Žensko zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Da li je moja menstruacija normalna?

Trajanje Menstruacija kod većine žena traje 3-5 dana. Sve između 02:07 dana se smatra normalnim. Posetite ginekologa ako menstruacija traje duže od 7 dana, ili kraće od 2 dana, ili pak ako ste primetili neobične promene u trajanju menstruacije.

1_zps4b898935.jpg


Količina krvarenja
Iako ne možete lako izmeriti količinu menstrualne krvi, većina žena primeti kada je menstruacija obilnija nego inače. Iako se vama može činiti više, menstruaciju čine tek oko 2 kašike krvi. Ako primetite da krvarite puno obilnije nego inače, ili primetite velike i neobične krvne ugruške na ulošku, posavetujte se sa ginekologom.


Kašnjenje menstruacije
Kašnjenje menstruacije ne mora odmah da znači da ste trudni ili da nešto nije u redu. Faktori kao što su stres, mršavljenje i prekomerna fizička aktivnost mogu izazvati promene u menstrualnom ciklusu. Ako se menstrualni ciklus značajno promenio, a za to nemate objašnjenja, posavetujte se sa ginekologom.


Bolovi
Sasvim je normalno da osećate bolove na području stomaka i leđa. Bolovi karlice mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja. Ako bolovi traju celo vreme tokom menstruacije i otežavaju vam kretanje, posavetujte se sa ginekologom.


Dužina ciklusa
Kod većine žena ciklus traje 21-35 dana. Kod mladih devojaka i tinejdžerki, ciklus može trajati 21-45 dana. Vodite evidenciju kako biste znali šta je za vaše telo normalno, a što novo i neuobičajeno.


Broj ukupnih menstruacija
Tokom života ćete imati oko 450 menstruacija. To je oko 35 godina menstrualnih krvarenja svaki mesec i oko 13 krvarenja godišnje. 450 menstruacija uistinu ne zvuči puno kada uzmete u obzir da žene u proseku žive oko 70 godina.


Krvarenje usred ciklusa
Ako krvarite usred ciklusa, odnosno između dve menstruacija, obratite se ginekologu. To ne mora biti ništa opasno, ali postoje različiti uzročnici, od kojih su neki poprilično opasni. Ako prestajete piti kontraceptivne pilule, možete očekivati krvarenje usred ciklusa.


Ugrušci
Krvni ugrušci, koje primetite na ulošcima, su potpuno normalni i ne treba se zabrinjavati. Ako su ugrušci jako veliki, a krvarenja obilna u tolikoj meri da tampon ili uložak svih dana menstruacije treba menjati svaka 2-3 sata, posavetujte se sa ginekologom.


Boja krvi
Tokom dana menstrualnog krvarenja se boja krvi može menjati iz dana u dan. Jedan dan ona može biti crvena, a drugi dan smeđa. To je potpuno normalno.


Izvor: Centar zdravlja
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Kontrola sumnjivog grlića materice

Kada se radi konizacija i Šta ova intervencija može da otkrije

09126065072872783344.jpg


Konizacija je minimalno-invazivna i kratkotrajna hirurška intervencija na grliću materice, koja se radi u terapijske i dijagnostičke svrhe. Izvodi se transvaginalno, odnosno kroz vaginu, u slučaju histološki verifikovanih prekanceroza, premalignih stanja grlića, odnosno kada se Papanikolau testom otkriju sumnjive ćelije na karcinom, a citološki nalaz ukazuje da postoje atipične ćelije koje u nekom pogledu odskaču od normalnog nalaza.


Primenjuje se kada je nastanak karcinoma u početnoj fazi, a arhitektonika epitela je narušena u toj meri da za izvesno vrema može da se razvije invazivan tok i preraste u pravi karcinom. To su takozvani CIN 2 i CIN 3.

