FIM Moto GP

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Markes kao Duan, deset zaredom!
Izvor. B92 | JT
Aktuelni šampion kraljevske klase Mark Markes trijumfovao je i na desetoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Indijanapolisa.

140584720953e7c2d2a0950726739730_orig.jpg

Beta/AP Photo/AJ Mast
Mladi Španac je tako ostao neporažen od početka ovogodišnjeg šampionata, a desetom pobedom zaredom postao je prvi vozač koji je to učinio od Mika Duana 1997. godine.

Drugo mesto, sa dve sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok je treći bio devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. ‘Doktor’ je takođe ispisao nove stranice istorije kao Markes, pošto je postao prvi vozač u istoriji šampionata koji je u kraljevskoj klasi osvojio više od 4.000 bodova.

Markes je na legendarnoj stazi “Indijanapolis Motor Spidvej” nastavio apsolutnu dominaciju, a samo u prvih nekoliko krugova vladala je neizvesnost oko pobednika. Španac je u jednoj krivini uspeo da pretekne i Rosija i Lorenca i od tada se nije osvrtao, dok se dvojac Jamahe neko vreme borio, ali je ‘Doktor’ posle nekoliko krugova izgubio priključak sa timskim kolegom.

Od starta u Indijanapolisu poveo je Andrea Doviciozo, ispred Rosija i Markesa, ali se ‘Doktor’ odmah probio u vođstvo, dok je Andrea Janone na Pramak Dukatiju napao Markesa i Danija Pedrosu. U tim trenucima Rosi je vodio ispred Dovicioza, Janonea, Markesa, Pedrose i Lorenca. Već u drugom krugu, Janone je napravip grešku, koju je Markes iskoristio, a Lorenco se ubrzo probio na četvrtu poziciju.

U petom krugu, Rosi i Doviciozo su započeli veliku borbu, došlo je do kontakta, pa su ih pretekli Markes i Lorenco. Rosi je brzo uzvratio Lorenca i krenuo u poteru za Markesom i uspeo je da se vrati u vođstvo, dok su Lorenco i Doviciozo vodili veliku borbu, ali je vozač Dukatija ubrzo izgubio korak sa njim.

Rosi je u 11. krugu u jednoj krivini izgubio dve pozicije, od Markesa i Lorenca, ali se probudio i uzvratio svom timskom kolegi. Branilac titule je vrlo brzo uspeo da se odvoji, ali se Rosi i Lorenco, koji je napravio malu grešku, nisu predavali. Ubrzo, trka je bila gotova za Aleša Espargara i Štefana Bradla, koji su imali kontakt, a nekoliko krugova kasnije pored staze se parkirao i Janone.

Doviciozo je do polovine trke potpuno izgubio korak sa vodećima, pa ga je Pedrosa bez problema pretekao. Lorenco se potom našao ispred Rosija, a njih dvojica su tada već bili daleko od Markesa, koji je rutinski priveo trku kraju. Iza najbolje trojice našao se Pedrosa, a sledili su ga vozači Jamahe Teh 3 Pol Espargaro i Bredli Smit, Doviciozo, Kal Kračlou na drugom Dukatiju, vozač Gresini Honde Skot Reding i Hiroši Aojama.

Posle deset trka, Markes ima maksimalnih 250 bodova, a prate ga Pedrosa sa 161 i Rosi sa 157.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već sledećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Češke u Brnu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Pedrosa prekinuo Markesov niz!
Izvor. B92 | JT
Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa prekinuo je niz od deset uzastopnih pobeda svog timskog kolege Marka Markesa, trijumfom na Velikoj nagradi Češke.

7411068053f0a3d6e09ba353167233_orig.jpg

Beta/AP Photo/Michael Conroy
Markes, branilac titule, neporažen je bio od početka sezone do dolaska u Brno, gde je Pedrosa slavio u vremenu od 42:47.800 minuta.

Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok se na podijumu našao i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. Markes je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, pet sekundi iza ‘Doktora’.

Od Katara do Indijanapolisa, skoro pet meseci trajala je Markesova dominacija, ali je njoj došao kraj u Brnu. Pred preko 100.000 gledalaca, za pobedu su se borili Pedrosa i Lorenco, dok Markes nijednog trenutka nije uspeo da im pripreti. On je vodio veliku borbu sa Rosijem, ali je iz nje kao pobednik izašao ‘Doktor’, koji je samo dan ranije u udesu tokom treninga zaradio otvorenu ranu na prstu. Italijanu je trka u Brnu, inače, bila 245. u kraljevskoj klasi, po čemu je postao rekorder u šampionatu.

Pedrosa se u svakom slučaju postarao da niz pobeda Repsol Honde bude nastavljen u Brnu, a takođe je uneo i malo neizvesnosti u borbu za titulu. Markes na čelu sada ima 263 boda, 77 više od svog timskog kolege, dok je Rosi treći sa 173 boda.

Tok trke:

Od starta u Brnu poveo je vozač Pramak Dukatija Andrea Janone, ispred Andree Dovicioza na fabričkom Dukatiju, Pedrose, Markesa, Lorenca i Rosija. Lorenco je odmah krenuo u npada i pretekao Markesa, a isto je učinio i Rosi. Do kraja prvog kruga, Lorenco je uspeo da se nađe ispred Pedrose, a Markes ispred Rosija, iza kojeg je bio Pol Espargaro na Jamahi ekipe Teh 3.

