FIA Formula 1 World Championship

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Trijumf Hamiltona, titula Mercedesu
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na prvoj Velikoj nagradi Rusije, na kojoj je njegov tim osvojio prvu titulu najboljeg konstruktora u istoriji.

1521152251543a5f4524824835255152_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Britanac je na stazi u Olimpijskom parku u Sočiju došao do devete pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 31. u karijeru, u vremenu od 1:31:50.744 sata.

Drugo mesto, sa 13 sekundi zaostatka, zauzeo je drugi vozač Mercedes Niko Rozberg, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valteri Botas u bolidu Vilijamsa.

Prva Velika nagrada Rusije nije pružila mnogo uzbuđenja, ali se pokazala kao istorijska, pošto je Mercedes prvi put kao samostalni tim osvojio titulu među konstruktorima. Nemački proizvođač je bio šampion kao dobavljač motora, najveće uspehe imao je sa Meklarenom, ali je ove godine uspeo da prekine dominaciju Red Bula i Renoa. Pred poslednje tri trke sezone, Mercedes ima 565 bodova, 223 više od Red Bula, a na raspolaganju je još 168 bodova.

Hamilton, koji je pobednički pehar dobio od predsednika Rusije Vladimira Putina, u Sočiju je proslavio 31. trijumf u karijeri i tako se po broju pobeda izjednačio sa sunarodnikom Najdželom Menselom. To ujedno znači da će vozač Mercedesa gotovo izvesno postati britanski vozač sa najviše trijumfa u Formuli 1. Takođe, Hamilton je tako povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 17 bodova više od Rozberga.

Pitanje pobednika trke u Sočiju praktično je rešeno u prvom krugu, kada je Rozberg oštetio pneumatike i odmah morao u boks, pa prave borbe između njega i Hamiltona nije ni bilo. Britanac je brzo uspeo da se odvoji i vozi poprilično mirnu trku, dok je njegov timski kolega uspeo da ostane na istom setu pneumatika do samog cilja i domogne se vrednog drugog mesta u borbi za titulu.

Najbolji među ostalima bio je Botas, koji je sve dok ga Rozberg nije pretekao bio nekoliko sekundi iza Hamiltona. Iza je sledio dvojac Meklarena, Dženson Baton i Kevin Magnusen, ispred Fernanda Alonsa u Ferariju i vozača Red Bula Danijela Rikarda. Osvajače bodova kompletirali su još aktuelni šampion Sebastijan Fetel, Kimi Raikonen u drugom Ferariju i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja za tri nedelje, 2. novembra, Velikom nagradom Sjedinjenih Država u Ostinu.

Tok trke:

Rozberg poveo u Sočiju, ispred Hamiltona, Botasa, Batona, Alonsa, Magnusena, Vernja i Kvjata. Nemac je odmah napao Hamiltona pošto su se svetla ugasila, ali je Britanac preuzeo vođstvo vrlo brzo, pošto je njegov timski kolega potpuno uništio pneumatike prilikom jakog kočenja u drugoj krivini. Zbog toga je morao odmah u boks, gde je ostao nepredviđeno duže i na stazu se vratio kao pretposlednji, a iza njega je bio samo Masa, koji je takođe morao u boks.

Vernj se u međuvremenu probio do petog mesta, ali mu je Magnusen uzvratio, a Hamilton je na čelu vozio ubedljivo najbrže krugove. Vozač Mercedesa je do petog kruga već imao dve i po sekunde prednosti u odnosu na Botasa, dok je Baton bio nešto više od sekunde dalje. Međutim, Alonso je bio vrlo blizu vozaču Meklarena, ali pravu priliku nije imao, pa se Britanac brzo odvojio na preko dve sekunde.

Hamilton i Botas su vozili gotovo identične krugove, pa je razlika između njih dvojice ostala oko tri sekunde. Baton je bio već osam sekundi dalje, a najveću borbu vodili su Vernj, Raikonen i Kvjat, koji su držali pozicije od osme do desete. Rikardo je prvi od vodećih vozača koji je otišao u boks, i to u 12. krugu, sa sedme pozicije, i vratio se na stazu iza Rozberga.

Nemac je posle desetak krugova bio na 12. poziciji i iz tima su mu poručili da ima odličnu šansu za podijum. Posle nekoliko krugova bez ikakvog uzbuđenja, Hamilton se odvojio na preko osam sekundi od Botasa, pošto je konstantno vozio znatno brže od Finca, kojem je i Baton počeo da se približava.

Baton je sa treće pozicije otišao u boks u 23. krugu i na stazu se vratio iza Rozberga. Tri kruga kasnije je Alonso otišao po nove pneumatike, ali je zbog greške tima izgubio šansu da se možda primakne Britanca i na stazu se vratio kao desetoplasirani, iza Mase. Botas je potom sledio, da bi i Mercedes reagovao i Hamilton je u boks otišao u 28. krugu i bez problema se vratio na samo čelo.

