Vremenska prognoza

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Danas oblačno, ponegde kiša
Izvor: Tanjug
Beograd -- U Srbiji će danas preovlađivati oblačno vreme, mestimično sa kišom i najvišom dnevnom temperaturom od 12 do 17 stepeni, saopštio je RHMZ.

1192423447546ae31ae0e8b775462016_640x467.jpg
Foto: Tanjug, arhiva
Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od pet do 10 stepeni. Vetar će biti slab i umeren, u košavskom području jak južni i jugoistočni, a u južnom Banatu povremeno olujne jačine, krajem dana i u toku noći u slabljenju.

U Timočkoj krajini očekuje se tmurno i hladnije vreme, povremeno sa sipećom kišom, a najviša dnevna temperatura vazduha iznosiće oko devet stepeni.

I u Beogradu će preovlađivati oblačno vreme, povremeno sa kišom i najvišom dnevnom temperaturom oko 14 stepeni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko devet, a vetar će biti umeren i jak, južni i jugoistočni, krajem dana i u toku noći u slabljenju.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. novembra, u sredu biti pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, a vetar će biti u skretanju na severozapadni.

U četvrtak će biti oblačno i hladnije vreme, ponegde sa kišom, a na planinama se očekuje slab sneg. Više padavina se očekuje na istoku zemlje.

Od petka biće promenljivo oblačno i u većini mesta suvo vreme.

Početkom naredne sedmice počeće da duva jugoistočni vetar koji će krajem perioda biti u pojačanju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
SPREMITE SE, ZIMA SVE JAČE STEŽE: U Srbiji hladno s mrazom i snegom. Evo i do kada će biti tako
U Srbiji će jutro biti maglovito sa slabim mrazom, tokom dana se očekuje oblačno vreme, sa kišom i snegom. Jutarnja temperatura biće od minus dva do plus tri, a najviša dnevna od tri do sedam stepeni


Kisa-sneg-oluja-vetar-2.jpg



U Srbiji će jutro biti maglovito sa slabim mrazom, tokom dana se očekuje oblačno vreme, na severu zemlje kiša, a na planinama slab sneg.


Duvaće slab i umeren, u južnom Banatu povremeno jak, jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od minus dva do plus tri, a najviša dnevna od tri do sedam stepeni.

U Beogradu će biti pretežno oblačno i suvo vreme. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće oko dva, a najviša dnevna oko sedam stepeni.

U Srbiji se u sredu i četvrtak ujutru očekuje slab mraz, a po kotlinama magla ili niska oblačnost. U sredu će biti pretežno sunčano.

Do subote će biti oblačno, ponegde sa slabom kišom, Temperatura će biti oko ili malo iznad proseka. Duvaće umeren, u košavskom području povremeno i jak jugoistočni vetar.

(Telegraf.rs / Tanjug)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Zbog niskih temperatura moguća je poledica
Tanjug |
Saobraćaj se van gradskih sredina obavlja umerenim intenzitetom, a vozači se posebno upozoravaju da je zbog niskih temperatura moguća poledica, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMSS).

275393_svetla-na-automobilima01rasfoto--milos-peric_f.jpg

Prema informacijama RHMZ, jutro je u većini krajeva oblačno i suvo, po kotlinama i duž rečnih tokova maglovito, mestimično sa slabim mrazem, a na jugu i jugozapadu ponegde sa slabom kišom, u planinama sa snegom. Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Tokom dana očekuje se prestanak padavina i u većem delu delimično razvedravanje, a samo će se u Timočkoj Krajini zadržati oblačno i tmurno vreme. U toku noći očekuje se naoblačenje, a na jugozapadu slaba kiša.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Danas pretežno sunčano, 12 stepeni
IZVOR: BETA
Beograd -- U Srbiji će danas ujutro mestimično biti slab mraz i magla po kotlinama i dolinama, a tokom dana pretežno sunčano i toplije.


1160680381548a26b284faa056468459_orig.JPG

Foto: Beta, arhiva

Jutarnja temperatura biće od minus pet do tri stepena, a najviša dnevna od šest do 12 stepeni. Duvaće slab i umeren jugozapadni vetar.

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano, s jutarnjom temperaturom oko tri stepena, na širem području grada oko nula stepeni, i najvišom dnevnom oko 12. Vetar će biti slab i umeren, jugozapadni.

U Srbiji će do petka ujutro ponegde biti slab mraz i magla, danju pretežno sunčano i relativno toplo, a po kotlinama magla će se zadržavati tokom pre podneva.

U petak se očekuje pretežno oblačno i hladnije vreme, mestimično s kišom, u planinskim predelima susnežicom i snegom. Do kraja seedmice biće hladno i uglavnom suvo vreme.