Intervencija se uglavnom radi u kratkotrajnoj kombinovanoj intervenskoj anesteziji, jer je to najudobnije i za pacijenta i lekara. Kao operativne tehnike koriste se najsavremenije metode - laserski i radiotalasni nož, a u određenim slučajevima i klasične metode skalpelom. Uzorak koji se uzima sa grlića materice kontroliše lekar koji radi intervenciju na osnovu histološkog nalaza, kao i anatomskih karakteristika grlića. Obično je dužine 1,5 - 2 centimetra, kupastog ili konusnog oblika, sa vrhom prema unutrašnjem ušću materice. Treba postići da resekcione ivice uzorka prolaze kroz zdravo tkivo, ali to se definitivno potvrđuje tek na histopatološkoj analizi, gde se upućuje uzorak koji se seče i kalupi u 10-15 kalupa, a patolog ih sve pojedinačno pregleda. Histopatološkim pregledom odstranjenog dela grlića se tačno utvrđuje tip karcinoma i definiše stadijum bolesti.


Konizacija u zavisnosti od brojnih faktora može da traje od pet do 20 minuta. Krvarenje je uglavnom minimalno, a žena iz bolnice odlazi kući već sutradan. Pošteda od rada bi trebalo da traje 10 do 15 dana, a od seksualnih odnosa šest nedelja. Prva kontrola se zakazuje osam nedelja nakon intervencije. Posle konizacije mogu da se jave bolovi slični menstrualnim, i tada je dovoljno uzeti blaži analgetik i antibiotik nekoliko dana.


Kao i kod drugih hirurških intervencija i kod konizacije su moguće komplikacije, a mogu da budu rane i kasne. Rane se javljaju neposredno posle intervencije, najčešće je to krvarenje koje se dešava kod oko četiri odsto slučajeva uglavnom petog dana od intervencije.


U kasne komplikacije se ubrajaju suženje kanala grlića materice, prevremeno otvaranje grlića materice tokom naredne trudnoće, a najteža komplikacija konizacije je zatvaranje kanala grlića kada menstrualna krv ne može da otiče iz materice.

KOMPLIKACIJE U TRUDNOĆI

Konizacija se ne preporučuje kod već makroskopski evidentnog karcinoma grlića, niti ako se CIN verifikuje u trudnoći, jer može da iskompromituje trudnoću ili čak ponekad da dovede do pobačaja. U tom slučaju rade se kolposkopske i citološke kontrole na svaka dva meseca, do kraja trudnoće. Preporučuje se vaginalan porođaj, jer on dovodi do odlubljivanja izmenjenog tkiva i na taj način praktično ima isceljujući efekat. Kontrola porodilja sa potvrđenim CIN 2 ili CIN 3 mora da se uradi dva meseca nakon porođaja, kada će kolposkopski i Papanikolau nalaz pokazati da li treba da se radi konizacija.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Pilule za kontracepciju izazivaju rak!

Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije

74486251947082631868.jpg


Nažalost, žene koje koriste anti-bebi pilule imaju za 50 odsto više šanse da obole od raka dojke. Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije, piše Dejli mejl.


Srećom, nisko-dozažne, takozvane “kombinovane”, pilule novije generacije, u kojima ima vrlo malo estrogena, skoro da ne predstavljaju nikakav rizik.

- Ispostavilo se da pojedine hormonske formule znatno mogu da povećaju šanse od raka dojke. Potrebna su dodatna istraživanja, ali dokazano je da se s prestankom uzimanja problematičnih pilula rizik značajno smanjuje – rekla je autorka najnovije studije na ovu temu, doktorka Elizabet Biber iz “Fred Hačinson” istraživačkog centra u Sijetlu.


Izvor: Novosti
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.919
Autor: doc dr Maja Nikolić
1.jpg

Klimakterijum je period smanjivanja plodnosti žena koji traje do poslednjemenstruacije, a onda nastaje menopauza. Promene počinju neredovnim menstruacionim ciklusima, javljaju se toplotni talasi uz preznojavanje, a dolazi i do degenerativnih procesa koji pogadjaju manje ili više sve organe i sisteme kod žena. Češće su infekcije mokraćnih puteva i malokrvnost, smanjuje se gustina kostiju i one postaju krte i lomljive. Menopauza označava kraj menstruacije i mogućnosti radjanja.

