Australian Open 2015.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Đoković – Mari: Finale sa ljudskim licem
Jedan je stariji od drugoga samo sedam dana, poznaju se još otkad su bili deca, a van terena su dobri prijatelji.


3991298454cd1ea41624c302100480_w640.jpg
Ipak, u nedelju od 9.30 na Rod Lejver Areni ništa od toga neće biti važno – u tih nekoliko sati razmišljaće samo kako da nadmudre jedan drugog, da zadaju udarce sve dok jedan ne bude mogao više da stoji.

Novak Đoković i Endi Mari, dva gladijatora u koloseumu Melburna, peti put će se boriti za ono najvrednije što tenis nudi – Gren slem titulu.

Termin “gladijatori“ nije slučajno odabran. Rivalstvo Srbina i Škota možda nije marketinški atraktivno ni tako glamurozno kao okršaji Federera i Nadala, dvojice tenisera sa dijametralno suprotnim karakterima i stilovima igre. Ali sudari Đokovića i Marija daju nam ono što je za mnoge esencija sporta – požrtvovanost do krajnjih granica koja u nekim trenucima podseća na borbu za preživljavanje, kao i izraženu unutrašnju bitku sa sopstvenim dilemama i sumnjama.

Obojica su znali da zablistaju na najvećoj pozornici, ali obojici se isto tako događalo da zakažu kada je najpotrebnije. Glasni su, umeju da opsuju, da sležu ramenima, da se ironično smeju i da besno gestikuliraju. Zato njihovi dueli uvek nose najsirovije, najljudskije lice. I zato je tako lako poistovetiti se sa njima i emotivno se uplesti u njihov meč, čak i neutralnom posmatraču.

Ali ono što je ipak najvažnije od svega – đavolski dobro udaraju lopticu kada su u formi. I zato nam je u nedelju ujutru garantovan spektakl.

26893021954cd1ea4cf690285889881_w640.jpg

Beta/AP


Njihovi stilovi igre veoma su slični – u velikoj meri zasnovani su na izuzetnom riternu i izvanrednom kretanju. I tu postoje tanane razlike – Škot ima duže ruke i duži korak, ali Novak poseduje bolju anticipaciju i ustanovio je klizanje kao legitimnu kretnju čak i na betonu.

Marijev ritern najefektniji je bekhendom, kada potpuno uđe u putanju lopte i onda je usmerava u pravcu po želji, dok se Đoković malo više oslanja na munjeviti refleks.

Škot servisom uspeva da generiše veću snagu, ali Novak je na tom polju mnogo konstantniji. Drugi servis komparativno bi trebalo da bude Đokovićeva ozbiljna prednost – Mariju je to najveća boljka tokom karijere, a i na ovom turniru znao je da bude ranjiv, mada npr. Berdih to nije uspeo da iskoristi u dovoljnoj meri.

Forhend je udarac kojim se Novak kroz karijeru ’odlepio’ Mariju – vremenom ga je transformisao u oružje kojim može da diktira tempo i da skraćuje poene, dok Škot nikada do kraja to nije učinio. Istina, pomaci su vidljivi – prošle godine u njihovom meču na US openu Endi je silno udarao forhende, takav je bio slučaj i u duelu sa Berdihom, ali sa Dimitrovom je dosta takvih pokušaja završilo u mreži.

Obojica su sposobni da kreiraju vrlo oštre uglove, Marijev osećaj za lopticu nešto je finiji od Đokovićevog, a i kada igra kako zna, Škotov bekhend ipak je za nijansu pouzdaniji.

74526235154cd1ea586919962681280_w640.jpg

Beta/AP


Novak je dobio sedam od njihovih poslednjih osam duela, uključujući i sva četiri prošle godine. Ipak, Mari kao da je bio u hibernaciji prošle sezone i njihovi mečevi mnogo su neizvesniji kada su obojica sposobni da pruže maksimum, što sada jeste slučaj.

Prošle godine na US openu Škot je dva seta držao korak sa Đokovićem, a posle toga nije fizički bio u stanju da ga isprati. Sada je potpuno spreman, ali toga je svestan i prvi teniser sveta.

