Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Sličnosti i razlike u funkcijama BlackBox (Sygic) i Follow Me (Route 66)

Odmah bi trebalo odbaciti misteriju o "savršenstvu opcije Follow me". Ipak, nije ništa revolucionarno. I naglasiti da se na ekranu telefona SAMO vidi baš ono što kamera u tom trenutku "vidi". Nema potrebe da se telefon postavi na sredini vozila, da vidi put pod dobrim uglom... Najprostije, može se opcija "Follow Me" simulirati i sa terase stana . Slika"Follow Me bez voznje" to pokazuje (slika u sredini). Jedino je potrebno uključiti GPS, pokrenuti navigaciju (dugmetom START) i kamera će se uključiti. Jedino se ne može pojaviti odmah virtuelna putanja i virtuelni automobil...

Sygic Route.jpg

Kao što se na velikoj slici vidi, prva slika sleva je funkcija "Follow Me" (navigacije Route 66) u realnoj vožnji. U sredini je slika opcije "Follow Me" bez vožnje, samo simulacija sa pokrenutom navigacijom. Treća slika je skrinšot opcije "BlackBox" navigacije Sygic. Dakle, nema nikakve razlike. Prikazuje se samo ono što kamera vidi. Ništa posebno. Nikakvi proračuni putanje na osnovu onog što kamera vidi, kako to reklamira Route 66. Ako želimo da budemo realni, slika u BlackBox je bolja. Nema nepotrebnog virtuelnog automobila koji, zajedno sa plavom putanjom, zaklanja vozila koja se tada nalaze isped nas.

Biću slobodan da napišem i ovo. Pomenute funkcije, sa slikom na ekranu telefona, su NEKORISNE. Čak i opasne pri vožnji. Jer, zašto bi gledali u mali ekran umesto da gledamo ono što se događa ispred nas. Za navođenje je sasvim dovoljno povremeno pogledati ekran sa mapom i putanjom i slušati glasovna uputstva. Inače, tehnički gledano, obe funkcije su veoma interesantne i lepe za oko. I ništa više !

E, sada dolazi najvažnije. Na osnovu dosadašnjeg testiranja, navigacija Route 66 je daleko kvalitetnija od navigacije Sygic. Moje, samo subjektivno, mišljenje je da je rutiranje i rerutiranje navigacije Route 66 NAJBOLJE od svih navigacija koje sam do sada testirao. Nijedan zahtev za polukružnim okretanjem i "prisiljavanjem" da se obavezno vratimo na izabranu putanju. Jedina, mala zamerka, je ta što će Route 66 imati neažurniju mapu, pa time i neprecizniju od, recimo, navigacije HERE. Sygic ostaje samo kao najzgodnija navigacija za korišćenje, navigacija sa najboljim user friendly interfejsom. iGO je, naravno, i dalje pri vrhu...
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
7 navigacija : Primeri apsurdnih putanja zbog greške u mapi

Pomenuo sam, u jednom komentaru, da ću analizirati svih 7 navigacija koje su instalirane na mom telefonu. Prvobitna ideja je bila da to uradim na putanji od isključenja sa autoputa kod Rume pa do banje Vrdnik, u podnožju Fruške Gore. Shvatio sam da je problem sa navigacijom Sygic (sa TA mapom) bio taj što nije ispravno označeno skretanje levo na prvoj raskrsnice, na ulazu u Rumu. Pa sam malo kružio i vozio "turističkom" turom kroz Rumu...
Odustao sam od te putanje iz jednostavnog razloga. Mnogi nemaju potrebu da koriste taj put. A i alternativna putanja nije toliko strašna.
Izabrao sam mnogo bolji primer. Opštiji, koji može koristiti svima. Putanja od restorana "Filmski Grad" do restorana "Devetka 9" u Košutnjaku. Ta dva restorana su udaljena samo oko 500m. Takođe, za ljude koji ne žive u Beogradu, vrlo je verovatno da se može desiti situacija da bi trebalo da dođu do restorana "Devetka 9". Recimo, na neko slavlje. I, ako im neko kaže da je to blizu Televizije RTS u Košutnjaku, mogu stići do restorana "Filmski Grad". Neće biti problem ako ne koriste navigaciju. Ali, ako imaju tu tehničku i modernu aplikaciju u autu, ali sa lošom mapom, mogu doživeti grdnu neprijatnost.