U Beogradu će do petka biti pretežno sunčano i relativno toplo vreme. Za petak meteorolozi predviđaju pretežno oblačno i hladnije vreme, povremeno s kišom, a zatim tokom vikenda suvo i hladno.

Biometeorološka prognoza za ponedeljak, 22. decembar 2014.

Usled očekivanih biometeoroloških prilika izvestan oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima, naročito u prepodnevnim satima. Od meteoropatskih reakcija mogući su problemi sa snom, razdražljivost i glavobolja.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.680
Crveno upozorenje, stižu ledeni dani

Izvor:RTS

Snežno nevreme koje je stiglo na Balkansko poluostrvo proširiće se tokom vikenda na ceo region, gde se očekuju niske temperature, jak vetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.

U Crnoj Gori, sneg već pada u okolini Cetinja, zbog čega je otežan saobraćaj između Podgorice i Cetinja, te je na putevima obavezna zimska oprema, prenosiTanjug.

Zima.jpg



Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Sneg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini.

Visina snega na Bjelašnici je deset centimetara, na Kupresu pet, a u Han Pijesku četiri centimetra.

Snežne padavine praćene jakim vetrom očekuju se po podne i u Sloveniji, a olujno nevreme nastaviće se u nedelju, kada će vetar u zapadnoj oblasti Primorska premašiti 100 kilometara na sat.

Snežne padavine pojačaće se tokom noći, a na obali se očekuje kiša.

U brdovitim krajevima zapadne Slovenije i u oblastima Notranjska, na severozapadu, i Kočevje, na jugu, očekuje se da će pasti do 40 centimetara snega, prenela je STA.

I u Hrvatskoj je hladnije, a meteorolozi očekuju da noćas padne i do pola metra snega.

U Srbiji se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka.

Procena je da će visina snežnog pokrivača biti od 10 do 30 centimetara, lokalno i više zbog jakog vetra i snežnih nanosa.

Upozorenje i da je u nedelju, 28. decembra, u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

Od ponedeljka do subote, u Srbiji će biti veoma hladno, sa umerenim i jakim mrazevima, a dnevna temperatura neće prelaziti nulu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sutra ujutru temperatura će biti od -8 do -1, a najviša dnevna od 0 do 3 stepena.

I u Beogradu sutra pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Više padavina očekuje se krajem dana i tokom noći.

Vetar će biti umeren, povremeno i jak, jugoistočni, tokom noći u skretanju na severni i severozapadni, a temperatura će biti od -2 ujutro do 0 stepeni tokom dana.

Do srede će u celoj zemlji preovladavati oblačno i hladno vreme, mestimično sa snegom, u nižim predelima manje, a na planinama će sneg i dalje padati.

Tokom novogodišnje noći biće suvo i hladno.







Građani da se pripreme za nadolazeći hladni talas
Štab Zimske službe grada Beograda apelovao je na građane da se adekvatno pripreme za nadolazeći hladni talas i padavine koje se očekuju u toku narednih nekoliko dana, podsetivši ih da su u obavezi da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, kuća i poslovnih objekata.
Koordinator Zimske službe Darko Glavaš apelovao je i na vozače, poručivši im da obrate pažnju na pojavu površinskog leda na kolovozu, posebno u novogodišnjoj noći kada se očekuje od minus 12 do minus 15 stepeni.
"Putevi Srbije" posebno ukazuju da je uz vetar olujne jačine moguća
poledica na kolovozu.
Vozila moraju imati zimske pneumatike i drugu opremu, a vozači treba da budu posebno oprezni, da uspore i poštuju signalizaciju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Beograd od jutros pod snegom


U Beogradu je jutros oko 5 i 30 časova počeo da pada sneg, a do sedam časova grad je već bio pod tanjim snežnim pokrivačem.

sneg%20pressonline.jpg

Ulice su prekrivene raskvašenim snegom do pet centimetara a gradske ekipe počele su da čiste ulicu Kralja Milana u centru grada. Na Bulevaru Kralja Aleksandra sneg je prekrio kolovoz, na Novom Beogradu ulice se bele ali sneg je već raščišćen na Brankovom mostu.

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa snegom, na jugu i zapadu sa susnežicom, a u toku noći između nedelje i ponedeljka u većini krajeva doći će do stvaranja snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojave snežnih nanosa.

Od ponedeljka do subote biće veoma hladno, sa umerenim i jakim mrazevima a dnevna temperatura neće prelaziti nulu, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavodi.

Ujutru temperatura će biti od -8 do -1, a najviša dnevna od 0 do 3 stepena.

Do srede će u celoj zemlji preovladavati oblačno i hladno vreme, mestimično sa snegom, u nižim predelima manje, a na planinama će sneg i dalje padati.


Tokom novogodišnje noći biće suvo i hladno.