Neodgovarajuća ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i emocionalni stres mogu da pojačaju simptome menopauze. S druge strane, odgovarajuća ishrana ženama pomaže da lakše prebrode period klimaksa i očuvaju zdravlje srca i kostiju, pre svega zbog metaboličkih i endokrinih promena. Svakodnevno konzumiranje više od 2 čaše alkoholnih pića, 4 čaše gaziranih pića ili 2 šoljice kafe povećava rizik za osteoporozu, zbog povećanog izlučivanja kalcijuma mokraćom. Pušenje povećava rizik za osteoporozu za 50%, zato što toksično deluje na osteoblaste i smanjuje nivo estrogena u krvi. Takodje, žene pušači u menopauzu ulaze 1 do dve godine pre u odnosu na nepušače.

Na osnovu navedenih dokaza, ženama u periodu klimakterijuma posebno se preporučuje prestanak pušenja i smanjivanje potrošnje alkohola, gaziranih napitaka i kofeina, a povećanje unosa vode na bar 8 čaša dnevno, umerena fizička aktivnost pola h do jednog h najmanje 5 puta nedeljno, kontrola telesne mase i njeno održavanje u prihvatljivim granicama, kao i smanjivanje unosa ukupnih masti ishranom. Od pojave menopauze treba postepeno smanjivati dnevni energetski unos. Najpravilnije je ishranu, pod kontrolom stručnjaka individulano prilagoditi celokupnom zdravstvenom stanju žene, vrsti posla koji obavlja, navikama i sl.

Nedostatka estrogena usled menopauze povezan je sa nastankom osteoporoze, te je ishrana kojom se obezbedjuje pre svega dovoljan unos kalcijuma i vitamina D veoma bitna u navedenom periodu života žene. Dnevni unos kalcijuma treba da iznosi 1200 mg. Najbolji izvor kalcijuma je hrana, mada se unos može obezbediti i putem suplemenata. Iskoristljivost kalcijuma iz namirnica zavisi od različitih faktora. Najbolji izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi (zbog idealnog odnosa kalcijum:fosfor za preuzimanje kalcijuma u crevima), zatim lisnato povrće, soja i sardina.
Sadržaj kalcijuma u 100 g odredjenih namirnica
Namirnica Kalcijum (mg) Namirnica Kalcijum (mg)
Mleko kravlje 119 Pasulj 144
Mleko ovčje 180 Soja 226
Mleko kozje 140 Krompir 8
Jogurt 111 Kupus 42
Surutka 50 Peršun 203
Pavlaka 97 Zelena salata 68
Sir sveži 94 Spanać 83
Kačkavalj 950 Paprika 7
Jaja 54 Pradajz 13
Sardina u ulju 437 Cvekla 168
Piletina 14 Hleb 10

Na žalost, ishrana u Srbiji je siromašna kalcijumom, iako se dnevna potrebu za kalcijumom kod žena u menopauzi može obezbediti, npr. sa tri čaše mleka ili 150g sira.
Sadržaj kalcijuma u mleku i mlečnim proizvodima
Namirnica Količina Kalcijum (mg)
jogurt od delimično obranog mleka 1 šolja 415
mladi sir 90g 337
obrano mleko 1 šolja 302
puding od vanile 1 šolja 298
tvrdi sirevi 100g do 1000mg

Žene u menopauzi treba da znaju da vitamini A,C,D, gvoždje, magnezijum, mangan i fosfor, neke aminokiseline (arginin, lizin), kao i laktoza pozitivno utiču na apsorpciju kalcijuma iz organa za varenje, dok negativan uticaj imaju oksalati, fitati, dijetna vlakna, zasićene masti, kortikosteroidi i aspirin. Preterano korišćenje crvenog mesa smanjuje iskorišćavanje kalcijuma unetog hranom, dok vegetarijanska ishrana deluje povoljno. Za pravilan razvoj kostiju potreban je i adekvatan unos nekih elemenata u tragovima (fluor, cink, bakar, bor), koje obezbedjuje u dovoljnoj meri raznovrsna i uravnotežena ishrana. Za mineral bor, npr. tek od nedavno se zna da je esencijalan za ljude i životinje. Ima ga u voću i povrću, štiti kosti i zglobove, učestvuje u celokupnom metabolizmu i važan je za integritet ćelijske membrane. U većoj količini sadrže ga upravo voće i povrće, a u savremenoj ishrani unosi se 2 do 5 mg.