F.Grad - Devetka 9 [False].jpg

Kao što se vidi, navigacije : Sygic sa TA (TomTom) mapom, Route 66, iGO sa TT (TomTom) mapom prave katastrofalne putanje. Razlog je jasan. Na tim mapama, kratak put, od restorana "Devetka 9" do ulice Kneza Višeslava, je JEDOSMERAN ka ulici Kneza Višeslava. I tako, umesto puta od 500m, moraće da kruže i više od 5.5km. Kod iGO navigacije, u jednoj "ponudi" čitavih 8.6km. Strašno !
Još jednom je navigacija Maps razočarala. Najpreciznija mapa ima najgoru navigaciju (četvrta slika ). Iako na mapi ima tačne lokacije za ova 2 restorana, navigacija pravi neshvatljivu putanju. Kao da je put, pored Pionirskog Grada, obična pešačka staza, zabranjena za automobile !?
Korektno je reći da je JEDINO navigacija Route 66 sama, u prvom pokušaju, predložila putanju za pešake (treća slika). Veoma i korisno i praktično !

Evo slike sa navigacijama koje su korektno izrutirale putanju :

F.Grad - Devetka 9 [True].jpg

Navigacije : HERE Maps, Sygic sa NT (Navteq) mapom, CoPilot, NAVIGON Europe i iGO sa Here mapom će napraviti (izrutirati) korektnu putanju. Komentar slika je suvišan.

Koja je poenta ove analize. Neki drugari, sa foruma, pitaju me zašto baš toliko protežiram navigaciju HERE Maps. Jednostavno, iz razloga što ima mapu koja je precizna kao i Google Maps, ažurna i kvalitetna. A navigacija je sjajna, bez obzira što još nema adekvatan User Frindly interface. Nije baš najzgodnija za korišćenje. Dok se čovek malo ne navikne. Ali je zato rutiranje i rerutiranje bez ijedne zamerke. S druge strane, koristi jednu mapu i ne postoje alternativne mape, a sa njima i loše putanje. Jednostavno se upiše destinacija do nepoznatog mesta i bez imalo sumnji se može krenuti na put. U to sam se lično više puta uverio. Meni je navigacija potrebna da me korektno i bez problema odvede do mesta u kome do tada nisam bio. Ne treba mi da je testiram na ulicama koje već napamet poznajem. Navigacije iGO (sa TT mapom) i Route 66 su veoma kvalitetene. Ali, koriste TT mapu koja u Srbiji nije precizno označena. Tako da se ne može znati gde će putanja biti dobra a gde totalni promašaj. Praktično, vožnja sa njima je čista lutrija. To važi i za navigaciju Sygic sa TT mapom. Mapa TT je u nekim situacijama bolja od NT mape. U drugim, posebno na raskrsnicama, očajna...

Ovo je samo moj lični stav. Naravno, svako će koristiti navigaciju za koju smatra da mu najviše odgovora. Ja, trenutno, imam 100% poverenja samo u navigaciju HERE Maps.
Nadam se da će nekome ova analiza koristiti u izboru "njegove" navigacije...




