Racunar se restartuje kada se zagreje

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.330
To moze da se desi da je jedan stap na izdisaju,ili da jedan slot nije u redu.Ako bi imao taj program Hirens Boot,stoti je Quronja predlozio,ne bi bilo lose da sa njim ispitas RAM memoriju i tacno bi znao koji nije u redu.
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
A posto kazes da u Safe modu sve radi bez gasenja,znaci ako si stvarno pustao da radi 5-6 sati i nista se ne desava ,postoji blaga mogucnost da imas neodgovarajuce drajvere,znaci iako tu sve izgleda lepo nesto se ne slaze ,evo skini ovaj mali program ,trenutno Demo,ali ce da pomogne da bi video sta se ustvari tu desava...2.9MB
Kod:
http://www.official-drivers.com/setup.exe
Kad to skines instaliraj,pusti slobodno kroz antivirus i vidi sta ce da ti prijavi ...imas dve mogucnosti :recommended i latest drivers...
Ako test pokaze sve u zeleno to je u redu onda probaj sledece...iskljuci DVD ,pa probaj bez njega,ako opet nece u slucaju da imas [hl]rezervni[/hl] kabal hard disk-ploca zameni ga(stavi drugi kabl na hard-mozda je ostecen) da vidis sta ce biti....dvd ,naravno iskljucen da smanjimo zariste(zbog konflikta kablova)....ako opet nece ,restartuj pa udji u bios i u podesavanjima za [hl]memoriju[/hl] pogledaj dali daje mogucnost za rucno podesavanje,ako ima smanji da radi na frekvenciji slabije memorije ,snimi bios i restartuj....
Sad meni je malo nejasno dali je to lepo radilo do trenutka kad si ti dodao tu drugu memoriju ili je to radelo izvesno vreme ,pa je pocelo da otkazuje...jel ako je ovo drugo ,a i sam si reko da je racunar izuzetno star moze biti mnogo razloga....evo jos jedan poslusaj kako se cuje ventilator ,ako ispusta cudne zvuke,kao da negde zakacinje onda pod hitno mora da se ocisti....meni se dva ,tri puta desilo da posto me mrzi da cistim ventilator i uprkos tome sto radi kao traktor ,ja tako sedim i osetim ...prismrde nesto ....i skocim se ,al se dosetim sta je i odmah iskljucim racunar...
Sta sam hteo reci ... ventilator moze da stane ,temperatura skoci i bios upotrebi sigurnosnu meru i iskljuci sistem....cak i kod smanjene brzine kulera,znaci moze doci do povecanja temperature....takodje obavezno i ono sto su ostali rekli za pastu,jer postoji mogucnost da kad u servisu otvorite....ono sva pasta izgorela....
 
Učlanjen(a)
21.12.2013
Poruka
162
Pozdrav, u pitanju je Gigabyte GA-P31-S3G, da li na nju odgovara serverska RAM memorija 2gb ddr2??
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2013
Poruka
65
Ovako...
Ovaj racunar radeo sve normalno do pre 3 meseca, imao sam samo jednu RAM memoriju od 512mb.Onda mu crkne napajanje(znaci uopste nije hteo da se ukljuci, krene 2-3 sekunde pa restart i tako u krug).Kupim novo napajanje, stavim i on radi bez problema(da napomenem da ga nisam nesto preterano dugo koristio posto nisam imao vreme, radeo je taj dan bez problema 3-4sata).
Sutradan, naletim na coveka prodaje ram 512mb, potpuno isti kao moj, Kingston KVR40064C25/512, razlika samo u godini proizvodnje, ova 2006, moja 2009godiste.
Ubacim ram, sve radi, lepo prepozna, prodje memtest(testirao sam ga 3.5 sata, memtest sam pokrenuo preko lubuntu diska).
Restartovanje sam slucajno primetio kada sam instalirao phpstorm(na xp sp3).Kad god sam pokrenuo ovaj program, posle neko vreme on se restartuje.Onda sam obrisao ceo hard(brisao sam i pomocu darika), instalirao xp sp2, xp sp3, win 7, win 7 sp1, ista stvar.
Sad je fazon, sto izgleda da se on ne restartuje kada se zagreje, vec kada se procesor malo jace optereti, kada su 2 ram memorije.
Ovaj program OCCT, pokrenem sa jednom ram memorijom, on odradi ceo test bez gasenja(tokom testa cpu konstanto na 100%, temperatura max 51C, naponi izgledaju dobro).Posle izbacim prvu, stavim drugu ram mem. isto odradi test bez greske(menjao sam i slotove i sve, menjao sam i ide kablove).Cim stavim 2 RAM, on ne moze ni 5 minuta da odradi test(ista i temperatura i sve).