U dva finala Australijan opena sa Novakom škotski teniser uzeo je samo set, ali njihov meč za pamćenje iz Melburna jeste polufinale 2012. godine, kada je Đoković slavio posle četiri časa i 50 minuta igre.

Međutim, Novak neće tek tako ispustiti priliku da postane prvi teniser u Open eri sa pet trofeja u Melburnu. Bleda partija iz polufinala ne mora ništa da znači, u to smo se najbolje uverili na prošlogodišnjem Vimbldonu, kada je Novak u mučnom okršaju dobio Dimitrova, da bi potom odigrao meč sezone i savladao Federera.

Uz to, Mari se već dugo nije našao u završnici Gren slem turnira, od Vimbldona 2013. godine, tako da je Đoković i sa te strane u blagoj prednosti.

Sati do početka finalnog dvoboja prolaze, tenzija je sve teže podnošljiva. Jedino što je jasno jeste da jasnog favorita nema. Spremite se za novu nezaboravnu predstavu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Novak peti put na krovu Melburna!
Prvi teniser sveta Novak Đoković peti put u karijeri osvojio je Australijan open, pošto je u finalu savladao Endija Marija sa 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.


7233995454ce2566cab94808700530_w640.jpg

Beta/AP
Đoković je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

To je ukupno osmi Gren slem trofej za Novaka i treći put da je savladao Marija u finalima Australijan opena, posle 2011. i 2013. godine.

Posle loše partije u polufinalu sa Vavrinkom i iako je imao dan manje odmora, Đoković je uspeo da odigra izvanredan meč protiv inspirisanog protivnika i da slavi posle tri časa i 39 minuta igre.

Identično kao na US openu, prva dva seta podelili su u taj brejkovima, a onda je Novak pregazio Endija – od rezultata 3:3 u trećem setu srpski teniser osvojio je devet gemova u nizu.

Đoković je osmom Gren slem titulom prestigao Matsa Vilandera, Džona Mekinroa i Džona Njukomba, a izjednačio se sa Andreom Agasijem, Džimijem Konorsom i Ivanom Lendlom.

167493663054ce213d8078e284616016_w640.jpg

Beta/AP


Đoković je na startu prvog seta spasao tri vezane brejk lopte, da bi potom uspeo da napravi brejk. Međutim, pri vođstvu 5:3 Mari se vratio u set i ubrzo se ušlo u taj brejk.

U taj brejku su obojica bili izuzetno nervozni – Novak je počeo duplom greškom, Mari je dva puta imao po mini brejk viška, ali je i on odservirao duplu grešku na 4:2.

Novak je potom prvi put u taj brejku prešao u vođstvo, a zatim je Endi odigrao hrabro i forhendom došao do poena za 5:5. Usledio je ključni poen u setu – Novak se sjajno branio, poslao je i lob duboko u polje, a na kraju je Mari promašio ne naročito težak forhend volej.

Novak je za malo promašio prvi servis na set lopti, ali je Mari poslao ritern na drugi servis u mrežu – 7:5 u taj brejku.

Bilo je mnogo uspona i padova – Mari je poveo sa 2:0 u drugom setu, ali je onda Novak vezao četiri gema. Međutim, i Škot i sada vraća brejk, a onda je usledila završnica za one sa najdebljim nervima – na 5:4 Novak je spasao set loptu, potom je u sledećem gemu propustio tri brejk šanse i ponovo se igrao taj brejk.

ovoga puta uspešniji je bio Mari. Škot je bolje počeo – odservirao je as, a onda je neverovatnom odbranom poveo 2:0. Poveo je Škot sa 4:1 i time je sebi obezbedio luksuz da odigra agresivnije u narednim poenima, pa je ponovo preuzeo inicijativu i poveo sa 5:2, ubrzo i sa 6:2.

Mari je potom promašio zicer, Novak je spasao još jednu set loptu, ali je na trećoj Škot izvanrednim riternom došao do izjednačenja u setovima.

210478627354ce2569135da331880887_w640.jpg


Kada je Mari napravio brejk na startu trećeg seta, činilo se da nas čeka još jedan meč koji će se igrati pet sati. Đokovićev ’govor tela’ nije bio pozitivan, slabo se i kretao, ali na pauzi između trećeg i četvrtog gema se probudio – počeo je bolje da udara lopticu i brzo je vratio brejk.