Lorenco je nastavio sa napadima i u jednoj krivini je pretekao i Janonea i Dovicioza i preuzeo vođstvo već u drugom krugu. Rosi je uzvratio Markesu, a u istom krugu vozač Dukatija Kal Kračlou je izleteo, ali se vratio na stazu, međutim, trka je ubrzo bila gotova za njega. Rosi je nedugo zatim pretekao Dovicioza, isto kao i Markes, pa je vozač Dukatija pao na šestu poziciju.

Aktuelni šampion je u trećem krugu pretekao Rosija, a iako se Lorenco malo odvojio, Pedrosa ga je brzo stigao, a Markes je ubrzo obišao i Janonea, ali mu je Italijan uzvratio uz kontakt. Sledeći put, Markes mu je zatvorio vrata, a Rosi je to iskoristio, pa je i on pretekao Janonea. U šestom krugu, Pedrosa je prešao u vođstvo, a potom se uspešno branio od Lorencovih napada. U međuvremenu, sa staze je izleteo i mlađi Espargaro.

Na polovini trke, Rosi se primakao Markesu na manje od pola sekunde i brzo je krenuo u napad, dok je Pedrosa sigurno vodio ispred Lorenca. Deset krugova pre kraja, ‘Doktor’ je obišao Markesa, koji se neko vreme držao, ali je na kraju popustio. Aktuelni šampion na kraju je imao pet sekundi zaostatka u odnosu na Rosija, a sledili su ga Janone, Doviciozo i Štefan Bradl na LCR Hondi. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Forvarda Aleš Espargaro, Bredli Smit na Jamahi ekipe Teh 3 i vozač Gresini Honde Alvaro Bautista.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Britanije na stazi “Silverston” 31. avgusta.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Mark Markes ponovo pobeđuje
Izvor. B92 | JT
Branilac titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata Mark Markes trijumfovao je na 12. trci sezone, Velikoj nagradi Britanije.


133107325654031d8c12234420505565_orig.jpg


Beta/AP Photo/Rui Vieira

Pošto mu je timski kolega Dani Pedrosa prekinuo niz pre dve nedelje u Brnu, Markes se na legendarnom “Silverstonu” vratio pobedom.

Na kraju je došao do 11. trijumfa sezone, u vremenu od 2:02.570 minuta, sa sedam desetinki ispred Horhea Lorenca na Jamahi, a njima dvojici se na podijumu pridružio devetostruki svetski šampion Valentino Rosi.

Markes i Lorenco su vodili bitku tokom svih 20 krugova na legendarnoj stazi, a borba je rešena tri kruga pre kraja. Tada je aktuelni šampion pretekao svog sunarodnika i uspeo da se odbrani. Lorenco je bio taj koji je tokom većeg dela trke kontrolisao samo čelo, međutim, iako je odlično reagovao na prvi napad vozača Repsol Honde, kod drugog nije imao odgovor.

Rosi je u Britaniji odvozao 246. trku u kraljevskoj klasi, po čemu je postao rekorder. ‘Doktor’ je do najnižeg stepenika pobedničkog postolja došao posle sjajne borbe sa Danijem Pedrosom na drugoj Repsol Hondi i vozača Dukatija Andree Dovicioza. Iako je u samom finišu izgledalo da je Pedrosa najbliži podijumu, Rosi je uspeo da ga pobedi za 175 hiljaditinki, dok je Doviciozo bio pola sekunde dalje.

Tok trke

Od starta na “Silverstonu” poveo je Lorenco, ispred Markesa, Aleša Espargara, Dovicioza i Rosija. Espargaro i Doviciozo su vodili veliku borbu, ali je Italijan uspeo da se izbori sa vozačem Forvarda, kojeg je brzo izazvao i Rosi. Posle nekoliko razmena pozicija ‘Doktor’ je uspeo da se odbrani, da bi Espargaro izgubio poziciju i od Pedrose.

Rosi je odmah krenuo u poteru za Doviciozom, a Pedrosa je bio blizu, pa su se zajedno pridružili Markesu i Lorencu. U petom krugu, Rosi je pretekao Dovicioza, Pedrosa se pridružio i usledila je velika borba. Španac je posle velike borbe pretekao vozača Repsol Honde, a posle nekoliko krugova i Rosija.

Međutim, Pedrosa je u jednoj krivini ostao bez dva mesta, a do kraja trke uspeo je da vrati samo jedno, od Dovicioza. Do samog kraja, Lorenco i Markes su vodili veliku borbu, branilac titule se našao na čelu, vozač Jamahe mu je uzvratio pet krugova pre kraja i nije mu dozvolio da pokuša ponovo. Dva kruga kasnije, Markes je, ipak, krenuo u napad tri kruga pre kraja i do cilja se zadržao na čelu.

Rosi je bio skoro osam sekundi iza, ispred Pedrose, Dovicioza i Pola Espargara na Jamahi ekipe Teh 3. Vozač LCR Honde Štefan Bradl kao osmoplasirani je prošao kroz cilj, ispred Andree Janonea na Pramak Dukatija, starijeg od braće Espargaro i miljenika domaćih navijača Skota Redinga.

Posle 12 trka, Markes u generalnom plasmanu vodi sa 288 bodova, ispred Pedrose s a199 i Rosija, koji ima 189.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se 14. septembra Velikom nagradom San Marina na stazi “Mizano”.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Lorencu 800. trka, kiks Markesa
Izvor. B92 | JT
Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na 800. trci Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Aragona, 14. trci sezone u kraljevskoj klasi.


