Nevreme u regionu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Upozorenje štaba u Paraćinu zbog mogućih poplava
Autor: Beta
Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je danas pripravnost opštinskim službama zbog mogućih bujičnih poplava od pljuskova najavljenih za sutra i prekosutra.

1284366-paracin12-foto-facebook-bokac.jpg

Paraćin u majskim poplavama | Foto: Facebook Bokac

Štab je, posle upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Srbije da se i na teritoriji Paraćina očekuje veća količina kiše, utvrdio neophodne mere, navodi se u saopštenju.


Očekuje se 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru za tri sata u narednih nekoliko dana, te i porast vodostaja reke Crnice.


- Ipak, i ukoliko dođe do izlivanja ne očekuje se količina vode kao 15. maja - rekao je predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović koji je i komandant štaba.


"Srbijavode" su očistile korito Crnice na dva mesta, ali moguće je izlivanje bujičnih voda u selima kod Paraćina.


Zbog toga je naložena pripravnost komunalnoj inspekciji, policiji i predsednicima mesnih zajednica: da prate stanje i izveštavaju dežurnu službu policije o promenama i eventualnim opasnostima.


Komunalnom preduzeću je naloženo da pripremi džakove s peskom, a Direkciji za izgradnju da pripremi mašine i mehanizaciju privatnih lica, kao i pumpe za vodu i čamce za eventualnu evakuaciju.


Poverenicima u selima Gornja Mutnica, Izvor, Davidovac, Glavica, Zabrega, Striža, Krežbinac, Busilovac i Golubovac, gde ima problema s bujičnim vodama, naloženo je da lično upozore meštane.


Štab je upozorio građane da uklone vredne stvari i drugu imovinu iz podruma.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Strašna oluja, praćena pljuskovima pogodiće Srbiju u narednih nekoliko sati, moguća izlivanja reka!
Novosti online
Tokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, upozorio je Hidrometeorološki zavod



Foto Tanjug

Tokom noći i sutra očekuju se obilne padavine, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, upozorio je Hidrometeorološki zavod.


U većini mesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je na sajtu Zavoda.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Vodostaji većine reka u zemlji do 3. avgusta biće u prastu, a moguća su i lokalna izlivanja.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas Tanjugu da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.

"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.


Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
SRBIJA PREUZELA KONTROLU VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA Zbog nezapamćene oluje zatvoren vazdušni prostor nad celom Hrvatskom!
Tanjug |
Pljusak, snažni vetar i grmljavina 'haraju' Zagrebom. Neverovatno snažni udari vetra i kiša otežavaju tramvajski i autobuski saobraćaj, a vatrogasci su već zatrpani pozivima građana







Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine.


Hrvatska je zatvorila svoj vazdušni prostor zbog nezapamćene oluje koja je danas pogodila Hrvatsku. Oko 15 časova u glavnu prostoriju Oblasne kontrole leta u Zagrebu počela je da prodire voda, ubrzo je nestalo električne energije, javlja Jutarnji list.

U tom trenutku u vazdušnom prostoru Hrvatske bilo je oko 100 putničkih aviona. Hrvatski kontrolori leta u tom trenutku više nisu mogli da upravljaju tim avionima.

Odmah su aktivirani svi sigurnosni protokoli. S radom je počeo Krizni štab Kontrole leta. Kontaktirane su kontrole leta svih susednih zemalja koje preuzimaju vođenje aviona i njihov sigurni izlazak iz hrvatskog vazdušnoh prostora. Na internet stranici Flightradar24, na kojoj se se u realnom vremenu može pratiti letove aviona, Hrvatska je u trenu postala jedna siva mrlja bez ijednog aviona.

Avionima koji su u tom trenutku bili na hrvatskim aerodromima odmah je obustavljeno poletanje. Tako je danas po prvi puta zbog nevremena zatvoren vazdušni prostor iznad Hrvatske.

Nakon što je kvar s električnim sistemom popravljen i većina tehničkih sistema osoposobljena u 16 sati i 50 minuta donesena je odluka o ponovnom otvaranju vazdušnog prostora iznad Hrvatske. Ipak, normalizacija prometa očekuje se najverovatnije tek tokom sutrašnjeg dana.



ZAGREB: JAK VETAR, I GRMLjAVINA HARAJU

Nakon što je nevreme u utorak uveče i sredu ujutro pogodilo zadarsko područje, tokom dana je krenulo preko Like i Gorskog Kotara, a oko 14.40 sati sručilo se na Zagreb. Nebo se zacrnilo i odjednom je 'grunulo'. Snažan pljusak, jak vetar i grmljavina 'haraju' metropolom – prenosi 24.sata.hr.

