Kako razgovarati s tinejdžerom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako razgovarati s tinejdžerom

Ženski kutak.hr 01.02.2010 07:37



Nije lako gledati kako gube vreme na kompjutorskim igricama ili beskrajno telefoniraju, ali pokušate li ih dobronamerno savetovati, odbrusit će vam da više nisu mali i da nemate pravo mešati se u njihov život.

Naravno da ne mogu pojmiti dugoročne posljedice svog ponašanja, ali ne smijemo to koristiti protiv njih. Kako se onda svađati s njima? Evo ovako!

1. Prekinite raspravu ako se previše zahukta i nastavite je kad se oboje "ohladite". Ako dijete ne poštuje vašu odluku, oduzmite mu neke privilegije (večeras ne ideš van I). Koliko god oni sebe smatrali odraslima, mora im biti jasno da roditelji vode glavnu riječ.

2. Koliko god vam se ono što vam tinejdžer govori činilo besmislenim, netočnim, nelogičnim, blesavim, ne gubite kontrolu. Ako je potrebno, izbrojite u sebi do 10, ostanete smireni, držite se činjenica i pokušate raspravu usmjeriti u željenom pravcu.

3. Ne očekujte više od onoga za što je pametan prosječni tinejdžer sposoban. Djeca ne obraćaju pozornost na našu svakodnevicu i životne problem pa ako očekujete razumijevanje i podršku jer vam istječu rokovi za predaju projekta ili imate na brizi bolesne roditelje, najvjerojatnije ćete se razočarati.

4. Slušajte i pokušajte shvatiti. Pitajte: zašto tako misli, kako se osjeća u toj situaciji, tko je utjecao na njegov stav (prijatelji, časopisi, filmovi)? Zamolite ga da vam pomogne shvatiti njegovo stajalište i dopustite da objasni svoje ponašanje.

5. Postavite realne ciljeve i pojasnite posljedice. Kad se o nečem dogovorite, neka vaš tinejdžer zna da je time preuzeo odgovornost za to. Budite dosljedni! Ako je dogovor da prije nedjeljne utakmice pospremi sobu, to mora učiniti. Važno je da shvati da neodgovorno ponašanje nosi posljedice, i u kući i vani - ali jednako je važno da za svaki pozitivan "bod" bude pohvaljen.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tinejdžeri: Kako im postavljati pitanja?

Tinejdžeri: Kako im postavljati pitanja?

Izbegavajte pitanja koja počinju sa "zašto", zamenite ih sa "što", jer ćete tako tinejdžere naterati da razmisle

1.jpg
Izbegavajte pitanja koja počinju sa "zašto"

Razgovor sa adolescentima težak je i za decu i za roditelje. Tinejdžeri nisu mnogo zainteresovani za ono šta otac ili majka imaju da kažu, dok se roditelji trude da sve objasne i potkrepe argumentima. Pokušaji se uglavnom završavaju prepirkom, svađom, lupanjem vrata...

Iako vam to tako ne izgleda, stručnjaci kažu da adolescenti žele da učestvujete u njihovom životu, ali da ih u ovom osetljivom razvojnom periodu od razgovora najčešće odbija način na koji postavljate pitanja.

"Trik" je u tome da saznate sve što vas zanima, da ostanete prisutni u dečjem životu, ali da pitanja postavljate tako da ne izazivaju svađe i nervozu. Stručnjaci su sastavili listu "najgorih pitanja koje možete postaviti adolescentima" i savetuju kako da nešto pitate na pravi način.
Na listi "najgorih" pitanja ubedljivo vodi ono "Kako si proveo/la dan?". Stereotipna pitanja ne prolaze kod tinejdžera, jer ih vide kao neiskrena i predvidljiva. Smatraju da im zadirete u privatnost i najbolji odgovor koji ćete dobiti biće - "dobro". Umesto toga pitajte, na primer, "Šta kažu tvoji prijatelji za tvoju novu frizuru?". Uvek formulišite pitanje tako da na njega ne može da se odgovori sa "da" ili "ne". Uvek ih slušajte sa nepodeljenom pažnjom, odnosno dok razgovarate nemojte da čistite, kuvate, gledate TV...

