HRONO ishrana i recepti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
KINESKE ĆUFTE

Materijal: 500gr. mlevenog mesa (mešano - juneće i svinjsko), 2 belanca, 3 supene kašike ulja, 1 veći crni luk, 2 čena belog luka, 1 ravnakaf. kašičica praška za pecivo, so, biber, peršun, cimet.

Priprema:
U činiji lepo izmešati meso, belanca, ulje i prašak za pecivo. Pokriti folijom, tacnom i sl. i ostaviti u frižideru 2-3 sata, a može i da prenoći. Zatim, izvaditi iz frižidera, u tu masu dodati sitno seckan crniiI beli luk, peršun, so, biber, i malo posuti sa cimetom – na vrh male kašičice (on daje fantastičnu aromu i ja ga stavljam svuda gde koristim mleveno meso).
Sve opet lepo izmešati, ugrejati ulje u posudi gde će se ćuftice peći, vaditi malom kašičicom meso ( NE TREBA da budu pravilnog oblika) i spuštati u ulje. Brzo se peku, jer nisu velike.
Pečene ćuftice kombinujem sa paradajz sosom,pireom od tikvica i karfiola, kao i sa drugim dozvoljenim povrćem.

Izvor: Dijeta.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Riba u čamcu

1konzerva ribe
1paprika
1 veza blitve
morska so,maslinovo ulje,limunov sok.

Obariti blitvu 5 min,iseckati na trakice i pomešati sa maslinovim uljem i posoliti.
Ribu ocediti od salamure,nacediti sok od pola limuna i malo izgnječiti.
Papriku(baburu zelenu) preseći na pola, i napuniti sa ribom, staviti trake od blitve preko.
Može još i + zelena salata.
Može da posluži bilo koja riba,ja volim skušu na ovaj način.
Pa prijatno vam bilo!

Izvor: Dijeta.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ČIPS OD CVEKLE

Materijal: cvekla, so, biber, maslinovo ulje, začini po želji: origano, timija, čili, ...

Priprema
Cveklu oguliti i narezati na jako tanke ploške (najbolje na neki ribež). Staviti kolutove cvekle na masni papir za pečenje, lagano posoliti i pobiberiti. U ovoj fazi može se eksperimentisati začinima (origano, timijan, čili...). Pošpricati maslinovim uljem. Peći u pećnici na 80 C oko 30 minuta (ovisi o debljini šnita). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.


Izvor: Dijeta.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
FINA MUSAKA OD KUPUSA

Materijal:

1 veća glavica kupusa, 500 g mlevenog mesa, 2 kocke za supu, 100 g suve slanine, kašika prezli, 2 belanca, 30 g maslaca, pola šoljice paradajz pirea, ulje, so, biber, suvi biljni začin.

Priprema:
Očišćen kupus isecite na krupne komade i skuvajte u vodi sa kockom za supu. Na zagrejanom ulju propržite meso, dodajte seckanu slaninu, so i biber, pa promešajte i skinite s vatre. Zatim meso sastavite sa umućenim belancima i promešajte. U podmazan sud ređajte red kupusa, red mesa i tako dok ne utrošite materijal. Paradajz pire razredite sa malo vode u kojoj se kuvao kupus i prelijte preko musake. Pospite mlevenim lanom i komadićima maslaca. Pecite je oko 45 minuta na 180°C.


Izvor: Dijeta.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
PAHULJICA MAFINI BEZ BRAŠNA

vsyI88L.jpg


Potrebne namirnice :
3 jaja
1 kiselo mleko, 2 dcl
1čaša od kiselog mleka "brašna"
mala kašičica praška za pecivo
so
naseckana ljuta papričica

U električnom mlinu za kafu sam samlela laneno seme, susam, bundevine i suncokretove semenke. Sve po jedan mlin, po tri kašike od svega otprilike. Pomešala i sipala u teglu da koristim kao zamenu za brašno.
Tu se može još svašta dodati badem, lesnik, orasi. Ja sam se odlučila za ovu kombinaciju jer su mi ove semenke dozvoljene.
Jaja sam umutila zatim dodala kiselo mleko, čašu (od kiselog mleka 2 dcl ) "brašna ", malo soli, naseckala ljutu papričicu. Ulje nisam dodavala jer su semenke masne.
Sipala sam u korpice za mafine i na 200 stepeni pekla dvadesetak minuta .
Bile su kao pahuljice meke , vazdušaste sa rupicama .
Tačno 6 velikih mafina.