Britanac je bez problema držao prvu poziciju, sa 20 sekundi prednosti u odnosu na Botasa, pošto je Fetel produžio u boks, ali je vrlo brzo Finca pretekao Rozberg. Pošto su svi vozači bili u boksu poredak je bio: Hamilton, Rozberg, Botas, Magnusen, Alonso, Rikardo, Fetel. Međutim, Botasu su poručili iz tima da će Rozberg morati još jednom u boks.

Iako je preko 35 krugova na stazi na istim pneumaticima, Rozberg je bio ubedljivo najbrži na stazi i nadoknađivao je po sekundu po krugu u odnosu na Hamiltona. Tada je već imao više od šest sekundi prednosti u odnosu na Botasa, dok je Baton bio tri i po sekunde dalje. Međutim, Rozberg je ubrzo izgubio ritam i Hamilton je postao ubedljivo najbrži na stazi.

U samom finišu trke nije bilo nikakvih uzbuđenja, pa je Hamilton mirno trku priveo kraju, sa 13,5 sekundi prednosti u odnosu na Rozberga, kojem Botas, iako je pokušao, nije uspeo da pripreti. Baton i Magnusen zadržali su se iza najbolje trojice, a sledili su Alonso, Rikardo, Fetel, Raikonen i Peres.

Rezultati trke za Veliku nagradu Rusije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:31:50.744
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 13.657
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 17.425
4. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 30.234
5. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 53.616
6. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:00.016
7. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 1:01.812
8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1:06.185
9. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:18.877
10. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:20.067
11. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:20.877
12. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:21.309
13. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:37.295
14. Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso + jedan krug
15. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + jedan krug
16. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
17. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
18. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus + jedan krug
19. Markus Erikson (Švedska) Katerhem + jedan krug
odustali:
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem
Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 291
2. Niko Rozberg 274
3. Danijel Rikardo 199
4. Valteri Botas 145
5. Sebastijan Fetel 143
6. Fernando Alonso 141

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 565
2. Red Bul 342
3. Vilijams 216
4. Ferari 188
5. Meklaren 143
6. Fors Indija 123
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Alonso: Već sam odlučio šta ću
Izvor. B92 | JT
Vozač Ferarija Fernando Alonso rekao je da je doneo odluku šta će raditi naredne sezone i nagovestio da će nastaviti da vozi u Formuli 1.

458158352543aa0898b282372044621_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Španac je prethodnih nedelja bio tema glasina, posebno otkako je Sebastijan Fetel objavio da napušta Red Bul, a mnogi očekuju da će baš Alonsa zameniti u Ferariju.

Dvostruki svetski šampion je najviše povezivan sa Meklarenom, a potom i Lotusom, međutim, on je u Sočiju istakao da sigurno neće voziti bolid sa Mercedesovim motorom.

To ujedno znači da su njegove opcije sledeće – ostanak u Ferari, odlazak u Meklaren, koji će ponovo sarađivati sa Hondom, ili jednogodišnja pauza dok se potencijalno ne oslobodi mesto u Mercedesu.

Već sam odlučio šta ću i takav slučaj je već nekoliko meseci. U ovom trenutku se sve finalizira, ali nije uopšte neka krupna stvar“, istakao je Alonso.

Upitan kada bi mogao da objavi odluku, Alonso je odgovorio:

Morate da budete strpljivi i malo da sačekate. Ne mogu ništa da kažem dok se sve ne dogovori, ali mislim da je to dobra odluka. Svakako ću dati sve od sebe u budućnosti i za Ferari, jer je to tim koji volim. Kada budete saznali, reći ćete: ’bilo je očigledno da ćeš uraditi baš to’“.

Ukoliko se Alonso vrati u Meklaren, za koji je već vozio 2007. godine, ostaje da se vidi da li će zameniti Džensona Batona ili Kevina Magnusena. Iako bi mnogi očekivali da će Alonsu timski kolega biti mladi Danac, prvi čovek Meklarena Ron Denis je istakao da tim traži najbolju moguću vozačku postavu. Po tome, Britanac je favorit za ostanak u timu, pošto ima duplo više bodova od svog timskog kolege ove sezone.

Naredna trka šampionata Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Sjedinjenih Država 2. novembra
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Bjanki i dalje kritično i stabilno
Izvor. B92 | JT
Vozač Marusje Žil Bjanki i dalje se bori za život u bolnici u Jokaičiju, a njegovo stanje je i dalje kritično, ali stabilno.

2136247731543e4d5e5e5a1144174722_orig.jpg

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Bjanki je doživeo teške povrede u udesu tokom Velike nagrade Japana 12. oktobra, kada je udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila, koji je nekoliko trenutaka ranije izleteo na istom delu „Suzuke“.