 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Koliko vidim, poenta bi trebalo biti u mapama, a ne u raznim navigacijama kako si na kraju napisao -
"Navigacije iGO (sa TT mapom) i Route 66 su veoma kvalitetene. Ali, koriste TT mapu koja u Srbiji nije precizno označena. Tako da se ne može znati gde će putanja biti dobra a gde totalni promašaj. Praktično, vožnja sa njima je čista lutrija."
Druže, poenta je baš u tom pasusu za koji smatraš da je trebalo da bude izostavljen. Iako se ne slaže sa naslovom. U tom pasusu sam napisao i ovo : "...To važi i za navigaciju Sygic sa TT mapom. Mapa TT je u nekim situacijama bolja od NT mape. U drugim, posebno na raskrsnicama, očajna...". Reci mi, sa kojom mapom da koristim navigaciju Sygic ? Ako sam zaključio da je mapa TT nepouzdana, trebalo bi da izaberem NT. Zar ne ? Ali, sećam se, jednom sam imao sa NT mapom problema kada sam išao u kraj koji ne poznajem baš najbolje. Negde na Dušanovcu. Uključio sam navigaciju i Sygic me vodio kao na slici "Sygic 11". Uveče sam proverio i video da bi me TT mapa odmah vodila ispravno, putanjom kao na slici "Sygic12" : sa isključenjem na Dušanovcu, pa preko Husove... To je bilo sa verzijom 14.3.2. Sada sam proverio i sa 15.0.0. Slika "Sygic12" je dobijena slučajno. Mapa je ista, NT !? Kliknuo sam i isključio "autoput". Neverovatno ! Kada se "isključi" korišćenje autoputa, sasvim druga ruta. Ali, samo kod isključenja sa tog istog autoputa.
Dakle, posle ovoga, koju mapu da koristim u Sygic ? NT ili TT ? Drugo, kako može navigacija, sa istom mapom, da napravi ovakve putanje. A razlika je samo u tome da li, ili ne, "koristim" autoput. Inače, autoput se koristi u obe varijante :). Dakle, poenta je baš u tome. Pošto imam izbor, nikako ne mogu da znam koju mapu da odaberem i šta da uključim ili isključim. Mislim da je ovaj primer sasvim dovoljan. NEPOUZDANA NAVIGACIJA. To se kod navigacije HERE Maps ne događa. Ona sve odradi sama. Ili ne odradi. Nije ni ona savršena. Ovo, sa Sygic, liči mi na poluatomatski rad. Zavisi od mene, a to ne želim. Jer, ja da znam kuda da vozim, ne bi mi ni trebala navigacija...
Ista analiza važi i za iGO. I ona nudi izbor mapa, a različite mape daju različite putanje. Meni je to samo dokaz da se ne možemo pouzdati u konkretnu navigaciju...
Inače, HERE Maps je napravila sasvim korektnu putanju...
Pozdrav !

EDIT
Zaboravio sam. Način rutiranja : Kratak.
Sada sam proverio sa mapom TT. I sa "uključenim", i sa "isključenim" autoputem se dobija ista putanja. Kao ona sa slike "Sygic12". Dakle, sada je TT mapa bolja...
 

Prilozi

  • Sygic 10.png
    Sygic 10.png
    55,5 KB · Pregleda: 61
  • Sygic 11.png
    Sygic 11.png
    241,9 KB · Pregleda: 60
  • Sygic 12.png
    Sygic 12.png
    207,9 KB · Pregleda: 58
  • HERE 10.png
    HERE 10.png
    39,4 KB · Pregleda: 61
  • HERE 11.png
    HERE 11.png
    136,3 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
190
Ovde je problem trivijalan. Pionirska ulica je ucrtana kao jednosmerna u suprotnom pravcu. I sve navigacije koje koriste mape sa ovim felerom ce pogresno izrutirati. Mape TT za Sigic i za Igo, bilo koje verzija, u Beogradu iz pravca ulice Kneza Milosa pored Narodne Skupstine vuku preko Krunske jer je jedno vreme bilo zabranjeno levo prema Skupstini ali je tu odavno dozvoljeno. Hajde, da kazemo da je to logicka greska autora tih mapa ali HERE mape u Beogradu imaju neko cudno rutiranje nevezano za jednosmerne ulice vec samo njima znane rute koje ja nemogu da odgonetnem. Ja se ipak u Beogradu drzim TT mapa.
Inace sve pohvale za navigasa, kao i obicno, na vrhunskom nivou.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Za preciznost mi je najbolja, bar kod mene u Hrvatskoj (Slavionija), navigacija Mireo...
Rutiranje i Rerutiranje navigacije MIREO

Podstaknut komentarom koji je postavio @mirkolj o njegovim navigacijama, želeo sam da isprobam hrvatsku navigaciju Mireo o kojoj se ovde malo piše. Instalacija probne verzije (7 dana) sa Play Store može biti problematična. Kod mene se pojavila poruka da nema dovoljno raspoloživog memoriskog prostora. Zato sam našao apk fajl za verziju 4.7.7, koji sam pokrenuo na drugoj memoriji telefona. Drugi problem je neophodan prostor od 623.8 MB za mapu Istočne Evrope u kojoj se nalazi i Srbija. I tu se problemi završavaju. Podešavanje je jednostavno. Izabrao sam stalni dnevni izgled mape. Instalacija i podešavanje su prikazani na slici Mireo.
Prva vožnja (oko 12 km) je ostavila odličan utisak. Za destinaciju sam izabrao lokaciju HOME iz spiska MOJA MESTA. Start je bio na Novom Beogradu. Nema alternativnih putanja, čak ni prikaza rute na mapi. Ovo je baš po mom ukusu. Za mene jednostavnost predstavlja kvalitet i znak solidnog automatizovanog softvera. Navigacija odmah kreće sa glasovnim navođenjem. Ostavio sam na engleskom, jer nisam našao drugi glas. Ovo su slike početka vožnje :