Izvor: Bobinehronocarolije.blogspot.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sve o ishrani koja je zaludela svet: Jedete, a gubite kilograme

Na pitanja: šta podrazumeva hrono ishrana, šta smemo a šta ne smemo da jedemo ako želimo da se zdravo hranimo, o sve popularnijoj LCHF ishrani, za KoDren je dala intervju poznati stručnjak, specijalista anti ejdžing medicine i tvorac hrono ishrane Dr Ana Gifing.

TEmdIYH.jpg

Nije bitno koliko jedete, važno je šta jedete, kada i u kojim kombinacijama

Kada govorimo o hrono ishrani dr Gifing, recite nam šta ona podrazumeva?

- Radi se o programu ishrane koji podržava fiziološku satnicu ljudskog organizma, kako se odgovarajući hormoni i enzimi izlučuju u odgovarajuće doba dana, tako je potrebno u to vreme unositi hranu koja se tada najlakše vari i pretvara u energiju.

Kada i kako je nastala ova metoda?

- Program je proizvod mog višegodišnjeg iskustva i školovanja u najznačajnijim svetskim centrima, kao i saradnje sa najvećim imenima današnjice u mnogim oblastima Anti Aging medicine, odnosno medicine koja se bavi usporenjem procesa starenja i prevencijom bolesti.

Ideju za ovaj program ishrane dobila sam nakon posete jednoj klinici u Francuskoj koja se bavila mršavljenjem, a zatim sam primenila iste postulate u praksi kod mojih pacijenata. Izvorni program nije davao očekivane i željene rezultate.

Pri sledećoj poseti istoj klinici, uvidela sam da su naši i njihovi rezultati praktično isti, dakle 37 odsto pacijenata je smršalo, dok kod ostalih nije bilo značajnijih promena.

Zato sam kreirala nešto sasvim novo i već deset godina naš program ishrane daje 100 odsto rezultata kod svih koji ga dosledno primenjuju. Jedini zajednički momenat sa programom dr Delabo (Delabos) je primena fiziološke satnice. Sve ostalo je potpuno drugačije.

Program hrono ishrane dr Gifing ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje težine namirnica i određivanje količina hrane (ovo je osnov starog francuskog programa).

Program ne funkcioniše po principu ograničenja unosa hrane, već po sasvim drugom principu, a to je ishrana po glikemijskom indeksu namirnica, glikemijskom punjenju, kiselo - baznom režimu, hormonskoj ravnoteži namirnica i pravilnom biohemijskom kombinovanju namirnica.

Danas imamo razvijene vegeterijanske, veganske, posne kao i dijetetske režime ishrane za sva poznata bolesna stanja.

I program za dobijanje težine je sve traženiji jer postoji veliki broj ljudi sa manjom telesnom masom nego što je poželjno.

Povišen holesterol, trigliceridi i šećer regulišu se u prvih sedam do deset dana primene individualnog režima ishrane.

Zbog čega je važno da se namirnice biraju u odnosu na doba dana?

- Uveče ne postoji fiziološka mogućnost da se od unetih ugljenih hidrata napravi zdrava energija, dakle, kad se u večernjim satima jedu pica, sendviči, pite, testenina (što je kod nas najčešći obrok), stvaraju se nezdravi metaboliti koji vremenom zatruju organizam i tako se razvijaju brojne bolesti.

Koje kombinacije hrane ne treba praviti?

- Belančevine (meso, riba) ne treba kombinovati sa skrobastom hranom (krompir, hleb, pirinač), ove se namirnice vare u različitim kiselo baznim sredinama, pa ukoliko ih udružimo, najčešće se skrob ne svaruje pravilno i dolazi do nadimanja i pojave gasova.

U poslednje vreme se dosta piše o LCHF ishrani, koje je Vaše mišljenje o ovom načinu ishrane?

- Kao i sve dijete, ovo nije uravnotežen i umeren način ishrane, mi se zalažemo za umerenost, pre svega. Ako unosimo previše masnoća, poremetićemo metabolizam, da ne govorim o tome da mogu preovladati takozvane transmasti, najnezdraviji oblik masnoća, koji direktno povećava faktor rizika za srčani i moždani udar.