Možda i ključni poen u meču bila je brejk lopta koju je Novak spasao na 3:3 zahvaljujući solidnom voleju. sledeći gem bio je presudan u trećem setu. Mari je nakratko imao problema sa nogama, poslao je dve loptice u aut, a onda ga je Novak prošao na mreži za 0:40.

Prvu je Mari spasao dobrim servisom, ali na drugoj je odsevrirao duplu grešku i Novak je poveo sa 5:3. Iako je izgubio prvi poen u sledećem gemu, Đoković je ovoga puta uspeo da odservira za set – 6:3.

Novakov ’govor tela’ delova je mnogo bolje na početku četvrtog i neverovatnim riternom na liniju došao je do brejk lopte već u prvom gemu, koju je odmah i realizovao. Marijeva igra se raspala, a kako je Škot padao, tako se Novak dizao – do kraja meča Đoković je bio superioran i dobio je set ’sa nulom’, baš kao i peti u polufinalu sa Vavrinkom.

Tok meča:
202445202054cdf97e2a447976374987_w330.jpg


Novak je lako osvojio svoj prvi gem, a u narednom je na 30:30 Mari imao sreće – Đokovićev ritern završio je na liniji, sudija je viknuo aut, a čelendžom je ustanovljeno da je loptica kačila liniju. Novak jeste stigao do ’djusa’, ali je Škot ipak izjednačio na 1:1.

U trećem gemu Mari je krenuo izuzetno agresivno sa obe strane i stvorio je tri vezane brejk lopte. Međutim, Novak se izvukao – prvu i treću spasao je dobrim servisom, a na drugoj je poen trajao 27 udaraca i Đoković je odigrao dva izvrsna voleja.

Usledio je as, a zatim još jedan dobar volej za vođstvo 2:1.

To je podiglo Đokovića, koji je naredni gem odigrao savršeno – dva vinera forhendom, od kojih je jedan završio na liniji, doneli su mu tri vezane brejk lopte. Prvu je propustio, ali je na drugoj pročitao prvi servis Marija i napravio viner riternom za 3:1.

Novak je tada materijalizovao brejk, ali se pri rezultatu 4:2 Mari vratio u igru. Đokovića nije služio prvi servis, a i Škot mu je odlično čitao početni udarac. Spasao je Novak dve vezane brejk lopte Marijevim greškama, ali je ponovo poslao loptu u mrežu za treću. Usledila je duga razmena u kojoj je Mari imao malo sreće, a Đoković je poslao bekhend u mrežu – 4:3.

U sledećem gemu Novak je od 30:0 došao do brejk lopte, ali je tada drugi servis Marija poslao u aut. Međutim, Đoković je osvojio sledeći poen, zatim je sigurnije riternirao i dočekao grešku rivala – 5:3.

Ipak, Novak je u jednom od poena pao i tom prilikom je povredio palac i to ga je mučilo u sledećem gemu. Iako je osvojio prvi poen kada je servirao za set, Đoković je izgubio naredna i Mari se ponovo vratio (5:4).

Škot je lako dobio gem na svoj servis, a u sledećem gemu Novaku je konačno proradio prvi servis i poveo je sa 6:5. Mari je ponovo dobro odservirao i izborio taj brejk.

U taj brejku su obojica bili izuzetno nervozni – Novak je počeo duplom greškom, Mari je dva puta imao po mini brejk viška, ali je i on odservirao duplu grešku na 4:2.

Novak je potom prvi put u taj brejku prešao u vođstvo, a zatim je Endi odigrao hrabro i forhendom došao do poena za 5:5. Usledio je ključni poen u setu – Novak se sjajno branio, poslao je i lob duboko u polje, a na kraju je Mari promašio ne naročito težak forhend volej.

Novak je za malo promašio prvi servis na set lopti, ali je Mari poslao ritern na drugi servis u mrežu – 7:5 u taj brejku.

184041972054cdfb1526c29550031990_w640.jpg

Beta/AP


Đoković je loše počeo drugi set i već u drugom gemu je pretrpeo brejk – nije Mari morao mnogo toga da uradi, Novak se nije kako treba nameštao na udarce i četiri puta je lopticu poslao u mrežu – 2:0 za Škota.