Jos cudnje, sto kod mene program koji najvise trosi ram je google chrome, otvorim 10 kartica, ram ode na max, gotovo se ukoci, ali se ne restartuje.Restart se dogodi odjednom, kao da izvuces kabl iz struje, ne znam ni sam vise sta dovodi do toga.Opet napominjem, kada je jedna ram- sve u redu(ramove sam testirao i pomocu gold testa)...
Tako da vise ne znam ni ja sta je.Jedino izgleda da kupim nov pc.Krivo mi samo sto sam za ovaj za napajanje+rezac+ram dao skoro 5000din, kao budala, za te pare sam mogao ovakav ceo da kupim...Sad da ga nosim u servis(sa servisima imam mnogo losa iskustva), pa i oni da me oderu, a pre toga da me zavlace 10 dana, ne znam nisam pametan....
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Naj bitnije je da to radi ceo dan sa jednom memorijom ,da bi mogo da raskrstis sa time dali je racunar ispravani ,znaci mani dve memorije ,nego samo stavi jednu jedno dva dana ,da stvar bude nacisto jedan dan u jedan slot ,[hl]drugi dan drugu u drugi[/hl]...haha koja rima..,nego nisi napisao jel nisi smanjivao iz biosa radni takt za memoriju,mozda se tu javlja problem...znaci udji u BIOS ...restartuj racunaj...pretiskaj Del taster ,kad se pojavi plavi ekran ...listaj i preturaj dok ne naidjes na deo za podesavanje memorije....ako ima mogucnost podesi najslabiju stavku,snimi i restartuj.....Vidis sad da te ne uvredim,al svaki na kog naidjem kaze kako mu racunar sluzi da poslusa pesmu dve i nesto slicno,a cim se razgrne guzva,rascepuje igrice...ako je to slucaj treba da znas da je to strasno malo memorija i ako budes dokupivao gledaj da pojacas to,a ako su dve neka budu potpuno iste memorije....znaci proveri BIOS obavezno...
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2013
Poruka
65
Upravo je to bio problem,smanjio sam danas radni takt na cini mi se 133,prosao onaj test,evo ceo dan ga cackam,sve radi,bez restartovanja,a to rekoh ajde cisto i to da probam:)
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.388
Sad je vec malo jasnija procedura, ti zapravo nemas problem sa RAM-om, RAM je potpuno ispravan, radi se o jednoj delikatnoj situaciji, a to je da tvoj CPU ne podrzava DDR RAM 400Mhz, vec do 333Mhz, zato sto je externi klok CPU-a 133Mhz, s tim u vezi u quad data rate rezimu njegov FSB iznosi 533Mhz, sto dovodi do nestabilnosti zbog razlike u odnosu izmedju FSB:RAM, nisam obratio paznju uopste na CPU i RAM koji imas, tako da RAM komotno mozes podesiti da radi na 333Mhz, ne moras ga toliko spustati.
Cim si ubacio drugi RAM od 400Mhz, BIOS je automatski podesio na 400Mhz kao primarnu efektivnu ucestanost (sa Single RAM-om je bio na 333Mhz), a najgore od svega je sto ne postoji adekvatno azuriranje za BIOS, kako bi se bug ispravio da automatski podesi vrednosti kada ima dva RAM-a na 400Mhz za odgovarajuci CPU, da imas Pentium 4 520 pa na dalje, ne bi imao nikakvih problema, jer je njihov externi klok 200Mhz, a FSB 800Mhz, pa bi RAM mogao da radi punom brzinom od 400Mhz sa idealnim odnosom FSB:RAM.
Poenta svega jeste da je BIOS bukvalno hteo da klokuje FSB CPU-a zbog RAM-a, kako bi odnos bio idealan.
Sta ces, star BIOS, a i komp uopste, tako da uvek mora nesto posebno da se podesi.
Skupljaj ti pare za nesto novije, to se ne isplati upgrade-ovati, star je 10 godina, pozzzz
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2013
Poruka
65
U prethodnih nekoliko postova sam pisao da imam problem sa racunarom koji se restartuje tokom rada, tj. gasi se kao da izvucete kabli iz struje, pa se ponovo upali.Menjao sam pastu, cistio od prasine, proveravao ram i hd i nista nije pomoglo_Onda sam primetio da mi napajanje na 3.3v ima samo oko 2.7-2.8v tokom rada, pa sam mislio da je zbog toga.Zamenio sam napajanje i stavio kvalitetnije koje daje dobre napone.
Problem i dalje postoji, samo je sada drugaciji:
Racunar se ne gasi vec se samo cuje "cak"(zvuk kad idete na shut down, pa on zatvori prozore, ispise "windows is shutting down" i onda taj zvuk i racunar se ugasi), napajanje radi normalno, ali se racunar ukoci,ne reaguje mis, tastatura i lampica za HD neprekidno svetli,jedino resenje je da ga iskljucim iz struje.
Da li zna neko sta moze da bude problem?Sta uopste proizvodi ovaj zvuk?
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top