Povijest nedjeljnog bogoštovlja

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, ti lazes samoga sebe i to svesno, a mene koji iznosim osnovnu istinu da su Rimljani svaki dan u sedmici posvetili odredjenom Bozanstvu i da je Nedelja bila posvecena suncu kao DIES SOLIS nazivas lazovom.

Ovo je osnovna istina iz istorije Rimske civilizacije koju bi trebalo da znas, ali je pitanje kako je ne znas u danasnjem vremenu prosvecenosti gde postoje knjige, internet, predavanja, naucni radovi..itd..




Nedelja – dan boga Sunca

Drevni narodi veoma su poštovali ovaj dan jer su verovali da ima čudesnu energiju koja pokreće isceljenje i dopirnosi srećnoj sudbini

Nedelja je dan boga Sunca čija je energija tada najjača i zato je treba iskoristiti za napredak, lečenje i duhovni razvoj. Sunce predstavlja svesnost, identitet i mušku energiju, bez njega se ne može započeti putovanje u potrazi za samim sobom. Ono je simbol života, zdravlja, dobra i sreće, ono je izvor stvaralačke energije, vitalnosti, duhovnosti i aktivnosti, pa u mnogim drevnim kulturama predstavlja vrhovno božanstvo. Hrišćani još iz vremana Konstantina nedelju smatraju za sveti ili božji dan, tada čovek treba da odmara i ide u crkvu. To je značilo veliku blagodet za sve one koji su provodili dane teško radeći na poljima.

Drevno božanstvo
Smatra se da je poštovanje Sunca starije od pisane reči. U vedskoj kulturi postoji čitava svita sunčevih božanstava koja su bezgrešna i bez mane, i zaštitnici su svih živih bića. Vedsko poimanje Sunca sadržano je u priči o Suryi koji jaše u kočiji sa sedam konja. Blistava zvezda predstavlja jastvo, odnosno našu pravu prirodu, dušu, kočija je telo, dok konji simbolizuju sedam čakri. Mitovi o tome kako Sunce prelazi nebom u kočiji pominju se i u drevnoj egipatskoj civilizaciji, a kasnije su ta verovanja preuzeli Grci i Rimljani. Sve drevne kulture, od Azije do Indije i Južne Amerika poštovale su kult Sunca koje je pokretačka snaga i bez njega nema života.

Isceliteljska energija
Jednostavna sunčeva vizualizacija, koja se izvodi nedeljom, može da pomogne u rešavanju mnogih problema. Pri svakom udahu zamislite kako vam blještava svetlost ulazi u telo i širi se toliko da vaša koža počinje da je isijava. Radite ovu vežbu oko tri minuta fokusirajući se na duboko i lagano disanje. Na kraju zamislite da vas je ta energija toliko preplavila da vam je telo ušuškano u svetlosnom zlatnom jajetu. Ovu energiju možete da iskoristite u isceliteljske svhe, kako za sebe tako i za druge. Na primer, mislima možete poslati energiju nekoj bolesnoj ili depresivnoj osobi koja će istog trenutka živnuti.

Privlačenje bogatstva
Sunčeva energija može da pomogne i u sticanju bogatstva. Drago kamenje poput ćilibara, citrina i topaza smatra se kristalima ove planete. Takođe, žuta boja, pomorandža, crvene, ljubičaste i roza sveće pogoduju nedelji pa bi trebalo da budu sastavni deo rituala za blagostanje…

Izvor: sajt - Magicna zona
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ovo je osnovna istina iz istorije Rimske civilizacije koju bi trebalo da znas, ali je pitanje kako je ne znas u danasnjem vremenu prosvecenosti gde postoje knjige, internet, predavanja, naucni radovi..itd..

Izvor: sajt - Magicna zona

Čuj, Izvor: sajt - Magicna zona!?!?!? Ti si još samo na jedan korak do Izvora - Šuplja zona - Crna rupa.