Mireo 0.jpg

Navigacija je korektno vodila do Mosta na Adi. Uredno je zvučno i vizuelno upozoravala na prekoračenje brzine.
Rerutiranje je zaista odlično
. Navigacija je predlagala da se sa Mosta na Adi isključim u Radničku ulicu (slika Mireo 2). Ja sam produžio dalje i odmah je sračunata nova putanja, preko Paštrovićeve i dalje Požeškom (slike Mireo 3 i Mireo 4). Još jednom sam namerno promenio kretanje. Umesto da nastavim Požeškom, skrenuo sam u Kneza Višeslava. Sve je prošlo bez ikakvih insistiranja da se vratim na prvu putanju, bez zahteva za polukružnim okretanjem...Čak i tamo gde mnoge navigacije zahtevaju skretanje u Žarkovačku ulicu (vidi se na slici Mireo 5), ova navigacija mi je dozvolila optimalnu putanju ulicom Kneza Višeslava. I, na kraju, skretanje u moju ulicu Miloja Zakića i stizanje na cilj (slike Mireo 7 i Mireo 8).
Dakle, rutiranje i rerutiranje su, po mom mišljenju, izvanredno odrađeni u softveru. Sve je jednostavno, logično i optimalno ! Prvi utisak o navigaciji Mireo je izuzetno pozitivan. Preporučio bih da se proba i ova navigacija. Mapa je TomTom i u Beogradu sasvim detaljna i precizna. Sve vreme je na ekranu prisutna informacija o udaljenosti najbližih benzinskih stanica.
Ako ne računam to da nisam našao krekovanu verziju, kao i nedostatak srpskog glasa, ne mogu pomenuti nijedan nedostatak. Doduše, za ovu prvu vožnju... Osim, možda, isuviše mali font za ispis trenutne brzine. Takođe, i cifre za sledeće skretanje bi mogle da budu malo krupnije. Bar za moj ukus.

EDIT
Jutros sam proverio rutu od Liona do Košutnjaka. Navigacija je korektno i rutirala i rerutirala. Pošto je mapa TomTom, očekivano je da se nudi skretanje iz Bulevara Kralja Aleksandra u Resavsku. Inače, kao i kod drugih navigacija sa ovom mapom, moralo bi se ići okolo, preko Nikole Pašića, pa Takovskom u Kneza Miloša. Takođe, standardno navođenje pored Sajma. Ponovo namerno "promašeno" skretanje na Mostarskoj petlji, i kada se propusti vraćanje Kvarnerskom, navigacija sasvim lepo vodi preko Topčiderske zvezde i dalje, Pionirskom kroz Košutnjak...
Navigacija je zaista u rangu najboljih koje koristimo. Jedna jedina putanja, bez alternative, može biti diskutabilna. Jedan rezon je "ne vidim potrebu za alternativnom putanjom ako ne poznajem grad". Drugi, možda bi ipak trebalo ponuditi alternativni put. Jer, nekada od nas zavisi da li želimo voziti autoputem ili starim putem. Za ovo je najbolji primer vraćanje u Beograd iz Novog Sada...Po mom mišljenju, sjajno je urađen "start" za vožnju u gradu: izbor destinacije i navigacija odmah "kreće", glasom navodi kako voziti dalje...Sve pohvale Mireo programerima !
 

Prilozi

  • Mireo 1.jpg
    Mireo 1.jpg
    43,3 KB · Pregleda: 29
  • Mireo 2.jpg
    Mireo 2.jpg
    47 KB · Pregleda: 29
  • Mireo 3.jpg
    Mireo 3.jpg
    48,8 KB · Pregleda: 30
  • Mireo 4.jpg
    Mireo 4.jpg
    45,6 KB · Pregleda: 30
  • Mireo 5.jpg
    Mireo 5.jpg
    40 KB · Pregleda: 29
  • Mireo 6.jpg
    Mireo 6.jpg
    39,4 KB · Pregleda: 31
  • Mireo 7.jpg
    Mireo 7.jpg
    30,2 KB · Pregleda: 28
  • Mireo 8.jpg
    Mireo 8.jpg
    37,6 KB · Pregleda: 30
  • Mireo.jpg
    Mireo.jpg
    343,3 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Postavljanje rute u navigaciji Sygic v15.0.0 korišćenjem opcije "Navigate to photo is back"