Poslednji dani su bili ekstremno teški za Žila i njegovu porodicu. Kao posledica nesreće na Suzuki, veliki broj medicinskih izazova je trebalo da bude prevaziđen i situacija ostaje izazovna zbog teške povrede glave. Žil je i dalje u kritično, ali stabilnom stanju. Porodici Bjanki mnogo znače sve poruke podrške, posebno one koje su iskazane tokom Velike nagrade u Sočiju“, stoji u saopštenju Marusje.

Ranije u utorak, Bjankijev otac je u intervjuu za „Gazetu delo Sport“ da se svaki put kada mu zazvoni telefon plaši da će mu reći da mu je sin preminuo.

Marusja je takođe oštro reagovala na tvrdnje pojedinih medija da Bjanki nije usporio, uprkos dvostrukim žutim zastavicama, kao i da mu je tim poručio da ubrza da bi zadržao Markusa Eriksona.

Marusja je šokirana i ljuta zbog tih optužbi. U vreme kada je naš vozač u teškom stasnju u bolnici i kada je tim jasno naglasio da je poštovanje Žila i njegove porodice, užasno je što moramo da odgovorimo na uznemirujuće optužbe i netaćne informacije po pitanju Žilove nesrećen. Ali, pošto su te optužbe u potpunosti lažne, tim nema alternativu, nego da to demantuje“, ističe se u saopštenju Marusje.

Marusja je dodala da je direktor trka Formule 1 Čarli Vajting na Velikoj nagradi Rusije potvrdio da je Bjanki usporio.

Audio kopija kompletnog transkripta komunikacije preko radija između Žila i tima, kao i pisani transkript, dostavljeni su FIA. Jasno je iz toga da nijednog trenutka pre Žilove nesreće tim mu nije rekao da ubrza, niti je nagovestio da to treba da učini“, dodaje se u saopštenju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Suzi Volf za B92: Formula 1 više nije muški svet
B92,Jelena Trajković
Za sebe kaže da je normalna devojka koja voli da provodi vreme sa svojim suprugom i drugaricama, ali se sve to menja onog trenutka kada se nađe na stazi. Suzi Volf postala je proteklog leta prva žena koja je vozila bolid Formule 1 posle više od 20 godina, pošto joj je priliku ukazao Vilijams, a ona je tada bila samo dve desetinke sporija od timskog kolege Felipea Mase. U ekskuzivnom intervjuu za B92, Volfova je pričala o tome kako se baš odlučila da se bavi auto-moto sportom, koliko su se stvari promenile u Formuli 1 poslednjih godina, a otkrila je još mnogo toga...


© Williams Grand Prix Engineering Limited
Volfova je iz Škotske, a auto-moto sport je zavolela uz oca, koji je imao radnju za motore. Međutim, presudnu ulogu i nesvesnu je imao svetski šampion iz 2009. godine Dženson Baton.

Počela sam da se trkam sa devet godina, ali tada ne razmišljate o nekoj karijeri ili budućnosti uopšte, samo živite u tom trenutku. Volela sam karting, takmičenje i adrenalin i prva ideja da bi to mogla da mi bude karijera pojavila se kada sam imala 13-14 godina. Bila sam na trci Formule 3 u Doningtonu, na njoj je pobedio Dženson Baton, koji je tada bio mladi talentovani vozač, a kada je on stigao do Formule 1 shvatila sam da to može da bude i realnost“.

Zanimljivo, Volfova kao klinka nije sanjala da bude kao neki od vozača Formule 1, ali joj je idol bio jedan legendarni motociklista.

Nije bilo vozača na koje sam želela da se ugledam jer nije bilo žena koje su bile uspešne u to vreme. Čak sam više pratila Moto GP šampionat nego Formulu 1, ali sam oduvek volela auto-moto sport, jer sam ipak iz Škotske. Kevin Švanc je u to vreme bio moj veliki heroj“.


© Williams Grand Prix Engineering Limited
Upravo zbog toga što nema mnogo žena u auto-moto sportu, 31-godišnja Suzi je imala znatno teži put da se probije. Vozila je britansku Formulu Reno i Formulu 3, da bi je svi zapazili u Šampionatu nemačkih turing automobila (DTM).

Možete da zamislite kako mi je bilo tada. Bila sam devojka u roze automobilu. Nije postojala mogućnost da ne budem primećena. Plavuša u roze automobilu, to je bilo grozno za mene, ali to nije bilo bitno. Bitno je bilo da sam ja pokazala da mi je tu bilo mesto“.

Volfova je čak uspela da dođe i do bodova u tom šampionatu, ali je istakla da nije bila u potpunosti zadovoljna svojim rezultatima. Ipak, kaže da je u toj sredini postala bolji vozač, a odlučila je da joj kaže zbogom kada je dobila priliku u Vilijamsu.