Veliki varalica nije dovršio svoje delo. Odlučio je da sakupi Hrišćanski svet pod svoju zastavu, i da svoju vlast ostvari preko svoga predstavnika, oholog pontifleksa, koji je tvrdio da je Hristov namjesnik. On je ovu svoju nameru sproveo preko poluobraćenih neznabožaca, častoljubivih biskupa i sveštenika, koji su voleli svet. Skoro na svakom od ovih sabora je subota, koju je Bog uspostavio, bila sve više potiskivana, dok je nedelja bivala toliko više uzdizana. Tako se napokon neznabožački praznik počeo poštovati kao božanska ustanova, dok je biblijska subota proglašena jevrejskim ostatkom, a njeni poštovaoci prokletima. (Ellen White, Velika Borba, str. 23.)

Napomena: Ovdje je Ellen White debelo slagala. I sam Laodikeja ju je uhvatio u laži za čitava dva stoljeća. Prema Ellen White pogansku nedjelju uveo je papa u 4. stoljeću, a Laodikeja je rekao kako su to napravili u 2. stoljeću.

Ipak, ovo sam gore citirao da Laodikeja ima primjer (šprancu) kako treba argumentirati onu svoju notornu laž. Dakle, navedeš citat koji bi trebao dokazati tvoju tvrdnju, i uz citat ime autora i izvor. Čuvaj se samo mračnih zona.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Господ никако није смео да васкрсне у недељу јер Римљани и пагани обожавају сунце тог дана? Нема смисла шта се пише.

Лука, глава 24

1. А у први дан недељни дођоше врло рано на гроб, и донесоше мирисе што приправише, и неке друге жене с њима
2. Али нађоше камен одваљен од гроба.
3. И ушавши не нађоше тело Господа Исуса.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Skoknuh na Laodikejin Izvor: sajt - Magicna zona, i čudo pravo što sve tamo možete naći. "Izvor za svakoga", rekao bih. Evo, iz mnoštva toga, što tamo možete naći:

Moćni rituali za plodnost: Bundeva, biseri, biber i papričica mogu vam pomoći u ostvarenju velikog cilja – da postanete roditelj

Kako se prave čarobni napici: Izvorska voda, magijsko bilje, energija sunca i meseca, uz neizostavne bajalice, pomoći će vam da napravite moćne mešavine koje će vam ostvariti želje

Kako sprečiti magijske napade: Ovi ezoterijski saveti pomoći će vam da se zaštitie od uroka i vradžbina Da li ste nekad imali osećaj da ste najveći baksuz na svetu jer vam se stalno dešavaju

Magični dani u avgustu: Napravite čarobni sapun koji privlači novac, zamolite veliku boginju Dijanu da vam ispuni želje

Naučite da čarate pomoću ogledala: Ovaj moćni magijski rekvizit može da vam podari lepotu, otera zlo, zaštiti ukućane i privuče blagostanje

Obred za vidovitost: Obred se izvodi u gluvo doba noći: sedite na pod i na komadu crnog platna belom kredom iscrtajte krug i u njemu trougao, a potom okolo poređajte po jednu crvenu

Ako nađete što korisno za sebe, Laodikeji zahvalite, to je njegov Izvor.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Тако је! Сигуран сам да би ови суботари нас гонили да им је дато јер не суботаримо. А својим члановима увлаче страх у кости како ћемо ми "недељари" њих убијати због суботе. Заиста им није лако, у сваком погледу. Нити држе закон о суботи (не каменују нас јер не суботаримо), а стално чекају "недељни закон", што је по Милеровом рецепту исчекивања адвентистичког пророчанства. Бојим се да ће на крају бити опет "велико разочарење".

Evo stiže razočaranje:
Jedna žena učila po nauci drugih kako je subota pečat koji se udara na čelo i na tom pečatu ne piše ono ime moje novo ime Oca i svetog grada Jerusalima ...na,tamo piše ODMOR SUBOTOM!
A onda ide logika, sasvim prosto žig je suprotnost od odmora...eureka! i koji bi to dan trebao biti...pa prvi radni...eureka!
Znači prvi dan je obeležje ZVERI ...uh, a zamislite Bog stvori taj dan....joj, pa ko je onda Bog za tu ženicu?