Vatrogasci imaju pune ruke posla

Već nekoliko minuta nakon početka nevremena, zagrebački vatrogasci su zatrpani pozivima građana.
- Uklanjamo stabla i grane sa ulica, konejnere koje je vetar odneo... Uglavnom, primamo pozive sa svih strana - rekli su vatrogasci.
Uz to, sasvim je izvesno da se opet mogu očekivati i poplavljeni podrumi brojnih kuća i zgrada.

Policija poziva vozače na oprez i strpljenje
- S obzirom na nevrijeme u Gradu Zagrebu i posledice vremenskih nepogoda, otežano je odvijanje saobraćaja. Povremeno dolazi do zastoja na saobraćajnicama i svim većim raskrsnicama.
Policija poziva vozače na oprez i strpljenje 'dok se posledice nevremena ne otklone.

* * * * ** * *
CIKLON SA OBILNOM KIŠOM, GRMLJAVINOM I "PIJAVICAMA" IDE KA UNUTRAŠNJOSTI I JUGU ZEMLJE


Jako nevreme koje je zahvatilo Hrvatsku, uglavnom primorje, ne prestaje ni danas i ciklon se sa područja Kvarnera sa obilnom kišom, grmljavinom i "pijavicama" premešta prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Na ostrvima severnog Jadrana ponegde je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Za 24 sata na Silbi je palo 217,5 litara kiše, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina padavina u jednom danu za to područje u julu.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevreme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, "spojilo" je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, piše Antena Zadar.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim ostrvima, a najgore je na Viru, Pagu...

Jutros je Jadrolinijin brod ''Prizna'' u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja Crometeo, i podseća da je Državni Hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za celu zemlje.

hrv2.jpg

Za deo zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gde se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vetar.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Pogledajte kakvi olujni oblaci stižu iz Zagreba u Srbiju! (VIDEO)
Nakon što je snažno pogodilo Hrvatsku, olujno nevreme posle podne zahvatiće i našu zemlju. Pogledajte kakvi nam olujni oblaci stižu

nevreme2.jpg





Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana jako nevreme zahvatilo je Hrvatsku, a brojni gradovi su poplavljeni usled jakih pljuskova.


Ciklon se sa područja Kvarnera sa obilnom kišom, grmljavinom i “pijavicama” premešta prema unutrašnjosti i jugu zemlje, a obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji.

U večernjim časovima se očekuje da slično nevreme pogodi i Srbiju, a prema upozorenjima iz RHMZ moguća su i izlivanja pojedinih reka.

Pogledajte kakvi oblaci stižu iz Hrvatske.







telegraf.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
GROMOVI, KIŠA, GRAD Snažna oluja zahvatila delove Srbije Video
Blic, RTS, Agencije
Jako nevreme pogodilo je noćas veći deo Srbije, a obilnijih padavina, praćenih grmljavinom i jakim vetrom bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srema.

498972_cacak-grmljavina-nemanja-cosovic-citalac_f.jpg

Munje u Čačku, sliku poslao Nemanja Ćosović

Jaka kiša i grad pogodili su i područje Obrenovca.

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani.



U Kraljevu nevreme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji je izbio je brzo lokalizovan, a povređenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a.



498995_novi-sad6697-nevreme-u-gradu-poplavljena-futoska-ulica-foto-nenad-mihajlovic_f.jpg

Ulica u Novom Sadu
U pojedinim delovima Kraljeva došlo je do kratkotrajnog nestanka struje, ali su službe Elektrodistribucije to brzo otklonile. Zbog nevremena bez električne energije ostali su potrošači u Lađevcima, na pravcu prema Vitanovcu i u naseljima Mataruge i Roćevići.

498968_kraljevo_f.jpg

Jako nevreme u Kraljevu izazvalo nestanak struje
Nevreme, praćeno kišom, gradom i jakom grmljevinom i munjama, zhvatilo je Jagodinu i deo Pomoravlja, petnaestak minuta posle ponoći. Nevreme je trajalo oko 10 minuta.


Zbog jakog nevremena u Srbiji je pojačan rad svih službi u aviosaobraćaju, izjavio je sinoć pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, posle vanrednog sastanka na aerodromu "Nikola Tesla" sa predstavnicima svih službi iz tog sistema.


