Limfomi: Oboli troje dnevno

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Limfomi: Oboli troje dnevno

Uvećani bezbolni limfni čvorovi, noćno znojenje i umor, mogu da navedu na pogrešan trag, zato je pravovremena dijagnoza limfoma jedan od najvećih izazova vezanih za ovu bolest

18468342044490798119.jpg


SIMPTOMI limfoma, raka limfnih ćelija, veoma se lako pomešaju sa znacima običnih infekcija poput prehlade ili gripa. Uvećani bezbolni limfni čvorovi, noćno znojenje i umor, mogu da navedu na pogrešan trag, zato je pravovremena dijagnoza jedan od najvećih izazova vezanih za bolest, koja je po učestalosti peta među svim kancerima.


U Srbiji se svakog dana limfom otkrije kod tri osobe, ali samo 15 odsto pacijenata dobije odmah tačnu dijagnozu - pokazuju podaci koje je povodom Svetskog dana borbe protiv limfoma prezentovalo Udruženje pacijenata obolelih od limfoma „Lipa“.


- I u svetu često lekari opšte prakse pomešaju limfom sa nekom bezazlenom infekcijom - pojašnjava Maja Kocić, predsednica Udruženja. Kod nas 38 odsto pacijenata između pet i 12 meseci čeka na ispravnu dijagnozu.


Osim dva glavna tipa limfoma, Hočkin i Non-Hočkin, postoji oko 45 podtipova, koji su različitog stepena agresivnosti, kaže dr Milena Todorović Balint, hematolog iz Kliničkog centra Srbije.


- Kod nas se najčešće otkriva agresivni Non-Hočkin limfom difuzni B krupnoćelijski, više od trećine ukupno obolelih ima ovaj oblik bolesti. Drugi po učestalosti je limfom indolentnog toka folikularni nehočinski, koji može da se dugi niz godina prati bez lečenja. Za njih imamo algoritme na osnovu kojih procenjujemo kada treba krenuti sa terapijom.


Osim opštih simptoma koji su takvi da ih često maskiraju banalne infekcije, neki pacijenti imaju i malo specifičnije, ali isto tako teško uočljive promene. Neki pacijenti gube na težini, a da nisu promenili način ishrane. Ako su uvećane limfne žlezde u grudima, obično postoji pritisak na traheje, i tada pacijenti imaju uporni suvi kašalj koji ih na kraju dovede do lekara. Kada su uvećane žlezde u trbuhu, one pritiskaju unutrašnje organe, pa simptomi mogu biti bol u stomaku i problemi sa varenjem.


- Uvećena limfne žlezde su svakako znak za uzbunu, pogotovo kada to stanje traje duže od dve-tri nedelje i ne smanjuje se posle terapije antibioticima - upozorava dr Todorović Balint.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top