Bilo kako bilo utvrđeno i nema kud, zna se šta je šta.Kole digao nedelju 321 god, i ženče to doznalo pa vidi da je to bajata nedelja treba nova da stigne taze i ko bi mogao već postojeću nedelju ponovo nedweljom proglasiti....eh, da pa Ameri,koj ša njenog života uradiše to u jednoj državi i trajalo 10 godina pa povukli taj zakon i tu se upalila lampica proroštva pa izrekla da će Amerika biti onaj lažni prorok i sve je rešeno zelembaći stižu divota.

Ali, eto pojavio se net....zašto ne skinu te satelite da se ne kvari proroštvo?
Sad ja mogu pokvatiri ovu idilu ali šta da radimo krivi su sateliti.
Ako smo dosledni ovo kažem drugim zajednicama onda ćemo u istoj glavi isti princip primeniti na iste opise da li ima išta normalnije?

Čitamo u 13 gl.opis prve zveri kao carstva koje ima svoje ROGOVE koji su tamo tumačeni kao OBLASTI-TERITORIJE a ako sad to primenimo i na drugu zver koja ima takođe rogove e tu već broj rogova nije bitan ali mora biti Amerika taj lažni prorok kaže ženče.
SAD imaju preko 50 rogova oblasti a ne dva i SAD nikad nisu predstavljale JAGNJE.
To parče žene jadno neuko sa tri razreda osnovne nije ni mogla nešto više ponuditi od plagijata zato je nemojte kriviti jer je krivica VAŠA zato što sami ne istražujete već srljate za tim komadom žene.

I sad ide RAZOČARANJE.
Očekuje se da teritorija sa DVA ROGA postane osoba zvana lažni prorok, pa da, šta je čudno?
Kakve veze ima što je to KONTINENT u pitanju je SIMBOLIKA stari recept za sve moguće i nemoguće mahinacije razumete sad?
U Otk. 19 gl. piše da će lažni prorok ŽIV biti bačen u jezero ognjeno i odoše amerike nema ih više :bfghb:
A ko će dići nedelju pa AMERIKA ona menja vremena.
Otvorite Danila molim vas i čitajte KO POMIŠLJA DA MENJA I DAJE MU SE DA MENJA VREMENA?

Pročitali ste da je to OSOBA zvana ČOVEK BEZAKONJA zar ne....e pa to onda znači KONTINENT.
Ko veruje Bibliji videće jasno da će čika koji ima hučno ime na glavi otići i sesti u Jerusalimski hram i ON ĆE MENJATI vremena TAMO GDE SEDNe na tri i po godine jer jedno vreme čitamno kod Danila jeste jedna godina tako preko Navuhodonosora pređe sedam vremena (sedam godina).

NEMA u proroštvu BOŽJEM da ameri menjaju vremena to ima samo i kuhinji tog ženskog stvorenja.
Dovoljno je samo jedan promil IQ da bi se ovo shvatilo, dobro, nekad je i to puno za tražiti ali nije mnogo i molite da vam se iskrivi malo nerv da bi više informacija stalo i tad će taj neophodni deo stići i žena će imati manje društva dole.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Откривење, глава 9
4.
И рече им се да не уде трави земаљској нити икаквој зелени, нити икаквом дрвету, него само људима који немају печат Божји на челима својим.


Не виде једну ствар која је везана за печат Божији, тј. Име Божије које је на челима верних. За њих је то дан који се светкује, а не желе да погледају шта Језекељ пише. Занимљива је подударност (Јез. 9:4 / Отк. 9:4).


Језекиљ, глава 9
1. Потом повика гласно, те чух, и рече: Приступите који сте послани на град сваки с оружјем својим смртним у руци.

