Citati književnih dela

Učlanjen(a)
06.09.2014
Poruka
18
"Znam ja to... Svaka žena bi htela život, onako, ceo, iz jednog komada. Kako počne – da tera, da se ne prekida do kraja... To je, dabome lepo... ako je neko te sreće... A ako nije te sreće - šta će? - neka ga krpi iz parčića... deo po deo, kako joj dođe.

Moj ceo život je iz nekih zakrpa... Sve nešto na sitno, na kratko i pomalo. To nije ono... ali, šta mogu... neki život ipak jeste. Godine prođu i svaka žena skrpi neki život... Ima tu svačega... Al ima, bogami, i lepih komada!
Malo je života bez šavova i zakrpa... Ne može! Čovek je proklet! On bi hteo i dugo da živi i da mu bude lepo. E, a to je malo teže. Ne može! Može dugo, ali iz parčića.

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu... Svakome se primeti gde je šav – nekome na licu, nekome u očima, nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani – iz mnogo delova. Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar! E, a ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane.
Jel' tako?"

D. Radović
 
Učlanjen(a)
06.09.2014
Poruka
18
Mali Princ- A.Egziper

"Ko si ti?", upita Mali Princ.
"Ja sam ruža", reče Ruža.
"I šta radiš ovde?", upita on.
"Pa ništa, sedim ovde i lepa sam. I svi me vole. I dive mi se!"
"To je lepo", reče Mali Princ. "I uvek će te voleti?"
"Ne", reče ruža. "Jednog dana ću uvenuti i onda će prestati da mi se dive!"
"Baš čudno", reče Mali Princ. "Da si ti moja ruža, ja bih te voleo i tada!"

Mali Princ- A.Egziper

images (3).jpg
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
''Razgovarati sa jednim je lakše i poštenije, ne vuče ga broj, pred manje ušiju ima više obzira pred razlozima razuma.''

Meša Selimović - Derviš i smrt
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Bio je najbolji i najmudriji djed na svijetu. Nikada nas nije savjetovao, nikad grdio, nizašto. ostavljao je da o svemu presudi ljubav. Ili je pričao priče o dobrim i zlim ljudima: dobrima se divio, zle je prezirao, i to smo dobro pamtili. Nije nas ni kažnjavao, pogotovo batinama ili grdnjom. Najteža njegova kazna, za teži nestašluk, za neposlušnost, za ružnu riječ bila je da krivca ne pogleda i ne pomiluje cio jedan dan, i da mu uskrati pristup u toplinu zagrljaja.
(sećanje na mog Dedu)

Meša Selimović - Sjećanja
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Kasno je, sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo biti jer što nije bilo, nije ni moglo biti, a uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo...
(Selimović)
 
Učlanjen(a)
26.11.2014
Poruka
14
"Ne može se voleti ono što se ne poznaje. Bilo da je reč o čoveku ili o narodu. Budite sigurni da svi oni koji svoj narod prestaju da razumeju i gube vezu sa njim, odmah i u istoj meri gube i veru očeva, postaju ili ateisti ili ravnodušni ljudi." Dostojevski
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Evo me u zemlji u kojoj žive ljudi koji nemaju glavu. O da, stvarno su bez glave. Vrlo teško se dolazi do te zemlje, i zemlja je lepa, i sve bi bilo lepo da nema tog glupog pravila.
Evo o čemu se radi. Da bi u zemlju ušao moraš da imaš dozvolu vlasti, naravno. Ali da bi u zemlji ostao moraš stalno da ponavljaš: „Ja nemam glavu, ja nemam glavu.” Dok to pričaš sve je u redu, nikoga nije briga ko si. Ali čim prestaneš, svi počnu da upiru prstom u tebe i da viču: „Evo ga stranac, evo ga stranac!”
I moglo bi tu još štošta da se doda, ali evo ih bezglavi, idu prema meni. Ja nemam glavu, ja nemam glavu, ja nemam glavu...
Nenad Jovanović - Arizona Dream
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Moj mnogopoštovani učitelju, moram da idem. Goni me nešto neodoljivo, nešto kao kurjačka glad, kao skitnička radoznalost, kao pomamna žudnja za grijehom, ili – oprosti na neskromnosti – kao strast propovjednika.
Mozda ću se pokajati. Ali zar je kajanje zbog učinjenog najteža kazna? Mislim da je tegobnija praznina zbog propuštenog!

Derviš Sušić - Pobune
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Za vašu informaciju želim da vam kažem da su događaji u nekoliko poslednjih godina na mene ostavili utisak da je ovo hladan, hladan svet i ovo je dovelo do mog otkrića novih uređaja za pravljenje leda.
Pismo Nikole Tesle kompaniji "D. van Nostrand" 14. maja 1909.
 
Natrag
Top