Muške grudi

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Mene zanima jel zna neko lek protiv muske grudi osim operacije. Sta bi se recimo dogodilo kod totalnog smrsavanja.Ili recimo neki set vezbi,mada istreno mislim da je to neko prokletstvo na genetickoj bazi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Odvojila sam Vaš post u novu temu, jer mislim da je bolje za one koji eventualno imaju isti problem ili žele da odgovore na Vaše pitanje.

Da prvo potvrdimo o čemu je reč, nisam Vas najbolje razumela. U pitanju su uvećane grudi na muškarcu?
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ne bas to nego vise kao neko salce na krajevima kod bradavica kao kod onih sumo rvaca ,al ne bas tolko mnogo.Stice se utisak neravnomerne raspodele sala il sta vec.Pa me cisto experimentalno zanima sta bi se desilo kod totalnog smrsavanja, recimo smrsate dovoljno toliko da nema na stomaku,al dal bi i dalje ostalo na grudima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pa verovatno mnogo manje, jer se i ženama koje smršaju grudi smanjuju. Ali verujem da bi malo ipak ostalo.

A našla sam neki članak o ginekomastiji, pa ako želite, mogu da ga postavim.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Naravno da mi nije problem, volim da pomognem kad god mogu.
Pročitajte, mada i sami kažete da kod Vas nije toliko izraženo, ali ako Vam smeta, onda je bolje da se obratite lekaru, pa da vidite o čemu je reč.


Kada muškarac ima grudi


Muškarci vole velike grudi, ali samo na ženama. Neki, međutim, imaju tu nesreću da i sami poseduju po jedan takav par . Ova pojava naziva se ginekomastija i u osnovi je uglavnom hormonalni problem.

42480366089845171856.jpg


Živeti sa ginekomastijom nije ni malo lako. Muškarci koji pate od ovog poremećaja uglavnom ne mogu da prihvate svoj izgled i stide se da se obnaže čak i pred najbližima.

Šta sve uzrokuje ginekomastiju?

Ginekomastija predstavlja pojavu žlezdanog tkiva u dojkama muškarca. Ona se nekada javlja fiziološki, normalno u doba puberteta i kod muškaraca starijih od 60 godina.

Kod adolescenata uzrok njenog nastanka je veća koncentracija ženskih hormona u telu koja se spontano povlači u vreme kada testosteron postaje predominantan hormon, dakle, na kraju puberteta.

Sa starenjem, posle šezdesete godine života, padom testosterona, a rastom estrogena, odnosno estradiola (ženskih polnih hormona), dolazi do rasta muških dojki.

Prof. dr Svetlana Vujović, internista i endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KC Srbije, objašnjava da se ovi uzroci smatraju normalnim sa medicinskog aspekta, ali da postoje i mnogo opasniji.

"Pojava žlezdanog tkiva u dojkama muškarca koji ima između 18 i 59 godina predstavlja uvek alarm da se što pre utvrdi uzrok te pojave. To mogu biti pad muškog hormona testosterona iz bilo kog razloga, zatim porast prolaktina, hormona koji se luči u hipofizi i koji povećava koncetraciju ženskog polnog hormona u muškoj dojci, zatim oboljenja kao što su problemi u radu jetre i bubrega", objašnjava prof. dr Vujović.

Ona pojašnjava da se neretko dešava da ginekomastiju uzrokuju tumori testisa, ali i poremećaji u radu određenih žlezda kao što su nadbubrežna i štitasta.

Na rast muških dojki utiču i razni spoljni faktori kao što su upotreba alkohola u većim količinama i upotreba određenih droga na prvom mestu marihuana, koja direktno utiče na povećanje nivoa prolaktina i estrodiola u telu muškarca.

Veoma je važno, međutim, razlikovati pojavu ginekomastije od lipomastije, koja predstavlja nakupljanje masnog tkiva u muškoj dojci.

Ova pojava je karakteristična za gojazne muškarce, ali ni oni nisu imuni na pojavu žlezdanog tkiva u dojkama, prvenstveno zbog višeg nivoa estrogena u njihovim telima.

Kako se leči?

