Posle usisivača, EU proteruje i fen

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Posle usisivača, EU proteruje i fen
Izvor: B92
Nakon što je zabranjena prodaja usisivača snage 1.600 vati, EU razmatra da proširi ovu listu.


20440165315402da7999560525966084_orig.jpg





Naime, kako se najavljuje, još oko dvadesetak malih kućnih aparata moglo bi da nestane sa tržišta. Među proizvodima na koje se "nameračio" Brisel su i fen, čajnik i kosilica za travu .

Evropska unija postavila je cilj da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do 30 odsto. Odluka o zabrani jačih usisivača zbog uštede struje i zaštite životne sredine stupa sutra na snagu.

Ipak, neki stručnjaci kažu da ova odluka EU neće mnogo toga promeniti jer je slabijim fenovima potrebno mnogo više vremena kako bi obavili posao, što podrazumeva i veću potrošnju struje.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger izjavio je za Bild da još nije uokvirena lista ovih uređaja, ali da EU defintivno želi da smanji potrošnju električne energije.

Takođe, iz EU poručuju da će potrošačima biti ponuđeni bolji proizvodi.

"Dosad nije bilo zakonskih okvira i kompanije su mogle da prodaju nedovoljno efikasne kućne aparate. Sada uređaji koji troše mnogo struje, koji loše kupe prašinu, koji su previše bučni ili se kvare neće moći da budu na tržištu. To samo znači da će ljudi imati bolja iskustva, uz manje potrošenog vremena i novca", rekla je portparolka EK Marlen Holcner".
 
Natrag
Top