2. И гле, шест људи дође до високих врата, која гледају на север, сваки са својим оружјем смртним у руци, и међу њима беше један човек обучен у платно с оправом писарском уз бедрицу; и дошавши стадоше код олтара бронзаног.
3. А слава Бога Израиљевог подиже се с херувима, на којима беше, на праг од дома, и викну човека обученог у платно који имаше уз бедрицу оправу писарску.

4.
И рече му Господ: Прођи посред града, посред Јерусалима, и забележи белегом чела оним људима који уздишу и који ридају ради свих гадова што се чине усред њега.


Везе нема са суботарењем, ми смо Духом Светим запечаћени за дан избављења јер верујемо у Господа и Васкрсење.


3. Не кварите ни земље, ни мора, ни дрвета, докле запечатим слуге Бога нашег на челима њиховим.(Отк. 7)

10. Али се одметаше и жалостише Свети Дух Његов; зато им поста непријатељ, и ратова на њих. (Исаија 63)
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
978
Znam koja je slapova zelja sa Laodikejinog izvora - "Zamolite veliku boginju Dijanu da vam ispuni želje" - Koju zelju si zamolio da ti ispuni boginja ako nije tajna?
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nedjelja - dan Gospodnji - u Novom zavjetu i u ranokršćanskim spisima:

Iv 1,10: Zanijeh se u duhu u dan Gospodnji i začuh iza sebe jak glas, kao glas trublje.

Iv 1,10: ἐγενόμην ἐν πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρᾳ, καὶ ἤκουσα φωνὴν ὀπίσω μου μεγάλην ὡς σάλπιγγος

Dan gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ), koji nalazimo u Ivanovu Otkrivenju, nalazimo jedan jedini put u čitavom Svetom Pismu. Što bi mogao biti dan Gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ) koji ovdje nalazimo. Postojali su baš svakakvi pokušaji dokazivanja da ovdje ne piše ono što piše. Naravno, svih tih "mudrolomija" autori su adventisti sedmog dana. Tako su rekli. Dan Gospodnji u Ivanovom Otkrivenju je subota. Vrlo brzo su odustali, pa nije sveti Ivan "veslo siso". Sveti Ivan zna što je subota, itekako se subotom nagledao nasrtaja "advent-farizeja" koji su čak gledali da Isusa pogube jer ju je kršio. Napisao se Ivan i imena subote u Evanđelju, ali nikada nije upotrijebio izraz κυριακῇ ἡμέρᾳ nego σαββατα, kako je uvijek imenovana od svih novozavjetnih pisaca. Onda su se adventisti dosjetili kako bi mogli tvrditi da je to nekakav Gospodnji dan koji tek treba doći - Sudnji dan. I ovo je apsurdno jednako kao i ono prvo. Ponovo nemamo u čitavom Svetom Pismu mjesto gdje je Dan suda tako nazvan.

Što onda može biti Ivanov dan Gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ)? Vrlo jasno. To je ono što ćemo nalaziti kontinuirano kroz prva stoljeća ranocrkvene literature, pa sve do danas. I danas Grci nedjelju zovu tim imenom. Evo nekoliko citata iz ranog perioda Crkve:

''U dan Gospodnji sabirite se zajedno te lomite kruh i vršite euharistiju, ispovijedajući svoje prijestupe, da vaša žrtva bude čista. A nijedan koji ima neki spor sa svojim drugom, neka se ne pojavi na vašem sastanku dok se nisu pomirili, da se ne okalja vaša žrtva. Jer to je žrtva o kojoj reče Gospodin: Na svakom mjestu i u svako vrijeme neka mi se prinosi žrtva čista, jer ja sam veliki kralj, govori Gospodin, i čudesno je moje ime među narodima [Mal 1,11].''
(Didahe, 1. st.)