Nevreme i u Vrnjačkoj Banji gde je grom, takođe, izazvao požar koji je ugašen.



Kako je rečeno u Odeljenju prognoze, obilne padavine i grad registrovani su u Sremu, u Somboru, u Bačkoj, u području Šapca, Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave.







U Novom Sadu pada obilna kiša uz grmljavinu i jak vetar.



Građani u Inđiji prijavili su rušenje stabala usled jakog vetra.



Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici.



498974_ns-nevreme02-foto-robert-getel_f.jpg

Munja u Novom Sadu


"Putevi Srbije" apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da voze oprezno na celoj teritoriji Srbije zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i gradom.
Kako se navodi u saopštenju, vozači bi trebalo da budu posebno oprezni na području Kolubarskog, Mačvanskog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, zatim na području Srema i Bačke.



498970_sombor_ff.jpg

Olujni oblaci u Somboru


Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, izmedju ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.





U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije stupio je u kontakt sa vodoprivrednim preduzećima koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

U naredna dva dana se očekuju jake oluje širom Srbije.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nevreme ponovo pogodilo Beograd: Tramvaji ne saobraćaju, trolejbusi voze skraćenim linijama Video
Blic


Beograd je i večeras pogodilo jako nevreme praćeno pljuskom i grmljavinom. Za kratko vreme na ulicama su se formirale reke, a sa zgrada teku slapovi.

498180_kisa-nevreme-pljusak-3-foto-g-srdanov_f.jpg


Snažan olujni vetar koji je duvao ceo dan, najavljivao je još jednu olujnu noć koja je počela u 22.15 sati.

Iz GSP-a javljaju da trolejbuske linije od 22.30 sati voze skraćenim linijama. Trolejbusi 40 i 41 voze skraćeno do stare okretnice na Banjici zbog velike količine vode u Paunovoj ulici. Takođe su i skraćene linije 19, 21, 22 i 29 koje saobraćaju do Crvenog krsta zbog ogromne količine vode u ulici Vojislava Ilića.



Što se tiče tramvajskih linija, isključen je napon u 22.30 sati i saobraćaj je obustavljen do daljnjeg.

Iako je prema najavama meteorologa ovo bilo očekivano, Beograđane kao da je iznenadio ponovni pljusak.


Prolaznici su se sklanjali pod nastrešice zgrada kako bi sačekali da oluja prođe.



Iz Beogradskog taksija kažu da nema gužvi u saobraćaju jer su se zbog potopa svi građani sklonili s ulica.



U nekim delovima prestonice pada i grad.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Bt0WkKhIUAAWeGV.jpg

498986_zemun01-foto-ana-trkulja_f.jpg

498984_zemun03-foto-ana-trkulja_f.jpg

498985_zemun02-foto-ana-trkulja_f.jpg




U Darvinovoj ulici je bio pravi potop:



499003_nevreme-darvinova-ulica-foto-axeanosilas_f.jpg



498979_munje-gromovi-foto-axeanosilas_f.jpg



Ovako je izgledao Beograd:



499000_kisa300714ras-foto-rajko-ristic01_f.jpg

498999_kisa300714ras-foto-rajko-ristic10_f.jpg
498998_kisa300714ras-foto-rajko-ristic08_f.jpg



Osim Beograda, nevreme je zahvatilo i celu Srbiju pa javno preduzeća "Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni

Građani Obrenovca strahuju da će se reke opet izliti i da će ove kiše da donesu nove polave još neoporavljenom gradu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Danas svežije, moguće nepogode
Izvor: Tanjug
Beograd -- U Srbiji će biti promenljivo oblačno, nestabilno i svežije vreme, a mestimično se očekuju pljuskovi i grmljavine, saopštio Republički hidrometeorološki zavod.

101213082753d9cfcdd89ea601415767_orig.jpg
Ilustracija (Foto: Beta/AP, arhiva)
Lokalno se očekuju obilnije padavine, a moguća je pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa gradom i jakim vetrom.

Vetar će biti slab i umeren pretežno istočnih pravaca. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 17 do 20, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno, nestabilno i svežije vreme, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na širem području grada moguća je pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa obilnijim padavinama, gradom i jakim vetrom.

Vetar će biti slab i umeren pretežno jugoistočni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 20, a najviša dnevna oko 25 stepeni.

Večeras, tokom noći izmedju 30. i 31. jula i sutra 31. jula, očekuju se obilnije padavine, u većini mesta od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za 12 sati, lokalno i oko 60 litara po kvadratnom metru, noćas na severu, a sutra u centralnim i istočnim krajevima.

Moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, upozorava se u saopštenju.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 7. avgusta, u petak biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima sa grmljavinama.

Moguća je pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa obilnijim padavina, pojavom grada i pojačanim vetrom.

Od subote biće pretežno sunčano i toplije vreme, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se redja pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinama.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Haos u TE Kostolac, potop u Vršcu
Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Obilne padavine i novi problemi u Srbiji. Kiša koja pada više od 10h ugrožava termoelektranu Kostolac, potopljene su ulice Vršca, u Topoli vanredna situacija.

86403282953da3bc622579464366970_orig.jpg

Foto: Beta, AP
Kako je saopštio EPS, u Kostolcu su ugroženi su vitalni objekti TE i kopova, ali i grada Kostolca.

"Nevreme koje je počelo 30. jula u 22 sata, ne prestaje nad Kostolcem i okolinom već 10 sati. Bujica vode, koja se sliva s okolnih brda, ugrozila je rad i termoelektrane "Kostolac A", tako da je van pogona od jutros blok A2", saopšteno je.

Voda posebno ugrožava kop "Drmno“, na kome je od 23. jula, nakon nevremena, pod vodom zapadni deo ugljenog sistema.

Na tom kopu borba se vodi s bujicama koje nose delove etaža ugrožavajući rudarsku mehanizaciju na svim delovima kopa, a posebno u domenu najniže tačke kopa i ugljenog sistema, zapadnog dela prvog, drugog i trećeg BTO sistema, kao i na odlagalištu.

Mehanizacija je gotovo neupotrebljiva i trenutno je nemoguće koristiti puteve u kopu koje je bujica prosekla stvorivši kanjone.

Kako navodi Tanjug, ovakvo nevreme se ne pamti, jer je u Kostolcu za samo deset dana palo više od 200 litara kiše po kvadratnom metru. Nevreme se još ne smiruje i nezahvalne su prognoze u ovom trenutku, jer kiša pada nesmanjenom jačinom.

Bezbednost ljudi je podignuta na najviši nivo i u svim ugroženim delovima kompanije zaposleni koji su uspeli da se probiju do radnog mesta rade na sanaciji i sprečavaju veće štete.

Od 23. jula na snazi je naredba o vanrednom stanju u TE - KO Kostolac i mere za rad u teškoj elelmentarnoj nepogodi, navedeno je u saopštenju termoelektrane i kopova Kostolac.

Podsetimo, za vreme katastrofalnih poplava koje su u maju zahvatile Srbiju, zbog bujica i strani specijalci su branili TE Kostolac.



10570454_10203187345856759_2132562159156239453_n.jpg



``ПОЛЕТ``НОВИ БАЗЕН У ВРШЦУ-НAЖАЛОСТ



Vršačke ulice pod vodom
I Vršac se danas bori s jakim nevremenom i velikim količinama vode, a Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju.

"Vodostaj na brani Veliko Središte je u liniji vanredne odbrane od poplava. Brana Mesić je van linije redovne odbrane od poplava. Ekipe prate situaciju na terenu", saopšteno je iz opštine.

Obilne padavine su poplavile ulice, a lokalni mediji javljaju da voda prodire u neke kuće, kao i da je ušla u suteren i apoteku Opšte bolnice i Doma zdravlja. Ekipe s pumpama su poslate na teren.

Kako piše "Vršac plus", od sinoć je na području Vršca i okoline palo rekordnih 160 litara kiše po kvadratnom metru, a mehanizacjia je poslata na najugroženije tačke u gradu kako bi se pročistili čepovi u odvodnim kanalima.

"Prema informacijama sa terena: put Vršac-Veliko Središte je zbog vode neprohodan za putnička vozila, u gradu otežan saobraćaj na pojedinim mestima neprohodan; Ulica Stevana Nemanje je teško prohodna, kritične su raskrsnice kod Vršačke pivare i kod gradske pijace", navodi "Vršac plus" na svojoj stranici na Fejsbuku.

Zatvoren je i podvožnjak na Beogradskom putu, poplavljeni su tereni, a na periferiji grada ugrožena su brojna domaćinstva.

Načelnik Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Djordje Babić izjavio je danas da gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije na području Vojvodine preduzimaju sve neophodne mere za saniranje poslediica noćašnjeg nevremena i da verovatno neće biti potrebe za širim reagovanjem.