Tokom menopauze treba povećati konzumaciju namirnica biljnog porekla, posebno voća i povrća, koji su izvor važnih vitamina i minerala, a prirodno su siromašni mastima. Bitne su i žitarice koje su dobar izvor energije i kompleksnih ugljenih hidrata, te duže daju osećaj sitosti i sprečavaju gojaznost. Žitarice su i važan izvor vitamina B grupe, vitamin E i neke esencijalne aminokiseline, koji su korisni za zdravlje žena u menopauzi.

Neki od sastojaka hrane posebno su značajni u menopauzi. Tako npr. fitoestrogeni koji obuhvataju lignane, stilbene, izoflavonoide i kumestrane u životinjskim oganizmima imaju sposobnost estrogenog delovanja i nakon metaboličke aktivacije vezuju se i deluju preko estrogenskih receptora. Inače, fitoestrogeni nisu neophodni za funkcionisanje organizma i nisu zabeleženi nikakvi simptomi deficita.Oni su relativno stabilni u uslovima uobičajenog čuvanja i termičke obrade namirnica. Neka istraživanja pokazuju da fitoestrogeni doprinose hormonskoj ravnoteži u organizmu. S obzirom na to da imaju strukturu vrlo sličnu ženskim polnim hormonima, fitoestrogeni mogu da zavaraju organizam i stvore privid veće količine estrogena u cirkulaciji, čime se umanjuju i neki od neprijatnosti uzrokovane niskim nivoom estrogena.
Namirnice koje sadrže fitoestrogene
Soja i proizvodi od soje
Seme lana
Biljna ulja (pamukovo, šafranovo, kokosovo ulje itd.)
Šargarepa
Krompir
Trešnje

Izoflavonoidi se nalaze u semenu biljaka iz familije Fabaceae, od kojih je u ishrani najznačajnija soja. Sirovo zrno soje sadrži oko 1500 mg/kg ukupnih izoflavonoida, a temičkom obradom ovaj sadržaj se i povećava. U organima za varenje izoflavonoidi soje se razlažu i oslobadjaju izoflavone koji imaju slabiju estrogenu aktvinost u poredjenju sa estradiolom, a delovanje se ostvaruje vezivanjem za alfa i beta estrogene receptore. Neki istraživači istakli su povoljne efekte izoflavona kroz smanjivanje simptoma valunga. Takodje, ovi sastojci imaju antioksidativna svojstva i prema epidemiološkim i nekim eksperimentalnim podacima smanjuju rizik od nekih vrsta karcinoma (dojka, pluća) i snižavaju nivo holesterola u krvi. U zapadnim zemljama procenjeni unos izoflavonoda iznosi nekoliko miligrama, dok se kod vegetarijanaca kreće i do 40 mg dnevno.

Za ublažavanje simptoma menopauze preporučuju se i suplementi koji sadrže izoflavonoide tj. fitoestrogene, a uobičajene doze su 10 do 120 mg u jednoj dozi dnevno.Žene obolele od estrogen zavisnih karcinoma ne bi trebalo da uzimaju ove suplemente.
Ženama u menopauzi preporučuje se i povećanje unosa vitamina E na 400 mg dnevno. Radi se o najvažnijem liposolubilnom antioksidansu, koji ima i imunostimulatorno delovanje, a pokazuje i antitrombotsko i antiproliferativno delovanje. Kod žena koje krvare ili imaju čir na dvanaestopalačnom crevu ne preporučuje se unošenje vitamina E, kao i kod osoba koje treba da budu podvrgnute hiruškoj intervenciji.
Namirnice koje sadrže vitamin E
Nerafinisana biljna ulja (pšeničnih klica,soje, suncokreta)
Integralne žuitarice, posebno pšenične klice
Jezgrasto voće
Šargarepa
Kesten
Paradajz