Međutim, Novak već u narednom gemu vraća brejk – zaigrao je nešto agresivnije i došao je do brejk lopte kombinacijom sjajnog riterna i voleja. Usledio je novi drugi servis, a Mari je posle riterna poslao forhend u mrežu.

Delovalo je da se obojica fizički muče, Mari je uz pomoć mreže došao do 0:30, ali je potom vezao nekoliko grešaka i Novak je osvojio gem za 2:2.

Sledeći gem počeo je Marijevim forhendom u mrežu, a potom je Novak odigrao sjajno – dobio je jednu dugu razmenu, a zatim je uz pravi ritern napravio brejk bez izgubljenog poena (3:2).

Đoković je lako materijalizovao brejk, ali je potom Mari prekinuo niz izgubljenih gemova i smanjio na 4:3. U pauzi između sedmog i osmog gema nekoliko navijača pokušalo je da utrči na teren, pa se taj predah produžio.

Po povratku na terena Mari je povratio ritam, a Đoković nije mogao da ubaci prvi servis – došao je Škot do brejk lopte, usput pogodivši dve linije uz malo sreće, a poslednji poen u gemu odigrao je agresivno i vratio brejk (4:4).

Novak je gubio sa 5:4, poveo je sa 40:0 i činilo se da sledi lak gem, ali srpski teniser vraća rivala u igru greškama, uključujući i promašeni zicer na voleju na 40:30. Stigao je Škot do brejk lopte, ali je tu vratio poklon poslavši ne baš težak bekhend u mrežu.

Uz još nekoliko konfuznih poena na obe strane, Đoković je izjednačio na 5:5, a u sledećem gemu odigrao je nekoliko odličnih udaraca i tri puta je stizao do brejk lopte. Na prvoj je ne baš jak servis vratio u mrežu, na drugoj je u razmeni promašio bekhend, a na trećoj nije imao šanse jer je Mari napravio as slajs-servisom (6:5).

Ponovo se ušlo u taj brejk, a ovoga puta uspešniji je bio Mari. Škot je bolje počeo – odservirao je as, a onda je neverovatnom odbranom poveo 2:0. Poveo je Škot sa 4:1 i time je sebi obezbedio luksuz da odigra agresivnije u narednim poenima, pa je ponovo preuzeo inicijativu i poveo sa 5:2, ubrzo i sa 6:2.

Mari je potom promašio zicer, Novak je spasao još jednu set loptu, ali je na trećoj Škot izvanrednim riternom došao do izjednačenja u setovima.

168183113454ce0de0be7d5827685533_w640.jpg

Beta/AP


Na početku trećeg seta Đoković je delovao potpuno istrošeno, loše se kretao i nameštao na udarce, pa je nekoliko loptica završilo u mreži i Mari je već u prvom gemu napravio brejk.

Novak je delovao umorno, ali pauza između trećeg i četvrtog gema mu je prijala, dok je Marijev nivo igre pao, pa je Đoković vratio brejk uz malo sreće u poslednjem poenu (2:2).

Novu dramu videli smo u sedmom gemu – izvrsnim riternima Mari je stigao do nove brejk lopte. Novak je napao forhendom i odigrao dovoljno dobar volej posle kojeg Škot nije uspeo da prebaci mrežu.

Ubrzo posle toga Đoković je poveo sa 4:3, a sledeći gem bio je presudan u trećem setu. Mari je nakratko imao problema sa nogama, poslao je dve loptice u aut, a onda ga je Novak prošao na mreži za 0:40.

Prvu je Mari spasao dobrim servisom, ali na drugoj je odservirao duplu grešku i Novak je poveo sa 5:3. Iako je izgubio prvi poen u sledećem gemu, Đoković je ovoga puta uspeo da odservira za set – 6:3.

137993499054ce16d372a15830166344_w640.jpg

Beta/AP


Novakov ’govor tela’ delova je mnogo bolje na početku četvrtog i neverovatnim riternom na liniju došao je do brejk lopte već u prvom gemu, koju je odmah i realizovao. U drugom gemu Đoković je napokon vezao nekoliko prvih servisa i dobio gem, iako je Mari dobio nadmudrivanje na mreži za 40:30.