Babić, koji je i zamenika načelnika Sektora za vanredne situacije Republike Srbije kazao je Tanjugu da je rano da bi se moglo govoriti o visini štete koje je prouzrokovalo to nevreme, te da je situacija bila najozbiljnija na području Vršca.

"Glavni problem u Vršcu je kanalizaciona mreža koja nije mogla da primi veliku količinu atmosferske vode, pa je došlo do plavljenja dvorišta i podruma u pojedinim delovima grada", rekao je Babić, dodajući da se trenutno na terenu nalaze ekipe Sektora za vanredne situacije koje pomažu u saniranju posledica nevremena.

Podsetimo, nevreme, koje je protutnjalo Hrvatskom, prešlo je sinoć i srpsku granicu. Obilne padavine, praćene grmljavinom i jakim vetrom, pogodile su veći deo zemlje.

Topola proglasila vanrednu situaciju
Opština Topola od danas je proglasila vanrednu situaciju zbog oluje koja je sinoć zadesila tu opštinu i pričinila ogromne štete na komunalnoj infrastrukturi, a posledice se još sagledavaju, saopštio je predsednik opštine Dragan Jovanović, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije.

"Svi lokalni i atarski putevi su oštećeni, naročito u gornjejaseničkom kraju. Reke su još uvek u svojim koritima, ali je bilo i grada naročito na potezu sela Blaznava, Vinča i Plaskovac, gde su meštani stradali i prošle godine. Ponovo je olujni vetar nosio crepove sa kuća", rekao je Jovanović.

On je dodao da će prve grube procene štete biti urađene do sutra, kada će ponovo zasedati Štab za vanredne situacije i doneti konkretne mere pomoći za sanaciju štete.

"Protivgradna zaštita nije dejstvovala i pored toga što smo imali rakete. Na primer, u Vinči i Plaskovcu je bilo 10 raketa na stanicama. Tražićemo odgovor zašto nije dejstvovano, a strelci su svi bili na svojim mestima", rekao je Jovanović.

Vanredna situacija i u delu Požarevca
Štab za vanredne situacije grada Požarevca, zbog izuzetno teških problema prouzrokovanih ogromnim količinama kiše, proglasio je danas vanrednu situaciju na delu teritorije grada.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Požarevca, Kostolca i sela Ćirikovac, Klenovnik, selo Stari Kostolac, Drmno, Kličevac i Rečica, objavljeno je na sajtu grada.

Trstenik u pripravnosti, uvedeno dežurstvo
Zbog nedavnih poplava Štab za vanredne situacije opštine Trstenik je u pripravnosti. Nakon jučerašnje najave RHMZS-a o mogućnosti većih padavina odmah je uvedeno pasivno dežurstvo. Komadant Štaba za vanredne situacije, Miroslav Aleksić i načelnik Životije Blagojević obišli su sve kritične tačke. Kako su ustanovili, bedem u jednom delu Zapadne Morave, koja spada u vodotok prvog reda i za čije održavanje je zadužena Republika Srbija, je rizičan.

„Očigledno da vreme nikako da se stabilizuje i mi smo dobili upozorenje od JVP „Srbija Vode“ i RHMZS-a, da se u naredna dva dana očekuju velike količine padavina i da mi moramo da preduzmemo sve aktivnosti koje su u nadležnosti Štaba za vanredne situacije. Mi smo uradili sve što smo mogli i kada su se dogodile majske poplave, uradili smo to i sada. Kad je reč o urušavanju odbrambenih nasipa Zapadne Morave, te sanacije radi preduzeće Srbija vode sa svojim operativom“, kazao je predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić

Pasivno dežurstvo biće na snazi do subote 2. avgusta do kada važi prestanak upozorenja. Nevreme praćeno jakom kišom pogodilo je sinoć čitavu teritoriju opštine Trstenik. Meštani sela Odžaci bili su u čudu kada su u kasnim večernjim časovima primetili da pada grad, što nije ubičajno za ovu vremensku nepogodu.

Oluja izazvala manje požare u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji
Olujni vetar, praćen grmljavinom i pljuskovima, koji je sinoć zahvatio okolinu Kraljeva, nije pričinio veliku materijalnu štetu.

Kako je Tanjugu izjavio Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, u tom periodu dogodilo se nekoliko manjih požara u ugostiteljskim objektima u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku, ali su odmah sanirani.