Zahvalna sam na vremenu u DTM-u, jer sam zahvaljujući tom periodu postala vozač kakav sam sada. Naučila sam mnogo, imala sam sjajne timske kolege, ali nisam imala uspehe kakve sam želela. Mogla sam da nastavim, ali je deo mene bio svestan da postoji mogućnost da uradim nešto više. Znala sam da sam stigla do zida, a kada vam se zatvore jedna vrata, druga se otvore, bilo je teško doneti odluku, ali se ispostavilo da je bila ispravna“.


© Williams Grand Prix Engineering Limited
To nešto više, kako sama kaže, bila je Formula 1. Njen suprug Toto Volf, sadašnji prvi čovek Mercedesa, imao je tada udela u Vilijamsu, ali su iz britanskog tima poručili da Suzino angažovanje nema veze sa tim. Volf je otišao iz tima pre skoro dve godine, ona je ostala i na stazi pokazala da je svoje mesto zaslužila.

Bilo je i teških trenutaka, jer ne misle svi u ovom padoku da bi žene trebalo da voze u Formuli 1, ali se ne obazirem na tuđa mišljenja jer ga svi imaju. Uvek će biti i onih koji su uz tebe i onih protiv, samo moraš da nastaviš svojim putem i pratiš svoje snove. Kada sam na stazi svi znaju da sam tu i da sam žensko. Ali, ja želim da pokažem da to nije važno. Jer, ako sam poslednja, bez obzira na pol, neću napraviti korak napred u svojoj karijeri. A da imam 50 miliona funti u džepu sigurno ću dobiti mesto u nekom timu, bilo da sam žensko ili muško. Uvek će biti trenutaka kada ću se izdvajati. Da ima deset devojaka u Formuli 1 ne bi bio takav slučaj, jer ne bih bila jedina. Svako u glavi treba da ima da su bitni rezultati, a ne pol“.

Formula 1 je ranije definitivno bila potpuno muški svet, ali se situacija menja. Kler Vilijams i Moniša Kaltenborn vode Vilijams i Zauber, a Suzi je dobila priliku na stazi.


© Williams Grand Prix Engineering Limited
Formula 1 i auto-moto sport generalno jesu muški svet, ali se to poslednjih godina menja. Sve je više žena u ovom sportu, eto Kler Vilijams praktično vodi ovaj tim. Mislim da je to ranije bio muški svet, ali više nije. Za mene je bilo teških trenutaka, ali nisam nijednog momenta želela da pokažem šta žene mogu da učine u auto-moto sportu, već šta ja sama mogu i da bude najbolja što mogu na stazi. Kada ste na stazi, u bolidu, sa kacigom, ono što je ispod nije važno, važno je ono što radite na njoj. Bez obzira na pol dok god možete da se dobro pokažete na stazi, uvek ćete napredovati“.

Volfova je vozila za Vilijams na slobodnim treninzima u Britaniji i Nemačkoj. I dok je na „Silverstonu“ njen bolid stao već posle četiri kruga, na „Nirburgringu“ je imala 15. vreme i bila je sekundu i po iza Nika Rozberga u Mercedesu na čelu, a dve desetinke sporija od Mase.

Mnogo više mi je taj trenutak značio kao vozaču jer je to bio korak napred u mojoj karijeri, bila je to moja prilika. Videla sam to kao šansu za Suzi Volf, a ne za žene u auto-moto sportu posle 20 godina. Ponosna sam što sam deo ovog tima i ponosna sam što sam odradila dobar posao na stazi. Naravno, moj glavni cilj je bio da budem što bliže Felipeu i da pomognem timu koliko god mogu. Nisam želela da brinem o pažnji medija koja me je okruživala tih dana i svemu onome što drugi misle. Tim je bio zadovoljan i to je najvažnije. Oduvek sam govorila da se ovim ne bih bavila da ne mislim da sam dovoljno dobra. Pritisak je bio ogroman, posebno jer sam na Silverstonu imala velike probleme, pa sam znala da moram da se pokažem na Hokenhajmu. Tim je odradio sjajan posao, samo sam izašla na stazu i odradila dobar posao i pokazala šta mogu“.


© Williams Grand Prix Engineering Limited
Suzi je svesna da će priliku da vozi na nekoj trci teško dobiti, ali ne odustaje.

Mislim da sam na taj način napravila korak napred, ali je ovo komplikovano okruženje. Tim ima dvojicu sjajnih vozača, Felipea i Valterija, i teško ću dobiti priliku, ali ja verujem da ako nastavim sa vrednim radom prilika će doći. Na meni je da je ugrabim“.

