Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
И поста човек мудра глава.

Значи, ми смо у целини глава. Ако кажем да је човек мудра глава, то не значи да је цео човек глава. Толико је једноставно.

Погрешан вам је приступ, погрешна интерпретација. Постати жив (жива душа, живо биће) као нови ентитет од шаке земље је заиста чудо. И једино то значи и никако другачије.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Oni koji veruju u besmrtnost duse i druga ne biblijska ucenja nisu ni malo posteni sa samima sobom u proucavanju biblije, jer se ne pridrzavaju onoga sto govori pismo, vec dodaju i oduzimaju od njega kako bi dokazali svoja misljenja.

Da je Bog U coveku stvorio nekakvu besmrtnu dusu, tada bi tekst glasio "I posta U coveku dusa ziva"

Evo i sveti Ivan vjeruje u besmrtnost duše i svjedoči o tome: Otk 6,9-11: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.

Nepošteni ste vi. Mi smo besmrtnu dušu našli u Bibliji, i to priznamo. Vi ste smrtnu našli u spisima Ellen White, i nećete priznati.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tripo pozdrav.
Upitao sam te šta čovek ubije u drugom čoveku ti reče DUŠU.
Upozorio sam te da će odgovor ići na tas i evo ga:

,,И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу,,

Znači postoji čovek koji može ubiti samo telo i čovek koji može i dušu pogubiti u paklu. Neću reći da li je odgovor ispravan jer sam saznao jednu stvar više o različitim ljudima.

Eto i Slap počeo citirati Otkrivenje ...Laodikeja, zaustavi ga tu jer je to teren simbolike da ne pomisli čovek da to zaista tako znači kako čita.
Sve sam to nekad Adv čitao od toga kako krv Aveljeva viče do ovih isečenih tela čije duše viču ali ....pogodi da li je vredelo....naravno.

Onaj skakač mi je zanimljiv on sigurno zna odgovor ali uvek nudi pogrešan....to mu od skakanja dođe.

Da li je spisak kompletan?
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Itekako ima, a i normalno je jer u Starom zavjetu imamo nepotpunu Objavu. Evo u Novom onoga što ne nalazimo u Starom zavjetu:

Otk 6,9-11: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. Vikahu iza glasa: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?" I svakome je od njih dana bijela haljina i rečeno im je neka se strpe još malo vremena dok se ne ispuni broj njihovih sudrugova u službi i braće njihove koja imaju biti pobijena kao i oni.

Ovo mjesto u Svetom Pismu nedvosmisleno i konkretno tvrdi da su mučenici svjesni sebe nakon smrti. Ivan piše Otkrivenje tvrdeći da pred Bogom stoje osobe zaklane radi Riječi Božje (mučenici) tražeći pravdu nad zločincima (koji su ih ubili) a koji su još živi na zemlji. Bog im odgovara da još nisu svi mučenici na zemlji predali svjedočanstvo za Krista Isusa, i da se trebaju još malo strpiti.

Možemo zaključiti: mrtvi mučenici živi su i svjesni sebe pred Bogom i obraćaju se Bogu, u isto vrijeme dok na zemlji još ima živih kršćana i njihovih krvnika.

Da, samo sto je ovde rec o otkrivenju koje je prepuno simbola.
Kaze se takodje da ''krv Aveljeva vice sa zemlje ka Bogu'' i u Starom Zavetu, i ovde je isto(znaci nema nikakve razlike izmedju SZ i NZ), zrtvenik se osvecivao ''krvlju'' pa je i ovde slucaj da njihova ''krv vice'' a ne oni sami, a videli smo u Starom Zavetu da je ''krv=dusa''. Dakle ovde je rec o personifikaciji , kao i u SZ.
Ovo nista ne dokazuje..

ali se takodje kaze i da je ''dusa kompletan covek''

То се нигде не говори. То Милеровци погрешно тумаче. Ако је човек постао жива душа (живо створење, нови ентитет), то значи да раније није постојало такво створење. Тада поста онај комад земље жива душа (створење, ентитет). Ми у свакодневном говору исто кажемо: жива душа, мислећи на створења. Тако се у Старом завету набрајају душе (хиљаду душа), а то можемо рећи и користећи главе (хиљаду глава). То не значи да је склоп духа и тела душа, тј. глава.


I gde se to precizno u Novom Zavetu kaze da postoji zagrobni zivot, odnosno svesnost nakon smrti?

Лука 16. глава, Филибљанима 1. глава (отићи од тела и са Христом БИТИ), Откривење (6:9, 20:4). Душе које су на починку у Господу, у Духу, васкрснуће тј. оживеће да царују са Њим (Отк. 6:11, 14:13). Дотле су са Њим у Духу. Докле год се види само телесност, а не и духовност, нема напретка за разумевање.

Адвентисти и јеховисти банализују ствари користећи америчке филмове (који су маштарија) да би карикирали и збунили. То није као у тим филмовима.

Ако је Господ рекао за Лазара да "спава", ми никако не смемо буквализовати као што ове групације раде. Господ је знајући да ће га васкрснути то изговорио. Сигуран сам да то можеш разумети. Ови јеретици су брже-боље то искористили за своје накарадно тумачење. Некад им одговара да се играју са Писмом и да изврћу. Тачније, нису они изврнули, већ они ауторитети које ови следе. Они само прођу "обуку" и понављају као папагаји.

Jeste, za ove stihove postoji objasnjenje, i ni jedan nije eksplicitan, ili je rec o otkrivenju koje je prepuno simbola.
A pogledaj sad odnos, samo par tekstova koje ti nudis i mnostvo tekstova koje oni nude sa svoje strane. Znaci odnos je 70% naspram 30% za tvoju tvrdnju -ako ne i manje.
Zato ja imam problem ovde..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Da, samo sto je ovde rec o otkrivenju koje je prepuno simbola.

Znači, i Bog je simboličan?

Kaze se takodje da ''krv Aveljeva vice sa zemlje ka Bogu'' i u Starom Zavetu, i ovde je isto(znaci nema nikakve razlike izmedju SZ i NZ), zrtvenik se osvecivao ''krvlju'' pa je i ovde slucaj da njihova ''krv vice'' a ne oni sami, a videli smo u Starom Zavetu da je ''krv=dusa''. Dakle ovde je rec o personifikaciji , kao i u SZ.
Ovo nista ne dokazuje..

Ali Ivan kaže da ih je vidio. Čuo ih je, kaže Ivan. Da nije Ivan kakav "padavičar"?
 
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
vrlo koristan spis za proučavanje
 

Prilozi

  • Besmrtnost nada vjernih.pdf
    275,9 KB · Pregleda: 1
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pa čim se duša može pogubiti znači da je smrtna.
I duh nije smrtan ali može ga Bog uništiti.
Nemoj gledati šta Bog može jer On može sve i od praha sve stvoriti već šta čovek može ubiti ili bilo ko sem Boga?
Ti reče da može dušu a Isus kaže da ne može niko od ljudi pa ni satana. On je može uzeti ali ne pogubiti.
 
Natrag
Top