155964896754280cb63671f765459944_orig.jpg


Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Španac je na stazi “Motorlend” do pobede došao u vremenu od 44:20.406 minuta, pošto se najbolje snašao u promenljivim uslovima.

Drugo mesto, sa deset sekundi zaostatka, zauzeo je vozač NGM Forvard rejsinga Aleš Espargaro, koji je za 17 hiljaditinki pobedio Kala Kračloua na Dukatiju.

Aktuelni šampion Mark Markes vodio je tokom većeg dela trke, ali je izleteo tri kruga pre kraja, zbog loših uslova na stazi i na kraju je kao 13. prošao kroz cilj.

Velika nagrada Aragona pružila je dosta uzbuđenja, ali je na kraju Lorenco zasluženo slavio, pošto je najbolje ovladao teškim uslovima. Španac je prvi od vodećih otišao u boks, uradio je u pravom trenutku, dok su se Markes i njegov timski kolega Dani Pedrosa kockali, što ih je mnogo koštalo.

I Pedrosa i Markes su izleteli pošto je Lorenco otišao u boks po motor za kišu i to iako ih je tim čekao. Aktuelni šampion je čak sam doneo odluku da nastavi dalje, ali je samo dve krivine kasnije završio pored staze. Vozač Jamahe je tako sigurnom vožnjom do cilja stigao do bitnog trijumfa, ali su pored njega junaci dana sigurno Espargaro i Kračlou, koji su u teškim uslovima u potpunosti zasijali.

62439040454280d9e4517f334928468_orig.jpg


Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Pored Markesa i Pedrosa, pored staze je završio i devetostruki svetski šampion Valentino Rosi. ‘Doktor’ se držao uz vodeće na samom početku trke, ali je napravio grešku i sišao sa suvog dela staze, i imao je veoma teško izletanje. Na nosilima je iznet sa staze, a posle pregleda u medicinskom centru, gde je utvrđeno da nema težih povreda, prebačen je u bolnicu u Alkanisu, na pregled glave iz predostrožnosti.

Četiri trke pre kraja sezone Markes na čelu generalnog plasmana ima 292 boda, 75 više od Pedrose, dok je Rosi tri boda dalje.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Japana na stazi “Tvin Ring Motegi” 12. oktobra.

Tok trke
125171463754280d9f345c1795693442_orig.jpg


Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Loši vremenski uslovi u Aragonu doveli su do odlaganja jutarnjih zagrevanja, da bi trka u kraljevskoj klasi počela na suvoj stazi, ali je zbog kiše i dalje bilo vode pored nje.

Od starta je poveo Markes, ispred Andree Janonea na Pramak Dukatiju, Pedrose, Lorenca, Pola Espargara i Kračloua. Janone je brzo preuzeo vođstvo, da bi Lorenco pretekao obojicu vozača Repsol Honde, ali je Markes brzo uzvratio. Branilac titule je tako ušao u okršaj sa Janoneom, koji se odlično držao, ali je ubrzo na trenutak izašao na mokri deo pored staze i izleteo, a njegov Dukati je završio u parčićima.

Markes je tada vodio ispred Lorenca, Pedrose i Rosija, ali je ‘Doktor’ napravio grešku i izleteo. Mlađi Espargaro je vodio borbu sa Kračlouom, a ispred njih su bili Andrea Doviciozo na Dukatiju i vozač LCR Honde Štefan Bradl. Aktuelni šampion je vodio sigurno do devetog kruga, kada ga je Lorenco pretekao, ali je Markes uzvratio tri kruga kasnije.

Već u narednom krugu istaknuta je bela zastavica zbog kiše, ali je uprkos tome nastavljena borba Markesa i Lorenca. Kako se kiša pojačavala, njih dvojica su se smenjivali u vođstvu, a ubrzo im se pridružio i Pedrosa. Šest krugova pre kraja, stariji Espargaro je prvi otišao po drugi motor i postavljao je vremena za tri sekunde brža od vodećih.

Krug kasnije, Doviciozo se pridružio listi vozača koji su izleteli sa staze, da bi Lorenco nekoliko trenutaka kasnije produžio u boks. Markes i Pedrosa su ostali na stazi, da bi stariji od dvojice Španaca izleteo na startno-ciljnom pravcu, ali se vratio u trku. U sledećem krugu, Repsol Honda je spremila drugi motor za Markesa, ali je on izgleda samostalno odlučio da ostane na stazi, međutim, u drugoj krivini je završen njegov pohod na pobedu.

I on je, kao Pedrosa, uspeo nekako da se vrati na stazu, a potom domogne boksa, ali je prava trka za njega bila gotova. Lorenco je od tada sigurno preuzeo vođstvo, koje je zadržao do cilja, dok su Espargaro i Kračlou vodili veliku borbu, koja je rešena u 17 hiljaditinki. Bradl je sledio najbolju trojicu, ispred vozača Jamahe Teh 3 Bredlija Smita i mlađeg Espargara. Prvu desetoricu kompletirali su Alvaro Bautista na Gresini Hondi, vozači Aspara Hiroši Aojama i Niki Hejden, kao i drugi vozač Gresinija Skot Reding. Markes je kroz cilj prošao kao 13, poziciju ispred Pedrose.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Markesu nova titula, Lorencu pobeda
Izvor. B92 | JT
Vozač Repsol Honde Mark Markes odbranio je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata na Velikoj nagradi Japana, na kojoj je slavio Horhe Lorenco.