''Stoga u veselju obdržavamo osmi dan, u koji je Isus uskrsnuo od mrtvih i, očitovavši se, uzašao na nebesa.''
(Barnabina poslanica, 1. st)

''Oni koji su živjeli u starom poretku stvari [Židovi] krenuli su prema novoj nadi, ne obdržavajući vise subotu, nego dan Gospodnji, dan u kojem se, milošću Gospodina i po njegovoj smrti, pojavio nas život.''
(Ignacije Antiohijski, Poslanica Magnežanima, 110. god.)

''Mi bismo se također obrezivali, obdržavali subote, i ukratko sve blagdane, ukoliko ne bismo znali razlog zašto su vam propisani – u prvom redu, zbog prijestupa i okorjelosti vašeg srca… Kako to, Trifone, da se ne držimo obreda koji nam nisu na štetu – mislim na tjelesno obrezanje, subote i blagdane?... Bog vam je propisao obdržavanje subote, i nametnuo ostala pravila da budu znak, kao što rekoh, nepravednosti vašoj i vaših otaca…''
(Justin Mučenik, Dijalog sa Židovom Trifonom, 155. god.)

''Nedjelja je dan na koji se sabiremo zajedno, jer je to prvi dan u koji je Bog, preobrazivši tamu i materiju, počeo stvarati svijet; a Isus Krist, naš Spasitelj, u isti je dan ustao od mrtvih'' (Justin Mučenik, Prva apologija, 155. god.)

''Neka nam onaj tko tvrdi da je subotu i obrezanje u osmi dan potrebno obdržavati kao balzam spasenja, pokaže gdje su to u prošlim vremenima pravedni ljudi zbog obdržavanja subote i prakticiranja obrazanja bili smatrani ''Božjim prijateljima''. Jer ako obrezanje očišćuje čovjeka, budući da je Bog stvorio Adama neobrezanog, zašto ga nije dao obrezati nakon što je sagriješio - ako obrezanje očišćuje?... Stoga, budući da je Bog stvorio Adama neobrezanog i bez obveze da svetkuje subotu, posljedično je i njegov potomak, Abel, prinijevši žrtvu, kao neobrezan i ne svetkujući subotu, bio opravdan od Boga [Post 4, 1-7; Heb 11,4]. Nou također, neobrezanog - da, i bez obveze svetkovanja subote, Bog je spasio od potopa. I Enoha pravednog također - neobrezanog i bez obveze svetkovanja subote, izveo je iz ovoga svijeta kao predodređenog za vječni život, da bi nam pokazao kako se možemo opravdati pred Bogom bez podložnosti Mojsijevom Zakonu.''
(Tertulijan, Odgovor Židovima, 203.god.)
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Da,ja sam čitajući ranijih godina zauzeo stav tada da je DAN GOSPODNJI onaj koji se kao takav u SZ na dosta mesta pominje i opisuje kao vreme suda i magle i zatiranja. Nedavno, pre možda godinu sam prateći radnju uvideo Božjom pomoći da to nije formulacija koju sam ja držao za ispravnu dobra jer bi onda u opisu dana gospodnjeg trebalo pisati kao i u ostalim mestima o zatiranju i sudu a mi u Otk. imamo mnoštvo drugih opisa koji ne govore o tome.

Nisam subotu ni ranije zagovarao kao dan Gospodnji jer sam znao da samo dve opcije mogu biti ili je to dan Božji kad zatire po opisima ili dan Božji kad Isus ustade. Da piše dan Božjeg odmora to bi menjalo stvar ali ovde je prezentovan dan Gospodnji uopšteno i može biti znači po delu zatiranja ili po ustajanju i moja odluka je bila po zatiranju ali zbog opisa video sam da to sve tamo što se nudi nije jedan dan već dugi niz godina i onda sam prihvatio baš to što Slap ovde piše da je Jovan taj dan umesto prvim oslovio Gospodnjim jer je za njih to bio veliki dan i slavan zbog vaskrsenja.

