Slovenija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Tamo gde snovi postaju java

Tamo gde snovi postaju java


Blic


Odmorite se, relaksirajte, pobegnite od gužve, buke i zagađenja na nekoliko dana – posetite Terme Olimia. Terme Olimia nalaze se na obali reke Sutla, i smatraju se jednim od najčistijih i ekološki netaknutih delova Slovenije. Legenda kaže da su u blizini Podčetrteka (opština u kojoj se nalaze Terme Olimia) postojali brojni vodeni vrtlozi još pre četiri veka, koji su svojom lepotom privlačili brojne posetioce. Sigurno je da su od tada terme promenile izgled, ali srž je ostala.

77525_kam3745_af.jpg

Kupanje na otvorenom moguće je i zimi


Terme Olimia su pravo mesto za opuštanje i odmor. Imaju jedan od najsavremenijih kompleks sauna na Balkanu, brojne programe za ulepšavanje, različite spa terapije i veliki broj kozmetičkih usluga, a sve zarad zdravlja, lepote i opuštanja. Termalne vode, pored toga što su pitke, bogate su mineralima, kalcijumom i magnezijumom, što ih čini pogodnim za zdravlje. Voda je topla, da se čak i zimi može plivati na otvorenom, tada je plivanje u bazenima pravi doživljaj.

90417_spa-armonia-1_af.jpg

Terme Olimia imaju jedan od najsavremenijih kompleks sauna na Balkanu


U ponudi agencije Ponte nalaze se dva predivna hotela, u kojima možete odsesti dok boravite u Termama Olimia. Jedan od njih je Breza, hotel sa četiri zvezdice, pravi grad u malom. U ovom hotelu na raspolaganju su vam restoran, bar, frizerski salon, prodavnica, teretana, bazen sa termalnom vodom, centar zdravlja Olimia, a podzemnim hodnikom može se doći do velnes centra Termalija, velnes hotela Sotelia i aparthotela Rosa.

90412_bazen-sa-podvodnom-masazom-u-orhideliji_af.jpg

Bazen sa podvodnom masažom u Orhidelii


U Termi Olimia nalazi se potpuno nov, luksuzno i moderno opremljen hotel sa pet zvezdica Sotelia. Ono čime se Sotelia odlikuje je posebnost velnes centra i njegova povezanost sa prirodom. I u ovom hotelu se nalazi sve ono što vam je potrebno za odmor iz snova. Spa centar hotela Armonia podzemnim hodnikom povezan je sa velnes centrom Termalija i velnesom Orhidelia.

90416_slana-sauna-u-termaliji_af.jpg

Slana sauna u Termaliji


Velnes centar Termalija najveći je sauna kompleks u Sloveniji, sa 9 različitih sauna. Ovde možete uživati u brojnim bazenima sa termalnom vodomom, kao i na andrenalinskom zatvorenom toboganu sa različitim svetlosnim efektima.

90418_wellness-orhidelia-1_af.jpg

Velnes Orhidelia važi za "Naj velnes" u Sloveniji


Velnes Orhidelia je nov, ima unutrašnje i spoljašnje bazene, đakuzi, saunu i parnu sobu. Ovaj velnes centar dve godine zaredom proglašen je za "Naj velnes” u Sloveniji. Orhidelia je čudo aritektonskog rešenje: u crnim bazenima termalna voda obojena je ružičastim svetlima, koja je nastala zbog verovanja u čudesnu lekovitu moć korena crne orhideje. Ne razmišljajte, probudite svoja čula, posetite Terme Olimia.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bled za svačiji džep

Bled za svačiji džep

One koji prespavaju na Bledu, umesto gradske buke i žege, ujutro će probuditi zvuci prirode. Poznato slovenačko odmaralište Bled, jedno od omiljenih destinacija stanovnika nekadašnje SFRJ, a našim turistima je dostupno po mnogo povoljnijoj ceni nego prethodnih godina.

88603_bled_f.jpg
Bled - idealno
mesto za aktivni odmor

Biciklisti, roleraši, veslači, pecaroši, ali i svi zaljubenici u bilo koji vid rekreacije, naći će u ovom slovenačkom mestu svoj raj. Posetioci mogu da se voze čamcem do središnjeg ostrva, da igraju golf, splavare i idu na rafting, spuštaju se niz žičaru 40 kilometara na sat...

Na Bledu se zaboravlja saobraćajna gužva, a uveče ne "trešti" muzika iz kafića. Sve je mirno i podređeno isključivo uživanju.