Pored tima, Suzi je, očekivano, pred izlazak na stazu imala podršku i svog supruga, koji je pomno pratio šta rade njegovi vozači, ali i ona. Po njenim rečima, njegova podrška nema cenu, ali je ona bila ta koja je morala da pokaže da vredi.

Toto mi je velika podrška. Prva ću uvek reći da sam srećna što imam njega, jer je on moj najveći navijač, ali ujedno i kritičar. On zna kakav je ovo svet, bio je svestan da ako ne odradim dobar posao to će biti verovatno poslednji put da ću se naći za volanom bolida u Formuli 1. I ja cenim to, jer zna koliko je teško. Dan pre treninga rekao mi je da ne postoji druga opcija osim da odradim dobar posao sutradan i mislim da sam zbog toga veoma srećna. On nije taj koji mi pomaže na stazi, nije on u bolidu. On može da mi pomogne koliko god može kao suprug, a na meni je da se pokažem na stazi“, rekla je Suzi Volf u intervjuu za B92.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Bjanki izašao iz kome, još kritično
Izvor. B92 | JT
Vozač Marusje Žil Bjanki više nije u veštački izazvanoj komi i prebačen je u rodnu Francusku, ali je njegovo stanje i dalje kritično.

2113771029546cc4e7b0cc1833101965_orig.jpg

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Mladi Francuz je bio u komi od 5. oktobra, kada je pretrpeo teške povrede glave na trci za Veliku nagradu Japana na legendarnoj „Suzuki“.

Bjankijeva porodica objavila da on sada diše bez pomoće i da su njegovi vitalni znaci stabilni, ali da je njegovo stanje klasifikovano kao kritično.

Njegovo stanje je, ipak, bilo dovoljno stabilno da bi on avionom bio prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Nici u utorak uveče.

Skoro sedam nedelja posle Žilove nesreće na Suzuki i posle izazovnog perioda na neurološkoj intenzivnoj nezi, možemo da objavimo da je Žil napravio važan korak. Žil više nije u veštački izazvanoj komi, u kojoj je bio od nesreće, ali je i dalje bez svesti. Diše bez pomoći i njegovi vitalni znaci su stabilni, ali njegovo stanje je i dalje kritično. Njegov oporavak sada ulazi u ovu fazu vezanu za poboljšanje moždanih funkcija. Žilovo neurološko stanje je i dalje stabilno. Iako je situacija i dalje veoma ozbiljna, i moguće je da će takva i ostati, odlučeno je da je Žilovo stanje dovoljno stabilno da bi oporavak nastavio u Francuskoj”, stoji u saopštenju Bjankijevih roditelja.

Bjankijevi roditelji su istakli zadovoljstvo što je njihov sin prebačen blizu kuće, gde će imatu punu podršku najbližih. Takođe su se zahvalili osoblju bolnice u Jokaičiju, u kojoj je mladi francuski vozač bio smešten od nesreće.

Do teškog udesa u kojem je Bjanki zadobio teške povrede glave došlo je u teškim uslovima, po kiši, kada je izleteo sa staze i bočno udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila, koji je prethodno izleteo. Incident se desio u samom finišu trke, a zbog njega je istaknuta crvena zastavica.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Meklaren o vozačima tek u decembru
Izvor. B92 | JT
Ekipa Meklarena saopštila je da će tek početkom decembra objaviti imena svojih vozača za narednu sezonu Formule 1.

41890612546bb1b1574a7842125326_orig.jpg

Beta/AP Photo/Andre Penner
Britanski tim prethodno je nagovestio da će vozačku postavu otkriti pred poslednju trku ovogodišnjeg šampionata, Veliku nagradu Abu Dabija, koja se vozi predstojećeg vikenda.

Da bismo izbegli distrakcije tima od svog primarnog cilja, odlučili smo da promenimo planove vezane za našu vozačku postavu za 2015. godine, koja će biti poznata najranije u ponedeljak, 1. decembra”, stoji u saopštenju Meklarena.

Vesti o Meklarenovoj odluci željno se iščekuju, posebno jer bi moglo da se desi da šampion iz 2009. godine Dženson Baton u Abu Dabiju vozi svoju poslednju trku u karijeri.

Gotovo izvesno je da će jedan od vozača Meklarena naredne sezone biti Fernando Alonso, za kojeg mediji ističu da je već postigao dogovor sa timom. Zbog toga je tim primoran da se odluči ili za Batona, kojem ugovor ističe na kraju ove sezone, ili mladog Danca Kevina Magnusena.

Izbor najbolje vozačke postave za tim Formule 1 je važan proces i zbog toga traži preciznu i dugu analizu”, dodaje Meklaren.