2.jpg

Istraživanja pokazuju da su tinejdžeri vrlo opterećeni materijalnim i često će doći sa nerealnim zahtevom da im kupite nešto vrlo skupo. Nikada nemojte da pitate, na primer, "To želiš zato što to ima tvoj drug/drugarica?". Bolje pitajte "Šta je to što ti se toliko sviđa?".
Adolescenti veruju da im odeća ili materijalni simboli obezbeđuju status u društvu, pa pokušajte razgovor da vodite tako da mu pokažete da vam je važno, ali i da postoje druge vrednosti koje se ne iskazuju novcem.
Kada su ljuti ili uznemireni nikada ih ne pitajte "Zašto moraš stalno da šiziš?" ili "Zašto si toliko osetljiv/a?". Deca se suočavaju sa lavinom hormona koja prati telesne promene, mozak nije u stanju da kanališe emocije i zbog toga su promene raspoloženja česte. Nikada ih nemojte zadirkivati, jer će to shvatiti lično, niti ih kritikovati pred vršnjacima. Bolje je da pitate: "Izgledaš uznemireno. Imao/la si loš dan, treba li ti zagrljaj ili poljubac?". Poštujte dečje emocije i pazite na neverbalne znake koje šaljete, jer ih tinejdžeri odlično "čitaju".

Kada nešto pogreše nikada ne pitajte "Zašto si to uradio/la?". Impulsivno i nepromišljeno ponašanje je normalno u tom uzrastu, a deo mozga koji služi za donošenje odluka i kontrolu nagona još nije potpuno razvijen. Zato često ni sami tinejdžeri ne znaju zbog čega su nešto uradili. Bolje pitajte "Šta si mislio/la da će se dogoditi" ili "Kako ćeš sledeći put reagovati?".
Sa tinejdžerima izbegavajte pitanja koja počinju sa "zašto", zamenite ih sa "što". To neće zaustaviti njihove "ne znam" odgovore, ali će ih naterati da razmisle kada se ponovo nađu u sličnoj situaciji. Kada urade nešto na nagovor vršnjaka nikada nemojte da pitate "Zašto nisi rekao/rekla ne?".
Njihova potreba da budu prihv
aćeni previše je jaka, a ono što traže od vas je konkretna strategija šta da urade, a ne savet da nešto odbiju. Bolje je da kažete "Stvarno je prijatelju teško reći ne. Jesi li probao/probala da...?". Zajedno dođite do rešenja. Budite podrška svom detetu i nikada ga ne osuđujte pre nego što ga saslušate.

Izvor: Večernje novosti
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Kako razgovarati s tinejdžerom
- slušati - govorite što manje da bi vaše dijete reklo što više
- koristite što manje riječi u kratkim rečenicama
- ne ponavljajte se - to je jako dosadno
govorite normalnim tonom - što više vičete manje vas čuju
- organizirajte svoje misli prije razgovora
- pazite na tajming - nije svako vrijeme dobro za razgovor
- prekinite razgovor ako se frustracija ili ljutnja pojačavaju, napravite kratku pauzu ili razgovor nastavite sutradan
- dopustite tinejdžeru da ode, možda je to njegov način da kontrolira ljutnju - recite mu da je ok da ode, ako se razgovor nastavi kasnije
- ne postavljajte ultimatume - napravite rađe pauzu
- nikada ne ponižavajte - ako ne možete razgovarati s poštovanjem, ne započinjite razgovor

I općenito puno razgovarajte sa svojim tinejdžerom, o svemu - sportu, vremenu, vijestima... o bilo čemu. Komunikacija bolje ide ako se puno koristi. Nemojte započinjati razovor samo onda kada treba rješavati probleme.

Izvor: http://www.oc-karlovac.hr/Teme/Obitelj/pitanja.html
 
Natrag
Top