Povijest nedjeljnog bogoštovlja

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, budi posten pred sobom i pred Bogom i njegovom recjui nemoj tumaciti tekstove svojim misljenjem.

Evo kazi lepo, da li je u sledecem kontekstu Subota nazvana DAN GOSPODNJI?

"Zanijeh se u duhu u dan Gospodnji i začuh iza sebe jak glas, kao glas trublje" ( Jovan 1. 10 )

"Ako odvratiš nogu svoju od SUBOTE da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš SUBOTU MILINOM, SVETI DAN GOSPODNJI SLAVNIM, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči.
Tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš nasledstvo Jakova oca svog; jer usta Gospodnja rekoše" ( Isaija 58. 13 )

Dakle, kada Jovan pominje DAN GOSPODNJI on misli na Subotu.

Stvarnoslap, sustina je u tome da mi nemamo nikakve indicije u bibliji da su Hristos i apostoli postavili neki drugi dan ( u ovom slucaju Nedelju ) za bilo kakvu svetu upotrebu niti govorili o njemu kao o danu odmora, Bogopostovanja, lomljenja hleba..itd.

Apostoli su svaki dan lomili hleb propovedajuci rec Bozju po kucama.

"И сваки дан беху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хлеб по кућама, и примаху храну с радошћу и у простоти срца" ( dela apostolska 2. 46 )

Jos jedna bitna stvar vezana za veceru Gospodnju ili pricest je ta - da ovaj obred nije dat da obelezava Hristovo vaskrsenje, vec Hristovu smrt na krstu za ljudske grehe.
Hleb i vino koji se uzimaju za vreme ovog obreda - predstavljaju telo i krv Isusa Hrista koji su prineseni za grehe ljudske.
U tom smislu, odrzavanje vecere Gospodnje iskljucivo u Nedelju nema smisla, jer kao sto je napomenuto - ovaj obred nije dat da obelezava Hristovo vaskrsenje i nije dat ni jedan dan kada ovaj obred treba odrzavati.
Kao sto smo videli - Isus je ovaj obred odrzao u cetvrtak, a ucenici su ga praktikovali svakogadana kada bi dosli u neciji dom.

Sledeci tekst pokazuje da apostol Pavle ukazuje na samu sustinu ovog obreda, ali nigde ne govori o danu u kome on treba da se praktikuje.

"Jer ja primih od Gospoda šta vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hleb.
I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je telo moje koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen.
Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe" ( 1 Korincanima 11. 23 - 26 )

Isus i apostoli nisu uspostavili nikakve praznike u vidu dana u kojima bi se oni slavili, osim sto su kroz pojedine obrede ukazivali na odredjene simbole koji opet ukazuju na odredjene duhovne realnosti.

Obred vecere Gospodnje i konzumiranje hleba i vina koji predstavljaju telo i krv Hristovu, predstavlja se smrt Isusa Hrista za gresnog coveka.

Za razliku od toga - obred koji simbolicno ukazuje na vaskrsenje Hristovo je krstenje i svaki put kada se neko krsti u vodi to podseca na Hristovo vaskrsenje.

"Или не знате да сви који се крстисмо у Исуса Христа, у смрт његову крстисмо се?
Тако се с њим погребосмо крштењем у смрт да као што уста Христос из мртвијех славом очином, тако и ми у новом животу да ходимо.
Јер кад смо једнаки с њим једнаком смрћу, бићемо и васкрсенијем;
Знајући ово да се стари наш човјек разапе с њиме, да би се тијело грјешно покварило, да више не бисмо служили гријеху.
Јер који умрије опрости се од гријеха.
А ако умријесмо с Христом, вјерујемо да ћемо и живљети с њим,
Знајући да Христос уста из мртвијех, већ више не умире; смрт више неће обладати њиме.
Јер што умрије, гријеху умрије једанпут; а што живи, Богу живи.
Тако и ви дакле држите себе да сте мртви гријеху а живи Богу у Христу Исусу Господу нашему"
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Moze on da misli i na subotu, ali je meni jasno da on ovde ne govori ni o suboti ni o nedelji...
Uzaludna je i ova rasprava po tom pitanju...
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Taramana, budi posten pred sobom i pred Bogom i njegovom recjui nemoj tumaciti tekstove svojim misljenjem.