Nadam se da je neko probao opciju "Navigate to photo is back" na novim verzijama navigacije Sygic. U prvom trenutku sam pomislio da i ona, kao Maps to Sygic, više ne radi. Razlog za sumnju je taj, što kada se izabere slika sa GPS koordinatama

GMC 11.jpg

dobija se "startni" ekran navigacije Sygic, slika GMC 12. Međutim, sve je u redu. Posle par sekundi se na ekranu pojavljuje slika GMC 13 i kada se izabere početna lokacija, kreira ruta. Vidi se da je to preciznija ruta jer bi trebalo ići do tačke B sa slike GMC 16 a ne samo do "zvezdice" kako sam ja neprecizno odredio. Ovo postavljam i zbog pitanja u temi Sygic u vezi funkcionisanja opcije Maps to Sygic. Jer, da bi se koristila opcija "Navigate to photo is back", moramo imati sliku u telefonu sa GPS koordinatama. Pošto ne znam kako se ona može poslati, to znači da, tek pošto sam je slikao, mogu je iskoristiti ponovo. Probao sam mejlom da sebi pošaljem, ali kao da se koordinate (uz sliku) izgube...
"Maps to Sygic" je bila mnogo zgodnija opcija...
Ne razumem zašto Sygic, u stalnoj trci za novim verzijama, kvari i ono što je nekada radilo dobro.
 

Prilozi

  • GMC 12.jpg
    GMC 12.jpg
    10,8 KB · Pregleda: 46
  • GMC 13.jpg
    GMC 13.jpg
    38,9 KB · Pregleda: 47
  • GMC 14.jpg
    GMC 14.jpg
    42,5 KB · Pregleda: 47
  • GMC 15.jpg
    GMC 15.jpg
    50,6 KB · Pregleda: 49
  • GMC 16.jpg
    GMC 16.jpg
    30,9 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
SYGIC vs HERE

Pošto mene mnogo više zanima kvalitet navigacije, koga "merim" efikasnošću rutiranja i rerutiranja, evo poređenja dve navigacije na istoj putanji : Topčider (Crkva Svetog Petra i Pavla) - Restoran Filmski Grad. Identični uslovi i identične ponude i jedne i druge navigacije. Biram duži put, preko Banovog Brda, ali na semaforu namerno "promenim odluku" :

Konak-F.Grad Sygic S.jpg

Konak-F.Grad HERE S.jpg

Moje mišljenje znate. Mislim da je mnogo logičniji izbor navigacije HERE. Ako sam već krenuo ka Košutnjaku, meni je logično da i navigacija "podrži" taj kraći put. Jer ga je i sam nudila. Ipak, to je samo moje mišljenje. Njemu se može suprostaviti druga logika. Imao sam priliku da izaberem tu putanju, nisam je izabrao, i navigacija Sygic sa karakterističnom upornošću "zahteva" da se vratim na put preko Banovog Brda.
Zavisno od rezonovanja, svako se može opredeliti između ove dve opcije. Ali, nekako mi je nelogično da navigacija Sygic, za rutu od 4.9 km (prva slika), insistirana na čak produženoj putanji od 5.7 km (četvrta slika), a jednostavno može izabrati, na osnovu trenutne lokacije, kraći put od 2.9 km sa pete slike.
Mnogi će reći da je ovo, ipak, filozofsko pitanje. Meni nije. Međutim, sviđa mi se se, iz mnogih razloga, i navigacija Sygic. To, valjda, dokazuje, pored ostalog, i moja upornost da rešimo obaveštenja u vezi prekršajnih kamera. Zato molim da se ovo ne shvati kao moja kritika navigacije Sygic i davanje prednosti navigaciji HERE. Jednostavno, poređenje dva pristupa u rerutiranju. Ali mi smeta što Sygic zvanično tvrdi :

Turn-by-Turn Navigation with automatic rerouting
Our Premium navigation will satisfy even the most demanding driver. Sygic GPS Navigation will guide you to your destination with turn indicators and distance to each maneuver. For a comfortable driving experience the app immediately recalculates if you miss a turn and finds the fastest way to get where you are going.