Zbog povećanja unosa gama - linolenske kiseline koja smanjuje valunge, suvoću vagine i promenu raspoloženja, korisno je unositi u menopauzi ulje noćurka koje se dobija se iz semena istoimene biljke. Ova masna kiselina pripada seriji omega 6 masnih kiselina, a ona se retko nalazi u prirodi u većim količinama. Sadrže je i seme crne ribizle, borago i konoplja. Ulje noćurka je podložno oksidaciji, veoma je nestabilno u prisustvu kiseonika i tragova gvoždja, cinka i bakra, pa je poželjno da preparat sadrži i neki antioksidans kao zaštitu npr. vitamin E. Ulje noćurka deluje dermatoprotektivno, antiinflamatorno i sprečava trombozu, a povoljno deluju i na krvni pritisak. Neželjeni efekti su retki. Interakcija sa nesteroidnim antireumaticima, aspirinom,varfarinom, belim lukom i ginkom je moguća.


izvor: stetoskop.info
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Da hormoni ne divljaju

Lečenje biljem Tegobe u klimaksu

30706808307237498439.jpg


Prirodan proces gašenja reproduktivne funkcije žene, koji se manifestuje smanjenim lučenjem hormona estrogena i progesterona, prouzrokuje brojne promene u organizmu nežnijeg pola. Pritom se javljaju promene u raspoloženju kao i tegobe u funkcionisanju tkiva i organa koji zavise od hormona. Najčešće su to nagli napadi vrućine, takozvani valunzi, koje prate lupanje srca, znojenje, crvenilo kože, povišena temperatura, zujanje u ušima, vrtoglavica, glavobolja, osećaj zamora, nesanica... Dolazi i do poremećaja funkcionisanja štitaste žlezde i metabolizma, pojave hipertenzije, dijabetesa, smanjenja gustine kostiju, kardiovaskularnih problema zbog količina lipida u krvi...

Intenzitet tegoba koje prate ženu u ovom periodu mogu da smanje biljni preparati koje preporučuju narodna medicina kao i poznavaoci lekovitih osobina biljaka.

Beli glog (Crataegus oxyacantha)

Uspeva kao trnovit grm u šumama, pored planinskih potoka i reka. Listovi su trapezasti i nazubljeni, cvetovi su ružičasti, a plod je crvena, okrugla ili jajolika bobica. Cvet i list sadrže etarsko ulje, aromatične aminokiseline, tanin, organske kiseline...

Koristi se
1.Da reguliše srčanu aritmiju
2.Smanjuje znojenje
3.Smiruje razdražljivost u klimaksu

Čaj

Poparite sa 2,5 dl vrele vode kašičicu cveta, poklopite i posle 5 minuta procedite. Pijte tri puta dnevno po šoljicu, pre jela.

Imela (Viscum album)

Raste kao parazit, u obliku grma, na granama ili stablima listopadnog drveća. Stabljika je žutozelena, listovi su iste boje i kožasti, cvet je žućkast a plod je poluprozirna sočna bobica sa semenkom u sredini. Sadrži etarsko ulje, sluz, flavonske heterozide...

Koristi se

1. Protiv "navale krvi u glavu"
2. Smiruje vrtoglavicu

Prah

Od osušene cele biljke ili lišća u avanu napravite prah, pa količinu "na vrh noža" koristite dva puta dnevno sa čašom vode.
Ili
U 2 dl tople vode sipajte pola kašičice praha, sačekajte 3 sata i popijte pola ujutro a pola pre spavanja.

Konopljika ili divlji biber (Vitex agnus castus)

Grm bujnih ljubičastih grozdastih cvetova koji uspeva u mediteranskom priobalju ili kao ukrasna biljka. Plod su sitne bobice koje mirišu na biber, pa zbog toga i narodski naziv. Sadrži glikozide, flavonoide, etarsko ulje...