Meklaren nije ostvario nijednu pobedu od 2012. godine, a u Abu Dabiju će završiti saradnju sa Mercedesom, pošto će od sledeće sezone preći na Hondine motore.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Eklston: Timovi apsolutni idioti
Izvor. B92, BBC | JT
Prvi čovek Berni Eklston rekao je da sumnja da će dvostruki bodovi za poslednju trku šampionata ostati na snazi i naredne sezone.

17483726205468bb14e36d7174540984_orig.jpg

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Eklston je istakao da je želeo da dvostruko bodovanje bude uvedeno za poslednje tri trke, ali su timovi, za koje je rekao da su „idioti“, odbili takav plan.

„Neću ponovo predložiti dvostruko bodovanje za poslednje tri trke. Pustiću ih da to reše sami. Ne znam kako će biti sledeće godine“, istakao je Eklston.

Pred poslednju trku sezone, Veliku nagradu Abu Dabija, vozač Mercedesa Luis Hamilton ima 17 bodova više od timskog kolegu Nika Rozberga. Ukoliko Rozberg pobedi sledeće nedelje, Hamiltonu je potrebno da bude drugi da bi osvojio titulu. Po starom sistemu, Britancu bi za titulu bilo dovoljno šest bodova.

Mislim da ukoliko bi se desio neki tehnički problem to bacilo senku na šampionat“, rekao je prvi čovek Mercedesa Toto Volf.

Eklston je, međutim, optužio timove da su pokazali razmišljaju kratkoročno time što su odbili njegov sistem.

„Dvostruko bodovanje je glupo za jednu trku, ali zamislite šta bi bilo da su u pitanju poslednje tri trke. To znači da bi neko morao da ima minimum 150 bodova prednosti da bi siguran da će osvojiti titulu. Timovi to nisu prihvatili jer su apsolutni idioti. Samo mehanički razmišljaju, praktično kratkoročno“, naglasio je Eklston.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Hamilton novi šampion Formule 1!
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Luis Hamilton postao je dvostruki svetski šampion trijumfom na poslednjoj trci sezone Formule 1, Velikoj nagradi Abu Dabija.

2390780065471fb479b27f112662744_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Britanac je na stazi “Jas marina” došao do 11. trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a 33. u karijeri, u vremenu od 1:39:02.619 sata i tako stavio tačku na sjajnu sezonu.

Hamilton je pred veliko finale imao 17 bodova prednosti u odnosu na timskog kolegu Nika Rozberga, a posle sjajnog starta se postarao da mu titula ne dođe u pitanje, posebno zbog dvostrukog bodovanja.

Nemac je, s druge strane, imao velike probleme sa bolidom, ali se nije predavao, ali je na kraju ostao bez bodova, pošto je kroz cilj prošao kao 14.

Drugo mesto na zatvaranju sezone osvojio je vozač Vilijamsa Felipe Masa, dok je podijum kompletirao njegov timski kolega Valteri Botas.

Hamilton je tako titulu osvojio sa 67 bodova prednosti u odnosu na Rozberga, a njih dvojica su zajedno još ranije Mercedesu doneli titulu najboljeg konstruktora i tako prekinuli dominaciju Red Bula i Sebastijana Fetela.

Hamilton je svoju prvu titulu osvojio 2008. godine kao vozač Meklarena, a ove sezone je postao prvi britanski vozač koji je osvojio više od dve titule posle Džekija Stjuarta 1971. godine. Stjuart je najtrofejniji Britanac sa tri titule, a po dve, osim Hamiltona, imaju još i Džim Klark, Grejem Hil i Majk Hautorn. Takođe, Hamilton je Mercedesu doneo prvu titulu još od Huana Manuela Fanđa 1955.

Trku za Veliku nagradu Abu Dabija obeležila je potpuna dominacija Hamiltona, koji je vozio bez greške i ništa nije prepustio slučaju. Rozberg se u prvoj trećini trke držao na oko dve sekunde iza njega, da bi ga problemi onemogućili da čeka možda grešku timskog kolege. Njegove probleme iskoristili su Masa i Botas, koji su Vilijamsu doneli timski najbolji rezultat ove sezone.

7597221805471f2968a890360287828_orig.jpg

Beta/AP Photo/Hassan Ammar


Tok trke:

Hamilton je odmah preuzeo vođstvo i brzo se odvojio od Rozberga, kojeg je odmah napadao Masa, a iza su sledili Baton, Raikonen, Alonso, Kvjat i Botas. U prvom krugu je viđen veliki broj kontakata i kratkih izletanja, ali su svi bezbedno na kraju prošli. Britanac se na čelu brzo odvojio, već u trećem krugu je bio sekundu i po ispred Rozberga, dok su njih dvojica Masi već odmakli na više od dve sekunde.