Da li smemo koristiti životinjsku mast za pripremanje namirnica?

- Postalo je čigledno da je "starinski“ način pripremanja namirnica ipak zdraviji. Upotrebom raznih biljnih ulja u pripremi namirnica, povećavamo upravo taj najnezdraviji oblik masnoća koji pravi bolesti. prava hladnoceđena ulja su dobra za prelive, nikako za termičku obradu, a životinjska mast toleriše i veće temperature, pre nego što se pretvori u nezdravu. Dakle, bolja je primena ovih masnoća, ali je još bolje biti umeren i u ovoj primeni, pa ih koristiti samo povremeno.

U hrono ishrani kada je dozvoljeno jesti voće? Da li su dozvoljeni slatkiši i kada?

- Oko 5 sati popodne nastaje prirodan i normalan energetski pad, tada se mogu pojesti slatkiši ili voće, ali definitivno samo ukoliko ne postoji povećanje masnoća u stomačnoj i pojasnoj regiji. Ukoliko ovo postoji, doći će do pojave faktora rizika za nastanak šećerne bolesti, srčanih problema i povećanog krvnog pritiska, pa slatkiše treba izbegavati sve dok se ne normalizuje ovo stanje.

Dosta žena koje imaju preko 30 godina koje posećuju portal kodren.com se žali na to da bez obzira koju dijetu da drže ne mogu da smršaju, šta mislite da je najčešći uzrok toga?

Dijeta nije pravi izbor za mršavljenje, naime, ne postoji čarobni štapić, ma koliko bismo to voleli. Potrebno je suštinski promeniti način života i ishrane, jer je to jedini pravi put u zdravu budućnost i vitkost. Nijedna dijeta nije delotvorna u dužem vremenskom periodu. Poneke dijete daju kratkoročne rezultate, ili ne daju uopšte, a nakon primene, dolazi do neželjenog nagomilavanja i više kilograma.

Koje bi bile vaše generalne preporuke kada je reč o zdravoj ishrani?

Od suštinskog je značaja umerenost, uravnoteženost i raznovrsnost u ishrani. Dobre kombinacije su riba i brokoli ili blitva, meso i karfiol ili spanać, nikako nije dobra kombinacija mesa sa krompirom. Mahunarke (grašak, boranija) treba uvesti u jelovnik, jer imaju zdrava vlakna.

Kako ste Vaš centar prventveno bavi anti ejdž medicinom, šta mislite o resveratrolu jer postoje trvrdnje u inostranoj štampi i neka predavanja na Jutjubu da resveratrol manifestuje antistarosno dejstvo?

-Mi primenjujemo godinama u suplementacijskoj terapiji i ovaj antioksidans, resveratrol je značajno bitan u produžetku životnog veka, ali ne kao jedan sam suplement. On se kombinuje sa ostalim antioksidantima, E vitaminom, C vitaminom, Ubikvinolom, ali i sa imunomodulatorima. Nemoguće je danas postići dobar rezultat samo sa jednim preparatom, previše smo izloženi brojnim toksičnim agensima, tako da je neophodno koristiti kombinaciju od nekoliko preparata, najbolje da su individualno prepisani.

Doručak


Koji je najbolji izbor namirnica za doručak?

-U jutarnjem periodu, do 10 sati, aktivnost svih enzima i velike većine hormona je izuzetno velika. Tada je najbolje i najkvalitetnije stvaranje energije u ćelijama. Ukoliko jedemo raznovrsnu hranu za doručak, osećaćemo se najbolje, dakle, žitarice, jaja, šunka, puter ili namaz od humusa uvek mogu biti dobar izbor.

Supernamirnice


U štampi i na internetu se dosta piše o takozvanim super namirnicama, kako hranom možemo usporiti proces starenja i održati vitalnost?

- Dugovečnost zavisi od mnogih faktora, ali je i izbor hrane veoma bitan. Super namirnice postoje, to su brojna zelenolisnata povrća. jaja, voće sa glikemijskim indeksom ispod 25 (bobičasto voće), i drugo.

