Da vijuge brže rade

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Da vijuge brže rade

Izvor: novosti.rs

Dok brinete da li su vaša deca uradila domaće zadatke, nemojte da zaboravite da proverite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine




Dok brinete da li su vaša deca uradila domaće zadatke i pripremila se za nove kontrolne, nemojte da zaboravite da proverite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine. Jer, nije važno samo da li, nego i šta jedu na odmoru.


Činjenica je da se đaci koji ne idu u produženi boravak i nemaju "obrok na kašiku", uglavnom hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj gojazne dece u porastu.

Karijes je propratni efekat ove pojave, a još je veći problem što se deca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna - bitne "stavke" u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na času pospani, nemaju dovoljno energije...

Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pažnju na ishranu dece i tokom boravka u školi. Stručnjaci savetuju da, pogotovo u nižim razredima, đaci ponesu užinu od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vreme za sendvič sa tunjevinom, šunkom ili pečenicom (najbolje domaćom) i povrćem u integralnom hlebu, a zdrav "paketić" bi svakog dana trebalo da sadrži po jednu ili dve voćke.

Nema greške ni sa jogurtom - običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcijum, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu užine. Umesto gaziranih pića koja se najčešće mogu videti u đačkim torbama, mame i tate bi morale da znaju da je flašica obične vode daleko zdravija.


Klinci će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu picu i piju koka-kola, a oni domaći sendvič i voće. Ali, to ne znači da roditelji ne mogu da ih ubede u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno da im lepo objasne zašto je važno da se pravilno hrane.

21-glavna-.jpg
 
Natrag
Top