Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Umro glumac Džej Džej Marfi iz “Igre prestola”
| Beta
- Irski glumac Džej Džej Marfi (J.J. Murphy), iznenada je u 87. godini umro u Severnoj Irskoj, na početku snimanja TV-serije "Igra prestola" (Game of Thrones), objavio je list Belfast Telegraf (Belfast Telegraph).

6591590553e9024639b1a978004275_orig.jpg

Marfi je u seriji igrao ser Denija Malistera, najstarijeg pripadnika "Noćne straže" - vojske koja čuva severnu granicu "Sedam kraljevstava".

Marfi je umro 8. avgusta, četiri dana po početku snimanja pete sezone serije.

Producenti serije su saopštili da neće angažovati drugog glumca za lik Denisa Malistera.

Marfi je od 1940-ih godina bio pozorišni glumac u Belfastu, a igrao je i u filmskom spektaklu "Dracula Untold", reditelja Gerija Šora (Gary Shore), čija će premijera biti u oktobru.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Nastavljeno snimanje sedmog dela Ratova zvezda
Izvor: Tanjug
Filmska ekipa reditelja Džej-Džeja Abramsa nastavila je snimanje sedmog nastavka filma "Ratovi zvezda" u britanskom studiju Pajnvud, prenose danas britanski mediji.


17993081705400b754d1bd1533090861_orig.jpg

Snimanje je bilo obustavljeno tokom letnjeg perioda, ali i zbog povrede 71-godišnjeg glumca Harisona Forda koji je 7. juna udario nogu o hidraulična vrata.

Snimanje filma počelo je u maju u Londonu. U novom filmu pored starih glumaca Harisona Forda, Keri Fišer i Marka Hamila, igraju i novi, mladi glumci.

Sedmi nastavak biće peti koji se snima u Velikoj Britaniji, a premijera se očekuje 18. decembra 2015.

Originalnu trilogiju čine "Ratovi zvezda: Nova nada" (1977), koju je režirao Džordž Lukas (George Lucas), "Imperija uzvraća udarac" (1980) Irvina Keršnera (Kershner) i "Povratak džedaja" (1983) u režiji Ričarda Markana (Rićard Marquand).

Potom je snimljena "prikvel" trilogija, to jest epizode 1, 2 i 3, a to su "Fantomska pretnja" (1999), "Napad klonova" (2002) i "Osveta sita" (2005). Sve tri je režirao Džordž Lukas.

"Prikvel" trilogija, donekle uz izuzetak "Osvete sita", naišla je na loš prijem kod kritike, ali je svejedno bila "razbijač bioskopskih blagajni" kao i originalna trilogija.

Serijal "Ratovi zvezda" postao je fenomen pop kulture, lansirajući nove filmove na tu temu, knjige, kompjuterske igrice i televizijske serije.

Magazin Forbs objavio je da sveukupan prihod od brenda "Star Wars" tokom 28 godina postojanja iznosi više od 20 milijardi dolara. To je najuspešnija filmska licenca u istoriji kinematografije.
 
Član
Učlanjen(a)
11.04.2013
Poruka
122
Glumac režira film o britanskom skandalu s prisluškivanjem telefona
George Clooney: Prisutni su svi elementi - laganje, korupcija, ucjena
s_6352864207967.jpg

George Clooney režirat će adaptaciju knjige "Hack Attack" Guardianova novinara Nicka Daviesa koja se bavi istragom medijskog carstva Ruperta Murdocha koja je razotkrila skandal s hakiranjem telefona poznatih osoba, piše Guardian.

Riječ je o skandalu koji je prije nekoliko godina iz temelja uzdrmao povjerenje Britanaca u medije i doveo do zatvaranja tabloida News of the World.

"Prisutni su svi elementi - laganje, korupcija, ucjena - i to na najvišim državnim razinama i od strane najvećeg londonskog lista", stoji u Clooneyevom priopćenju. "A najbolji dio svega je da je sve to istina. Nick je hrabar i uporan izvjestitelj i čast mi je pretočiti njegovu knjigu u film", dodao je.

Šef produkcije u Columbia picturesu Michael De Luca u priopćenju je istaknuo kako je Clooney "i sam sin novinara, s oštroumnim interesom za ulogu novinarstva u našim životima".

"U filmu 'Hack Attack', George će istražiti mračnu stranu toga svijeta, biznisa u kojemu su sva pravila novinarstva prekršena u utrci za što boljom i većom pričom", dodao je.