Evo kazi lepo, da li je u sledecem kontekstu Subota nazvana DAN GOSPODNJI?

"Zanijeh se u duhu u dan Gospodnji i začuh iza sebe jak glas, kao glas trublje" ( Jovan 1. 10 )

"Ako odvratiš nogu svoju od SUBOTE da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš SUBOTU MILINOM, SVETI DAN GOSPODNJI SLAVNIM, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči.
Tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš nasledstvo Jakova oca svog; jer usta Gospodnja rekoše" ( Isaija 58. 13 )

Dakle, kada Jovan pominje DAN GOSPODNJI on misli na Subotu.

Evo ti Izaija 58,13, na grčkom:

ἐὰν ἀποστρέψῃς τὸν πόδα σου ἀπὸ τῶν σαββάτων τοῦ μὴ ποιεῖν τὰ θελήματά σου ἐν τῇ ἡμέρα τῇ ἁγίᾳ καὶ καλέσεις τὰ σάββατα τρυφερά, ἅγια τῷ Θεῷ σου, οὐκ ἀρεῖς τὸν πόδα σου ἐπ᾿ ἔργῳ, οὐδὲ λαλήσεις λόγον ἐν ὀργῇ ἐκ τοῦ στόματός σου,

A evo Iv 1,10: ἐγενόμην ἐν Πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρᾳ, καὶ ἤκουσα ὀπίσω μου φωνὴν μεγάλην ὡς σάλπιγγος

Jel da je malkice drugačije?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Nedelja je Ekumenska ustanova koja ce uskoro biti uspostavljena kao simbol ekumenskog ujedinjenja.

Pogledaj sajt "European Sunday Alliance" gde su okupljeni ekumenisti oko ideje da se Nedelja uspostavi kao obavezan dan Bogopostovanja.

Da li na Grckom pise: "OD SADA NEMOJTE VISE DA POSTUJETE SUBOTU VEC NEDELJU - DAN HRISTOVOG VASKRSENJA"?

http://serbianforum.org/threads/povijest-nedjeljnog-bogostovlja.546507/page-13#post-1482331

A da ti nama ponudiš nešto sa sajta: Magična zona? Ako te tema interesira iskreno pokušaj držati nivo ozbiljnosti i dostojanstva (svoje dostojanstvo čuvaj).
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Na ozbiljno pitanje se ne daje ovakav odgovor.

Ivan Saric

"Ako nogu svoju u subotu ustaviš, tako da na sveti dan moj ne obavljaš svojih poslova i subotu prozoveš milinom, a sveti dan Gospodnji poštovanja dostojnim i stim ga slaviš, da na njemu ne činiš svojih putova i ne obavljaš svojih poslova i ne govoriš za svoje stvari" ( Isaija 58. 13 )

Jerusalimska biblija

"Zadržiš li nogu da ne pogaziš subotu i u sveti dan ne obavljaš poslove; nazoveš li subotu milinom a časnim dan Jahvi posvećen; častiš li ga odustajuć` od puta, bavljenja poslom i pregovaranja" ( Isaija 58. 13 )

"Ako se ti uzdržavas rada tijekom *šabata, i obavljanja dobrih poslova u moj *sveti dan, ako ti nazoveš šabat ”Uživanje“, sveti dan GOSPODOV, ”Slavni“, ako ga ti slaviš, niječući, voditi poduzeća, loviti dobre poslove držati govorancije beskrajne" ( Isaija 58. 13 )
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pa jeste DAN U JEDNINI tu si u pravu , samo sto Jovan na pocetku kaze: ''ko cita reci ovog prorostva... jer je vreme blizu'' , pa onda kaze da je ''nadahnucem dospeo u Dan Gospodnji'' , sta je tu nejasno?
To je ''prorostvo'' i ''vizija'' o poslednjim dogadjajima.
Nije on pisao pismo..
On je sve to video i onda seo da to zapise i kaze da je bio prenesen sve do ''Dana Gospodnjeg'' o kojem citamo u poslednjim poglavljima.. Vrlo jasno za onog ko to zeli da shvati..
Dan u bibliji takodje predstavlja dugacko vremensko razdoblje, rekao sam to..
Nemam ja nista protiv da ti verujes da je ovo nedelja, ali ja mislim da nije..