Izvor: Kodren.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dijeta: Obroci po satnici za vitkost

Kod sve popularnije hrono ishrane veoma je bitno koje namirnice se i kada jedu. Da li će se hrana pretvoriti u salo ili energiju, zavisi od toga kada smo je konzumirali

IgtAaFv.jpg


GOJENJE ne zavisi samo od onoga šta jedemo, već i od toga kada jedemo, osnovni je princip hrono ishrane. Ključ mršavljenja po ovoj ishrani leži u pažljivom kombinovanju određenih vrsta namirnica kao i po vremenu tokom dana kada ćemo ih unositi.

Prema tvrdnjama dr Alena Delabosa, autora hrono ishrane, u zavisnosti od doba dana kad unosimo hranu, ona se drugačije razgrađuje u telu. Da li će se hrana pretvoriti u salo ili energiju, zavisi prvenstveno od toga kada smo je konzumirali. Ako pravilno rasporedimo obroke, kalorije će se „pametno“ trošiti, a mi ćemo topiti kilograme.

Jelovnik hrono dijete se sastoji od tri glavna obroka - doručka, ručka i večere, i popodnevne užine. Između nije dozvoljeno grickanje, čak ni voće.

Optimalan razmak između obroka je tri do četiri sata, a dobro je što nema brojanja kalorija, niti ograničavanja količine. Dovoljno je da prestanete da jedete kada ste siti.

KAKO RASPOREDITI OBROKE

DORUČAK DO 9 SATI

Prvi vrhunac lučenja kortizola je dva sata posle buđenja. Insulin se podiže i tad je najbolje jesti složene ugljene hidrate (integralne žitarice) i namirnice životinjskog porekla, jer naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine. Doručak nikako ne sme da se preskače, poželjno je čak da bude obilan.

Jedite tostirani crni hleb, šunku, sireve, proju, pite, picu, kiselo mleko, puter, jaja. Sve je dopušteno osim šećera i voća, jer se suviše brzo razgrađuju.

RUČAK IZMEĐU 13 I 14 ČASOVA

Četiri sata posle doručka je drugi kortizolski vrhunac, u to vreme se luče enzimi koji prerađuju proteine. Ručak treba da se bazira na namirnicama bogatim proteinima: juneće šnicle, ćuretina, piletina, riba, jaja. Uz ovakva jela može se jesti povrće, najbolje bareno ili kao sveža salata. Dva puta nedeljno može se kao ručak uzeti obrok sa ugljenim hidratima, ali u tom slučaju treba izbaciti proteine.

UŽINA IZMEĐU 16 I 18 ČASOVA

Treći vrhunac lučenja kortizola je tada dosta slabiji, nivo insulina je nizak, a glukoza se pretvara u glikogen, koji će telo iskoristiti kao energiju i neće ga pretvoriti u masne naslage. Zato za užinu smete da pojedete parče kolača, 30 g crne čokolade, med, voće (sa niskim glikemijskim indeksom) ili namirnice bogate biljnim mastima - orasi, puter od kikirikija, masline.

VEČERA - NAJMANJE 2 SATA PRE SPAVANJA

Naše telo u večernjim satima gotovo da više ne luči nikakve enzime, pa zbog toga večera treba da bude što je moguće laganija. Treba jesti hranu koja će zasititi, a nije bogata mastima i ugljenim hidratima. Riba i nemasna salata su najbolji izbor. Paradajz, crvene paprike i pečurke su takođe dozvoljene, ali ne i grašak i skrobno povrće.

PRIMER JELOVNIKA


DORUČAK - 2 kuvana jajeta, prepečen tost sa 1/2 kašičice putera, 30 g sira po izboru.

Ako osetite glad, 2 sata posle doručka možete da popijete čašu ceđenog soka od pomorandže

RUČAK - proteinska opcija: 200 g pečene posne govedine, 60 g kuvanog graška, porcija sveže salate, šolja čaja po izboru

RUČAK - ugljenohidratna opcija: 200 g kuvane testenine prelivene paradajz sosom, zelena salata začinjena sa malo limunovog soka (izabrati jednu od dve ponuđene opcije).

UŽINA - 30 g čokolade ili parče kolača ili nekog drugog slatkiša, ili voće.