Clooney će, zajedno s partnerom Grantom Heslovom sudjelovati i u produkcijskoj strani projekta preko njihove tvrtke Smokehouse Pictures, koja je producirala i neke druge njegove filmove. Početak snimanja planiran je u 2015.


source.ba
 
Član
Učlanjen(a)
11.04.2013
Poruka
122
Pobrinuo za to da njegov film privuče pažnju
Ovo filmsko djelo je u utrci za Zlatnog lava

Fatih Akin, njemačko-turski režiser sa svojim filmom "The Cut" ima želju osvojiti Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.

Akin se pobrinuo za to da njegov film privuče pažnju turske javnosti.

Radnja filma "The Cut" tretira temu genocida nad Armenima, koji se dogodio prije 100 godina.

source.ba
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Zlatni lav Šveđaninu Roju Andersonu
Izvor: Beta
Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji dodeljen je večeras Šveđaninu Roju Andersonu za film "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" (A pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence).


Roj Anderson; Foto: Tanjug/AP
Radi se o filmu sastavljenom od humorističnih vinjeta, koji su neki kritičari obožavali, a druge je ostavio zbunjenim.

Radnja se događa u savremenoj Švedskoj sa povremenim trenucima nadrealizma i pesme, i ovlaš prati dvoje ljudi koji bezuspešno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje.

Primajući nagradu Anderson je naveo italijanski neorealistički film "Kradljivci bicikala" kao ostvarenje koje je na njega jako uticalo.


Alba Rorvaher; Foto: Tanjug/AP
Srebrni lav za najboljeg reditelja dodeljen je Rusu Andreju Končalovskom za skoro nemi film "Poštareve Bele noći" ("The Postman's White Nights").

Holivudska zvezda u usponu Adam Drajver i italijanska glumica Alba Rorvaher dobili su nagradu za glumu u filmu "Hungry Hearts".


Andrej Končalovski; Foto: Tanjug/AP
Snažni dokumentarac Džošue Openhajmera o nasleđu masakara u Indoneziji "The Look of Silence" osvojio je Veliku nagradu žirija.

Žiri, kome je predsedavao kompozitor Aleksander Depla, dao je nagradu za scenarijo za film "Tales", o seriji priča koje se događaju u Teheranu, iranskom reditelju Rahstani Bani-Etemadi, a turski reditelj Kan Miždedži dobio je specijalnu nagradu za dramu "Sivas" o zanemarenom dečaku koji se zbliži sa psom.

Filmski festival u Veneciji, koji je počeo 27. avgusta, najstariji je međunarodni filmski festival u svetu, osnovan 1932. godine


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Unuka Čarlija Čaplina nova zvezda "True Detective"?

B92

Snimanje druge sezone serije "True Detective" bi trebalo da uskoro počne, a autor Nik Picolato i dalje traži glumce. Kako pišu holivudski mediji, glavna ženska uloga bi mogla da pripadne Uni Čaplin, unuki čuvenog Čarlija, široj javnosti poznatija po ulozi Talise u "Igri prestola" (takođe HBO).

35944436754193cd4ea6c6917224038_orig.jpg
Prvu sezonu serije koja je ekspresno stekla kultni status izneli su fantastični Metju Mekonahi i Vudi Harelson, a ideja je da svaka sezona donosi novi zaplet, novi slučaj i nove detektive i verovatno novu lokaciju.

U lavini glasina su zasad najčvršće one prema kojima bi dva detektiva tumačili Kolin Farel i Tejlor Kič, negativac bi navodno bio Vins Von, a na slučaju bi radila i jedna detektivka.

Osim Une Čaplin, "The Wrap" navodi da su u igri odavno Elizabet Mos i Rejčel Mekadamas, a da su kandidati i Brit Marli, Keli Rajli, Džesika Bil, Džejmi Aleksander i Melin Akermen.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Počinje snimanje novog Bonda
Izvor: B92, Tanjug
Džejms Bond ponovo kreće u akciju - snimanje novog, 24. nastavka čuvene franšize počeće 6. decembra.


Foto: Outnow.ch
Ideja je da se film u bioskopima premijerno pojavi 6. novembra 2015. godine, piše Indipendent.

Snimanja bi trebalo da budu u malom austrijskom gradu Obertiliahu ali i u Norveškoj. Neizbežna jurnjava kolima biće snimljena u Rimu a neki delovi i u Maroku.

Prema pisanju britanskih medija, Danijel Krejg će po četvrti put realizovati ulogu tajnog agenta 007. Film, u kom glume i Rejf Fajns, Naomi Haris i Rori Kinir, režiraće Sem Mendes.