Koristi se
1. Da normalizuje nivo hormona
2. Reguliše rad jajnika
3. Smiruje razdražljivost i depresiju

Tinktura

U flašu sipajte 100 g plodova konopljike, prelijte sa pola litra domaće rakije, posle tri sedmice procijedite i čuvajte u flaši od tamnog stakla na hladnom i mestu zaštićenom od svetlosti. Pije se dvadesetak kapi tri puta dnevno razmućenih u pola čaše mlake vode.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Zimzelen, oko metar visok grm, uskih tamnozelenih listova koji su odzgo hrapavi i bledopavih cvetova. Sadrži etarsko ulje, gorke materije, limunsku kiselinu, pektin...

Koristi se
1. Smiruje "navalu krvi u glavu"
2. Protiv vrtoglavice

Čaj

U decilitar i po vode kuvajte 2 minuta 5 g listova ruzmarina.Procedite i pijte ujuto i uveče po šoljicu.

Macina trava ili očajnica (Marrubium vulgare)

Korovska biljka koja uspeva na suvim i kamenitom tlu, na pašnjacima i u peščarama. Reč je o 50 centimetara visokoj i razgranatoj biljki bele i šuplje stabljike i dlakavih i na ivicama nazubljenih listova. Cvetovi su beli, bez peteljki i formiraju cvasti u obliku klasa.

Koristi se

1. Da normalizuje lučenje polnih hormona
2. Protiv valunga

Čaj

Prelijte sa 2,5 dl vrele vode 2 kašičice biljke, posle 3 do 5 minuta procedite i pijte 3 do 5 šoljica dnevno.

Izvor: Bilje i Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Žena sa presađenom matericom rodila prvi put u istoriji

Žena u Švedskoj rodila je bebu pošto joj je presađena materica, što je prvi takav slučaj u istoriji, saopštili su lekari

1_zps78576f55.jpg


Žena u Švedskoj rodila je bebu pošto joj je presađena materica, što je prvi takav slučaj u istoriji, saopštili su lekari.


Ženi, koja ima 36 godina, presađena je materica bliske porodične prijateljice prošle godine.


Majka, čiji identitet nije otkriven, rodila je u septembru pre vremena zdravog dečaka, prenela je agencija AP.


Majka i dete su dobro i kod kuće su, a presrećni otac je u telefonskom razgovoru rekao da je beba "neverovatna" i da uopšte ne plače.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
PRIPREMITE SAMI: Recept za eliksir mladosti za svaku ženu

1_zpsf93f60d1.jpg


Jeste li znali da postoje prirodne i efektivne metode pomlađivanja i da u stvari ne trebate koristiti skupe kozmetičke preparate i još skuplje i rizičnije kirurške zahvate?
Pomlađivanje lica, tijela i cijelog organizma ne može se sastojati samo od kozmetičkih procedura, prenose Nezavisne novine

Najbolje je kombinovati različite metode pomlađivanja koje daju zapanjujuće rezultate: pravilna ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost, prirodna njega i duhovno zadovoljstvo.

Sigurno ste primijetili da postoje žene koje izgledaju 10 ili 15 godina mlađe, a da se nisu podvrgle skupim estetskim zahvatima.


Eliksir mladosti – recept:

– 100 ml lanenog ulja,
– 2 srednja limuna,
– 1 velika glavica bijelog luka,
– 0,5 kg meda.

Priprema i upotreba:
Očišćeni bijeli luk, 1 neočišćen limun i 1 limun bez kore smiksajte u blenderu. Samljevenu smjesu pomiješati sa medom, dodati laneno ulje i sve ponovo promiješati. Smjesa se čuva u frižideru u zatvorenoj staklenoj tegli. Konzumirati tri puta dnevno po 1 kašičicu pola sata prije jela.

Na koji način ova smjesa pomlađuje organizam?
Laneno ulje je biljni hormon; lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfalinolenska kiselina (omega-3) što laneno ulje čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Ulje lana je također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidansa, što u kombinaciji sa limunom čisti jetru i žučne puteve. Vitamin C iz limuna savršen je antioksidans, jača imunitet i krvne žile.

Bijeli luk čisti od parazita i čisti krvne žile, a med donosi nutrijente, odnosno mikroelemente u krv koji obnavljaju i pomlađuju cijeli organizam.

