Pitanja i odgovori o sexu

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Pitanja i odgovori o sexu

autor : Dušica Vujčić Popović

Odgovaranje na pitanja o seksu koja dolaze od strane deteta je obaveza od koje mnogi roditelji strepe. Važno je napomenuti da ova tema ne bi trebalo da se izbegava. Odgovaranje na dečija pitanja o seksu pomaže da deca imaju zdrava osećanja o njemu.


pitanja-o-sexu-1.jpg


Šta reći veoma malom detetu kada pita odakle bebe dolaze?

Kada deca postaju radoznala o seksu?


Deca su ljudska bića, a stoga i seksualna bića. Roditeljima je teško da ovo priznaju, kao što je i deci teško da vide svoje roditelje kao seksualno aktivne. Ali, čak su i odojčad radoznala kada je u pitanju njihovo telo, što je zdravo i normalno.


Kakvu vrstu „seksualnog“ ponašanja vaše dete ispoljava?

Mala deca se često dodiruju kada su naga, npr. kada se kupaju ili im se menjaju pelene. U ovoj fazi razvoja, oni nemaju srama. Reakcije njihovih roditelja će im pokazati da li je njihovo ponašanje prihvatljivo ili ne. Decu ne bi trebalo grditi ili ih činiti postiđenima što se interesuju za svoje telo. Prirodno je da svako dete bude zainteresovano za svoje telo. Neki roditelji biraju da ignorišu pomenuto dodirivanje, dok drugi daju deci do znanja da očekuju da dete tu aktivnost obavlja u privatnosti. Roditelji treba da postanu zabrinuti po pitanju masturbacije ako dete izgleda preokupirano time do te mere da isključuje druge aktivnosti. Žrtve seksualnog zlostavljanja ponekad postaju preokupirane samostimulacijom.

Da li je u redu koristiti nadimke za intimne delove tela?


Do detetove treće godine, roditelji mogu da odluče da li će koristiti ispravne anatomske reči. Mogu zvučati klinički, ali nema razloga za nekorišćenje pravilnih naziva, kada je dete sposobno da ih izgovori. Ove reči – penis, vagina, itd. – bi trebalo da budu izgovarane bez kikotanja. Na taj način, dete uči da ih koristi pravilno, bez stida.


Šta reći veoma malom detetu kada pita odakle bebe dolaze?

Kako dečja radoznalost i zapitkivanje u vezi svega što ih okružuje raste, tako sve češća postaju i pitanja vezana uz seksualnost, npr.: „Zašto moja sestra nema penis, a ja imam?“ ili (ono najčešće): „Odakle dolaze male bebe?“.

Na takva pitanja nastojte odgovoriti što iskrenije i konkretnije izbegavajući odgovore poput: „Roda donosi bebe“ koji mogu značajno umanjiti vašu verodostojnost kao roditelja jednog dana kad dete dozna „pravi“ odgovor na svoje pitanje. Dakle, odgovorite na konkretno pitanje jer nema potrebe ulaziti u detalje ukoliko to nije nužno. Primera radi, detetu u dobi od 3 do 6 godina, pokazujući na mamin stomak, možete reći da mala beba naraste iz jajašca u maminom atomaku te da izlazi kroz jedan poseban otvor koji se zove vagina (nema potrebe za objašnjavanjem samog čina vođenja ljubavi jer vrlo mala deca to još neće razumeti). Mnoga deca mlađa od 6 godina će prihvatiti ovaj odgovor. Knjige na ovu temu, koje su prilagođene uzrastu, takođe mogu da pomognu. Direktno odgovotite na pitanja i otkrićete da je vaše dete verovatno zadovoljno sa malo informacija u tom trenutku.

Slobodno možete dodati i to da žena i muškarac koji se vole, žele biti blizu jedno drugome.


Šta treba uraditi ako vidite dete kako se „igra doktora“ (pokazuje privatne delove tela)?

Deca od 3 do 6 godina se, najverovatnije „igraju doktora“. Mnogi roditelji preterano reaguju kada svedoče o tome ili čuju za ovakvo ponašanje. Prigovaranje nije način da se ovo reši, niti roditelji treba da misle da ovo jeste ili vodi promiskuitetnom ponašanju. Često, prisustvo roditelja je dovoljno da prekine igru. Možda ćete želeti da usmerite pažnju svog deteta na druge aktivnosti, bez „dizanja mnogo buke“. Kasnije, sedite i popričajte sa svojim detetom. Objasnite da, iako razumete zainteresovanost za telo njegovog prijatelja, od ljudi se, uglavnom očekuje da im telo bude pokriveno u javnosti. Na ovaj način ćete postaviti granice, bez činjenja da se vaše dete oseća krivim. Ovo je, takođe, prikladan uzrast za priču o dobrom i lošem dodiru. Recite deci da je njihovo telo samo njihovo i da imaju pravo na privatnost. Recite im da, ako ih ikada neko dira na način koji im se čini čudan ili loš, treba da kažu toj osobi da prestane i onda da kažu vama šta se desilo. Objasnite da želite da znate o svemu što čini da se vaše dete oseća loše ili neprijatno.

Kada roditelji treba da ispričaju deci sve o važnoj „rode i pčele“ priči?

Ustvari, nikada! Učenje o seksu ne treba da podrazumeva sve-u-jednom priču. To je proces u kome deca uče, tokom vremena, o onome što treba da znaju. Na pitanja treba odgovoriti, tako da se prirodna radoznalost dece zadovolji. Ako vam vaše dete ne postavlja pitanja o seksu, nemojte samo ignorisati temu. U uzrastu od 5 godina, možete uvoditi knjige koje prilaze seksualnosti na nivou koji je prikladan za taj uzrast. Roditelji često imaju problem sa pronalaženjem pravih reči, ali mnoge sjajne knjige su sada dostupne i mogu vam pomoći.

U kom uzrastu nagost u kući treba biti smanjena?

Porodice postavljaju sopstvena pravila kada je reč o nagosti, pristojnosti i privatnosti. Iako su vrednosti svake porodice drugačije, privatnost je veoma važan koncept koji svako dete treba da nauči. Roditelji treba da objasne granice koje se tiču privatnosti na isti način na koji su objašnjena i druga kućna pravila, da deca privatnost ne bi povezala sa krivicom ili tajnošću.

Uopšteno, učiće iz ograničenja koja ustanovite.


Izvor:vrticportal
 
Natrag
Top