Ovo, što Sygic zvanično tvrdi, NIJE TAČNO.
NAVIGACIJA SYGIC NE IZRAČUNAVA AUTOMATSKI PONOVO PUTANJU UKOLIKO VI PROPUSTITE SKRETANJE I NE NALAZI NAJBRŽI PUT. Ne rerutira na osnovu trenutne, nove lokacije. (Slika u prilogu, Sygic Turn-by-turn).
 

Prilozi

  • Sygic Turn-by-turn.jpg
    Sygic Turn-by-turn.jpg
    119,7 KB · Pregleda: 42
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
SYGIC 15.0.8 - Opcija navođenja pešaka

Izbor navođenja u "pešačkom modu" zavisi od toga da li na mapi određenog dela grada postoje ucrtane pešačke staze. Sticajem okolnosti, u mom kraju postoji park koji ima betonirane staze. Tako da sam mogao isprobati i ovu opciju u realnim uslovima.
Izabrao sam put od restorana "Dragulj" do "Komercijalne Banke". Navigacija je predložila putanju za kretanje automobilom, kao i za kretanje pešice.

Dragulj - KB 20.jpg

Kao što se vidi, značajna je razlika u dužini. Autom 1.2km, pešice (pravom linijom) 128m. Krenuo sam prateći putanju. Na donjoj slici se vidi da se može kretati otprilike prateći najkraći put tj. pravu liniju. Narandžasta tačka predstavlja trenutni položaj pešaka, tj. GPS lokacija telefona na kome je instalirana navigacija. Naravno, kretao sam se preko travnjaka jer postoji optička vidljivost. Međutim, neznatno duži bi bio put prateći navigaciju, put koristeći staze za pešake.

Dragulj - KB 21.jpg

Ova zanimljiva opcija u navigaciji se možda nekome čini nevažno. Mnogi od nas se loše orijentišu u prostoru. Posebno u nepoznatom gradu. Iz tog razloga sasvim korisno može poslužiti navigacija u modu za pešake. Posebno u inostranstvu.

Izabrani primer nije baš bez praktične vrednosti. Bar za nas koji živimo u ovom kraju. Sticajem okolnosti, pored izabranog odredišta je i Maxi market. Ukoliko se ide u neku veću nabavku (posebno pića) morao bi se izabrati put kolima. Za malu kupovinu mogu se kola ostaviti kod restorana "Dragulj" i pešice otići do marketa. Ja to često radim. Ali, oni koji se prvi put nađu u ovom kraju, bez navigacije bi se morali raspitivati...

 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Ponovni test Rerutiranja navigacije SYGIC

U dosta "neuobičajenom" nedostatku novih verzija, juče sam želeo da proverim da li su u kompaniji Sygic nešto radili i na poboljšanju softvera za navigaciju. Koristim verziju 15.0.9. Nažalost, posle današnje nove provere, na identičnoj putanji kao u postu #27, zaključujem da Sygic ništa nije popravio u svom softveru.

Start je kod semafora, pre "Miloševog Konaka", smer od grada prema Košutnjaku, Topčider (Crkva Svetog Petra i Pavla). Cilj je u ulici Miloja Zakića u Filmskom Gradu. Navigacija nudi 3 alternativne putanje. I juče i danas sam, za navođenje, izabrao duži put (slika u sredini) a krenuo kraćim, kroz Košutnjak, kao na prvoj slici.

15-04-08 0S.jpg

Dakle, umesto da "poslušam" navigaciju i skrenem odmah desno, produžavam pravo. To je putanja koja je i bila ponuđena (prva slika). Navigacija prvo insistira na vraćanju (male slike u prilogu). Sledeći neobjašnjiv potez navigacije je izbor sasvim nove putanje, ulicom Patrijarha Pavla i kruženje Rakovičkim putem. Kao što se na malim slikama može videti, navigacija kao da je potpuno izgubila orijentaciju. Jednostavno, VIŠE NIJE U MOGUĆNOSTI DA ISPRAVNO VRŠI RERUTIRANJE. Neshvatljivo...Evo, još jedna velika slika sa karakterističnim lošim izborom putanje. Iako ne postoji nijedan razlog za takvim navođenjem :

15-04-08 S1.jpg

Teško da iko može objasniti ove 3 situacije, tj. putanje, sa gornje slike.
Mislim da se iz slika sve vidi i da komentar nije potreban. Iskreno mi je žao da jedna ovako kvalitetno zamišljena navigacija, vrši rerutiranjene koje je ispod nivoa najslabijih koje se mogu naći u android ponudi. Jedino normalno objašnjenje tj. opravdanje za ovakvo krivudanje je veliki broj "krakova" jednosmernih puteva po Košutnjaku sa istim nazivom, Pionirska ulica. Međutim, to nikako ne može biti opravdanje za pomenute gornje 3 putanje. Tada sam već ušao u ulicu Kneza Višeslava, tj. stigao do Televizije u Košutnjaku...