Do kraja perioda biće hladno i uglavnom suvo.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
SRBIJA IZ SVEMIRA Ceo Balkan prekriven snežnim oblacima
Blic Online, Tanjug
Na satelitskom snimku NASE čitavo Balkansko poluostrvo prekriveno je gustim snežnim oblacima a, meteorolozi najavljuju da će se ovaj ledeni talas zadržati danima.

Meteorolozi za vreme narednih dana krive ledeni talas - ciklon koji je okovao veći deo Evrope snegom i ledom stiže a do nas je stigao preko južnog Jadrana.

Ledeni talas je rano jutros doneo snežne apdavide u celu Srbiju, pa su se tako zabeleli Beograd, Vojvodina, Užice, Moravički okrug i sever Kosova.

U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivaca i stvaranje snežnih nanosa narocito u planinskim predelima, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavod.

Prema izgledima vremena za sedam dana, u Srbiji će biti hladno sa umerenim i jakim jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom ispod nula stepeni (ledeni dani).

555115_sneg_f.jpg


Ledeni dani popustiće do Božića, kada će biti suvo i hladno vreme.


- Najverovatnije će biti oko nula stepeni, uz jutarnje mrazeve. Za Božić se ne očekuje sneg, osim što će se pokrivač zadržati u planinskim predelima - rekao je za "Blic" Časlav Stanojević, meteorolog.



Gorska služba spasavanja: Izbegavajte alkohol i budite oprezni na putu



Gorska služba spasavanja Srbije uputila je danas savete koji mogu da pomognu s obzirom na najavljene niske temperature i snežne padavine, navodeći da građani ne bi trebalo da konzumiraju alkohol te da je slojevita tanja garderoba toplija od jednostrukih debelih stvari.


555077_sneg-u-ns281214ras-foto-nenad-mihajlovic-07_f.jpg




Među savetima koji mogu da i te kako pomognu kada temperatura ode u "duboki" minus, a nađemo se daleko od civilizacije je i objašnjenje da alkohol širi krvne sudove i samo daje utisak da vam je toplije, a zbog pojačane periferne cirkulacije hladna krv iz ruku i nogu će pre ohladiti celo telo, pa će pothlađenje - i smrzavanje - nastupiti mnogo ranije nego da se nije pio alkohol.


Kako je navedeno, ne treba trljati smrzute ruke i noge snegom ili bilo čime drugim, stavljati u vruću vodu, na vruće mesto jer će u protivnom doći do oštećenja kože.

Iz Gorske službe su posavetovali građane i da ako su u vozilu ne bi trebalo da ga

napuštate, jer su unutra zaštićeni od vetra i uvek je lakše pronaći zavejano vozilo nego čoveka koji je pao u smet.

Podrazumeva se da na put kolima nikako ne treba kretati bez zimske opreme, lopate, sveće-upalčača, vode, hrane i ćebeta i naravno, punog rezervoara.
Morate se voditi računa i da je auspuh slobodan dok radi motor, a kola miruju, da ne bi došlo do gušenja ugljen monoksidom iz izduvnih gasova.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
U Srbiji žestoki minus do subote
IZVOR: B92
Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je u vestima B92 da će pravo zimsko vreme u Srbiji trajati bar do sledeće subote.


2123248317549eeb1d86d8e369721577_orig.jpg

ilustracija: Beta/AP

On je istakao da se glavnina padavina očekuje do sutra ujutru, a da popodne i uveče treba očekivati potpuni prestanak padavina.

Takođe, naveo je da će do kraja sedmice biti veoma hladno.

“Do subote nas očekuju ledeni dani, a najhladniji će biti 31. decembar, 1. i 2. januar. Tada treba očekivati razvedravanje i maglu, a jutarnje temperature će biti od -15 do -8 stepeni Celzijusa, dok bi u Sjenici skala mogla da ode i ispod 20. podeoka“, naveo je Todorović.

Prema njegovim rečima, maksimalna dnevna temperatura do subote biće od -8 do -4 stepena, a u većini mesta skala neće preći u plus.

Takođe istakao je da snega ima u gotovo svim delovima Srbije, a da po količini snežnog pokrivača iskaču Loznica i Sombor.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Na Kopaoniku jutros -14º C
IZVOR: B92, BETA, TANJUG
Beograd -- U Srbiji je na snazi crveni meteoalarm. Sneg pada na mnogim mestima, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je jutros u 6h izmereno minus 14 stepeni.


176783643654a0ff617caca890059211_368x245.jpg

Foto: Tanjug
Na Kopaoniku trenutno pada sneg jakog intenziteta.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je u vestima B92 da će pravo zimsko vreme u Srbiji trajati bar do sledeće subote. On je naveo da se do kraja današnjeg dana očekuje prestanak padavina.