Rikardo i Fetel su u odnosu na start napredovali za samo dve pozicije, pošto su posle diskvalifikacije posle kvalifikacija morali da krenu iz boksa. Hamilton je svoju prednost održavao, a najveću borbu vodili su Raikonen, Alonso, Kvjat i Botas za pozicije od pete do osme.

Taman pošto ga je Kvjat pretekao, Alonso je produžio u boks po nove pneumatike i prvi je od svih vozača to učinio. U sledećem krugu pratio ga je Baton, a Hamilton je svoj odlazak u boks odradio u 11. krugu i odradio ga je bez ikakvih problema. Britanac se vratio na stazu kao trećeplasirani, iza Rozberga i Mase, ali je njegov timski kolega po nove pneumatike otišao krug kasnije.

Brazilac je pre Rozbergovog odlaska u boks prišao vozaču Mercedesa na dve sekunde, a Hamilton se bez problema potom vratio ispred njega. U tim trenucima, u centru pažnje na stazi bio je Rikardo, koji je napredovao do sedme pozicije i baš tada je napadao Vernja, koji se odlično branio. Masa je u boks otišao u 14. krugu, pa je Hamilton rutinski preuzeo vođstvo, a razlika između njega i Rozberga bila je dve i po sekunde.

Dva kruga kasnije, Kvjat se okrenuo i zaustavio na samoj stazi, ali je samo istaknuta žuta zastavica na tom delu. Rikardo se do tada probio do četvrtog mesta, ali je bio daleko iza Mase, koji nije ni mogao da pripreti vodećem dvojcu. Iako je u pojedinim trenucima Rozberg bio i najbrži na stazi, Hamilton ga je sve vreme držao na više od dve i po sekunde iza sebe.

Prednost je povećana na preko četiri sekunde u 24. krugu, kada je Nemac napravio izlet sa staze, ali se vratio na drugu poziciju. Međutim, počeo je da gubi sve više vremena, a timu je javio da gubi snagu motora, da bi mu bilo poručeno da mu je otkazao ERS. Do tada, Hamiltonova prednost je porasla do 11 sekundi, a Masa mu se primakao na samo dve.

Brazilac je već u 27. krugu došao u priliku da napadne Rozberga, koji je prijavio i probleme sa kočnicama, što je Masa iskoristio i došao do druge pozicije. Rikardo, koji je do tada držao petu poziciju, u 28. krugu je prvi put otišao u boks, da bi se nekoliko trenutaka kasnije zapalio bolid Pastora Maldonada.

Masa je brzo pojačao tempo i počeo da sustiže Hamiltona, ali je razlika bila više od osam sekundi. Rozberg je bio još 11 sekundi dalje, a pratio ga je Botas, sa šest sekundi zaostatka. Britanac je u 32. krugu otišao u boks i vratio se na drugo mesto, iza Mase i Rozberga, ali je brzo pretekao svog timskog kolegu i odvojio se od njega. Masa je bio 14 sekundi ispred Hamiltona, dok je Botas ozbiljno počeo da sustiže Rozberga i u 33. krugu ga je i obišao bez velike borbe.

Rozberg je posle svih problema u 35. minutu otišao po drugi put u boks i kao sedmi se vratio na stazu, a ubrzo ga je sustigao Fetel i krenuo sa napadima. U međuvremenu, Rikardo se umešao u borbu sa Botasom, koju je dobijao, ali se Finac nije predavao. Masa je 15 krugova pre kraja trke imao 14 sekundi prednosti od Hamiltona, ali nije po drugi put išao u boks, dok su Rozberga pretekli i Fetel i Baton.

Masa je u 44. krugu otišao po nove pneumatike, pa se Hamilton vratio u vođstvo, sa deset sekundi prednosti. Rikardo je tada držao treće mesto, ispred Boksa, dok je Rozberg bio sedmi. Iako je Brazilac pokušao da sustigne vozača Mercedesa, na kraju mu je jednostavno nedostajalo vremena da ga izazove. Rozberg je četiri kruga pre kraja imao nove probleme sa bolidom i pao je do 13. pozicije, a iako je tim hteo da ga povuče iz trke, on je to odbio i rekao da ostaje na stazi i kroz cilj prošao kao 14.

Masa je na kraju bio dve i po sekunde iza Hamiltona, dok je Botas bio još 26 sekundi dalje. Rikardo je sledio najbolju trojicu, ispred Batona, Hilkenberga, Peresa i Fetela. Prvu desetoricu kompletirali su Alonso, na svojoj poslednjoj trci za Ferari, i Raikonen.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:39:02.619
2. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 2.500
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 38.800
4. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 37.100
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 60.100
6. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 61.900
7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 70.800
8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 71.700
9. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 85.400
10. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 87.400
11. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 89.900
12. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 91.400
13. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
14. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + jedan krug
15. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + jedan krug
16. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
17. Vil Stivens (Velika Britanija) Katerhem + jedan krug
odustali:
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 384
2. Niko Rozberg 317
3. Danijel Rikardo 238
4. Valteri Botas 186
5. Sebastijan Fetel 167
6. Fernando Alonso 161

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 701
2. Red Bul 405
3. Vilijams 320
4. Ferari 216
5. Meklaren 181
6. Fors Indija 155
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Hamilton: Najlepši osećaj na svetu
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je posle osvajanja druge titule šampiona Formule 1 da mu je druga titula draža od prve.