"Otvorili smo hotel pre godinu dana i ove sezone ugostili veliki broj naših ljudi", kaže direktor pansiona "Zaka" na Bledu Branko Stamenković, poreklom iz Srbije. "Odlučili smo da za goste obezbedimo posebno povoljnu cenu, kako bi svi oni koji žele da osete lepote ovog slovenačkog raja imali i priliku za to".

Svaki studio, koji poseduje od dva do četiri kreveta, ima satelitsku antenu, vaj-faj internet, kuhinju i kupatilo. Pansion u svom sklopu poseduje i četiri teniska terena, gde su domaćini letos ugostili profesionalni ATP turnir.

Čari odmora kod komšija sa severa uvideli su poslednjih godina i turisti iz naše zemlje.

Šta jesti na Bledu

  • Kranjska kobasica u sosu od vina
  • Pečena palenta
  • Medaljoni u sosu od pečuraka i bilja
  • Krapi sa skutom
Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slovenačko selo - raj za hedoniste

Terme Olimia u Sloveniji su pravi raj za sva vaša čula! Tamo možete uživati u vrhunskim bazenima, saunama, masažama, ali i pored toga ovo mesto ima da ponudi još nekoliko stvari koje će vaš boravak učiniti nezaboravnim. Neverovatni predeli i prelepa priroda sigurno će vas ostaviti bez daha.

Iako ovo mesto nema puno stanovnika, ono ima nekoliko stvari po kojima je čuveno. Krenućemo redom.

1_zps6d7eac39.jpg

Raj za čula: Domaće pivo i domaća čokolada

Prvo što bi trebalo da posetite je domaća pivara “Haler”. Recept po kojem se pravi pivo u ovoj domaćoj pivari star je 500 godina, i potekao je iz Nemačke. On se prenosio sa generacije na generaciju. Nemci su vremenom naučili Mađare da proizvode ovo pivo, a oni su tek kasnije naučili Slovence. Pivnica “Haler” proizvede i do 3.000 litara pivo u sezoni.

Prema rečima vlasnice njihovo pivo najviše piju Italijani. Ovo pivo ne sadrži konzervans, i rok trajanja mu je tri nedelje. Sastojci su ječam, kvas i voda koja mora biti što kvalitetnija kako bi pivo bilo vrhunskog ukusa.

Nakon toga, predlažemo vam da obavezno odete do obližnjeg franjevačkog samostana koji je po mnogo čemu specifičan. Ovaj manastir izgrađen je u 11. veku. Razlog zbog kojeg je on poseban je taj što se u njemu nalazi treća po redu najstarija apoteka u Evropi. U toj apoteci monasi i dan danas od lekovitog bilja koje sami uzgajaju prave brojne prirodne lekove od kojih su najpoznatije takozvane “Patrove kapljice”.

Ovo prirodno piće se sastoji od 28 vrsta različitog lekovitog bilja, a prema rečima monaha Patrove kapljice se koriste isključivo kada ste bolesni. U sebi sadrže 50 odsto alkohola, a kada imate prehladu ili grip, i popijete ovo piće nećete se napiti, već će vam ono smanjiti temperaturu i pomoći da što pre ozdravite.

Freske koje se nalaze u apoteci su autentične, i nastale su 1780. godine.

Na stotinak metara od ovog veličanstvenog zdanja nalazi se pravi raj za ljubitelje slatkiša i čokolade. U pitanju je domaća čokoladnica, u kojoj se nalazi na desetine različitih vrsta čokolade koje se proizvode u toj istoj kućići u kojoj se prodaju. Ova čokoladnica nastala je 1991. godine, porodični je biznis, a pradeda današnjeg vlasnika ovaj zanat naučio je u Beču. Čokoladu su vrhunskog kvaliteta i ukusa, pa će ljubitelji slatkiša sigurno uživati.

Nakon što ste se napunili duhovnom energijom u ovom spokojnom samostanu, i najeli slatkiša u čokoladnici, predlažemo vam da posetite Jelenov greben, mesto na kojem se uzgaja više od 140 jelena. Pravi je doživljaj videti gomilu jelena okupljenih na jednom mestu, a oni su toliko pitomi da ih čak možete hraniti iz ruku.

Ukoliko ste ljubitelj divljači, na Jelenovom grebenu možete isprobati i vrhunske specijalitete od jelena, kao i odlična domaća vina.

Ako vam vremenske prilike dozvoljavaju, sve što selo Olimia ima da ponudi možete obići i biciklom, ali i turističkim vozićem. Predlažemo vam da ovu destinaciju upišete na vrh liste priorita koje bi trebalo da posetite kada vam se zato pruži prilika, jer ćete se sigurno prijatno iznenaditi turističkom ponudom.

Izvor: Telegraf
 
Natrag
Top