Grom je udario u električne ormare u tim objektima, i izazvao kratak spoj. Ali, vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da su sprečile
da se požar raširi dalje. U Vrnjačkoj Banji, u parkovima je bilo oborenih stabala, i to je danas sanirano. Na ulicama u Kraljevu je bilo dosta vode, pa su vatrogasci iz nekoliko naselja, celu noć ispumpavali vodu”, rekao je Kočović za Tanjug.

U pojedinim delovima Kraljeva, došlo je do nestanka struje, pa su službe Elektrodistribucije imale posla tokom cele noći. Prema rečima Kočovića, prognoze su da će narednih dana na području Kraljeva pasti oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

U Medveđi bujice odnele lokalne puteve
Olujno nevreme praćeno jakom kišom, koje je jutros oko šest sati zahvatilo područje opštine Medveđa, oštetilo je asfaltne puteve i stambene objekte u više sela, rekao je Tanjugu predsednik te opštine Slobodan Drašković.

Bujične vode su odnele veći deo puta od pet kilometara ka selu Kapit i naselju Čokotanci, zatim ka selima Marovac, Đulekare i Rujkovac.

"Više od 100 domaćinstava je zbog potpunog oštećenja više puteva odsečeno od ostatka opštine, a bujica je u naselju Čokotanci odnela stanovnicima sitnu stoku i uništila voćnjake i njive sa kukuruzom i povrćem. Važno je da nema ljudskih žrtava. Ono što možemo sami odmah ćemo početi da saniramo, ali neophodno nam je potrebna i pomoć Vlade Srbije", rekao je Drašković.

Nevreme koje je zahvatilo Medveđu trajalo je oko dva sata i na tom području je palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Nevreme u Pazaru, ulicama tekli potoci
Olujno nevreme, praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom veličine lešnika zahvatilo danas Novi Pazar i okolinu.

Nevreme je počelo oko pola tri, a trajalo je desetak minuta.

Kanalizaciona mreža u većem delu grada nije mogla da prihvati toliku količinu vode, zbog čega su ulicama tekli potoci vode, a poplavljeni su podrumi kuća u pojedinim naseljima.

Gnjilane i Đakovica na udaru nevremena
Veliko nevreme danas je zahvatilo područje kosovskog pomoravlja, posebno opštinu Gnjilane, gde je bilo velikih problema u funkcionisanju saobraćaja, a najveće štete pretrpela je poljoprivreda.

Oko podneva jaka kiša je po ulicama Gnjilana stvorila prave reke, zbog čega su vozila i pešaci bili gotovo potpuno onemogućeni da se kreću ulicama.

Kako javlja TV Kohavizon, gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri je naredio nadležnim komunalnim i hitnim službama da učine sve da se prevaziđe teško stanje koje je zadesilo grad.

Kako prenose mediji u Prištinu, i sinoć u nekoliko opština Kosova je zbog jake kiše i grada došlo do poplava i naneta je znatna šteta, posebno u poljoprivredi.

Prve procene govore da na području opštine Đakovica šteta, pre svega na poljoprivrednim dobrima, iznosi oko 800.000 evra, javlja "Express".

Na oko 250 hektara totalno je uništena različita poljoprivredna proizvodnja, objavio je direktor direkcije za poljoprivredu u opštinu Đakovica Bekim Ermeni.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Vanredna situacija u pet mesta u Srbiji zbog jake kiše


Beta pre 3 sata
poplave-srbija.jpg

BEOGRAD, 1. avgusta 2014. (Beta) - Vanredna situacija zbog jakih padavina, materijalne štete i plavljenja stambenih objekata tokom prethodna dva dana proglašena je u Požarevcu, Medvedji, Topoli, Sokobanji i Boljevcu, saopštio je u petak MUP Srbije.

Evakuisana su 24 čoveka i šestoro je spaseno. Na aktivnostima zaštite i spasavanja, kao i ublažavanju i otklanjanju posledica od vremenskih nepogoda, vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije intervenisali su 190 puta. Bili su angažovani na aktivnostima evakuacije i spasavanja ugroženih gradjana, ali i crpljenju vode i uklanjanju polomljenog drveća.

MUP je naveo da je Sektor za vanredne situacije u punoj pripravnosti i teren se stalno nadgleda.

"U akcijama zaštite i spasavanja bilo je angažovano 478 vatrogasaca spasilaca, s 202 vozila i 145 pumpi za ispumpavanje vode", navodi se u saopštenju.

Prema prognozi RHMZ, pljuskovi s grmljavinom se očekuju tokom celog dana, dok se obilnije padavine očekuju na jugu, jugoistoku i istoku zemlje.
 
Natrag
Top