Škot je u tom intervalu bio u padu, smestio je nekoliko loptica u mrežu i Novak je došao do novih brejk lopti – već na prvoj se lepo namestio na drugi servis protivnika i bekhendom napravio viner već iz riterna (3:0).

I u sledećem gemu bilo je malo tenzije – Đoković je zbog lošeg drop šota propustio dve vezane gem lopte, ali se onda razbesneo, pogodio dva forhenda i poveo sa 4:0.

Tada se Novak potpuno opustio, ’crtao’ je po terenu u sledećem gemu, skinuo nekoliko linija, uključujući i nestvarni ritern za 5:0. Tada je sve bilo rešeno, a Đoković je meč priveo kraju bez izgubljenog gema.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Mari: Nadam se da Novak nije glumio
Škotski teniser Endi Mari rekao je da je ljut na sebe jer je dozvolio da mu ritam pokvari Đokovićeva fizička slabost početkom trećeg seta.
121543550954ce2de0b1bd4134274962_w640.jpg

Beta/AP


Mari je i četvrti put izgubio u finalu Australijan opena, treći put od Đokovića, sa 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.

“Treći set bio je frustrirajućiu jer sam dozvolio da me poremeti to što je on nekoliko puta pao na zemlju posle udaraca. Delovalo je kao da ima grčeve i zato mi je pažnja malo odlutala. Trećim setom sam razočaran, ne toliko u četvrtom jer je on tada pogađao sve, naročito na kraju“, rekao je Mari.

Potom je usledio niz pitanja koji su insinuirala da je Novak namerno glumio povredu, a prvo je glasilo – da li je legitimna taktika možda da nateraš protivnika da pomisli da si povređen, a onda da se vratiš u velikom stilu?

“Nije legitimna. Ne znam šta je bio problem, ali očigledno je bio u lošem stanju, da bi se vratio na neverovatan način u trećem setu. Onda je počeo sjajno da se kreće i da udara lopticu u četvrtom setu, tako da ne znam šta je tačno bilo s njim“.

To objašnjenje nije bilo dovoljno, pa je sledeće pitanje glasilo – da li misliš da je u tome bilo i namere?

“Ne znam, zaista nemam pojma, nadam se da to nije bio slučaj. Ako je bio grč, teško je oporaviti se i igrati tako dobro na kraju. Ljut sam na sebe jer sam dozvolio da me to poremeti, pogotovo zato što sam igrao dobro i imao ’momentum’ na početku trećeg seta. Igra mi je opala na deset minuta i meč mi je pobegao“.

82644385954ce322be2b34152985436_w640.jpg

Beta/AP


To nije bio kraj skandaloznom ponašanju – usledila je sledeća konstrukcija: Igrao si s njim i ranije, bilo je mnogo mečeva u kojima je delovao povređeno. Izgleda da te je sada više poremetilo nego obično.

“Ne znam tačno. Kao što sam rekao, način na koji se kretao na kraju trećeg seta, počeo je ponovo da igra mnogo bolje. Ne znam, možda je to bila situacija kada znate da neko ima grčeve mnogo pre kraja meča, onda se osećate dobro na terenu, ali opao mi je nivo na 10-15 minuta i on se vratio. Ne znam šta je bilo posredi, ali ovo mi se nikada nije desilo u finalu Slema. Možda je imalo veze sa značajem meča, ne znam“, Mari je po ’hiljaditi’ put odgovorio na slično pitanje, pa nije ni čudo što je “ne znam“ tako često.

I na kraju, peto pitanje na istom tragu – da li si sada naučio lekciju, nećeš primetiti ako se sledeći put dogodi ista stvar?

“U svakom meču koncentrišeš se na svoj deo terena, to je osnovna stvar. Odigrao sam dovoljno mečeva i trebalo je bolje da se izborim sa tom situacijom. To hoću da kažem – treći set je za mene bio razočaravajući jer osećam da sam mogao bolje“.

Uskoro opširnije...
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Đoković: Hvala svima koji su uz mene
Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da mu je bilo zadovoljstvo što je učestvovao na Australijan Openu i osvojio ga.
164532623354ce20ef7109e303659119_w640.jpg

Beta/AP Photo
Đoković je u finalu savladao Endija Marija sa 3:1 i peti put u karijeri trijumfovao na prvom Gren slemu sezone.