278285571543a168ec0789700625260_orig.jpg

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Lorenco je trijumfovao na stazi „Tvin Ring Motegi“ ispred Markesa, koji je titulu odbranio zahvaljujući tome što je kroz cilj prošao ispred timskog kolege Danija Pedrose i Valentina Rosija na Jamahi.

Njima dvojici se na podijumu pridružio ’Doktor’, koji se tako izjednačio sa Pedrosom u generalnom plasmanu, ali će se njih dvojica na poslednje tri trke boriti za drugo mesto sa Lorencom. Markes tri trke pre kraja sezone ima 82 boda više o Rosija i Pedrose, dok je Lorenco samo tri boda iza.

Markes je zahvaljujući drugom mestu već u Japanu postao najmlađi dvostruki svetski šampion u istoriji i prvi vozač koji je uspeo da odbrani titulu posle Rosija u najjačoj klasi. Takođe, mladi Španac je prvi posle Kenija Robertsa koji je u svoje prve dve sezone u kraljevskoj klasi osvajao titule, 1978. i 1979. godine.

Mladi Španac je u februaru ove godine napunio 21 godinu, a u Motegiju, na Hondinom domaćem terenu došao je do svoje četvrte titule svetskog šampiona, pošto je prethodno po jednom bio najbolji u klasi do 125 kubika, 2010. godine, i kategoriji Moto 2, 2012. godine.

Samu Veliku nagradu Japana u potpunosti je obeležio Lorenco, koji je vozio sjajno od samog starta, kada je poveo Rosi. Španac ga je pretekao u petom krugu i od tada se nije osvrtao, dok je ’Doktor’ neko vreme vodio veliku borbu sa Markesom, ali na kraju nije mogao da mu uzvrati i odloži odluku o šampionu. Lorenco je, inače, u Japanu postao prvi vozač koji je pored Markesa ove sezone trijumfovao više od jednog puta, i to pošto je do prve pobede ove sezone došao pre samo dve nedelje u Aragonu.

Tok trke:
Rosi je bio taj koji je poveo od starta u Motegiju, ispred osvajača pol pozicije Andree Dovicioza, vozača Pramak Dukatija Andree Janonea, Lorenca, Pedrose i Markesa. Lorenco je brzo pretekao Janonea i Dovicioza, dok su Markes i Pedrosa do kraja prvog kruga zamenili pozicije. Krug kasnije, trka je bila gotova za vozača Dukatija Kala Kračloua, koji je izleteo sa staze.

’Doktor’ je održavao prednost, dok je Doviciozo pritiskao Lorenca, da bi Markes pretekao Janonea, koji je ubrzo izgubio poziciju i od Pedrose. Na startu petog kruga, Lorenco se našao ispred Rosija, koji nije uspeo da uzvrati, pa se Markes pridružio vodećoj trojici. Lorenco se malo odvojio na čelu, Markes se držao iza Rosija, dok je u 14. krugu Pedrosa pretekao Dovicioza za četvrto mesto.

Deset krugova pre kraja Markes i Rosi su konačno započeli pravu borbu, Španac je napao, a ’Doktor’ uzvratio. Pravi napad Markes je uputio devet krugova pre kraja i tada se odvojio i krenuo u poteru za Lorencom. Međutim, iako se u jednom trenutku odvojio, Rosi ga je sustigao, a njega i Pedrosa, ali do kraja trke nije bilo ozbiljnijih napada.

Markes je na kraju kroz cilj prošao sekundi i po iza Lorenca, dok je Rosi bio sekundu dalje. Pedrosa je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Dovicioza, Janonea, Štefana Bradla na LCR Hondi i vozača Jamahe Teh 3 Pola Espargara. Prvu desetoricu na 15. trci sezone kompletirali su Bredli Smit na drugoj Jamahi ekipe Teh 3 i vozač Gresini Honde Alvaro Bautista.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već 19. oktobra Velikom nagradom Australije na stazi „Filip Ajland“.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Markes: Možda izgleda lako, ali...
Izvor. B92 | JT
Vozač Repsol Honde Mark Markes rekao je da je oduševljen posle osvajanja druge titule šampiona kraljevske klase Moto GP šampionata u Japanu.

1990132553543a6d882937d205573539_orig.jpg

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Mladi Španac je titulu obezbedio zahvaljujući drugom mestu na stazi „Tvin Ring Motegi“, iza Horhea Lorenca na Jamahi, ti trke pre kraja sezone.

Osvojiti dve titule za dve sezone u kraljevskoj klasi je neverovatno. Možda ljudima izgleda kao da je bilo lako jer se ja uvek smejem, ali sam bio pod velikim pritiskom. U Mizanu i Aragonu sam napravio velike greške i zato mi je bilo bitno da se ovde fokusiram zbog Honde. Presrećan sam zbog mog tima, porodice i navijača, koji su uvek bili uz mene i gurali su me. Sve ovo je kao san trenutno“, rekao je Markes.

Markes tri trke pre kraja sezone ima 82 boda više od timskog kolege Danija Pedrose i devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija. Njih dvojica će se do kraja šampionata sa Lorencom, koji ima tri boda manje, boriti za naslov vicešampiona.

Mladi Španac je u Japanu postao prvi vozač koji je odbranio titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata od Valentina Rosija, 2009. godine. Takođe, prvi je koji je osvojio dve titule u svoje prve dve sezone u najjačoj klasi od Kenija Robertsa, koji je to učinio 1978. i 1979. godine.