VEČERA - 200 g morske ribe pečene u foliji, mešana salata (zelena salata, paradajz, paprike)

PREDNOSTI HRONO DIJETE

Jelovnik u ovoj dijeti je zdrav i nutritivno bogat. Iako zahteva malo planiranja, u ovoj dijeti nema gladovanja, kao ni jo-jo efekta, koji prati većinu dijeta. Dosta osoba koje su se pridržavale ovakve ishrane regulisalo je šećer u krvi, nivo holesterola i triglicerida.

I MLEKO ZABRANJENO

VEOMA malo namirnica je zabranjeno u ovoj dijeti. Osim grickalica, gaziranih i zaslađenih pića, margarina i ostalih namirnica koje su bogate transmastima, na crnoj listi su kravlje mleko (teško se vari) i jogurti. Ostali mlečni proizvodi su dozvoljeni, a posebno se preporučuje kiselo mleko. Ovakav način ishrane dozvoljava da se povremeno pojede kolač ili slatkiš po izboru, ali pod uslovom da se pojede u pravo vreme.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Tajna hrono ishrane: Jedite koliko hoćete, skinite i do 50 kilograma (RECEPTI)

OlVC2Zz.jpg


Ona je žena koju u mnogo čemu treba slediti. Na prvom mestu, zbog načina života i razmišljanja o istom. Upoznajte Anu Ćubelu, Hrono Kuvaricu, i ženu koja je pokrenula pravu revoluciju kada je ishrana u pitanju, saznajte zašto je njen blog imao više od 300.000 pregleda strana za 3 nedelje i zapamtite: zabluda je da je zdrava ishrana skupa!


Ana Ćubela je dugi niz godina u medijima, ali je, kako kaže, oduvek volela da kuva. Tako je i postala Hrono Kuvarica, čiji je blog pokrenuo svojevrsnu revoluciju u kulinarstvu, načinu razmišljanja ljudi, ali i načinu života. Pre izvesnog vremena i sama se odlučila za novi režim ishrane. Za Dnevno.rs otkrila je zašto se odlučila na ovaj korak, kao i na koji način održava svojveoma popularan blog, za koji nije očekivala da će doživeti baš toliku popularnost.


Ovo je njena priča.


Ljudi mahom misle da je hrono ishrana dobra samo za mršavljenje. Zapravo, ona je izuzetno zdrava i dobra za naše telo. Tvoj blog se trudi da raširi svet i o tome?


– Iako sam imala nekoliko kilograma viška, ja sam se za hrono ishranu odlučila najviše zbog zdravlja. Ona je podređena radu pankreasa koji nam je jako bitan, kao i hormonima u našem telu. Svi ljudi koji su na HI izgledaju daleko zdravije i mladalačkije nego oni koji nisu.
A čujem da su mnogi rešili i neke veće zadravstvene probleme.


Ranije se malo pričalo i písalo o tome, tek u poslednje vreme je zastupljeniji ovaj vid ishrane. Sta je doprinelo tome?

– Društvene mreže. Kada se na jednom mestu okupi veliki broj ljudi koji razmenjuje savete, iskustva i recepte, a onda dokumentuju i rezultate, koji su zaista veliki i vidljivi, vesti se brzo šire.


Zasto si se ti odlucila za ovaj vid ishrane, kada si počela sa tim, i kakvi su bili rezultati?


– Kao što sam rekla, pročitala sam deo o tome kako radi naš pankreas, kada i koliko liči insulina, i odlučila da ga sačuvam koliko mogu. Zato jedem puno prema određenoj satnici u ovoj ishrani, ali ne jedem ništa između. Nisam skinula mogo kilograma, jer nisam imala veliki višak, ali mi se telo toliko promenilo da me ljudi zaustavljaju na ulici, kao da sam skinula 50. A upoznala sam žene koje su skinule i toliko. I sve jako dobro izgledaju.


Da li je neophodno da neko voli da kuva da bi se “bacio“ na hrono kuhinju? Mnoge žene, devojke, ne znaju ili ne vole da kuvaju.


– Nije. Čovek mora malo da se potrudi, ali neko veliko znanje ili vreme nije potrebno. Ako ne znate da pravite hleb, uvek ima kupovni koji je dozvoljen ili cele žitarice. Hranu možete da naručite i u restoranu ili da kupite u prodavnici, samo morate da poštujete pravila šta se sa čim meša i kada se šta jede. Ali kuvanje je dobrodošlo. Tako smo sigurni šta jedemo. A vala tako i sebi ugađamo. Kada čovek sebi svako jutro napravi doručak kao da je u hotelu, pored fizičkog, tako popravi i mentalno stanje.