Prema tome, moram ponoviti : ono što Sygic zvanično tvrdi, NIJE TAČNO.

NAVIGACIJA SYGIC NE IZRAČUNAVA AUTOMATSKI PONOVO PUTANJU UKOLIKO PROPUSTITE SKRETANJE I NE NALAZI NAJBRŽI PUT. Ne rerutira na osnovu trenutne, nove lokacije.

Ponavljam, ova navigacija mi se izuzetno dopada sa aspekta kvalitetnog "user friendly" interfejsa, imnogih korisnih i kvalitetnih opcija : video snimanje, knjiga putovanja sa analizom, izuzetno lako postavljanje tačaka za konfigurisanje putanje, dodavanje tačaka na putanji, upisivanje koordinata...Zbog svega toga, razmišljam da im ovo isto pošaljem kao mejl. Ali, ne znam da li ima svrhe. S druge strane, moraću da idem s drugog mejla i sa drugim imenom. Jer još nisam kupio licencu.
Takođe, interesuje me da li je još neko od drugara uočio, u svom kraju, ovako "skandalozno" rerutiranje navigacije Sygic.

P.S. Jednom je slična analiza dočekana "na nož". Kao da je moja namera da degradiram Sygic navigaciju. Naprotiv ! Iz mnogo razloga mi se ova navigacija dopada i ovo sve radim u želji da nekako ukažem programerima da ozbiljnije provere svoj softver. Ovo je i glavni razlog što poverenje imam u HERE navigaciju a ne u Sygic, u situacijama kada mi zaista treba navođenje". Jer, ovakvo rerutiranje je i neobjašnjivo i neshvatljivo. Na kraju, i opasno. Može čoveka dosta "šetati" obilaznim putevima, kao i vrteti u krug. To mi se već jednom desilo u Čačku. Morao sam da pitam, jer sam zalutao pošto sam pogrešno izašao iz kružnog toka. Navigacija me bukvalno vodila u krug nekim sokacima...
 

Prilozi

  • Screenshot_2015-04-08-08-53-37.png
    Screenshot_2015-04-08-08-53-37.png
    94,7 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-08-54-17.png
    Screenshot_2015-04-08-08-54-17.png
    99,5 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-08-56-41.png
    Screenshot_2015-04-08-08-56-41.png
    75,4 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-08-57-18.png
    Screenshot_2015-04-08-08-57-18.png
    88,6 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-08-57-51.png
    Screenshot_2015-04-08-08-57-51.png
    92,8 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_2015-04-08-08-58-47.png
    Screenshot_2015-04-08-08-58-47.png
    93,5 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-08-59-53.png
    Screenshot_2015-04-08-08-59-53.png
    95,1 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2015-04-08-09-00-09.png
    Screenshot_2015-04-08-09-00-09.png
    79,9 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
HERE vs Sygic. Rutiranje identično, Rerutiranje različito

U temi Sygic GPS Navigacija na strani 165, post #1643, napisao sam da je rerutiranje navigacije Sygic, verzija 14.7.7, originalni settings2.dat, katastrofalno.
Ipak, želeo sam da proverim kako bi se navigacija HERE Maps ponašala na istoj putanji, od Filmskog grada do Čukaričke Padine. Prve dve male slike su iste kod obe navigacije. Dakle, rutiranje je IDENTIČNO. To se vidi na malim slikama broj 1. Identično je i navođenje za skretanje desno u ulicu Arčibalda Rajsa, male slike broj 2. Od treće male slike, Sygic se potpuno izgubio. HERE je normalno izabrala dalje navođenje, na osnovu mog skretanje levo, umesto desno, u ulicu Arčibalda Rajsa. To je logično rerutiranje. Određivanje putanje na osnovu nove trenutne lokacije.