Ovde ne govorim da su oni slavili taj dan to ne nalazim ali da se jesu okupljali u taj dan na spomen i lomili hleb jesu.
Bilo bi mi drago kad bi ta predrasuda spala i kad bi kao braća u Hristu mogli priznati grešku i zajedno jačati u veri i Istini jer je jedna istina.Slap i ja imamo tačaka gde se mimoilazimo i biće teško da se i tamo usaglasimo jer su pogledi veoma različiti ali to može značiti samo jedno da sam ja pogrešio ili on jedan jeste sigurno a ko reći će vreme.Ja ne sedim i čekam da nešto padne već istražujem očekujući da mi Bog otvori i On po milosti to čini kad god mu dozvolim zato sam uvek spreman priznati svoju grešku ali i pomoći da drugi vide svoju, ali nikog ne mogu naterati da je prizna to je već stvar srca i iskrenosti. Nemam moto iza kojeg bi se krio već kad kažem da ću uvek podržati istinu ma ko god da je izgovorio i u to ćete se uveriti a da li svi žele to učiniti videćemo.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Nemaš potrebe odgovarati, točnije, nemaš argument.
Koje me moje riječi odaju?
Ne znaš zašto to radim. Nebitno je zašto ja ovo radim, bitnije je da provjeriš ono što radim.
Mislim da sam u pravu, pa još gore. Znači, ti iznosiš ono što nije pravo, jer je to bolje?

Imam, imam prijatelju argumenata, ali sto bi ja tebi rusio iluziju da si ti u pravu.
Neka je, bolje veruj ti tako, zanimljivije je, ja se bar lepo nasmejem kada ti napises nesto takvo, fali ovde i humora :)

Nedjelja - dan Gospodnji - u Novom zavjetu i u ranokršćanskim spisima:

Iv 1,10: Zanijeh se u duhu u dan Gospodnji i začuh iza sebe jak glas, kao glas trublje.

Iv 1,10: ἐγενόμην ἐν πνεύματι ἐν τῇ κυριακῇ ἡμέρᾳ, καὶ ἤκουσα φωνὴν ὀπίσω μου μεγάλην ὡς σάλπιγγος

Dan gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ), koji nalazimo u Ivanovu Otkrivenju, nalazimo jedan jedini put u čitavom Svetom Pismu. Što bi mogao biti dan Gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ) koji ovdje nalazimo. Postojali su baš svakakvi pokušaji dokazivanja da ovdje ne piše ono što piše. Naravno, svih tih "mudrolomija" autori su adventisti sedmog dana. Tako su rekli. Dan Gospodnji u Ivanovom Otkrivenju je subota. Vrlo brzo su odustali, pa nije sveti Ivan "veslo siso". Sveti Ivan zna što je subota, itekako se subotom nagledao nasrtaja "advent-farizeja" koji su čak gledali da Isusa pogube jer ju je kršio. Napisao se Ivan i imena subote u Evanđelju, ali nikada nije upotrijebio izraz κυριακῇ ἡμέρᾳ nego σαββατα, kako je uvijek imenovana od svih novozavjetnih pisaca. Onda su se adventisti dosjetili kako bi mogli tvrditi da je to nekakav Gospodnji dan koji tek treba doći - Sudnji dan. I ovo je apsurdno jednako kao i ono prvo. Ponovo nemamo u čitavom Svetom Pismu mjesto gdje je Dan suda tako nazvan.

Što onda može biti Ivanov dan Gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ)? Vrlo jasno. To je ono što ćemo nalaziti kontinuirano kroz prva stoljeća ranocrkvene literature, pa sve do danas. I danas Grci nedjelju zovu tim imenom. Evo nekoliko citata iz ranog perioda Crkve:

''U dan Gospodnji sabirite se zajedno te lomite kruh i vršite euharistiju, ispovijedajući svoje prijestupe, da vaša žrtva bude čista. A nijedan koji ima neki spor sa svojim drugom, neka se ne pojavi na vašem sastanku dok se nisu pomirili, da se ne okalja vaša žrtva. Jer to je žrtva o kojoj reče Gospodin: Na svakom mjestu i u svako vrijeme neka mi se prinosi žrtva čista, jer ja sam veliki kralj, govori Gospodin, i čudesno je moje ime među narodima [Mal 1,11].''
(Didahe, 1. st.)