Naslov novog Bonda još uvek nije poznat kao ni zaplet priče.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
„Spomenik M. Džeksonu“ preko festivala do BG-a
Film „Spomenik Majklu Džeksonu“ biće prikazan 26. i 27. septembra na Raindance festivalu u Londonu gde se takmiči u kategoriji za najbolji strani film.

B92


167765905854246c84de89a899586593_640x914.jpg



Reditelj Darko Lungulov, koji je u utorak 23. septembra prisustvovao projekciji filma na Internacionalnom filmskom festivalu „Love&Anarchy“ u Helsinkiju, biće prisutan i na projekcijama u Londonu.

Posle Londona, Lungulov sa filmom putuje na Internacionalni festival u Hamburgu gde će film takođe imati dve projekcije, 30. septembra i 3. oktobra. Projekcijama u Hamburgu će prisustvovati i glavni glumac Boris Milivojević.

Dve projekcije 8. i 9. oktobra „Spomenik Majklu Džeksonu“ će imati i na „Letscee“ filmskom festivalu u Beču kome će prisustvovati producentkinja Snežana Penev, dok će glavna glumica Nataša Tapušković biti gost „Golden Orange“ festival u Antaliji od 10. do 18. oktobra.

Film „Spomenik Majklu Džeksonu“ svetsku premijeru imao je na festivalu u Karlovim Varima a učestvovao je i na filmskim festivalima u Puli, Herceg Novom gde je dobio Gran pri “Zlatna Mimoza” za najbolji film. Prikazivan je i na festivalima u Sarajevu, Zadru i Nišu gde je Boris Milivojević za ulogu Marka dobio Gran pri NAISA za najbolje glumačko ostvarenje i nagradu kritike FIPRESCI Srbije.

Svečana premijera filma „Spomenik Majklu Džeksonu“ zakazana je za 29. oktobar u Sava Centru. Scenario i režiju potpisuje Darko Lungulov a uloge tumače: Boris Milivojević, Nataša Tapušković,Dragan Bjelogrlić, Toni Mihajlovski, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Emilija Terzić i Srđan Miletić



Spomenik Majklu Džeksonu

Sa glavnog trga male srpske varošice na izdisaju, uklanja se spomenik iz doba socijalizma. Da bi spasao svoju varošicu i sprečio ljubav svog života da ode, večiti sanjar Marko odlučuje da podigne spomenik Majklu Džeksonu koji je upravo objavio povratničku turneju. Njegova neobična ideja privlači pristalice, ali i neprijatelje
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Premijera "Sunčanice" Nikite Mihalkova u Beogradu
IZVOR: TANJUG
Novi film ruskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova "Sunčanica" doživeće svetsku premijeru u petak 3. oktobra u beogradskom Centru Sava.


1000324954291f80500eb267604909_orig.jpeg



Scenario filma, pisan prema istoimenom romanu nobelovca Ivana Bunjina, gledaoce vodi u dvadesete godine prošlog veka na poluostrvo Krim, odakle se posle građanskog rata evakuiše poražena armija belih Rusa, premijeru najavljuje RTS.

Glavne uloge u filmu igraju Ruskinja Viktorija Solovjova i naš glumac Miloš Biković. Na premijeri se očekuje veliki broj glumaca iz celog sveta, reditelja i državnih zvaničnika.

"U ovom filmu je drugačije nego u 'Varljivom suncu', rat je završen, izgubljen, tek predstoje tridesete, čedrtesete godine sa svim posledicama. Bela armija se povlači i na poslednjoj obali oni razmišljaju kad nema pucnjave, više niko nikoga ne ubija, ne masakrira ne urezuje zvezde u telo. Postavlja se pitanje kako i zašto se sve to desilo, koji su uzroci ubijanja“, rekao je Mihalkov u intervjuu RTS-u.

Srpsku prestonicu je, kaže, za premijeru izabrao kao rođendan svog filma, koji se slavi kako kaže s prijateljima u Beogradu, a ne u Briselu.

"Kada se film prvi put prikazuje, to za gledaoca postaje dan rodjenja filma. A rođendan se slavi sa prijateljima, i zato u Beogradu, a ne u Briselu. Zvao sam mnogo ljudi. Emir Kusturica je rekao da će doći. Moji glumci bi trebalo da budu tamo. Kao što rekoh, to će biti dan rođenja filma i pozivam sve svoje prijatelje. Drago mi je što nijedan od njih, ukoliko, naravno, nije negde na snimanju, nije rekao da neće doći", rekao je Mihalkov.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Robertu Redfordu prestižna nagrada "Čaplin"
Legendarni 78-godišnji glumac, producent i reditelj Robert Redford dobitnik je prestižne nagrade "Čaplin" Filmskog društva Linkoln centra (Film Society of Lincoln Centre).