Sve glavne saobraćajnice u Beogradu su očišćene i prohodne, kažu u "Beograd putu". Saobraćaj zbog snega pojačan i usporen, a pojedine linije GSB su skraćene.

Putari na severu Bačke tokom cele noći uklanjali su nanose na pojedinim saobraćajnicama izazvanim jakim vetrom koji je sneg sa njiva naduvavao na puteve.

Kako je Tanjugu rečeno u kompaniji “Vojput”, najkritičnije deonice su od Bačkog Dušanova prema Tornjošu, Novo Orahovo - Tornjoš, od Subotice prema Bačkoj Topoli i dalje ka Staroj Moravici i Pačiru i Telečka - Kljajićevo.

Rukovodilac štaba zimske službe ove kompanije Ivan Sudarević rekao je da su osim kamiona-čistača i grejdera angažovani i utovarivači na odbacivanju snega.

On je precizirao da je put Sombor-Subotica još prohodan, najteže je na deonici od Bajmoka prema Aleksa Šantići i dalje ka Svetozar Miletiću, gde se nalazi dosta mehanizacije, ali je i pored toga sve suženiji profil puta.

“Može se reći da je prohodno svugde, ali izuzetno uzano na nekim mestima koje uspevamo pročistiti, a nakon 15-20 minuta vejavica, mećava, zatrpa” – rekao je tokom noći Sudarević Tanjugu.

Na auto-putu cela širina kolovoza je pročišćena, ali se pojavljuju povremeni snežni nanosi koje ekipe ove kompanije čiste, tako da je kolovoz u celoj širini ili u potpunosti čist ili ima određeni sloj ugaženog snega.

“Na auto-putu prohodnost nije bila nigde ni na koji način ugrožena, dodao je Sudarević.

Auto-moto savez Srbije upozorio je vozače na poledicu na putevima i otežan saobraćaj zbog snega koji je tokom noći padao u većem delu zemlje.

Zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta, ali se očekuje pojačan saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci iz pravca Hrvatske i na prelazu Horgoš iz Mađarske. AMSS apeluje na vozače da koriste manje frenkventne prelaze - Šid i Kelebiju.

Radovi na popravci državnog puta I/A reda br 1 (auto-put E75) između Malog Požarevca i Ralje, u smeru ka Nišu, izvodiće se svakog dana, osim nedelje, od 08 do 17h.

Zbog radova na proširenju naplatne stanice Stara Pazova, na državnom putu I A reda broj 1, (auto-put E-75), naplatna stanica radi smanjenim kapacitetom.

Zbog radova na autoputu, saobraćaj je na paralelni put preusmeren kod Grdelice, kao i na još nekoliko mesta na deonici Vladičin Han - Vranje.

Zbog radova na Zrenjaninskom putu, koji će se izvoditi u periodu od 22 od pet sati, biće zatvorene po jedna traka u oba smera.

Zbog popravke puta II-A reda Beograd-Smederevo, vozila naizmenično prolaze na deonici Grocka - Brestovik.

Na državnom putu I/B reda broj 21, na deonici Kosjerić - Požega, u mestu Pesak, zbog klizišta se saobraćaj obavlja naizmenično.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Oblačno, vetrovito, hladno i snežno
IZVOR: TANJUG PONEDELJAK 29.12.2014 | 01:00
Beograd -- U Srbiji će biti pretežno oblačno, vetrovito i hladno, mestimično sa snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivaca.


2074743870549ec0fb6ffab110908523_orig.JPG

foto: Beta

Republički hidrometeorološki zavod navodi i da postoje mogućnosti za stvaranje snežnih nanosa narocito u planinskim predelima.

Sredinom dana na severu i zapadu, do kraja dana i u ostalim krajevima očekuje se slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina.

Vetar će biti umeren, povremeno jak severni i severozapadni.

Jutarnja temperatura biće od minus 6 do minus 2, najviša dnevna od minus 3 do 0 stepeni.

I u Beogradu će biti pretežno oblačno, vetrovito i hladno, povremeno sa snegom uglavnom tokom prepodneva.

Vetar će biti umeren, povremeno jak severni i severozapadni.

Jutarnja temperatura biće oko minus 4, najviša dnevna oko minus 2 stepena.

Prema izgledima vremena za sedam dana, u Srbiji će biti hladno sa umerenim i jakim jutarnjim mrazem i dnevnom temperaturom ispod nula stepeni (ledeni dani).

Biće uglavnom suvo osim u planinskim predelima gde će do srede povremeno padati sneg uz dalje povećanje visine snežnog pokrivaca.

Za vikend se očekuje prolazno naoblačenje sa snegom i u nižim predelima.
 
Natrag
Top