Kada si, kako i zašto došla na ideju da napraviš blog?

– Prvo sam napravila pejdž Moja hrono kuhinja na Fejsbuku, u želji da sačuvam recepte na jednom mestu. Nisam očekivala da ću preko noći skupiti 4.000 lajkova. Kada sam prešla 10.000 lajkova, shvatila sam da bi bilo jako neozbiljno sa moje strane da ne napravim blog. Ljudima se očigledno sviđa to što radim.


Da li si ocekivala baš toliko dobre reakcije?

– Ne ovoliko dobre.


Da li sama sve radiš, pišeš, uređuješ?


– Sve radim sama. I sve teže stižem. Mnogo posla ima, ali ne žalim se, zaista uživam u blogu. A pre svega u kuvanju.


Da li mislis da bi to moglo da preraste u nesto veće, značajnije?


– Sa više od 300.000 pregledanih strana za tri nedelje, rekla bih da je i sad dobro posećen. A nadam se da će biti još više. Videćemo u budućnosti šta će biti.


Koliko često izbacuješ postove, da li postoji neko pravilo?

– Gledam da imam između jednog i tri posta dnevno. Volela bih da ih ima više, pošto je ovo kulinarski blog, pre svega sa receptima, ali to trenutno nije moguće. Jedino da ukinem spavanje.


Na koji način smišljaš recepte?

– Nešto sama, nekad kombinujem dva ili tri postojeća, prerađujem recepte koje smo uvek u familiji koristili da sada budu po hrono, nalazim na internetu, razmenjujem sa drugim ljudima koji su na hrono…


Da li svako jelo sama isprobaš, pa tek onda postaviš na blog recept i primenu?


– Mora da se isproba. Ali ja volim i da priznam kada sam napravila neku grešku. Svi ih pravimo, posebno mi koji nismo profesionalni kuvari. I naravno, bilo je tu i promašaja koji nikad nisu ugledali svetlost dana.


Zašto je važno da primenjujemo hrono kuhinju u svojoj ishrani?


– Zato što je to, po meni, jedini ispravan način. Doručak treba da bude bogat, da sadrži ugljene hidrate, masti i proteine. Ručak treba da bude dopuna goriva, da se jede kvalitetno meso i povrće, ali bez ugljenih hidrata svaki dan. I kad jedem ugljene hidrate za ručak, kao što je pasta, jedem samo sa povrćem, nikad sa proteinom. Večera što laganija, sa zelenim ili belim povrćem i nekim lakšim proteinom. Ako jedemo slatko, jedemo ga samo u vreme popodnevne užine jer slatko samo tada ne pravi haos u telu. Između obroka nema grickanja jer to samo doprinosi maltretiranju pankreasa i prekomernom gojenju. Ne jedem belo brašno, beo šećer jako retko. I ne fali mi.


Ukoliko smo uspeli da vas zainteresujemo, posetite Anin blog hronokuhinja.rs


Otkrivamo tajne velikih majstora: Vrhunski recepti za hrono ishranu


Kako biste mogli da se uverite u magično dejstvo hrono kuhinje, evo predloga za nekoliko obroka, užinu ili poslasticu.


– Brze lepinjice


Prvo umutite jedno jaje i čašu (od kiselog mleka) kisele vode


Zatim dodate dve i po čaše brašna, kašičicu sode bikarbone, malo soli


Kašikom vadite smesu. Otprilike dve kašike po lepinjici


Kada ih izvadite, možete da ih ostavite takve, biće rustično čupave. A možete i da ih malo oblikujete vlažnom kašikom


Lepinjice mogu bez ičega u rernu, a možete i da dodate: krupnu morsku so, kim ili susam, mekinje….šta volite


Kada napravite smesu, ostavite je da stoji desetak minuta. Za to vreme zagrejete rernu, sve sa plehom, na najjačoj temperaturi


Kada ih stavim na pek papir i ubacim u rernu, temperaturu spustim na 200. Budu gotove za 10 minuta.