45468806543b83d9342c9455456645_orig.jpg

BETA/AP Photo/Steven Senne
Nagrada za životno delo osnivaču najvećeg svetskog festivala nezavisnog filma "Sundance Film Festivala" biće mu uručena na gala svečanosti sledećeg aprila u Njujorku.

Dodela spomenutih nagrada počela je 1972. godine, a prvi dobitnik bio je sam Čarli Čaplin. Među nagrađenima su i Alfred Hičkok, Bili Wajlder, Lorens Olivije, Federiko Felini, Elizabet Tejlor, Bet Dejvis, Džejms Stjuart, Robert Altman, Martin Skorseze, Dajen Kiton, Meril Strip, Tom Hanks, Sidni Poatje, Katrin Denev i Barbra Strejsend.

Sledeći projekat u kojem ćemo gledati zvezdu filmova kao što su "Buč Kasidi i Sandens Kid", "Nepristojan ponuda", "All Is Lost" biće film "A Walk in the Woods" u kojem će se pojaviti uz Emu Tompson i Nika Ofermana.

Robert Redford rođen je u Santa Moniki (država Kalifornija) kao jedinac Čarlsa Roberta Redforda starijeg, računovođe i Marte V. Hart. Ima polubrata Vilijama s očeve strane. Godine 1955. je maturirao u srednjoj školi Van Najs u Los Anđelesu i dobio stipendiju kao bejzbol igrač na Univezitetu u Koloradu, gde je igrao na poziciji bacača. Stipendiju je izgubio sa osamnaest godina kada se, neposredno posle smrti majke, napio i nepristojno ponašao. Potom je upisao studije slikarstva na Institutu Prat u Bruklinu i paralelno uzima časove pozorišnog dizajna na Američkoj akademiji dramskih umetnosti u Njujorku. Godine 1957. odustaje od studija i sledećih godinu dana provodi u Evropi, baveći se slikarstvom.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Redford se pojavio u nekoliko televizijskih serija. Debitovao je na Brodveju u maloj ulozi u predstavi Tall Story 1959. godine. Redfordov prvi film bio je War Hunt (1962.), zajedno s Sidnijem Polakom i Tomom Skeritom. Nakon uspeha na Brodveju, dobijao je veće filmske uloge. Postao je poznat po ulogama u filmovima Buč Kasidi i Sandens Kid, Svi predsednikovi ljudi, Žaoka, Potpuno prirodno, Devojka koju sam voleo, Moja Afrika, Veliki Getsbi i mnogim drugim. Režirao je filmove Obični ljudi, Kviz šou, Legenda o Bageru Vensu, Šaptač konjima, Milagro i Reka sećanja. Takođe je bio producent filma Obični ljudi.

Godine 1980. osvaja Oskara za režiju filma Obični ljudi; nominovan je i za režiju filma Kviz šou. Zajedno sa Vorenom Bejtijem, Klintom Istvudom, Melom Gibsonom, Ričardom Atenboroom i Kevinom Kostnerom Redford spada u grupu uglednih glumaca koji su osvajali Oskara za režiju.

Od zarade u filmovima Buč Kasidi i Sandens Kid i Spustaš Redford otvara ski centar „Timphejven“ u Provu (Juta), južno od Park Sitija. Centar je kasnije preimenovan u „Odmaralište Sandens“, a nedugo zatim, zaradom od filma Džeremaja Džonson (1972), osniva Sandens filmski festival, Sandens institut, Sandens katalog i Sandens kanal. Sandens festival je vremenom stekao titulu jednog od najznačajnijih američkih festivala nezavisnih filmova a posetioci festivala su i mnogi holivudski filmski producenti. Sandens je, u stvari, ime lika (Sandens Kid) kojeg je Redford glumio u filmu Buč Kasidi i Sandens Kid. Redford je takođe vlasnik restorana „Zum“ koji se nalazi u glavnoj ulici bivšeg rudarskog gradića Park Sitija.

Godine 1995. Redford dobija počasnu doktorsku titulu Bard koledža. U decembru 2005. dobija nagradu Kenedi centra za doprinos američkoj kulturi.
 
Natrag
Top