Izvor: Nezavisne.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
5 skrivenih uzroka vaginalnih infekcija

Evo mogućih urzoka i saveta kako da izbegnete vaginalne infekcije...

1_zpsb2711d53.jpg


Ishrana
Rebeka Bot predlaže da nedelju dana pre menstruacije udvostručite konzumiranje probiotičkih dodataka, izbegavate šećer i ugljene hidrate, a jedete više jogurta ili kefira. Takođe, luk je odlična namirnica za sprečavanje gljivičnih infekcija, kao i kokosovo ulje.

Slatkiši
Gde god ima šećera, ima i bakterija – ističe doktorka Bot. Slatkiši su prava zamka ishrane, a na vama je da izbegavate sve slatko, šećer, voće, kikiriki i slično. Ugljeni hidrati, šećer i brašno su raj za gljivice. Njih je najbolje postepeno izbacivati iz ishrane, a pogotovo težite tome kada imate problema sa upalama. Pošto u voću isto ima dosta šećera, pripazite na to koje voće jedete dok imate infekciju.

Uska odeća
Gljivice vole toplotu i vlagu. To znači da je uska odeća vrlo pogodna za širenje upale i gljivičnih infekcija. Birajte uvek odeću od prirodnih materijala, a takođe, dobro je ispeglati donje rublje nakon pranja da budete sigurni da je visoka temperatura uništila sve bakterije koje se nalaze na odeći.


Higijena

Gljivična upala izaziva jak svrb, a s njime dolazi sekret i neprijatan miris. Što se tiče higijene, nemojte koristiti vruću vodu za pranje intimnog područja, kao ni jake sapune. Takođe, izbegavajte korišćenje mirisnih tampona i uložaka, mirisne sprejeve, a pogotovo mirisne gelove za tuširanje za pranje vaginalnog područja.

Hormonske promene
Upotreba antibiotika, smanjen imunitet, kontracepcijske pilule – sve su to razlozi koji mogu narušiti vaginalnu floru, što može dovesti do infekcija zbog oslabljene otpornosti organizma. Svrb i nelagodu može ublažiti i običan jogurt u koji možete umočiti tampon i staviti u vaginu.


Izvor: Cosmopolitan.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
I vi želite da parite vaginu? To možete da uradite na ovaj način

Siera Brašher je predsednica Velnes udruženja koje između ostalog, pruža i usluge parenja vagine, tretmana koji postaje sve popularniji. Evo šta ona ima da kaže na tu temu.

jW40XDR.jpg


„Prema jednoj italijanskoj studiji, menstrualne tegobe pogađaju oko 84 odsto žena, a tada smo sve veoma frustritane i nervozne. I sama sam godinama ležala u sobi, sa spuštenim roletnama čekajući da mi „nezgodni dani” prođu.

Odlučila sam da potražim način na koji ću pomoći svom telu i tim danima i tokom svog istraživanja pronašla drevni biljni tretman parenja materice.

Ovaj neobični tretman se još naziva i „joni parenje” i koristi se radi revitalizacije i čišćenjanja uterusa, koja se sasvim komforno praktikuje i tokom ciklusa.

Za ovaj lek sam čula od dr Rozite Arvigo, ugledne profesorke koja je izučavala medicinu drevnih Maja više od 25 godina i koja mi je garantovala za njena čudesna dejstva.

Vaginalna parenja su, prema rečima dr Arvigo, bila veoma populrna kod Maja. Ova vrsta medicinskog tretmana, ne samo da ubalažava menstrualne grčeve, već i oslobađa od nadutosti, reguliše trajanje menstruacije, poboljšava plodnost, isceljuje reproduktivni sistem nakon rađanja, leči hemoroide i hronične vaginalne infekcije i ublažava simptome menopauze.

Parenje vagine možete obaviti i sami kod svoje kuće i to tako što ćete staviti šolju vode sa svežim biljem da provri, skinuti se i pronaći mirno mesto na kome se možete opustiti i pariti svoje međunožje oko 30 minuta.
Za to vreme probajte da se sasvim opustite i meditirate.