Vozač Repsol Honde je, inače, tako broj svojih titula doveo do četiri, pošto je prethodno bio najbolji u klasi do 125 kubika, 2010. godine, i kategoriji Moto2, 2012. godine.

Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već za nedelju dana za Veliku nagradu Australije, a potom su na programu i runde u Maleziji i Valensiji.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Markes na polu u Australiji
Izvor. B92 | JT
Samo nedelju dana pošto je odbranio titulu, vozač Repsol Honde Mark Markes startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Australije Moto GP šampionata.

164194295442144340578462440234_orig.jpg

Beta/AP Photo/Rob Griffith
Mladi Španac je na stazi „Filip Ajland“ došao do 12. pol pozicije ove sezone u vremenu od 1:28.408 minuta.

U prvom redu na startu 16. trke ovogodišnjeg šampionata Markesu će se u nedelju od 7 časova po našem vremenu pridružiti Kal Kračlou na Dukatiju i vozač Jamahe Horhe Lorenco.

Kvalifikacije u Australiji obeležilo je promenljivo vreme koje je donekle izmešalo karte, međutim, velikog iznenađenja nije bilo. Markes je u borbi za pol poziciju za skoro dve i po desetinke pobedio Kračloua, koji je bio samo za osam hiljaditinki brži od Lorenca.

Bolji od ostalih bio je vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit, koji će zauzeti četvrto mesto na startu, ispred Danija Pedrose na drugoj Repsol Hondi, vozača Forvarda Aleša Espargara i Andree Janonea na Pramak Dukatiju. Prvu desetoricu kompletiraće devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, Pol Espargaro na Jamahi ekipe Teh 3 i drugi vozač Dukatija Andrea Doviciozo.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Rosi: Verujem u desetu titulu
Izvor. B92 | JT
Vozač Jamahe Valentino Rosi rekao je da i dalje veruje da može da osvoji desetu titulu svetskog šampiona, posebno posle rezultata koje je imao ove sezone.

750973417546d03ab35231843528342_orig.jpg

© 2014 Yamaha Motor Racing
‘Doktor’ je ovogodišnji Moto GP šampionat završio kao vicešampion, iza Marka Markesa, i to pošto je 13. puta bio na podijumu, od toga dva puta na najvišem stepeniku.

Italijan je tako došao do svog najboljeg rezultata još od 2009. godine, kada je osvojio svoju poslednju, devetu titulu.

Mislim da je tajna razumeti da i dalje želiš da budeš deo ove igre. Da bi to uradio, moraš da zaboraviš sve pobede koje si ostvario prethodnih godina i imaš poniznosti. Takođe, moraš da shvatiš da ako želiš da nastaviš i dalje da voziš, moraš vredno da radiš. Ako stalno razmišljaš o starim uspesima i kažeš: ‘osvojio sam devet titula i imam više od 100 pobeda’, bolje da ostaneš kod kuće. Sport, tvoji rivali, pneumatici, tvoj motor, sve se menja i zbog toga moraš da radiš da bi bio jači. Ako to ne učiniš, gotov si”, istakao je Rosi.

Rosi je takođe istakao da su mu rezultati postignuti ove godine vratili nadu da može da se bori za desetu titulu, osmu u kraljevskoj klasi.

I dalje verujem u desetu titulu, kao što sam i uvek govorio. Ove godine čak i više jer smo bili među najboljima. Bili smo blizu svojih rivala, ali će biti teško. Lorenco će biti jači sledeće godine, a Markes je osvojio titulu sa 13 pobeda naspram moje dve. To znači da je imao 11 pobeda više od mene i to je velika razlika. Da bismo nadoknadili razliku, moramo da radimo još vrednije kao tim, a takođe i da tražimo pomoć od Jamahe. Mislim da je ove godine, posebno na početku, Honda bila mnogo konkurentnija nego mi i prvi deo sezone je bio previše lak za Marka. Ako želimo da mu zagorčamo život, moramo da budemo bliži”, naglasio je ‘Doktor’.

Markes je svoju drugu titulu u najjačoj klasi osvojio sa 67 bodova prednosti u odnosu na Rosija. ‘Doktor’ ima ugovor sa Jamahom do kraja 2016. godine, a naredna sezona počinje 29. marta Velikom nagradom Katara.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Moto GP: Može li iko protiv Markesa?
JELENA TRAJKOVIĆ
Pod reflektorima staze “Losail” tradicionalno startuje Moto GP šampionat, a ovaj preti da bude jedan od najuzbudljivijih u poslednje vreme. Nedeljna Velika nagrada Katara označiće početak velike borbe u kojoj se očekuje da će glavne uloge imati branilac titule Mark Markes, preporođeni Valentino Rosi, kao i njihove timske kolege Horhe Lorenco i Dani Pedrosa. Veliki broj vozača će biti pretendenti za mesta na podijumu, pa je sva prilika da će ljubitelji motociklizma zaista uživati u narednih osam meseci…




Prošla sezona protekla je u potpunosti u znaku Marka Markesa, a kako ju je započeo bilo je samo pitanje kada će osigurati titulu, pošto je bilo jasno da nema pravog rivala. Mladi Španac, koji je nedavno proslavio 22. rođendan, nanizao je deset trijumfa na startu prošlogodišnjeg šampionata, a do kraja je upisao još tri. Uz još jedan podijum, to mu je bilo više nego dovoljno da osvoji drugu titulu u najjačoj klasi, a svoju četvrtu ukupno.