''Stoga u veselju obdržavamo osmi dan, u koji je Isus uskrsnuo od mrtvih i, očitovavši se, uzašao na nebesa.''
(Barnabina poslanica, 1. st)

''Oni koji su živjeli u starom poretku stvari [Židovi] krenuli su prema novoj nadi, ne obdržavajući vise subotu, nego dan Gospodnji, dan u kojem se, milošću Gospodina i po njegovoj smrti, pojavio nas život.''
(Ignacije Antiohijski, Poslanica Magnežanima, 110. god.)

''Mi bismo se također obrezivali, obdržavali subote, i ukratko sve blagdane, ukoliko ne bismo znali razlog zašto su vam propisani – u prvom redu, zbog prijestupa i okorjelosti vašeg srca… Kako to, Trifone, da se ne držimo obreda koji nam nisu na štetu – mislim na tjelesno obrezanje, subote i blagdane?... Bog vam je propisao obdržavanje subote, i nametnuo ostala pravila da budu znak, kao što rekoh, nepravednosti vašoj i vaših otaca…''
(Justin Mučenik, Dijalog sa Židovom Trifonom, 155. god.)

''Nedjelja je dan na koji se sabiremo zajedno, jer je to prvi dan u koji je Bog, preobrazivši tamu i materiju, počeo stvarati svijet; a Isus Krist, naš Spasitelj, u isti je dan ustao od mrtvih'' (Justin Mučenik, Prva apologija, 155. god.)

''Neka nam onaj tko tvrdi da je subotu i obrezanje u osmi dan potrebno obdržavati kao balzam spasenja, pokaže gdje su to u prošlim vremenima pravedni ljudi zbog obdržavanja subote i prakticiranja obrazanja bili smatrani ''Božjim prijateljima''. Jer ako obrezanje očišćuje čovjeka, budući da je Bog stvorio Adama neobrezanog, zašto ga nije dao obrezati nakon što je sagriješio - ako obrezanje očišćuje?... Stoga, budući da je Bog stvorio Adama neobrezanog i bez obveze da svetkuje subotu, posljedično je i njegov potomak, Abel, prinijevši žrtvu, kao neobrezan i ne svetkujući subotu, bio opravdan od Boga [Post 4, 1-7; Heb 11,4]. Nou također, neobrezanog - da, i bez obveze svetkovanja subote, Bog je spasio od potopa. I Enoha pravednog također - neobrezanog i bez obveze svetkovanja subote, izveo je iz ovoga svijeta kao predodređenog za vječni život, da bi nam pokazao kako se možemo opravdati pred Bogom bez podložnosti Mojsijevom Zakonu.''
(Tertulijan, Odgovor Židovima, 203.god.)

Ovo se moze prevesti i ovako: ''Nadahnucem dospeh u Gospodnji dan''.
Pa kako je on to dospeo u ''Dan Gospodnji Nedelju'' - otisao u buducnost valjda :)
Lepe mudrosti..

I nije tacno da se ova rec nigde ne pojavljuje to si izmislio:

1 Corinthians 11:20 Adj-ANS
GRK: οὐκ ἔστιν κυριακὸν δεῖπνον φαγεῖν
NAS: it is not to eat the Lord's Supper,
KJV: not to eat the Lord's supper.
INT: not it is [the] Lord's supper to eat

Matthew 6:34 N-DFS
GRK: ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία
NAS: for itself. Each day has enough
KJV: Sufficient unto the day [is] the evil
INT: Sufficient to the day [is] the trouble

Zato ajde budi ozbiljan vec jednom!
Ovaj izraz ni u snu ne moze znaciti: ''Dan Gospodnji Nedelju''.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top