LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Iz semenki urme možete dobiti mlade biljčice, koje će i u početku rati sporo ali će zato posle dati fenomenalan tropski izgled vašoj terasi. Preko leta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu da budu i u nezagrejanim prostorijama.

thumbnail.php


To je palma koja se lako uzgaja kao sobna biljka u našim uslovima. Iz semenki se mogu dobiti mlade biljčice, koje sporo rastu prve dve-tri godine, ali zato posle daju fenomenalan tropski izgled našim dvorištima i terasama preko leta, kao i prostorijama gde se drže zimi. Nisu zahtevne biljke, preko leta vole direktno sunce i traže mnogo vode, a u toku zime mogu biti u nezagrejanim prostorijama gde temperatura ne ide mnogo u minus.

Mlade biljke su osetljivije na niske temperature od odraslih, koje izdrže i temperaturu od - 4°C. Preporučljivo je svaku semenku posejati u posebnu posudu, može i saksija ili čaša od jogurta. U vašem slučaju semenke pažljivo posadite u manje posude, s korenom okrenutim nadole, pazeći da ga ne oštetite. Zemlja u kojoj treba da bude je mešavina peska i obične zemlje ili zemlja za kaktuse.

Mlade palmice su veoma osetljive na presađivanje i ako im se koren i najmanje ošteti - biljčice propadaju. Korenov sistem je kod palmi vrlo veliki i bukvalno ispunjava celu saksiju, pa se seju u manje posude, a presađuju postepeno povećavajući saksije, jer ako se mlada palmica posadi u veliku saksiju, nadzemni deo će mirovati, a razvijaće se samo koren. Iznose se u martu čim prođe opasnost od mraza i napolju budu do prvih mrazeva. Naravno, potrebno im je što više sunca i toplote.

Dok je sunčano i toplo, treba im što više vode, a kada dođe jesen, treba ih uneti negde gde ne mrzne. Preko zime se zalivaju pomalo, tek da im se ne rasuši zemlja (jednom u 15-20 dana). Kada primetite da palma „izlazi” iz saksije, tada je vreme za presađivanje - koren je ispunio kontejner. U stvari, najbolje je presaditi je u proleće. Vodite računa o tome da nije na promaji jer je veoma osetljiva kao mala palma i nemojte da preterujete u zalivanju!

Suzana Kljajić,
dipl. ing. poljoprivrede
 
Natrag
Top