Na kraju je imao 67 bodova prednosti u odnosu na ‘Doktora’, kojem je to bio najbolji plasman od 2009. godine, kada je osvojio svoju poslednju od devet titula. Činjenica da mu je Rosi bio najveći konkurent dovoljno govori, kao i to da je Italijan iza sebe ostavio Lorenca i Pedrosu, a sve to znači da će ova sezona svakome od njih biti prilika za iskupljenje, a može se reći čak i osvetu…





Tokom predstojeće sezone neće biti mnogo novih pravila i propisa iz prostog razloga zato što su velike promene najavljene za 2016. godinu. Sama ta činjenica naterala je, na primer, ‘Doktora’ da produži ugovor sa Jamahom do kraja naredne sezone, jer želi da bude svedok nove kraljevske klase. Od toga nas deli godinu dana, a sada je vreme da uživamo u poslednjoj sezoni najjače klase kakvu je znamo od 2013. godine.



Ko su favoriti?
Bez sumnje, glavni favorit za titulu je Mark Markes. To što je sa 22 godine već četvorostruki svetski šampion, a iza sebe ima 45 pobeda, koje je sve ostvario u poslednjih pet godina, dovoljno govori u prilog tome. Mladi Španac se sjajno pokazao tokom testiranja, a sam je istakao da želi da nastavi tamo gde je stao prošle sezone. To će i učiniti ako mu ostali članovi ‘velike četvorke’ ne pruže veliki otpor, ali je sva prilika da se neće prošetati kroz šampionat kao prošle godine.



1117179075513da7f7a76a069726461_w640.jpg


Pored Markesa, najviše se očekuje od Rosija. ‘Doktor’ je prošle godine vozio kao preporođen i pokazao je da je još onaj stari. Željan je desete titule i veruje da je ovo ta sezona tokom koje može da je osvoji, a njegovi navijači su ubeđeni da on to može. Ono što možda i najviše raduje ljubitelje motociklizma su borbe koje će Markes i Rosi imati na stazi, ali je istina da bi deseta titula napravila pravu revoluciju u Moto GP šampionatu.

Rosijev timski kolega Horhe Lorenco naredni je na listi kandidata za titulu, a od njega se očekuje mnogo bolja sezona od prethodne. Četvorostruki svetski šampion je na početku prošle sezone bio bleda senka sebe, jer je posle gubitka titule praktično dozvolio Markesu da mu uđe u glavu. Iako je tokom sezone dizao formu, kasno se probudio da bi bilo šta promenio, pa je i Rosi uspeo da ga nadmaši, prvi put posle pet godina. Lorenco se zbog toga za ovu sezonu spremao kao ni za jednu prethodnu, sigurno je da može da se umeša u borbu, što bi šampionat učinilo još zanimljivijim.





Poslednji favorit, ali ne i najmanje bitan je, naravno, Dani Pedrosa. Najstariji od trojice Španaca u najjačim timovima nikako da u kraljevskoj klasi pokaže ono što su svi od njega očekivali po njegovom dolasku u elitno društvo. Prvo je bio u senci Nikija Hejdena, potom Kejsija Stonera, a sada i Markesa, pa je bitno da sam prelomi da može, a tako će i svi videti drugačijeg Pedrosu.



Ko vreba iz prikrajka?
Pored ‘velike četvorke’, u borbu na vrhu bi ove godine mogli da se umešaju još neki vozači, a tu se prvenstveno misli na one koji brane boje Dukatija i Jamahe Teh 3. Italijanski tim nam već godinama obećava konkurentan motor, takav je slučaj bio i kada je Rosi branio njegove boje, ali bi ovo mogla konačno da bude ta sezona. Dukati će svoje nade polagati u domaću postavu – Andreu Dovicioza i Andreu Janonea i bilo bi lepo videti njih na podijumu.





Vozači italijanskog tima su tokom testiranja pokazali da mogu da budu veoma brzi, ali od njih prvenstveno treba očekivati sjajne krugove u kvalifikacijama. Doviciozo je čak za ovogodišnji prototip Dukatija rekao da je bolji od Stonerovog šampionskog, ali će morati to da dokaže na stazi, ne samo rečima. Janone je sigurno vozač na kojeg treba obratiti pažnju, prošle godine je imao sjajne trke na Pramak Dukatiju, a nema razloga da ne bude još bolji u fabričkom timu.

Jamaha Teh 3 drugu godinu zaredom svoje nade polaže u Pola Espargara i Bredlija Smita. Mlađi od braće Espargaro prošle godine je zamalo ostao bez debitantskog podijuma u kraljevskoj klasi, a ove sezone ima sjajnu priliku da nadoknadi propušteno. Espargaro i Smit su tokom testiranja pokazali da su veoma brzi, a svi se nadaju da će u istom ritmu nastaviti kada dođe vreme za ono pravo.



Ko još ima šanse?


Šanse za dobar plasman sigurno imaju još dvojica vozača na Hondama – Kal Kračlou i Skot Reding. Kračlou je posle razočaravajuće sezone prešao u LCR Hondu, a evidentno je da mu prototip japanskog proizvođača više odgovara. Britanac je prethodno vozio Jamahu i Dukati, a čak je uspeo i da promeni politiku Lučija Čekinela, po kojoj je angažovao samo mlade vozače i probijao ih u kraljevskoj klasi.