U4Zt5Jo.jpg


– Klasičan doručak


Samo jaja na oko, pržena na svinjskoj masti, pa posuta karijem. Jedino smo morali da vodimo računa da tri jaja budu dobro pečena, a tri rovita. I uspelo je, iako su bila u istom tiganju

aMBY30d.jpg


– Pita sa plavim patlidžanom


Potreban je kilogram plavog patlidžana. Ispeče se u rerni, ohladi, oljušti i isecka na sitno. Proprže se 3 ili 4 glavice crnog luka, ubaci patlidžan i dodaju se začini: so, biber, origano, majoran…..ko šta voli. Na kraju se umeša 1 pavlaka

Ređa se red kora, red fila. Iseku se kocke u plehu i stavi se u rernu. Na pola se pečenja dodaju se 4 jaja umućena sa još jednom pavlakom. Ukupno se peče sat vremena

XI95BcQ.jpg


– Ručak: Hrono musaka


Preko nedelje nemam mnogo vremena za kuvanje pa za ručak volim da spremim nešto što može da se jede dva ili tri dana, a da se lako pakuje (da ne tarži veliku zapreminu i kutije jer je to teško za nošenje na posao).


Ova musaka se ne razlikuje mnogo od obične. Povrće ne pohujem niti grilujem, već stavljam sirovo. Samo se pre toga posoli i ostavi da pusti višak vode. Ako volite da ga obradite, bacite ga samo malo u gril tiganj.

Prodinstate crni luk, kada postane staklast ubacite mleveno meso (ili juneće ili svinjsko, nikako mix) i začine po želji. Kada meso postane braon, možete da dodate pardajz sok i da ga ukrčkate, a možete i bez toga. Ređate povrće, pa fil, pa povrće i tako redom.


Mi smo ovog puta stavili plavi patlidžan, tikvice i malo crvenog paradajza za kraj. Vi možete da pravite samo sa jednom vrstom povrća.


Zaliva se samo sa belancetom i malo kisele vode.

2G8tpCX.jpg


– Piletina sa prelivom od peršuna


Veza peršuna se stavi u blender sa 3 manja čena belog luka, malo morske soli, maslinovog ulja i sokom od pola limuna. Sve se samelje i prelije se pileće belo meso ispečeno na teflonu.

Kao prilog može bilo koje zeleno ili belo povrće, a kod mene na tapetu ovo veče je bio brokoli. Jer volim brokoli!


Prijatno!

GLMzV8b.jpg


– Poslastica: hrono Braunis

125 grama putera
125 grama čokolade od 70% kakaoa
75 grama lešnika
2 jaja
pola kašike putera
50 grama brašna od spelte
Umutite puter, ovih 125 grama, penasto koliko to možete bez šećera. Na vatri rastopite čokoladu i ovu jednu kašiku putera. Sjedinite puter, čokoladu i jaja koja ste pre toga umutili. Prvo sam umutila čvrsto belanaca pa onda dodala žumanca. Na kraju umešate brašno i lešnik i dodate 2o kapi stevije.

Izvor: Dnevne.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Hrono jelovnik za početnike

S obzirom na to da mi je stigao veliki broj poruka na mail i u inbox na Fejsbuku sa molbom da napravim jelovnik za početnike, ovog jutra dva menija umesto slika mog doručka. Obećanje ispunjeno.

dHJMY7k.jpg


Ovde imate meni za dve nedelje, gledala sam da budu sasvim obična jela, da sebi ne komplikujete život dok se malo ne uhodate.

Videćete da tek pred kraj druge nedelje imate složeno jelo koje podrazumeva da se mešaju jaja i sir, ali je moja preporuka da ga odložite možda za kraj meseca. Dobro je u početku imati što jednostavnije obroke, ne samo zbog spremanja, već i zbog rezultata. Ujutru treba jesti što više celih žitarica i domaće hrono hlebove. Ovde imate recepte za različite hlebove. Ukoliko ne možete da ih redovno spremate, možete da kupite Tonus hleb, ali ga obavezno tostirajte. Ja moram da priznam da ga jedem samo u slučaju nužde.

Pre doručka nema kafe, pola sata pre jela može biljni čaj ili topla limunada.

Neka razmak između obroka bude 5 sati.

Mlečno možete da jedete tri do četiri puta nedeljno, a jaja do osam komada. Naravno, tu količinu treba smanjiti ako imate problem sa holesterolom.