Ništa nije uzalud, sve ima svrhu.
Što se tiče dana u Bibliji on se može gledati kao doslovno 24-časovno vreme i godina a onaj primer da je jedan dan pred Bogom KAO 1000 godina je poređenje o dužini iz Božjeg ugla a ne merilo prave dužine dana jer je mogao reći i 2000 i 3000 godina nebi pogrešio.

Ako tekst pominje DAN GOSPODNJI onda nema indicija da je to godina nikako.
Postoji na više mesta godina kao izraz dužine vremena i zašto bi je onda u ovom primeru postavio u jednu godinu kad ova proroštva govore o dešavanjima u više godina?
Ti misliš da je Jovan OPISIVAO DAN GOSPODNJI a ja mislim da je U DUHU BIO U DANU GOSPODNJEM.
Razlika između naših mišljenja je u tome da li je Jovan opisivao dan gospodnji ili je bio u danu Gospodnjem i opisivao šta će se sve dešavati u zadnjem vremenu gde je obuhvaćeno mnogo proroštava i mnogo godina tako nije godina niti 1000 već proroštvo.

Ako argumentovano dokažeš da je opisivao dan Gospodnji a da nije u tom danu duhom bio podignut onda bih trebao u rikverc ali tu se onda nalazi još problema kao recimo:
1.Otkud u tom danu tolike godine?
2.Zašto nije opisivao samo dan zatiranja i suda već široki period?
3.Da li se sav taj opis i sve te godine mogu ubaciti u izraz DANA GOSPODNJEG?

Laodikeja pozdrav.
Nije subota sporna kao dan odmora ali jeste opis zatiranja u DANU GOSPODNJEM.Ako držimo da će se u tom danu recimo suboti odigrati sve ono zapisano onda smo neozbiljni videći tolike godine u opisu.
Bog blagosilja taj dan i daje ga za odmor a ti kažeš da će u tom danu zatirati kao danu od osvete i suda....meni to ne zvuči dobro.

Jeste subota opisana u SZ kao dan Gospodnji i šta sad...uzećemo da će se sve to proroštvo i zatiranje u tom subotnom danu odigrati ili ćemo reći: eto, Jovan u danu subotnom beše u viziji?
Ma u kom god sedmičnom danu da je bio u duhu ta radnja koju opisuje neće se zbiti u jednom danu i samim tim ne može se uzeti da je Jovan opisivao dan Gospodni već u tom danu bi u duhu-zanosu i opisuje pošljedak sveta u ovakvom poretku.

Što reče Mire uopšte mi nije bitno da li je u sredu ili petak bio u viziji već da li pazimo na upozorenja iz te vizije, meni je to ne uporedivo važnije.
Tamo ima mnogo važnih upozorenja i to treba paziti a ne u kom danu je imao viziju.A da je celo proroštvo od celo niza godina opis dana Gospodnjeg ja ne mogu prihvatiti zbog nekoliko razloga a jedan među njima je i jednina kao 24-časovno vreme dana Gospodnjeg.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja nisam tvrdio da ce se u Subotu odigrati sve zapisano.

Ja sam jednostavno napisao da je u kontekstu biblije Subota dan Gospodnji i da je Jovan toga dana dobio otkrivenja od Boga o dogadjajima koji ce se odigrati do kraja istorije sveta.

Tacno, mnogo su vaznija otkrivenja koja je Jovan dobio od dana u koji ih je dobio, ali je cinjenica da je to bilo u Subotu dana Gospodnjeg.
 
Natrag
Top