"Čestitam Mariju, veliki si takmičar, hvala ti, želim ti sve najbolje u nastavku sezone. Želim ti i divno venčanje. Potpuno drugačije razmišljam otkad sam postao otac, izvinjavam se što sam malo skrenuo sa teme."



"Hvala svima koji su omogućili ovaj fantastičan turnir, teniseri ovde uživaju. Hvala i mom timu koji se mnom i u dobrim i teškim trnucima koji tolerišu i kad nisam najbolji i koji su svoj život podredili da bi radili sa mnom. Hvala i navijačima. Zadovoljstvo mi je što sam bio na ovom mestu“, rekao je Đoković na ceremoniji posle meča.

Endi Mari je četiri puta igrao finale u Melburnu, ali nijednom nije osvojio rofej. Nada se da će mu to poći za rukom u budućnosti.

"Želim da čestitam Novaku na fantastičnom rezultatu, dobar posao, majsotre! Hvala svima na dobrodošlici i gostopirmstvu, svima koji organizujete ovako fantastičan turnir. Ovde imam fantastičnu podršku, iskreno se nadam da ću biti dovoljno dobar da na nekom od narednih Gren slemova ovde i osvojim titulu. Prošla godina mi je bila zaista teška, ali sam sada bliži osvajanju nekog velikog turnira nego što sam bio prethodnih meseci. Hvala i Ameli Morezmo",rekao je Mari.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Finale iz perspektive najmlađeg Đokovića
Supruga Novaka Đokovića, Jelena, na društvenu mrežu Tviter je okačila fotografiju sina Stefana pored kojeg prati finale Australijan Opena.

149500210354ce102ce702e833854199_w640.jpg

Beta/AP Photo
Prvi reket sveta trenutno igra finale prvog Gren slema sezone sa Endijem Marijem, a rezultat u setovima je 1:1.

"Sve izgleda bolje iz ove perspektive. U Stefanovom svetu tata je uvek pobednik“, napisala je Jelena uz fotografiju.


B8wHYK0IQAAOUFS.jpg


Everything looks so much better from this perspective.In Stefan's world daddy is always a winner!
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
FOTO priča: Đokovićev put do istorije
Srpski teniser Novak Đoković u nedelju je ispisao istoriju tenisa petom titulom na Australijan openu.

178227626954ce9804aa05e188521169_w640.jpg

Đoković je savladao Endija Marija u finalu rezultatom 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 i tako postao prvi igrač u Open eri sa pet pehara iz Melburna, jednim više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Najbolji teniser sveta stigao je do osme titule na najvećim turnirima, izjednačivši se na osmom mestu sa Agasijem, Ivanom Lendlom, Džimijem Konorsom, Kenom Rozvelom i Fredom Perijem.





200453459354ce9805a61cb698415060_w640.jpg



Ispred njega su Bil Tilden sa 10, Rod Lejver i Bjern Borg sa 11, Roj Emerson sa 12, Pit Sampras i Rafael Nadal sa 14, i Rodžer Federer sa 17 osvojenih trofeja.

15906241754ce98069914b864538098_w640.jpg



Meč na Rod Lejver Areni, koji je pratio i Novakov mali sin Stefan, prekinut je u drugom setu prilikom vođstva Đokovića, kada su na teren upali navijači.

182237602854ce98075960b097439378_w640.jpg


Đoković se na ceremoniji dodele pehara zahvalio svima koji su uz njega, da bi na konferenciji za štampu izjavio kako ova titula ima dublje značenje.

169577135154ce980979f2a506428731_w640.jpg



Konferencija Britanca protekla je u skandaloznom ponašanju novinara, a on je izrazio nadu da Novak nije folirao povredu.

80671492154ce980a5799f088159748_w640.jpg


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je najboljem srpskom sportisti rekavši da je pokazao mentalitet pobednika, a legendarni Gari Lineker ’tvitovao’ je o Novaku kao „fenomenu“.

29517444154ce980af36e0267535538_w640.jpg


Svetski mediji proglasili su Đokovića za neprikoslovenog vladara Melburna, mada je najbolji komentar dao novinar „ESPN“ Džimi Kejlp napisavši da bi svet trebalo da zaboravi Superboul i potpunu pažnju preusmeri ka Đokoviću.