Takođe, svaki ručak koji je ovde napisan može da se spremi i za dva dana, tako da imate manje posla. I uvek gledajte da unosite što više svežeg povrća u vidu salate.

I, važna napomena, u jelovniku se na jednom mestu spominje Dukatos. On nije pravljen kao naš jogurt već je sličan kiselom mleku pa zato može da se jede. Ali samo ponekad, jer ima i šećera, verovatno i skroba. Bolje se držite našeg kiselog mleka. Još ako je domaće…

Želim vam lep početak sa hrono ishranom!

Hrono jelovnik za početnike

Jelovnik br 1:

DORUČAK RUČAK VEČERA

PONEDELJAK
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, pileća prsa, kiselo mleko sa lanom
Kupus sa svinjetinom
Pileće belo i brokoli, zaliveni limunovim sokom i belim lukom



UTORAK
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), ajvar, neka šunka
Paprike punjene mlevenim junećim mesom i zalivene belancetom i malo kisele vode
Tunjevina sa zelenom salatom i krastavcem

SREDA
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), jaja na oko, neko suhomesnato, paradajz salata
Batak i karabatak sa puno sveže salate (zelena salata i sečena crvena paprika) sa sokom limuna
Omlet od belanaca i rendanim tikvicama

ČETVRTAK
Kuvan proso sa kiselim mlekom, prženom slaninom, raznim semenkama
Ćute u paradajz sosu sa pireom od tikvice i karfiola. Ili samo kuvani karfiol, na primer
Skuša pečena sa kelerabom



PETAK
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, kajgana od dva jaja sa peršunom
Svinjski vrat sa pečenom paprikom
Pileće belo sa kupus salatom (staviti maslinovo ulje i puno soka od limuna)



SUBOTA
Kuvana heljda sa prženom slaninom ili svinjskim vratom, mlad sir, može neka salata pored
Juneći gulaš sa kuvanim povrćem i zelenom salatom
Oslić sa zelenom salatom



NEDELJA
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), kajmak, pečenica, paradajz salata
Neka masnija riba, na primer šaran, sa blitvom i svežom kelerabom
Tunjevina sa lukom, rendanom tikvicom i kelerabom, maslinovo ulje, limunov sok

Meni broj 2:

DORUČAK RUČAK VEČERA



PONEDELJAK
Kuvana spelta sa sirom i šunkom
Junetina dinstana sa povrćem
Belo pileće sa grilovanim tikvicama



UTORAK
Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), goveđa pršuta, mlad sir, paradajz salata
Krmenadle sa senfom (potražite senf bez šećera) i pečenim paprikama
Pečeni oslić sa belim lukom i blitvom



SREDA
Kajgana sa pečenom paprikom i slaninom, hleb
Pileći paprikaš sa tamnim mesom
Belanca sa zelenom paprikom



ČETVRTAK
Hleb, humus, neka šunka i salata
Podvarak sa svinjskim vratom
Tunjevina sa tikvicama i zelenom salatom

PETAK
Amarant sa svinjskim vratom i Dukatosom
Pljeskavice od junećeg mesa sa kupus salatom
Kelj sa belim pilećim mesom

SUBOTA
Pita sa heljdinim korama, mladim sirom i jajetom
Plavi patlidžan punjen mlevenim mesom i zaliven belancetom
Belanca i krastavac


NEDELJA
Hleb, ajvar, šunka
Pečurke dinstane sa paprikom, zelena salata
Pečena pastrmka sa salatom

Izvor: Hronokuhinja.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mafin hleb od ražanog brašna

Fbw0ONq.jpg


Za mafin hleb vam je potrebno:

  • 3 čaše ražanog brašna
  • 1 kašika smrvljenog lana
  • pola kašike suncokreta
  • po kašike golice (seme bundeve)
  • kašičica soli
  • polovina praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja

    Prvo umešate suve sastojke. Semenke, osim dobrog dela smrvljenog lana, nisam stavljala u brašno, ostavila sam samo za posipanje. Dodala sam ulje i vodu, sve umešala kašikom i punila nauljene kalupe. Napunila sam ih do vrha i stavila u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni oko pola sata.

    Izvor: Hronokuhinja.rs
 
Natrag
Top