesavanje - Bocna traka
Jutros sam postavio opciju "vraćanje na rutu". Međutim, ništa se nije promenilo što se tiče rerutiranja u slučaju kada "promašim" skretanje. Ovo ću do daljnjeg ignorisati. Jer, kada sam korektno izabrao rutu, onu kojom želim voziti, navigacija je radila OK. Iznenadilo me to da, kada sam ignorisao skretanje u Nemanjinu (pravac ka Skupštini), navigacija je ispravno odredila nastavak vožnje sa skretanjem u Krunsku. Jer, nije dozvoljeno desno skretanje iz Kneza Miloša u Bulevar.
Mislim da ova verzija zaslužuje da se postave dve slike, iz realne vožnje, u landscape modu. Izuzetno lepo odrađena grafika. Verovatno, najlepša. Po lepoti grafike, jedino se ovoj verziji može približiti Navigon. Ipak, da ne bih previše hvalio, iako na desnoj strani ima puno podataka o rastojanjima za naredna skretanja, u realnoj vožnji su malo korisna sa malim ekranom. Jednostavno se ne vide. Ali na slici se sve lepo vidi. Odlično i zamišljeno i realizovano.

1434 Skretanje u Krunsku S.jpg

1434 Semafor i brzina S.jpg

Zaista lepe slike za detaljnu analizu situacije u kojoj su snimljene. To je Sygic verzija 14.3.4.

EDIT


Dok se mi divimo "retro" verzijama, neumorni Sygic danas, 24. aprila 2015., promovisao verziju 15.1.5 u zvaničnu.

Na marketu piše da je Novo :

>> Sygic Places
Exclusive free Points of Interest from TripAdvisor, Hotels.com and other providers. Go to Menu - Sygic Store – Places.

>> New Widget
New home screen widget, which lets you launch navigation Home, to Work and favorite or recent locations. You can select these locations via widget’s settings.
To add Sygic Widget long press an empty space on your home screen, or open applications menu.
Select "widgets" and allow the list to load. Select Sygic from the list by tapping on it.

Idemo dalje !
U nove radne (Beta) i zvanične (finalne) verzije...
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top