117362434554ce980c7779b122660148_w640.jpg


50243941354ce980e4fbc7904080267_w640.jpg


74816846054ce980f0197b009368626_w640.jpg


100977286154ce980f9ef88956855187_w640.jpg


166622769954ce9810e2b55165446948_w640.jpg


77524259854ce9812c49b6251034456_w640.jpg


167735267354ce98137478e208858207_w640.jpg


7686552054ce98151b4b5582725985_w640.jpg


161436574254ce9816835f0346813925_w640.jpg


6395715154ce9817392f3325223350_w640.jpg


140562573954ce9817dc824709996684_w640.jpg


211352796254ce9818958ec762421246_w640.jpg


43617519654ce981aa559d859611183_w640.jpg


69310013154cea76ca3cd5097550719_w640.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Sramna pitanja novinara Mariju
Pre nekoliko dana Boris Beker izjavio je da Novak Đoković nije dovoljno poštovan, a velikog udela u tome imaju novinari.


145872103854ce35714bc2f637588650_w640.jpg

Beta/AP Photo/Bernat Armangue
Đoković je u nedelju peti put osvojio titulu na Australijan openu, teškom pobedom u finalu nad Endijem Marijem posle četiri seta.

Novak je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Najbolji teniser sveta stigao je do osme titule na najvećim turnirima, izjednačivši se na osmom mestu sa Agasijem, Ivanom Lendlom, Džimijem Konorsom, Kenom Rozvelom i Fredom Perijem.

Ispred njega su Bil Tilden sa 10, Rod Lejver i Bjern Borg sa 11, Roj Emerson sa 12, Pit Sampras i Rafael Nadal sa 14, i Rodžer Federer sa 17 osvojenih trofeja.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno novinarima da se fokusiraju na konkretnu priču o igri, već su na konferenciji za medije britanskog tenisera konstantno pokušavali da omalovaže uspeh Đokovića. Oni su potencirali da je pokušao da prevari rivala time što je pokazivao da se fizički loše oseća na terenu.

Srpski igrač imao je malu nezgodu sredinom prvog seta, kada je posle jednog pada odrao prst desne ruke – one kojom drži reket. Krajem drugog i početkom trećeg dela igre preživeo je još jednu tešku krizu i na kraju sasvim zasluženo došao do vredne pobede

Niz pitanja insinuirala su da je Novak namerno glumio povredu, a prvo je glasilo – da li je legitimna taktika možda da nateraš protivnika da pomisli da si povređen, a onda da se vratiš u velikom stilu?

Marijevo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa se sledeće pitanje odnosilo na to da je bilo namere u Đokovićevom ponašanju.

To nije bio kraj skandaloznom ponašanju – usledila je sledeća konstrukcija: Igrao si s njim i ranije, bilo je mnogo mečeva u kojima je delovao povređeno. Izgleda da te je sada više poremetilo nego obično. Na kraju, zaključak u kom su Endija pitali da li je naučio lekciju u mečevima sa Đokovićem i da sledeći put neće dozvoliti da ga to poremeti.

Mari je u čak sedam navrata izgovorio „ne znam“, ali nije prekinuo novinare u njihovoj nameri, kao što je Nadal prošle godine činio kada su ga pitali za povredu nakon finala sa Vavrinkom.

Novinari Evrosporta, medijske kuće koja je prenosila prvi Gren slem sezone, u konačnom izveštaju napisali su da je Novakova povreda u finišu meča iščezla istom brzinom kojom se pojavila. U tekst je uključena i Marijeva izjava „On uvek radi to“, koju su pokušali da povežu sa protivnikom. Međutim, u tom delu stajao je dodatak da porazu nema opravdanja kada se pogleda serija od poslednjih devet izgubljenih gemova.

Podsetićemo, svakome se u karijeri dešavaju povrede, usponi i padovi tokom meča, ali se retko kada dešava da oni koji kreiraju mišljenje javnosti na tome podižu rejting. Takođe, Britanac je jedan od onih koji se često nalaze na meti navijača zbog ponašanja na terenu.
 
Natrag
Top