Nakon obavljenog tretmana, obucite se i uvijte u toplo ćebe. Već nakon prvog puta osetićete veliko olakšanje. Isparavanjem lekovitih bilja podstaćiće cirkulaciju, pomoći jačanju mišića i čišćenju reproduktivnog sistema.
Možete koristiti pelin, bosiljak, kalendulu, origano, koren belog sleza i ruzmarin.

Naravno, uvek će biti onih nepoverljivih koji će reći das u ovakvi tretmani sasvim besmisleni i bez efekta. Ali da je to tačno, ne bi se žene širom sveta stotinama godina unazad lečile upravo na ovaj način.”

Prema rečima dr Mime Fazlagić , parenje vagine je ipak stvar pomodarstva i više spada u spa tretaman, nego u način lečenja. Svakako bi, kako kaže, trebalo biti oprezan kod ovakvih tretmana zbog mogućih alergijskih reakcija.

- Bolne menstruacije nastaju zbog određenih jedinjenja koja se luče u našoj krvi, ali na njih ne mogu uticati nikakvi spoljni faktori. Genetika tu igra veliku ulogu, pa se često dešava da ako su naše bake i majke imale menstrualnih problema, imamo ih i mi. Ne mora da bude tako, ali dešava se. Takođe, kada nastanu takvi problemi, uglavmom pomažu samo medikamenti, a ginekolozi preporučuju diklofenak čepiće jer ne oštećuju želudac, a brzo deluju – objasnila dr Mima Fazlagić.

Na kraju ostaje na vama da odlučite hoćete li se, ipak na svoju ruku probati ovaj bizaran tretman ili poslušati lekara.

Izvor: Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Simptomi rane menopauze


Ulazak u menopauzu znači fizičke i psihičke promene i većina žena suočava se sa simptomima poput noćnog znojenja, valunga, nesanice i promene raspoloženja. Lekari smatraju da je normalno razdoblje za ulazak u menopauzu između 45. i 55. godine života. Međutim, jedan manji broj žena u menopauzu ulazi i pre 40. godine, a u vrlo retkim slučajevima menopauza počinje i pre 30. godine.

geycZRp.jpg

Loše životne navike, hemikalije i pesticidi u hrani mogu da ubrzaju proces menopauze

Ponekad je ova rana promena, kada žena više ne ovulira i nema menstruacije, izazvana nekim zdravstvenim stanjima, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka jednostavno dogodi da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Zašto žene ranije ulaze u menopauzu?
Neki od poznatih uzročnika ranog ulaska u menopauzu su autoimune bolesti, kao što su hipotiroidizam, Kronova bolest, lupus i reumatoidni artritis. Oko 10 do 30 odsto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Drugi razlog je genetsko nasleđe. Zato pet do 30 odsto žena s naslednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu ulazi ranije u menopauzu.

Simptomi ranije menopauze
Prvi simptom ranog ulaska u menopauzu je izostanak menstruacije i neredovni ciklu. Zatim se pojavljuju promene raspoloženja i iznenadno znojenje i toplotnni talasi, poznati kao valunzi. To su prvi znaci da su jajnici počeli da proizvode manje estrogena.

Ulazak u menopauzu prati i suvoća vagine, kože, očiju i usta, variranje telesne težine, bolovi u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promene u osećaju ukusa i mirisa, povlačenje desni, probavne smetnje, teskoba i napadi panike. Kada jajnici počnu da gube svoju funkciju i počne razdoblje menopauze, ne postoji lek kojim bi se stanje preokrenulo, ali nema ni potrebe.

Jedna od pratećih pojava ranog ulaska u menopauzu je i prerano starenje. Jednostavno rečeno, svakom deobom ćelije delići DNK koji imaju hromozome ili takozvane telomere na kraju se skraćuju, a prestanak rada jajnika taj proces ubrzava.

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog razdoblja žena, nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim materijama takođe može ubrzati.

Doktor Amber Kuper sa Univerzitetu u Vašingtonu smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu čak četiri godine. Ona savetuje izbegavanje parfema koji sadrže ftalate, korišćenje prirodne kozmetike i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

Izvor: Vestionline

 
Natrag
Top