Dolaskom novog sponzora, italijanski tim ove godine prvi put ima dvojicu vozača, a zahvaljujući podršci Honde angažovan je i Džek Miler. Australijanac je prošle godine ostao bez titule u Moto3 kategoriji, a još pre nego što je borba bila gotova, najavio je da preskače Moto2 kategoriju i prelazi u najjače društvo. Miler je sigurno vozač koji predstavlja budućnost, ali koliko je njegova odluka bila pametna, pokazaće vreme.





On će se takmičiti u ‘open’ kategoriji, pošto je LCR dobio samo jednu fabričku Hondu, a jedina preostala pripala je Mark VDS rejsingu, tačnije Redingu. Japanska kompanija je bila jasna po pitanju toga da će Reding dobiti fabrički motor, a na kraju je zbog njega Mark VDS odlučio da uđe u kraljevsku klasu. Ta vest nije začuđujuća, pošto se zna za sjajan odnos tima i mladog Britanca, koji datira od vremena kada su se zajedno takmičili u Moto2 kategoriji. Tu je i dvojac Pramak Dukatija – Joni Ernandes i Danilo Petruči, ali je previše optimistično misliti da bi oni mogli redovno da priprete najboljoj desetorici.



Ko se vraća?
Fabričkim timovima ove sezone će se posle trogodišnjeg odsustva pridružiti Suzuki, koji će imati jednu od najzanimljivijih vozačkih postava, pošto će boje japanskog tima braniti Aleš Espargaro i Maverik Vinjales. Stariji od braće Espargaro je svojim vožnjama u prethodne dve sezone pokazao da zaslužuje mesto u fabričkom timu, ali je bilo nemoguće naći mesto za njega.


[raw]<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/A-qaAjAksXk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/raw]


Zbog toga nije bilo iznenađenje što je bio prvi pik Suzukija, a iako je start testiranja bio težak, na kraju se ispostavilo kao pravi potez. Vinjales je takođe u prethodne dve sezone bio sjajan, osvojio je titulu u Moto3 kategoriji, a potom je zablistao i u srednjoj klasi, ali nije mogao da pripreti Titu Rabatu i Miki Kaliju. Mnogi su, inače, mislili da je njegova titula bila slučajnost, ali je 20-godišnji Španac prošle godine svima njima pokazao koliko nisu bili u pravu.

Vraća se i Aprilija, pojačana Markom Melandrijem, koji će voziti u kraljevskoj klasi posle četiri sezone u Svetskom Superbajk šampionatu. Aprilija je udružila snage sa Gresinijem, koji je zadržao Alvara Bautistu, ali je izvesno da taj tim očekuje mnogo teži posao nego Suzuki. Obojica vozača su imala velike probleme tokom testiranja, a Melandri je možda najbolje sve opisao, rekavši da novi motor jednostavno ne može da vozi.



Ko je još tu?


Ako se izuzme Miler, koji je već pomenut, za bodove, a možda i plasman među prvih deset mogli bi da se bore vozači Forvarda i Aspara. Forvard se odlučio za potpuno novu postavu koju će činiti Štefan Bradl, koji je prethodne tri sezone vozio za LCR Hondu, i Loris Baz, koji je stigao iz Svetskog Superbajk šampionata.

Aspar se odlučio da zadrži Nikija Hejdena, a dovede Judžina Lavertija, koji će takođe debitovati u kraljevskoj klasi. Laverti je prethodno vozio samo jednu trku u klasi do 125 kubika, a potom dve sezone u klasi do 250 kubika, ali je osvojio samo 14 bodova. Tu su i Hektor Barbera i Majk di Meljo, koji će braniti boje Avintije, Karel Abraham, koji će voziti za svoj tim, odnosno vozač Ajode Aleks de Anđelis.



Moto2: Rabat brani titulu


Prvi put od uvođenja kategorije Moto2, jedan vozač braniće titulu osvojenu prethodne godine. Esteve Rabat je još pre osvojene titule najavio ostanak u Moto2 klasi, što garantuje sjajne borbe tokom ovogodišnjeg šampionata. Mladi Španac ostaje u redovima Mark VDS rejsinga, u kojem mu se pridružio veliki prijatelj i prošlogodišnji šampion Moto3 kategorije Aleks Markes.

Loši vremenski uslovi tokom testiranja doveli su do toga da je teško predvideti ko su favoriti za titulu, ali su na samom vrhu spiska Rabat i Markes. Pored njih, tu je svakako Mika Kalio, Rabatov dojučerašnji timski kolega, koji svojim iskustvom može da parira ambicioznim klincima kao vozač Italtransa.

Uz Kalija, iskustvo na svojoj strani imaju i Tomas Luti i Simone Korsi, a u red favorite moraju da se ubroje i Johan Zarko, Luis Salom, Aleks Rins i Dominik Egerter. Mnogo se očekuje i od Sema Lousa, koji se odlično pokazao tokom testiranja, a ostaje da se vidi da li će to preneti na stazu kada bude najvažnije. Biće zanimljivo videti i šta može Sandro Korteze, ali je izvesno da nas najuzbudljivije borbe očekuju baš u kategoriji Moto2.



Moto3: Pravog favorita nema


Posle odlaska šampiona Aleksa Markesa u Moto2, a vicešampiona Džeka Milera u kraljevsku klasu, pravog favorita pred start sezone u Moto3 kategoriji nema. Karte će biti promešane u odnosu na prethodnu sezonu, a zanimljivo je da ćemo u najslabijoj klasi imati priliku da vidimo samo četvoricu vozača mlađih od 21 godine.