Kada muškarac oseti da je dojka (ili obe) počela da raste i kada oseti bolnost, najčešće iza bradavice, bilo bi neophodno da se javi na pregled.

Nekada te promene ne moraju da budu dobroćudne nego upućuju na karcinom dojke, ali srećom, ova bolest nije česta kod muškaraca.

"Kada se primeti neka promena na grudima, muškarac mora da se javi endokrinologu koji će u razgovoru s njim utvrditi da li se iz dojke luči neki sekret ili ne, da li je promena bolna, gde se ona nalazi, gde se pojavila. Potom se pristupa pregledu gde se utvrđuju karakteristike promena dojke – mesto, koja je veličina, pravac pružanja, bolnost i td", opisuje prof. dr Vujović početak dijagnostike.

Posle ovih početnih koraka, rade se analize krvi radi utvrđivanja nivoa određenih hormona, tumorskih markera i takozvanih biohemijskih parametara. Nakon toga se radi snimanje dojke uglavnom pomoću ultrazvuka.

"Kada se sazna razlog ginekomastije, radi se na tome da se upravo taj uzrok izleči, nakon čega se promene povlače i obično nema više problema. Ukoliko je uzrok samo disbalans između odnosa muških i ženskih polnih hormona, onda se mogu lokalno primenjivati odgovarajući želei dihidrotestosterona, najpotentnijeg muškog polnog hormona", objašnjava prof. dr Vujović.

Međutim, mnogi muškarci iz estetskih razloga nemaju strpljenja da sačekaju potpuno izlečenje, nego se odlučuju za operaciju dojki.

51831436829647099049.jpg

Dr. Mordcai Blau / Wikipedia


Smanjenje grudi hirurškim putem

U tom slučaju, treba se temeljno posavetovati sa estetskim hirurgom. U proseku, smanjenje muških dojki košta od 1.500 do 2.500 evra, ali cene uglavnom variraju.

Tokom operacije, tkivo se uklanja ili liposukcijom ili vađenjem takozvanog glandularnog tkiva što oslobađa mišić koji muškim grudima daje karakterističan oblik.

Ipak, velika je verovatnoća da ćete biti podvrgnuti obema tehnikama.

Smanjenje grudi kod muškarca u retkim slučajevima radi se ambulantno. Obavlja se isključivo kod muškaraca odličnog fizičkog stanja i sa zdravom telesnom masom.

Hirurzi će želeti da se uvere da je koža dovoljno elastična da se prilagodi na nešto užu konturu i da minimizuju komplikacije.

Postoji rizik od trajne ukočenosti bradavica, otoka, ožiljaka i asimetrije grudi. Ponekad je potrebno obaviti i dve operacije, da bi se grudi dovele u simetriju.

U nekim sličajevima ekstremnog gubitka kilograma, hirurzi preporučuju i uklanjanje viška kože.

Međutim, operacijom se uklanja samo žlezdano tkivo, ali ako je uzrok i dalje prisutan u organizmu, velika je verovatnoća da će se ginekomastija ponovo pojaviti.

Ne stidite se

U oko 25 odsto slučajeva, uzrok ginekomastije nije poznat. Konsultujte se sa svojim lekarom, kako biste se testirali na hipogonadizam (svako stanje koje pogađa proizvodnju testosterona). Ako živite s tim problemom, neke promene u načinu života mogu poboljšati vaše zdravlje i posredno rešiti barem estetski deo vašeg problema.

Trenutni rezultati mogući su samo pomoću hirurškog zahvata, ali oni nisu trajni. Analizirajte svoje emocionalno i mentalno stanje i tražite podršku porodice i prijatelja. Ljudi koji žive sa ovim poremećajem ima mnogo i zato nema razloga da se stidite.

Izvor: B92
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Majko moja izgleda da je tip sa slike dodirnuo dno cim mu se ovo desilo,kod mene nedaj boze i nije ovako,jer kad bi mi se ovo desilo verovatno bih ripnuo od most ili bih se prijavio u jurisne snage na neki bunker.Ocigleno da je ovo kod mene blazeg karaktera moraci izgleda ipak da malo smrsam u svakom slucaju hvala sto ste izasli u susret,a ovo cu ipak da procitam na tenane.
 
Natrag
Top