Kupovina sa Aliexpresa detaljno uputstvo

Član
Učlanjen(a)
28.11.2010
Poruka
4.211
Online kupovina na AliExpress-u
Hot products



Šta je AliExpress?
AliExpress je online shop gde se prodavci registruju i naprave svoju ponudu (što znači da ne kupujete od AliExpress-a već od firmi koje su se registrovale za prodaju na ovoj web prodavnici) ili nešto poput Ebay-a (ja bih rekao kineska verzija Ebay-a).

Da li je moguća kupovina iz Srbije?
Da iz Srbije je moguće kupovati na ovom web sajtu i robu šalju za Srbju. Da bi ste ostvarili kupovinu na ovom web sajtu potrebno je da imate karticu Master, Visa ili PayPal račun (postoje i ostali načini plaćanja ali mislim da iz Srbije je ovo najprihvatljivije). Svakako ako kupujete uz pomoć kartice mislim da je najbolje rešenje zatražiti od banke ‚‚prepaid‚‚ internet karticu što znači da uplatite novac na karticu za koju vrednost planirate da obavite kupovinu, na ovaj način ste bezbedni i ne razmišljate da li će Vam neko skinuti novac, zloupotrebiti karticu i sl. Ako imate karticu potrebno je samo da obavite registraciju na Hot products i kupovina može da počne.

Saveti prilikom kupovine
Kada birate predmet koji želite da kupite važno je da dobro pogledate profil prodavca i njegove povratne informacije od kupce za taj predmet koji bi ste Vi kupili od njega. Dobro je da prodavac ima što više povratnih informacija, takođe možete da kontaktirate prodavca sa nekim pitanjem i da proverite da li odgovara na poruke i na samo vreme potrebno za odgovor što Vam može pokazati profesionalizam samog prodavca. Još jedna bitna svar prilikom kupovine je poštarina za predmet koji se kupuje. Poštarina zavisi od prodavca kao i od samog sistema za dopremu paketa. Mnogi prodavci mogu da Vam pošalju predmet putem DHL-a, Fedex i sl servisa ali onda Vam je poštarija jako velika i praktično predmet nije tako jeftin. Naravno uvek je najbolje izabrati da predmet dobijete klasičnom poštom (najčešće je to China Post Air Mail) i u velikom broju je besplatna za Vas (naravno ovo uvek proverite). Na nekim drugim web šopovima možete robu nači i povoljnije ali onda Vam naplaćuju poštarinu pa na kraju sve to bude veoma slično. Moj predmet je stigao za 22 dana od kada sam ga poručio putem China Post Air Mail stim što je prodavac tek posle 4 dana poslao predmet tj nije istog dana kada je poručen, tako da je putovao samo 18 dana što je sasvim ok. Prilikom kupovine predmeta tj njegovog slanja kroz 3-5 dana dobićete i kod za praćenje pošiljke gde možete da pratite gde se nalazi Vaš paket. U cenu uvek bi trebalo da uračunate i carinu (ako je roba skuplja od 50 eur) i PDV koji će Vam na carini naplatiti. ( ja sam za predmet koji sam na AliExpress platio 16 $ platio 370 dinara u pošti prilikom preuzimanja, oko 250 porez + ostali troškovi).

Sigurnost kupovina na AliExpress?
Što se tiče sigurnosti prilikom kupovine AliExpress je dosta dobar po tom pitanju. Sam sistem funkcioniše da prilikom kupovine Vama odmah se skine novac sa kartice ali novac ne ide prodavcu već AliExpress-u koji novac čuva na Escrow račun sve do trenutka kada Vi dobijete predmet i potvrdite prijem predmeta onda se novac prebacuje prodavcu.

Privatnost na kupljenu robu
Što se tiče privatnosti tu zaboravite svi će znati šta ste kupili
icon_smile.gif
. Paket je na carini otvoren i verujem da uvek otvaraju takođe izdaju i carinsku deklaraciju koja ide sa paketom na kojoj stoji naziv robe koju i službenik u pošti može da vidi o čemu se radi, tako da će svi znati šta ste pazarili.

Kvalitet robe na AliExpress-u
O kvalitetu robe ne mogu ništa da napišem, verovatno zavisi od dosta faktora, prodavca, same robe, Vaša očekivanja i sl. Zato je najbolje da sami isprobate i kupite neki predmet za početak jeftiniji i odlučite za buduću kupovinu. Siguran sam da veliki broj facebook butika (stranice koje prodaju garderobu na facebook-u) upravo robu nabavljaju na ovaj način ili neki od sličnih web sajtova. Moj utisak je da se na ovaj način može kupiti roba po dosta jeftinijoj ceni, potrebno je malo strpljenja oko izbora prave robe ako je moguće i sa Free Shipping (bez plaćanja dodatne poštarine) kao i dvadesetak dana sačekati na isporuku. Dosta stvari koje sam gledao primetio da u feedback-ovima ima osoba iz Srbije što je dokaz da ovo funkcioniše i da ljudi iz Srbije kupuju na ovaj način. Idealno bi bilo da u komentaru ostavite Vaš utisak, ili ako imate bilo koje pitanje samo izvolite.
 
Natrag
Top