Zumba za mlađe, pilates za starije

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Zumba za mlađe, pilates za starije

Plivanje odgovara svima, jer je mogućnost povreda minimalna. Zumba fitnes je kardio-fitnes trening na bazi latino američkih plesova

1_zps9f983e92.jpg


Odlučili ste da se rekreirate, ali ne znate koji sport vam odgovara? Tu nije presudno samo vaše interesovanje, već i starosna dob, naglašava Nikola Gvozden, fitnes trener. Izuzetak je samo plivanje, koje odgovara svim uzrastima, jer se težina tela u vodi praktično anulira, pa je mogućnost povreda gotovo isključena.

- Mlađima od 20 godina, uz plivanje, preporučujem i korektivnu gimnastiku. To su ciljane vežbe koje sprečavaju krivljenje kičmenog stuba, ispravljaju deformitete kičme, ravna stopala i nepravilno držanje tela. Da bi se deca zainteresovala za neki sport, trening bi trebalo da bude zabavan, a zadatak trenera je da ih na odgovarajući način animira - naglašava Gvozden.
Ženema od 20. do 30. godina, naš sagopvornik preporučuje aerobik, zumbu i kardio boks.

- Zumba fitnes je kardio-fitnes trening na bazi latino američkih plesova. Nema koreografije, pa osnovne plesne korake, može svako da nauči. Povećava samopouzdanje i popravlja raspoloženje, jer dok plešete imate osećaj kao da ste na zabavi, objašnjava Nikola.

Kardio boks, poznatiji i kao Tai Bo, inspirisan je borilačkim veštinama kao što su karate, tai či, tekvondo, boks. - Intenzivnim treninzima povećava se snaga i izdržljivost tela i, što je najvažnije, troši se veliki broj kalorija. Istovremeno, možete da izbacite stres, dobro se oznojite i zategnete celo telo, ističe naš fitnes stručnjak.

Predstavnicama nežnijeg pola od 30. do 40. godine, Nikola preporučuje kombinovani trening celog tela uz kardio vežbe.

- To su vežbe za celo telo, počev od stomačnih i leđnih mišića koji su stub tela, preko vežbi za donje ekstremitete, zadnjicu, rameni pojas i ruke. Posle toga, sledi kardio trening umerenog intenziteta u trajanju od 20 do 30 minuta, i, na kraju, vežbe istezanja, objašnjava naš trener.

On ističe da dame od 40. do 50. godina mogu dosta da učine za svoje zdravlje i kondiciju, ako redovno idu na jogu ili pilates.

2_zpscfb24338.jpg


- Pokreti u jogi povećavaju snagu, izdržljivost i pokretljivost tela, a istovremeno oslobađaju od stresa. Trening pilatesa zasnovan je na razgibavanju i tehnici disanja, tako da se redovnim vežbanjem mišići izdužuju a telo postaje vitkije i zategnutije, kaže Gvozden.

A posle 50-te, preporučuju se redovne šetnje i plivanje, aktivnosti koje smanjuju stres a ubrzavaju metabolizam, savetuje naš sagovornik.

PLIVANjE OPUŠTA I JAČA TELO

Plivanje je najzdravija fizička aktivnost, jer angažuje sve grupe mišića što blagotvorno deluje na srce, pluća, zglobove. Oblikuje, jača i zateže mišiće, utiče na pravilno držanje tela i psihičko stanje, pa su osobe koje redovno plivaju, opuštenije i smirenije.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top