HERE Padina 1 S.jpg

Sygic Padina 1 S.jpg

HERE Padina 2 S.jpg

Sygic Padina 2 S.jpg

Potrebno je još jednom napomenuti : obe navigacije su napravile po dve identične putanje. Obe navigacije su na isti način počele navođenje. U obema navigacijama sam izabrao rutu (prve male slike) sa cik-cak putanjom, a u stvarnoj vožnji namerno promenio vožnju, sa "pogrešnim" skretanjem levo, umesto desno, kako su navigacije navodile (treće male slike na kompletu od 4). Vozio sam prvom levom putanjom, koja je identična na obema navigacijama. Dakle, trebalo bi da i rerutiranje bar bude slično. Iskreno, očekivao sam da u početku Sygic insistira na vraćanju na "pravi put". Ali sam i očekivao da će i Sygic izabrati kretanje ulicom Ace Joksimović do Spasovdanske. Jer je to jedini logičan izbor rerutiranja. Taj deo puta je predviđen tim prvim putanjama dobijenim početnim rutiranjem. Nažalost, navigacija Sygic je, posle neobjašnjivih zahteva da se udaljavam od puta koji je logičan, konačno pokazao svoju lošu osobinu. To se vidi na poslednjoj maloj slici Sygic navigacije, četvrta velika slika (formirana sa 4 male). Sygic je ponudio apsurdno skretanje u ulicu Ljubice Ivošević. To se ne može nikako razumeti. Logično je, da kao HERE, produži ulicom Ace Joksimović do skretanja u Spasovdansku, dalje Trgovačkom do ulice Radničke...

REZIME : Iako je rutiranje i navigacije HERE i navigacije Sygic, na startu, bilo identično, dalje navođenje, kada sam namerno odstupio od planirane putanje, ali nastavio ka istoj destinaciji, kod navigacije Sygic je zaista katastrofalno. Na osnovu svega, Sygic lepo demonstrira vožnju u kućnim uslovima. U realnoj vožnji to nije korektna navigacija. Ovo nisu bagovi. Ovo je filozofija Sygic navigacionog softvera. Ranije sam probao i navigaciju iGO. I ona se, kao i HERE, veoma brzo prilagođava novoj trenutnoj lokaciji na kojoj se vozač nalazi. I određuje pravilno i logično dalje navođenje. To su razlozi što sam za Sygic napisao svoje subjektivno mišljenje "Katastrofalna navigacija" i "Sygic je samo simulator navigacije u kućnim uslovima". Sygic nije navigacija u koju se vozač može pouzdati. Jedno veliko, NAŽALOST...Sjajna ideja je ostala samo ideja.

Zadržaću i navigaciju Sygic. Može korisno poslužiti da usred puta pronađe neku adresu iz kvalitetne POI baze. U navigaciji HERE tek sa uključenim internetom mogu pronaći neku adresu koju nisam prethodno zapamtio u Collections. To je veliki minus navigacije HERE.

EDIT : Navigacija Sygic - izbor Rute br. 1.
_____ Nema rerutiranja i navođenje je idealno !


Da bih završio testiranje, krenuo sam putanjom koju su obe navigacije i ponudile i kojom sam juče vršio testiranje. Kao što se vidi, izabrao sam putanju sa prve male slike, "slušao" navigaciju i vozio po njenim uputstvima. Sada je navigacija, na osnovu izabrane putanje, sama predložila skretanje levo u ulicu Arčibalda Rajsa (druga mala slika). Sa slika se vidi da je sada navigacija Sygic, ista verzija kao i sinoć, ispravno navodila. Dakle, ako se poštuju "naređenja" navigacije Sygic, nema potrebe za rerutiranjem i vožnja je potpuno korektna. Vožnja se odvija istim putem koji je RERUTIRANJEM izabrala i navigacija HERE. Kada se odstupi od nekog skretanje, koje navigacija predloži, nastaje haotično rerutiranje a time i haotična vožnja...

Sygic Padina OK S.jpg

Ponoviću po n-ti put :
NAVIGACIJA SYGIC NE IZRAČUNAVA AUTOMATSKI PONOVO PUTANJU UKOLIKO PROPUSTITE SKRETANJE I NE NALAZI NAJBRŽI PUT. Inače, ovo kompanija Sygic, sada dokazano, lažno tvrdi u reklamiranju svoje navigacije. Ne rerutira na osnovu trenutne, nove lokacije.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top