14700475955471ff0278be2567381393_orig.jpg

Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
Britanac je trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija došao do druge titule, prve od 2008. godine, sa 67 bodova više od timskog kolege Nika Rozberga, koji je poslednju trku sezone završio kao 14.

Ovo je najlepši dan u mom životu. I kada sam osvojio titulu 2008. godine, i taj je bio poseban, ali sam to već odavno prevazišao. Ovo je najlepši osećaj koji sam u životu imao”, rekao je Hamilton.

Hamilton je vodio skoro sve vreme tokom trke na stazi “Jas marina”, sa izuzetkom odlazaka u boks. Odlično je startovao i u prvom delu daleko iza sebe držao Rozberga, koji je potom upao u probleme i bilo je jasno da više ništa ne može da zaustavi Britanca na putu do druge titule.

Startovao sam kao raketa, mislim da mi je to možda najbolji start u karijeri. Pred trku sam razmišljao o različitim pristupima, ali je bolid bio fantastičan”, naglasio je Hamilton.

Dvostruki svetski šampion potom se osvrnuo i na samu borbu sa Rozbergom tokom cele sezone.

Niko se borio odlično tokom cele godine. Žao mi je što nije imao dovoljno brz bolid da bi se borio sa mnom, ali je pokazao svoju veličinu time što je došao da mi čestita. Rekao mi je da sam vozio veoma dobro, ja sam mu uzvratio, jer je to istina, vozio je sjajno, posebno u kvalifikacijama”, rekao je Hamilton.

Naredni šampionat Formule 1 počinje 15. marta Velikom nagradom Australije.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Rozberg: Hamilton je bio bolji
Izvor. B92 | JT
Vozač Mercedesa Niko Rozberg rekao je da je njegov timski kolega Luis Hamilton apsolutno zaslužio titulu šampiona Formule 1 ove sezone.

673287688547213907bcfe473304114_orig.jpg

Beta/AP Photo/Hassan Ammar
Britanac je svoju drugu titulu osvojio sa 67 bodova prednosti u odnosu na Rozberga, posle trijumfa na Velikoj nagradi Abu Dabija, koju je nemački vozač završio tek na 14. mestu posle problema sa bolidom.

Rozberg je na stazi “Jas marina” startovao sa pol pozicije, a šansu za titulu je imao ukoliko pobedi, a Hamilton u najboljem slučaju bude treći.

Veoma sam razočaran, jer sam imao dobru šansu. Nije nam pošlo za rukom da je iskoristimo, ali na kraju moj rezultat nije imao nikakav uticaj, jer je Luis pošteno pobedio. Neću mnogo da razmišljam o svojim problemima na ovoj trci, Luis je zaslužio pobedu i titulu. Ove godine je bio malo bolji od mene, tako da je apsolutno zaslužio. Bio je najbolji ove godine. Imali smo sjajnu borbu, a zbog toga sam i ovde. Bilo je i teških trenutaka, ali i fantastičnih. Osećaj je sjajan voziti ovakav bolid”, rekao je Rozberg.

1012004972547213944cfc1144395004_orig.jpg

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Sin šampiona iz 1982. godine je ranije ove godine bio izviždan posle udesa sa Hamiltonom u Belgiji, ali je istakao da je u Abu Dabiju, iako je većina navijala za Hamiltonu, doživeo sjajnu podršku.

Ovaj vikend je bio neverovatno iskustvo, nikada ranije nisam doživeo toliku podršku navijača iz svih delova sveta. Čak i Britanci, koji su očigledno stigli ovde zbog Luisa, svi su mi aplaudirali s poštovanjem”, naglasio je Rozberg.

Hamilton je ove sezone ostvario 11 pobeda, nasuprot pet Rozbergovih, ali je u kvalifikacijama bila drugačija priča. Nemac je 11 puta osvojio pol pozicije i osvojio je prvu nagradu za najboljeg u kvalifikacijama tokom cele sezone.

To je takođe dobro polazište pred sledeću godinu. Bio sam bolji u kvalifikacijama u poslednje dve godine, ali moram da napredujem malo u trkama. Neće biti lako naći tu malu prednost, ali znam na čemu treba da radim”, istakao je Rozberg.

Naredni šampionat Formule 1 počinje 15. marta Velikom nagradom Australije.
 
Natrag
Top