Tokom testiranja sve je najviše impresionirao Fabio Kvartararo, koji je zamenio Markesa u Estrelja Galisija timu, posle osvojene titule u CEV Repsol šampionatu. Kvartararo će ispisati nove stranice istorije pošto će postati najmlađi vozač koji će voziti punu sezonu u najslabijoj klasi, pošto će na dan trke u Kataru imati samo 15 godina i 343 dana. Mladom Francuzu je to omogućenu tako što su baš zbog njega promenjena pravila, zahvaljujući tituli koju je osvojio prošle godine.





Jedno od novih lica biće pobednik Red Bul kupa novajlija Horhe Martin, koji će voziti za Mahindru uz Huanfrana Gevaru i Frančeska Banjaju. Kvartararov timski kolega biće Horhe Navaro, koji je prošle godine bio odmah iza njega, a ove sezone ćemo videti i dve devojke na stazi, pošto se Ani Karasko pridružila Marija Erera.

Boje Red Bul KTM tima braniće Karel Hanika, Bred Binder i Migel Oliveira, dok će se Romanu Fenatiju u Skaj VR46 timu pridružiti Andrea Minjo. Efren Vaskes će voziti za Leopard rejsing tim sa Denijem Kentom, a zanimljivo je da će vozači ukupno 14 nacionalnosti ove sezone učestvovati u najslabijoj klasi, što garantuje dosta uzbuđenja.



18 trka – od Katara do Valensije



U odnosu na prethodnu sezonu, ovogodišnji Moto GP šampionat startuje nedelju dana kasnije, ali je kalendar identičan. Nova sezona broji 18 trka i tradicionalno će početi pod reflektorima staze “Losail” u Kataru, a završiti se na “Rikardu Tormu” u Valensiji drugog vikenda novembra. Iako je bila najavljena trka u Brazilu za 2015. godinu, ona će se u kalendaru naći najranije sledeće godine.

Kalendar:29. mart Velika nagrada Katara (Losail)*
12. april Velika nagrada Amerika (Ostin)
19. april Velika nagrada Argentine (Termas de Rio Ondo)
3. maj Velika nagrada Španije (Heres)
17. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
31. maj Velika nagrada Italije (Muđelo)
14. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
27. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
12. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
9. avgust Velika nagrada Indijanapolisa (Indijanapolis)
16. avgust Velika nagrada Češka (Brno)
30. avgust Velika nagrada Britanije (Silverston)
13. septembar Velika nagrada San Marina (Marko Simončeli)
27. septembar Velika nagrada Aragona (Motorlend Aragon)
11. oktobar Velika nagrada Japana (Tvin Ring Motegi)
18. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
8. novembar Velika nagrada Valensije (Rikardo Tormo)

* Velika nagrada Katara vozi se u nedelju od 20 časova po našem vremenu, dok su prvi treninzi kraljevske klase na stazi "Losail" na programu već u četvrtak od 17.55.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Sjajnom Doviciozu pol u Kataru
IZVOR. B92 | JT
Vozač Dukatija Andrea Doviciozo osvojio je pol pozicije pred Veliku nagradu Katara, kojom u nedelju startuje ovogodišnji Moto GP šampionat.


1107539956551709d5c3269275886828_orig.jpg



Italijan je do tek treće pol pol pozicije u karijeri, druge na Dukatju, došao sjajnim krugom na stazi „Losail“ u vremenu od 1:54.113 minuta.

Drugo mesto, sa dve desetinke zaostatka, zauzeo je Dani Pedrosa na Repsol Hondi, a njima dvojici će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 20 časova, pridružiti branilac titule Mark Markes.

Prve kvalifikacije nove sezone pružile su dosta uzbuđenja i može se reći iznenađenje. Doviciozo je na početku odlučujućeg dela borbe za pol poziciju bio iza dvojica Repsol Honde, da bi Pedrosa iznenadio sve nadmašivši Markesa za 13 hiljaditinki. Stariji od dvojice Španaca je potom našao još jednu desetinku i povećao prednost, ali je Doviciozo u finišu sjajnim krugom napravio najveće iznenađenje dana.

Koliko je Dukati bio impresivan u kvalifikacijama najbolje govori to da su trojica vozača Dukatija na prvih pet mesta. Doviciozov timski kolega Andrea Janone naći će se na startu drugog reda, ispred Jonija Ernandesa na Pramak Dukatiju, a najbolji od vozača Jamahe bio je Horhe Lorenco na šestom mestu.

Sledili su ga vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit, devetostruki svetski šampion Valentino Rosi, Danilo Petruči na drugom Pramak Dukatiju. Prvu desetoricu kompletirao je drugi vozač Jamahe Teh 3 Pol Espargaro, koji je za 31 hiljaditinku nadmašio starijeg brata Aleša. U drugom delu kvalifikacija učestvovao je i Kal Kračlou na LCR Hondi, koji je na kraju bio prvi ispod sekunde od Dovicioza na 12. mestu.

Posle dominacije na svim slobodnim treninzima, Sem Lous je osvojio i pol poziciju pred prvu trku sezone u kategoriji Moto2. Lous je u borbi za najbolju startnu poziciju za više od tri desetinke nadmašio Johana Zarka, dok će se na trećem mestu naći branilac titule Tito Rabat. Trka u srednjoj klasi startuje u 18.20.

U kategoriji Moto3, do pol pozicije stigao je Aleksi Mazbu, sa 67 stotinke prednosti u odnosu na Isaka Vinjalesa, dok je treći bio Nikolo Antoneli. U toj klasi trka prva startuje, od 17 časova.
 
Natrag
Top